Duitsland
     
 

Duitsland

Onder veel Nederlanders is Duitsland een geliefd vakantieland. En als je dit land eenmaal leert kennen is het niet moeilijk te begrijpen waarom. Om te beginnen is het dichtbij. Je hoeft dus geen lange stressvolle reis te ondernemen. Je hoeft alleen maar in oostelijke richting te rijden en binnen een paar uur ben je al over de grens. Ook als je door wilt reizen naar andere Europese landen is Duitsland een ideale uitvalsbasis. Duitsland ligt namelijk precies in het midden van Europa. Aan de westkant vind je Frankrijk, Luxemburg, België en uiteraard Nederland. In het noorden grenst het land aan Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. Duitsland is met 82,5 miljoen inwoners het grootste land in de Europese Unie. Staatkundig gezien is het een federatie, opgedeeld in 16 deelstaten, waaronder Berlijn, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Nordrhein-Westfalen, Saksen, Thüringen en nog veel meer. Elke deelstaat heeft een eigen regering en grondwet en beschikt daarmee over een hoge mate van autonomie. Niettemin moet elke deelstaat zich wel conformeren aan de grondbeginselen van de federale wet. Het Duitse klimaat kunnen we definiëren als een ‘gematigd klimaat’. Maar dankzij de verschillende landschappen en hoogteverschillen kan het weer op lokaal niveau toch behoorlijk variëren. Zo vinden we in het noorden vooral laagland. Midden-Duitsland bestaat uit heuvellandschap en in het zuiden vinden we de uitlopers van de Alpen. Dit gebied bestaat voornamelijk uit laaggebergte. Omdat het Duitse landschap zo divers is, leent het zich uitstekend voor tal van activiteiten zoals sport, wandelen enzovoorts. Ook wat betreft culturele bezienswaardigheden valt er meer dan genoeg te beleven. Het land heeft namelijk een indrukwekkende geschiedenis en het land is rijk aan cultuurschatten. Nergens anders vind je zoveel kastelen, kloosters en andere schitterende oude gebouwen. Een heel veelzijdig vakantieland dus.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Ben je een echte cultuurliefhebber? Dan zou een vakantie naar Duitsland bovenaan je lijstje moeten staan. We noemden eerder al de bijzondere geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten. Verspreid door het landschap vindt kastelen, burchten, kloosters en een aantal van de oudste steden in Europa. Al met al is Duitsland goed voor maar liefst 41 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ben je een enthousiast museumbezoeker? Dan kun je in Duitsland je hart ophalen. Met name de stad Berlijn mag je zeker niet missen. Hier vind je namelijk talloze musea. Trek je liever de natuur in? Dan kun je in Duitsland een aantal prachtige natuurgebieden bezoeken. Neem bijvoorbeeld het mysterieuze Zwarte Woud waar je heerlijk kunt wandelen. En wil je in korte tijd een aantal hoogtepunten uit de Duitse cultuur bewonderen? Ga dan naar de Brandenburger Tor, Slot Neuschwanstein, De Dom van Keulen en Porta Nigra.

 

Brandenburger Tor

Een tripje naar Berlijn is niet compleet zonder een bezoekje aan de Brandenburger Tor. De poort werd tussen 1788 en 1791 gebouwd en bevond zich oorspronkelijk aan de westkant van de stad. De Brandenburger Tor heeft indrukwekkende afmetingen. De poort is 26 meter hoog, 65,5 meter breed en 11 meter diep. Berlijn had vroeger meer stadspoorten maar dit is het enige overgebleven exemplaar. Een ieder die de stad door deze poorten binnen wilde gaan, moest tol betalen. De Brandenburger Tor heeft zwaar geleden onder de Tweede Wereldoorlog en werd voor een groot deel verwoest. Na de oorlog bevond de poort zich precies op de grens tussen Oost -en West-Berlijn. Halverwege de jaren vijftig besloten Oost én West-Berlijn de poort weer in ere te herstellen. Samen bouwde men de poort weer op en op 14 december 1957 waren de renovatiewerkzaamheden klaar. In de jaren zestig startte Oost-Berlijn met de bouw van de Berlijnse Muur. De muur liep langs de westkant van de poort waardoor West-Berlijners er niet meer onder door konden lopen. Zij konden de poort alleen zien vanaf een verhoging aan de westkant van de muur. De Oost-Berlijners konden overigens óók niet onder de poort door. Als gevolg van de grensbeveiliging was het gebied rond de poort namelijk niet toegankelijk. Pas tientallen jaren later, na de val van de Berlijnse Muur, konden de Berlijners weer onder de poort doorlopen. Het is goed in te denken dat dit voor velen een heel emotioneel moment moet zijn geweest. De Brandenburger Tor dient vandaag de dag daarom vooral als een belangrijk symbool voor de eenheid tussen Oost -en West-Duitsland. De loop van de muur kun je nog steeds herkennen aan de met stenen gemarkeerde scheiding op het wegdek. Een bezoekje aan de Brandenburger Tor is mede dankzij deze bijzondere geschiedenis een hoogtepunt tijdens je bezoek aan Berlijn.

 

Slot Neuschwanstein

In de zuidelijk gelegen deelstaat Beieren vind je het wonderschone kasteel ‘Slot Neuschwanstein’. Neuschwanstein is wereldberoemd en diende onder meer ter inspiratie bij het ontwerp van het Disney kasteel van Doornroosje. Ondanks de romantische en ‘historische’ sfeer is dit slot niet écht oud. Pas in 1869 begon men met de bouw. Opdrachtgever was koning Lodewijk II van Beieren, bijgenaamd ‘De Sprookjeskoning’. Lodewijk II staat bekend als een excentrieke, teruggetrokken man met een grote passie voor sagen, mythen en de Neogotische bouwstijl. Tijdens zijn koningschap liet hij talloze bijzondere kastelen bouwen waarvan Neuschwanstein het absolute hoogtepunt is. Neuschwanstein werd ontworpen door theaterarchitect en decorontwerper Christian Jank. Het slot moest eruit komen te zien als een typisch middeleeuws kasteel. Het slot is gesitueerd op een hooggelegen rotsplateau en bestaat uit een reek aaneengesloten gebouwen. Deze gebouwen zijn rijk gedecoreerd met torens, balkons, kantelen, puntgevels en beeldhouwwerk. Het interieur van het kasteel is net zo schitterend als de buitenkant. De belangrijkste inspiratiebronnen hiervoor waren de Duitse riddersagen en opera’s van Richard Wagner. Een voorbeeld hiervan is de Sängersaal waarin men taferelen uit de sagen van Parcifal en de Graag kan bewonderen. Ook de Troonzaal is adembenemend. Deze is maar liefst 15 meter hoog en geheel uitgevoerd in weelderig blauw en goud. Het ontwerp van de Troonzaal zelf is gebaseerd op een Byzantijnse basiliek. Slot Neuschwanstein is één van de belangrijkste attracties van Duitsland. Per jaar brengen zeker 1,3 miljoen mensen een bezoek aan dit sprookjeskasteel. Op een mooie dag in het hoogseizoen kunnen er zomaar zesduizend bezoekers zijn. Dit zorgt voor lange rijen, wachttijden en drukte in het kasteel zelf. Maak het jezelf daarom gemakkelijk en koop je entreetickets alvast online. Je hoeft deze dan alleen nog maar op te halen waarna je het kasteel in kunt. Ga echter wel zo vroeg mogelijk want ook voor het ophalen kunnen er nog flinke rijen zijn.

 

De Dom van Keulen

Denk je aan Keulen, dan denk je aan de fenomenale gotische Dom. De Dom van Keulen is namelijk de grootste kathedraal van Duitsland en met haar 157 meter hoge torens een waar architectonische hoogstandje. De torens zijn bovendien voor het publiek toegankelijk en wanneer je eenmaal de 509 treden tellende trap hebt bedwongen kun je genieten van een fantastisch uitzicht over de stad en de wijde omgeving. Een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is dan ook welverdiend. Jaarlijks brengen ruim 6 miljoen mensen een bezoekje aan deze kathedraal. Dit maakt de Dom van Keulen de meest bezochte attractie van heel Duitsland. Men begon al in de twaalfde eeuw met de bouw. Voor die tijd stonden er echter ook al kerken op deze plek. Directe aanleiding voor de bouw van de huidige Dom waren de Relikwieën van de Drie Koningen. Die werden omstreeks 1164 naar Keulen overgebracht waarna de toenmalige kathedraal door grote aantallen pelgrims werd overspoeld. De Keulse aartsbisschop Rainald van Dassel besloot daarom in 1225 opdracht te geven voor de bouw van een nieuwe Dom, de grootste die ooit gebouwd was. De Oude Dom werd gefaseerd afgebroken en in 1248 startte men met de bouw van de huidige Dom. De bouw verliep echter allesbehalve vlot. Door slepende geldproblemen in de vijftiende eeuw kwamen de werkzaamheden zelfs helemaal stil te liggen. Toen men in de negentiende eeuw de oorspronkelijke bouwplannen vond, besloot men de kathedraal alsnog af te bouwen. In 1880 was de kathedraal eindelijk voltooid. De Dom van een Keulen is een indrukwekkend bouwwerk, ook voor hedendaagse begrippen. In 1880 gold het gebouw zelfs nog enige tijd als het hoogste gebouw ter wereld. In de Tweede Wereldoorlog werd helaas ook de Dom door meerdere bommen getroffen. Gelukkig bleek de schade goed te herstellen en in 1956 was de kathedraal weer in zijn oorspronkelijk staat.

 

Porta Nigra

Duitsland is al eeuwen bewoond en ook de Romeinen hebben hier en daar hun sporen nagelaten. Bijvoorbeeld in Trier, de oudste stad van Duitsland. Hier bouwden de Romeinen tussen 160 en 200 na Christus een stadsmuur ter bescherming van de stad. In de muur werden vier stadspoorten aangebracht. De ‘Porta Nigra’ is de enige overgebleven stadspoort van deze vier. De Porta Nigra bevond zich oorspronkelijk in het noordelijke gedeelte van de stadsmuur en is 36 meter breed, 30 meter hoog en 21,5 meter diep. Deze uitzonderlijke afmetingen maken de Porta Nigra tot het grootste Romeinse bouwwerk in Duitsland. De poort is gebouwd uit blokken zandsteen. Er werden geen voegen maar ijzeren krammen gebruikt. Door de eeuwen heen vond er verwering en roetafzetting plaats waardoor de stenen zwart verkleurden. Vandaar ook de naam ‘Porta Nigra’, wat letterlijk ‘Zwarte Poort’ betekent. In de Middeleeuwen was ijzer een kostbaar metaal. Daarom werden de krammen in de loop der tijd uit de muren geroofd. Waarschijnlijk zou hetzelfde met de stenen zijn gebeurd, ware het niet dat een Griekse kluizenaar zijn intrek nam in de poort. Na zijn dood in 1035 werd hij als een heilige vereerd. De aartsbisschop van Trier liet ter ere van hem de zogenaamde St. Simeonskerk bouwen. Deze kerk grensde direct aan de oostzijde van de Porta Nigra. In de negentiende eeuw werd de kerk op last van Napoleon verwijderd en de poort weer als stadspoort gebruikt. Alleen in de zuilengangen op de bovenverdiepingen vinden we nu nog enkele sporen van de St. Simeonskerk. In de twintigste eeuw vonden er grootschalige restauratiewerkzaamheden plaats en werd de Porta Nigra in 1986 uiteindelijk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je Trier bezoekt moet je de Porta Nigra zeker bekijken. In de poort zelf bevindt zich een trap die toegankelijk is voor het publiek. Vanaf de Porta Nigra heb je een mooi uitzicht over de stad Trier.

     

Plaatsen

Duitsland heeft vele prachtige steden met veel historie. Je vindt er bijzondere architectuur en interessante bezienswaardigheden. Daarnaast kun je er genieten van heerlijk eten, drinken en de typische Duitse gezelligheid. Het spreekt dan ook voor zich dat Duitsland zich uitstekend leent voor een korte vakantie in de vorm van een stedentrip. En sommige steden zijn vanuit Nederland heel snel en gemakkelijk te bereiken. Neem bijvoorbeeld de stad Münster op een afstand van slechts 210 kilometer van de stad Utrecht. Andere aantrekkelijke bestemmingen voor een stedentrip zijn Berlijn, Keulen en Trier. Ben je nieuwsgierig naar deze steden? Lees dan snel verder.

Berlijn

Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is in veel opzichten een unieke stad. Om te beginnen omdat deze stad decennialang door middel van de Berlijnse Muur gesplitst was in Oost -en West-Berlijn. Het oostelijke gedeelte van de stad hoorde tijdens de Koude Oorlog bij de communistische DDR, terwijl het westelijke gedeelte onder democratisch bestuur viel. De twee stadsdelen ontwikkelden zich in deze periode heel verschillend. Inmiddels is de val van de Muur al lang verleden tijd en het oostelijke gedeelte heeft een flinke ‘inhaalslag’ doorgemaakt. Toch is het verleden nog steeds heel goed zichtbaar in de afwijkende architectuur. Ga je binnenkort naar Berlijn? Verdiep je dan eerst eens grondig in de geschiedenis. Hierdoor kun je alles wat je ziet beter plaatsen en begrijpen. Berlijn heeft overigens nog veel meer te bieden dan geschiedenis. De stad beschikt bijvoorbeeld over een groot aantal musea waarin je archeologische schatten en beroemde kunstcollecties kunt bewonderen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Museuminsel (museumeiland). Dit eiland ligt midden in Berlijn op de rivier de Spree. Op dit eiland vind je een groot aantal kunstmusea die stuk voor stuk zeer de moeite waard zijn. Dit geldt overigens ook voor de gebouwen waarin de musea gehuisvest zijn. Een wandeling over het eiland is al een ervaring op zich. En is al dit kunst -en cultuurgeweld je even te veel? Geen nood, in de stad worden talloze festivals en andere hippe evenementen georganiseerd. Hier kun je genieten van een relaxte sfeer en de Berlijnse gastvrijheid. En wat ook leuk is om te weten: het prijsniveau is heel gunstig. In Berlijn kun je dus nog steeds behoorlijk goedkoop uit eten en overnachten.

Keulen

Net als Berlijn is ook Keulen een hele grote stad. Op het gehele Keulse grondgebied wonen ruim 2,5 miljoen inwoners. Keulen is echter ook een hele oude stad. De vroegst bekende nederzetting werd reeds in het jaar 38 v. Chr. door de Ubiërs , een Germaanse stam, gesticht. De Romeinen noemden deze nederzetting ‘Oppidum Ubiorum’ en beschouwden deze plek als een belangrijk knooppunt binnen hun rijk. De Romeinen gaven de nederzetting een eigen naam ‘Colonia Agrippina’, waarin we de huidige naam ‘Keulen’ al kunnen herkennen. In de Middeleeuwen maakte de stad een explosieve groei door. De stad lag langs belangrijke handelsroutes zoals bijvoorbeeld de Rijn. De aartsbisschop van Keulen vervulde bovendien een belangrijk rol. De bisschoppen van Luik, Minden, Utrecht, Munster en Osnabrück vielen namelijk allen onder zijn bewind. Hierdoor fungeerde Keulen ook als een belangrijk religieus centrum. In het jaar 1388 werd in Keulen bovendien één van de eerste universiteiten van Europa opgericht. Keulen is dus van oudsher dus een zeer belangrijke stad. Van deze historie kun je gelukkig nog steeds veel terugzien tijdens een bezoek aan deze stad. Liefhebbers van cultuur kunnen talloze interessante bezienswaardigheden bekijken en genieten van de prachtige architectuur. Andere belangrijk redenen om deze stad eens met een bezoekje te vereren zijn de vele kerstmarkten. Hier kun je onder het genot van Duitse lekkernijen en Glühwein allerlei leuke snuisterijen inslaan. Ook het carnaval wordt in Keulen zeer uitbundig gevierd en het is daarom zeker een aanrader om de stad in de periode februari tot en met maart eens te bezoeken.

Trier

Trier is wellicht niet de eerste Duitse stad waar je aan denkt bij het plannen van een stedentrip. Met een inwoneraantal van honderdduizend inwoners is Trier ook zeker niet één van de grootsten. Niettemin is de Trier wél de oudste stad van Duitsland. Op de plek waar zich nu het huidige Trier bevindt moeten in de prehistorie al nederzettingen zijn geweest. De stad zelf werd in het jaar 16 v. Chr. gesticht in opdracht van de Romeinse keizer Augustus. De stad kreeg de Romeinse naam Augusta Treverorum en fungeerde als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. De Romeinse oorsprong is nog steeds heel herkenbaar in Trier. Zo vind je er de beroemde Romeinse stadspoort ‘Porta Nigra’, een Romeinse brug en een amfitheater uit het jaar 100 na Chr. Omstreeks 330 na. Chr. werd ook de Dom van Trier gebouwd, de grootste kerk uit de klassieke oudheid. Vandaag de dag kun je deze kerk nog steeds bezoeken. Helaas is het gebouw tegenwoordig vier keer zo klein als haar oorspronkelijke omvang. Niettemin is de huidige Dom voor een groot deel nog Romeins en alleen al daarom een must-see tijdens je bezoek aan Trier. Ook in de Middeleeuwen was Trier een belangrijke stad. Door de stad heen vind je hiervan vele overblijfselen in de vorm van mooie gebouwen, straten en pittoreske pleintjes. Een andere belangrijke reden om Trier te bezoeken is de gunstige ligging. Met de auto rijdt je vanaf Utrecht in ongeveer 3,5 uur naar hartje Trier. En ben je toevallig net op vakantie in Luxemburg of de Belgische Ardennen? Dan rijdt je hooguit enkele tientallen kilometers. Een dagje Trier mag je dan zéker niet overslaan.

 

Inwoners

Duitsland heeft een bevolking van 82,5 miljoen mensen en is daarmee één van de dichtstbevolkte landen van Europa. Ook is het land erg verstedelijkt. Dit betekent dat de meeste mensen in en rond de grotere steden wonen, terwijl het platteland zeer dunbevolkt is. Concreet betekent dit dat ruim 87% van de totale Duitse bevolking geconcentreerd is in steden zoals Berlijn, München en Hamburg. Ook de belangrijke industriegebieden zoals Nordrhein-Westfalen, Rhein-Main, Rhein-Neckar, Leipzig-Halle, Chemnitz-Zwickau, Stuttgart en Dresden zijn dichtbevolkt. Het Ruhrgebied spant echter de kroon. Hier wonen ongeveer 11 miljoen mensen, verspreid over de steden Essen, Bochum, Dortmund en Düsseldorf. Het voormalige Oost-Duitsland is het dunst bevolkte gebied. Hier wonen slechts 12,5 miljoen mensen, verspreid over kleine dorpen en middelgrote steden. De Duitse bevolking bestaat voor ongeveer 91,9% uit Duitsers en 2,5 % uit Turken. Dan is er nog een restgroep van ongeveer 6,4%. Tot deze groep behoren Italianen, Grieken, Spanjaarden, Polen, Russen, Servo-Kroaten, Denen, Sorben, Friezen, Roma, Wenden en Sinti. De eenwording van Oost -en West-Duitsland is bepalend geweest voor de samenstelling en spreiding van de bevolking. Na de val van de Muur trokken Oost-Duitsers namelijk in grote getale richting West-Duitsland. Hierdoor ontstonden grote bevolkingsconcentraties in het westen. Ook daalde het geboortecijfer van de Oost-Duitse regio waardoor er vergrijzing optrad. En ook in de rest van Duitsland worden al decennialang minder mensen geboren dan er overlijden. Ondanks deze negatieve ontwikkelingen groeit het Duitse bevolkingsaantal als geheel nog wel. Dit is echter volledig te danken aan de gestage toestroom van immigranten.

 

Talen

Als je op vakantie wilt, is het natuurlijk heel belangrijk dat je je verstaanbaar kunt maken op je bestemming. Gelukkig is dit in Duitsland niet heel ingewikkeld. Duitsland heeft namelijk maar één officiële taal: het Duits. Voor 95% van de bevolking is het Duits ook de éérste taal. En omdat we in Nederland op school vaak Duits leren, komt dit goed uit. En spreek je geen Duits? Dit is geen enkel probleem. De Duitsers leren op school bijna allemaal Engels. En zeker de helft kan zich dan ook prima verstaanbaar maken in het Engels. Als vakantieganger zal je dus altijd wel met iemand in het Engels kunnen communiceren. En ook wanneer je zelf geen vreemde talen spreekt zal je je prima kunnen redden in Duitsland. De Duitse -en Nederlandse taal hebben namelijk veel overeenkomsten. De meeste Duitsers zullen daarom, ook als je Nederlands praat, wel min of meer begrijpen wat je bedoelt. Het Duits is overigens niet de enige gesproken taal in Duitsland. Er zijn ook nog een aantal tweetalige bevolkingsgroepen die naast het Duits nog een andere taal spreken. Enkele voorbeelden van zulke talen zijn het Noord-Fries, Deens, Sorbisch, Romani en Saterfries. In Duitsland worden ook een aantal dialecten gesproken. Bekende voorbeelden hiervan zijn het Nedersaksisch -en het Nederfrankisch dialect. Het Nederfrankisch is sterk verwant aan het dialect wat in Zuid-Gelderland wordt gesproken. Ook worden in bepaalde grensgebieden Luxemburgs en Limburgs gesproken. In Duitsland wonen relatief veel immigranten. Die spreken naast het Duits uiteraard ook hun eigen talen zoals Turks, Koerdisch, Russisch, Pools, Italiaans en Servo-Kroatisch.

 

Vervoer

De Duitse infrastructuur is wereldberoemd. En dat is niet voor niets. De kwaliteit van het wegennetwerk is namelijk subliem. Voor veel toeristen is het een waar feestje om op de Duitse ‘Autobahn’ te kunnen rijden. Zeker omdat er wegen zijn waar geen maximumsnelheid geldt. Hier mag je dus harder rijden dan 130 kilometer per uur. Dit heeft echter ook nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld altijd weggebruikers die sneller rijden dan jij. Als je even niet goed oplet kun je verrast worden door een snelheidsmaniak. En dit kan hele nare ongelukken tot gevolg hebben. Ben je van plan om in de winter met de auto naar Duitsland te rijden? Houdt er dan rekening mee dat winterbanden hier verplicht zijn. Wil je liever niet met de auto op vakantie? Dan is de trein een geweldig alternatief. Duitsland beschikt namelijk over een uitstekend spoorwegnet. Per trein kun je vrijwel elke bestemming bereiken. Tussen de grote steden rijden bovendien hogensnelheidstreinen waardoor je extra snel kunt reizen. En duur is het allerminst. Zeker wanneer je het treinkaartje online bij Deutsche Bahn koopt, in plaats van NS International. In veel gevallen is DB namelijk goedkoper dan de NS. Bij DB Bahn profiteer je bovendien van extra voordelige tarieven wanneer je je treinkaartje ver van tevoren koopt. Het is dus zeker de moeite om de tarieven op de verschillende websites even met elkaar te vergelijken. En nog een handige tip: op de website van DB Bahn vind je een reisplanner waar je ook Nederlandse steden op kunt geven.

 

Keuken

Duitsland heeft een unieke eetcultuur met een aantal kenmerkende gerechten. Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de braadworst. Je hoeft de grens maar een paar meter over te steken of je komt het eerste worsttentje al tegen. In Duitsland heb je dan ook de keuze uit vele soorten worsten. Enkele voorbeelden van zulke worsten zijn de Göttinger, Regensburger en de Thüringse worst. De bekendste is echter de Berlijnse curryworst. Deze curryworst wordt in plakjes geserveerd en overgoten met currysaus. De plakjes worst worden op een stukje karton of een broodje opgediend, soms gegarneerd met gebakken uitjes. Behalve de worst is ook het Duitse bier erg populair. Door heel Duitsland heen vind je talloze bierbrouwerijen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je de keuze hebt uit bieren in alles soorten en maten. Bekende bieren zijn Warsteiner, Bitburger, Beck’s, Diebels en Veltins. Maar ook de lokale streekbieren zijn erg geliefd. Als bierliefhebber kun je in Duitsland dus echt je hart ophalen. En ben je meer een zoetekauw? Dan valt er ook volop te genieten. Duitsland staat namelijk bekend als een echt ‘gebakland’. Men eet graag gebak en het wordt in veel gelegenheden geserveerd. Ook vind je op elke hoek van de straat wel een banketbakker. Voorbeelden van typisch Duits gebak zijn Streuselkuchen, Quarkhörnchen, Schnecken en Obskuchen. Ook heel Duits zijn de porties. Want als iets lekker is, dan moet je er natuurlijk ook veel van nemen. Sta dus niet gek te kijken wanneer je een stukje taart besteld een serieuze homp krijgt toebedeeld.

 

Veiligheid

Als je op vakantie gaat is het altijd handig om te weten of er veiligheidsrisico’s zijn waar je rekening mee moet houden. Duitsland is echter een heel veilig land waar je probleemloos door heen kunt reizen. Ook is er relatief weinig criminaliteit. Het enige waar je als vakantieganger mee te maken kunt krijgen is zakkenrollen, met name in de grotere steden. Maar dit geldt natuurlijk ook voor elke willekeurige grote stad in Nederland. Let dus gewoon goed op je spullen en stop geen waardevolle dingen in je achterzak. Maak voor vertrek kopieën van je paspoort en andere belangrijke documenten en bewaar deze op een veilige plek, bijvoorbeeld in de kluis in je hotel. Schrijf ook belangrijke telefoonnummers, zoals dat van je verzekeringsmaatschappij, en eventuele polisnummers op. Duitsland heeft een gematigd klimaat zonder noemenswaardig natuurgeweld. Toch kunnen er in de winter barre weersomstandigheden zijn met veel sneeuw, wind en hagel. Als je in de winter met de auto naar Duitsland rijdt, moet je hier wel rekening mee houden. Check daarom altijd vooraf even de weerberichten en ga niet rijden onder gevaarlijke weersomstandigheden. Moet je toch de weg op? Rijdt dan zo voorzichtig mogelijk en blijf op de grote wegen. Ook is het belangrijk dat je je winterbanden niet vergeet. In Duitsland zijn winterbanden namelijk niet voor niets verplicht: ze kunnen je leven redden. Net als in veel andere Europese landen geldt ook in Duitsland een verhoogd risico op terreuraanslagen. Je kunt je daar echter niet op voorbereiden omdat ze meestal onverwachts plaatsvinden.

 

Medische info

De kwaliteit van de medische zorg in Duitsland is prima. Als je in Duitsland hulp nodig hebt kun je er dus van op aan dat je goed geholpen wordt. Houdt er echter wel rekening mee dat de medische hulpverlening hier erg duur is. Een goede reisverzekering is daarom echt noodzakelijk. Bedenk ook dat je misschien ter plekke voor je zorg moet betalen. En ook al kun je deze kosten achteraf vergoed krijgen door je verzekering, op het moment zelf zal je het geld toch op moeten hoesten. Moet je worden opgenomen in het ziekenhuis of heb je medisch-specialistische zorg nodig? Dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij. Die kan de kwestie dan voor jou afhandelen. Ga je naar Duitsland en wil je medicijnen meenemen? Kijk dan even op www.hetcak.nl of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen. Voor deze medicijnen moet je namelijk een gelegaliseerde medische verklaring bij je hebben. Zonder een dergelijke verklaring ben je strafbaar. Op de website van het CAK kun je lezen hoe je een medische verklaring aan kunt vragen. Voor een vakantie in Duitsland hoef je je niet in te enten. Wees echter wel bedacht op tekenbeten. In Duitsland kun je hierdoor niet alleen de ziekte van Lyme maar ook encefalitis, een hersenontsteking, oplopen. Zorg dat je goed bedekt bent wanneer je de natuur in gaat. En ga je langer dan vier weken onafgebroken wandelen of kamperen? Dan kan het verstandig zijn om een vaccinatie tegen encefalitis te nemen.

 

Visum

Duitsland is een volwaardig EU-land en grenscontroles hoef je daarom niet te verwachten. Een visum is ook niet noodzakelijk. Het is echter wel belangrijk dat je je op ieder gewenst moment kun identificeren. Bijvoorbeeld wanneer je in aanraking komt met de politie of wanneer je betrokken bent bij een ongeval. En zeker met de huidige terreurdreiging wordt het alleen nog maar belangrijker om je kunnen identificeren wanneer de politie je hierom vraagt. Dit kan op ieder moment van de dag het geval zijn. Of je nu op straat loopt of gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Ook op campings en in hotels is het heel gebruikelijk dat de eigenaar je vraagt om een identiteitsbewijs te tonen. In Nederland gebruiken we hiervoor vaak een rijbewijs. In Duitsland is een rijbewijs, in tegenstelling tot in Nederland, niet voldoende als middel ter identificatie. Als je naar Duitsland op vakantie gaat moet je dus een paspoort of identiteitskaart hebben én deze altijd bij je dragen. Heb je nog geen paspoort of identiteitskaart? Zorg er dan voor dat je er op tijd één aanvraagt. Normaal gesproken kan het namelijk wel enkele weken duren eer je hem in huis hebt. Ook eventuele kinderen moeten in het bezit zijn van een geldig legimitatiebewijs. Vroeger stonden zij vaak bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. Dit is echter niet meer afdoende. En reizen kinderen zonder hun ouders in Duitsland? Dan is het verstandig om het kind ook een kopie van het ouderpaspoort en een toestemmingsformulier mee te geven. Dit zal eventuele identiteitscontroles vergemakkelijken.