Afghanistan
     
 

Afghanistan

Hoewel het land in de afgelopen jaren redelijk negatief in het nieuws is geweest, zijn toch steeds meer avontuurlijke reizigers naar het kleurrijke land getrokken door de magie en de verhalen. Dat is niet zo gek; Afghanistan is een prachtig land met een hele rijke culturele geschiedenis. Het land is onderdeel van Centraal-Azië waar meer dan 31 miljoen mensen wonen. De hoofdstad van deze islamitische republiek is Kabul waar je met een georganiseerde rondreis zeker langskomt. Kabul heeft ook een vliegveld waar je vanaf Nederland diverse vluchten naartoe kunt boeken. Je zult vrijwel altijd via meerdere tussenstops naar Kabul moeten vliegen. Maar wanneer je er eenmaal bent, ben je dit al gauw vergeten. Het landschap is prachtig en is niet te vergelijken met dat van een ander land. Het klimaat is zeer wisselend, hoewel het voornamelijk erg droog is. Je vindt er onder andere het steppeklimaat, het landklimaat en het woestijnklimaat, wat inhoudt dat het er naast droog erg heet kan worden. De zomers zijn er dan ook heel warm en de winters zijn er koud. In het oosten van het land vind je het meeste groen omdat hier de meeste regen valt. Ook in de indrukwekkende bergen valt af en toe regen en natuurlijk sneeuw. Het is dan ook aan te raden om net buiten de hete zomers het land te bezoeken. Bezoek het bruisende Kabul, het economische en culturele centrum van het land. Er wonen maar liefst 3 miljoen mensen in deze stad, wat het meteen de grootste stad maakt. Voordat de stad werd bezet door de Sovjet-Unie was Kabul een belangrijke stop voor reizigers die onderweg waren naar India. Dit zie je terug op verschillende plekken waar zowel westerse als oosterse invloeden te zien zijn. Een deel van de historische gebouwen en het oude centrum is helaas vernietigd door diverse bomaanslagen, maar de gebouwen en monumenten die er nog te zien zijn, zijn zeker de moeite waard om te bekijken.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Door de rijke culturele geschiedenis is er vandaag de dag genoeg te bekijken in Afghanistan. Laat je met een georganiseerde reis meenemen langs de mooiste bezienswaardigheden van het land omtrent cultuur, historie én natuur. Omdat het land uit grote verschillen in hoogtes bestaat is de flora en fauna er ontzettend divers. Bezoek bijvoorbeeld de indrukwekkende Pansjhir Mountains en laat je verrassen door de groene gebieden van het land of sta versteld van de schoonheid van de tuinen van Babur, in de volksmond ook wel Bagh-e Babur genoemd. Het land bestaat uit verschillende historische en natuurlijke parken die absoluut een bezoek verdienen.

Nationaal Park Band-e Amir

Wanneer je voor het eerst een voet zet op de grond van het Nationaal Park Band-e Amir zul je je ogen uitkijken. Weinig mensen verwachten zó veel schoonheid in Afghanistan, omdat je meestal alleen maar beelden van vernietigende steden en dorpen op televisie voorbij ziet komen. Dit natuurpark is nog maar sinds 2008 officieel een Nationaal Park en staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst. Het park is rijk aan meren; de zes grootste en meest magische meren zijn Band-e Panir (kaas), Band-e Gholaman (slaven), Band-e Pudina (wilde munt), Band-e Qambar (de slaaf van kalief Ali), Band-e Haibat (grandioos) en Band-e Zulfiqar (het zwaard van Ali). Al deze meren vormen samen met de immense bergtoppen en kliffen een prachtig geheel. Het water van de meren is er zo blauw dat het bijna nep lijkt. Dit komt door de vele mineralen die je in de wateren kunt vinden. Je vindt Nationaal park Band-e Amir in het midden van het land, in de regio Hindoekoesj in de provincie Bamyan. Wanneer je met een georganiseerde reis meegaat kun je met een avontuurlijke roadtrip dit park bereiken. Het schilderachtige berglandschap doet je soms denken aan een maanlandschap terwijl een ander gebied even verderop weer een stuk groener en levendiger is. De overheid hoopt dat het park ooit een van de meest bezochte parken van heel Centraal-Azië wordt omdat de schoonheid volgens hen gedeeld moet worden. Daarom doet de regering van Afghanistan er alles aan om toeristen op een zo veilig mogelijke manier naar en door het park te vervoeren. Tegenwoordig is het park vooral populair bij Afghanen en pelgrims die de plek als heilig hebben verklaard, maar natuurlijk is iedere toerist er meer dan welkom. Er is nog een andere reden waarom het veiliger is om met een grotere groep het park te betreden. In het gebied is namelijk genoeg te zien op het gebied van wildlife. Band-e Amir is namelijk de woonplaats van sneeuwleeuwpaarden, wilde wolven, wilde geiten en schapen, vossen en nog veel meer. Vergeet dus absoluut niet om je fototoestel met telelens mee te nemen wanneer je het park bezoekt.

Boeddha's van Bamyan

De wereldbekende Boeddha’s van Bamyan zijn tegenwoordig helaas niet meer in vol ornaat te bewonderen. In 2001 is zijn de beelden tijdens een aanval van de Taliban grotendeels vernietigd. Toeristen kunnen er nu echter nog steeds terecht om de resten van het monument te bekijken, die inmiddels in 2003 zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Het culturele landschap rondom de overblijfselen en de historische resten zijn namelijk nog steeds een bezienswaardigheid van Afghanistan. Bamyan ligt aan een oorspronkelijke handelsroute waardoor de markten van India, Europa en Centraal-Azië verbonden waren met de markten van China. Ook het Midden-Oosten kon via hier profiteren van de internationale markten en handelaars. Hierdoor kwamen er langs deze route, die inmiddels ook een karavaanroute was geworden, diverse kloosters en hindoeïstische en boeddhistische bidplekken tot stand. Monniken leefden er bijvoorbeeld in uitgehakte grotten die ze versierden met beelden en fresco’s. Twee van de meest bekende beelden op deze route waren de Boeddha’s van Bamyan die vermoedelijk gebouwd waren door de Huna en de Kushana (Indo-Europese volkeren). De beelden waren vermoedelijk gebouwd in 507 en 554 en zijn bijna 1500 jaar beschermd geweest. Het ene beeld was maar liefst 55 meter hoog en het andere beeld was 38 meter hoog. De beelden stonden ongeveer één kilometer uit elkaar en tussen de beelden waren de bergen te vinden waarin de grotten waren waar de monniken, pelgrims en reizigers sliepen. De twee Boeddha’s zijn door de vernietiging in 2001 bijna helemaal verdwenen hoewel je er nog steeds resten kunt bekijken. Ook kun je er als toerist de grotten van de Monniken bekijken en kun je wandelen door de vele gangen die de monniken in de grotten hadden gebouwd. Vanuit de grotten heb je een mooi uitzicht over de Bamyanvallei. De regering wil graag dat de Boeddha’s volledig gerestaureerd worden in naam van de cultuur en historie en om het wederom een grote bezienswaardigheid te maken. Hiermee hopen ze ook dat het toerisme weer gaat groeien.

Nationaal Museum van Afghanistan

Wanneer je in Afghanistan op reis bent, mag een bezoek aan het Nationaal Museum natuurlijk niet ontbreken. Dit gevarieerde kunstmuseum is gevestigd in de hoofdstad Kabul en bestaat al sinds 1922. De collectie van het Nationaal Museum van Afghanistan is hierdoor ontzettend divers en bestaat uit zoveel meer dan alleen culturele en historische stukken van het land zelf. Omdat het land altijd over een belangrijke route van het oosten naar het westen beschikte, is er juist van alles te bekijken, onder andere uit India, China, het oude Rome en Egypte. De antieke kunstwerken en archeologische opgravingen uit deze landen zijn vandaag de dag, onder het toeziend oog van directeur Omara Khan Massoudi, nog steeds te bekijken en te bewonderen hoewel het er wel een stuk minder zijn dan eerder. Ook hier heeft de Taliban namelijk het een en ander vernietigd: in 1996 vielen de terroristen van de Taliban Kabul binnen waarbij ze zo snel mogelijk het museum wilden vernietigen. De plek werd geplunderd, bekogeld met stenen, in brand gestoken en er werden zelfs raketten op afgeschoten. Van de oorspronkelijke collectie van maar liefst 100.000 stukken uit diverse werelddelen is dus niet meer alles over. Gelukkig zijn er nog steeds tientallen kunstwerken te bekijken, kun je er nog allerlei historische wapens, kleding van royals en nog meer bekijken en is het dé plek voor bijzondere kunst uit zowel het Midden-Oosten als Azië en Europa, iets wat veel toeristen in eerste instantie misschien niet verwachten. Wanneer je er bent is het aan te raden om ook een kleine wandeling door de groene tuin met allerlei ornamenten van het museum te maken. Vooral in een droog land zoals Afghanistan is het erg bijzonder om hier te kunnen genieten van een kleurrijke natuur. Dit maakt een bezoek aan het Nationaal Museum extra speciaal.

Panjshir Mountains

In het noorden vind je op ongeveer 150 kilometer afstand van Kabul de Panjshir-vallei, ook wel De Vallei Van De Vijf Leeuwen genoemd. De prachtige vallei ligt in de gelijknamige provincie Panjshir en is de woonplaats van 140.000 inwoners. In de Middeleeuwen stond de vallei bekend om de grote aantallen smaragd die er werd gevonden. Vandaag de dag is het een kleurrijke toeristische trekpleister en een bijzonder mooi natuurgebied dat zeker een bezoek verdient. Door veel toeristen wordt deze bezienswaardigheid als een van de mooiste plekken van het hele land gezien en dat is niet voor niets. Bezoek de historische tombe van Massoud en laat je verrassen door de diverse bergketens en groene dorpen. Het is altijd aan te raden om met een groep of een georganiseerde reis te reizen door dit gebied, omdat de plaatselijke bevolking het over het algemeen niet gewend is om buitenlanders te zien. Dit betekent niet dat het gevaarlijk is om hier solo rond te reizen, maar in groepsverband is het over het algemeen wel een stuk veiliger. De bevolking bestaat voornamelijk uit Tadzjieken, een Iraans volk dat jaren geleden in Afghanistan is gevestigd. Ook in dit gebied zie je, net als op andere plekken in het land, dat Afghanistan in handen is geweest van de Sovjet-Unie. In de Panjshir-vallei kom je op diverse plaatsen namelijk begraafplaatsen tegen waar mensen uit de Sovjet-Unie begraven zijn, iets wat je waarschijnlijk niet meteen verwacht in dit bergachtige gebied. Wanneer je ooit in het Himalayagebergte bent geweest zullen sommige groene plekken je bekend voorkomen, gezien het Panjshirgebergte hier af en toe wat van weg heeft. Met de besneeuwde toppen en uitstekende vergezichten voel je je op sommige plekken als in een sprookje. Durf jij het avontuur aan? Zorg er dan voor dat je reis in Afghanistan onvergetelijk wordt en maak vanaf Kabul een roadtrip naar deze bijzondere vallei.

     

Plaatsen

Afghanistan staat voornamelijk bekend om de prachtige ongerepte natuur. Veel natuurliefhebbers zullen zich er dan ook zeker op hun plek voelen: de fantastische gebergtes, de vele kleurrijke meren en de fraaie vergezichten zorgen ervoor dat je de natuur van het land in je hart zult sluiten. Maar hoe zit het met de steden in de rest van het land? In hoofdstad Kabul wonen de meeste mensen van het land; hier vind je ongeveer drie miljoen mensen. Als toerist is hier dan ook het meeste te zien en te doen, maar wat dacht je van andere interessante steden met een rijke geschiedenis zoals Kandahar en Herat?

Kabul

In het oosten van het land, vlakbij de grens met Pakistan, vind je de hoofdstad en tevens de grootste stad van het land genaamd Kabul. Deze stad heeft een zeer rijke geschiedenis wat je op veel plekken in de stad terug kunt zien. Kabul is bijvoorbeeld ooit veroverd geweest door de Arabieren, het werd door de Britten veroverd tijdens de Afghaans-Britse Oorlog, het is bezet geweest door de Sovjet-Unie en de stad is onder controle geweest van de Taliban. Hierdoor is de stad altijd in een soort ‘opbouwfase’, hoewel het sinds 2008 redelijk rustig is in Kabul. Ruïnes door aanslagen (door onder andere de Islamitische Staat) uit het verleden zijn er te vinden, maar de meeste historische hoogtepunten en bezienswaardigheden zijn nog gewoon intact. Bezoek wanneer je in Kabul bent bijvoorbeeld de groene tuinen van Babur, een groot historisch park in de stad of breng een bezoekje aan de dierentuin Kabul Zoo. Natuurlijk kun je het Nationaal Museum in Kabul ook zeker niet missen wanneer je in Afghanistan bent; hier kom je meer te weten over de geschiedenis van het land aan de hand van diverse kunstwerken, voorwerpen en beelden. Verder zijn er verschillende moskeeën te bekijken in de stad zoals de Moskee bij de tuinen van Babur, de Id Gah Moskee en de Abdul Rahman Kahn Moskee. Boek een privéauto of ga mee met een georganiseerde reis om de highlights van deze bijzondere stad te ontdekken. Kabul heeft voor de westerse toeristen nog veel verborgen parels om te bekijken.

Herat

Na Kabul is de stad Herat de grootste stad. Herat ligt in het zuidwesten en is de tweede grootste stad van het land. Omdat de stad zo’n goede ligging heeft, is het altijd een drukbezochte plek geweest door handelaars van en naar China. Dit zie je nog steeds terug op verschillende plekken in Herat. Door de handelsplekken en andere historische bezienswaardigheden is Herat, naast Kabul, een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Je vindt er nu bijvoorbeeld heel veel kleurrijke moskeeën en minaretten waar je zonder twijfel je ogen uit zult kijken. Misschien wel de bekendste moskee is de zogeheten Vrijdagmoskee die een groot deel van het centrum beslaat. Je herkent de Vrijdagmoskee aan de vier grote minaretten die de wit met blauwe moskee versieren. Het voelt erg speciaal om op een kleurrijke plek zoals deze rond te mogen lopen. De meeste inwoners van Herat bezoeken de moskee tijdens het vrijdagmiddaggebed. Dit bezoek is te vergelijken met het bezoek van Christenen aan de kerk op zondag voor de zondagsdienst en het bezoek van Joden aan de Synagoge wanneer het sabbat is. Ook is Herat de basis van veel kunstwerken en miniatuurkunst. Onder het volk de Timoeriden in de 15e eeuw werd miniatuurkunst een van de belangrijkste handelswaren in de stad. Vandaag de dag zie je de invloed van de Timoeriden niet alleen terug in de kunst maar ook nog in bepaalde bouwwerken zoals het mausoleum van Goer-i-mir en de blauwe moskee in Tebriz. Dit maakt Herat een stad die je gezien moet hebben als je in Afghanistan bent.

Kandahar

In het zuiden ligt de plaats Kandahar, in de gelijknamige provincie Kandahar. De stad wordt gezien als derde grote stad van Afghanistan, na de grotere steden Kabul en Herat. Het verhaal gaat dat de stad is gesticht door Alexander de Grote, de koning van Macedonië. Hij wilde de stad vernoemen naar zichzelf en noemde het Alexandrië, wat in het Macedonisch Skandar of Kandar zou zijn. De naam Kandahar komt hier dus vandaan. De stad is net als Kabul in handen geweest van verschillende volkeren, waaronder de Arabieren, Turken, Mongolen en de Indiërs. Dit zie je terug in de diverse gebouwen en historische monumenten van Kandahar. De oude binnenstad van Kandahar is ontworpen door de grondlegger van het Durranirijk; Ahmad Shah Durrani. Je kunt er onder andere een prachtig achthoekig mausoleum bekijken. Ook zijn er een aantal bijzondere moskeeën te bezoeken. In een van deze moskeeën zou het kleed van profeet Mohammed moeten liggen, maar het is niet bekend waar dit zou liggen. In Kandahar is naast het mooie oude centrum een technische universiteit te vinden. Nog een ander extra leuk weetje: het vliegveld van Kandahar is het grootste vliegveld van heel Centraal-Azië is. Dit vliegveld werd in 1970 met hulp van de Verenigde Staten gebouwd. Wanneer je Kandahar bezoekt, moet je niet vergeten om in het oude centrum een van de handelsproducten als souvenir mee te nemen. De stad staat namelijk bekend om de handel in schapenvellen, kleden, wolproducten en meer. Kortom; een perfecte herinnering om mee naar huis te nemen.

Inwoners

Het volk werd jaren geteld door een nationale volkstelling. De laatste volkstelling heeft echter in 1979 plaatsgevonden toen er nog net iets meer dan 15 miljoen mensen woonden. In 2014 is er een laatste schatting geweest en toen werd het aantal geschat op meer dan 32 miljoen inwoners, wat meer dan het dubbele is dan in 1979! Afghanistan is echter een groot land wat ervoor zorgt dat er minder dan 44 inwoners per vierkante kilometer wonen. Het is ook niet precies duidelijk hoeveel mensen er wonen omdat het land sinds het einde van de jaren 70 vrijwel continu in oorlog is geweest. In de jaren 80 hebben veel Afghanen ervoor gekozen om te vluchten uit het land, hoewel de meesten ook weer terugkwamen nadat de Taliban was uitgeschakeld in 2001. De meeste inwoners wonen tegenwoordig in de vier grootste steden van het land, omdat er in het land wat betreft landbouw niet veel te verdienen is. De levensverwachting van mannen en vrouwen in het land ligt een stuk lager dan in landen in Europa: mannen worden gemiddeld 50,5 jaar oud terwijl vrouwen een gemiddelde leeftijd van 51,9 jaar halen. Door de rijke historie, de vele veroveringen en door de ligging van het land als handelsroute tussen het oosten en het westen wonen er zeer diverse bevolkingsgroepen in Afghanistan: de Pashtun vormen de grootste bevolkingsgroep van het land. Daarnaast zijn er Tadzjieken te vinden in het hart en in het oosten van Afghanistan, wonen er Oezbeken in het noorden, zijn de bergen de woonplaats voor de Hazara en wonen de Turkmenen langs de grens met Turkmenistan. 99% van alle inwoners van Afghanistan zijn moslim.

Talen

Omdat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen in Afghanistan wonen, worden er ook allerlei talen gesproken zoals je op wel meer plekken in de wereld ziet. Juist door de rijke geschiedenis van volkeren, oorlogen en veroveringen is het land een mengelmoes van volkeren geworden. De belangrijkste talen van Afghanistan zijn: Dali (ook wel Oostelijk Perzisch genoemd), Oezbeeks, Pasjtoe, Turkmeens en Beloetsji. Van huis uit wordt Dali door ongeveer de helft van de inwoners gesproken. Dali is een taal dat tevens in de scholen en als verbindingstaal tussen meerdere volkeren wordt gebruikt. Hiermee is Dali dus zeker de belangrijkste taal te noemen. Pasjtoe is een Indo-Iraanse taal die door 35% tot 60% van de bevolking in Afghanistan wordt gesproken. Deze taal wordt ook in Pakistan gebruikt als officiële taal. In totaal zijn er circa 20 miljoen mensen die deze taal spreken. Oezbeeks is van oorsprong een Oost-Turkse taal die invloeden heeft uit het Arabisch, het Perzisch en het Russisch. Turkmeens wordt voornamelijk gesproken door de inwoners langs de grens van Turkmenistan, wat er ongeveer 500.000 zijn. Dan hebben we tot slot nog de Beloetsji-taal die door slechts 4% van de bewoners wordt gesproken. Dit zijn voornamelijk de inwoners die vlakbij Pakistan wonen. Beloetsji is dan ook een mix van meerdere talen. Wanneer je in Afghanistan bent, zul je als basis dus meerdere talen kunnen leren. Het kan natuurlijk nooit kwaad om een paar woordjes Dali of Pasjtoe te leren om op die manier te laten zien dat je je verdiept hebt in het land waar je bent. Je zult zien dat dit alleen maar op prijs wordt gesteld door de locals die over het algemeen al heel blij worden van het feit dat er toeristen in Afghanistan zijn.

Vervoer

De ontwikkeling van het vervoer ligt aardig stil wat betekent dat er maar een paar manieren zijn om jezelf te vervoeren wanneer je op reis bent in Afghanistan. In de jaren 60 is er in het land een uitgebreid wegennetwerk gebouwd. Door de oorlogen in de jaren 80 en 90 en de aanvallen van de Taliban is er echter veel verloren gaan van dit netwerk. Er zijn tegenwoordig enkele snelwegen te vinden richting Pakistan, Kabul, Herat en Kandahar. Er is net iets meer dan 12.000 kilometer aan verharde wegen te vinden en bijna 30.000 aan onverharde wegen. Wanneer je door Afghanistan wilt rijden is het aan te raden om dat te doen in een privéauto, een minivan of een andere auto dat door een bedrijf of een georganiseerde reis geregeld is. Er is de mogelijkheid om mee te gaan met een lokale bus tussen de grotere steden, maar dat wordt toeristen afgeraden in verband met overvallen. Vliegen tussen de grote steden is nóg veiliger en wordt dan ook aangeraden. Afghanistan beschikt over 53 vliegvelden waardoor je eenvoudig van de ene plek naar de andere plek kunt vliegen. De regering is er echter wel mee bezig om het wegennetwerk een flinke boost te geven om uiteindelijk toeristen ook veiliger over straat te kunnen laten reizen. Dit geldt eveneens voor het bestaande treinverkeer dat nu voornamelijk nog voor de handel en het vervoer van goederen wordt gebruikt. Wie weet kun je dus over enkele jaren gebruik maken van diverse nieuwe wegen of van een spoornetwerk langs de mooiste plekken van het land.

Keuken

Wanneer je aan Afghanistan denkt, denk je automatisch aan lekker eten. Afghanen en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: ze eten het liefste de hele dag door! Je begint de dag met een pot thee en wat brood. Het opvallende is hierbij dat er amper tot geen vlees wordt gegeten in de ochtend. De Afghanen kennen geen lunchtijd zoals wij dat kennen na het ontbijt. Zij eten eigenlijk de hele dag door gedroogd fruit en noten om energie te krijgen. Denk hierbij aan druiven, gedroogde abrikozen, gedroogde perziken en meer van dit soort producten. Hierbij drinken ze natuurlijk wel de hele dag door thee. Thee is zeker niet weg te denken uit de Afghaanse keuken, zowel groene als zwarte thee. In de keuken wordt gedroogd fruit ook vaak gebruikt, evenals noten en yoghurt. Verder is deze keuken zeer divers en vooral erg smaakvol: je vindt er veel inspiratie uit de Chinese, Iranese en de Oezbekistaanse keuken. Kardemom, saffraan en koriander zijn drie kruiden die veel worden gebruikt in de maaltijden in Afghanistan. Men eet er veel rijst met tomaten, aardappelen, uien en knoflook. Wanneer je in Afghanistan bent is het dus zeker aan te raden om een hapje te eten bij een Afghaans restaurant. Misschien word je zelfs wel uitgenodigd door een lokale inwoner, aangezien ze erg gastvrij zijn. Je kunt er onder andere lekkere groente-, aardappel- en vleesgerechten verwachten waarbij de basis altijd uit knoflook en ui bestaat. Geniet er van Sambosa (bladerdeeghapjes), Chabli Kabab (Afghaanse burgers), kruidige salades en brood met smaakvolle chutneys.

Veiligheid

Om je vakantie naar en in Afghanistan zo prettig mogelijk te laten verlopen is het verstandig om op de hoogte te zijn van de actuele gebeurtenissen en veiligheid. Afghanistan is namelijk een land waar in het verleden veel terroristische aanslagen hebben plaatsgevonden en waar sinds de jaren 70 een burgeroorlog aan de gang is. Check van tevoren altijd het actuele reisadvies van Afghanistan. Aan de hand van dit advies kun je bepalen of het verstandig is om nu naar Afghanistan te gaan of om dit nog even uit te stellen. Dit betekent niet dat je verboden bent om naar het land af te reizen, maar Ministerie van Buitenlandse Zaken kan het wel afraden. Wil je toch naar het land afreizen dan is het aan te raden om advies te vragen bij de Nederlandse ambassade in Kabul. Daarnaast is het aan te raden om ze daar op te hoogte te houden van je reis en je plannen en bestemmingen tijdens je reis. Houd er rekening mee dat Afghanistan een arm land is. Dit houdt in dat bijna 30% van de mensen onder de armoedegrens leven. Omdat er niet veel toeristen in Afghanistan zijn is het dus af te raden om te reizen met dure spullen en/of veel geld. Laat jezelf dan ook vervoeren in privéauto’s en niet in openbaar vervoer om overvallen zoveel mogelijk te voorkomen. De dreiging van misdaad tegenover buitenlandse mensen blijft helaas groot in Afghanistan. Je moet jezelf zoveel mogelijk beschermen tegen iedere vorm van criminaliteit zoals ontvoeringen en overvallen. Zorg dus dat je goed bent voorbereid wanneer je naar en door Afghanistan reist.

Medische info

Voordat je op reis gaat naar Afghanistan is het handig om jezelf in te lezen over de huidige gezondheidszorg. Zo weet je precies waar je aan toe bent wanneer je besluit om te reizen door dit land en er iets gebeurt waarvoor je medische hulp nodig hebt. Het is belangrijk om te weten dat Afghanistan een land is waar de afgelopen tientallen jaren veel aanvallen en oorlogen zijn geweest. De ziekenhuizen die er zijn hebben nooit de tijd gehad om écht opgebouwd te worden. Mede daarom en door een gebrek aan geld is de gezondheidszorg niet optimaal. De Afghanen zelf hebben nauwelijks tot geen toegang tot de gezondheidszorg omdat ze er geen geld voor hebben of omdat de ziekenhuizen te ver zijn van de plek waar zij wonen. Daarnaast is het nog steeds niet helemaal veilig in het land wat betreft oorlogen en is er niet de medische kennis aanwezig die wij bijvoorbeeld in Europa wel kennen. De medische voorzieningen in Afghanistan zijn dus een stuk beperkter dan op veel andere vakantiebestemmingen. Mocht je wat overkomen dan moet je er rekening mee houden dat je bijvoorbeeld naar een ander land vervoerd moet worden voor hulp. In sommige gevallen kun je zelfs terug naar Nederland worden gevlogen voor de nodige medische hulp. De kosten van een dergelijke medische evacuatie zijn erg hoog, dus houd hier rekening mee tijdens je verblijf. Dit kun je onder andere doen door niet te veel risico’s te nemen en te zorgen dat je altijd onderweg bent.

Visum

Om naar Afghanistan af te reizen heb je in alle gevallen een geldig paspoort nodig, anders kom je het land niet in. Naast dit paspoort heb je een officieel visum nodig om het land binnen te komen. Deze moet je persoonlijk aanvragen bij de Ambassade in Den Haag. Je kunt het aanvraagformulier voor zowel zakelijke reizen als reizen met toeristische doeleinden online downloaden. Houd er rekening mee dat je ook twee pasfoto’s moet meenemen, dat je een kopie van je vliegticket moet kunnen laten zien en dat je, wanneer je er met zakelijke doeleinden bent, een uitnodiging of een garantiebrief moet laten zien. Je kunt kiezen uit verschillende soorten visa: een visum waarbij je multiple entry hebt en dus meerdere keren het land in mag. Deze is zes maanden geldig. Of je kiest voor een double entry waarbij je visum twee maanden geldig is. Je kunt ook kiezen voor een single entry, hierbij is je visum slechts één maand geldig. Bekijk van tevoren dus goed welk visum je nodig gaat hebben tijdens je reis. Controleer altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is. In het geval van een reis naar Afghanistan moet je paspoort nog tot zes maanden na je reis geldig zijn. Let hier goed op, want anders kan je toegang worden geweigerd omdat je dan geen visum toegewezen krijgt. Ben je er eenmaal en wil je langer blijven dan de oorspronkelijke aantal maanden (afhankelijk van je visum)? Neem dan contact op met de ambassade van Nederland, deze vind je in de hoofdstad Kabul. Je kunt hier overigens altijd terecht wanneer je vragen hebt omtrent je reis of de veiligheid.