Andorra
     
 

Andorra

Andorra is met recht een “dwergstaat”. Het land is slechts 468 vierkante kilometer groot. Het land ligt zeer geïsoleerd in de Pyreneeën, ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje en heeft geen toegang tot de zee. Grondstoffen zijn er wel, onder andere lood, hout en ijzererts. Ook wordt in de bergen mineraalwater gewonnen en maakt het land gebruik van waterkracht voor de opwekking van energie. Ook is het land voor zijn inkomsten verder vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme. Ook de status van “belastingparadijs” geeft het land extra inkomsten doordat veel rijken in Andorra bankieren en hun geld investeren. In dit kleine land wonen rond de 66.000 mensen, de bevolking is sinds 2000 wat teruggelopen, waarschijnlijk omdat veel jongeren naar Frankrijk en Spanje uitwijken voor studie en werk. Het land werd gesticht door Karel de Grote in de tijd dat de islamitische Moren Spanje bezetten. Hij wilde voorkomen dat de Moren oprukten naar Frankrijk, waar het christendom de algemene godsdienst was. Daarom werden er bufferstaten gesticht in de Pyreneeën. Andorra is als enige daarvan overgebleven als zelfstandig land. Vanwege de geïsoleerde ligging bleef het land lang buiten de ontwikkeling die andere Europese landen doormaakten. Het land werd een beetje vergeten. Tot op de dag van vandaag is de dwergstaat geen lid van de EU, maar heeft er wel sterke banden mee. Het land is zowel politiek als economisch in de loop der jaren sterk gemoderniseerd. Het land heeft een unieke staatsvorm. Het land is een prinsdom dat wordt geleid door twee “co-prinsen” met gelijke status. De ene prins is het staatshoofd van Frankrijk, tegenwoordig is dat de president, vroeger was het de keizer dan wel Koning van Frankrijk. Het andere staatshoofd en tevens co-prins is de bisschop van de Spaanse stad La Seu d’Urgell, eveneens ongeacht wie daartoe wordt gekozen. Beide staatshoofden hebben geen regeringstaken en wonen uiteraard niet in Andorra. Hun rol is dan ook uitsluitend symbolisch. Het kleine land wordt geregeerd door een parlementaire democratie. Jaarlijks wordt dit land door naar schatting zo’n 9 miljoen toeristen bezocht voor de vele recreatiemogelijkheden. Ontdek snel wat dit land jou te bieden heeft.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Het land wordt vooral bezocht door toeristen die een sportieve vakantie willen. Bergwandelen en fietsen, bergbeklimmen en wintersport beoefenen zijn belangrijke redenen waarom zoveel toeristen jaarlijks naar het land komen. Het is natuurlijk ook maar een klein land en daarom kun je, als je voor de bezienswaardigheden gaat, alles wat belangrijk is tijdens één vakantie wel bezoeken. Ook dit maakt Andorra een aantrekkelijk land voor een interessante en leuke vakantie. Het land heeft vooral veel natuurschoon in de bergen, maar er zijn ook leuke dorpjes en interessante architectuur te vinden. Een aantal bezienswaardigheden mogen zeker niet op je lijstje ontbreken, zoals Pas de la Casa, een populair wintersportgebied, de ertsmijnen bij Llorts en meerdere leuke musea. En als je wilt shoppen kun je je hart ophalen omdat de belastingen op goederen laag zijn. Ook hierdoor trekt het land veel toeristen.

 

Naturlandia

Het themapark Naturlandia ligt in de buurt van de plaats Sant Julià de Lorià. Het park wordt omgeven door zo’n 800 hectare bossen die goed zijn onderhouden. De omgeving leent zich uitstekend voor het beoefenen van verschillende sporten zoals wandelen, fietsen en klimmen. Het park ligt op zo’n 1800 meter boven zeeniveau en dat op zich is al uniek. Ook als je minder sportief bent of een lichamelijke beperking hebt zijn er voldoende mogelijkheden in Naturlandia. Het park dankt zijn bekendheid vooral aan de langste “trein-sleebaan” ter wereld. Je kunt op een soort van slee over een ijzeren baan een traject afleggen dat maar liefst 5300 meter lang is. Het traject voert door de mooie omgeving van het park, waar je op deze manier optimaal van kunt genieten. De treinbaan draagt de naam Tobotronc en wordt ook door de inwoners van Andorra regelmatig bezocht. In het hoogseizoen is het park Naturlandia één van de drukst bezochte attracties in het land, dus het kan zijn dat er een lange wachttijd is. Je kunt altijd bij de plaatselijke bevolking of bij je hotel informeren wat een goed moment is om het park te bezoeken. Op de eigen website van dit park kun je – ook in het Engels – lezen welke bijzondere activiteiten er worden georganiseerd. Het park is het gehele jaar geopend en de activiteiten die worden georganiseerd worden aangepast aan het seizoen. Kijk wel op de website voordat je je bezoek plant, want er zijn in het gehele jaar periodes dat het park gesloten is. Veel activiteiten zijn voor het hele gezin, sommige alleen voor jonge kinderen zoals pony rijden. Andere attracties mogen alleen worden gebruikt onder begeleiding van een volwassene. Voor sommige onderdelen geldt een minimum lengte van het kind, zoals bijvoorbeeld voor de Tobotronc. Je kunt als je dat handig vindt online tickets bestellen zodat je bij de entree direct kunt doorlopen.

 

De ertsmijnen en wintersport in Ordino

In de buurt van de plaats Llorts in het noorden van Andorra in de parochie Ordino zijn de belangrijkste ertsmijnen van het land te vinden. De “IJzerroute” loopt tussen de plaatsen Llorts en La Cortinada. Langs deze route waren in de periode tussen de 17e en 19e eeuw veel ijzer verwerkende bedrijven te vinden. De mijn in Llorts, die dateert uit de 19e eeuw, is opengesteld voor het publiek. Je kunt hier als toerist een rondleiding krijgen om te zien hoe ijzererts wordt gewonnen en verwerkt. Om ijzer te winnen uit ijzererts moet de erts tot zeer hoge temperaturen worden verhit. Dit gebeurt in zogenaamde hoogovens. Bij de verhitting wordt koolstof aan de ijzererts toegevoegd om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke eindproduct, het ijzer, “loskomt” uit de ijzererts. Maar dan is er nog geen sprake van bruikbaar ijzer. Hiervoor zijn nog verdere bewerkingen nodig om van ijzererts uiteindelijk ijzer of staal te produceren. Je kunt bij de ertsmijn van Llorts in Andorra alles te weten komen over dit indrukwekkende proces. Het dorpje Llorts telt maar zo’n 200 inwoners, een deel van de bevolking is werkzaam in de mijn, dit is vaak al zo van generatie op generatie. De parochie Ordino, waartoe Llorts behoort, is verder vooral bekend als populair wintersportgebied. Het bekende skigebied Valnord ligt deels in de parochie Ordino. Iedere ski-liefhebber kan hier terecht, er zijn zowel eenvoudige groene pistes als pistes voor gevorderden in de categorieën blauw, rood en zwart. Het gebied wordt in de zomer gebruikt door wielrenners. Ook officiële wedstrijden zoals de Ronde van Spanje en de Ronde van Catalonië hebben al eens een finish van een etappe gehad in Valnord. Vanwege de veelzijdigheid van het gebied zijn er het hele jaar door toeristen te vinden in deze streek.

 

Een kerkentocht door Andorra

De rijke geschiedenis van het land heeft er ook voor gezorgd dat je er vele oude kerken kunt vinden. Liefhebbers van oude architectuur vanaf de 9e eeuw na Christus komen zeker aan hun trekken. Je kunt zelf een route uitstippelen voor het bezoeken van verschillende kerken in diverse parochies van het land. In Canillo vind je de Sant Joan de Caselles kerk met een typische vierkante toren. De kerk stamt uit de 11e of 12e eeuw, daarover zijn de historici het niet helemaal eens. De esglesia Sant Marti de la Cortinada vind je in de parochie Ordino. Dit is een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Rond de kerk werden in de 18e eeuw hekken van smeedijzer gezet. Het ijzer is gewonnen uit ijzererts uit de eigen mijnen. Uiteraard heeft ook de hoofdstad la Vella mooie kerkgebouwen. Eén daarvan is de Santa Coloma. Deze kerk werd gebouwd in de pre-romaanse en romaanse periode. De bouw begon in de 9e eeuw en de kerk werd uiteindelijk in de 12e eeuw voltooid. Sinds de 21e eeuw staat deze kerk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Escaldes-Engordany staat de Sant Miquel d’Engolasters kerk. Ook deze kerk stamt uit de 11e of 12e eeuw en staat op de monumentenlijst van het land. Alle kerken in het land zijn katholiek, want dit is het enige geloof dat door de inwoners wordt beleden. Alle kerken zijn over het algemeen te bezichtigen. Alleen als er een dienst wordt gehouden is het niet mogelijk om de kerk te bezoeken, je zou de dienst dan immers verstoren. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt maken om diverse kerken in Andorra te bezichtigen. In verschillende parochies worden tijdens het vakantieseizoen begeleide wandelingen georganiseerd. Je kunt dan onder leiding van een gids een wandeling in de omgeving maken en één of meerdere historische kerken en andere gebouwen bezoeken.

 

De populairste musea van Andorra

Andorra heeft een aantal leuke musea die je kunt bezoeken tijdens je verblijf in het land. Deze musea zijn ook vaak interessant voor kinderen. Het parfummuseum vind je in Escaldes Engordany. Dit museum werd gesticht door de Julià Bonet Foundation. Dat er juist in dit land een parfummuseum is, is niet zo heel vreemd. Je vindt in het land namelijk meer dan 100 parfumerieën en dat is gezien de totale bevolking erg veel. In het museum wordt de geschiedenis van het land verteld aan de hand van verschillende parfums. Casa Cristo is een etnografisch museum en is gevestigd in Encamp in de gelijknamige parochie. Dit huis is ingericht zoals de bewoners woonden in de 18e en 19e eeuw. Je vindt hier gebruiksvoorwerpen en andere items uit de vorige eeuwen. Als je dan toch in Encamp bent, neem dan ook even een kijkje bij de radiozendmast van Andorra. Deze zender voor de uitzendingen van Radio Andorra op de korte en lange golf is sinds 1981 niet meer in gebruik. Tot die tijd was het de hoogst gelegen zendmast van Europa. In Canillo is het Tweewielermuseum van Andorra gevestigd. Dit museum bevat een bijzondere collectie tweewielers en dan vooral motorfietsen. Je kunt in dit museum de ontwikkeling van de motorfiets zien vanaf de allereerste exemplaren tot de latere modellen van bekende motormerken. De toegangsprijs voor dit museum is 10 euro en 5 euro voor kinderen tot 10 jaar. Het museum is op maandag en dinsdag gesloten. Op de overige dagen is het geopend in de ochtend en vanaf 15.00 uur tot circa 19.30 uur. Het tabak museum is te vinden in Sant Julià de Lorià. Tabak werd in Andorra van oudsher verwerkt tot sigaretten en shag. Nog steeds komen toeristen en inwoners van de buurlanden Frankrijk en Spanje in het kleine buurland tabaksproducten kopen. De reden daarvoor is dat rookwaren belastingvrij kunnen worden gekocht en dus een stuk goedkoper zijn.

     

Steden in Andorra

Andorra heeft slechts circa 66.000 inwoners dus grote steden zijn er niet. De grootste stad is de hoofdstad Andorra la Vella. De tweede stad heeft slechts een paar duizend inwoners, en heeft dus voor Nederlandse begrippen de omvang van een flink dorp. In de hoofdstad wonen de meeste mensen, maar ook dat zijn er slechts zo’n 25.000. Het land heeft vooral veel kleine dorpjes en nederzettingen waar de tijd eeuwen lijkt te hebben stilgestaan. Deze dorpjes zijn soms wat lastig te bereiken omdat reizen in de bergen nu eenmaal niet altijd vlot gaat. Als je naar Andorra gaat en ter plaatse een auto huurt is het dan ook belangrijk om je goed te verdiepen in de verkeersregels en voorzichtig te zijn, zeker als je onervaren bent met het rijden op bergwegen.

Andorra la Vella

Andorra la Vella is de hoofdstad van het land en telt circa 25.000 inwoners, dat is meer dan een derde van de totale bevolking. Het land is ingedeeld in parochies en Andorra la Vella is de grootste en belangrijkste parochie van het land. Het is het centrum van cultuur en economie van het land. De hoofdstad is vooral in trek vanwege de belastingvrije winkels. Hier komen dagelijks veel Fransen en Spanjaarden om goedkoop alcoholische dranken en rookwaren te kunnen kopen. Maar ook voor de toeristen is dit een belangrijke reden om te gaan winkelen in Andorra la Vella. Maak je een stadswandeling in de Vella dan zal de gids ook zeker de Sint Stefanuskerk bezoeken, deze stamt uit de 11e eeuw. Op het plein voor het parlementsgebouw, Casa de la Vall genaamd, vinden jaarlijks verschillende culturele evenementen plaats. In Santa Coloma, een dorpje binnen de parochie, staat de oudste kerk van Andorra, de uit de 9e eeuw stammende Sant Columbakerk waarvan de toren al van verre zichtbaar is. Alle kerken in het land staan op de nationale monumentenlijst. Zoals gebruikelijk bij katholieke kerken zijn ze overdag altijd open voor bezichtiging. De Pont de la Margineda is de bekendste brug van het land en bevindt zich ook in deze parochie. De brug is 33 meter lang en werd gebouwd in de tijd dat er nog geen echte wegen waren die de dorpen van het land met elkaar verbonden. Bij de brug staat een monument ter nagedachtenis aan het eerste internationale congres van de Catalaanse taal, dat in 1906 plaatsvond.

Escaldes-Engordany

In het zuidoosten ligt de parochie Escaldes-Engordany. Er wonen slechts zo’n 16.000 inwoners maar het is een belangrijke plaats voor het toerisme. Escaldes-Engordany is een samenvoeging van de namen van de twee dorpen die de provincie vormen. Jaarlijks komen vele honderdduizenden toeristen naar deze streek. Zij komen vooral voor de heilzame thermenbaden in de bergen. Veel toeristen benutten hun vakantie in Andorra om te kuren en daarvoor is deze streek zeer geschikt. Het schone bergwater heeft een reinigend effect op lichaam en geest. Daarnaast vind je hier de Madriu Claror Perafitavallei. Deze vallei heeft een oppervlakte van ruim 4000 hectare en bevindt zich in het tweede grootste waterbekken van het land. Je vindt hier grillige gletsjers en klippen. In de bergen zijn kleine nederzettingen te vinden, hier leven de mensen nog steeds volgens oude tradities en lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De Perafitavallei is beschermd natuurgebied en staat als zodanig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied werd in 2006 verder uitgebreid. Volgens UNESCO is dit gebied uniek omdat de bewoners het bewijs leveren dat je ook in de moderne tijd in staat bent om een leefgemeenschap in stand te houden die is gebaseerd op tradities die al honderden jaren oud zijn. In het plaatsje Engolasters staat de 12e -eeuwse Sint Michaëlskerk. Deze kerk staat op de officiële monumentenlijst. De kerk is volgens traditie gericht op het oosten. De Sint Michaëlskerk heeft een eenbeukig schip met een halfronde apsis. Aan de noordzijde van de kerk werd de de klokkentoren gebouwd. En dan zijn er nog mensen die jaarlijks naar Escaldes-Engordany komen voor het internationale jazzfestival dat hier in juli wordt gehouden en waarvoor internationaal bekende jazzartiesten naar dit festival komen om er op te treden.

Sant Julià de Lorià

In het zuiden ligt de stad Sant Julià de Lorià. Er wonen ruim 7500 mensen. De gelijknamige parochie waar deze stad ligt grenst onder andere aan Spanje. De Sint Romanuskerk, in het Catalaans de Església de Sant Romà d’Auvinyà, omdat de kerk in het plaatsje Auvinyà staat, dat weer deel uitmaakt van de parochie Sant Julià de Lorià. Deze kerk werd in de 17e eeuw in barokstijl gebouwd. De kerk heeft een rechthoekig “schip”, dat is het eigenlijke kerkgebouw, met een rechthoekige apsis, een soort voorportaal. Er is een kleine toren op de kerk gebouwd. In 1964 vond een grondige renovatie van dit karakteristieke kerkje plaats. Het stadje heeft een eigen voetbalteam dat meedoet in de landelijke competitie van Andorra. De club heet UE San Julià en werd in het seizoen 2004-2005 zelfs landskampioen door als eerste te eindigen in de Lliga de Primera Divisió van Andorra. Tijdens een verblijf is het eenvoudig om het hele land te bezoeken omdat dit qua oppervlakte eenvoudig te bereizen is. Dus een bezoek aan Sant Julià de Lorià is altijd wel in te plannen tijdens je vakantie in dit land. Je kunt in de bergachtige omgeving van deze parochie prachtige bergwandelingen maken. Vanaf de hogere uitzichtpunten heb je prachtige vergezichten over de omgeving. Veel bergpaden zijn prima te doen voor de geoefende wandelaar, voor het echte klimwerk in de Pyreneeën is uiteraard wel meer ervaring wenselijk. Je kunt bij de plaatselijke toeristeninformatie wandelroutes krijgen om zo de mooiste plekjes van dit deel van het land te ontdekken.

 

Inwoners

Het land kan met rond de 66.000 inwoners met recht een dwergstaat worden genoemd. Het aantal inwoners komt niet boven dat van het aantal van een gemiddelde stad in Nederland. De inwoners van Andorra wonen uiteraard verspreid over het land, de grootste stad is de hoofdstad Andorra la Vela, met circa 25.000 inwoners, wat dus ruim een derde is van de totale bevolking. Aangezien jaarlijks zo’n 9 miljoen toeristen het land bezoeken, zijn de buitenlanders vrijwel het hele jaar in de meerderheid. Vooral in het hoogseizoen komen er veel toeristen naar de dwergstaat, maar ook zijn er veel bezoekers die voor een wintersportvakantie komen. De inwoners van dit land zijn vrijwel allemaal katholiek, het is de enige godsdienst in het land. Opvallend is dat slechts een derde van de inwoners ook de Andorrese nationaliteit heeft. Zij vormen hiermee een minderheid in hun eigen land. De meeste inwoners zijn Spaans (42%), gevolgd door de Portugezen met 11% en de Fransen met 7%. Buitenlanders die in Andorra zijn geboren of er sinds minimaal 1961 wonen kunnen zich laten naturaliseren. Het is voor buitenlandse inwoners verboden om in Andorra grond te kopen. Veel mensen die in het land werken komen eveneens uit de buurlanden Spanje en Frankrijk. Zij pendelen dagelijks of wekelijks op en neer en hebben hun woonplaats dus in hun eigen vaderland. Deze mensen werken vooral in het bankwezen en in het toerisme. Gedurende het hoogseizoen zijn er uiteraard meer buitenlanders in Andorra werkzaam. Zij werken in de horeca of als gids voor toeristen.

 

Talen

De enige officiële voertaal in Andorra is het Catalaans. Dit is een van het Spaans afgeleide taal. Dit is wel logisch aangezien het land grenst aan de Spaanse autonome regio Catalonië met als bekendste stad Barcelona. Omdat de originele inwoners van Andorra in de minderheid zijn, spreekt maar zo’n 35% van de bevolking Catalaans. De meerderheid, zo’n 58%, spreekt Spaans. Ook Engels, Portugees en Frans wordt veel gesproken. Dit zijn de belangrijkste “immigratietalen” in Andorra. Het Catalaans wordt behalve in Spaans Catalonië en in Andorra ook gesproken in delen van Frankrijk, rond de stad Valencia in Spanje en in de plaats Alghero op Sardinië. In totaal is het Catalaans de moedertaal voor ongeveer 10 miljoen mensen. Het Catalaans stamt af van het Latijn, dat in de tijd van de Romeinen door iedereen werd gesproken. Het “gewone” Spaans heeft meer invloeden uit Arabische talen meegekregen omdat de Moren Spanje eeuwenlang bezet hielden. Omdat zij het noorden van Spanje nooit bereikten, geldt dit niet voor het Catalaans. Het Catalaans heeft meerdere keren onder druk gestaan. In 1714 werd de taal in Spanje verboden onder invloed van het Huis Bourbon. Sinds 1978 is het Catalaans echter als officiële taal in de grondwet van Spanje opgenomen en mag iedereen het gewoon weer vrijuit spreken. In Andorra is dit nooit een punt geweest, het land is altijd autonoom gebleven en heeft daarom ook altijd zijn eigen taal gehad. Van een verbod op het spreken van Catalaans is in Andorra dan ook nooit sprake geweest.

 

Vervoer

Andorra heeft geen eigen vliegveld en daarmee is het het enige zelfstandige land ter wereld zonder een luchthaven. Wil je het land bezoeken en wil je er met het vliegtuig heen, dan kun je kiezen uit twee opties. Je kunt vliegen op Toulouse in Frankrijk of op Barcelona in Spanje. Van beide luchthavens vertrekken pendelbussen naar Andorra. Het hangt er een beetje vanaf in welk deel van het land je verblijft welke vliegbestemming je het beste kunt nemen. Natuurlijk is het ook mogelijk om op de luchthaven van Barcelona of Toulouse een huurauto te nemen en zelf te rijden. Je kunt ook met de trein naar de grens reizen en vanaf daar de bus nemen. Het land heeft namelijk geen spoorwegen. Er vertrekken dagelijks diverse bussen naar bestemmingen in zowel Spanje als Frankrijk. Wil je tijdens je verblijf in dit land een dagje naar Spanje of Frankrijk dan is dit dus prima te doen. Alleen in de hoofdstad Andorra la Vella zijn taxi’s te vinden. Wil je in een ander deel van Andorra een taxi bestellen dan kun je dit vaak laten regelen door het personeel van je hotel. Het verkeer rijdt in het land net als in Nederland rechts. Als je in dit land autorijdt, houd er dan rekening mee dat je alleen handsfree mag bellen. Het gebruik van een headset is tijdens autorijden niet toegestaan. Als je in de bergen rijdt dan heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Bij onoverzichtelijke bochten is het verplicht om je claxon te gebruiken om zo tegemoetkomend verkeer te waarschuwen.

 

Keuken

De keuken is logischerwijs sterk verwant aan de rest van de Catalaanse regio’s in Frankrijk en Spanje. De Andorrese keuken is daarnaast beïnvloed door zowel Italië als Frankrijk. Zo kent men in Andorra de gewoonte om pastasoorten bij de warme maaltijd te serveren en een saus bij vis of vlees aan te bieden, iets wat in Spanje niet of minder gebruikelijk is. Het land maakt voor het bereiden van gerechten vooral gebruik van grondstoffen die het land zelf verbouwt of produceert zoals vis en vlees van de dieren uit de valleien en rivieren en groente, graanproducten en bosvruchten. Specialiteiten zijn geroosterd lamsvlees en konijn met tomaten. Een aantal gerechten wordt als typisch voor de parochie Andorra la Vella getypeerd. Maar deze gerechten komen ook elders in de Catalaanse regio voor. Zo is er bijvoorbeeld Brossat, een zachte kaas. Ook de braambessenconfituur is karakteristiek voor deze regio. Rijst met paddenstoelen kun je ook in veel restaurants bestellen en ook rivierforel, op de Andorrese wijze bereid, is een typisch streekgerecht. Een drank die in Andorra veel wordt gedronken is warme en geflambeerde wijn, vi calent en cremat genaamd. In de regio Canillo kun je een salade van paardenbloemen op de menukaart tegenkomen, deze wordt amanida de xicoies genoemd. Wil je van de typische keuken genieten dan kun je daarvoor terecht in de vele restaurants die in alle steden te vinden zijn. Vooral in de hoofdstad Andorra la Vella zijn veel horecagelegenheden die de specialiteiten van het land op de kaart hebben staan.

 

Veiligheid

Het land is als West-Europees land veilig om naartoe te reizen. Er gelden geen speciale waarschuwingen voor toeristen. Wel wordt afgeraden om kraanwater te drinken, net als in de overige landen in Zuid-Europa. De kans dat je er ziek van wordt is niet heel groot, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en gebruik te maken van gekochte flesjes (bron)water. Aangezien het prijsniveau in dit land veel lager ligt dan in Nederland hoef je het voor de prijs al helemaal niet te laten. In Andorra is geen Nederlandse ambassade. De belangen van Nederlanders in Andorra worden behartigd door de Nederlandse ambassade in Parijs. Zorg dat je het telefoonnummer van deze ambassade paraat hebt voor het geval je in moeilijkheden komt. Zoals voor ieder land en ook voor Nederland geldt, is het verstandig om als je op pad gaat niet te veel contant geld mee te nemen. Bewaar cash geld dat je niet direct nodig hebt in je kluisje op je hotelkamer. Je kunt in dit land gewoon met de euro betalen en er zijn in de steden geldautomaten te vinden. Ook wordt op veel plaatsen een creditcard of pinpas geaccepteerd. Dure sieraden kun je beter niet meenemen op vakantie. Ook is er geen sprake van grote criminaliteit. Meer dan goed oplettend hoef je dan ook niet te zijn. Maar let in drukke toeristengebieden wel goed op je spullen want zakkenrollers zijn uiteraard overal actief. Homoseksualiteit is gewoon toegestaan en geaccepteerd. Ook alleenreizende vrouwen kunnen er doorgaans gewoon over straat zonder te worden lastiggevallen

 

Medische informatie

De medische zorg is van hetzelfde niveau als wat wij in Nederland gewend zijn. Als je de hulp van een arts nodig hebt of in het ziekenhuis belandt dan is het aan te raden om zo snel mogelijk contact op te nemen met je zorgverzekeraar, zodat de kosten van behandeling kunnen worden verrekend. De levensstandaard ligt in dit land lager dan die in Nederland, de kosten voor zorg zijn er dan ook minder hoog. Een gewone basisverzekering vergoedt de kosten tot maximaal de kosten van vergelijkbare behandeling in Nederland. Ga je op wintersport, controleer dan of je voldoende verzekerd bent voor bijvoorbeeld een skiongeluk. De kosten van transport naar Nederland kunnen enorm hoog oplopen en zijn niet automatisch meeverzekerd. Gebruik je medicijnen dan is het verstandig om hiervan voldoende mee te nemen en eventueel een recept in het Engels of Spaans aan je arts te vragen voor het geval je je medicijnen verliest. Heb je een aandoening waardoor je speciale medische zorg nodig kan hebben zoals epilepsie, zorg dan dat je een armband of ketting draagt waar deze informatie op staat, bij voorkeur in het Engels. Ook een goede tip is om in je smartphone bij contacten het nummer van het ‘thuisfront’ te vermelden onder de omschrijving ICE (In Case of Emergency). Zo kan er direct contact op worden genomen als je bijvoorbeeld gewond bent geraakt bij een ongeval. Bij veel smartphones is deze info ook beschikbaar voor iemand die de pincode van je telefoon niet heeft.

 

Visum

Wanneer je de Nederlandse nationaliteit hebt dan kun je met een Europese Identiteitskaart naar Andorra reizen. Met zo’n kaart mag je maximaal drie maanden in het land verblijven. Is een langer verblijf nodig, als je bijvoorbeeld voor werk wordt uitgezonden, dan is een paspoort noodzakelijk. Ook is het land geen lid van de Europese Unie en hanteert dus nog steeds grenscontroles. Zodra je het land binnenkomt moet je dan ook een geldig ID-bewijs kunnentonen. Zorg ervoor dat je ID-kaart of paspoort nog enige tijd geldig is vanaf dat de dag dat je terugkeert naar Nederland. Stel dat je terugreis wegens onvoorziene omstandigheden moet worden uitgesteld dan kun je anders in de problemen komen als je terug wilt reizen. Als je je paspoort of ID-kaart verliest, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Houd er rekening mee dat ook voor minderjarige kinderen een eigen identiteitsbewijs nodig is. Als je reist met je kinderen en zij de achternaam van de andere ouder hebben die niet meereist, zorg dan dat je een toestemmingsformulier kunt laten zien waarin de niet meereizende ouder instemt met het verblijf in het buitenland. Je kunt in Andorra veel goederen belastingvrij kopen. Houd er echter rekening mee dat je slechts beperkte hoeveelheden mee terug naar Nederland mag nemen, raadpleeg de informatie van de douane over de regels. De Douane Reizen app kan hierbij erg nuttig zijn. Vooral voor rookwaren en alcoholische dranken gelden restricties voor de hoeveelheid die je mee naar Nederland wilt nemen. Het is verstandig je aan deze hoeveelheden te houden om te voorkomen dat je bij aankomst in Nederland alsnog belasting moet betalen over deze goederen.