Antwerpen
     
 

Antwerpen

De stad aan de Schelde met een bloeiend diamantcentrum, maar vooral ook de stad van eindeloos winkelen en veel Vlaamse gezelligheid. Veel Nederlandse toeristen zien Antwerpen als de ideale stad om een aantal dagen helemaal ontspannen door te brengen. Dat is ook niet gek gezien het dé winkelstad van de Benelux genoemd wordt. Een andere reden waarom deze stad zo’n populaire stad is, is het uitgaansleven. Al jarenlang komen mensen naar de stad om te feesten. Zowel om een avondje te stappen als voor vrijgezellenfeestjes met vrienden. Daarnaast zul je je nooit vervelen dankzij de vele bezienswaardigheden. In de historische binnenstad kun je heerlijk genieten van een Belgische pint op een pittoresk terrasje. In december zijn er de kerstmarkten van Antwerpen waar vele buitenlandse toeristen maar ook Belgen naartoe gaan. De romantische sfeer van de eeuwenoude pleinen maken het de ideale locatie voor een wandeling tijdens kerst. De sprookjesachtige renaissance en barok bouwstijl komt in vele delen van de stad terug, maar wordt prachtig gecombineerd met hedendaagse architectuur. Neem het stadhuis van Antwerpen, dat gebouwd is in de 16e eeuw. Dit statige middeleeuwse gebouw is een groot contrast met bijvoorbeeld het moderne Havenhuis. Ondanks de verschillende bouwstijlen en bouwperiodes vormt deze combinatie een mooi geheel. Gebouwen waar variërende bouwstijlen ook terugkomen, zijn musea. Voor iedere interesse is er wel een museum te vinden. De bekendste zijn het MAS, het ModeMuseum, het Middelheimmuseum, het Plantin-Moretusmuseum en het Rubenshuis. Al met al mag je dus wel stellen dat Antwerpen veel te bieden heeft, ongeacht je interesses. Welke bezienswaardigheid je ook wil gaan bekijken, één ding is zeker: Antwerpen bied je alle mogelijkheden om een onvergetelijke tijd te beleven.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Mooie plekken zijn er genoeg in Antwerpen. Je kunt zo een week volplannen en erna nog niet alles gezien hebben wat je vooraf eigenlijk wilde. Wil je meerdere musea en monumenten van de stad bezichtigen, dan is de ‘Antwerp City Card’ een aanrader. Deze pas geeft je namelijk gratis toegang of korting op bezoeken aan musea, kerken en attracties. Daarnaast kun je ook gratis met het openbaar vervoer reizen. Wij hebben voor jou een aantal plekken die je niet mag missen uitgekozen en uitgelicht. Het is aan jou om de rest van Antwerpen te ontdekken!

 

Oude binnenstad

De oude binnenstad, ofwel historisch centrum van Antwerpen behoort tot één van de mooiste van Europa. Wanneer je een bezoek brengt aan de stad is het haast onmogelijk dit over te slaan. Het hart van de stad is toch wel de Grote Markt. Hier vind je het Stadhuis, de Gildehuizen en de Brabofontein. Naast de Grote Markt zijn er een twee musea in het historisch centrum waar je geweest moet zijn als je de geschiedenis van Antwerpen wilt leren. Dit is het Rubenshuis en Plantin-Moretusmuseum. De eerstgenoemde is het huis van Peter Paul Rubens, de wereldberoemde barokschilder uit de 16e en 17e eeuw. Je maakt kennis met de meesterwerken die hij hier maakte, maar ook met het werk van zijn medewerker en zijn eigen verzameling kunst. Het Plantin-Moretusmuseum is ook een museum bestaande uit een woonhuis en atelier. Dit keer van een drukkersfamilie Plantin-Moretus. Hier staan de oudste drukpersen ter wereld. Daarnaast vind je er tienduizenden boeken en een overweldigende kunstcollectie. Naast deze aanwezige bezienswaardigheden zijn er ook verborgen schatten. De Vlaeykensgang is hier één van. Het geheime straatje dateert uit 1591 en verbindt drie wegen met elkaar. Wanneer je door de straten loopt, vergeet dan niet om goed om je heen te kijken naar de eeuwenoude monumenten en huizen.

 

Shoppen in Antwerpen

Zoals al eerder beschreven, is de stad erg populair om te winkelen. Niet alleen Nederlandse toeristen, maar ook vele andere toeristen uit andere landen en natuurlijk de Belgen zelf komen naar Antwerpen om te shoppen. De bekende uitdrukking ‘Shop ’til you drop’ is daarom absoluut van toepassing op deze stad. Je kunt maar beter goede schoenen aantrekken waarmee je wat kilometers kunt afleggen, om maar even een duidelijk beeld te geven van het aantal winkels in de stad. De grootste en bekendste winkelstraat is de Meir. Hier zijn voornamelijk de grote winkelketels gevestigd. Om de wat exclusievere en streekgebonden winkeltjes op te zoeken hoef je maar een aantal zijstraten in te lopen. Je bevindt je al snel in wijken als Quartier Latin, Wilde Zee en de Modewijk. Gucci, Rolex en Louis Vuitton zijn dan merken die je tegenkomt. Typisch Antwerpse winkeltjes zijn hier ook veel te vinden met streekproducten zoals chocolade en kantwerk. Wordt er regen voorspelt op de dag dat je wilde gaan shoppen? Dat is geen enkel probleem. De stad telt namelijk vijf overdekte winkelcentra. Twee hiervan zijn Century Shopping Center en Shopping Stadsfeestzaal. Deze liggen beide nabij de Meir.

 

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Een onmisbaar religieus monument in de stad is de kathedraal aan de Handschoenmarkt. Het is de hoofdkerk van het Bisdom Antwerpen en is gebouwd van 1352 tot 1521. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal steekt met haar 123 meter hoge toren boven de stad uit. Het bouwwerk kent een heel aantal verschillende stijlen. Zowel in het uiterlijk als het interieur zijn stijlen als gotiek, barok, renaissance en rococo terug te vinden. Alhoewel velen alleen de prachtige buitenkant kennen, is de binnenkant van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal net zo mooi. Wanneer je dus in Antwerpen bent is het een echte aanrader om even een kijkje van binnen te nemen. De beelden en fresco’s van onder andere de beroemde schilder Rubens zijn ongetwijfeld een aanvulling op je bezoek aan de stad. Wil je nog een stapje verder gaan, dan is de klim naar het topje van de klokkentoren wellicht iets voor jou. Op vaste dagen en tijden wordt er, onder begeleiding van een stadsgids, naar boven geklommen. Tijdens deze beklimming ontdek je het verhaal van de klokkentoren en geniet je op de top van een panorama uitzicht over de stad. Kortom, dit adembenemende bouwwerk biedt tal van mogelijkheden om er eindeloos van te kunnen genieten.

 

Brouwerij de Koninck

Wellicht heb je wel eens gehoord van het befaamde ‘Bolleke’, dat nog steeds wordt gebrouwen in dé stadsbrouwerij van Antwerpen, brouwerij De Koninck. Kom naar de Mechelsesteenweg als je nieuwsgierig bent naar de geschiedenis, verschillende bieren en het brouwproces van deze brouwerij. Een exclusieve tour wordt hier bijna dagelijks georganiseerd. Deze historische Antwerpse brouwerij draait al sinds 1833 op volle toeren en brouwers zijn nog dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe bieren. Wat deze ervaring zo uniek maakt, is dat je de tour door een nog actieve brouwerij heen maakt. De Koninck opende in 2015 een belevingscentrum om het grote publiek mee te laten genieten van de brouwerij. Luister, zie en proef het puur Vlaams verhaal van De Koninck. Je volgt een parcours waarbij in verschillende ruimtes schermen staan waarop te zien is wat er in de ruimte gebeurt. Over het brouwproces en bottelen wordt bijvoorbeeld meer verteld in de ketelruimte en bottelarij. Je eindigt in de gezellige bar. Hier kun je verschillende bieren proeven en napraten over alles wat je zojuist hebt ervaren. Heb je er honger van gekregen? Ook dan hoef je niet ver te gaan, want er zijn inmiddels winkels met o.a. kaas, vlees, chocolade, en een heus restaurant geopend in de brouwerij.

 

ZOO Antwerpen

De dierentuin van Antwerpen is de eerste dierentuin van België en een van de oudste ter wereld. De oprichter en eerste directeur, genaamd Jacques Kets, richtte tevens het KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) op. Deze vereniging werd op dezelfde datum opgericht als de opening van de dierentuin, op 21 juli 1843. Er is een internationale medewerking aan kweekprogramma’s voor bedreigde diersoorten, zoals de okapi, bonobo en goudkopleeuwaapje. Gelukkig werd destijds al gedacht aan het behouden van onze prachtige natuur. Waar er in die tijd maar een aantal bezoekers kwamen kijken naar zo’n 5 à 6 verschillende diersoorten, trekt ZOO Antwerpen nu zo’n 1 miljoen bezoekers per jaar. Met meer dan 450 diersoorten kun je er met gemak een middag doorbrengen. Alhoewel er al genoeg te zien valt in het rif aquarium en de vlindertuin is de Antwerpse Zoo groter geworden. Sinds de zomer van 2016 is de dierentuin uitgebreid met 1,5 hectare. In het nieuwe gedeelte vind je een prachtige savanne voor buffels en maar liefst 150 vogels. Niet te vergeten zijn de giraffen en zebra’s die hier natuurlijk ook wonen. Als kers op de taart is er een restaurant met spectaculair panorama zicht over de unieke, best bewaarde, 19de-eeuwse dierentuin ter wereld.

 

Het MAS

Buiten het centrum van Antwerpen ligt het museum ‘MAS’. Dit ‘Museum aan de Stroom’ opende in 2011. Niet voor niets kreeg het deze bijzondere naam. Antwerpen ligt aan de Schelde ofwel is het de stad aan de stroom. Eeuwen geleden zorgde dit al voor ontmoeting en uitwisseling onder zeelieden en handelaren. Het MAS bewaart de unieke stukken die daarvan bewaard gebleven zijn. De stad, de stroom en de haven staan in het middelpunt. Op het moment telt het museum zo’n half miljoen stukken. Het doel is het vertellen van een nieuw verhaal. Daarvoor maakt het MAS gebruik van 5 thema’s, ieder verdeeld over een eigen verdieping. Daarnaast trekt het statige hoge gebouw de aandacht, doordat het vrijwel geheel wordt omringd door water. Het ligt namelijk in de oude haven op ‘het Eilandje’, net naast de Schelde. Met 60 meter hoog en maar liefst 10 verdiepingen is het MAS een nieuw oriëntatiepunt in de stad. Om het maximale uit deze prachtige locatie te halen is er op de hoogste verdieping een panoramisch uitzicht gecreëerd. Het golvende glas, gebouwd langs het trappenhuis, biedt je gedurende de tocht naar boven de mogelijkheid je progressie naar de top te volgen. Met als einddoel je te laten genieten van het adembenemende uitzicht over Antwerpen.

 

Eten en drinken

Belangrijk in Antwerpen is eten en drinken. Antwerpenaren zijn enorm trots op hun cultuur en kunnen genieten van culinaire verwennerij. Dat kan uitgebreid op een terras of evenement. Ook restaurants zijn er genoeg en hebben een variërend aanbod. Het meest bekend is natuurlijk het goudgele staafje: de Vlaamse friet. Ook bierliefhebbers zijn in deze stad helemaal in hun nopjes. Het maakt niet uit op welk terrasje je belandt, overal vind je wel een bierkaart met de beste bieren. Een biertje dat voor geen enkele Antwerpenaar onbekend is, is ‘Bolleke’ De Koninck. Naast de wereldberoemde frieten en bier zijn er nog een aantal andere lokale specialiteiten die je niet mag missen. De Antwerpse handjes zijn culinaire traditie sinds 1934. Dit streekproduct is in de vorm van een handje als verwijzing naar het ontstaan van Antwerpen. Ze zijn verkrijgbaar in koekvorm en als chocolade. Ook bonbons zie je veel in de stad. Het is geen typisch Antwerps lekkernij, maar met de beste chocolatiers is het toch verleidelijk om een doosje te kopen. Zowel Antwerpse handjes als bonbons smaken heerlijk bij een vers kopje Antwerpse koffie. Houd je van een sterk drankje op z’n tijd? Dan is Elixir d’Anvers wellicht iets voor jou. Deze kruidenlikeur wordt sinds 1963 bereid door Antwerpse likeurstokerij familie De Beukelaer. Alleen voor het eten en drinken is Antwerpen dus al een bezoekje waard.

 

Geschiedenis van Antwerpen

Om te beginnen, Antwerpen is de hoofdstad van de provincie Antwerpen in België. Met ruim 500.000 inwoners is het de dichtstbevolkte gemeente van België. Omstreeks 1400 was dit aantal wel anders, toen er nog geen 10.000 mensen woonden. Tussen omstreeks 1500 en 1560 steeg het aantal inwoners van 50.000 naar ruim een 100.000. Een enorme culturele bloei ging samen met de toenemende welvaart, waardoor voornamelijk de schilderkunst een groei doormaakte. Dit bracht schilders voort als Rubens, Jordaens en Teniers. In 1576 ging er echter veel mis toen de Spanjaarden de stad aanvielen. De inwoners vertrokken grotendeels naar Holland en er bleven nog zo’n 45.000 mensen over. De Tachtigjarige oorlog duurde voort en daardoor verplaatsten de handel, kunst en wetenschap zich naar de noordelijke Nederlanden. Pas in 1792 werd Antwerpen veroverd door de Fransen, waar Napoleon aan de macht was. Onder hem werd de haven een oorlogshaven en het duurde nog tot 1814 voordat Antwerpen zich ontwikkelde tot een wereldhaven. We maken een sprongetje naar de 20e eeuw, waar de stad in 1944 en 1945 gebombardeerd wordt door Duitsland. Grote delen van de stad raken beschadigd en in 1960 is het grootste gedeelte weer opgebouwd en de haven uitgebreid. Vandaag de dag is Antwerpen een welvarende stad om trots op te zijn.

 

Vervoer

Het ontdekken van de stad kan op diverse manieren. Dit hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Het weer speelt hierbij ook een belangrijke rol. Wat heb je al gezien of wat heeft absoluut de voorkeur? De meest handige manier om de stad te ontdekken is te voet. Het is hierbij mogelijk om een rondleiding van een gids te krijgen of volgens een wandelroute de stad te doorkruisen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor de avontuurlijke route, oftewel zelf de stad te voet ontdekken. Wanneer je dit doet, zul je sneller door de straatjes komen waar weinig andere toeristen zijn. De panden op zich zijn al prachtig, dus er valt altijd wel iets te zien. Ga je liever met de fiets door de stad? Er zijn tal van mogelijkheden tot het huren van een fiets. Om een groot gedeelte van Antwerpen, en dan vooral de mooiste plekjes, te zien, zul je zo’n 25 kilometer moeten fietsen. Ook per fiets de stad verkennen kan met een gids. Naast de ‘gewonere’ vervoersmogelijkheden zijn er nog een aantal bijzondere manieren om je door de stad te begeven. Enkele voorbeelden hiervan zijn de paardentram, paardenkoets, toeristentram, hop on- hop off bus, taxi, segway en rondvaart.

 

Veiligheid

Een reis naar Antwerpen is wat betreft veiligheid absoluut een go. De sfeer is heel prettig en de lokale bevolking is behulpzaam. Natuurlijk liggen er altijd, zoals in elke stad, zakkenrollers op de loer. Laat je hier vooral niet door tegenhouden, maar let wel goed op je spullen. Laat bijvoorbeeld niet je tas onbeheerd achter en houd je spullen goed in de gaten. Rondom de grootste trekpleisters van de stad neemt de kans toe dat er iemand op je af stapt die je iets wilt aanbieden. Het gebeurt in veel steden en ook hier ontkom je er vaak niet aan. Over het algemeen kun je zonder problemen lekker op je gemakje door de stad wandelen. Een andere plek waar je altijd moet oppassen met eigendommen is de tram, bus of trein. In het openbaar vervoer is het voor dieven vaak gemakkelijker om te stelen wanneer je in de drukte even niet op let. Mocht het gebeuren dat je bankpas gestolen wordt, laat deze dan als eerste meteen blokkeren. Bel daarna naar nummer 101 om de Belgische politie te spreken of naar 100 of 112 voor andere dringende hulp. Het nummer 112 is trouwens ook het Europese noodnummer.

 

Visum

Voor een bezoek als toerist aan België heb je geen visum nodig. Het is wel verplicht om een geldig Europees identiteitsbewijs of geldig paspoort bij je te hebben, ook al is er geen grenscontrole. Let er op dat het rijbewijs in het buitenland geen officieel identiteitsbewijs is. Wil je voor een lange periode naar België komen, dan bestaan er andere verblijfsstatuten. Dit hangt af van je nationaliteit, de duur van je verblijf en het doel ervan. Wie permanent een in België wil verblijven zal na het vervallen van het visum een ander verblijfsdocument nodig hebben. Voor de Nederlandse toeristen is het handig om te weten wat je moet doen wanneer je jouw identiteitskaart of paspoort verliest of als het wordt gestolen. Meld het zo snel mogelijk bij de Nederlandse ambassade of consulaat op nummer +34 91 353 75 00. Je kunt hier ook een nieuw paspoort of noodreisdocument aanvragen. Doe vervolgens aangifte bij de politie van Antwerpen en vraag om een schriftelijk bewijs van je aangifte. Dit is nodig voor je verzekering. Vind je het paspoort of de ID-kaart nog terug? Lever deze dan in, want de kaart staat geregistreerd als verloren.

 

Vaccinaties en reisinformatie

Voor een bezoek aan België in het algemeen heb je geen inentingen nodig. Wel wordt het aangeraden om een medisch paspoort mee te nemen naar je bestemming. Dit geldt natuurlijk alleen bij gebruik van medicijnen. Je kunt een medisch paspoort zo bij je huisarts of in de apotheek aanvragen. Het hebben van een goede reisverzekering is voor elke reis praktisch, dus ook voor Antwerpen. Om je spoedeisende zorgkosten te kunnen dekken heb je een Europese zorgpas nodig. Enkel worden deze alleen gedekt zolang ze overeenkomen met de tarieven van Nederland. Daarom is het belangrijk om aanvullend verzekerd te zijn voor de zorgkosten. Een standaard reisverzekering dekt een langer verblijf door nood, een onvoorziene eerdere terugreis en de buitengewone kosten voor noodhulp. Om ervoor te zorgen dat je verzekerd bent bij schade of diefstal van je waardevolle spullen, is het verstandig een module bij te verzekeren. Je kunt dan altijd onbekommerd op weg. Wanneer je van plan bent vaker een citytrip of andere reis te maken is het aan te raden om een doorlopende reisverzekering te nemen. Een goede voorbereiding zorgt voor een tijd lang genieten in en van de mooie stad!