Aruba

Aruba is voor veel mensen een ideaal vakantieland. Er is vrijwel altijd zon, de temperatuur is altijd hoog, het azuurblauwe water is altijd warm. Daarnaast staat het eiland bekend als een echt feesteiland. Het begrip kroegentocht lijkt hier wel uitgevonden en `s avonds kun je zelfs in een speciale bus stappen die je van de ene bar naar de andere voert. Aruba is echter nog veel meer dan alleen feesten en strand. Het is ook een eiland dat de moeite waard is om te bekijken en dat een heel eigen en bijzondere natuur heeft. Vooral ook onder water. De stranden worden regelmatig bezocht door zeeschildpadden die hier hun eieren komen leggen en aan snorkellocaties is rondom het eiland ook zeker geen gebrek. Aruba is het eerste van de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. Van deze drie is Aruba de grootste en degene met de meeste inwoners: zo’n 115.000. Als je daarbij nagaat dat het eiland ongeveer net zo groot is als Texel en dat er ieder jaar meer dan 1.25 miljoen toeristen langs komen, kun je je wellicht voorstellen dat het hier best druk kan zijn. Voor sommige mensen is dit een reden om dan maar niet te gaan, maar voor veel toeristen is dit juist een reden om te komen. Het zorgt voor gezelligheid, sfeer en uitgebreide kans om nieuwe mensen te leren kennen. Aruba is officieel onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat betekent dat Willem-Alexander het staatshoofd is. Verder heeft het eiland echter een eigen parlement en een eigen regering. Dit bestaat echter nog meer heel kort, sinds de jaren `80. Daarvoor was Aruba een Nederlandse kolonie. Dit is nog steeds heel goed terug te zien in de bouwstijl van de hoofdstad Oranjestad. Het is alsof je door een tropische versie van Amsterdam loopt. Vol met soort van trappengevels, maar dan van hout en in hele felle kleuren. Het gros van de toeristen daarentegen komt juist weer uit de VS, waardoor er veel Engels op het eiland wordt gesproken. Cultureel is Aruba dus een bijzondere smeltkroes, waar je jezelf ongetwijfeld snel thuis zal voelen.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Zeker voor de (jonge) Amerikaanse toeristen is Aruba het eiland waar alles mag wat ze thuis niet mogen. Vooral als het gaat om alcohol. In de VS mag je namelijk pas vanaf je 21e alcohol drinken, maar in Aruba doen ze daar niet zo moeilijk over. Gecombineerd met een tropische setting en dito paradijselijke stranden is het niet zo verwonderlijk dat vliegtuigladingen Amerikanen het eiland bezoeken. Zon, zee, strand en uitgaan. Dat is ongeveer waar het in het uitgaansleven van Aruba om draait. Behalve uitgaan kun je echter nog veel meer doen op Aruba. Zo zijn er een aantal prachtige stranden met zeker onder water een prachtige flora en fauna. Ook qua cultuur is het eiland vrij bijzonder. Misschien wat minder voor Nederlanders, maar voor alle buitenlanders des te meer. Ten slotte is Oranjestad de place to be als je een middag wilt vullen met shoppen. Het barst er van de winkels en winkelcentra.

Uitgaan

Cafés, bars en restaurants vind je verspreid over heel het eiland. Uiteraard zijn er aantal die er op positieve wijze uitspringen. Café Rembrandt bijvoorbeeld is een echte Nederlandse bruine kroeg. Krijg je dus spontaan heimwee en wil je muziek horen van Andre Hazes? Dan zit je hier helemaal goed. Ben je uitgekeken op de Nederlandse cultuur, dan kun je gewoon de parkeerplaats oversteken. Daar vind je namelijk nachtclub Confessions. Hier kun je terecht voor de dansvloer met wat stevigere dance en hiphop en natuurlijk om wat gezelschap op te doen. Ben je niet zo van het plannen, maar wil je toch de leukste bars en kroegen bezoeken? Probeer dan eens de Kukoo Kunuku partybus. Dit klinkt waarschijnlijk banaler dan het in werkelijkheid is. Voor zo`n 45 euro wordt je de hele avond meegenomen. Aan het begin, als je hopelijk nog nuchter bent, krijg je een heerlijk diner voorgeschoteld in een schijnbaar willekeurige Arubaanse achtertuin. Daarna hijst iedereen zich de bus in en word je van de ene feestplek naar de andere gereden. Het eerste drankje op iedere plaats is gratis, daarna betaal je een gereduceerd tarief. Een goedkope en leuke manier dus om de avond door te brengen. Bovendien kom je ook gegarandeerd weer thuis. Wel zo handig natuurlijk. Tot slot kun je ook gewoon relaxen in een loungebar aan het strand. Vooral bij de toeristische stranden, zoals Palm Beach, kun je er genoeg vinden. Wat is er nou fijner dan lekker met je voeten aan het strand een cocktail drinken, terwijl je in de verte de zon onder ziet gaan in de zee. Bij veel tenten, zoals bijvoorbeeld South Beach Lounge, krijg je er bovendien nog gratis live muziek en entertainment bij en kun je natuurlijk gelijk een hapje eten.

Palm Beach, Eagle Beach en Baby Beach

Palm Beach is wat ze op Aruba de ‘High Rise’ noemen: het gebied met de hoge gebouwen. Uiteraard allemaal in de vorm van grote en luxe hotels zoals Hyatt en Mariott. De mensen die hier verblijven zijn over het algemeen geen Amerikaanse tieners, maar ouderen en meer vermogende toeristen die hier komen genieten van de zon en het strand. Dat strand is Palm Beach, één van de mooiste en meest toeristische stranden van Aruba. Je vindt hier wit zand, palmbomen, azuurblauw water van minimaal 27 graden en heel veel strandstoelen. Het strand kan redelijk privé overkomen, omdat er weinig ingangen zijn. Die worden haast volledig geblokkeerd door de grote hotels. Toch kun je ook als buitenstaander het strand gewoon betreden. Een stukje naar het zuiden vind je Eagle Beach, dat juist weer de ‘Low Rise’ wordt genoemd. Dat klopt in twee opzichten. De hotels zijn stukken minder hoog en ook minder duur. Volgens de kenners is Eagle Beach nog net iets mooier dan Palm Beach. Daarnaast is het ook wat meer toegankelijk. In tegenstelling tot Palm Beach, heb je langs Eagle Beach wel een strandboulevard, met daaraan natuurlijk veel hotels, bars en restaurants. Aan het einde van het strand vind je de voor Arubanen bekende fofotiboom, die veel wordt gebruikt in reclamespots voor het eiland. Een derde strand dat veel wordt bezocht is Baby Beach. Een opvallende naam voor een strand, omdat het water hier nauwelijks afloopt. Na 20 meter waden van de kustlijn door het helderblauwe water is het nog steeds niet dieper dan 1 meter. Het is dus een ideale plaats voor gezinnen om een dagje aan het strand te bivakkeren. Het strand bevindt zich vrijwel helemaal in het uiterste zuidoosten van het eiland en is dus even reizen vanaf Oranjestad. Toch is het zeker de moeite waard, zeker omdat je er ook vanwege het superheldere water prachtig kunt snorkelen.

Fort Zoutman

Fort Zoutman is een iconische bezienswaardigheid, midden in het centrum van Oranjestad. Het fort is gebouwd door de Nederlanders aan het einde van de 18e eeuw om het eiland te beschermen tegen piraten en zeerovers. Het meest opvallende aan het fort is de Willem III Toren. Deze had verschillende functies. Ten eerste was het een onderdeel van het fort en dus een verdedigingswerk. Daarnaast deed hij dienst als klokkentoren die aangaf hoe laat het was. Omdat torens blijkbaar niet rijk gezaaid waren op Aruba deed de Willem III Toren ook gelijk maar dienst als vuurtoren, om naderende schepen naar de haven te leiden. Inmiddels wordt het fort niet meer militair gebruikt en kun je het als toerist bezoeken. Binnen in het fort is het historisch museum van het eiland gevestigd. Hier vind je vrijwel alle voorwerpen en documenten die bewaard zijn gebleven uit de geschiedenis van Aruba. Zowel van de oorspronkelijke indianenstammen die op het eiland leefden, als van de koloniale tijd onder de Spanjaarden en de Nederlanders. Zowel het museum als het fort zijn niet heel groot en dus gemakkelijk in een uur te bezoeken. Voor veel bezoekers is het vooral ook leuk om de Willem III Toren te beklimmen en te genieten van het uitzicht op Oranjestad. De huizen in het fort zijn volledig gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl. Dat betekent dat ze een ruwe stenen fundering hebben, met daarop fel gekleurde muren. De huisjes waar de soldaten in gelegerd waren zijn bovendien erg laag. Ze mochten natuurlijk niet boven de muur van het fort uitsteken. Het geeft Fort Zoutman een nogal knusse en intieme sfeer. Die sfeer komt trouwens nog veel meer tot zijn recht tijdens het wekelijkse Bon Bini festival. Ben je op een dinsdagavond op het eiland, dan moet je hier eigenlijk wel naar toe. Het is een wekelijkse culturele show, waarbij je de hele Arubaanse cultuur in één avond voorbij ziet komen. Er is onder meer een traditionele dans, uiteraard muziek, maar ook de Arubaanse klederdracht. De lokale keuken komt natuurlijk ook aan bod. Een uitgelezen kans om je onder te dompelen in het echte Aruba.

Snorkelen onder water, SS Antilla, Atlantis Submarine

Op Aruba vind je de meest adembenemende plekken niet op het eiland zelf, maar verborgen onder water. Het eiland is zeer rijk bedeeld aan plekken waar je kunt snorkelen en duiken. Je kunt in principe zelf kiezen of je dat op eigen houtje wilt doen of als onderdeel van een tour. Zelf snorkelen is op Aruba in ieder geval niet moeilijk. Er zijn vele plaatsen waar je gewoon het water in kunt lopen, je masker op kunt zetten en binnen een paar slagen kunt genieten van zeesterren, tropische vissen, palometa’s, zeeschildpadden en roggen. Vaak geldt dat hoe meer ervaren je bent en hoe dieper je kunt duiken, hoe meer je kunt ontdekken. Toch kun je ook vanaf de oppervlakte vaak al genoeg zien. Een van de meest bezochte snorkelplekken is Arashi Beach, een stukje boven Palm Beach en gemakkelijk bereikbaar met de bus. Ook Boca Catalina is erg populair. Zowel bij de toeristen als de locals. Het bijzondere van dit strand is dat je naarmate je dieper duikt, je steeds andere vissoorten tegenkomt. Ook het koraal op de bodem is zeker de moeite waard. Durf je het niet in je eentje aan, dan kun je hier deelnemen aan meerdere snorkeltours. De meest bijzondere snorkelplaats is waarschijnlijk Tres Trapi: Drie treden. Je vindt deze bijzondere plek net naast Catalina Cove. Via de traptreden stap je zo vanaf de rotsen het water in en kun je direct genieten van de rijke onderwaterwereld. Je vindt hier vooral heel veel kleurrijke zeesterren. Tot slot is er nog de SS Antilla. Dat was een vrachtschip dat in 1940 zonk in Malmok Bay. Dat ligt in het noordwesten van Aruba. In de loop der tijd heeft dit schip zich ontwikkeld tot een ware koraalparel, waar het bovendien krioelt van de vissen en zeedieren. Zeker de moeite waard om hier te gaan duiken of snorkelen. Het is wel aan te raden om dit onder begeleiding te doen.

     

Plaatsen

Eigenlijk kun je op het eiland niet spreken over ‘plaatsen’. Het eiland is namelijk een samenstelling van aan elkaar grenzende plaatsen. Het ene dorp loopt vaak naadloos over in het andere. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de ene plaats en de andere. De belangrijkste stad, en eigenlijk ook enige op Aruba, is Oranjestad. Hier woont ook een derde van de hele bevolking van Aruba. Daarnaast zijn er veel dorpen/wijken die qua samenstelling nogal kunnen verschillen. De ene plek kan zeer arm zijn, terwijl een andere plek juist weer wordt bewoond door de vaak veel rijkere Nederlanders en buitenlanders. Bij het huren van een hotel of vakantiehuis is het aan te raden om hier wel rekening mee te houden. Natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur.

Oranjestad

Hoofdstad Oranjestad is de woonplaats van 35.000 Arubanen. Daarmee is het vergelijkbaar met een Nederlandse stad als Woerden. Het is dus geen stad waar je heel lang bezig bent om het centrum te bekijken. Ook het aantal bezienswaardigheden is niet bijzonder groot. Daar staat tegenover dat Oranjestad wel het culturele, politieke en sociale centrum is van het eiland. Je vindt er veel restaurants, bars en hotels. Daarnaast is het de plek waar je heen kunt gaan om te winkelen. Vrijwel alle centra en winkelstraten vind je in Oranjestad. Daarnaast heeft de stad een dagelijkse markt waar je vers fruit en verse groenten kunt kopen. Een voordeel van het kleinschalige karakter van Oranjestad is dat de mensen elkaar vaak goed kennen en dat er een typische Caribische relaxte sfeer is. De meest interessante straat van Oranjestad is de L.G. Smith Boulevard. Dit is de weg die langs het water loopt. Aan de stadskant vind je veel typisch Hollandse huizen in koloniale stijl. Het zijn een soort van trapgevels, maar dan anders. In Nederland zijn ze vooral van bakstenen gemaakt. In Oranjestad hebben ze de meest felle kleuren die je maar kunt bedenken. Het past bij het tropische klimaat en geeft de stad een sfeervolle uitstraling. In en rondom deze huizen vind je veel winkels. Deze variëren van typisch Nederlands tot zeer Amerikaans en alles er tussenin. Het maakt de boulevard tot een leuke ervaring. Je zult veel zien en ontdekken wat nieuw voor je is. Aan de Smith Boulevard vind je bovendien Fort Zoutman en ook veel casino`s. Deze casino`s zijn ook een typisch fenomeen van het eiland. Je vindt ze op nog veel meer plaatsen, over het hele eiland verspreidt. Ze zijn vrijwel standaard 24 uur per dag open.

Noord

Het dorp Noord is een bonte verzameling van superluxe hotels, stranden en ongerepte natuur. Het dorp beslaat de hele Noordwestelijke punt van Aruba en omvat onder meer Palm Beach. Hier vind je de meest luxe hotels op Aruba en het gelijknamige strand. Veel van de toeristen komen jammer genoeg niet verder dan hun hotel en het strand. Noord heeft namelijk nog veel meer te bieden. Het zuiden van het gebied is vrijwel volledig bebouwd, maar het hele noordelijke gedeelte is vrij leeg. Een unicum voor Aruba. Hier vind je meer rotsachtige stranden en je kunt de natuur van het eiland goed bekijken. Daarvoor zul je wel een stukje moeten lopen of fietsen. Vanaf Palm Beach ongeveer vijf kilometer naar het oosten. Je kunt het zien als een soort van pelgrimstocht, want aan het einde van de wandeling kom je uit bij de Alto Vista kapel. De weg naar de kapel is gemarkeerd met witte kruizen, wat het idee van een pelgrimstocht alleen nog maar versterkt. De kerk zelf ligt op een prachtig uitkijkpunt. De Alto Vista kapel is in 1750 gebouwd en is daarmee gelijk ook de oudste kerk van het eiland. Het is een aparte plek voor de katholieke kerk, maar dat versterkt de sfeer wel enorm. Je hebt er prachtige zonsondergangen en als je wilt kun je deelnemen aan een mis. Omdat de kerk zo klein is, staat het grootste deel van de stoelen buiten wat het tot een bijzondere ervaring kan maken. Vanaf de kapel kun je eventueel nog verder naar het noorden lopen. Je komt dan na ongeveer twee uur lopen aan bij het California Lighthouse. Vanaf tien dollar kun je tickets kopen om de toren te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht over de zee en het eiland.

Santa Cruz

Het dorp Santa Cruz ligt ongeveer midden op Aruba. Het bijzondere van dit dorp is dat alleen de westelijke helft ervan bewoond is. Het hele oostelijke gedeelte bestaat namelijk uit een deel van het Arikok National Park. Dit park is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van het eiland. Het is namelijk niet heel gemakkelijk om er te komen, maar wel zeer de moeite waard. Je vindt hier namelijk een aantal van Aruba`s mooiste plekjes. En het geeft je een kans om even te ontsnappen in de natuur. Santa Cruz is vooral een dorp van de Arubanen zelf. Het ligt niet dicht bij het strand en is daarom niet rijk aan hotels. Wil je dus weten hoe de echte Arubanen leven, dan is het zeker aan te raden om een stukje door het dorp heen te rijden of te lopen. De meeste toeristen slaan het dorp echter over om direct door te gaan naar het Arikok National Park. Je kunt kiezen uit twee verschillende routes door het park. De ene loopt vanaf Santa Cruz naar het noordoosten. De andere meer pal naar het oosten. De noordoostelijke route is via een hiking pad en loopt dwars door het natuurgebied heen. Het is nogal heuvelachtig terrein, maar wel goed begaanbaar. Op de toppen heb je regelmatig prachtige uitzichten over het gebied en over het eiland zelf. Aan het einde van het pad vind je één van de meest bijzondere natuurfenomenen van Aruba: The Natural Pool. Het is een door de natuur gemaakte poel, die door rotsformaties vrijwel geheel is afgesloten van de zee. Je kunt er een verfrissende duik nemen na je lange wandeltocht. De oostelijke wandelroute brengt je naar de Fonteingrot. Ook een bijzondere plek, met onder meer grottekeningen van de oude indianenstammen en de eerdere Europese kolonisten.

Inwoners

Het verhaal van de inwoners van Aruba is vrij bijzonder. De eerst bekende inwoners van het eiland waren indianen van de Arawak stam. Zij waren vanaf het vasteland van Zuid-Amerika 23 kilometer de zee overgestoken. De indianen hadden een zeer eenvoudige levensstijl en leefden vooral van het jagen en vissen. Ze waren daarom volstrekt weerloos toen de Spanjaarden in 1499 het eiland ontdekten. Ze koloniseerden het eiland en brachten de lokale indianen naar Haïti om daar als slaven op de plantage te werken. Op die manier werd heel Aruba ontvolkt. Dit vulden de Spanjaarden weer aan met indianen uit andere, al gekoloniseerde, gebieden en Spaanse kolonisten. In 1636 veroverden de Nederlanders Aruba en werd de bevolking aangevuld met Nederlandse kolonisten. Aruba werd een belangrijk handelsknooppunt, vooral in de slavenhandel. Een deel van deze Afrikaanse slaven bleef achter en mixte met de al bestaande bevolking. Ook een vrij grote groep Joden emigreerde naar Aruba en drukte zijn stempel op Aruba. Inmiddels is Aruba een mix van al deze bevolkingsgroepen. De verreweg grootste groep zijn de afstammelingen van de door de Spanjaarden naar het eiland gebrachte Indianen. Daarnaast is er ook een vrij grote groep Europeanen, vooral Nederlanders, die ongeveer tien procent van de bevolking vormen. Bijzonder aan Aruba is het grote aantal inwoners per vierkante kilometer: zo’n 581. Dit ligt nog een stuk hoger dan het al druk bevolkte Nederland. De reden hiervoor ligt in het toerisme dat zorgt voor veel werkgelegenheid. Daarnaast is Aruba één van de rijkste gebieden in de Cariben, wat ook weer immigranten aantrekt.

Talen

De bijzondere mix van volken en culturen heeft op Aruba ook gezorgd voor een bijzondere taal: het Papiaments. Ook wel Papiamento genoemd. Deze taal heeft het meeste weg van Portugees, maar is ook sterk beïnvloed door het Spaans, Nederlands en diverse Afrikaanse talen. Dit hangt allemaal samen met de verschillende bevolkingsgroepen die in de loop van de eeuwen vrijwillig of gedwongen op het eiland terecht zijn gekomen. Samen met het Nederlands is Papiaments de officiële taal van Aruba. Het Papiaments wordt al meer dan twee eeuwen gesproken. De eerste officiële vermelding is van 1803. Het Nederlands wordt op Aruba maar weinig als hoofdtaal gesproken, hoewel vrijwel iedereen het wel verstaat en spreekt. Vanwege de enorme toeristenstroom, vooral uit de VS, is naast het Papiaments vooral het Engels en Spaans de gangbare taal. Dat wordt door de meeste Nederlanders ook verstaan en gesproken. Ook straatnaamborden en de teksten in en op winkels zijn vaak in het Engels. Kranten zijn daarentegen juist weer in het Papiaments. Over het algemeen kun je zeggen dat alle teksten, borden en spraak die betrekking hebben op het toerisme vaak in het Engels zijn, terwijl alles voor de Arubanen zelf in het Papiamento is. Het Papiamento op Aruba wijkt trouwens af van het Papiamento dat op de andere Nederlands-Caribische eilanden wordt gesproken. Het heet daar geen Papiamento, maar Papiamentu. Met een `u` aan het eind, in plaats van een `o`. Zowel de klanken als het schrift wijken tot zekere mate af. Wil je wat Papiamento leren voordat je op vakantie gaat, let er dan goed op dat je wel de goede versie gebruikt.

Vervoer

Op het eiland zijn er verschillende manieren om van A naar B te komen. Voor veel mensen is het aantrekkelijk om een auto te huren voor hun vakantie. Het voordeel van Aruba is dat de verkeersregels maar weinig afwijken van die in Nederland. Ook is het verkeer vrij rustig. Wat dat betreft is het dus vertrouwd. Wel is het de vraag of het echt nodig is. Aruba is maar een klein eiland en je kunt vrijwel overal ook met de bus of de taxi komen. Ben je echter op zoek naar een relaxte manier om vakantie te vieren, dan is een huurauto zeker aan te raden. Zowel bij toeristen als de Arubanen zelf is de bus het meest gekozen vervoersmiddel. Het openbaar vervoersbedrijf op het eiland heet Arubus en heeft diverse lijnen lopen over het hele eiland. Vrijwel ieder hotel langs de kust heeft wel een eigen bushalte. Het enige gebied wat niet goed toegankelijk is, is het Arikok Nationale Park. Buskaartjes kosten 1,25 Amerikaanse dollar voor een enkele reis en 2 tot 3 dollar voor een retourtje. De meeste buslijnen beginnen en eindigen bij de hoofdbusterminal in Oranjestad. Deze ligt langs de Smith Boulevard in het centrum van de stad. De meeste buslijnen rijden om het half uur. Ook de taxi kan een goed alternatief vervoersmiddel zijn. Vooral als je met twee of meer personen bent. Je betaalt namelijk per taxi en die biedt ruimte aan maximaal vijf personen. De taxi`s zijn vooral populair na het uitgaan. Vanaf het vliegveld is het vaak goedkoper om een taxi te pakken, dan gebruik te maken van een hotel transfer. Hoe meer personen in de taxi, hoe goedkoper. Bij een transfer is de prijs per persoon. Deze transferkosten zijn vaak erg duur. Een taxirit van het vliegveld naar Palm Beach kost ongeveer 25 dollar met 2 personen en met 4 personen 12,50 per persoon. Dat tegenover minimaal 16 dollar per persoon voor een transfer.

Keuken

De Antilliaanse keuken van Aruba is een allegaartje van invloeden uit Spanje, Nederland, Afrika en van de oorspronkelijke indianenstammen. Het wordt ook wel de Creoolse keuken genoemd. Als je op Aruba in de supermarkt rondloopt zul je er al snel achter komen dat ongeveer al het eten is geïmporteerd. Op het droge eiland wil namelijk haast niets groeien. Varkens, kippen en andere dieren zijn er trouwens wel genoeg. Vlees is dus van het eiland zelf. Alle versproducten op het eiland komen voornamelijk uit het nabijgelegen Venezuela. Veel lang houdbare producten zijn afkomstig uit Nederland of de VS. Alles bij elkaar is een bezoekje aan de supermarkt zeker de moeite waard. Vanwege de enorme stroom toeristen zijn veel van de restaurants hier op gericht. En dan vooral op de Amerikanen. Je vindt er dus relatief veel steakhouses en pizzeria`s. Als je een beetje goed zoekt, kun je echter ook de meer originele Creoolse restaurants vinden. Hier kun je, vaak tegen een lager tarief, genieten van het eten dat de Arubanen ook zelf op tafel hebben staan. Een goed voorbeeld hiervan is Stoba. Een stoofpot, gemaakt met geitenvlees en verse groenten. Of ga voor Soppi di Pisca. Dat is een typische vissoep, gemaakt met kokosmelk. Restaurants op Aruba werken anders dan die in Nederland. In Nederland is de prijs die je op de kaart ziet, ook standaard de prijs die je betaalt. Fooien zijn hier niet verplicht. In Aruba wordt automatisch vijftien procent fooi gerekend. Die komt vervolgens ook netjes op de rekening te staan. Daarnaast is ook de BTW nog niet meegerekend. Dat is ongeveer vijf procent, die er vervolgens ook later nog bij komt. Uit eten op Aruba is meestal iets duurder dan in Nederland.

Veiligheid

Je zou het wellicht niet verwachten, maar gemiddeld is Aruba veiliger dan Nederland als het gaat om criminaliteit. Het is dus niet een land waar je speciale voorzorgsmaatregelen hoeft te treffen als je er op vakantie gaat. Wel gelden dezelfde adviezen als elk ander ‘vreemd’ land waar je op vakantie gaat. Zorg dat je jouw kostbaarheden zoals portemonnee, paspoorten en juwelen niet op een plek bewaart waar ze in het zicht zijn en gemakkelijk te stelen zijn. Grote hoeveelheden toeristen zijn altijd een favoriete target voor zakkenrollers. Zeker als je jezelf begeeft in een grote menigte met toeristen, zoals bijvoorbeeld tijdens het winkelen in Oranjestad, is het aan te raden om bijvoorbeeld handtassen lekker thuis te laten en een rugzak te gebruiken. Ga je naar meer afgelegen plaatsen in een huurauto, zorg er dan voor dat je spullen niet in het zicht liggen. De politie op Aruba is nauw verbonden met de Nederlandse en zal dus niet heel nieuw overkomen. Ook het communiceren is meestal geen probleem. De meeste agenten spreken Nederlands en anders kom je er ook wel uit in het Engels. Het hoofdkantoor van de politie vind je in Oranjestad. Er zijn ook politiebureaus in de grotere dorpen, zoals Noord, San Nicolas en Palm Beach. Is er een noodgeval dan bel je op het eiland met 911. Een laatste punt van veiligheid is het weer. Het eiland ligt in de Cariben, waar veel orkanen voorkomen. Gelukkig ligt Aruba uit de buurt van de standaard routes voor orkanen en komt er maar zeer zelden eentje langs. Wel ligt Aruba op een breuklijn, waardoor aardbevingen mogelijk zijn.

Medische info

De medische voorzieningen zoals dokters, ziekenhuizen en apothekers zijn op Aruba van een vergelijkbaar niveau als in Nederland. Omdat het eiland maar klein is, heeft het eiland één ziekenhuis: het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal in Oranjestad. Daarnaast zijn er meerdere medische klinieken verspreidt over het eiland. Veel van de grotere hotels hebben bovendien zelf artsen in dienst die je op verzoek kunt oproepen bij een probleem. Het ziekenhuis in Oranjestad is in staat om vrijwel alle veel voorkomende ziektes en medische problemen te behandelen. Het eiland heeft een eigen zorgverzekeringsstelsel. Zelfs al is Aruba dus onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, je eigen Nederlandse ziektekostenverzekering is er niet geldig. Wel wordt, afhankelijk van je verzekering, een deel van de kosten vergoed. Wil je geen risico nemen, dan is het aan te raden om van tevoren een reisverzekering af te sluiten die eventuele ziektekosten dekt. Houd er verder goed rekening mee dat het klimaat op Aruba totaal anders is dan in Nederland. Zo is de gemiddelde temperatuur er veel hoger dan in Nederland. Meestal ligt deze rond de dertig graden. Meer problematisch kan de hoge luchtvochtigheid zijn. Deze kan waarden bereiken van tachtig tot negentig procent. In Nederland kennen we dit niet. Het voelt aan alsof je door een sauna loopt. Niet iedereen kan hier even goed mee omgaan. Het kan leiden tot benauwdheid en oververhitting. Het is dan ook zeer aan te raden om veel water te drinken en niet te veel in de brandende zon te lopen. Vooral mensen met astma of een kleine longinhoud moeten hier rekening mee houden.

Visum

Als Nederlander is het niet nodig om voor een vakantie op Aruba een visum aan te vragen. Wel ben je verplicht om een paspoort mee te nemen. Een gewone identiteitskaart is niet voldoende. Je reist namelijk naar een ander werelddeel. Je paspoort moet bovendien nog minimaal drie maanden geldig zijn bij vertrek. Als Nederlander heb je het recht om maximaal 180 dagen op Aruba te verblijven. Wil je langer blijven of wil je op het eiland gaan wonen? Dan heb je wel een visum nodig. Behalve voor volwassenen is het tegenwoordig ook voor kinderen verplicht om een eigen paspoort te hebben. Dit geld ook voor baby`s. Daarnaast is er voor Aruba nog een aantal aanvullende eisen. Zo moet je verplicht een retourticket of een doorreisticket hebben bij aankomst. Ook moet je een reservering hebben voor een hotel of verblijf voor tenminste één nacht. De rest van je verblijf mag je dus eventueel nog wel zelf invullen. Ga je op bezoek bij vrienden, dan kun je ook hun adres achterlaten. In het vliegtuig krijg je een zogenaamde ‘arrival card’ waarop je deze gegevens kunt invullen. De kaart laat je vervolgens weer achter bij de douane. Tot slot moet je een bewijs hebben waaruit blijkt dat je over voldoende geld beschikt tijdens je verblijf. Bij voorkeur neem je ook een kopie mee van je paspoort om deze achter te laten in het hotel. Op die manier kun je jouw eigen paspoort gewoon bij je houden. Je bent op Aruba namelijk verplicht om je te legitimeren.