Athene
     
 

Athene

Athene, de stad gewijd aan de godin van de wijsheid en oorlog. Athene, de stad met zijn schitterende oude geschiedenis, die vele millennia voor Christus begon. De stad is sinds 1400 vC bewoond en al die tijd de stad van de godin geweest. Volgens de legende, strijdden ooit, zowel de godin Athene als de god Poseidon om de gunst van de mensen van de stad. Poseidon spleet met zijn drietand de aarde en creëerde een zoutwaterbron, Athene gaf de mensen een olijfboom. De mensen van de stad kozen voor de olijfboom en sindsdien heten ze gelijk aan de godin, Atheners. Bezoek de zonovergoten hoofdstad van Griekenland aan de Middellandse Zee en betreed de poort naar de Griekse cultuur. Gelegen tussen vier bergen, in de Attika vallei, is Athene de hoofdstad van Griekenland en de oorsprong van de Westerse democratie. Nergens vind je zo’n fijne mengeling van de eeuwenoude cultuur van Plato en Aristoteles en de moderne leefstijl van de 21ste eeuw. Wandel door de oude originele straatjes van de Plaka en bezoek de tempels gewijd aan Athene op de Acropolis. Flaneer door de drukke winkelstraten en laat je verrassen door de moderne Griekse warenhuizen. Bezoek een van de vele musea die de stad rijk is en laaf je aan de schoonheid van de oude Griekse kunst. In een half uur, ben je van het centrum van de oude stad met een snelle en comfortabele tram, in de haven van Piraeus. Daar kan je verder reizen, naar een van de heerlijke stranden langs de kust of een veerboot nemen naar een van de Griekse eilanden. Ben je moe van een lange dag vol met mooie indrukken en nieuwe ervaringen, strijk dan neer op een van de ontelbare terrasjes en geniet van de meeste heerlijke maaltijden die de Griekse keuken rijk is.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Athene is een oude stad vol met oud Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse monumenten. Veel vindt je terug op een romantische wandeltocht door de stad of laat je door het moderne openbaar vervoer, erheen brengen. Bezoek een museum om de vele kunstschatten te bezichtigen of neem een tour naar een van de vele opgravingen van oude steden, buiten de stad. Athene is een stad met heerlijk koele parken om te rusten en pleinen vol met terrasjes om je te verwennen met lekker eten. Geniet van de mooie stad, die beroemd is geworden door de Olympische Spelen van 1896 en 2004.

 

Acropolis

De Acropolis van Athene is het hart van Griekenland en is de meest bijzondere plek van de stad. De platte heuvel rijst op in het midden van de stad, gekroond met de ruïnes van de mooiste tempels van Europa. Het 3 ha grote terrein betreed je via de Propylaia, het schitterende poortgebouw. Wordt daarna overweldigd door het uitzicht op de tempels, het Parthenon, het Erechtheion en de tempel van Athena Nike. Het Parthenon het meest indrukwekkende tempel en is de gewijd aan de godin Athene, de bescherm godin van de stad. Het Parthenon is gebouwd volgens de oude wiskundige principes, hierdoor ziet de tempel er zo bijzonder mooi en majestueus uit. In 447 vC werd begonnen met de bouw van het Parthenon, de tempel was het huis voor een ruim 11 meter hoog beeld van de godin Athene dat bekleed was met ivoor en goud. Vele van de schatten die de Acropolis herbergde, zijn in de loop der eeuwen gestolen door de verschillende veroveraars. Het beeld van Athene uit het Parthenon werd door de Romeinen meegenomen naar Constantinopel. De vele marmeren beelden die het Parthenon rijk was, zijn meegenomen door de Britten. Deze Elgin Marbles zijn tegenwoordig in het British Museum te bewonderen.

 

De Plaka

Op de noordoost helling van de heuvel van de Acropolis ligt de wijk de Plaka. De wit geschilderde huisjes, de kronkelige steegjes, de kleine restaurantjes, alles ademt de sfeer van eeuwen cultuur. Want de Plaka is al ruim 6000 jaar oud en bewoond geweest door de oud Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen en dat voel en zie je bij elke voetstap die je zet. De Plaka is als een pittoresk dorpje, in tegenstelling tot de drukke metropool die de rest van Athene is. Ten oosten van de wijk liggen de koele schaduwrijke Nationale Tuinen en de opgravingen rond de Tempel van Zeus. Je wandelt door de Plaka, als je op weg bent naar de Acropolis en dan moet je jezelf echt inhouden om door te blijven lopen. Gelukkig heb je op de terugweg alle tijd om de steegjes te verkennen, de monumenten te zien, de musea, zoals het nieuwe Acropolis Museum, te bezoeken en de archeologische sites te bekijken die de wijk rijk is. Je kan er fijne toeristische winkeltjes vinden, langs de weg die naar de top van de heuvel leidt. Wandel je verder de wijk in, dan kom je nog echt authentieke restaurantjes tegen, met schaduwrijke terrassen en het heerlijke Griekse eten.

 

Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum is het grootste museum dat gewijd is aan de Griekse Oudheden, ter wereld. Dit gigantische museum kan zich meten aan de groten van de wereld zoals het Louvre en het British Museum. Men is begonnen aan de bouw van het museum in 1829. Griekenland moest zelf een museum stichtten, om zijn kunstschatten in onder te brengen. De meeste schatten waren al door de verschillende mogendheden meegenomen. Gelukkig zijn er in dit museum nog vele kunststukken uit de Griekse oudheid en heeft het museum ook een bijzondere Egyptisch collectie. Topstukken zijn het mechanisme van Antikythera, een analoge computer uit de 2e of 1e eeuw vC, die astronomische berekeningen kon uitvoeren zoals zons- en maansverduistering. Ook kon het mechanisme de kalender voor evenementen, zoals de Olympische spelen weergeven. Het bronzen beeld van Artemision ‘de God van de zee’. Een 209 cm hoog bronzen beeld van Zeus of Poseidon dat rond 460 vC gemaakt werd. Verder is er het gouden masker van Agamemnon, dat uit de 16e eeuw vC stamt en is opgegraven in Mycene. Het Nationaal Archeologisch Museum ligt ten noorden van de Acropolis aan de Patission straat nr. 44.

 

Dagtochten vanuit Athene

Griekenland heeft een rijke culturele geschiedenis. Verspreid over het land vind je archeologische opgravingen van de oude steden en tempelcomplexen. Een aantal daarvan zijn met een dagtocht vanuit Athene te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld een rondrit maken over de Peloponnesos. Bezoek het oude Korinthië, hier kan je heerlijk dwalen door deze oude stad en een bezoek brengen aan de tempel van Apollo. Onderweg kan je stoppen bij het kanaal van Korinthe, een heel bijzonder kanaal door het dunste punt van de landverbinding met de Peloponnesos. Het oude Mycene is beroemd vanwege de goudschatten van koning Agamemnon en is in de buurt van Korinthië. Nafplio is een fijne stadje aan de kust, met een prachtig Venetiaans fort, het Palamidhi en restaurants aan de kade voor een heerlijke lunch. Verder is er nog het beroemde theater van Epidaurus met zijn bijzondere akoestiek. Een andere leuke dagtocht is naar Kaap Sounion en de tempel van Poseidon. Zorg dat je er tegen zonsondergang bent, dan is het uitzicht het mooist. Ondertussen kan je genieten van een heerlijke vismaaltijd, in een van de restaurantjes aan het strand. Een korte rit vanaf Athene brengt je naar de havenstad Piraeus. Hier kan je een veerboot nemen voor een dagtocht naar een Grieks eiland, zoals Aegina of Hydra.

 

De markten van Athene

Proef de mediterrane sfeer van Athene op een van zijn markten of flaneer in de straten van het winkelgebied. Voor de beroemdste markt moet je zijn bij de Agora, de verse voedsel warenmarkt aan de Athinas straat. In de Agora vindt je overdekte kramen met vele vissen, zo opgevist uit de Middellandse zee en een slagers gedeelte, waar je alles wat je maar kan bedenken, kan kopen. Op de groente en fruit markt kan je de mooiste zongerijpte waren krijgen. Je kan het beste ’s morgens komen, dan is de handel het levendigst. Heb je genoeg gezien, loop dan Athinas straat af richting het Monastriki plein. Hier is op zondag een vlooienmarkt, met echt van alles te koop. Door de week zijn er allerhande winkeltjes open, deze verkopen zowel goedkope plastic souvenirs als de echte handgemaakte kunststukken, het verschil zit in de prijs. Met enig zoeken, kan je hier die speciale Griekse waren, zoals op maat gemaakte sandalen, kopen. Van het Monastriki plein kan je Ermou straat inlopen. Dit is een voetgangersgebied met winkels van vele bekende en onbekende merken. Je kunt er echte Griekse warenhuizen binnenstappen en natuurlijk zijn er overal terrasjes om lekker te eten en het winkelend publiek langs te zien komen.

 

Lycabettus

Als je even adempauze nodig hebt, dan kan je het hoogste punt van Athene, de Lycabettus heuvel die 277 m hoog is, beklimmen. De heuvel is genoemd naar de wolven, die er hun laatste toevluchtsoord vonden, voordat de hele Attika vallei bewoond werd. Je kan de heuvel oplopen, dat is een stevige wandeling van 45 minuten, het eerste deel gaat door koele bomen en struiken, het laatste deel is in de volle zon. Je kan ook het grappige kabeltreintje naar boven nemen en naar beneden wandelen. Op de top van de heuvel heb je een spectaculair uitzicht over de stad Athene en de Acropolis. Op heldere dagen kun je de Middellandse zee en de Peloponnesos zien. Op de top van de heuvel staat een lief kerkje uit 1870, dat gewijd is aan Sint Joris. Op de plek waar de kerk staat, heeft een tempel gewijd aan de god Zeus gestaan. Het populaire Horizon restaurant en gelijknamige café, zijn erg populair en hebben een menukaart met een mix van traditionele en moderne Griekse gerechten. Lycabettus is een fijne plek om de zon te zien ondergaan, blijf nog even totdat het echt donker wordt, dan zie je de lichtjes van de Acropolis aangaan en de stad wordt dan feeëriek verlicht.

 

Eten en drinken in Athene

Het heerlijke Griekse eten, daar kom je voor naar Athene. De lekkere gegrilde verse vis, de romige moussaka, de stoofpotten vol smaak en zoete baklava als toetje. Voor al dat lekkers kan je terecht bij de vele restaurants die de stad rijk is. De Griekse eettraditie is anders dan wij gewend zijn. Vanwege de hete dagen, wordt er in de ochtend gekookt, dat zijn dan meestal de gerechten die lang in de oven mogen stoven. Deze heerlijke gerechten worden met de lunch gegeten, waarna je lekker kan uitbuiken en een middagdutje doen, onder een boom in een park. Pas na zonsondergang wordt het avondeten geserveerd, vaak zijn de restaurants in de middag en vroege avond gesloten. Het avondeten is vaak eten van de grill, vis of vlees. De meeste authentieke restaurants hebben geen menukaart, je eet er wat de kok die dag heeft gemaakt en er is vaak een keuze tussen drie of vier hoofdgerechten. Deze zoek je uit, door te wijzen op een gerecht van een medegast, die je er lekker uit vind zien of je wordt de keuken ingenomen om daar je keuze te maken. Er zijn vaak bijgerechten zoals de choriatiki, de boerensalade, om het menu te completeren. Om te drinken is er natuurlijk water, dat essentieel is om de hitte van de stad te overleven. Het kraanwater van Athene is goed te drinken en je kan er overal water in flessen kopen, dat van de bronnen uit de bergen van Griekenland komt. Wijn is heerlijk in Griekenland, je zit meestal wel goed om de huiswijn of wijn in een karaf te bestellen. Retsina dankt zijn smaak aan de toevoeging van dennenhars om de wijn langer houdbaar te maken. De hars geeft een wrange smaak die niet iedereen lekker vindt, maar de smaak is zo typisch Grieks, dat je er vaak wel goede herinneringen aan over houdt.

 

Vervoer in Athene

Grote kans dat je nauwelijks het openbaar vervoer in Athene nodig hebt. Zeker als je overnacht in de buurt van de Plaka, is al het moois van Athene binnen loopafstand. Maar als je een rondrit door de stad wil maken of een dagje naar het strand wilt, is het openbaar vervoer een handige oplossing. Voor de Olympische Spelen die in 2004 in Athene werden gehouden, heeft men in de stad een geweldig nieuw en modern vervoerssysteem aangelegd. De aanleg van de metro ging langzamer dan gepland, bij elk gat dat men groef, kwam men nieuwe archeologische schatten tegen. Daarom zijn de metrostations, Panepistimo, Syntagma, Akropoli en Evangelismos, nu tevens musea, waar je de voorwerpen of de opgravingen zelf kan bewonderen. De bussen en trams zijn een goede aanvulling op het openbaar vervoersnet. Alle trams, bussen en treinen zijn snel, stil en airconditioned. De stad heeft hoge milieu eisen aan het openbaar vervoer gesteld, er zijn zelfs elektrische trolley bussen. Je kan losse kaartjes kopen die 90 minuten toegang geven tot zowel de bussen, trams als de metro. Vanaf de luchthaven kan je met de metro naar het centrum van de stad. Sommige lijnen lopen ook door naar de kust en doen de stranden en de haven van Piraeus aan.

 

Veiligheid in het verkeer

Sinds de modernisering van het openbaar vervoer en de aanleg van de metro is het verkeer in Athene een stuk rustiger geworden. Er zijn steeds meer voetgangersgebieden waar je met de auto niet mag komen en dat maakt een bezoek aan Athene tot een prettige en fijne ervaring. Blijf als voetganger wel uitkijken, de rijstijl van Griekse automobilisten is beslist anders dan dat we zelf gewend zijn. Het nadeel van de metro en de stations, is dat het plekken zijn geworden, waar zich vaak zakkenrollers ophouden. Dat is een probleem in Athene, net zoals in veel grote steden. Het is daarom zaak om goed op je waardevolle spullen te letten. Zorg dat je geen handtas bij je hebt, een rugzak is niet van je schouders te grissen en daarom een beter alternatief. Maak een kopie van je paspoort en stop deze bij je, berg je paspoort en andere waardevolle spullen veilig op in een kluisje op je hotelkamer. Neem ook maar één pasje mee en net genoeg contant geld voor wat je die dag nodig hebt. Draag deze waardevolle spullen in een zakje, dat je onder je kleren stopt, dat is de enige veilige plek daarvoor.

 

Veiligheid in het algemeen

Athene is een heerlijke stad om door te lopen, in de middag en in de zomer de hele dag, kan het echter zeer warm worden. Bescherm jezelf tegen de zon, door een hoed te dragen en je in te smeren met zonnebrand crème. Het is zeker aan te raden om net zoals de Grieken in de middag een siësta te houden. Vroeg in de ochtend is het aangenaam van temperatuur en zijn de meeste plekken nog niet zo druk met andere toeristen. Na een siësta wakker worden in de namiddag, geeft je een lange avond om van het nachtleven te genieten. Het is natuurlijk ook belangrijk om voldoende water te blijven drinken. Op een warme dag is 1,5 tot 2 liter water echt het minimum wat een mens nodig heeft. Zorg dat je daarom altijd een flesje voor water bij je hebt, dat je dan regelmatig weer kan bijvullen. Zakkenrollers vind je op alle plekken waar het druk is en waar veel toeristen komen. Ook ’s avonds laat zijn ze actief. Wees ook beducht op mensen op een motor of scooter die het op je schouder of handtas voorzien hebben. Draag deze altijd aan de kant van de staat af of beter, draag een rugzakje.

 

Visum, Vaccinatie en Reisinformatie

Griekenland is lid van de EU en heeft het Schengen verdrag getekend. Je hebt als Nederlander voor dit land geen visum nodig en je kan er vrijelijk wonen, werken en reizen. Zorg wel dat je een geldig paspoort bij je hebt, om je te kunnen identificeren. Vaccinaties zijn niet nodig voor Griekenland. Reis je met een huisdier, raadpleeg dan je dierenarts over de inentingen die nodig zijn. Er zijn weinig gezondheidsrisico’s in Athene, hou er wel rekening mee dat in de hitte voedsel snel bederft. Bedenk voordat je ergens eten koopt of het goed gekoeld is en dat het tijdens de bereiding, goed verhit is geweest. Zoals voor elke reis heb je een goede reisverzekering nodig. Voor basis ziektekosten ben je via je eigen zorgverzekeraar verzekerd. Voor alle andere kosten heb je een reisverzekering nodig. Griekenland is in 2002 overgegaan op de euro en je kan daarom met je vertrouwde geld betalen. Athene is in prijsniveau vergelijkbaar met Nederland. Vanwege de crisis zijn de Grieken goedkoper gaan eten. en zijn er tal van kleine pita- en souvlaki snackbars. Hotels zijn met hun prijs vergelijkbaar met de hotels in Nederland. Het is gebruikelijk dat een fooi van ongeveer 10% wordt gegeven.

     

Reizigers over Athene

Laat een beoordeling achter

Email adres is enkel bedoeld ter registratie en is niet zichtbaar voor anderen
* Verplichte velden

*
*
*
*