Australie

Op vijf andere landen na is Australië het grootste land ter wereld. Met wereldsteden zoals Melbourne en Sydney, ontelbaar veel natuurparken en geweldige surf stranden waar iedere surfer wel een keer in zijn leven geweest wil zijn. En niet alleen op het water maar ook de onderwater wereld is er een voor in de boeken. Een land als Australië heeft echt ontzettend veel te bieden op alle fronten. Een land dat ruim 7,5 miljoen km² aan land telt. Laten we zeggen dat Australië zo’n 240 keer zo groot is als ons klein kikkerlandje.  Het is dan ook onmogelijk om alles van je bucket list te schrappen tijdens 1, 2 of 3 vakanties. Bedenk daarom dan ook eerst goed wat voor type reis je wilt gaan maken. Met een rugzak vol kleding en andere benodigdheden backpacken dwars door het veelzijdig Australië. Of huur een camper en reis op eigen gelegenheid naar iedere willekeurige plek en blijf zolang je wilt! Of laat je leiden en ga met een georganiseerde rondreis mee. Er zijn zat keuzes voor iedere portemonnee. Waar je ook op moet letten is in welke tijd je wilt gaan. Het land kent namelijk verschillende klimaten. In het grootste deel van het land is het erg droog en kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Met name in het westen lopen de temperaturen makkelijk op tot zo’n 45 graden. Aan de randen van het continent is het een stuk natter en dus ook aangenamer. In zowel het zuid westen als in het oosten vind je een maritiem klimaat. Dit wilt zeggen dat het weer erg beïnvloed word door de nabij gelegen zee, men noemt het daarom ook wel een zeeklimaat. Ook zijn de seizoenen zoals wij die kennen het tegenover gestelde van de seizoenen in Australië. Van september tot november kun je in Australië genieten van heerlijk lente weer, gevolgd door de zomer die duurt van december tot februari. In maart staat de herfst voor de deur die in mei plaats maakt voor de winter die van juni tot augustus plaats vindt. Let dus goed op in welk seizoen je dit schitterend continent wilt bezoeken.

     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Kijk je ogen uit tijdens je reis naar een van de mooiste continenten op aarde. Er is in Australië ontzettend veel te zien en te beleven. Dit veelzijdig en verschrikkelijk groot eiland telt 6 staten waar je telkens nieuwe indrukken en ervaringen kan beleven. Waarschijnlijk heb je al een duidelijk lijstje met plekken die je wilt gaan bezoeken of zit je juist met je handen in je haren je af te vragen waar je überhaupt moet beginnen. Met dat laatste proberen wij jou te helpen door een aantal geweldige bezienswaardigheden voor je op een rijtje te zetten. Of je nou prinsheerlijk in hotels verblijft of gaat backpacken, deze bezienswaardigheden geven jou een onvergetelijke indruk van Australië.

 

Daintree regenwoud

Hou je vast en neem je intreden in deze Australische sprookjes wereld. Daintree is het grootste en oudste regenwoud van Australië. En niet alleen het oudste regenwoud van Australië, maar zelfs het oudste regenwoud van de wereld. Het Daintree regenwoud is na schatting maar liefst 110 tot 130 miljoen jaren oud. Samen met het Taman Negara regenwoud in Maleisië behoren deze regenwouden tot de oudste van de hele wereld, terechte oer-wouden. Je vindt hier dan ook heel wat zeldzame, eeuwenoude en gigantisch grote bomen en planten soorten. Een speeltuin, een droomwereld voor menig bioloog en wetenschapper. Er zijn hier zelfs bomen en planten ontdekt waarvan wetenschappers overtuigd waren dat ze uitgestorven waren. Niet alleen de planten en bomen zijn adembenemend, maar ook zijn hier vele zeldzame diersoorten te vinden waar je hun bestaan van waarschijnlijk niet eens wist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de southern cassowary, dat tevens ook het symbool van dit regenwoud is geworden. De southern cassowary is een soort loopvogel die tot wel 2 meter groot kan worden, heel kenmerkend is zijn zogenaamde helm en fel blauw en rode kleuren in zijn nek. Dit vogelsoort werd met uitsterven bedreigd maar dankzij de goede bescherming van de afgelopen jaren maakt hij nu zonder enige twijfel zijn come-back. De southern cassowary eet als enige vogel zaden van zo’n 70 verschillende planten, hierdoor zorgt de southern cassowary ook dat deze planten verspreid worden over het hele woud. Zo zijn er tal van schitterende diersoorten in dit gebied te vinden. En niet alleen op het land, maar ook in het water kun je genieten van de schoonheid van dier en natuur. Het Draintree regenwoud tikt zelfs in het noorden de kustlijn aan. Hier kun je de adembenemende overloop zien van het regenwoud naar het bekende Great Barrier Reef. In de jaren 80 kwam het Draintree regenwoud regelmatig in het nieuws nadat de gemeente besloten had een weg aan te leggen  dwars door het regenwoud naar het noorden. Vele burgers waren hier fel op tegen en kwam flink in opspraak en blokkeerde de bulldozers die alles plat zouden walsen om een weg aan te leggen. Met dank aan de politie is dit project toch voortgezet en kwam er een onverharde weg. Nu bijna 40 jaar later genieten toeristen in hun 4×4 jeep met volle teugen van deze avontuurlijke onverharde weg die je regelrecht naar het adembenemend mooi wit bounty strand brengt. Een trip die zonder enige twijfel meer dan de moeite waard is.

 

Great Ocean Road

Toen rond 1919 de eerste soldaten terug kwamen uit de eerste oorlog begonnen deze aan de bouw van een lange kustweg gelegen ten zuiden van Australië in de staat Victoria. De weg die maar liefst 240 km telt ligt tussen de steden Torquay aan oostkant van Victoria en Warrnambool aan de westkant van Victoria. Deze lange weg was bedoeld om de soldaten en burgers die gesneuveld waren tijdens de tweede wereld oorlog te herdenken. Ze bouwden maar liefst 13 jaar aan deze 240 km lange weg langs de kust, in 1932 eindigden de werkzaamheden aan deze kronkelige weg. Vandaag de dag nemen voornamelijk toeristen deze route. Je rijdt langs schitterende kustplaatsjes, geweldige surf walhalla’s en gigantisch ruige kliffen. Het is een uiterst populaire route geworden met vele waanzinnige vergezichten. Ook word deze weg veel gebruikt door bezoekers van onder andere Port Campbell National Park. Een prachtig natuurgebied van maar liefst 17,5 km² rijk aan wandelpaden. Dit park werd in de jaren 60 toegewijd aan de 12 Apostelen, het natuurgebied moest deze kalkstenen rotformatie beschermen. Zo zijn de 12 Apostelen dan ook de grootste attractie voor mensen die deze route nemen. Het is misschien wel een van de top attracties van Australië, en terecht. De 12 Apostelen zijn een rij kalkstenen rotsen die vlak voor de kust van het Port Campbell National Park als statige beelden uit de zee steken. Deze rots partij is ontstaan doordat de golven bleven inbeuken op de rotsen. Helaas is er hierdoor dan ook in 2005 een van de 9 rotsen ingestort, deze kalkstenen rots was maar liefst 50 meter hoog. Deze rotsen zijn vernoemd naar de apostelen van Jezus. Zo kreeg het de naam ‘The Apostles’, later werd de naam veranderd in ‘The Twelve Apostles’, dit was marketing technisch gezien een sterkere naam. Ook al draagt deze rotspartij de fantastische naam van de 12 Apostelen, het waren nooit 12 rotsen. Sinds het instorten van een van de kalkstenen rotsen zijn er sinds 2005 dus nog maar 8 rotsen over. De Great Ocean Road geeft je een adembenemend beeld op deze rotspartij, maar voor wie echt unieke blik wilt hebben op deze bijzondere plek op aarde zijn er ook nog helikopter tours beschikbaar. Vanuit de lucht kun je een uniek beeld werpen op de fenomenale 12 Apostelen, de mooie blauwe zee en tegelijkertijd ook op het Port Campbell National Park.

Margaret River

Wijnliefhebbers opgelet. Australië, al honderden jaren een echt wijnland maar toch pas sinds enkele jaren wereldwijd doorgebroken. En terecht. Met een goede wind zo vlak bij de oceaan, lage vochtigheid en veel zon is Australië een perfect land om heerlijke druiven te produceren. Dit gebeurt dan ook in grote getallen. Met een productie en jaarlijks gemiddelde van ongeveer 15 miljoen hectoliter aan wijn zijn het echte kenners. Zo zijn er 5 wijngebieden te vinden in Australië; Victoria, Tasmanië, Nieuw Zuid Wales, Zuid Australië en West Australië. Met name dit laatste plekje is een bijzonder (wijn)gebied. In het zuid westen van het gebied West Australië ligt het plaatsje Margaret River. Vlakbij dit plaatsje zijn grote hoeveelheden aan wijnbouw te vinden, de beste wijnbouw wel te verstaan. En dat is niet gek. Dit gebied ligt aan de kustlijn en geniet daardoor volop van de frisse oceaanwinden. Je kan hier heerlijke frisse wijn proeven die vol van smaak is. Een genot voor je zintuigen. Het plaatsje Margaret River is niet alleen bekent om de vele wijnbouw maar het heeft nog iets heel speciaals, de grotten.