Azoren

Droom je wel eens weg bij de gedachte aan een zonnig eiland waar je eindeloze wandelingen kunt maken in de natuur? Dan zijn de Azoren misschien wel jouw droombestemming. Het is een bijzonder stukje Europa dat bestaat uit zeventien vulkanische eilanden waarvan er negen bewoond zijn. Dit zijn Flores, Corvo, Pico, Faial, São Jorge, Terceira, Graciosa, São Miguel en Santa Maria. Deze eilandengroep is eigendom van Portugal. Toch liggen de Azoren wel 1500 kilometer van de Portugese kust vandaan, wat ze het meest westelijke puntje van Europa maakt. De ligging is niet het enige dat de eilanden tot een unieke bestemming maakt. Zo verwonderen de toeristen zich ook over de zeer gevarieerde natuur van deze archipel. Ongeveer 10 procent van de eilanden is bebost. Zo vind je in de hooglanden van Flores, Terceira en Pico het laurierbos, dat veel weg heeft van het oerwoud. Naast bossen kun je op de Azoren ook genieten van heuvels, kratermeren, zwavelbronnen en vulkaangrotten. Daarnaast is de kans groot dat je tijdens een wandeling prachtige heuvellandschappen en eindeloze bloemenvelden ontdekt. Tijdens het wandelen hoef je trouwens niet bang te zijn voor gevaarlijke dieren, want die komen op de Azoren nauwelijks voor. Wel leven er in dit natuurparadijs tientallen vogelsoorten, hazen, konijnen, koeien en vleermuizen. Tijdens een vakantie op de Azoren zul je kennismaken met de wonderen van moeder natuur. Een echte bezienswaardigheid is bijvoorbeeld de slapende stratovulkaan Ponta de Pico. Met zijn 2350 meter is deze vulkaan het hoogste punt van de Azoren, en dus van Portugal. Een beklimming van de Ponta de Pica kan echter vrij zwaar zijn en is dan ook meer geschikt voor de sportieve vakantiegangers. Voor minder sportieve toeristen zijn er gelukkig genoeg andere mooie activiteiten te ondernemen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het authentieke dorpje Angra do Heroísmo op het eiland Terceira. Deze unieke plek heeft zelfs een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst veroverd. De Azoren vormen de perfecte plek om te eilandhoppen. Besef wel dat de eilanden soms vrij ver van elkaar liggen. Met een mooie route inclusief planning ben je echter altijd verzekerd van een onvergetelijke reis!

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

De negen vulkanische eilanden van de Azoren hebben wat betreft natuurschoon en bezienswaardigheden veel te bieden. Tijdens een vakantie op deze archipel kun je cultuur en natuur dan ook prima afwisselen. De natuur met haar prachtige kleuren en contrasten de nummer één bezienswaardigheid op de Azoren. Het is een schitterende bestemming voor lange wandelingen. Er zijn verder bezienswaardigheden te vinden die herinneren aan het verleden van de Azoren. Zo zijn ‘Angra do Heroísmo’ en de kapel van Anjos absoluut de moeite waard. Angra do Heroísmo was de eerste Europese stad in de Atlantische Oceaan en staat daarom op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kapel van Anjos is wereldberoemd omdat de ontdekkingsreiziger Columbus er na zijn tocht naar Amerika een bezoek bracht om te bidden. Ook de jachthaven van Faial met zijn prachtige muurschilderingen en de schilderachtige wijngaarden in de binnenlanden zorgen ervoor dat de Azoren voor veel reizigers een droombestemming is.

Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo is een bijzonder stukje Europa. Het werd in de 16e eeuw namelijk opgericht als eerste Europese stad in de Atlantische Oceaan. Alleen al de naam van de stad is bijzonder. ‘Angra do Heroísmo’ betekent namelijk ‘Baai van de heldenmoed’. Dit heeft te maken met het feit dat de inwoners van de Azoren in 1828 een felle strijd voerden tegen de koning van Portugal. In de baai van Angra do Heroísmo zijn vele helden gestorven. Daarnaast speelde deze baai van de 15e tot 18e eeuw een centrale rol bij de handel op de Azoren. Voor schepen uit Afrika, Indië en Amerika was het namelijk een verplichte tussenstop. Tegenwoordig is het een geliefde plek om te wandelen langs het water. De mooie baai is een van de redenen waarom deze stad erg geliefd is bij toeristen. Angra do Heroísmo is de hoofdstad van het eiland Terceira en ligt op het zuidelijk deel van het eiland. Naast de baai staat deze plek bekend om de vele Middeleeuwse huizen afkomstig uit de 16e en 17e eeuw, ze verkeren nog steeds in goede staat. Angra do Heroísmo is met een omvang van 239 vierkante kilometer de grootste stad van Terceira. Het telt iets meer dan 35.000 inwoners. De lokale bevolking is bijzonder trots op hun stad, die door zijn authentieke sfeer en historische bezienswaardigheden een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft veroverd. Zo trekken de Sa-kathedraal en de 400 jaar oude forten San Sebastião en San João Baptista veel bekijks. Ben je toevallig een echte wijnliefhebber? Dan is het zeker de moeite waard om deze stad te bezoeken, want in Angra do Heroísmo staat het enige wijnmuseum van de Azoren. Helaas zorgde een aardbeving in 1980 ervoor dat een deel van de bezienswaardigheden in de stad beschadigd raakte. Deze zijn voor het grootste deel inmiddels hersteld, maar soms zie je er nog sporen van terug. De meeste toeristen rijden vanaf het vliegveld met de auto of taxi richting de hoofdstad van Terceira. Angra do Heroísmo is vrij gemakkelijk te bereiken, want vanaf het vliegveld loopt een snelweg richting de stad.

Kapel van Anjos

De kapel van Anjos ligt op het eiland Santa Maria. In het Spaans draagt deze bezienswaardigheid de naam ‘Nossa Senhora dos Anjos’. Het stamt uit de 15e eeuw en is waarschijnlijk de oudste tempel van Santa Maria. Over het ontstaan van dit bouwwerk bestaat een mythe. Het verhaal gaat dat de lokale bevolking van de Azoren en de autoriteiten het niet eens werden over de plek waar het religieuze gebouw moest komen. De bevolking gaf de voorkeur aan laagland, terwijl de autoriteiten het liever verderop hadden staan. In eerste instantie wonnen de autoriteiten de strijd. Plotseling verdwenen er vanuit de bouwplek telkens stenen. Ze kwamen in het lagere gedeelte terecht, maar niemand wist wie ze verplaatste. Op een gegeven moment begonnen de bewoners en autoriteiten te geloven dat magische krachten een rol speelden. Daardoor werd uiteindelijk besloten om het gebouw van Anjos toch in het laagland te plaatsen. In eerste instantie bestond de kapel volledig uit hout, maar dit werd al snel vervangen door steen. Daardoor bestaat de kapel van Anjos inmiddels al meer dan 500 jaar, in het laagland. In al die eeuwen heeft de kapel een aantal legendarische bezoekers gehad. Zo schijnt de ontdekkingsreiziger Christoffel Colombus en zijn bemanning er te hebben gebeden nadat zij Amerika hadden ontdekt. Het schip van Colombus voer in 1493 namelijk langs de Azoren. Anno 2017 is de kapel van Anjos een van de toeristische trekpleisters van de Azoren. Wel werd het oude gebouw aan het begin van de 20ste eeuw vervangen door een nieuw exemplaar. Dit neemt niet weg dat het bijzonder is om te bekijken. Bovendien zijn enkele bouwelementen uit het verleden bewaard gebleven. Zo kun je er nog steeds een spitsboogvormige zijdeur uit de 15e eeuw bewonderen. Ook de hoofdportiek, die de Heilige Geest uitbeeldt, is er nog steeds. De kapel van Anjos is elke dag geopend voor publiek. Een bijzonder gedeelte van de binnenkant van de kapel is het altaar. Het voorste gedeelte heeft een aantal opvallende tegeltjes met vogels en exotische dieren. Dit bijzondere altaarwerk staat er al sinds 1679, vlak nadat de kapel een verbouwing had ondergaan.

De haven van Horta

Faial is een van de mooiste eilanden van de Azoren. De hoofdstad Horta telt ongeveer 6500 inwoners. Vanuit deze levendige stad heb je een prachtig uitzicht over het eiland Pico. Daarnaast staat Horta bekend om de haven waar jachten van groot tot klein aanmeren tijdens hun reis over de Noord-Atlantische Oceaan. De haven van Horta werd gebouwd in 1986 en heeft zich ontwikkeld tot een zeer belangrijke plek voor de transatlantische vaart. Ook jachten die een tocht maken van de Caraïben naar de Middellandse Zee zijn hier vaak te vinden. Meerdere keren per jaar worden er in de haven internationale regatta’s tussen zeiljachten gehouden. Niet alleen de jachten maken deze haven tot een bijzonder stukje van de Azoren. Het is ook wereldberoemd vanwege een muur waar zeelui op hebben geschilderd en getekend. Het is een traditie dat de bemanning van een jacht een muurschildering maakt, omdat dit geluk zou brengen. De tekeningen maken van Horta een van de kleurrijkste havens ter wereld. Het is een soort openluchtexpositie die je tijdens een bezoek aan de Azoren eigenlijk niet mag missen. Daarnaast heeft Horta de op drie na meest bezochte zeejachthaven ter wereld. Het biedt ruimte aan ongeveer 300 boten en is vanwege de gunstige ligging ten westen van Pico een van de belangrijkste zeehavens ter wereld. De haven van Horta is door haar ligging namelijk goed beschermd tegen wind uit alle richtingen. Wanneer je in deze bijzondere haven bent, moet je zeker even een bezoekje brengen aan de havenkroeg Peter Café Sport. Je kunt er een heerlijke gin-tonic drinken of een bezoekje brengen aan het Scrimshaw Museum. ‘Scrimshaw’ is de Engelse benaming voor producten die zeelieden eeuwen geleden tijdens hun lange reizen gebruikten, bijvoorbeeld om de tijd te doden. Daarnaast is het aan te raden om op het moment van zonsopgang in de haven van Horta te zijn. Het is erg bijzonder om de zon te zien opkomen terwijl je in de verte het eiland Pico ziet. Heb je dit moment helaas gemist? Probeer dan de zonsondergang mee te maken, want die is minstens zo mooi!

De wijngaarden van de Azoren

Wijnliefhebbers voelen zich op de Azoren waarschijnlijk helemaal thuis. Deze zonnige bestemming telt namelijk een groot aantal wijngaarden. Deze zijn te vinden op de negen bewoonde eilanden van de archipel. Dankzij hun authentieke uitstraling mogen deze wijngaarden als een echte bezienswaardigheid worden gezien. Zo vind je aan de kust van het eiland Pico in het noorden het zogeheten ‘Zone de Adegas’ gebied. Het aantal wijngaarden en wijnkelders is er ontelbaar. UNESCO heeft de schitterende wijngaarden zelfs tot werelderfgoed uitgeroepen. De Zone de Adegas bevindt zich tussen de wijndorpen Cais do Mourato en Cabrito. Je kunt er onder andere heerlijke aperitiefwijnen proeven. Bijzonder genoeg worden sommige wijnen op Pico verbouwd op basaltrotsen. Het lijkt onmogelijk, maar toch leidt het tot smaakvolle wijnen. Dit heeft onder andere te maken met de vulkanische bodem die allerlei voedingsstoffen bevat. Daarnaast kunnen druiven zich in dit gebied uitzonderlijk goed ontwikkelen door het warme en droge klimaat van de berghellingen. Al in de vijftiende eeuw werd een groot aantal op basaltrotsen geproduceerde wijnen richting Rusland verscheept. Destijds genoten vooral de Russische tsaren er van, maar tegenwoordig zijn het vooral toeristen die er graag van genieten. De wijnen van het eiland Pico worden over de hele wereld verscheept. Zo is ‘vinho de cheiro’ bijzonder populair. Vanwege zijn frisse smaak is het een ideale wijn voor een feestje. Voor nog meer smaakvolle wijnen zou je eventueel ook naar het groene eiland Terceira kunnen zijn. Terceira is het dichtstbevolkte eiland van de Azoren en staat onder andere bekend vanwege de wijnbouw in de Calheta dos Biscoitos. Op deze plek aan de noordkust worden voornamelijk witte wijnen gemaakt. Met name de likeurwijn ‘generoso’ is erg populair onder wijnliefhebbers. De witte wijnen van Biscoitos worden geproduceerd in de wijnfabriek van Francisco Maria Brum. Deze man bracht in de 19e eeuw de zogeheten ‘verdelho’ druif naar Terceira. De komst van deze druif blies nieuw leven in de wijnbouwindustrie van het eiland. Vlakbij de fabriek bevindt zich overigens een wijnmuseum waar van alles wordt verteld over de druiven en wijnproductie van Terceira. Voor wijnliefhebbers is het zeker de moeite van het bezoeken waard.

     

Plaatsen

Voor onvergetelijke rondritten door de natuur moet je op de Azoren zijn, de 9 bewoonde eilanden hebben elk hun eigen unieke kenmerken. Het huren van een auto is een goede manier om deze plekken te leren kennen. Verken het natuurschoon van het centraal gelegen eiland Faial, waar je onder andere de imposante vulkaan Caldeira kunt bewonderen. Ook de kleurrijke haven van de hoofdstad Horta trekt jaarlijks honderden toeristen. Voor mooie auto- en wandeltochten zou je eventueel ook naar het eiland São Miguel kunnen afreizen. Op dit eiland vind je in de binnenlanden een aantal vulkanische plekken, zoals kratermeren en thermale bronnen. In een enorme krater aan de westkant liggen bovendien twee uitgestrekte meren met bijzondere kleuren. Ten slotte laat ook het eiland Flores waarschijnlijk veel indruk achter. Deze plek staat bekend om talloze kleurrijke bloemen, hoge kliffen en enorme watervallen. Je kijkt op de Azoren dan ook je ogen uit!

Faial

Eilandhoppen is een van de beste manieren om de Azoren te verkennen. Het eiland Faial past in het rijtje van plaatsen die je zeker eens moet bezoeken. Onder de lokale bevolking staat het bekend als ‘Ilha Azul’, oftewel ‘het blauwe eiland’. Deze bijnaam heeft het te danken aan de blauwe hortensia’s die tijdens de zomermaanden overal op het eiland in bloei staan. Dit kleurrijke eiland op de Azoren heeft 9 wandelroutes. Zo heb je onder andere de keuze uit een wandeltocht van 3,4 kilometer of 20 kilometer. Deze laatste tocht is meer geschikt voor sportieve wandelaars. Een aanrader is een wandeling rondom de Caldeira krater. Het ligt in het centrum van het eiland en is 2 kilometer breed en 500 meter diep! Eventueel is het mogelijk om onder leiding van een gids af te dalen in de krater. Rondom de krater kun je een aantal mooie wandelingen maken. Caldeira is ook een natuurreservaat met unieke planten en bloemen. In dit beschermde natuurgebied is het niet toegestaan om bloemen te plukken. Een ander stukje natuur die de schoonheid van de Azoren onderstreept is de Cabeço Gordo berg. Met zijn 1043 meter en een kustlengte van 80 kilometer is dit het hoogste punt van het eiland. Vanaf de top heb je op heldere dagen een fantastisch uitzicht op de eilanden van de Azoren. Faial heeft naast een kleurrijk landschap ook een bruisende hoofdstad. Op Horta zetelt het regionale parlement van de Azoren en wonen ongeveer 6500 mensen. De lokale bevolking is erg trots op de jachthaven, waar grote jachten een tussenstop maken tijdens hun reis over de Atlantische Oceaan. Daarnaast vind je in het centrum van Horta verschillende historische gebouwen uit de 18e en 19e eeuw en een 300 meter lang stadsstrand waar je even bij kunt komen van alle indrukken.

Het eiland São Miguel

Een tocht over het vulkanische eiland São Miguel is de moeite waard. Met 135.000 inwoners is dit is het grootste eiland van de Azoren. Vanwege de smalle weggetjes huur je het beste een kleine auto. De bijnaam van São Miguel is ‘het groene eiland’. Het is een plek waar je prachtige wandelingen kunt maken langs een zeer gevarieerd landschap. Zo vind je in de binnenlanden indrukwekkende kratermeren en ontelbaar veel exotische planten. Deze unieke planten zijn onder andere te vinden bij het natuurmonument Caldeira Velha, het hart van het eiland. Vlakbij deze plek kun je een heerlijke duik nemen in een warmwaterbron met waterval. Een ander hoogtepunt van São Miguel is de vulkanische krater Caldeira das Sete Cidades. Met een omtrek van 12 vierkante kilometer is het een van de grootste kraters ter wereld. Het heeft 2 meren met een blauwe en groene kleur, wat een bijzonder gezicht is. Een aanrader is een wandeling naar het Vista do Rei uitkijkpunt. Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht over het eiland. Wie weet staat het spotten van dolfijnen en walvissen op je bucket-list. São Miguel is de ideale bestemming om deze droom waar te maken. In het heldere en warme water van de Azoren leven namelijk tientallen dolfijnen en rugvinwalvissen. Om deze bijzondere dieren in het echt te kunnen zien moet je Ponta Delgada bezoeken, de hoofdstad van São Miguel. De stad heeft een grote haven waar regelmatig boten richting zee vertrekken. Het enthousiasme is groot wanneer dolfijnen en walvissen zich plotseling laten zien! Na het boottochtje zou je eventueel een wandeling kunnen maken door het centrum van Ponta Delgada. Proef in een van de restaurantjes eens de stoofschotel ‘cozido das furnas’, dat bestaat uit vlees en groenten. De lokale bewoners van São Miguel smullen regelmatig van dit traditionele gerecht.

Flores

Voor mooie eilanden hoef je het echt niet ver weg te zoeken. Zo vlieg je vanuit Amsterdam al in 7,5 uur naar de Portugese Azoren. Een aanrader is bijvoorbeeld het westelijk gelegen eiland Flores. Je kunt dit eiland het beste bereiken via São Miguel. Vanaf São Miguel vertrekt er een 75 minuten durende vlucht naar Flores. Je komt terecht op een zonovergoten eiland vol bloemen. Zo groeien er langs de berm ontelbaar veel hortensia’s en worden de binnenlanden gekenmerkt door eindeloos veel exotische bloemen. Flores heeft dan ook de bijnaam ‘het eiland van de bloemen’. Het is een zeer geliefde plek onder wandelaars en natuurliefhebbers. Voor mooie wandeltochten zou je naar Fajãzinha aan de kust kunnen gaan. Er loopt een oud pad naar een brug over de Ribeira Grande, dat een prachtig uitzicht biedt over het groene landschap. Daarnaast ligt iets verderop het Poço das Patas meer, waar indrukwekkende watervallen vanaf de rotsen naar beneden storten. Ook zeker de moeite waard zijn de zeven kratermeren van Flores. Deze hebben bijzondere bijnamen als ‘Lagoa Negra’ (Zwart Meer), ‘Lagoa Comprida’ (Langgestrekt Meer) en ‘Lagoa Rasa’ (Ondiep Meer). Wie weet wil je het natuurschoon graag even afwisselen met culturele en historische bezienswaardigheden. In dat geval kun je het beste reizen naar de hoofdstad Santa Cruz. In het centrum kun je onder andere een Franciscaner kloosterkerk uit 1642 bewonderen. Dit monument staat bekend om het prachtige houtreliëfwerk. Minstens zo indrukwekkend is de ‘moederkerk’ van Flores, genaamd Igreja Matriz Nossa Senhora da Conceição. Deze kerk stamt uit de 19e eeuw en heeft onder andere prachtige koepeltorens in barokstijl. Wil je graag meer weten van de geschiedenis van het bloemeneiland Flores? Breng dan een bezoek aan het Stedelijk Auditorium, waar je een fototentoonstelling over de historie van Flores kunt bekijken.Inwoners, talen, vervoer, keuken, veiligheid, medische info en visum

Inwoners

De Azoren hebben ongeveer 250.000 inwoners, verspreid over de eilanden Flores, Corvo, Pico, Faial, São Jorge, Terceira, Graciosa, São Miguel en Santa Maria. Het grootste deel van de bevolking woont op het hoofdeiland São Miguel. Van de 137.000 inwoners leven er 70.000 in de stad Ponta Delgada en 10.000 in Ribera Grande. Na São Miguel volgen qua inwoneraantal Terceira en Pico, waar respectievelijk 56.437 en 15.761 personen wonen. De meeste inwoners van de Azoren zijn van Portugese afkomst. Hoewel de voertaal op de eilanden Portugees is, spreekt de jongere generatie meestal prima Frans of Engels. Een deel van de bevolking van de Azoren heeft een Vlaamse achtergrond. Dit heeft te maken met het feit dat rond de 15e eeuw 2000 Vlaamse kolonisten de eilanden Terceira, Pico, Faial, Sao Jorge en Flores bezetten. Sporen van deze tijd zijn nog steeds zichtbaar op de Azoren. Zo kom je op de eilanden diverse windmolens tegen en zelfs de traditionele klederdracht van de Azoreaanse vrouwen stamt af van de Vlamingen. Tijdens speciale gelegenheden dragen ze een jas met een grote kap die beschutting biedt tegen de felle wind die soms over de Azoren waait. Bovendien hebben veel inwoners van de Azoren nog steeds licht haar en blauwe ogen, dat een erfenis is van de Vlamingen. Het grootste deel van de bevolking is zeer gelovig. Ongeveer 90 procent van de Azoreanen is Rooms-Katholiek. Hun leven staat in het teken van christelijke tradities. Zo viert de geloofsgemeenschap 7 weken na Pasen ‘Espirito Sancto’, oftewel ‘het feest van de Heilige Geest’. Elk jaar wordt er in het dorp een ‘keizer’ gekroond die het feest tot in de puntjes moet organiseren. Zo regelt hij een overvloed aan drank en maaltijden, met het idee dat de armen zich voor één dag geen zorgen hoeven te maken over hun levensonderhoud.

Talen

De Azoren horen bij Portugal. Zodoende is het Portugees er de officiële taal. Het is een wereldtaal die door meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd wordt gesproken. Het Portugees lijkt op het Spaans, maar is op bepaalde vlakken echt anders. Zo is de uitspraak van bepaalde woorden compleet anders. Als je weet waar je op moet letten, hoor je dit meteen. Inwoners van de Azoren spreken een dialect van het Portugees. Zo klinkt de ‘oe’ op het eiland São Miguel als de ‘u’, terwijl deze klank in het Portugees niet voorkomt. Het dialect wordt op dit eiland ‘Micaelense’ genoemd. De ligging van de Azoren heeft invloed gehad op het Portugese dialect. Op de afgelegen eilanden zijn bepaalde woorden bewaard gebleven die niet meer voorkomen in de standaard Portugese taal. Vanwege deze oude woorden en de afwijkende uitspraak vinden zelfs gewone Portugezen het lastig om dit dialect te verstaan. Het is handig om een beetje Portugees te spreken wanneer je de Azoren bezoekt. Eventueel zou je voor de reis een kleine cursus Portugees kunnen volgen. Dit maakt het gemakkelijker om te communiceren met de inwoners van de archipel. Met name op de kleinere eilanden spreken de lokale inwoners zelden Engels. Op grotere eilanden zoals São Miguel en Terceira is dit echter geen probleem. Met name de jongere generatie spreekt een goed mondje Engels. De communicatie met taxichauffeurs, winkelpersoneel en hotelmedewerkers in het Engels verloopt over het algemeen prima. De komst van de Vlamingen in de 15e eeuw heeft weinig invloed gehad op de talen van de Azoren. Wel interessant is dat de bewoners van gebieden die ooit bij Vlaanderen hoorden een andere uitspraak hebben dan de rest van de eilanden. Zo klinkt het accent een stuk zachter dan die van de inwoners van São Miguel.

Vervoer

De auto is een fijne manier om de Azoren te verkennen. Op de eilanden kun je een auto huren bij diverse aanbieders. Een andere optie is het boeken van een huurauto voordat je op reis gaat. Het voordeel daarvan is dat je de prijs van online aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Bovendien is het verstandig om op tijd te reserveren aangezien de Azoren geen onbeperkte voorraad huurauto’s hebben. Op de eilanden bevinden zich redelijk begaanbare wegen. Wel zijn ze vaak smal en zijn er verraderlijke bochten. Rij dus altijd voorzichtig als je autoritten maakt door de prachtige binnenlanden. In de vrij drukke steden is het handiger om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op die manier vermijd je lange files. De busverbindingen op de Azoren zijn over het algemeen prima in orde. Hou er wel rekening mee dat de bussen vaak beperkt rijden. Alleen dichtbevolkte plaatsen zoals Ponta Delgada en Angra do Heroísmo vormen hierop een uitzondering. De meeste bustijden zijn echter afgestemd op het woon- en werkverkeer van de bevolking. Controleer daarom vantevoren altijd de tijden waarop de bussen vertrekken. Bij de meeste hotels of busstations is een tijdtabel verkrijgbaar. Een buskaartje is over het algemeen niet duur. Zo kost een retourticket voor een shuttlebus van het vliegveld naar het centrum van Ponta Delgada omgerekend 5 euro. De rit duurt ongeveer 15 minuten. Heb je de bus gemist? Maak je geen zorgen, want er rijden genoeg taxi’s rond. Hou er wel rekening mee dat een taxirit duurder is dan de bus. Gemiddeld betaal je voor de rit naar het centrum 10 euro. Let er wel even op dat de taxi gebruikmaakt van een meter. Ook moet elke taxichauffeur een gedrukte prijslijst bij zich hebben. Stap onmiddellijk uit wanneer dit niet het geval is.

Keuken

Traditionele gerechten domineren de keuken van de Azoren, een waar smaakfestijn voor reizigers die houden van vis- en vleesgerechten. Vanwege de ligging aan de Atlantische Oceaan staan er meestal vis en zeevruchten op het menu. Proef tijdens je vakantie bijvoorbeeld de visstoofpotjes die in het Portugees ‘caldeiradas’ worden genoemd. De stoofpotten worden op verschillende manieren bereid. Zo wordt er soms tonijn met een zeer fijne structuur en een licht gezouten smaak toegevoegd. Andere delicatessen op de Azoren zijn octopus en ‘cavaco’. Octopus wordt meestal gestoofd in wijn, terwijl cavaco een zeer zachte kreeftensoort is. De meeste inwoners van de Azoren beginnen hun ontbijt natuurlijk niet met vlees of vis. In plaats daarvan eten ze graag zoet plat brood dat “bolo lêvedo” wordt genoemd. Het is zeer populair brood dat onder andere met jam en boter gegeten kan worden. Soms eten de Azoreanen het ook als tussendoortje. Dit brood is overal op de Azoren populair. Toch heeft elk eiland ook zijn eigen tradities. Zo komt de gestoofde octopus uit São Miguel. Op het eiland São Jorge is de lokale bevolking zeer trots op het gerecht “Queijo da Ilha”. Deze lokale kaas wordt gegeten op brood en zelfs op muffins. Probeer het eens uit en ontdek of je deze traditionele kaas ook zo lekker vindt. Ook vleesliefhebbers voelen zich in de keuken van de Azoren helemaal thuis. Een populair vleesgerecht op het eiland Terceira is bijvoorbeeld “alcatra”. Dit is gekruide runderlende die je zeker eens moet proeven. In de avonduren drinkt men bij de maaltijd graag een wijntje. De brandewijn ‘Aguardente velha DA Graciosa’ is favoriet bij de bevolking. Ook de ‘Licor de maracujá’ (likeur van passiefruit) uit São Miguel is een aanrader. Of geniet in plaats daarvan van het lokale bier van de Azoren. Proost!

Veiligheid

De Azoren zijn relatief veilig. De weinige criminele activiteiten die er plaatsvinden hebben te maken met drugs. Het percentage misdrijven waarbij toeristen betrokken zijn, is dan ook zeer laag. Je kunt dus met een gerust hart het vliegtuig pakken naar deze zonnige bestemming. Een rondrit met de auto is een fijne manier om de Azoren te verkennen. Je kunt zelf beslissen waar en wanneer je wilt rijden. Hou er echter wel rekening mee dat niet alle wegen goed onderhouden zijn. Bovendien zijn het vaak smalle weggetjes met scherpe bochten. Met name tijdens het rijden in de bergen kan dit nog wel eens spannend zijn. Bovendien is het met een grote auto bijna onmogelijk om een goede parkeerplek te vinden. Je kunt dan ook beter een kleine huurauto nemen. Laat je door het verhuurbedrijf niet overtuigen om een grotere auto te nemen. Dit verhoogt op de Azoren zeker niet het rijplezier! Daarnaast is bewegwijzering op kruispunten niet altijd in orde. Zorg ervoor dat je auto over een navigatiesysteem beschikt. Helaas staan de inwoners van de Azoren niet bekend om hun voorbeeldig weggedrag. Sommige weggebruikers rijden bijvoorbeeld regelmatig aan de verkeerde kant van de weg. Dit is behoorlijk schrikken en zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Hoewel criminaliteit weinig voorkomt op de Azoren, is het wel verstandig om goed op te blijven letten. Hou je tas altijd goed in de gaten wanneer je tijdens het hoogseizoen terechtkomt in een mensenmassa. Op dat moment is de kans op diefstal het grootste. Zakkenrollers zijn ook op de Azoren namelijk zeer inventief en vingervlug. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen op je hotelkamer achterlaat. Denk bijvoorbeeld aan je paspoort en creditcards. Daarnaast is het handig om kopieën van je paspoort en tickets te maken. Zo heb je altijd een kopie van belangrijke documenten, mocht je deze kwijtraken.

Medische info

Inentingen zijn niet nodig wanneer je naar de Azoren reist. Wel loop je er een klein risico om door verkeerd voedsel of vervuild water hepatitis A op te lopen. Een vaccinatie voor Hepatitis A is weliswaar niet verplicht, maar kan zeker geen kwaad. Je kunt er het beste even over praten met je huisarts. Hij zal je ongetwijfeld afraden om op de Azoren kraanwater te drinken. Toeristen zijn namelijk niet gewend aan de hoeveelheid chloor in het water en kunnen er erg ziek van worden. In plaats daarvan kun je beter een aantal flesjes water in de winkel kopen. Een andere ziekte die voorkomt op de Azoren is hondsdolheid (rabiës). Het is een besmettelijke ziekte die zonder ingrijpen dodelijk is voor mensen en dieren. In Nederland is het mogelijk om je te laten inenten tegen rabiës. Met name reizigers die van plan zijn om activiteiten in de buitenlucht te verrichten, hebben hier veel baat bij. In afgelegen gebieden lopen zij namelijk meer risico om gebeten te worden. Zo moet je voorzichtig zijn wanneer je een grot bezoekt. Er leven vleermuizen die uit angst kunnen bijten. Ben je onverhoopt toch ergens ziek van geworden? Dan is het tijd om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Hoe eerder je er bij bent, hoe minder risico je loopt. De gezondheidszorg op de Azoren is over het algemeen prima geregeld. Zo zijn er diverse ziekenhuizen en gezondheidscentra op de eilanden. Op drukke plekken zoals Horta en Ponta Delgada zijn bovendien moderne ziekenhuizen gevestigd waar het personeel prima Engels spreekt. Daarnaast vind je in vrijwel elke stad apotheken die te herkennen zijn aan een groen kruis. De apotheken zijn geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur, maar zijn ook ‘s avonds en in het weekend bereikbaar wanneer er sprake is van een spoedgeval.

Visum

Voor een vakantie op de Azoren heb je geen visum nodig. Aangezien de eilanden een deel van Europa zijn, gelden dezelfde douaneregels als voor de rest van het continent. Zo moet je een paspoort of ID-kaart kunnen laten zien. Ook kinderen moeten sinds enige tijd een geldig identiteitsbewijs hebben. Een paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn. Ontdek je vlak voor de reis dat dit niet het geval is? Dit is geen reden tot paniek. Eventueel kun je een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Voor de aanvraag van een noodpaspoort moet je overigens diverse documenten laten zien, waaronder een bewijs dat je de reis echt niet kunt uitstellen. Kijk op de site van de Koninklijke Marechaussee voor de complete lijst aan documenten die je moet meenemen. Eenmaal op de Azoren worden er accommodaties in diverse prijsklassen aangeboden. Op grotere eilanden zoals Santa Maria en São Miguel is het aanbod vrij groot. Voor avontuurlijke reizigers zijn er op de eilanden diverse kampeerplekken aanwezig. Wie weet ben je van plan om langer dan drie maanden op de Azoren te blijven. Het is namelijk een fijne bestemming voor een lange rondreis. Of wie weet wil je er graag een tijd werken op zee. Onthoud in dat geval dat je nooit souvenirs afkomstig uit zee mee mag nemen naar huis. Voor een langer verblijf op de Azoren dien je een verblijfsvergunning aan te vragen. Daarbij is het verstandig om een langlopende reisverzekering af te sluiten. Bij de meeste reisverzekeraars heb je de keuze tussen een werelddekking en een Europa dekking. Onder deze laatste optie vallen meestal alle Europese landen en eilandengroepen zoals de Azoren. Vergelijk voor je reis diverse verzekeraars met elkaar en kijk goed of de Azoren ook onder de reisdekking vallen.