Ballonvaart
 

Ballonvaart

Het is altijd een mooi gezicht wanneer er een luchtballon aan de horizon verschijnt. Direct zie je iedereen op straat naar boven kijken, proberen te ontcijferen wat er op de ballon staat en zwaaien naar de passagiers in de mand. Een luchtballon is een uniek voertuig, waarbij een ballon gevuld wordt met hete lucht om vervolgens op te stijgen en met de stroming van de wind over het landschap te bewegen. Tijdens een ballonvaart kan de bestuurder alleen het stijgen en dalen en het draaien van de ballon beïnvloeden, de richting van de ballon hangt volledig af van de windrichting op dat moment. Onder de ballon hangt een gasbrander, die er voor zorgt dat de lucht in de ballon verwarmd wordt tot wel 100 graden. Omdat hete lucht opstijgt, stijgt de ballon omhoog naarmate de lucht warmer wordt. Koelt de lucht weer af, dan begint de ballon te zakken. Als de ballon sneller moet zakken, kan de ballonvaarder eventueel ook warme lucht laten ontsnappen via een ventiel. In het verleden zijn er lange reizen gemaakt per luchtballon, denk bijvoorbeeld aan een reis over de Atlantische Oceaan in 6 dagen, in 1978. Om zo’n reis te maken is behoorlijk wat gas nodig om de ballon in de lucht te houden. Een gemiddelde ballonvaart duurt echter maar zo’n 1 tot 2 uur, waarbij er altijd genoeg gas mee gaat om in de lucht te blijven. Op verschillend plekken ter wereld vinden regelmatig luchtballon festivals plaats. Het is een indrukwekkend gezicht als deze ballonnen, in allerlei verschillende vormen, maten en kleuren, in één keer opstijgen en door de lucht trekken. Dergelijke festivals vind je op verschillende plekken in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in het buitenland, onder andere in Bristol. Als je al vindt dat een luchtballon er vanaf de grond leuk uit ziet, stel je dan eens voor dat jij zelf in de mand onder die ballon zit en van boven af op het landschap neer kijkt. Een unieke manier van sightseeing, die op unieke locaties beschikbaar is. Wij geven je graag tips voor de beste en mooiste locaties om een ballonvaart te boeken.

     
     

Waar moet je zijn?

Door het hele land bieden verschillende organisaties ballonvaarten aan. Er zijn in iedere provincie heel wat opstijg locaties te vinden. Maar niet alleen in Nederland zijn ballonvaarten populair. Over de hele wereld zijn er fantastische plekken te vinden waar een ritje met de luchtballon meer dan de moeite waard is.

 

Bristol, Groot Brittannië

Elk jaar in augustus vindt in het Engelse Bristol het Bristol International Balloon Fiesta plaats. Tijdens deze grootste luchtballonbijeenkomst van Europa gaan zo’n 150 verschillende luchtballonnen van over de hele wereld de lucht in. Het festival duurt 4 dagen en is gratis om te bezoeken, alleen voor een parkeerplaats moet betaald worden. De locatie: het prachtige Ashton Court Estate, een enorm landhuis omgeven door hectares vol gras en bossen. Je zult hier niet alleen standaard luchtballonnen in verschillende kleuren zien, maar ook zogenoemde “special shapes”, luchtballonnen met een speciale vorm, zoals pinguins, Minions en smurfen. Alleen al het opblazen van de ballonnen, waarna ze langzaam loskomen van de grond, is prachtig om te zien. Daarnaast worden er nog andere spectaculaire luchtshows georganiseerd, onder andere met stuntvliegtuigen, hanggliders en parachutes. Naast spectaculaire gebeurtenissen in de lucht zijn er ook verschillende kraampjes, kermisattracties, een circus en nog veel meer entertainment, zodat je niet alleen maar omhoog hoeft te kijken (prettig voor je nek). Uiteraard hoef je niet alleen te kijken, ook het boeken van een eigen ballonvaart tijdens het festival behoort tot de mogelijkheden. Aan het eind van elke dag, wanneer het langzaam donker wordt, is het tijd voor “Nightglow”. Hierbij zorgen een aantal ballonvaarders aan de grond nogmaals voor een prachtig schouwspel, door hun ballonnen te verlichten met het vuur uit de gasbranders, op de maat van de muziek. De avond wordt afgesloten met spectaculair vuurwerk. Hier krijgt de luchtballonliefhebber makkelijk 4 dagen om! Via de website van het festival kun je hotels en camping in de omgeving vinden waar je tijdens het festival kunt overnachten. Overweeg daarnaast ook zeker een paar overnachtingen in de omgeving van het mooie Bristol. Ook voor een bezoek aan deze stad heeft Vakantiejager goede tips.

 

Brugge, België

De Belgische stad Brugge, ook wel het Venetië van Europa genoemd, is een wirwar van kanalen, oude panden, kerken, bruggetjes en torens. Het is natuurlijk hartstikke leuk om de stad te voet te verkennen, maar wil je echt alles gezien hebben, dan is een ballonvaart over Brugge de beste manier om dit te doen. En niet alleen Brugge krijg je te zien, ook de kuststreek en de landelijke polders worden meegenomen tijdens deze ballonvaart. Je kunt kiezen uit verschillende ballonvaarten boven Brugge. Zo zijn er groepsvluchten, waarbij je met een groep van 4 tot 10 personen plaatsneemt in de mand. Tijdens een ballonvaart van ongeveer een uur zie je de binnenstad, kastelen, polders en de kustlijn en haven rondom Brugge terwijl de nevelslierten in de ochtend langzaam optrekken en de stad wakker wordt. Daarna heb je nog de hele dag om de stad verder te verkennen. Ook een groepsvlucht in de namiddag is zeker een aanrader. Tijdens deze vlucht gaat de zon langzaam onder met de stad op de voorgrond. Je ziet langzaam dat de lampjes overal aan gaan, terwijl jij Brugge op een unieke manier onder je voorbij ziet glijden. Trekt zo’n groepsvlucht je niet zo en ga je liever voor een romantische ballonvaart? Dan kun je een privévaart kiezen, waarbij er uiteraard wel nog een ervaren piloot mee gaat. Vaak is er de mogelijkheid om tussendoor in een weiland te landen en daar bijvoorbeeld een picknick te houden. Ultieme romantiek, wellicht ook wel de ultieme locatie voor een huwelijksaanzoek boven Brugge? Of boven een van de prachtige kastelen in de omgeving? Wij kunnen ons persoonlijk niets mooiers bedenken.

 

Marrakesh, Marokko

In de omgeving van de Marokkaanse stad Marrakesh vind je verschillende bedrijven die ballonvaarten aanbieden. Dat is ook niet zo vreemd, want in deze omgeving is er ontzettend veel te zien vanuit de lucht. Vaak kun je de ballonvaart ook in combinatie met een kamelentocht of jeeptocht boeken, nog een apartere ervaring. De jeeptocht vertrekt al vroeg, als het nog een beetje donker is, en brengt je tot het vertrekpunt van de luchtballon. Tijdens het ontbijten zie je hoe de luchtballon langzaam gevuld wordt met lucht en het mandje al een stukje van de grond tilt. Vervolgens stap je in en stijg je langzaam op, terwijl op de achtergrond de zon opkomt. Vergeet je handschoenen niet, want in de ochtend en op deze hoogte kan het wat fris zijn . Je verkent het Marokkaanse landschap, waarbij je onder andere prachtige oases en Berberhuizen kunt zien liggen in de diepte. Sommige ballonvaartmaatschappijen maken een tussenstop in een echt Berberdorp, waar je een traditionele Berberse lunch krijgt. De ballonvaart gaat verder over de woestijn, waar je geniet van rust en stilte en je met een beetje geluk echte nomaden door het zand ziet trekken. In de verte zie je het Atlasgebergte dichterbij komen, waarna de ballonvaarder de luchtballon behendig over de uitlopers van het gebergte loodst. Tijdens deze tocht kijk je gegarandeerd je ogen uit en zie je dingen die niet elke toerist in Marokko gezien heeft. Ben je dus op zoek naar een unieke manier om Marrakesh en omgeving te ontdekken? Dan raden wij je zeker aan om een ballonvlucht, om het helemaal compleet te maken inclusief kamelentocht, te boeken tijdens jouw verblijf.

 

Cappadocië, Turkije

Zweef over het adembenemende landschap van Cappadocië in Turkije en kijk je ogen uit. Je ballonvaart begint in de ochtend, als je opgehaald wordt bij je hotel of appartement. Met een 4×4 word je naar de plek gebracht waar de luchtballonnen zullen opstijgen. Iedereen krijgt een kop koffie of thee terwijl de lucht in de ballonnen geblazen wordt. Per luchtballon kunnen er tot wel 24 mensen mee, afhankelijk van hoe groot de mand onder de ballon is. Uiteraard is er hierbij rekening mee gehouden dat iedereen dan wel nog ruimte heeft om te bewegen en het uitzicht door iedereen goed te zien is. Als je geluk hebt, maak je jouw ballonvaart op een dag dat meerdere ballonnen opstijgen. In deze omgeving kun je soms met wel tientallen ballonnen over het landschap zweven, wat niet alleen aan prachtig zicht op het onderliggende landschap geeft, maar ook nog een prachtig uitzicht met al die luchtballonnen om je heen. Tijdens deze tocht verken je het landschap van Cappadocië, met onder andere het Göreme National Park. Er zijn overal prachtige rotsformaties, die zichtbaar zijn uitgesneden door wind en water. Ook vind je hier verschillende uit steen gehouwen huizen, kerken en scholen. Met name de grotwoningen die uit de rotswanden gekapt zijn, zul je bijna nergens anders op de wereld aantreffen. Natuurlijk is dit park vanaf de grond al prachtig om te zien, maar vanuit de lucht zie het vanuit een heel ander perspectief. Zo zie je ook de andere toeristen, die het gebied te voet of te paard verkennen, onder je door glijden. De ballonvaarder zal je niet alleen veilig tussen de rotsformaties door loodsen, maar zal je ook voorzien van allerlei interessante weetjes en feiten over de omgeving en de mensen die hier lang geleden woonden.

 

Vang Vieng, Laos

De zonsopgang of zonsondergang van Vang Vieng, Laos, vanuit een luchtballon meemaken? Dat klinkt sprookjesachtig, en dan is het ook. Is Laos dus jouw vakantiebestemming, denk er dan zeker eens over na om een ballonvaart te boeken. Bij de meeste ballonvaarten word je vroeg in de ochtend of in de namiddag opgehaald bij je hotel en naar de plek van de ballon gebracht. Kies je voor een avondvaart, dan kan het zijn dat er minder helder zicht op de omgeving is, doordat bewoners van de omliggende dorpen rond die tijd hun afval aan het verbranden zijn. De meeste mensen raden dan ook de ballonvaart bij zonsopgang aan. Terwijl jouw ballon opstijgt, zie je de zon langzaam op komen en trekken mistflarden langzaam over het glooiende landschap. Je zult adembenemende vergezichten zien, groene bossen zo ver het oog rijkt. Rondom de bergen zie je wolken hangen, een beeld dat je vanaf de grond lang niet zo duidelijk kunt waarnemen als vanuit een luchtballon. De ballon glijdt over de velden waar de boeren aan het werk zijn en langs de rotsen en bergen in de omgeving. Buiten het geluid van de gasbrander in de ballon is het stil en ben je haast alleen met het landschap. Buiten de andere mensen in de ballon dan, want de ballonvaarten worden doorgaans met 7 tot 8 mensen gemaakt. Een ballonvaart over het landschap van Laos is een unieke belevenis, en het maken van een ballonvaart is hier vaak stukken goedkoper dan in andere delen van de wereld. Heb je dus altijd al een ballonvaart willen maken en ben je binnenkort in de buurt van Vang Vieng, dan is dit je kans. Houd er wel rekening mee dat deze ballonvaarten in het regenseizoen niet te boeken zijn in verband met de weersomstandigheden.

 

Serengeti National Park, Tanzania

Natuurlijk ga je tijdens je vakantie in Tanzania die traditionele safari doen, vanuit een jeep. Maar wat dacht je van een balloon safari boven Serengeti National Park? Dit is een ervaring die je heel snel aan je bucketlist moet toevoegen. Voor zonsopgang word je opgehaald en naar de plek van opstijgen gebracht. Het is dan nog donker, als je geluk hebt kun je onderweg al een aantal nachtdieren spotten. Terwijl jij toekijkt wordt de luchtballon klaargemaakt voor vertrek. Na een aantal veiligheidsinstructies stijgt de ballon op en zie je de Serengeti overal om je heen, terwijl aan de horizon de zon langzaam opkomt en flarden mist wegbrandt. De richting van de ballonvaart wordt bepaald door de windrichting en kan dus elke dag anders zijn, elke tocht is uniek. Tijdens een tocht van ruim een uur vertelt een gids je alles over Serengeti National Park, maar hij let ook goed op of er interessante dieren in de buurt zijn. Vanaf grote hoogte lijken de dieren net kleine stipjes of mieren, maar hoe bijzonder is het al dat je de “Big Five” zo onder je ziet lopen? En natuurlijk zal de gids wanneer hij dieren spot, proberen lager bij de grond te gaan vliegen, zodat je leeuwen, olifanten, giraffen of nijlpaarden van dichtbij onder je voorbij kunt zien gaan. Tijdens sommige delen van de ballonvaart vlieg je haast boven de wolken, terwijl je op andere momenten bijna het gras kunt aanraken. Ook de nijlpaardenmeren zijn vanuit de luchtballon een adembenemend gezicht. Na het landen krijg je een uitgebreid Engels ontbijt met champagne geserveerd en kun je in alle rust nagenieten en napraten over deze onvergetelijke ervaring boven de Serengeti.

 

Luxor, Egypte

In Luxor, Egypte, vind je verschillende ballonvaartmaatschappijen die jou een onvergetelijke vlucht kunnen bezorgen. Een van de mogelijkheden is een ballonvaart inclusief boottocht over de Nijl. Doordat de luchtballon qua richting niet te sturen is, zal elke ballonvaart anders zijn. Elke vaart begint echter met een boottochtje over de Nijl in een motorboot. Op de westoever van de Nijl staan koffie, thee en koekjes klaar, waarna je naar de vallei van Hatsheput gebracht wordt voor vertrek met de luchtballon. Hier zul je alvast 30 minuten je ogen uitkijken terwijl de ballon wordt opgeblazen in het donker en daarbij verlicht wordt door het vuur uit de gasbrander. Na wat veiligheidsinstructies begint je vlucht langs de mooiste bezienswaardigheden van de westoever bij zonsopgang. Wat je onder andere te zien kunt krijgen, afhankelijk van de windrichting, is de tempel van Hatsheput die volledig uit de rotsen gekapt is. Ook de gigantische standbeelden van Memnon en de graftombes van farao’s Ramses II en III komen aan bod. Dan uiteraard de beroemde tempel van Luxor en de Vallei der Koningen, die ook niet mogen ontbreken. Verder zul je natuurlijk ver over de woestijn kunnen uitkijken tijdens deze ballonvaart, die gemiddeld zo’n 45 minuten duurt. Daarbij zal de piloot je als een volleerde gids voorzien van interessante weetjes bij elke plek die je onderweg tegenkomt. Al met al kun je deze ballonvaart vol historische bezienswaardigheden vergelijken met het bezichtigen van een gigantisch openluchtmuseum vanuit de lucht, zeker een unieke ervaring dus. Nadat de ballon weer veilig geland is, word je met een busje terug naar je hotel of appartement gebracht. Daar heb je vervolgens de rest van de dag om bij te komen van alle indrukken tijdens deze magische ballonvaart.

 

Las Vegas, Verenigde Staten

Las Vegas is een stad van spektakel en lichtjes, zelfs vanaf de grond weet je haast niet waar je moet kijken. Hoe denk je dat Las Vegas er vanuit de lucht uitziet? Dat kun je zelf ervaren door een ballonvaart over Las Vegas te boeken. De avondballonvaart vertrekt tegen zonsondergang op 10 minuten rijden van de Las Vegas strip. De luchtballon stijgt op precies het juiste moment om alle lichtjes in de stad aan te zien gaan, en dat zijn er nogal wat! Er is ook een ochtendvlucht, waarbij je de stad ziet ontwaken tijdens zonsopgang. Vergeet als je de vroege vlucht boekt niet om een hoed of pet mee te nemen, want aangezien Las Vegas in de woestijn ligt, kan het nogal warm worden en de zon brandt hier flink. Tijdens beide ballonvaarten, die ongeveer een uur duren, glijd je langzaam over de stad terwijl het leven beneden voorbij raast. De Las Vegas Strip met alle bekende hotels en casino’s en hun kenmerken, zoals de Eiffeltoren van hotel Paris, het vrijheidsbeeld en de achtbaan van hotel New York – New York en de prachtige fonteinen van het Bellagio zul je eens van een heel andere kant zien. Maar vergeet niet om ook de andere kant op te kijken, waar de woestijn en de Red Rock Mountains Las Vegas omringen. Een deel van de ballonvaart gaat dan ook over de woestijn en de Red Rock Mountains zul je dan van dichterbij zien. Nadat je weer veilig op de grond staat krijgt iedereen een glas champagne en kan de rest van de avond in Las Vegas beginnen. Ze zeggen wel eens “What happens in Vegas, stays in Vegas”, maar over deze ballonvaart zul je zeker iedereen willen vertellen!

 

Melbourne, Australië

Deze ballonvaart is zeker uniek te noemen, het is namelijk maar in weinig grote steden mogelijk om deze per luchtballon te verkennen in verband met de vele hoogbouw. In Melbourne kan het, grijp dus zeker de kans als je hier bent. De skyline van Melbourne is op zich al indrukwekkend, maar vanuit een luchtballon met de opkomende zon op de achtergrond is het een adembenemend gezicht. Tijdens deze ballonvaart heb je de keuze om mee te helpen met het opstijgen van de ballon. Doe je dat liever niet, dan kun je natuurlijk toekijken en foto’s maken, want er valt genoeg te fotograferen! Bij zonsopgang stijgt de ballon langzaam boven de skyline van Melbourne uit. Vervolgens zweef je over de parken en tuinen en de Yarra River en bezoek je belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Melbourne Park en de Melbourne Cricket Ground. De windrichting bepaalt welke wijken van Melbourne je te zien krijgt. Dit kan onder andere het Central Business District zijn, maar ook de voorsteden met al hun parken en tuinen, een geheel dat ook wel “Tuinstaat” genoemd wordt. De ballonvaart duurt ongeveer een uur, waarna de ballonnen worden opgeruimd en je terug wordt gebracht naar Pullman on the Park. Hier kun je nog kiezen voor een luxe champagneontbijt om de ervaring waardig af te sluiten. Zeker een aanrader, want je zult genoeg gezien hebben om even over na te praten. Je kunt het ontbijt uiteraard ook overslaan als je dat wilt. Vanaf Pullman on the Park is het zo’n 10 minuten lopen naar het stadscentrum van Melbourne. De dag is dan pas begonnen en zoals je eerder al van boven hebt gezien, heb je nog genoeg te bezoeken in Melbourne!

 

Bagan, Myanmar

Bekijk de duizenden jaren historie van Bagan vanuit een heel ander perspectief, namelijk vanuit een luchtballon! In de omgeving van Bagan vind je maar liefst 4400 tempels op een kleine oppervlakte. Dit vormt een prachtig geheel dat je beslist eens van bovenaf moet bekijken. Je wordt vroeg in de ochtend opgehaald bij je hotel, waarna je naar de plek wordt gebracht waar de ballonvaart gaat beginnen. Terwijl jij rustig van een ontbijtje geniet, kun je kijken hoe de luchtballon wordt klaargemaakt voor vertrek. Dan is het tijd om in de mand te stappen en verlaat je langzaam de grond, terwijl de zon begint op te komen. Het adembenemende gezicht van de opkomende zon boven de tempels, terwijl de mistflarden langzaam optrekken, zul je nooit meer vergeten. Wat een mysterieus gezicht! De luchtballon zweeft hoog voor een compleet vergezicht, maar zal zo nu en dan ook rakelings over de boomtoppen en daken van de tempels vliegen. Tijdens deze ballonvaart van ongeveer 45 minuten vertelt de ballonvaarder je meer over luchtballonnen, maar uiteraard ook over de verschillende prachtige tempels die onder je door schieten. Ook zal de ballonvaarder je wijzen op de beste plekken om foto’s en de meest unieke selfies te maken. Na de vlucht wordt de ballon leeggelaten en kun je helpen met het opruimen van de materialen. Vervolgens krijg je een ballonvaarderscertificaat en kan er met champagne geproost worden op deze prachtige ervaring. Hier zul je nog jaren over napraten! Let op: vanwege de weers- en windomstandigheden zijn ballonvaarten in omgeving Bagan alleen te boeken tussen oktober en april. Houd hier rekening mee als je tijdens je reis een ballonvaart wil maken.

     

Reizigers over Ballonvaart

Laat een beoordeling achter

Email adres is enkel bedoeld ter registratie en is niet zichtbaar voor anderen
* Verplichte velden

*
*
*
*