Barcelona
     
 

Barcelona

Barcelona is de hoofdstad van de Spaanse provincie Catalonië. De stad telt ruim 1.6 miljoen inwoners en is gelegen aan de noord- oostkust van het Iberisch schiereiland, op nog geen uur rijden van de befaamde Costa Brava en de evenzo populaire Costa Daurada. De stad is een van de oudste steden van Europa. Er zijn tekenen van civilisatie in en rond de stad opgegraven die er op duiden dat het gebied rondom het huidige Barcelona meer dan 3500 jaar geleden al bewoond werd. Mede door zijn ligging was de stad door de eeuwen heen een belangrijke en strategische plek die vele malen veroverd is. Behalve de Carthagers en de Romeinen is de stad ook in het bezit geweest van de Visigoten, Moren en het Frankische Rijk. Tegenwoordig is Catalonië een van de belangrijkste en rijkste autonome regio’s van Spanje met een bloeiende toeristenindustrie en prachtige culturele erfgoederen. De stad is letterlijk het kloppend hart van Catalonië en oogstte in 1992 wereldwijde roem en erkenning dankzij prachtig georganiseerde Olympische Spelen. Veel evenementen vonden plaats in en rondom het Olympisch Stadion op de top van Montjuic. Dat zorgde voor schitterende beelden en vergezichten over de stad en die promotie gaf weer een enorme boost aan het toerisme. Maar Barcelona is ook de stad van Gaudi, de Catalaanse architect die eind 19e en begin 20e eeuw met zijn bijzondere bouwstijl de stad een heel eigen gezicht gaf. De Sagrada Familia en het Park Güell zijn de bekendste werken van Gaudi. Kortom, Barcelona is een ‘must see’ plek van het kaliber Rome, Venetië, Parijs en Londen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Om alle bezienswaardige plekken en monumenten te zien, zul je de stad echt meer dan eens of meerdere dagen moeten bezoeken. Dat is in het geval van Barcelona zeker geen straf. De 3500 jaar oude stad is letterlijk bezaaid met bezienswaardige plekken, monumenten, musea en parken. Van het Montjuic en de Sagrada Familia tot de hippe stranden van Barceloneta en het Park Güell. Ideaal voor een meerdaagse stedentrip, maar ook de perfecte dagtrip tijdens je vakantie aan de Costa Brava, Salou of een andere zon-zee-strand bestemming in de buurt.

 

Gaudi is Barcelona en Barcelona is Gaudi

Barcelona zou er ongetwijfeld heel anders uitgezien hebben als de befaamde Catalaanse architect Antoni Gaudi in de 19e en 20e een andere stad uitgekozen zou hebben om zijn ontwerp- en bouwkunsten op bot te vieren. Het leverde de stad honderden markante gebouwen, kerken en parken op, waarvan het ontwerp en de bouwstijl tot op de dag van vandaag uniek genoemd mag worden. Verreweg het meest bekende Gaudi monument is de Sagrada Familia. De bouw van deze kerk startte in 1882 en wordt volledig gefinancierd met giften en de entreegelden. De oplevering staat gepland voor 2026, precies 100 jaar na het overlijden van Gaudi. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder de architectuur van de Sagrada Familia te bewonderen. Eigenlijk geldt dat voor alle Gaudi bouwwerken en parken, maar als je dan toch een keuze moet maken, sla dan zeker het Park Güell niet over. Oorspronkelijk bedoeld als nieuwe woonwijk, maar uiteindelijk geworden tot een park vol met typische Gaudi bouw- en kunstwerken, doorspekt met gewelven en prachtige mozaïeken die zo herkenbaar zijn voor de stijl van Gaudi. Van de salamander bij de ingang tot en met de zaal van de 100 zuilen. Allemaal even indrukwekkend.

 

De Ramblas en het Plaça Reial

De Ramblas is zonder enige twijfel de bekendste en drukste boulevard van Spanje die niet langs een strand loopt. Hij eindigt weliswaar in de buurt van de zee, bij de haven, maar begint ruim een kilometer landinwaarts bij het Plaça Catalunya. De Ramblas is een van de meest toeristische straten van de stad. Behalve een overvloed aan restaurants en terrassen staat de boulevard ook vol met kraampjes, souvenirshops, en kiosken. Daarnaast is de Ramblas ook een verzamelplek voor kunstenaars, artiesten, levende kunstwerken, jongleurs en goochelaars. De meesten zijn vriendelijk en zeker niet opdringerig. Daar wordt door de politie goed op gelet. Maar ze willen natuurlijk allemaal ook een graantje meepikken van de toeristen industrie en nergens in de hele stad vind je meer toeristen dan op de Ramblas. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts kijk je er je ogen uit. Ben je op zoek naar een iets rustigere plek in de buurt, dan kun je even bijkomen op het Plaça Reial. Ook zo wel een bezoek meer dan waard. Dit prachtige pleintje, omgeven door diverse restaurants en uitgaansgelegenheden vind je in een zijstraatje ongeveer halverwege de Ramblas. Midden op het Plaça Reial staan twee door Gaudi ontworpen straatlantaarns.

 

Beklim de Montjuïc

Montjuïc is een heuvel midden in Barcelona, gelegen tussen het centrum en de oude haven. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Je kunt de top van Montjuïc per bus of auto bereiken, maar als het even kan moet je hem toch echt te voet beklimmen. En dan het liefst vanuit de zijde van het Plaça Espanya vanwaar je al een prachtig uitzicht hebt op het paleis van Montjuïc. De eerste stenen van het kasteel, toen nog een klein fort, werden in het midden van de 17e eeuw gelegd. Tijdens diverse oorlogen en opstanden deed het paleis ook dienst als gevangenis en plek waar tegenstanders van Franco geëxecuteerd werden. Die tijd is gelukkig al lang vervlogen en het Palau Montjuïc is al ruim 35 jaar het toneel van exposities, culturele evenementen en andere activiteiten. Voor sportliefhebbers is een bezoekje aan het Olympisch Stadion aan te raden. Oorspronkelijk gebouwd voor de Spelen van 1936, die uiteindelijk in Berlijn gehouden werden. In 1992 ontbrandde de Olympische vlam dan toch nog in Barcelona. De derde grote bezienswaardigheid op de Montjuïc, bij voorkeur in de lente, is de Botanische Tuin. Daar kun je in een paar uur tijd een reis maken langs de subtropische flora van de vijf continenten.

 

Hippe boulevard en oude centrum

In 1992 was de kleine jachthaven bij de Passeig Maritim, de strandboulevard van Barcelona, het toneel van de Olypische zeilwedstrijden. In de jaren daarna is het gebied rondom de Port Olympic al snel omgetoverd tot een hip uitgaanscentrum. Langs de boulevard liggen tientallen restaurants, diverse nachtclubs en een casino. Overdag kun je heerlijk relaxen op een van de lange zandstranden. Die strekken zich uit over een lengte van meer dan vijf kilometer, van de Passeig Maritim in de wijk La Barceloneta tot en met het centrum van Badalona, net even ten noordoosten van de stad. Aan hotels, appartementen en andere slaapplekken kent Barcelona geen gebrek. Sommige van de hipste en meest luxueuze hotels vind je in rondom de Port Olympic. Niet ver van deze hippe nieuwe wijk en leuke boulevard ligt het oude centrum van de stad. Hier vind je de twee oudste wijken van de stad, Barri Gotic en El Raval. Daar kun je met gemak een dag of twee vertoeven zonder je dat je je hoeft te vervelen. Je vindt er onder andere het Museu Picasso, Palau Güell en honderden kleine winkels en boetiekjes in de vele straatjes, steegjes en pleintjes.

 

Barcelona in de 18e eeuw en ‘onder water’

Wil je zien hoe Barcelona er aan het begin van de 18e eeuw bij lag? In de oude markthal van de wijk El Born liggen diverse archeologische opgravingen uit die tijd. Die geven een uniek beeld van hoe de straten en bebouwing van de stad er aan het begin van de 18e eeuw bij lagen. De opgravingen werden bij toeval ontdekt. Toen de in verval geraakte Mercat del Born in 1971 haar deuren moest sluiten, werd besloten het gebouw te renoveren en in te richten als bibliotheek. Tijdens de werkzaamheden werden echter archeologische resten uit de 18e eeuw gevonden die nu dus voor iedereen te bezichtigen zijn. Na een ochtend naar opgravingen kijken is het misschien verstandig om de rest van de dag iets voor de kids te doen. Een bezoek aan het Aquarium van Barcelona doet het dan altijd goed. Het is het grootste zeeaquarium van Europa en tijdens de wandeling door de tachtig meter lange tunnel onder het water is het net of je de vissen kunt aanraken. Het aquarium bestaat uit maar liefst 35 bassins die allemaal een ander deel van het leven in de oceanen belichten. Er zwemmen meer dan 11.000 vissen, verdeeld over 450 soorten.

 

De kabelbanen van Barcelona

Een bijzondere attractie die je eigenlijk niet mag missen zijn de kabelbanen van Barcelona. De stad heeft er drie die je allemaal naar bijzondere plekken brengen met fantastische uitzichten over de stad en het bergachtige achterland. De kabelbaan naar de top van de Montjuïc is recent gerenoveerd en een luxe manier om de heuvel in het centrum van Barcelona te beklimmen. Net buiten de stad ligt de kabelbaan die je naar het Paleis en pretpark van Tibidabo brengt. Tibidabo is een berg op een kilometer of tien van de stad, richting het binnenland, waar je de Iglesia Del Sagrat Cor kunt bezoeken. Echter, een bezoekje aan Tibidabo is vooral voor de kids erg leuk omdat er tegen de berghelling een heus pretpark gebouwd is, compleet met achtbanen. Verreweg de meest uitdagende en adembenemende kabelbaan is die van de haven van Barcelona, de Telefèric Aeri del Port. De beklimming, gelukkig met een lift, naar de top van de toren van waaruit je in de kabelbaan stapt is al een belevenis, en minder geschikt voor mensen met erge hoogtevrees, maar het uitzicht vanuit de kabelbaan maakt alles meer dan goed. Houd er wel rekening mee dat deze kabelbaan ook in de zomer maar tot 19u00 open is.

 

Eten en Drinken

In Spanje wordt op andere tijden gegeten dan bij ons in Nederland. Het ontbijt is meestal redelijk karig met zoete broodjes of gebak en een glas sinaasappelsap of koffie. De lunch is uitgebreider en over het algemeen warm. Volgens de typisch Spaanse traditie gevolgd door een siësta, of middagdutje, na de after-dinner-dip. Avondeten doen de Barcelonezen na acht uur. De meeste restaurants openen hun deuren ’s avonds dan ook pas rond die tijd. Daarvoor zijn ze dan wel bijna allemaal tot middernacht, of zelfs nog later, open. Eenmaal gewend aan de lokale eettijden kunnen smulpapen in Barcelona hun hart ophalen. De stad ligt bezaaid met restaurants en die serveren lang niet allemaal traditionele Spaanse gerechten als tapas en paella. Een bijzondere aanrader is de lokale, Catalaanse, keuken. Die is zeer divers en op de menukaart van een goed Catalaans restaurant prijkt letterlijk voor ieder wat wils. Er wordt veel gebruik gemaakt van vlees, vis, aubergines, bonen, tomaten, olie en knoflook. Een van de meest populaire restaurants van de stad is Les Quinze Nits aan het Plaça Reial. Als je daar wilt eten moet je wel een flinke dosis geduld meenemen. De wachttijd voor een tafeltje is minimaal 45 minuten, maar volgens de recensies is het dat meer dan waard. Wil je liever een andere keuken proeven dan de Spaanse of Catalaanse? Ook dat is in Barcelona geen probleem. Je vindt er letterlijk alle keukens van de wereld. Van Duitse schnitzels tot Japanse Sushi en van Amerikaanse hamburgers tot Franse Haute Cuisine. En hoef je niet meer te rijden, probeer dan ook eens de lokale wijnen.

 

Geschiedenis van Barcelona

Over het ontstaan van Barcelona doen verschillende verhalen en mythes de ronde. Zo zou de stad 400 jaar voor het ontstaan van het Romeinse Rijk gesticht zijn door Hercules, zoon van de Griekse oppergod Zeus. In de derde eeuw voor Christus, toen de Carthagers over het gebied regeerden, kreeg de stad van de vader van de beruchte Hannibal, Hemilcar Barkas, de naam Barcino. Archeologische vondsten hebben echter aangetoond dat het gebied rondom de stad ruim 1500 jaar voor Christus al bewoond werd. Toen nog door de Laïetanen, een Ibirisch volk. Barcelona en de regio Catalonië bleken door de eeuwen heen erg gewild. Behalve de Carthagers en Romeinen is de stad ook in handen geweest van de Visgoten, Moren en het Frankische Rijk. Ook onder Spaans bestuur, tussen de 9e en het midden van de vorige eeuw, is veel gevochten en politiek gesteggeld rondom de zeggenschap over Catalonië en Barcelona. Het meest recente voorbeeld hiervan is de Spaanse Burgeroorlog onder het bewind van dictator Franco. Die maakte tussen 1939 en 1975 tijdelijk een eind aan de autonome status van Catalonië. Sinds het herstel daarvan is de roep om onafhankelijkheid steeds luider geworden, maar vooralsnog weigert de Spaanse overheid daaraan mee te werken.

 

Vervoer in en naar Barcelona

Barcelona is zowel per auto als vliegtuig prima bereikbaar. Het vliegveld van de stad, El Prat, ligt op zo’n 20 kilometer van het centrum. Tussen vijf uur in de ochtend en middernacht rijden Aerobus pendelbussen tussen het vliegveld en stadscentrum en er is ook een metrostation. Tickets kosten tussen de 4,50 en 6 euro. Neem je een taxi vanuit het vliegveld dan moet je rekening houden met enkele tientjes en veel sneller dan de Aerobus is dat meestal niet. Al word je met een taxi natuurlijk wel voor de deur van je hotel afgezet. Ga je met de auto naar de stad, dan moet je vanuit Nederland rekening houden met minstens een hele dag reistijd. Tijdens de zomervakantie kan het door files vele uren langer duren. In Barcelona zelf kun je het beste gebruik maken van het openbaar vervoer. De stad heeft een prima metrostelsel en ook de lokale bussen en trams brengen je overal. Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn een stuk voordeliger dan wij hier in Nederland gewend zijn. Voor twee dagen onbeperkt gebruik van bus, tram en metro betaal je ongeveer 15 euro en een ticket voor vijf dagen kost ca. 34 euro. Kaartjes zijn online en in automaten te koop.

 

Veiligheid in het verkeer

Zoals in de meeste wereldsteden is ook het verkeer in Barcelona ontzettend druk. Ben je van plan met een auto door de stad te rijden, dan moet je rekening houden met veel opstoppingen, eenrichtingswegen en afsluitingen. Vooral het rijden over rotondes bij de grote pleinen (Plaça Catalunya en Plaça Espanya bijvoorbeeld) zijn voor veel mensen een uitdaging. Doordat er veel politie op straat aanwezig is, wordt het verkeer wel in goede banen geleid, maar het blijft opletten. Wie te voet door Barcelona struint moet er rekening mee houden dat een groen voetgangersverkeerslicht niet per se betekent dat ook iedereen stopt. Met name de scooterrijders willen nog wel eens door rood glippen. Op de drukste plekken staan vaak extra verkeersregelaars die er voor zorgen dat je veilig kunt oversteken. Wandel je langs een van de vele routes door de oude stad of parken, dan moet je natuurlijk ook goed blijven uitkijken maar gevaarlijker dan hier in Nederland is het zeker niet. In Barcelona kun je op verschillende plekken ook zogenoemde City Bikes huren maar de stad heeft weinig fietspaden. Je zult dus tussen het overige verkeer moeten mengen en extra goed moeten opletten. Zeker als je met (kleine) kinderen door de stad wilt fietsen.

 

Veiligheid in het algemeen

Afgezet tegen de gebeurtenissen van de afgelopen jaren in sommige Europese en wereldsteden is Barcelona nog altijd een van de meest veilige plekken. Al vele tientallen jaren is er bijzonder veel blauw, Guardia Civil op straat. Dat geeft, zeker in deze tijden, toch een veiliger gevoel en het zal onverlaten ook zeker afschrikken. Toch moet je ook op je hoede zijn. Zakkenrollers duiken overal op en zijn helaas ook in Barcelona onderdeel van het straatbeeld. Er is echter ook een bijzondere groep zakkenrollers. Die hebben het voorzien op kleine groepjes (gezinnen bijvoorbeeld) toeristen en slaan toe op het moment dat je net op een terras of bank in het park wilt gaan zitten. Dat zijn de momenten waarop veel mensen hun tas, portemonnee, smartphone of camera even op een tafeltje leggen. De groep zakkenrollers, die zich voordoen als toeristen die de weg kwijt zijn, komen op je af en houden een landkaart voor je neus zodat je de tafel, en wat daar op ligt, niet meer ziet. Vervolgens vragen ze de weg en terwijl jij ze probeert te helpen graaien andere leden van de groep de waardevolle spullen van tafel. Wees gewaarschuwd maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken om te genieten van je bezoek aan Barcelona.

 

Visum en vaccinatie

Voor een bezoek aan Barcelona heb je als Nederlander geen visum nodig. Een geldig identiteitsbewijs is voldoende. Dat hoeft geen paspoort te zijn. Een ID-kaart mag ook, mits die natuurlijk niet verlopen is. Dit geldt ook wanneer je met het vliegtuig vanuit Nederland, of vanuit een ander EU land naar Spanje vliegt. Minderjarige kinderen die met een eigen identiteitsbewijs reizen moeten wel beschikken over toestemming van beide ouders. Wanneer je met het hele gezin reist is dat natuurlijk geen probleem, maar gaat zoon of dochter alleen met een van beide ouders op reis, dan moet je daar wel even aan denken. Voor een reis naar Barcelona heb je verder geen inentingen of andere vaccinaties nodig. Wel is het raadzaam om te controleren of je tetanusprik nog actueel is. Gebruik je medicijnen voor een chronische aandoening, dan kun je die zonder problemen mee op reis nemen. Let er wel op dat medicijnen die onder de opium wet vallen, denk aan morfine of slaaptabletten, bij controle wel tot vragen kunnen leiden. Zorg voor een medische verklaring van uw huisarts of internist waaruit de medische noodzaak van deze medicijnen blijkt. Dat voorkomt gedoe bij de Douane.