Bloemfontein
     
 

Bloemfontein

Bloemfontein is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika en ligt in de provincie Vrijstaat, ongeveer in het midden van het land. Het nationale hooggerechtshof is hier gevestigd. De bijnaam van de stad is Bloem en de stad wordt ook wel, de stad van de rozen, genoemd. De stad heet in het Sesotho ‘Mangaung’ wat de plaats van de cheetah’s betekend. De stad is ontstaan op de boerderij van Johannes Nicolaas Brits die in 1790 in Kaapstad werd geboren. Door de Britse annexatie van de kolonie, zijn er veel Nederlandstalige Afrikaner boeren de binnenlanden ingetrokken. Zo ook Johann, die zodoende eigenaar van het beginnende stadje werd. In 1854 werd de stad, de hoofdstad van de Oranje-vrijstaat. De stad floreerde tot in 1899 toen, wat op de Bloemfontein Conferentie was geprobeerd te voorkomen, de Tweede Boerenoorlog uitbrak. In 1900 nam Majoor Warden van de Britten, de macht in de stad over, omdat hier een paardenziekte vrije plaats was. Een nare periode volgde, concentratiekampen werden gebouwd, waar de vrouwen en kinderen van de Boeren, oude mannen en slaven werden opgesloten en velen daarvan kwamen om. De Britten hielden het land bezet totdat Zuid-Afrika in 1961 onafhankelijk van Groot-Brittanië werd en als republiek verder ging. Lang heeft er een intern conflict rond apartheid gewoed in het land, totdat in 1994 Nelson Mandela de eerste democratisch gekozen president werd. Bloemfontein is tegenwoordig een florerende stad, met veel privé ziekenhuizen en publieke en privé scholen, hogescholen en universiteiten. Het klimaat in Bloemfontein is heet, hoogzomer is het in december en januari met temperaturen rond de 30ºC. In de winter, juni en juli, is het overdag 17ºC en kan het ’s nachts licht vriezen. De meeste regen valt in februari en in de zomer kan er in de middag een onweersbui vallen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Bloemfontein is een fijne stad, die gericht is op gezinnen. De kwaliteit van het leven is hier heel belangrijk. Er is weinig stress en nog minder haast, dat is te merken in de ontspannen sfeer in de stad. Het stadscentrum wordt gevormd door de Waterfront en Mimosa winkelcentra en de wijk Westerdene. In de stad kan je nog veel gebouwen uit de begintijd van de Vrijstaat aantreffen, bijvoorbeeld de Ou Presidensie die nu een museum is. Bloemfontein is de geboortestad van J.R.R. Tolkien, je kan hier het graf van zijn vader bezoeken op de President Brand begraafplaats.

Loch Logan Waterfront en omgeving

Loch Logan Waterfront is het grootste winkelcentrum van centraal Zuid-Afrika. Over een oppervlakte van 8 ha, vindt je ruim 100 winkels, 27 restaurants en café’s, een bioscoop, de banken, een fitnesscentrum en een medisch centrum. Het winkelcentrum is gebouwd in het centrum van Bloemfontein. Het winkelcentrum is groot, schoon en heeft een fijn aanbod aan luxe en moderne winkels. Het centrum is gebouwd rond Loch Logan, een vriendelijk meertje met een eiland in het midden en een fontein. Het is zeldzaam om grote waterpartijen in het droge centrum van het land te vinden. Het grootste warenhuis hier is Kloppers en het populairste restaurant is de Ocean Basket met heerlijke visspecialiteiten. Handig is dat je hier goed en veilig je auto kunt parkeren. Je kan vanuit het winkelcentrum de rest van de stad goed bereiken. Je kan het grote Rugby stadium bezoeken en de plaatselijke dierentuin ligt in het park ten westen van het winkelcentrum. Ten noorden van het winkelcentrum ligt de wijk Westerdene, hier vindt je rond 2nd Avenue nog vele restaurants. Hier kan je ook fijn uitgaan met pubs en café’s met live-muziek en de warme Zuid-Afrikaanse gastvrijheid.

Natuur en wildparken

Bloemfontein staat bekend als de Stad van de Rozen, in het Konings Park zijn meer dan 4000 rozenstruiken aangeplant. Dit park is in 1925 door Eduard VIII, prins van Wales geopend. Rond de stad Bloemfontein vindt je vele leuke en verassende wildparken en plantentuinen. In de Vrije Staat Nationale Botanische tuinen kan je heerlijk wandelen en kan je kennismaken met de wilde planten en bomen van het land. Er zijn speciale plekken voor een braai en je mag overal picknicken. Je vindt het park in het noordwesten van de stad. Soetdoring Natuurreservaat is een natuurgebied met een mogelijkheid om te vissen. Je kan hier met een gevulde picknickmand in je auto naartoe en een fijne dag hebben. Er zijn veel wilde dieren en ze hebben een afgesloten gedeelte, waar ze een troep leeuwen hebben. Op Bagamoya Wildlife Estate kan je tegen betaling met de aanwezige leeuwen en tijgers knuffelen. Voor velen een onvergetelijke ervaring. er is een goed restaurant en een zwembad, genoeg voor een hele dag uit. Bezoek de Zanchieta Wild Cat Farm om te zien hoe ze katachtigen weer klaar maken om de natuur in te gaan. Je kan hier ook eten en overnachten en ze hebben een vrijwilligersprogramma als je langer wilt blijven.

Naval Hill en het Planetarium

Naval Hill is een heuvel midden in de stad. Het is een van de meest populaire plekken van de inwoners van de stad. Je hebt hier geweldig uitzicht over Bloemfontein. Er zijn veel plekken voor een heerlijke picknick. Je kan hier een fijne wandeling maken of een rondje rennen. Er loopt een weg spiraalsgewijs naar de top, je kan daar met de auto naartoe. Er is ook een trap als je graag de benen wilt strekken.  Op de flanken van de heuvel is een wildpark. Ja een wildpark in het midden van een stad. Je kan hier struisvogels, giraffen, zebra’s en wildebeesten zien. De toegang is gratis en je komt er automatisch doorheen als je via de weg naar de top van de heuvel gaat. Op de top van de heuvel staat een imposant standbeeld van Nelson Mandela. Je kan hier ook een aantal zendmasten en een planetarium vinden. De heldere sterrenhemel boven de stad is adembenemend mooi. Het planetarium wordt al lang niet meer gebruikt voor wetenschappelijke observaties. De grote telescoop is weggehaald. Je kan hier wel genieten van mooie films over het universum, die op de grote koepel worden geprojecteerd. Dit gebeurd met een digitale filmprojector en de ruimte heeft excellent geluid door het surround systeem.

De markten van Bloemfontein

Elke zaterdagochtend is er een Boeremark in Langenhoven Park. Hier vindt je de uitgestalde waren van de lokale kleine boeren. Je kan hier geweldige verse waren kopen. Groente, fruit, kazen, vleeswaren, alles wat je kan bedenken. Maar dat niet alleen. Er zijn stalletjes waar je heerlijk eten kan kopen. Je hoeft niet te ontbijten voordat je hier naartoe gaat. Je kan hier ook veel eigen gemaakte handwerk vinden. Ben je geïnteresseerd in de Afrikaanse traditionele kunst, dan kan je hier je hart ophalen. Kleurige gevlochten manden en het bijzonderste houtsnijwerk, zorg dat je extra ruimte in je koffer hebt, hier kan je het allemaal aanschaffen. Verder kan je hier ook veel kleding en goedkope Chinese namaak producten vinden. Kortom een geweldige plek om je weekend te beginnen. Wil je echt de beste hedendaagse kunst, traditionele kunst en handwerken bemachtigen, dan kan je terecht in Konings Park. Op elke eerste zaterdag van de maand komen artiesten en ambachtslieden vanuit het hele land naar Bloemfontein om hun waren te verkopen. Ook hier zal je behalve de kunst en handwerken ook heerlijk kunnen eten. Er wordt muziek gemaakt en de hele ervaring is zeer gezellig en ontspannen. De markt is open van 7.00 tot 13.00.

De musea van Bloemfontein

Het Boereoorlog Museum is zeker een bezoek waard. Het verteld het verhaal van de oorlog die van 1899 tot 1902 duurde en die voor veel leed, bitterheid en haat heeft gezorgd. Het museum geeft het verhaal van alle betrokkenen en zorgt voor een goed begrip van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en de huidige situatie. Het Nationale museum is een goed en mooi museum dat een collectie heeft over de geologie, botanie, zoölogie en historie van Bloemfontein. Van fossielen, dinosaurussen, asteroïden tot een mooie maquette van het oude Bloemfontein, je kan van alles beleven in het museum. Het Oliewenhuis Kunst Museum is een fijne plek om even naar toe te gaan om uit te rusten. Het mooie huis heeft een goede collectie van moderne en traditionele kunst. Er is echter een goed restaurant met terras in de mooie tuinen. Een heerlijke plek voor kinderen om rond te rennen en in een bijzondere draaimolen rondjes te draaien. Het Bloemfontein Militaire Museum is gevestigd in het oude fort dat de stad verdedigde. Je kan de kanonnen zien die de stad verdedigden. De tentoonstelling geeft verslag van de gewapende conflicten in de omgeving van de stad. Er zijn militaire voertuigen zoals een tank en een straaljager.

Rugby kijken in het Vrystaatstadion

Naast het Loch Logan Waterfront winkelcentrum is het Vrystaatstadion gelegen. Het stadion is gebouwd in 1995 voor de wereldkampioenschappen rugby die toen voor het eerst in Zuid-Afrika werden gehouden. Er kunnen 40.000 mensen in het stadion genieten van de wedstrijden. Hier is het thuisveld van de twee plaatselijke teams, de Cheetah’s is team dat op wereldniveau in de Pro14, meespeelt. In de Pro14 spelen clubs mee uit Ierland, Schotland, Italië, Zuid-Afrika en Wales. De Vrijstaats Cheetahs spelen in de nationale competitie. Je kan hier op een fijne manier een wedstrijd komen zien. Er zijn zelfs speciale vakken voor familie’s, waar niet gerookt en gedronken mag worden. Het stadion is groot en modern en je kan de wedstrijden goed zien vanaf de zitplaatsen. Het parkeren is wat chaotisch, maar je kan bij het winkelcentrum goed parkeren en naar het stadium lopen. Na de wedstrijd kan je goed nagenieten en wat eten in het winkelcentrum. In dit stadium zijn er ook voetbalwedstrijden gehouden tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in 2010. Bloemfontein Celtic is het plaatselijke voetbalteam dat zijn wedstrijden ook in het Vrystaatstadion houdt. De voetbal vereniging speelt in de Premier Soccer League van Zuid-Afrika.

Eten en drinken

Als je op vakantie gaat naar Bloemfontein, dan kom je op culinair gebied op een zeer lekkere wijze aan je trekken. De Zuid-Afrikaanse keuken is gebaseerd op de ingrediënten en gerechten van zowel de inheemse bevolking als de kolonisten. Met invloeden vanuit Nederland, Frankrijk, India en Maleisië. Hierdoor is de keuken speels en pittig. Curry’s zijn een belangrijk onderdeel van de keuken. De specerijen uit Azië kwamen met de slaven in Afrika terecht en zorgde ervoor dat het beroerde eten dat de slaven kregen, toch nog lekker werd. Beroemd is de braai, de Zuid-Afrikaanse variant op de barbecue. Er zijn echter ook een paar andere gerechten die typisch zijn voor het land en wat je echt geproefd moet hebben. Bobotie is een stoofschotel van gehakt en gedroogde vruchten met warme specerijen onder een laag van melk en eieren. Bunny chow is een hol broodje gevuld met curry, heerlijk en populair straatvoedsel. Chakalaka is oorspronkelijk een gerecht dat de slaven aten, en wordt gemaakt van gestoofde groenten, zoals tomaten, uien, paprika, wortel, bonen en specerijen. Het wordt tegenwoordig, zowel warm als koud als bijgerecht gegeten. Pap is ook een bijgerecht dat gemaakt wordt van maismeel. Het drogen van vlees is een oude methode om het houdbaar te maken en Zuid-Afrika heeft er een kunst van gemaakt. Het verse vlees wordt eerst gemarineerd in een mix van azijn, zout, suiker en heerlijke specerijen. Daarna wordt het in dunne reepjes gesneden en aan de lucht gedroogd, heerlijk als snack te krijgen onder de naam van biltong. Maak je er worst van dan heet het droewors en boerewors is de verse variant, die je op de braai eet. Als toetje eet je malva pudding, een cake overgoten met siroop. Amarula is een likeur gemaakt van de marula, het fruit van een inheemse boom dat beroemd werd door de film ‘Beautiful People’. De likeur wordt gemengd met ijs en maakt voor een heel lekker toetje. Andere dranken die typisch Zuid-Afrikaans zijn, zijn Van der Hum likeur, een traditionele drank met sutsuma schillen en specerijen. Mampoer wordt thuis gemaakt en gedestilleerd van fruit en is hoog alcoholisch. Mechow is een traditioneel Afrikaanse bier gemaakt van mais of sorghum. Je kan natuurlijk ook genieten van een van de mooie Zuid-Afrikaanse wijnen of pilsener bieren.

Verkeer en vervoer

Het openbaar vervoer in Bloemfontein is goed. Er rijden bussen door de stad, op Hoffman plein stoppen alle bussen. De bussen worden gereden door de Bloemfontein Bus Service en van het plein kan je overal in de stad komen. Wil je een lange afstandsbus nemen, dan kan je terecht bij het Park Road Bus Station. hier vindt je ook het toeristisch informatiepunt. Er zijn ook taxi’s die je op de vaste taxistandplaatsen kan vinden of die je vanuit je hotel belt. De meeste hotels hebben shuttlebussen die je van en naar het vliegveld of treinstation brengen. Bloemfontein ligt aan de belangrijkste spoorwegen en je kan de trein naar alle steden zoals Johannesburg of Kaapstad, nemen. Het vliegveld heet het Bram Fischer International Airport en is een modern en goed vliegveld dat, vanwege de wereldkampioenschappen voetbal van 2010, een uitbreiding en renovatie heeft ondergaan. De wegen van de stad zijn goed en wil je behalve de stad bekijken, ook door de binnenlanden van Zuid-Afrika rijzen, dan is het aan te raden om een auto te huren of zelfs te kopen. Het centrum van de stad is echter niet zo groot en kan zelfs te voet heel goed verkend worden.

Veiligheid in het verkeer

In Zuid-Afrika rijdt men links en dat zal even wennen zijn. Of je nu zelf een auto rijdt of als voetganger rondloopt. De verkeersregels in het land zijn anders dan die van ons en het is handig om je daar in te verdiepen voordat je op pad gaat. Op een rotonde heeft degene die het eerst op de rotonde is voorrang. Op de snelwegen is de snelheidslimiet voor gewone auto’s 120 km/u, voor busjes 100 km/u en voor vrachtwagens 80 km/u. Men houdt zich aan deze snelheden, de politie mag de boetes zelf houden. Omdat de meeste wegen tweebaans zijn, laten vrachtwagens je soms passeren door op de vluchtstrook te gaan rijden. Dit is niet altijd handig, anders dan wat wij gewend zijn, worden de snelwegen ook door fietsers en wandelaars gebruikt. Die bevinden zich dan op de vluchtstrook en dat geeft nare ongelukken. Kijk sowieso goed uit als je op de snelweg rijdt. Behalve dat voetganger deze zullen oversteken als zij naar de overkant moeten, kan er ook vee en wild op of rond de weg zijn. De dieren kunnen schrikken en onverwachts de weg oversteken, minder voldoende vaart of stop als het kan om de dieren de ruimte te geven.

Veiligheid in het algemeen

Bloemfontein is een vriendelijke stad, waar de mensen veel hechten aan familie en familiewaardes. De stad is ruim, schoon en veilig en is erop gericht dat de inwoners en hun kinderen kunnen genieten van het leven. Nadat de winkels zijn gesloten, zal het centrum van de stad wel erg leeg en rustig zijn. Het winkelcentrum wordt 24 uur per dag bewaakt en 2nd Avenue is ook de hele dag veilig. Hou er rekening mee dat de mensen van de stad vroeg eten. Hierdoor sluiten de restaurants al erg vroeg en kan je na achten moeilijk aan een maaltijd komen. Gelukkig is de McDonald’s op Zastron Street 24/7 open, zodat je altijd ergens terecht kan. De enige plekken die je het beste kan mijden, zijn het gebied rond het treinstation en de township wijken ten oosten van de spoorlijn. Ga je een wandeling maken, hou dan rekening met de warmte. Neem veel water mee en zorg voor bescherming tegen de zon. Als je de natuur ingaat, kan het voorkomen dat je een slang tegenkomt. Deze vormen over het algemeen geen probleem, zolang je niet op ze staat. Loop normaal, dan voelen de slangen je aankomen en hebben de tijd om je uit de weg te gaan.

Visum en reisinformatie

Je hebt geen visum nodig voor een vakantie naar Zuid-Afrika. Je krijgt een visum bij binnenkomst van het land, dat 90 dagen geldig is. Je kan dit visum met nog eens 90 dagen plaatselijk verlengen. Kom je voor zaken, studie, stage of vrijwilligerswerk naar dit land, dan moet je wel een visum aanvragen bij de ambassade van Zuid-Afrika, hier in Nederland. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in het land. Je moet ook een geldig uitreis bewijs hebben in de vorm van een ticket of boeking. Wil je zelf een auto gaan rijden, dan heb je een internationaal rijbewijs nodig. Je betaald in het land met de rand, bekijk de actuele wisselkoers voor vertrek, 1 euro is ongeveer 13,5 rand. Het is gebruikelijk fooi te geven in restaurants, aan chauffeurs, mensen die je bedienen bij bijvoorbeeld een benzinepomp of hotelkamer en bij safari’s is er een gezamenlijke pot. Je kan vrijwel overal met je pinpas en credit-card terecht. Wees er beducht op dat er een daglimiet aan je opnames zit. Zorg ervoor dat je de passen wereldwijd kan gebruiken, de banken hebben dit standaard op Europa staan.

Vaccinaties en gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties als je vanuit Nederland naar Zuid-Afrika reist. Reis je eerst naar een ander land, waar gele koorts voorkomt, dan heb je een verplichte vaccinatie voor gele koorts nodig. Er worden wel een aantal vaccinaties geadviseerd. Hepatitis A is daar een belangrijke in en de DTP en BMR vaccinaties als je die nog niet hebt. Ga je langer dan drie maanden weg, dan worden ook de tuberculose, de Hepatitis B en de Rabiës vaccinatie aangeraden. Bloemfontein is gelukkig geen malaria gebied en daar hoef je geen maatregelen voor te nemen. Reis je naar het oosten van het land, zoals naar het Kruger Nationale Park, dan is het wel aan te raden om malariapillen in te nemen en je te beschermen tegen muggenbeten. Het is af te raden om in open zoetwater te gaan zwemmen of pootje te baden, dat besmet is met de bilharzia parasiet. Informeer van te voren of het water veilig is. Het drinkwater in Bloemfontein is van uitermate goede kwaliteit. Het water uit de kraan is vaak zelfs beter dan dat van bronwater dat je in flessen koopt. Dus zorg dat je een hervulbare waterfles bij je hebt en geniet van het water.