Boedapest
     
 

Boedapest

Boedapest, in het Hongaars Budapest genoemd, is de hoofdstad van Hongarije. Het is niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste stad van Hongarije. Ruim 20% van de gehele Hongaarse bevolking woont in deze stad en dat zijn bijna 2 miljoen mensen. De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Donau. Op de rechteroever van de Donau vind je stadsdeel Boeda, en op de linkeroever stadsdeel Pest. In beide stadsdelen is genoeg te zien en te doen, je hoeft je in Boedapest nooit te vervelen. Zo vind je in Boeda bijvoorbeeld de beroemde stadsburcht op de burchtheuvel, en kun je hier een dag volledig tot rust komen in een van de vele Hongaarse badhuizen. In Pest vind je direct aan de oever het parlementsgebouw en kun je genieten van de natuur in het prachtige stadspark. Door de gehele stad vind je verschillende mogelijkheden om je tijd om te krijgen, je kunt er niet alleen geweldig winkelen en stappen, maar ook vele musea bezoeken en cultuur snuiven. Via de 11 indrukwekkende bruggen die Boedapest rijk is, steek je gemakkelijk de Donau over om van de ene in de andere stadshelft te komen. Het weer in kan erg verschillend zijn, omdat het op de grens ligt tussen een zeeklimaat en een landklimaat. Over het algemeen zijn de zomers warm en de winters mild, maar soms kan het in de zomer ook juist extreem heet worden en dalen de temperaturen in de winter tot ver onder het vriespunt. In de zomer valt er in vergelijking met andere Europese hoofdsteden echter gemiddeld weinig neerslag en zijn er veel zonuren. Goed vertoeven dus!

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Zoals we al aangaven hoef je je in Boedapest geen moment te vervelen. Er is zo veel te doen dat er voor iedereen wel wat wils is. Van winkelen en terrasjes pikken, tot het bezoeken van musea en historische gebouwen. Ga een dagje luieren op een dagstrand aan de Donau of een bezoek aan een traditioneel badhuis. Bezoek het beroemde Sziget festival of ga naar een voorstelling in het concertgebouw. Waar je ook naar op zoek bent tijdens jouw vakantie of stedentrip, Boedapest heeft het!

 

Het Hongaarse parlementsgebouw

Het parlementsgebouw van Hongarije (in het Hongaars Országház genoemd), ligt op de linkeroever van de Donau, in stadsdeel Pest. Het is een indrukwekkend gebouw, direct aan het water, dat bij een wandeling langs de Donau direct in het oog springt. Regelmatig worden hier zittingen gehouden door het Huis van Afgevaardigden van Hongarije. Ook belangrijke gasten, waaronder staatshoofden van andere landen, worden hier ontvangen. Het parlementsgebouw werd in 1885 ontworpen door Imre Steindl en de bouw werd in 1904 afgerond. Het gebouw beslaat ruim 17.500 vierkante meter en heeft een eigen bibliotheek in huis met meer dan 400.000 boeken. Het gebouw is opgezet in Gotische stijl en is voorzien van verschillende gotische torens en standbeelden. Versieringen in de trappenhuizen en zalen zijn ingelegd met meer dan 40 kilo aan goud. Het parlementsgebouw is helaas niet zomaar te bezoeken, het is omgeven door militaire wachtposten en het is verboden in de omgeving van het gebouw te parkeren. Er worden, afhankelijk van eventuele evenementen en zittingen, welk elke dag rondleidingen verzorgd door meertalige gidsen. De tour gaat onder andere door de centrale ontvangsthal en de zaal van het Hongaarse Hogerhuis. Steek na je bezoek zeker ook even de Donau over om het parlementsgebouw vanaf de overkant te bekijken.

 

De burcht en burchtheuvel

Het oude koningspaleis, ook wel bekend als de burcht van Boeda, vind je vanzelfsprekend in het stadsdeel Boeda. Het is een historisch kasteelcomplex in het oude stadshart van stadsdeel Boeda. De burcht ligt op de zogenoemde Burchtheuvel (Várhegy) en ligt daardoor 70 meter hoger dan de Donau, op een plateau. De vesting bestaat uit meerdere historische gebouwen, waarvan de eerste bouw al begon in 1241. In het jaar 1255 werd door koning Béla IV opdracht gegeven om een burcht te maken van de vesting. Het gebouw werd toen omgeven door grote vestingwallen en afgescheiden van de stad. Hierna veranderde de burcht regelmatig van eigenaar, toepassing en vorm. Er werd zelfs een compleet nieuw slot gebouwd op de plek van de burcht. Na de tweede wereldoorlog, toen grote delen van de stad in puin lagen, werd onder het puin het restant van de oorspronkelijke middeleeuwse burcht gevonden. Na jaren van herstelwerkzaamheden is de burcht nu weer in volle glorie te bewonderen. De burcht torent boven de stad uit en is vanaf bijna elke plek in Boedapest te zien. Neem vooral een kijkje vanaf de linkeroever, het gebouw dat boven het water uit stijgt geeft een prachtig gezicht. In het gebouw zelf zijn meerdere musea gevestigd, waaronder de Hongaarse Nationale Galerie.

 

Városliget Park

Het stadspark, Városliget genoemd, is een stadspark met een oppervlakte van bijna 1 vierkante kilometer. Dit park vind je in het stadsdeel Pest. Aan het begin van de 19de eeuw, toen het park werd aangelegd, lag het niet eens binnen de stadsgrenzen. De stad is sindsdien echter zo ver uitgegroeid dat het park nu binnen de stad valt. In het park vind je vele bezienswaardigheden, zoals de Vajdahunyadburcht, die op een eiland midden in het stadspark ligt, en het Széchenyibad, het grootste medicinale kuuroord van Europa. Ook liggen er een dierentuin, een circus, een pretpark en verschillende musea in het park. Niet typisch wat je in je hoofd had bij het woord stadspark? Geen zorgen, je vindt er ook genoeg groen, water en rustige wandelroutes. Ga zitten op een bankje en geniet van alles wat er om je geen gebeurt. In de winter kan er geschaatst worden op de vijver, in de zomer kun je er roeien en de schaduw opzoeken onder de vele bomen. Bij een bezoek aan deze stad moet je ook zeker in het stadspark geweest zijn! Je treft hier zowel toeristen als locals die even komen ontspannen in het stadspark, het is een geliefde ontspanningsplek voor alle lagen van de bevolking.

 

Heldenplein

Het Heldenplein, Hősök tere, in Boedapest ligt aan het einde van de bekende Andrássyboulevard. In 1896 werd begonnen met de aanleg van het plein om de duizendste verjaardag van de naam Hongarije te vieren. Op het plein vind je het indrukwekkende Millenniummonument. Dit bestaat uit een zuil van 45 meter hoog, waarop een beeld van de aartsengel Gabriël staat. De engel houdt de nationale symbolen van Hongarije vast, een patriarchaal kruis en een Stefanskroon van massief goud. Voor de zuil staat een groep van zeven ruiterstandbeelden van Hongaarse standbeelden. Om de zuil heen, in een halve cirkel, zie je een zuilengallerij met standbeelden van verschillende beroemde Hongaren, helden uit de geschiedenis. Hier ontleent het Heldenplein dan ook zijn naam aan, hoewel deze naam pas in 1932 officieel aan het plein werd gegeven. Onder elk heldenstandbeeld vind je ook nog een reliëf dat een belangrijke gebeurtenis uit de Hongaarse geschiedenis toont. Er is dus genoeg te zien op het Helderplein! Ben je toch uitgekeken op het plein, dan kun je aan weerszijden nog terecht in het Museum voor Schone Kunsten en de Kunsthal. Direct achter het plein loop je het stadspark Városliget in.

 

Badhuizen

In heel Hongarije vind je ontzettend veel verschillende badhuizen. Dit komt doordat er in de Hongaarse bodem vele vulkanische warmtebronnen aanwezig zijn. Hierdoor is vrijwel overal in Hongarije thermaal water beschikbaar. In Boedapest ligt de zogenoemde Boeda-thermaal-lijn. Dit is een ondergrondse breuklijn waar het water op natuurlijke wijze boven de grond komt. Al in de Romeinse tijd werden er langs deze breuklijn badhuizen gebouwd. Ook tegenwoordig liggen er nog vele badhuizen, waar je de hele dag kunt ontspannen in baden met verschillende temperaturen en samenstellingen. Veel van deze badhuizen zijn tegenwoordig ingericht als ware kuuroorden, waar je ook kunt genieten van sauna’s en massages. Het bekendste badhuis is het Széchenyibad, gelegen in het stadspark van Boedapest. Je kent dit badhuis wellicht wel van foto’s, het gele badhuis in neobarokke stijl kom je in vrijwel elke reisbrochure over Hongarije tegen. Het badhuis wordt voorzien van water uit een diepe bron, met een temperatuur van 73,5 graden Celsius. Het water is rijk aan mineralen en zou een helende werking hebben. Het kan ook gedronken worden, maar wordt in het badhuis met name gebruikt om de 3 buitenbaden en 15 bassins in huis te vullen. Zeker een dagje uittrekken om hier te ontspannen!

 

Winkelen in Boedapest

Buiten het bekijken van de verschillende historische gebouwen, kun je ook prima een hele dag uittrekken om te winkelen. De wijk rondom de winkelstraat Váci Utca is voorzien van de meest uiteenlopende winkels, waar je gemakkelijk de hele dag kunt spenderen. Váci Utca is de meest bekende winkelstraat, je vindt hier de bekende ketens als Zara, Mango en H&M. Daarnaast is er genoeg gelegenheid om een hapje en een drankje te doen tussen het shoppen door. Váci Utca is een voetgangersdomein waar je vooral veel andere toeristen zult tegenkomen. In de omgeving van Váci Utca vind je daarnaast nog meerdere overdekte winkelcentra, zoals het Árkád winkelcentrum en het Westend Citycenter met meer dan 150 winkels, een bioscoop en een daktuin. Ben je op zoek naar een andere manier van winkelen, bezoek dan eens de Grote Markthal (Nagycsarnok). In deze grootste overdekte markt vind je voornamelijk winkeltjes die levensmiddelen verkopen, waaronder vooral veel verschillende soorten paprika’s, maar ook kaviaar. De hal heeft een bovenverdieping die vooral is ingericht voor toeristen. Hier vind je elk denkbaar souvenir, van t-shirts en fotoboeken tot traditionele beschilderde eieren en Hongaarse tafelkleden.

 

Geschiedenis

Al in 400 voor Christus werd er een nederzetting gesticht op de plek waar het huidige Boedapest ligt. Het werd gesticht door de Kelten en zij noemden de nederzetting Ak-Ink, wat “overvloed aan water” betekent. Deze naam doelde op de vele thermale bronnen die in de stad aanwezig zijn. In 35 voor Christus kwamen de inwoners in aanraking van de Romeinen en langzaam werden beide oevers van de Donau door de Romeinen bewoond. Naast het legerkamp Aquincium ontstond toen het stadje “Óbuda”. Na verschillende veroveringen vestigden in de 8e eeuw een aantal Slavische stammen zich in het gebied van het oude Aquincium. Waarschijnlijk stammen de benamingen van de stadsdelen Boeda en Pest uit deze tijd. De Hongaren veroverden de stad zelf pas rond 900 na Christus. Hierna kwam de stad echter nog in handen van de Mongolen, Turken en Oostenrijkers. Vanaf 1867 vormden Oostenrijk en Hongarije samen Oostenrijk-Hongarije. Na die tijd lieten onder andere de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en daarmee gelijk de bezetting door de Sovjet-Unie en de Hongaarse Opstand tegen die Sovjet-Unie diepe sporen op de stad na. In 1989 werd de Republiek Hongarije uitgeroepen in Boedapest en vonden er ingrijpende hervormingen plaats. Deze leidden tot de levendige economie en het straatbeeld dat je nu aantreft.

 

Keuken

In de Hongaarse stad kun je heerlijk dineren, ongeacht wat je smaak is. Buiten traditionele Hongaarse restaurants vind je er namelijk ook genoeg keuze uit verschillende internationale keukens, zoals de Italiaanse, Thaise, Mexicaanse en Franse keuken. De meeste restaurants beschikken over een ruim terras, waardoor je met mooi weer heerlijk buiten kunt dineren. Typisch Hongaars eten is eigenlijk typisch internationaal eten. De Hongaarse keuken is namelijk samengesteld uit verschillende elementen van de keukens van omringende landen. Er zijn veel overeenkomsten met de keuken van Tsjechië, Oostenrijk en de Balkan. Er worden hier veel stoofpotten met vlees gegeten, vaak geserveerd in grote porties. Ook geitenkaas is een veelgebruikt ingrediënt. Wat je waarschijnlijk al op de menukaart verwachtte is goulash. In Hongarije wordt goulashsoep op de kaart meestal aangeduid als gulyás. De stoofpot goulash wordt in Hongarije Pörkölt genoemd. Ben je een visliefhebber en wil je een echt lokaal gerecht proberen? Ga dan voor de vissoep, in het Hongaars halászlé genoemd. Verder kent Hongarije nog twee typische Hongaarse drankjes, zeker aan te raden als aperitief. Pálinka is een sterke drank die alleen in Hongarije gebrouwen mag worden. En ook kruidenlikeur Unicum is een nationale drank, met meer dan 40 geheime ingrediënten.

 

Vervoer

De Hongaarse stad heeft een eigen luchthaven met een niet zo eenvoudige naam: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. De luchthaven ligt op ongeveer 15 kilometer van de stad en wordt dagelijks aangedaan door vele vliegtuigmaatschappijen, ook vanuit Nederland. Verder starten vanuit Boedapest bij alle autosnelwegen binnen het Hongaarse wegennet. Ook met de auto is de stad zeker goed te bereiken, al ben je vanuit Nederland wel snel een kleine 13 uur onderweg. Binnen Boedapest kun je je gemakkelijk bewegen door gebruik te maken van hun uitgebreide openbaar vervoer. Er zijn verschillende metro- en tramlijnen en ook met stadsbussen en trolleybussen kun je de hele stad doorkruisen. Ga je het nachtleven in, dan kun je de hele nacht gebruik maken van een nachtbus. Ben je van plan veel gebruik te maken van het openbaar vervoer en musea te bezoeken, dan hebben ze in Boedapest een goede deal voor je. Schaf je de zogenoemde Budapest Card aan, dan kun je hiermee tijdens je verblijf gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, gratis verschillende musea bezoeken en zelfs gratis het badhuis St. Lukács bezoeken. Ook kun je deelnemen aan een gratis stadstour. Zeker de moeite waard dus, die Budapest Card!

 

Veiligheid

Over het algemeen is het een veilige stad, maar de stad is wel berucht om het grote aantal zakkenrollers en oplichters dat hier rondloopt. Vooral op plekken waar veel toeristen komen, zoals Váci Utca en de populaire tramlijnen, wordt veel gewaarschuwd voor zakkenrollers. Wees ook alert wanneer iemand op straat je om een vuurtje vraagt, vaak is er een tweede persoon in de buurt die je jouw spullen afhandig maakt terwijl je niet oplet. De meest bekende oplichterspraktijken vind je in de omgeving van de Váci Utca in het centrum. Hier lopen vrouwen rond, die in dienst zijn van een bar in de straat. Zij lokken toeristen, vaak mannen die alleen zijn, naar binnen in de bar en laten zich trakteren op drankjes. Die drankjes blijken echter peperduur te zijn en vervolgens krijg je een een ontzettend hoge rekening gepresenteerd. Ook straatwisselaars zijn bekende oplichters. Zij doen zich voor als iemand die jouw euro’s kan inwisselen voor Hongaarse forinten, tegen een voordeliger tarief dan een officieel wisselkantoor. Let je niet op, dan geven ze je waardeloos Russisch geld in de hand en maken vervolgens dat ze wegkomen. Blijf dus altijd alert tijdens je citytrip!

 

Taal en valuta

De officiële taal van Hongarije is uiteraard het Hongaars. Dit is een lastige taal die geen enkele overeenkomst heeft met andere talen in Oost- of West-Europa. De Hongaarse taal heeft maar liefst 21 naamvallen en gebruikt geen voorzetsels. Ook worden er geen geslachten gebruikt en bestaat er maar 1 lidwoord. Gelukkig voor jou zijn de Hongaren ontzettend vriendelijke en behulpzame mensen, die hun best zullen doen je zo goed mogelijk te helpen. De meeste Hongaren spreken een aardig woordje Duits, en de meeste jongeren daarnaast ook goed Engels. Hoewel Hongarije bij de Europese Unie hoort, kun je hier nog niet betalen met euro’s. Het is de bedoeling dat dit binnenkort wel gebeurt, maar voorlopig maken ze in Hongarije nog gebruik van hun eigen munteenheid: de Hongaarse forint. Deze munteenheid wordt pas sinds 1946 gebruikt en verving de toen gebruikte pengő. Een Hongaarse forint is op het moment van schrijven ongeveer 0,0032 euro waard. Actuele wisselkoersen vind je uiteraard bij officiële wisselkantoren. We raden je ook aan om thuis of in Boedapest bij officiële wisselkantoren je geld te wisselen. Ga niet in op wisselaars die je buiten een kantoor aanspreken. Dit is een bekende oplichtingspraktijk.