Bosnie
     
 

Bosnie

Het is een landstreek gelegen in het westen van de Balkan in Zuidoost Europa. Bosnië maakte deel uit van Joegoslavië, totdat dit land in de jaren 90 van de vorige eeuw uiteenviel als gevolg van de val van het communisme in het voormalige Oostblok. Helaas ging dit gepaard met de nodige oorlogen in het gebied die veel slachtoffers hebben geëist. Hierdoor staat Bosnië wellicht niet in de eerste plaats bekend als een vakantiebestemming. Inmiddels maakt het land deel uit van de republiek Bosnië en Herzegovina. De hoofdstad is Sarajevo en het land telt ongeveer 4 miljoen inwoners. Helaas is de onafhankelijkheid niet zonder bloedvergieten gegaan. Nadat in 1992 de onafhankelijkheid van Joegoslavië werd uitgeroepen, brak al snel een burgeroorlog uit. De Bosnische Serviërs wilden de macht in het land en wilden dat andere inwoners zoals Kroaten werden gescheiden van de Serviërs. Dit werd grondig aangepakt. Dorpen en steden werden geplunderd en de bevolking werd deels uitgemoord. In 1995 kwam een einde aan de burgeroorlog. Er werd een vredesmacht gestationeerd waar ook Nederlanders aan deelnamen. Het drama in Srebrenica is een zwarte bladzijde van deze vredesmissie. Nadat de oorlog was beëindigd kon Bosnië beginnen met de opbouw en het herstel van de economie. Onder andere het toerisme werd gestimuleerd. Toeristen brengen immers geld naar het land en dit was hard nodig om de economie, die zwaar te lijden had gehad onder de oorlog, weer op te bouwen. Bosnië is als vakantieland steeds meer in trek. Vanwege het voormalige communisme en daarna de burgeroorlog is het een land dat lang onontdekt is gebleven. Nu Bosnië een veilig land is om te bezoeken vinden steeds meer toeristen hun weg naar het land. Ontdek dus het ongerepte Bosnië als prachtig vakantieland, zonder door medetoeristen onder de voet gelopen te worden. Je zult versteld staan van de schoonheid van dit land!

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Bosnië timmert hard aan de weg om voor toeristen aantrekkelijk te worden. Het land staat nog niet hoog op de ranglijst van populaire vakantiebestemmingen en dat is niet terecht. Je vindt in dit gebied prachtige natuur, waar je heerlijk kunt wandelen. Ook de sportliefhebber komt aan zijn trekken: bergbeklimmers kunnen terecht in het oosten van het land en in de winter kun je skiën in de bergen rond Sarajevo. Hier werden niet voor niets de Olympische Winterspelen van 1984 georganiseerd. Aan de kust van Bosnië, die zo’n 21 kilometer lang is, kun je watersport beoefenen. Daarnaast zijn er een aantal mooie steden die je kunt bezoeken om cultuur te snuiven en de oude architectuur te bewonderen.

 

Stari Most

Stari Most betekent letterlijk “oude brug” en dat is dan ook wat de Stari Most is. Je vindt deze brug in de stad Mostar waar hij de rivier de Neretva overbrugt. UNESCO heeft deze brug in 2005 op de Werelderfgoedlijst geplaatst omdat hij zo karakteristiek is voor Mostar en de omgeving. De ellipsvormige brug is 28,7 meter lang en vier meter breed. De boog ligt op het hoogtepunt 19 meter boven de waterspiegel. Omdat het waterpeil tijdens de wintermaanden wel vijf meter hoger kan liggen dan in de zomer, begint de boog op zes meter boven het wateroppervlak. De brug bevat deels holle ruimten om het gewicht te verminderen en is gemaakt van een kalksteensoort die in de regio Mostar wordt gewonnen. Deze steensoort heet Tenelija, dit werd in het verleden vaker gebruikt voor het optrekken van gebouwen en andere bouwwerken. De Stari Most wordt opgesierd door twee torens aan de beide oevers. De toren op de zuidelijke over wordt Tara genoemd, de toren aan de noordzijde heet Helebija. De Bosniërs noemen de twee torens samen ook wel Mostari, hetomgekeerde van de naam van de brug. De Stari Most werd al in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige heerser Sulayman de Grote. Helaas heeft deze oorspronkelijke brug de oorlog in de jaren 90 niet overleefd, hij werd bijna volledig verwoest. Nadat de oorlog was afgelopen werd eerst een noodbrug over de Neretva aangelegd. In 2001 startte de herbouw onder supervisie van UNESCO. De 14 miljoen euro die hiervoor nodig was, werd onder andere opgebracht door de Europese Unie en de Wereldbank. Voor de herbouw werden grotendeels de oude stenen uit de rivier Neretva opgevist. De ingenieurs verdiepten zich in de oude bouwmethodes uit de 16e eeuw om de brug zo oorspronkelijk mogelijk te herbouwen. Het werk werd in 2004 voltooid en afgesloten met de feestelijke heropening van de Stari Most op 23 juli van dat jaar.

 

Medugorje

In het zuiden vind je het bergdorp Medugorje. Medugorje dankt zijn bekendheid aan het feit dat gelovige Rooms-Katholieken ervan overtuigd zijn dat Maria er meerdere malen is verschenen. Hierdoor werd het dorp een geliefd bedevaartsoord. De verschijningen vonden plaats sinds 1981 en sindsdien bezoeken jaarlijks meer dan een miljoen bedevaarders Medugorje. Daarmee is het dorp het grootste bedevaartsoord in Zuidoost Europa. De Rooms-Katholieke kerk heeft Medjugorje tot nu toe echter niet officieel erkend als bedevaartsoord. Het aantal verschijningen van Maria sinds 1981 wordt op ruim 35.000 geschat en is daarmee onderwerp van felle discussies geworden. Paus Benedictus XVI weigerde om Medjugorje als officieel bedevaartsoord te erkennen omdat er geen bewijzen waren voor de Mariaverschijningen. Daarom is het ook niet officieel toegestaan om vanuit de Rooms Katholieke kerk een bedevaart te organiseren. Dit neemt echter niet weg dat vele gelovigen wel overtuigd zijn dat Maria is verschenen. Zij komen daarom massaal naar Medugorje om Maria te eren en in sommige gevallen in de hoop genezing te vinden voor allerlei kwalen. Halverwege het eerste decennium van de 21e eeuw werd er opnieuw onderzoek gedaan naar de Mariaverschijningen. Er werd uiteindelijk in 2010 een commissie in het leven geroepen die definitief uitsluitsel moet gaan geven over de echtheid van de Mariaverschijningen in Medugorje. Deze internationale commissie onder voorzitterschap van Kardinaal Camillo Ruini leidt echter ook weer tot discussies, omdat de bisschop van Mostar er niet in opgenomen wordt. Het ziet er niet naar uit dat er ooit definitieve duidelijkheid gaat komen over de authenticiteit van de Mariaverschijningen in Medugorje. Maar de bedevaartgangers zal het niet deren, zij blijven het dorp bezoeken, in de heilige overtuiging dat Maria er is verschenen om genezing en vergeving van zonden te schenken aan de gelovigen. Mocht je hier in de buurt zijn, breng dan ook zeker een bezoek aan Medjugorje. Wellicht kun je zelf nog een Mariaverschijning meemaken.

 

Kravica watervallen

Aan de rivier de Trebizat vind je de prachtige waterval Kravica. Deze waterval is gelegen in de regio Herzegovina maar is zeer de moeite van een bezoek waard. Watervallen zijn altijd zeer indrukwekkend vanwege de grote hoeveelheden water die met enorm geraas naar beneden storten. Een waterval ontstaat wanneer een rivier over een harde ondergrond stroomt die niet door erosie kan worden vervormd zoals een zandgrond. Daardoor ontstaat een hoogteverschil waardoor het water ineens vanaf grote hoogte naar beneden stort om vervolgens weer verder te stromen langs gebied dat wel weer door het water kan worden “gevormd”. Veel toeristen ervaren een bezoek aan de Kravica waterval als een hoogtepunt van hun verblijf in de regio. Je vindt deze prachtige waterval ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de bekende plaats Mostar. De waterval Kravica is ongeveer 25 meter hoog. De straal aan de voet van de waterval is circa 120 meter breed. Niet alleen toeristen komen graag in deze regio, maar ook de inwoners van Dubrovnic en Mostar zelf. Het is een populaire picknickplaats en in het water waar de Kravica in uitmondt kun je zwemmen als je ervoor zorgt dat je uit de buurt van de stroming blijft. Bosnië en Herzegovina staan niet voor niets bekend om hun prachtige natuurschoon. Het is dan ook niet alleen de waterval waarom toeristen en bewoners deze regio graag bezoeken. Je kunt er heerlijk wandelen in de omgeving om van het natuurschoon te genieten. Trek wel stevige wandelschoenen aan, want de ondergrond is niet overal even gemakkelijk begaanbaar. Er zijn wandelroutes uitgezet van verschillende afstanden, zodat je vooraf zelf kunt kiezen hoe ver je wilt lopen. Vooral in de zomer kan het erg warm zijn, dus neem voor je vertrek voor een wandeling altijd voldoende water mee. Je kunt je wandeling afsluiten met het bewonderen van de prachtige waterval en als je wilt een frisse duik in de rivier de Kravica.

 

Bascarsija in Sarajevo

Een van de topattracties van de Bosnische hoofdstad Sarajevo is de bazaar van Bascarsija. Deze bazaar bestaat al vele eeuwen. Hij werd gebouwd door de oprichter van Sarajevo, Isa-Berg Isakovic de stad stichtte. Het woord Bascarsija betekent in het Turks letterlijk “grote bazaar”. Helaas werd de bazaar in de 19e eeuw getroffen door een enorme brand. Sindsdien is de bazaar niet meer zo groot als daarvoor, hij werd voor ongeveer de helft verwoest, maar heeft verder niets aan allure ingeboet. Je vindt de bazaar op de noordelijke oever van de rivier Miljacka. Je vindt hier nog een aantal belangrijke historische gebouwen van Sarajevo, waaronder de Gazi-Huzrev-beg moskee. Deze moskee werd gebouwd in de 16e eeuw en is één van de belangrijkste overblijfselen uit de Ottomaanse tijd. Het is ook de grootste moskee van Sarajevo en daarmee de belangrijkste gebedsplaats voor de moslimgemeenschap van de stad. De Gazi-Huzrev-beg moskee is daarnaast ook zeer geliefd bij toeristen en wordt dan ook veelvuldig door hen bezocht. Bij de moskee is ook een traditionele hamam gevestigd waar je volgens islamitische rituelen een stoombad kunt nemen. Maar Bascarsija is niet alleen beroemd vanwege de grootste moskee. Je vindt er ook de grootste Orthodoxe kerk van Sarajevo. Deze werd eveneens in de 16e eeuw gebouwd, alsmede twee Joodse synagogen. Hieruit blijkt dat verschillende geloven in deze periode vreedzaam naast elkaar samen leefden. De twee synagogen worden niet meer als gebedshuis gebruikt door de Joodse gemeenschap. Zij komen tegenwoordig samen in een nieuw gebouwde synagoge aan de overkant van de Miljacka rivier. De twee synagogen die onderdeel uitmaken van Bascarsija dienen nu uitsluitend nog voor culturele doeleinden en worden bezocht door toeristen. Omdat Sarajevo in de 16e eeuw al een belangrijk handelscentrum was werden er ook meerdere bezistans gebouwd, dit zijn overdekte markten waar de handelswaar wordt verkocht aan bezoekers. Deze bezoekers zijn niet alleen toeristen maar ook de plaatselijke bewoners komen er graag om inkopen te doen.

     

Plaatsen

Sarajevo, de hoofdstad van het huidige Bosnië en Herzegovina, is verreweg de belangrijkste en bekendste stad van het land. Niet alleen omdat hier in 1984 de Olympische Winterspelen werden georganiseerd, maar ook omdat de stad een belangrijke rol speelde tijdens de Bosnische Burgeroorlog die aan het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw uitbrak. De tweede stad, kijkend naar het aantal inwoners is Banja Luka. De top vijf van grootste steden wordt voltooid met achtereenvolgens Tuzla, Zenica en Mostar. Banja Luka wordt gezien als de hoofdstad van de Servische Republiek, die niet officieel wordt erkend. Tuzla ligt in het noordoosten van Bosnië en Herzegovina. Het aantal inwoners steeg met meer dan 30.000 toen de oorlog uitbrak en veel mensen naar Tuzla vluchtten. Mostar bevindt zich in het zuidwesten van Bosnië, op ongeveer 80 kilometer van de hoofdstad Sarajevo. Mostar is vooral bekend vanwege de brug Stari Most.

Sarajevo

Sarajevo is de belangrijkste en grootste stad van het land. Sarajevo is bij het grote publiek vooral bekend omdat hier in 1984 de Olympische Winterspelen werden georganiseerd. Dit was een unicum omdat Sarajevo toen in het communistische Joegoslavië lag. In 1914 werden hier Aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw vermoord. Deze gebeurtenis was de directe aanleiding voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Bosnische Burgeroorlog tussen 1992 en 1995 werd Sarajevo zwaar beschadigd door bombardementen, vooral door Bosnische Serviërs. Je vindt hier nu nog prachtige oude moskeeën, daterend uit onder andere de 16e eeuw. Ook de oudste Orthodoxe kerk van het land staat in Sarajevo, samen met nog een aantal Rooms-Katholieke kerken. De Avaz Twist Tower is een modern bouwwerk, het is de hoogste wolkenkrabber. De toren is 142 meter hoog. Op 100 meter hoogte is een restaurant gevestigd en je kunt over de stad uitkijken vanaf het terras dat enkele verdiepingen hoger ligt. De toren is het hoofdkwartier van de krant Dnevni Avaz en werd gebouwd tussen 2006 en 2008. Ook de moeite waard om te bezoeken is het gebouw van de Universiteit van Sarajevo, dat dateert uit de 19e eeuw. De belangrijkste attractie is de bazaar Bascarsija, die jaarlijks door vele tienduizenden toeristen wordt bezocht. Sarajevo heeft aan architectuur veel te bieden en staat daarom bij vrijwel alle toeristen die naar Bosnië reizen op het lijstje om te bezoeken. Je vindt er ook voldoende hotels en andere overnachtingsmogelijkheden en de stad is eenvoudig bereikbaar per vliegtuig of met de auto.

Banja Luka

Banja Luka is de tweede stad van Bosnië en Herzegovina als het gaat om het aantal inwoners, dat rond de 200.00 schommelt. Banja Luka is de hoofdstad van de Servische enclave binnen Bosnië en eigenlijk is Sarajevo de hoofdstad, maar dit wordt internationaal niet erkend. In Banja Luka wonen vooral Bosnische Serviërs, met uitzondering van een paar kleine wijken met Kroaten Bosniakken. De meesten van deze laatste twee groepen werden tijdens de Burgeroorlog verdreven of gedood. De vluchtelingen keerden in de meeste gevallen niet meer terug toen de oorlog werd beëindigd. Banja Luka ligt in de gelijknamige vallei aan de rivier de Vrbas, omgeven door bergen. Tot 2007 was in de stad de Banja Luka Metal Factory gevestigd, een grote militaire basis. Tijdens de Burgeroorlog werden alle 16 moskeeën van de stad door de Serviërs opgeblazen. Hieronder ook de bekende Ferhad Pasa moskee uit de 16e eeuw, deze stond op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Pas in 2011 werden er nieuwe islamitische gebedshuizen in Banja Luka gebouwd om de verwoeste moskeeën te vervangen. Banja Luka is daarmee één van de zwaarst getroffen steden van de Burgeroorlog. De Christus-De-Verlosserkathedraal van Banja Luka werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze werd pas decennia later herbouwd. Voormalig Paus Johannes Paulus II bezocht de kathedraal in 1997, een hoogtepunt voor de Rooms Katholieke gemeenschap van Banja Luka. De stad Banja Luka wordt niet vaak door toeristen bezocht en herinnert vooral aan de recente oorlog. Maar desondanks is deze stad zeker de moeite waard als je wilt zien hoe een stad herrijst na een aantal jaren van verwoestende oorlogsvoering.

Mostar

Qua bekendheid is Mostar de derde stad van Bosnië en Herzegovina. De belangrijkste reden is dat hier de “oude brug” ofwel de Stari Most ligt. Vanwege het belang voor het toerisme heeft Mostar een eigen luchthaven, Mostar International Airport. Vanaf diverse luchthavens in Europa gaan rechtstreekse vluchten naar Mostar. Mostar, gelegen in het zuidwesten van Bosnië, is de hoofdstad van de regio Herzegovina-Neretva. De Neretva is de gelijknamige rivier waarover de bekende Stari Most ligt. In Mostar draait de industrie vooral op bauxiet, textiel en het verbouwen van tabak. In de 19e eeuw werd Mostar bestuurd door Oostenrijk-Hongarije. In deze periode werden belangrijke investeringen gedaan waaronder de aanleg van een spoorlijn naar Dubrovnik en Sarajevo. Na de Eerste Wereldoorlog maakte Mostar deel uit van het Koninkrijk Joegoslavië. In die periode werden in de rivier de Neretva dammen gebouwd voor de opwekking van stroom. Na het uiteenvallen van Joegoslavië aan het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw Mostar wordt sinds de burgeroorlog door een boulevard verdeeld in een Kroatisch en een moslimdeel. In de stad zijn de gevolgen van de oorlog nog steeds zichtbaar omdat nog niet alle toen kapotgeschoten gebouwen zijn hersteld. Er wordt wel hard gewerkt om de schade van de burgeroorlog te herstellen, maar omdat hiervoor niet altijd voldoende financiële middelen beschikbaar zijn, stagneren deze herstelwerkzaamheden soms. De stad probeert zo veel mogelijk te profiteren van de vele duizenden toeristen die jaarlijks de Stari Most komen bezoeken. In deze omgeving kun je ook heerlijk wandelen of een duik nemen in de rivier.

 

Inwoners

Je vindt in Bosnië en Herzegovina een verscheidenheid aan bevolkingsgroepen. De grootste groep bestaat uit Bosniakken, een oude Slavische bevolkingsgroep waarvan een deel ook in Turkije woont. Daarnaast wonen in Bosnië de Bosnische Serviërs, die voornamelijk moslim zijn en de Bosnische Kroaten, die vooral het Rooms Katholieke geloof aanhangen. In 2016 telde Bosnië ongeveer 4 miljoen inwoners. Tijdens de Burgeroorlog van 1992 tot 1995 is een groep van ruim een miljoen Bosniërs naar het buitenland vertrokken of gevlucht. Toen de oorlog ten einde was, werden de gevluchte inwoners van dorpen en steden in de gelegenheid gesteld om terug te keren. Hiervan maakte slechts een klein deel gebruik. Het gevolg hiervan is dat soms hele dorpen er twintig jaar na dato nog uitgestorven bij liggen. Veel mensen konden niet terug omdat hun huis was verwoest. Velen wilden ook niet terug omdat zij zich in hun oude omgeving niet meer veilig voelden. Vooral de Bosnische Serviërs hebben zich schuldig gemaakt aan etnische zuiveringen in bepaalde regio’s. Hiervoor zijn hun leiders veroordeeld door het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Het zal nog vele jaren duren voordat alle schade als gevolg van de verwoestende oorlog is hersteld. De inwoners van Bosnië wonen tot op de dag van vandaag nog steeds grotendeels etnisch gescheiden. Na het einde van de oorlog concentreerden zij zich in bepaalde wijken en dit zorgde voor een soort natuurlijke scheiding. Van oorlog is geen sprake meer en de etnische spanningen zijn grotendeels verdwenen. Dit zorgt ervoor dat steeds meer toeristen Bosnië ontdekken als interessante vakantiebestemming.

 

Talen

In Bosnië en Herzegovina worden verschillende Slavische talen gesproken. Het land heeft drie officiële talen, namelijk het Bosnisch, het Kroatisch en het Servisch. Het Bosnisch bevat zowel Arabische als Turkse invloeden, sommige woorden uit deze talen zijn door het Bosnisch geleend. Het is een variant op het Servo-Kroatisch. De Bosnische taal maakt gebruik van het Latijnse alfabet. Het Bosnisch wordt ook wel “de taal gesproken door Bosniakken” genoemd. Deze benaming wordt ook gebruikt door de onofficiële Republiek Servië. Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat tot de 19e eeuw door de inwoners van het huidige Bosnië en Herzegovina Bosnisch werd gesproken met gebruikmaking van een eigen alfabet. De Servische en Kroatische bevolkingsgroepen spreken hun eigen taal en beschouwen dit als de voertaal van Bosnië. Omdat de talen wel redelijk op elkaar lijken kan men zich doorgaans wel overal verstaanbaar maken. In Bosnië wonen verder nog een aantal minderheidsgroepen, waaronder Roma, Duitsers en Joden. Ook zij spreken hun eigen taal, maar deze talen worden niet als officiële landstalen erkend. Je kunt in Bosnië steeds vaker terecht door Engels te spreken, gezien het aantrekkende toerisme spreekt de bevolking zeker in toeristische regio’s een aardig woordje Engels. Mocht het in het Engels echt niet lukken, dan is een combinatie met Duits ook nog altijd een optie om je verstaanbaar te maken.

 

Vervoer

Reizen naar Bosnië kan eventueel per auto, maar dan ben je wel enkele dagen onderweg. De meeste mensen die het land bezoeken boeken een vlucht naar Sarajevo. Er gaan vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Sarajevo of Mostar. Je vliegt via Belgrado. Hoewel Mostar een vliegveld heeft, worden hier maar weinig internationale vluchten vanuit Nederland op uitgevoerd. En als ze er al zijn betaal je de hoofdprijs. Het is dus het handigst om je verblijf in Sarajevo te centreren en vanuit daar andere plaatsen te bezoeken. Er zijn maar weinig maatschappijen die naar Bosnië vliegen, het land is immers qua toerisme nog volop in ontwikkeling. Reis je met de auto of huur je ter plaatse een auto, dan kun je gebruik maken van een goed wegennet. Bosnië heeft nu 1 autoweg, die heel toepasselijk de A1 wordt genoemd. Deze weg loopt vanuit Sarajevo naar Zenica. Voor deze weg moet tol worden betaald. De lokale wegen verbinden overige steden met elkaar. Hier ligt de snelheid een stuk lager en moet je dus rekening houden met langere reistijden. De Adriatische kust is bereikbaar via de M17, die onder andere ook langs Mostar loopt. Je kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer, maar dit is wel beperkt. Er zijn twee belangrijke spoorlijnen die de belangrijkste steden met elkaar verbinden. Deze lijnen kruisen elkaar in Doboj. Als je met de bus wilt reizen is het verstandig om de dag voor vertrek bij het busstation te informeren hoe laat de bus vertrekt. Er is helaas geen reisplanner waar alle verbindingen in genoemd worden.

 

Keuken

Vlees en groenten maken een belangrijk deel uit van de Bosnische keuken. Veel gerechten worden ook in andere landen rond de Balkan gegeten, zij het onder een andere naam. Dit komt uiteraard omdat de volkeren zich in de loop der tijden in dit gebied hebben verspreid en hun tradities, ook op het gebied van gerechten, hebben meegenomen. Een bekend Bosnisch gerecht is burek, dat ook bekend staat onder de naam jufka. Het is filodeeg dat wordt gevuld met gekruid vlees. Bosanski Ionac is een typisch Bosnische stoofpot van vlees en groente. Heerlijke worstjes van gekruid gehakt kun je vinden onder de naam oevapi. Gevulde groenten zijn ook erg populair, Punjene paprike is gevulde paprika, als vulling wordt gehakt of aardappel gebruikt. Sarma is een gerecht van zuurkoolbladeren, gevuld met runder- of kalfsgehakt, op smaak gebracht met rijst, ui, paprikapoeder, zout en peper. Een ware delicatesse in Bosnië is gerookt vlees, dit wordt suho meso genoemd. Ook op het gebied van zoete gerechten weten de Bosniërs wat lekker is. Baklava, in Nederland vooral bekend uit de Griekse en Turkse keuken, wordt ook in Bosnië gegeten. Het is filodeeg, bedekt met een mix van walnoten, suiker en boter. Houd je niet zo van plaatselijke gerechten, dan kun je in de grote steden zoals Sarajevo ook terecht in restaurants met een internationale keuken. Ook de fastfoodketens hebben Bosnië inmiddels gevonden. Maar een bezoek aan Bosnië is natuurlijk niet compleet zonder dat je de plaatselijke specialiteiten hebt geproefd.

 

Veiligheid

De oorlogen in Bosnië en omringende landen behoren al ruim 20 jaar tot het verleden. Dit betekent dat je in principe veilig naar en in Bosnië kunt reizen. Het is altijd belangrijk om voor vertrek te informeren naar de actuele situatie. De handige reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan daarbij erg handig zijn. Omdat het land nog steeds in een economische crisis verkeert is de werkloosheid hoog. Dit heeft nadelige gevolgen als het gaat om corruptie en criminaliteit. Zakkenrollers zijn overal actief en hebben het begrijpelijk vooral gemunt op toeristen. Ook berovingen waarbij geweld wordt gebruikt of met geweld wordt gedreigd komen voor. Wees dus op je hoede, neem niet te veel contant geld mee en berg kostbare spullen zoals je mobiele telefoon of camera goed op. Blijf alert als je op een plaats bent waar veel mensen samenkomen zoals bijvoorbeeld op een markt. Een natuurwandeling kun je het beste maken onder begeleiding van een lokale gids. Er zijn gebieden waar nog landmijnen kunnen liggen, daarom is het niet verstandig om zelf op pad te gaan in een gebied dat je niet kent. Zorg er altijd voor dat je bereikbaar bent en dat thuisblijvers weten waar je verblijft. Dit geldt natuurlijk niet allen voor Bosnië maar voor iedere vakantie. Houd er ook rekening mee dat homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd wordt. Hoe vervelend het misschien ook is, hand in hand of gearmd lopen met een partner van hetzelfde geslacht is op sommige plaatsen niet verstandig.

 

Medische Info

Voor een verblijf in Bosnië heb je geen vaccinaties nodig. Zorg wel dat je een goede reisverzekering hebt die medische kosten in het buitenland voldoende dekt. Dit geldt uiteraard niet alleen voor een reis naar Bosnië. Je kunt een reisverzekering afsluiten als je een reis boekt of kies voor een doorlopende reisverzekering. Ga je ‘gevaarlijke’ sporten beoefenen zoals bergbeklimmen, skiën of raften, kijk dan in de polisvoorwaarden na of de kosten bij blessures als gevolg hiervan gedekt zijn. De kosten van een medische behandeling na een ongeval of bij ziekte worden in de basisverzekering gedekt tot de hoogte van de kosten van een vergelijkbare behandeling in Nederland. Zijn de kosten hoger dan heb je hiervoor een aanvullende verzekering nodig. De meeste zorgverzekeraars bieden hiervoor een optie in de aanvullende verzekeringen. Houd er rekening mee dat kosten voor medische zorg soms hoog op kunnen lopen. Als je niet goed of niet volledig verzekerd bent, kan dat tot onaangename verrassingen leiden. Raadpleeg dus de polisvoorwaarden van je zorg- en reisverzekering om te beoordelen of de kosten voldoende gedekt zijn. Heb je een bepaalde aandoening waarvoor je medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je voldoende bij je hebt voor je verblijf. Vraag eventueel aan je behandelend arts om een document in het Engels waarin beschreven staat wat de aard van je aandoening is en welke medicatie je hiervoor gebruikt. Mocht je dan toch medicijnen nodig hebben dan kunnen hierover in ieder geval geen misverstanden ontstaan.

 

Visum

Voor een vakantie naar Bosnië en Herzegovina heb je als Nederlands staatsburger een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Deze moet na terugkeer in Nederland nog minimaal 3 maanden geldig zijn. Reis je met kinderen die niet jouw achternaam dragen, dan is schriftelijke toestemming van de andere ouder handig om mee te nemen. Vraag in ieder geval een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder. Voor een reis naar het land is geen visum nodig. Met een paspoort mag je maximaal 90 dagen per 6 maanden in Bosnië verblijven. Wil je langer in het land blijven, bij voorbeeld bij uitzending namens je werkgever, dan gelden andere regels dan voor toeristen. Je Nederlandse rijbewijs is ook in Bosnië gewoon geldig. Het kan voorkomen dat een autoverhuurbedrijf aanvullende eisen stelt. Dit kan verband houden met een minimum leeftijd of een minimum aantal jaren dat je een rijbewijs moet hebben voordat je een auto mag huren. Informeer bij voorkeur voor vertrek uit Nederland naar de voorwaarden. Ook voor het rijden op een brommer is een rijbewijs vereist. De Nederlandse Ambassade in Bosnië is gevestigd in Sarajevo. Hier kun je terecht wanneer je tijdens je verblijf in de problemen bent gekomen. De munteenheid in Bosnië en Herzegovina is de Bosnische convertible mark. Zorg dat je voor vertrek al wat geld wisselt, zodat je contant geld bij je hebt voor eventuele noodgevallen. Verder kun je in Bosnië gewoon pinnen bij geldautomaten met een cirrus- of maestro logo.