Botswana
     
 

Botswana

In het zuiden van Afrika ligt een land dat je na een reis lang bij zal blijven: Botswana. Het land ligt tussen Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia en Namibië. Door de ligging in de Kalahari woestijn behoort Botswana tot een van de meest dunbevolkte gebieden ter wereld. Mede hierdoor zul je van het land gaan houden door de ongerepte natuur, de dieren en de waterrijke gebieden. Ook de woestijn is bijzonder indrukwekkend. Het land kent eindeloze mogelijkheden: een rondreis door het land, een safari of een ontspannen vakantie in een resort. Het is een van de Afrikaanse landen waar je verliefd op zult worden. Typerend voor het land zijn de vele nationale parken. Deze parken zijn enorm groot en zijn zeer geschikt voor het maken van een safari. Voordat je op reis gaat, is het belangrijk uit te zoeken hoe het klimaat is in het betreffende gebied. Botswana is een groot land waardoor de klimaatverschillen binnen het land groot zijn. In de woestijnen is het in de maanden november tot en met februari erg heet, maar toch valt ook de meeste regen tijdens deze periode. De buien duren echter niet lang. In juni, juli en augustus is het hier ‘s nachts behoorlijk fris, waarbij er soms vorst aan de grond kan zijn. Van juni tot en met augustus is het winter in Botswana. Dit is tevens de droogste periode met verrassend koude nachten. De beste tijd om een reis door dit Afrikaanse land te maken is in de maanden juni tot half oktober. De temperaturen zijn dan nog aangenaam en het regenseizoen is dan nog niet begonnen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Op reis door dit prachtige continent betekent maar een ding: liefde op het eerste gezicht. Botswana is een reusachtig land met een grote diversiteit aan flora en fauna. Wanneer je op vakantie gaat naar dit visitekaartje van Afrika, dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Nu kun je naar Botswana gaan met het idee vanuit daar wel te bekijken welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken, maar je kunt ook ter voorbereiding thuis een lijstje met must-sees maken. Wij helpen jou graag een stuk op weg met een overzicht van fantastische bezienswaardigheden. Op deze manier mis je niets van al dat moois.

 

Okavango Delta

In juni 2014 werd dit enorme gebied toegevoegd aan de werelderfgoed lijst van UNESCO. Meer dan 10.000 jaar geleden was de Okavango Delta nog een deel van het Makgadikgameer, een meer dat uiteindelijk opdroogde. Tegenwoordig mondt de Okavango uit in de Kalahari woestijn. Hierdoor is de Okavango erg belangrijk als watervoorziening van deze immens grote woestijn. Het water in de delta is erg schoon omdat er nauwelijks sprake is van landbouw en industrie in dit gebied. De zandgrondlagen van de delta eilanden vormen een soort filter met uiteindelijk zout als residu. Door de dikke zoutkorsten die in het centrum van de eilanden achterblijven, is er geen vegetatie aanwezig. Halverwege de zomer beginnen in het noorden overstromingen in de delta. De overstromingen eindigen na zes maanden en trekken gedurende deze maanden zuidwaarts. Het water verdampt echter snel waardoor aan het einde van het seizoen de eilanden weer tevoorschijn komen. Dit moerasachtige gebied is vruchtbaar met kronkelende riviertjes. Het is een verzamelplaats voor een grote verscheidenheid aan dieren. Je vindt hier onder andere olifanten, antilopen, zebra’s en neushoorns. De meeste diersoorten komen naar de delta om zich te voeden met het groen en water. Vervolgens trekken ze verder en komen ze terug wanneer het winter wordt. Een echte aanrader is om onder begeleiding van een gids de riviertjes per kano te ontdekken en op een onbewoond eiland in een tentje te overnachten. Kampeerspullen zijn eventueel te huur als je deze zelf niet mee hebt genomen. Ook te voet kun je deze delta ontdekken. In ondiep water kan gezwommen worden, maar pas op voor krokodillen! Om onaangename confrontaties met krokodillen of andere gevaarlijke dieren te voorkomen, kun je het beste een gids inschakelen om door dit gebied te trekken.

 

Kalahari woestijn

Een van de bekendste trekpleisters is de Kalahari woestijn. Er is geschat dat de Kalahari 3,5 miljard jaar geleden is ontstaan. Het is dan ook een van de alleroudste gebieden ter wereld. Deze woestijn is een zogenaamde halfwoestijn, waarbij het klimaat tussen een subtropisch klimaat en een woestijnklimaat in zit. In deze woestijn valt dan ook gemiddeld meer regen dan in de ‘reguliere’ woestijnen. Daardoor is het interessante aan de Kalahari woestijn dat je er een diversiteit aan landschappen vindt: zandwoestijn, steppe en savanne. De Kalahari ligt in meerdere landen, maar bestrijkt het grootste deel van Botswana. Ook in Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola ligt een deel van deze woestijn. Rondom de woestijn is het wel bewoond, maar het gebied behoort tot de meest dunbevolkte gebieden. De bevolking hier wordt de San of de bosjesmensen genoemd. In de Kalahari komen verder onder andere hyena’s, antilopen, stokstaartjes, bavianen en leeuwen voor. In het hoge noorden van de woestijn zijn savanne bossen, in het zuiden struikgewas en steppen en in het westen is de Kalahari een zandwoestijn. De woestijn komt tijdens de regentijd meer in bloei, wat een prachtig beeld geeft. De regentijd is wat variabel doordat de woestijn zo groot is. Gemiddeld genomen loopt het regenseizoen van november tot maart. Vanuit het hoogland in Angola en de delta van Okavango komt het water de woestijn in wat daar tijdelijk een delta met meertjes en lagunes vormt. De Kalahari komt tot leven. Vissen verschijnen en de wilde dieren trekken naar de woestijn om te grazen en te drinken. Het hele landschap verandert compleet. Wanneer de droge periode aanbreekt, trekken de dieren noordwaarts op zoek naar water. Deze woestijn leent zich heel goed om met een 4×4 te ontdekken en te overnachten onder de sterrenhemel.

 

Victoria watervallen

Het is altijd erg fascinerend om naar een waterval te gaan, maar omdat de Victoria watervallen de breedste watervallen van het Afrikaanse continent zijn, is dit een echte must-see. In 1989 zijn de watervallen op de werelderfgoedlijst van UNESCO terecht gekomen. Op de grens van Zambia en Zimbabwe, net over de noordoostelijke grens van Botswana, maakt de Zambezi rivier een vrije val van 100 meter. De watervallen hebben een breedte van 1708 meter en zijn 100 meter hoog. Eigenlijk weten we in de westerse wereld nog niet eens zo heel lang van het bestaan van de Victoria Watervallen af. Het was pas in 1855 dat Schotse ontdekkingsreiziger en missionaris David Livingstone. Livingstone heeft de watervallen naar de toenmalige Britse koningin Victoria genoemd. Locals noemen de watervallen echter Mosi-oa-Tunya, wat ‘de rook die dondert’ betekent. Nog altijd is er veel toerisme rondom de Victoria watervallen. Vroeger was Victoria Falls Town in Zimbabwe de uitvalsbasis voor de toeristen. Tegenwoordig worden er minder makkelijk visa uitgegeven voor dit land, waardoor minder mensen in Zimbabwe de watervallen bezoeken. Vanuit Botswana is dit echter geen enkel probleem. De Victoria Watervallen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook zeer geschikt voor diverse activiteiten. Aan de rand van de watervallen ligt Devil’s Pool, een natuurlijk bad, waar je goed kunt zwemmen. Wil je meer actie, dan kun je op de Zambezi rivier heel goed een dag kajakken, raften of kanovaren. Wil je liever ontspannen kijken naar het neerkletteren van het water, dan is een tocht op een rivierboot een goede keuze. Mocht er gelegenheid voor zijn, ga dan ook naar de grensbrug. Hier heb je het beste uitzicht over de watervallen. De echte durfal gaat de uitdaging aan en maakt een bungee jump vanaf de brug. De brug is maar liefst 111 meter hoog, spannender dan dit kan niet!

 

Mokolodi Natuurreservaat

Op 10 kilometer afstand van Gaborone, de hoofdstad, ligt het 5000 hectare grote Mokolodi Natuurreservaat. Onvoorstelbaar dat je op zo’n korte afstand van een hoofdstad ineens in een compleet andere, natuurrijke wereld komt. Het reservaat is onderdeel van een non-profit organisatie en is opgericht in 1994. Het toerisme in het reservaat is niet prioriteit nummer een. Het onderwijzen van schoolkinderen op het gebied van natuurbehoud en wildlife staat voorop. Bijna 100 mensen zijn in dienst van Mokolodi natuurreservaat waardoor het veel werkgelegenheid biedt aan de inwoners van het nabijgelegen dorp Mokolodi Village. In het reservaat vind je dieren die horen bij de regio, denk aan het knobbelzwijn, een aantal verschillende soorten slangen, de steenbok en het luipaard. Ook zijn er diersoorten teruggebracht naar het gebied zoals de giraffe, de zebra, de eland, de struisvogel, het nijlpaard en de witte neushoorn. In Botswana zijn er nog 105 witte neushoorns in het wild te vinden. 9 van deze 105 witte neushoorns leven in het Mokolodi Natuurreservaat. Botswana is een land bij uitstek voor safari’s en het Mokolodi Natuurreservaat is ook zo’n geschikte plaats om op safari te gaan. De open safari auto is een echte aanrader. Op deze manier heb je een grote kans een of meerdere wilde diersoorten te spotten. Een gids zal je naar de beste plaatsen om dieren te spotten leiden. De dag rond je af met een barbecue op een prachtige locatie in het park. Je kunt het hele jaar door terecht in het reservaat. Toch heb je alleen in sommige maanden een grotere kans om wilde dieren te zien. De beste periode voor een bezoek aan dit natuurreservaat is in de maanden april tot en met november. Omdat dit het droge seizoen is, zullen dieren massaal naar het reservaat trekken, op zoek naar water.

     

Plaatsen

Botswana ligt in het zuiden van het Afrikaanse continent en wordt omringd door Namibië, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika. Het is een dunbevolkt land en heeft 2,1 miljoen inwoners, waarbij Gaborone de hoofdstad is. Gaborone ligt in het zuidoosten van het land en is ook de grootste stad. Ondanks het feit dat het land zo dunbevolkt is, zijn er een aantal plaatsen in het land die je zeker moet bezoeken wanneer je daartoe in de gelegenheid bent.

Gaborone

Op 15 kilometer van de grens tussen Botswana en Zuid-Afrika ligt Gaborone. Gaborone is de hoofdstad van Botswana en van het district South-East. De hoofdstad heeft ruim 230.000 inwoners. In dit gebied zijn de winters zacht en droog en de zomers vooral erg warm. Wanneer je naar Botswana vliegt, zul je landen op Sir Seretse Khama International Airport, de belangrijkste luchthaven van de stad. Als je hier op de luchthaven aan komt, is het een kleine stap om een dagje in de stad te blijven. Je kunt rustig rondkijken, acclimatiseren en langzaam wennen aan het leven. De stad is nog erg nieuw, maar helaas vaart niet de complete bevolking hier wel bij. Desondanks is Gaborone erg modern met veel winkelcentra, overheidsgebouwen en hoogbouw. De stad oogt modern, maar toch word je hier niet volledig aan natuur onthouden. Wil je van een stuk ongerepte natuur bij de stad genieten, dan is een bezoek aan de Gaborone Dam een aanraden. Je kunt hier deelnemen aan tal van activiteiten zoals windsurfen, zwemmen en zeilen. Gaborone Game Reserve is een natuurreservaat van 550 hectare waar je op safari kunt gaan om verschillende diersoorten zoals neushoorns, gnoes en zebra’s te spotten. Hou je van winkelen, dan ben je in Gaborone wel op je plaats. Je kunt hier heel goed winkelen in The Mall, vooral de chique winkels zijn hier gevestigd. Ben je op zoek naar iets meer authenticiteit dan kun je beter naar The African Mall gaan. In deze langgerekte winkelstraat vind je een overvloed aan goedkope winkeltjes en gezellige marktkraampjes. Voor kunst en cultuur moet je een bezoekje brengen aan het National Museum & Art Gallery. Hier vind je archeologische vondsten en kom je oog in oog te staan met opgezette wilde dieren.

Kasane

In het North-West District aan de grens van Botswana en tegen het Chobe National Park aan, ligt Kasane. Kasane telt 9008 inwoners en heeft 11 nederzettingen. De omgeving van de stad is bijzonder waterrijk en ligt op het punt waar de landen Botswana, Zambia, Zimbabwe en Namibië elkaar kruisen. De Chobe en Zambezi rivier omvatten Kasane en vanuit de stad heb je toegang tot het Chobe National Park. Kasane is geen hele grote stad, maar je vindt hier alle basisvoorzieningen die je nodig hebt, zoals banken, winkels en een luchthaven. Je hebt een gouden plekje wanneer je in een zogenaamde lodge aan het water verblijft. De kans dat je hier een grote groep olifanten of andere wilde dieren tegenkomt, is groot. Wanneer je optimaal wilt genieten van al het moois dat de natuur van Kasane te bieden heeft, dan is het aan te bevelen een safari in het Chobe National Park of een bootcruise op de rivier te doen. Houd er rekening mee dat er voor het nationale park per dag per bezoeker entreegeld betaald moet worden. Vanaf april tot november is er sprake van het droge seizoen. De meeste wilde dieren komen naar de rivieren om te drinken. In deze periode is de kans op het spotten van wilde dieren het grootst. De periode van november tot en met februari is erg regenachtig, met januari en februari als hoogtepunt. Deze periode is het minst aantrekkelijk voor een reis naar Kasane. In het Kazunhula’s Snake Park liggen hot springs. Deze hot springs zijn heerlijk om ontspannen in te badderen na een bezoek aan het Snake Park. De warmwaterbronnen zouden zelfs een helende werking op gewrichtsklachten hebben.

Maun

Maun is de op twee na grootste stad. De stad ligt in het district North-West en heeft ruim 55.000 inwoners. Maun wordt liefkozend ook wel de toeristische hoofdstad van het land genoemd. De stad ligt vlakbij de Okavango Delta, het Moremi Wildlife Reserve en Chobe National Park. Maun is een indrukwekkende mix van moderne gebouwen en traditionele hutten. De buitenwijken van Maun en de dorpjes om Maun heen laten nog veel van de oude tradities zien. Nog altijd komen lokale stammen naar de stad om daar hun vee te verkopen. Het zou erg leuk zijn als je dit treft tijdens een bezoek aan de stad. In het centrum zijn meer moderne gebouwen te vinden waar je naar hartenlust kunt winkelen in een van de moderne winkelcentra of bij een wat traditioneler handwerk- en souvenirwinkeltje. De kans dat je vee verkopers tegenkomt, is hier het grootst. De cultuur en historie van Maun wordt tentoongesteld in het Nhabe Museum. Wil je meer over de achtergrond van de stad weten, dan is dit museum een aanrader. Voor een wat actievere ervaring is een kanotocht op de Thamalakane Rivier aan te bevelen. Om iets van het wildlife van Maun en omgeving mee te krijgen, kun je naar The Crocodile Farm, 12 kilometer ten zuiden van de stad of de Ostrich Farm, 9 kilometer ten oosten van Maun, gaan. Maun is het centrum voor het deelnemen aan safari’s doordat het omgeven wordt door natuurgebieden en reservaten.

 

Inwoners Botswana

Met een bevolkingsdichtheid van 3,7 inwoners per m2 (in Nederland 482 per m2) is Botswana opvallend dunbevolkt. Het land gaat gebukt onder een aidsepidemie. Dit heeft effect op de levensverwachting. Momenteel ligt de levensverwachting op gemiddeld 54,1 jaar. De bevolking is opgedeeld in verschillende stammen. De grootste stam is de Tswana. 80% van de bevolking behoort tot de Tswana. 11% van de inwoners is Kalanga en 3% is Basarwa. De overige bevolking behoren tot de Kgalagadi, de Mbukushu, de Yei, de Herero, de Bosjesmannen en de blanken. De inwoners stammen af van de vroegere Batswana’s. Hieraan dankt het land dan ook zijn naam. De Batswana’s kwamen oorspronkelijk uit het noordwestelijke deel van Zuid-Afrika. Door het toenemen van de bevolking en door het indringen van Nederlandse kolonisten of Boeren en de oorlogvoerende Nguni stammen aan de zuidoostkust, trokken de Batswana’s steeds sneller naar het noordwesten, wat tegenwoordig als Botswana bekend staat. In de steden zijn de inwoners vaak al erg verwesterd. In de dorpen daarentegen is er nog niet veel veranderd. Hier vinden nog altijd de dorpsvergaderingen, de kotgla, plaats onder een boom in het dorp. Deze bijeenkomsten worden opgeluisterd door veel gezang. Fascinerend om eens bij te wonen, maar altijd met respect. Probeer je voor je vertrek in de gebruiken en gewoontes van de inwoners van Botswana in te lezen om te voorkomen dat je mensen ongewild beledigt of verkeerd begrijpt.

 

Talen

Uiteraard is het handig om te weten wat de voertaal van je land van bestemming is. De voertaal in Botswana is officieel het Engels. Voornamelijk in de grotere dorpen en steden kun je je dan ook goed verstaanbaar maken. Vanaf de vijfde klas van de lagere school, krijgen kinderen Engelse les. Naast het Engels worden ook veel inheemse talen gesproken in Botswana. Naast het Engels spreekt ongeveer 90% van de bevolking Tswana. Tswana is overigens de taal die in het dagelijks leven meer gesproken wordt dan het Engels. Engels en Tswana zijn dan wel de hoofdtalen, maar verspreid over het land worden er nog 30 andere talen gesproken, waaronder: Kalanga, Herero, Mbukushu, Naro en Subiya. Kalanga is een Bantoetaal en wordt gesproken in Zimbabwe en Botswana. De taal bestaat uit maar liefst acht dialecten. Ook Herero is een Bantoetaal en wordt gesproken door de Herero stam in Botswana en door de bevolking in Namibië. In het noorden van het land spreekt men Mbukushu, wederom een taal die ook in Namibië wordt gesproken. Naro valt onder de Khoisan-talen en wordt onder andere gesproken in Namibië en de Naro sprekende San die in het Ghazi district in Botswana wonen. Subiya is ook een Bantoetaal. In Botswana, Namibië en in Zambia bij de kruising van de Chobe rivier en de Zambezi rivier spreekt men Subiya. Opvallend is hoeveel van de verschillende talen die in Botswana worden gesproken, ook in Namibië worden gesproken.

 

Vervoer

Het mag duidelijk zijn dat je per vliegtuig naar Botswana gaat. Als je eenmaal in het Afrikaanse land bent, is de kans groot dat je wilt gaan rondreizen. Het land is groot en de verschillen op het gebied van ontwikkeling zijn per regio enorm. Op het gebied van infrastructuur en vervoer is dit net zo. Over het algemeen zijn de wegen goed begaanbaar. De doorgaande wegen zijn, in tegenstelling tot vele Afrikaanse landen, verhard. Je kunt hier goed met een gehuurde auto rijden. Wanneer je van plan bent van deze wegen af te wijken, wordt het een ander verhaal. De zandwegen zijn niet geschikt om met een gewone auto op te rijden, in dat geval kun je beter een 4×4 huren. In de grote steden kun je je het beste verplaatsen door middel van een minibusje. Je kunt ter plaatse een kaartje kopen. In het westen van Botswana zijn minder steden, dit merk je dan ook direct aan het feit dat er veel minder bussen rijden dan in het oosten waar de grotere steden zijn. Ook de bus hoef je van tevoren niet te boeke, je kunt gewoon bij het instappen een kaartje kopen. Binnenlandse vluchten hebben goede verbinding, maar ook de busverbindingen zijn goed te noemen. Ten noorden van de hoofdstad Gaborone, op zo’n 15 kilometer afstand, ligt het centrale vliegveld Sir Seretse Khama International Airport en ook de plaatsen Kasane en Maun hebben een klein vliegveld. Een treinreis maken door Botswana zit er niet in. Er zijn wel spoorlijnen, maar deze worden alleen voor goederenvervoer en niet voor passagiersvervoer gebruikt.

 

Keuken

Wanneer je in Botswana een restaurant bezoekt, zul je een mengeling van de eeuwenoude traditionele keuken en de Engelse keuken merken. Net zoals in Zuid-Afrika is in Botswana ook de braai erg in trek. De braai is te vergelijken met de westerse barbecue en is een echte sociale aangelegenheid waarbij mensen samen komen om gezellig te eten en te drinken. Vlees is een van de belangrijkste onderdelen van de maaltijd in dit Afrikaanse land. Denk dan vooral aan rundvlees en wild. Fruit is iets minder in trek in Botswana, dit in tegenstelling tot de Afrikaanse buurlanden. Dit heeft niet zozeer met de kritische smaak van de inwoners te maken, maar meer met het feit dat het land zo droog en dor is dat er nauwelijks fruit te telen valt. Al het fruit wordt geïmporteerd vanuit buurland Zuid-Afrika, evenals vele andere ingrediënten. Wanneer je in de grote steden verblijft, ben je niet veroordeeld tot de typisch traditionele gerechten van Botswana. De steden zijn zo verwesterd dat je restaurants uit praktisch elk werelddeel kunt vinden. Zo zijn er naast dure restaurants ook goedkopere eettentjes als pizzarestaurants en snackbars te vinden. Ga je eten bij een klein eettentje, doe dit dan bij voorkeur in een eettent waar het druk is. De doorloopsnelheid van het voedsel is hoog waardoor de besmetting met bacteriën klein is. Het wordt afgeraden om in Botswana water uit de kraan te drinken. Door de samenstelling van het water kunnen wij erg ziek worden. Beter is het om in de winkel verzegelde flessen met mineraalwater te halen. Door de verzegeling van de fles weet je zeker dat er betrouwbaar mineraalwater in de fles zit.

 

Veiligheid

Vaak zie je in minder ontwikkelde landen dat de criminaliteit vrij hoog is. In Botswana kun je je relatief veilig voelen maar natuurlijk dien je altijd alert te zijn. Inwoners zijn extra alert als het gaat om toeristen, maar dit geldt eveneens voor criminelen. We worden toch sneller aangezien voor rijke westerse toeristen waar wel wat te halen valt. Als je in de stad bent, moet je wel alert zijn wanneer je in de avond de straat op wilt gaan, in sommige wijken is het dan namelijk niet veilig. Ga dus bij voorkeur niet de straat op in de avond. Wil je toch een frisse neus halen, dan kun je bij je reisleider of hotelmanager vragen welke wijken je ‘s avonds beter kunt mijden. Het is nog beter om je in de avond per taxi te verplaatsen. Zoek op voorhand uit bij welke instanties je moet zijn als je toch overvallen of beroofd wordt. Het valt sterk aan te bevelen om je paspoort apart te bewaren. Draag verder geen opzichtige en dure spullen zoals sieraden of camera’s. Neem niet teveel contanten of reischeques mee. De spullen die je wel meeneemt, kun je het beste in een geldgordel onder je kleding bewaren. Wil je op de hoogte blijven van de actuele veiligheidssituatie in de omgeving, dan kun je het beste kijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier wordt alle actuele informatie met betrekking tot de veiligheid per land en per regio bijgehouden.

 

Medische info

In minder ontwikkelde landen komen vaak ziektes voor die in ons land niet meer voorkomen. Wij worden hier in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma dan ook niet meer tegen gevaccineerd. Bij reizen naar het buitenland wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte vaccinaties en aanbevolen vaccinaties. Voor Botswana zijn er verplichte vaccinaties vastgesteld. Wil je het land binnenkomen, dan dien je in ieder geval vaccinaties tegen gele koorts te krijgen wanneer je voor aankomst in het land, door een land komt waar gele koorts heerst. Naast de vaccinatie tegen gele koorts worden er ook nog vaccinaties aanbevolen, echter deze zijn niet verplicht. De GGD raadt bij een reis naar Botswana de volgende vaccinaties aan: DTP (difterie, tetanus en polio) hepatitis A en BMR (bof, mazelen en rode hond). Dit is alleen nodig wanneer je deze ziekte niet eerder hebt gehad of deze vaccinatie niet hebt gehad tijdens het Rijksvaccinatieprogramma. Heb je de intentie om langer dan drie maanden in het land te blijven, dan is het aan te raden je ook te laten vaccineren tegen: tuberculose, hepatitis B en rabiës (hondsdolheid). In landen als Botswana is het erg belangrijk om te controleren of je in een gebied verblijft waar malaria heerst. Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door een steek van de malariamug en in het ergste geval kom je hier aan te overlijden. Probeer je huid zoveel mogelijk te bedekken met kleding en smeer je in met DEET. Waar mogelijk slaap je onder een klamboe. Wanneer je koorts krijgt en in een malariagebied bent geweest, moet je met spoed een arts bezoeken. Neem voor de zekerheid altijd malariatabletten mee.

 

Visum

Voor veel landen buiten Europa heb je een visum nodig wil je het land inreizen. Informeer voor vertrek dan ook altijd bij de betreffende ambassade welk visum nodig is voor toegang tot het betreffende land. Een visum staat los van je paspoort. Om Botswana binnen te komen, heb je geen visum nodig. Wanneer je langer dan drie maanden in het land wilt verblijven, zal je wel een visum aan moeten vragen. Hiervoor dien je contact op te nemen met de ambassade in Den Haag. Wil je toegelaten worden tot het land dan heb je dus geen visum nodig, maar je zult wel moeten kunnen aantonen dat je niet permanent in het land wilt verblijven. Dit doe je door een bewijs van een geboekte retourvlucht te overleggen. Het spreekt voor zich dat je naast een bewijs van een geboekte retourvlucht een geldig paspoort moet kunnen laten zien. Een paspoort is alleen geldig wanneer het paspoort bij aankomst in Botswana nog minimaal zes maanden geldig is. Verder moet er tenminste nog een lege visumpagina in het paspoort zitten, hier zal de douane een stempel zetten wanneer je aankomt in het land. Zorg dat je gegevens bij je hebt van de Nederlandse ambassade. Mocht je problemen krijgen binnen het land, dan weet je hoe je de Nederlandse ambassade kunt bereiken voor hulp. Controleer voordat je naar Nederland terugvliegt wat je wel en niet mee mag nemen in je bagage. Sommige dingen staan op de verboden lijst. Wanneer je jezelf goed inleest, voorkom je eventueel torenhoge boetes of in het ergste geval een gevangenisstraf.