Bristol
     
 

Bristol

Een stad in het zuidwesten van Engeland en heeft bijna een half miljoen inwoners. Daarmee is het de tiende grootste stad van Engeland en de twaalfde in het Verenigd Koninkrijk. Rond de 11de eeuw stond het gebied bekend als Brycgstow, wat oud-Engels is voor ‘de plaats bij de burg’. Het is een startplaats geweest voor de vroege reizen om de Nieuwe Wereld te verkennen. Het is tot op heden niet alleen een belangrijke havenstad, maar ook een stad die bekendstaat om haar vliegtuigindustrie, als geboorteplaats van de Concorde. Er valt in Bristol dus een rijke geschiedenis te verkennen, met daartegenover ook nieuwere indrukwekkende bezienswaardigheden en activiteiten. Zo ligt hier ook nog eens één van de grootste fabrikanten van heteluchtballonnen. Ter ere van het heden en verleden wordt er regelmatig feest gevierd met evenementen als het heteluchtballonfiësta en Bristol harbour festival. Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het is een centrum voor wijnexport en glasproductie. Ga je genieten van een stukje cultuur, dan kun je in het centrum het oudste theater van Engeland vinden, gebouwd in 1766. Ook zijn er kerken, kathedralen en kloosters te vinden. Om het toerisme nog een extra boost te geven, werd een 500 miljoen pond kostend winkelcentrum geopend in 2008; Cabot Circus. Dat maakt het een perfecte citytrip, met een mix tussen shoppen, lekker eten en indrukwekkende bezienswaardigheden. Deze combinatie zorgde er in 2009 voor de Bristol de top 10 haalde van stedentripbestemmingen voor jongvolwassenen, in de Eyewitness-reisgids. Zeker een bezoekje waard dus!

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Er is meer dan genoeg te zien en te doen. Deze moderne stad heeft een rijk verleden, wat je terugziet in mooie musea, de floating harbour en de vele kerken en kathedralen. Daarnaast kun je genieten van exotische tuinen en de dierentuin, de vijfde oudste dierentuin van de wereld. Ga je tijdens de juiste periode van het jaar, dan kun je een groots evenement meemaken: het Bristol harbour festival. Hier wordt heden en verleden nog eens uitgebreid gevierd. Daarbij is Bristol een groot wijnexporteur, dus wijnliefhebbers kunnen hier dicht bij de bron genieten van hun favoriete drank.

 

Leer de geschiedenis kennen

Als je naar Bristol gaat, is het interessant om te leren over de rijke geschiedenis van de stad. Door de stad verspreid vind je verschillende musea, waar een hoop valt te zien en te leren. In bijvoorbeeld Oakham treasures vind je prachtige tentoonstellingen over het boerderijleven en retail. Zo zijn er naast tractors en andere boerderij-attributen allerlei producten te bewonderen uit oude supermarkten, snoepwinkels, gereedschapszaken, tabakszaken en naaiateliers. Het museum opende in 2008 en heeft al awards gewonnen. Voor een ander hoofdstuk uit de geschiedenis kun je terecht bij The Georgian House Museum. Bezichtig hier hoe het huis van een plantage/slaven-eigenaar eruit zag. In elf kamers verspreid over meerdere verdiepingen ontdek je alles over het leven rond 1790. Let op: het museum is drie dagen per week gesloten! Voor een heel ander en misschien onverwacht stukje geschiedenis, bezoek je Arnos vale cemetery. Dit is een groot, oud Victoriaans kerkhof, waar de eerste begrafenis plaatsvond in 1839. Er zijn bijzonder indrukwekkende graven te vinden, zoals de tombe van Raja Rammohun Roy, die wordt beschouwd als de vader van de Indiase Renaissance. Hij was invloedrijk op het gebied van politiek, educatie en religie. Ook zijn er van beide wereldoorlogen oorlogsgraven en monumenten te vinden.

 

Floating harbour

Bristol ligt aan de monding van de Avon en is altijd een grote havenstad geweest. In de 15e eeuw werden vanuit de stad ontdekkingsreizen gestart naar Noord Amerika. Tegenwoordig is de haven nog steeds indrukwekkend en wordt ook wel Floating Harbour genoemd (drijvende haven), aangezien het waterniveau constant is en niet wordt beïnvloed door de getijen. Het is een must see, met tientallen musea, galerijen, tentoonstellingen, bars, winkels en Castle Park. Uiteraard zijn er ook veel boten te zien, waaronder een paar klassiekers met een interessante geschiedenis. Een indrukwekkend uitzicht vormt museumschip Brunel’s SS Great Britain, het eerste schip met een volledig metalen romp en een schroef voor de aandrijving. Dit was bij de tewaterlating in 1843 het grootste schip ter wereld en het was het eerste ijzeren schip dat op stoom de Atlantische oceaan overstak. Na lange dienstjaren werd het in 1937 tot zinken gebracht, maar door het historisch belang werd het in 1970 weer gelicht en gerestaureerd. Tussen de haven en de oude veemarkt vind je nog het Temple meads railway station, het oudste station. Het gebouw uit 1840 is niet alleen mooi om te zien, maar vanuit hier kun je ook nog eens per bus, trein of boot naar andere delen van de stad.

 

Kerken en kathedralen

Een stad met een lange en rijke geschiedenis heeft uiteraard ook genoeg kerken en kathedralen. Wat je bijvoorbeeld echt niet mag missen is St. Mary Redcliffe Church. Deze reusachtige oude kerk, waarvan de eerste bouw begon in de 12e eeuw, is een meesterwerk van Gotische architectuur. De kerk is gebouwd bovenop de klif boven floating harbour en de verkooplieden begonnen en eindigden hun reis bij het altaar van de Lady of Redcliffe. Meer in de binnenstad vind je een nóg ouder gebouw in de Gotische stijl: Bristol Cathedral of de kathedraal van de Heilige en Ongedeelde Drie-eenheid, uit 1140. In tegenstelling tot veel andere Engelse Gotische kathedralen heeft deze een roosvenster boven de centrale deur. Deze vensters zijn in latere tijd typisch voor deze bouwstijl, maar vooral in Frankrijk en Italië. Een kleinere, nieuwere kapel van een andere tak van religie is Wesley’s Chapel, een methodistenkerk uit 1739. Deze kerk kent een veel soberdere bouwstijl en is een duidelijk contrast met de grote Rooms-katholieke instellingen. Naast de kerk vind je een bezoekerscentrum, met een café, een bibliotheek en een museum waarin het verhaal van John en Charles Wesley en het Methodisme wordt verteld. Zo komt bijvoorbeeld ook het verschil tussen arm en rijk aan bod.

 

Botanische tuin, dierentuin en wetenschap

De University of Bristol is een bekende en succesvolle universiteit, genoteerd in de top vijftig van de wereld. Niet alleen het gebouw is een lust voor het oog, er is ook een botanische tuin. Deze kan vrij bezocht worden maar er worden ook interessante rondleidingen gegeven. Het is de eerste nieuwe universitaire botanische tuin in het Verenigd Koninkrijk sinds veertig jaar. De tuin staat vol met exotische planten, voorzien van leerzame bordjes zodat je weet waar je naar kijkt. Dankzij de kassen heerst het juiste klimaat voor bijvoorbeeld cactussen, orchideeën, vleesetende planten en de Victoria amazonica, de grootste soort waterlelie. Op een half uur lopen vanaf de botanische tuin ligt Zoo Gardens. Dit is de vijfde oudste dierentuin van de wereld en bestaat al sinds 1836. Via een speciaal project draagt de dierentuin bij aan het behoud van het wilde dierenrijk. Naast het bewonderen van een hoop dieren, zijn er regelmatig speciale evenementen zoals een themabioscoop of een tentoonstelling. Ben je nog niet uitgeleerd? Breng dan nog een bezoekje aan het AT Bristol Science centre. Dit interactieve centrum is geschikt voor alle leeftijden, met een planetarium, live shows en allerlei proefjes en stellages om de wetenschap mee te verkennen. Absoluut geschikt voor de nieuwsgierigen en leergierigen!

 

Hoogstandjes in de architectuur

De stad heeft een aantal zeer interessante bouwwerken. Heel bekend is bijvoorbeeld de Clifton Suspension Bridge, een gigantische hangbrug over de Avon. Het ontwerp voor de burg is het resultaat van een wedstrijd. Ben je fan van de neogotische bouwstijl, bezoek dan ook het Wills Memorial building. Het is één van de laatste gebouwen in Engeland die in deze stijl gebouwd werd en het op twee na hoogste gebouw. Het is nu een onderdeel van de Universiteit en in de grote hal worden vaak ceremonies en examens gehouden. De opdracht voor de bouw werd in 1912 gegeven door de kinderen van Henry Overton Wills III, die veel geld had gedoneerd en de eerste ‘chancellor’ was van de universiteit. De bel die in de toren hangt heet ‘Great George’. Wil je om het af te sluiten nog een blik over de stad werpen? Breng dan een bezoekje aan Cabot tower, in een park op Brandon Hill. Deze toren werd gebouwd in 1890 ter ere van de 400e verjaardag van de reis van John Cabot van Bristol naar wat later Canada zou worden. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Bristol en alles dat je bezocht hebt.

 

Jaarlijkse Bristolse evenementen

Bristol is groot exporteur van heteluchtballonnen, er zijn veel plekken om een ballonvlucht te boeken, dit moet normaal gesproken wel van tevoren geregeld worden. Ga je in augustus, dan kun je de Bristol Balloon Fiesta meemaken. Dit is leuk om aan deel te nemen als je er op tijd bent, maar ook mooi om vanaf de grond te bekijken. Honderd thematische ballonnen stijgen tegelijk op en gaan op een uur lange vlucht over Bristol. Het evenement vindt plaats bij zonsopgang of zonsondergang. Nog veel groter en daarbij gratis toegankelijk is het Bristol harbour festival. Tijdens dit jaarlijkse feest wordt het maritieme heden en verleden gevierd met onder andere live muziek, vuurwerk, optredens en lekker eten en drinken. Uiteraard zijn er ook veel indrukwekkende schepen en boten te bewonderen op het water. Het festival wordt meestal gehouden in de laatste week van juli of in de eerste week van augustus. Normaliter wordt ook elk jaar een (halve) marathon gehouden tussen Bristol en Bath. Meer dan 10.000 hardlopers rennen dan een door hun gekozen afstand. Het evenement is echter een aantal jaren achter elkaar gecanceld, door omstandigheden als afgesloten wegen of andere evenementen die overlappen. Het is nog onduidelijk wat er in de toekomst mee gaat gebeuren.

 

Eten en drinken

Engeland staat bekend om het ‘Engels ontbijt’, wat je ook op veel plekken in Bristol zult vinden. Dit zware ontbijt is niet voor iedereen weggelegd, met producten als bacon, bloedworst, witte bonen in tomatensaus, worstjes en gebakken ei. Wil je dit liever niet, zorg dan dat je een ‘continental breakfast’ vraagt. De stad omschrijft zichzelf als een ‘foodie city’, en er zijn dan ook veel aparte hapjes te vinden. Zoals de meeste Engelsen zijn ze hier ook dol op gebak zoals scones en muffins, uiteraard altijd met een kop sterke thee. Bristol staat internationaal bekend om haar wijnhandel. In de stad zelf kun je dan ook prima terecht voor een goed glas wijn op allerlei mooie locaties. Een echt prachtige ervaring biedt Aldwick court farm & vineyard, op het randje van Bristol. Hoewel het een eindje uit de richting is, kun je hier optimaal genieten, in dit prachtige oude gebouw met uitzicht over het land. Er zijn tours en wijnproeverijen, maar ook een winkel om wat mee te nemen voor thuis. Ben je meer een bierliefhebber, bezoek dan een typisch Engelse pub of de Beer Factory. Hier kun je ook een tour door de brouwerij volgen, zo zie je hoe het bier wordt gemaakt!

 

Vervoer

Bristol zet groots in op allerlei soorten vervoersmiddelen, de stad is dan ook makkelijk te bereik met het vliegtuig, de trein of de bus. Bristol Airport is een internationale luchthaven en verwelkomt meer dan zes miljoen passagiers per jaar. Er rijden pendelbussen vanuit het vliegveld naar de stad, waardoor dit een makkelijke manier is om de stad te bereiken. Ook gaan er internationale treinen via de tunnel naar Engeland en Bristol en worden er door verschillende organisaties busreizen georganiseerd. Bristol is een hub voor het treinnetwerk voor West-Engeland, dus ook binnen Engeland zelf is het vanuit hier makkelijk reizen, als je tijdens een langere reis nog een dagje een andere stad wilt bezoeken. Ook de bus of de metro is een prima manier om je door te stad te verplaatsen. Er zijn dagkaarten en kaarten voor meerdere dagen te koop, wat handig is tijdens een meerdaagse stedentrip. Net als in de meeste toeristische steden zijn er ook sightseeing bussen. die je langs alle belangrijke punten brengen. Uiteraard zijn er ook ferry’s in de stad en kun je een rondtocht maken over het water, om zo op een ontspannende manier de hele stad te bewonderen zonder last te hebben van ander verkeer.

 

Veiligheid in het verkeer

In het Verenigd Koninkrijk wordt links gereden, wat zelfs voor ervaren chauffeurs flink wennen is. Wil je met de auto naar Bristol, dan is het aan te raden ter plekke een auto te huren. Het stuur zit dan namelijk wel aan de ‘goede’ kant om aan de linkerkant van de weg te rijden. Dat zorgt er ook voor dat je niet zo snel de neiging krijgt om aan de kant te gaan rijden, die je gewend bent. Ook kun je dan ervoor kiezen om een automaat te huren, zodat je niet hoeft te schakelen. Dat maakt het hele exotisch rijden al een stuk makkelijker. Het is een grote stad, dus het is hier drukker dan op de gemiddelde weg. Het is wel een modern ingerichte stad, waardoor je niet verrast zult worden door smalle straatjes of kapotte wegen. Ga je liever niet met de auto de binnenstad in? Er zijn genoeg Park & Ride services, waarmee je net buiten de stad parkeert en dan met het openbaar vervoer verder kunt reizen. Ga je met het openbaar vervoer binnen de stad, kun je op grote stations rekenen op verscherpte controles en veiligheidsmaatregelen, als gevolg van aanslagen die in andere steden van Engeland zijn gepleegd.

 

Veiligheid algemeen

Het Verenigd Koninkrijk is over het algemeen een veilig land en Bristol is hierin geen uitzonderingsgebied. Net als in alle Europese landen is het natuurlijk wel aan te raden om je waardevolle spullen goed weg te bergen en op te letten op zakkenrollers, vooral in drukke omgevingen. Heb je toch het alarmnummer nodig, dan kan dat zolang het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie valt nog gewoon via 112. Of dit na de Brexit wijzigt, is nog niet bekend (voor de Europese Unie was het alarmnummer 999). Heb je een dokter nodig, dan zijn er prima eersteklas dokters en ziekenhuizen. Meestal worden de kosten door de basisverzekering gedekt, maar dit verschilt per verzekeraar. Wat betreft de temperatuur, zul je in ieder geval weinig kans op hebben op extreme warmte of kou. De gemiddelde maximumtemperatuur zweeft tijdens een jaar tussen de 7 en de 20 graden, en minimumtemperatuur tussen de 2 en de 12. Dit maakt Bristol wel een heel makkelijk land voor het inpakken van bagage, omdat er vrijwel zeker geen extremen zijn waar je speciale kleding voor nodig hebt. Wat betreft algemene veiligheid zijn er dus geen speciale zaken om rekening mee te houden en kun je met een gerust hart reizen.

 

Visum

Om vanuit Nederland naar Engeland te reizen, heb je in ieder geval tot de Brexit geen visum nodig. Wel is het verplicht om een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart bij je te hebben, zodat je je waar nodig kunt legitimeren. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor minderjarigen. Vroeger konden kinderen worden bijgeschreven in het paspoort van een ouder, maar sinds 2012 is dit niet meer geldig. Ook als je als ouder alleen met je kind op reis gaat en de andere ouder blijft thuis, dan kan het zijn dat een toestemmingsformulier van de andere ouder wordt gevraagd. Dit formulier is niet verplicht, maar kan wel handig zijn om geregeld te hebben. Ook meereizende huisdieren hebben een paspoort nodig: het EU-dierenpaspoort. Hierin staan de vaccinaties die het dier heeft gehad, deze zijn verplicht. Puppy’s tot drie maanden mogen niet reizen. Na de Brexit, die waarschijnlijk rond 2020 gaat plaatsvinden, zullen de regelgevingen veranderd gaan worden. Hoe dit precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Omdat Engeland dan geen onderdeel meer is van de Europese Unie, gaan de voorwaardes om het land in te reizen waarschijnlijk aangepast worden. Of er verdragen gesloten gaan worden voor vrij reizen, zal de tijd uitwijzen.

 

Vaccinaties en verzekering

Er zijn voor het hele Verenigd Koninkrijk, dus ook voor Bristol, geen verplichte vaccinaties voor mensen. Dit geldt wel voor eventuele meereizende huisdieren. Raadpleeg je dierenarts om na te vragen welke inentingen je huisdieren nodig hebben. Het is hoe dan ook verplicht om een huisdier te laten ontwormen en te laten chippen. Dit geldt ook voor hulphonden. Daarbij moet het dier tegen hondsdolheid zijn ingeënt. Een zorgverzekering is hoe dan ook verplicht, maar welke kosten in het buitenland gedekt worden, verschilt per verzekeraar. De gemiddelde zorgverzekering dekt de hele of een deel van de spoedeisende kosten, mocht het onverhoopt toch gebeuren dat je ziek wordt of een ongeluk krijgt. Een reisverzekering dekt standaard buitengewone kosten voor noodhulp, zoals langer verblijf door nood of een onvoorziene terugreis eerder dan gepland. Naar eigen inzicht kun je je verder of beter verzekeren voor schade door verlies of diefstal van je bagage. Niet alle apparatuur valt hier per se onder, dus kijk dit van tevoren goed na. Ga je vaker op reis, dan is een doorlopende reisverzekering zeker aan te raden.