Buenos Aires
     

Buenos Aires

Buenos Aires of de stad van de goede wind, is de hoofdstad van Argentinië. Kom naar de stad die bekend staat door het ontstaan van de tango, om zijn geweldige voetbal en het roemruchte verhaal van Eva Perón. De stad ligt aan de baai van de rivier de Rio de la Plata aan de Atlantische Oceaan en heeft zodoende een heerlijk klimaat. Omdat Buenos Aires op het zuidelijk halfrond ligt, is de warmste zomermaand januari met een gemiddelde temperatuur van 25ºC. Het koelste is het in de wintermaand juli met een gemiddelde dagtemperatuur van 11ºC. In de winter is het vrij droog, de meeste regen valt in de lente, oktober en november. Buenos Aires ligt op de pampa, het vruchtbare laagland waaruit het grootste deel ven Argentinië bestaat. De gaucho’s zijn de belichaming van de nationale identiteit van Buenos Aires en Argentinië. Deze trotse en ontembare paardrijders zijn de onmiskenbare heersers van de pampa’s. Omdat de stad op een rivierdelta in de laagvlakte ligt, zijn er vele waterwegen ingedamd of gedempt. Tijdens hevige buien kunnen er overstromingen in de stad voorkomen. De geschiedenis van Buenos Aires is een van de oorspronkelijke bewoners, kolonisatie, de drang naar onafhankelijkheid en de worsteling van zelfbestuur. De oorspronkelijke bewoners lukte het om de eerste kolonisten te verdrijven. De opmars was echter niet te stoppen en vanaf 1580 is de Stad van onze Vrouwe Sint Maria van de Goede Winden permanent gekoloniseerd door de Spanjaarden. In 1818 heeft Argentinië zich formeel onafhankelijk van Spanje verklaard en ondanks wat strubbelingen heeft het land zijn onafhankelijkheid behouden. Argentinië is een land dat rijk is aan grondstoffen en heeft zelfs zijn naam te danken aan het zilver, argent, dat er gevonden is. Buenos Aires is rijk geworden door zijn grote haven en de doorvoer mogelijkheid via de rivier naar het achterland.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Buenos Aires wordt wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is volkomen terecht. Het koloniale verleden heeft een rijkdom aan schitterende architectuur opgeleverd. Je vindt hier zowel oude koloniale huizen aan pittoreske straten als moderne hoge wolkenkrabbers aan brede avenues. Er zijn ruime parken, monumentale begraafplaatsen, locale en nationale musea, hippe havens en moderne winkelcentra. Bezoek een van de markten, je vindt de beste souvenirs, zoals poncho’s en allerlei leren artikelen. Samen met het heerlijke klimaat in de stad en de flamboyante en ruimhartige mensen van Argentinië, is Buenos Aires een geweldige stad om tijdens jouw vakantie te beleven.

Begraafplaats Recoleta

Begraafplaats Recoleta is een van de top bestemmingen in Buenos Aires. Deze begraafplaats is de laatste rustplaats van alle rijke en beroemde mensen van de stad. Dat zie je in alle pracht en praal van de mausoleums en tomben die deze begraafplaats rijk is. Je kan er heerlijk rondstruinen en genieten van de rust en de groene rijkdom. De meeste bezoekers komen echter voor een bepaald graf. Dat is de laatste rustplaats van Eva Perón. Eva Perón is begonnen als actrice en beroemd geworden als de vrouw van president Juan Perón. Zij streed voor de belangen van de arbeidersklasse en voor vrouwenrechten en heeft zich zelfs kandidaat gesteld als vice-president. De militairen en rijke klassen waren daar fel op tegen. Helaas kreeg Eva kanker en is op 33 jarige leeftijd overleden. Haar verhaal is onsterfelijk geworden door de musical Evita, die aan haar leven is gewijd. Je kan Evita vinden in haar Duarte’s familiegraf. Meestal staan daar mensen te treuren om haar dood. Wil je meer weten over de begraafplaats, dan kan je er rondleidingen krijgen in vele talen. Tijdens een rondleiding, worden de mooiste graven aangewezen, je krijgt de details over de personen die er begraven liggen en de bijzondere voorvallen die er op de begraafplaats hebben plaatsgevonden.

Puerto Madero

Puerto Madero is het havendistrict dat gelegen is, tussen het centrum van Buenos Aires en het natuurgebied, Reserva Ecologica Costanera Sur. De Puerto Madero is een nieuw ontwikkeld district. Het is er rustig en veilig, schoon en er heerst een ontspannen sfeer. Het is een heerlijke plek om te flaneren langs de vele terrasjes die je hier vindt. Geniet van de koele zeewind en bekijk de bijzonder combinatie van historische gebouwen, moderne architectuur en de bijzondere bruggen die het district rijk is. De meeste mensen komen hier voor een ontspannen wandeling. Er is een mooie houten promenade langs het water van de haven en er zijn veel parkjes waar je kan genieten van het mooie uitzicht. Kom aan het begin van de avond en geniet van een schitterende zonsondergang. De oude warenhuizen aan de haven zijn gerenoveerd en herbergen nu vele trendy restaurants en café’s. Hier kan je alle gerechten van over de hele wereld krijgen en natuurlijk het nationale voedsel van Argentinië, de meest heerlijke gegrilde steaks. Daarna kun je met een drankje, genieten van het goede leven en het op gang komen van het nachtleven van de haven. Er zijn vele nachtclubs die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

Palermo

Palermo is een district, dat net ten zuiden van de vliegveld van Buenos Aires ligt. Het wordt gekenmerkt door ruime parken, zoals het Rosarium de ‘Paseo el Rosedal’ en de Japanse tuin. Je vindt het planetarium ‘Galileo Galilei’ tussen deze twee parken in, statig oprijzend boven het groene gras. Aan de Plaza Italia liggen de Botanische tuinen, zeker de moeite waard als je van katten houdt. De zwerfkatten van de stad hebben hier een thuis gevonden en worden dagelijks door de buurtbewoners gevoerd. Ten noorden van de tuin vindt je het museum, dat aan Evita Perron is gewijd, hier kan je je verwonderen over de cultus die rond haar is ontstaan. Kom hier voor een ontspannen lunch, het museum heeft een heel fijn tuinrestaurant. Naast de Botanische Tuinen vindt je een ecopark op de plaats van de voormalige dierentuin. Hier wilde men af van de dieren in hokken en heeft men iets heel bijzonder neergezet. In het oude deel van dit district, Palermo Viejo, vindt je leuke straatjes in de schaduw van oude bomen. Het hart van de wijk, wordt gevormd door de Plaza Palermo Viejo. Hier kan je heerlijk struinen, er zijn talloze designer winkeltjes en restaurants waar je heerlijk op een terrasje buiten kan zitten.

Tango

Denk je aan Buenos Aires, dan denk je aan de tango. Buenos Aires, samen met Montevideo, zijn de steden aan de Rio de la Plata, waar de tango zijn geboorte heeft gehad. De tango is ontstaan uit een combinatie van de dansen van de verschillende culturen. De dansen van de Afrikaanse slaven en de Europese kolonisten zijn samengekomen in een geheel eigen stijl. Het woord tango is de naam, die aan de samenkomsten van de slaven werd gegeven. De dans en de muziekstijl van deze samenkomsten, werd echter snel populair bij de kolonisten in de stad. Begin 1900 kwam de tango met de kolonisten naar Europa en is daarna wereldwijd, steeds populairder geworden. Wil je in Buenos Aires echt kennismaken met deze dans, volg dan een workshop waar je de beginselen van de dans wordt geleerd. Vaak ga je daarna met je leraren het nachtleven van de stad in. Dan bezoek je de verschillende milonga’s, de gelegenheden waar deze authentieke dans wordt beoefend. Geniet van de voorstellingen of ga zelf mee in de vervoering van deze dans. Zeker is, dat je niet echt in Buenos Aires bent geweest, zonder dat je de tango hebt beleefd.

Gaucho dagtocht

De perfecte manier om het leven op het Argentijnse platteland te beleven, is om een dagtocht naar een van de vele boerderijen in de omgeving van Buenos Aires te maken. De gaucho’s zijn de veehoeders van de laaglanden van Zuid-Amerika en zijn in veel opzichten vergelijkbaar met de cowboys van Noord-Amerika. Het grote verschil, zit in het temperament van de gaucho’s. De trots en de onafhankelijkheid van de gaucho’s, zijn beroemd en berucht. De beheersing en vakmanschap waarmee ze met hun paarden om gaan, zijn ronduit legendarisch. Er zijn verschillende soorten dagtochten. Je kan in ieder geval verwachten, dat je ’s morgens wordt opgehaald en ’s avonds weer wordt afgezet bij je hotel. Er zal een overdadige lunch in Argentijnse stijl genoten worden en vaak zijn er shows van de gaucho’s en hun paarden. Er zijn dagtochten met een grote groep waar je heerlijk wordt verwend en vermaakt. Er zijn ook dagtochten voor kleinere groepen, waar je meer informatie krijgt en zelf ook een tocht te paard kan maken. Bedenk van te voren wat voor soort dag je wilt hebben. Dan kan de persoon waar je de dagtocht bij boekt, je informeren over de dagtocht die het beste bij je past.

Teatro Colon

Het Teatro Colon is het meest beroemde concertgebouw van Zuid-Amerika. Het is befaamd vanwege zijn geweldige akoestiek en zijn schitterende bouw. Het Teatro Colon is bebouwd in 1908 in de hoogtijdagen van Buenos Aires. Dat is te zien aan de pracht en weelde van het gebouw. Het theater is geheel authentiek gerestaureerd en ademt de sfeer van zijn roemruchte geschiedenis. Het gebouw is overdag te bezoeken met een rondleiding die alles laat weten over zijn geschiedenis en architectuur. Je kan achter de coulissen kijken en hoort de sappigste verhalen. Boek op tijd, dan kan je kiezen welke taal de rondleiding heeft, tenzij je Spaans heel goed is. Een bezoek aan het theater, is natuurlijk niet compleet zonder een voorstelling te hebben gezien. De akoestiek en de ambiance maken dat zeker de moeite waard, ook als je geen concert liefhebber bent. En schroom niet, de meest beroemde artiesten en muziekanten van de wereld hopen hier te mogen optreden. Je zal een voorstelling van wereldklasse gaan beleven. Je kunt hier zowel balletvoorstellingen, symfonie concerten en operavoorstellingen genieten. Anders dan in andere steden zijn deze optredens heel betaalbaar en toegankelijk. Geniet van de voorstelling, laat je verwonderen door de pracht van het gebouw en je hebt een meest geweldige dag in Buenos Aires.

Eten en drinken

Het Argentijnse eten wordt in hoofdzaak bepaald bij de koeien die op de pampa’s worden gehouden. De asado is de beroemde barbecue, die je kent van de Argentijnse restaurants. Hier worden grote lappen vlees heerlijk geroosterd en in grote hoeveelheden geconsumeerd. Deze asado’s kan je op verschillende plaatsen in Buenos Aires vinden en het is zeer aan te raden om een keer te beleven. Van de melk van de koeien wordt mooie kaas gemaakt en provoleta is een gerecht van gegrilde kaas. De dulce de leche is beroemd in Argentinië. Gecondenseerde melk wordt nog een extra gekarameliseerd tot een heerlijk zoete crème, die op pannenkoeken, ijs en alfajores wordt gegeten. Alfajores zijn biscuitjes die dubbel worden gegeten, met iets lekkers ertussenin, dat kan jam, crème of dulce de leche zijn. Een andere specialiteit zijn empanadas, dit zijn flapjes van gebakken of gefrituurde maismeel deeg. Je kan empanadas krijgen als hoofdgerecht, dan worden ze gevuld met stoofvlees, gehakt, kip, lam, geitenvlees, kaas en/of groenten. Elk flapje krijgt zijn eigen markering om te duiden wat erin zit. Zoete empanadas zijn gevuld met jam, zoete aardappel en natuurlijk dulce de leche en worden besprenkeld met suiker, kaneel of rozijnen. Carbonada is een heerlijke stoofschotel die gegeten wordt in de koudere maanden en wordt gemaakt van rundvlees, aardappel, verschillende groentes en fruit. De carbonada wordt in een holle pompoen gelepeld en op de barbecue verwarmd. Dankzij de Italiaanse kolonisten zijn er ook vele pizzeria’s in Buenos Aires, verder vindt je veel andere buitenlandse cuisines en heel goede vegetarische en veganistische restaurants. Bij al dat heerlijke eten, hoort natuurlijk een goede wijn en die zal je in Argentinië makkelijk vinden. Er zijn verschillende wijnproeverijen die zeer aan te raden zijn. De nationale drank is echter de yerba maté, een cafeïne houdende thee. Deze drank wordt traditioneel geserveerd in een holle pompoen met een rietje. De belangrijkste maaltijd in Argentinië is de lunch, dat is een warme en overvloedige maaltijd die in alle rust en met goed gezelschap genuttigd wordt. Voor ontbijt wordt er iets zoets gegeten en het diner begint pas rond negen uur. Eet je in een restaurant in Buenos Aires, dan wordt je altijd veronderstelt een fooi van ongeveer 10% te geven.

Verkeer en vervoer

Buenos Aires is een stad waar je te voet makkelijk overal komt. De straten zijn gepland in een patroon van vierkanten en het is daarom makkelijk om de weg te vinden in de stad. Er zijn 31 fietsverhuur stations, EcoBici, verspreid door de stad, waar je met een speciale app, 24 uur per dag een fiets kan huren. Het grootste deel van de lokale inwoners gebruikt het goede en moderne openbaar vervoer. De ondergrondse, de Subte, is met 100 stations een snelle en goedkope manier om door de stad te reizen. Bussen worden door veel verschillende kleine bus maatschappijtjes gereden. Er zijn verschillende busroutes door de stad, die te vinden zijn op de plattegrond die door het toeristenbureau wordt uitgegeven. De bussen op elke lijn hebben hun eigen kleur en zijn dus makkelijk te herkennen. Er is een openbaar vervoer kaart de SUBE, waarmee je kan betalen en reizen op alle bussen, metro’s en lokale treinen. De SUBE heeft speciale verkooppunten, je kan deze kaart NIET op stations of in de bus kopen. Je kan de kaart wel op de treinstations opladen. Taxi’s zijn er, maar zijn niet het snelste vervoersmiddel, omdat de wegen van Buenos Aires vaak verstopt zitten vanwege het drukke verkeer. De ‘radio taxi’s’ zijn het meest betrouwbaar en verassend goedkoop.

Veiligheid in het verkeer

Het verkeer in Buenos Aires is chaotisch, druk en rommelig. De automobilisten en dus ook de taxichauffeurs, rijden als gekken. Verkeersregels, stoplichten en verkeersborden worden meer als referentie dan als regel beschouwd. Waag je dus niet in het verkeer tenzij je erg avontuurlijk bent ingesteld.  Wees uitermate alert bij het oversteken en als je op de fiets buiten de beschermde fietspaden rijdt. Er is eigenlijk geen goede reden om een auto te huren om je voort te bewegen, in de stad. Het centrum is niet groot en doordat het land vlak is, kan je makkelijk wandelen. De Subte is prima om je over grotere afstanden te vervoeren, neem een voorbeeld aan de lokale bevolking en neem het openbaar vervoer. Het huren van een fiets kan je het beste doen, om de parken van Palermo te bezichtigen of door het Reserva Ecologica Costanera Sur te rijden. Blijf vooral in de toeristische gebieden, daarbuiten is er kans dat je beroofd wordt. Er zijn vele taxi’s in de stad en er zijn vaak taxi’s die je proberen af te zetten door de meter niet aan te zetten. Wees daar beducht op en gebruik alleen de ‘radio taxi’ en let erop of de persoonlijk informatie van de chauffeur leesbaar bevestigd is op de achterkant van de chauffeursstoel.

Veiligheid in het algemeen

Buenos Aires is een grote stad en heeft net zoals veel grote steden te maken met criminaliteit. Het is zeer aan te raden, om altijd binnen de toeristisch gebieden te blijven, daarbuiten wordt je als makkelijk doelwit gezien en gebruikt. Het is mogelijk om daar slachtoffer te worden van een gewapende roofoverval. Op alle plekken waar erg druk met mensen is, moet je altijd alert zijn op zakkenrollers. Vaak wordt je door iemand afgeleid, terwijl een andere je tas leeghaalt. Wees heel voorzichtig met je kostbaarheden. Zorg dat je geen kostbare juwelen draagt, deze kan je het beste thuislaten. Gebruik je mobieltje niet op straat of waar deze makkelijk kan worden weggegrist, zoals in het openbaar vervoer. Houdt je elektronica niet in de hand, maar berg deze op in een dagrugzak. Handtassen kunnen makkelijk van een schouder gepakt worden, draag liever een rugzak of een tasje onder je kleren. Neem nooit veel geld mee en betaal zoveel mogelijk met gepast geld. Er wordt veel vals geld gedrukt, leer van te voren hoe de verschillende bankbiljetten eruit zien. Wees er beducht op dat zelfs op het Internationale vliegveld van Buenos Aires veel door personeel gestolen wordt. Doe vooral geen kostbaarheden in je ruimbagage en wees alert bij de douane.

Visum en toeristische informatie

Voor Argentinië heb je geen apart visum nodig. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum, een stempel in je paspoort, dat 90 dagen geldig is. Wel moet je een geldig Nederlands paspoort hebben dat nog 6 maanden geldig is, nadat je weer thuiskomt. Het is belangrijk dat je een bewijs hebt van dat je het land ook weer zal verlaten. Dit is het retourticket dat je hebt voor je vliegreis terug. Wil je langer dan 3 maanden blijven, moet je persoonlijk, van te voren, een visum halen bij de Argentijnse ambassade in Den Haag. In Argentinië wordt voornamelijk Spaans gesproken, in de toeristische gebieden spreekt men redelijk Engels. De munteenheid van het land is de Argentijnse peso. Je kan overal in de stad pinnen en de meeste banken werken met Maestro. Veel banken hebben een limiet ingesteld voor het bedrag dat je als buitenlander mag pinnen. Bij sommige ATM’s is dat 2000 peso’s per keer en maar twee keer per dag. Bedenk hierbij dat 2000 peso ongeveer € 100,- is. Het kost natuurlijk extra geld dat door de bank berekend wordt, bij elke keer dat je geld opneemt. De meeste winkels en restaurants in toeristische gebieden, accepteren credit cards. Er kan dan wel een extra bedrag in rekening gebracht worden.

Vaccinaties en Gezondheid

Voor Buenos Aires zijn er geen verplichte vaccinaties. Laat je echter altijd extra adviseren op het moment dat je weet wanneer je naar Argentinië op reis gaat. Wil je na Buenos Aires verder door het land gaan reizen, is het aan te raden om een aantal vaccinaties te nemen. Hier gaat het dan over vaccinaties tegen DTP (de cocktail tegen difterie, tetanus en polio), gele koorts en hepatitis A. Kom je makkelijk in aanraking met dieren, dan is een inenting tegen rabiës aan te raden. In het noorden van Argentinië komt malaria voor. Laat je goed adviseren, hoe met deze door muggen verspreidde ziekte, om te gaan. Wees ook alert op dengue oftewel knokkelkoorts. In Buenos Aires is het drinkwater, in uitzondering op de meeste Zuid-Amerikaanse steden, wel heel goed drinkbaar. Zoals gezegd zijn er veel zwerfkatten en honden in de stad. Het is ten zeerste aan te raden om deze niet te proberen te aaien. Ten eerste kunnen ze ziekten bij zich dragen, ten tweede kunnen ze bijten en dan moet je naar het ziekenhuis. De publieke ziekenhuizen van de stad behandelen ook toeristen. De ziekenhuizen zijn 24 uur per dag open en je hoeft niet te betalen. Het algemene noodnummer is 911.