Bulgarije
     
 

Bulgarije

In het zuidoosten van Europa ligt Bulgarije. Omdat Bulgarije in de Balkan ligt, wordt het ook wel een Balkan-land genoemd. In het land wonen ruim 7 miljoen inwoners en de hoofdstad is Sofia. Bulgarije was vanaf de Tweede Wereldoorlog een communistisch land door invloeden van de Sovjet-Unie. Door een coup op de regering in 1989, veranderde dit heel gestaag en uiteindelijk trad Bulgarije in 2007 toe tot de Europese Unie. Inmiddels is Bulgarije geen communistisch land meer, maar een parlementaire democratie met een president die elke vijf jaar gekozen wordt. Het land is opgedeeld in 28 oblasten (bestuurlijke regio’s). Een oblast is weer onderverdeeld in gemeenten. Het land was altijd ondergewaardeerd op het gebied van toerisme, waarschijnlijk mede door het verleden. Inmiddels is het echter een van de belangrijkste vakantiebestemmingen geworden. De natuur is bijzonder indrukwekkend en het leven in de steden is snel en bruisend. Bulgarije heeft heel erg veel te bieden. Wat al snel zal opvallen bij een vakantie in dit land, is dat de prijzen vele malen lager zijn dan in Nederland. In het land heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. Kom je ten zuiden van het Balkangebergte, dan krijg je te maken met een zachter, mediterraan klimaat. Wil je een goed beeld krijgen van het land en rondreizen, dan is het weer in de maanden april tot en met juni het meest geschikt. Ben je van plan om een strandvakantie te houden, dan kun je het beste naar Bulgarije reizen in de maanden juni tot en met september. De hoogste temperaturen komen voor in de maanden juli en augustus. Bulgarije is heel populair vanwege de zonvakanties, maar je wist misschien nog niet dat je hier ook heel goed naartoe kunt voor wintersport! De maanden december tot en met maart zijn wintersportmaanden bij uitstek.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Bulgarije heeft zo’n enorm rijke geschiedenis dat je hier niet uitgekeken raakt. Naast de geschiedenis die iedereen zal fascineren, is het land ook meegegroeid met de andere landen in de Europese Unie. Een mooie mix tussen historie en het moderne snelle leven is wat je hier zult zien. Wanneer je op reis gaat naar Bulgarije, maak je kennis met een bijzonder gastvrij volk. De folklore viert er hoogtij en je raakt niet uitgekeken op de tradities binnen het land, de oude gebouwen en de ongerepte natuur. Bulgarije is niet langer het land waar communisme regeert en het verval overal te zien is. Het is een land waar je verliefd op wordt.

 

Rila klooster

Op 1147 meter hoogte in het Rilagebergte ligt het Rila klooster. Vanwege de rijke geschiedenis van het klooster, is het in 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO terecht gekomen. Door de gestreepte bogen die het klooster heeft, wordt het ook wel “het klooster met de zebrahuid” genoemd. De kluizenaar Ivan Rilski, later Johannes van Rila, trok in de 10e eeuw het Rilagebergte in. Hij won het respect van een grote groep monniken. Toen Johannes van Rila in 945 kwam te overlijden, hebben de monniken ter ere van hem dit klooster gesticht. Uiteindelijk heeft Johannes van Rila de status van heilige gekregen. Zijn graf ligt in het klooster, waar duizenden pelgrims op bedevaart gaan. Helaas heeft een brand eind 19e eeuw het klooster verwoest. Het werd herbouwd en wordt sinds 1961 als Nationaal Museum gebruikt. Naast de rijke geschiedenis die het klooster heeft, is het ook nog eens van grote culturele waarde. Geruime tijd werd Bulgarije bezet en onderdrukt door de Turken. Het klooster is hierdoor een symbool voor de Slavische cultuur geworden. In het klooster zijn de ontelbare geschenken uitgestald die in de loop der jaren zijn verzameld. Je kijkt je ogen hier uit: er zijn allerlei versieringen, waaronder een uit hout gesneden kruis versierd met 1500 bijbelse figuren en 140 miniaturen. Wanneer je bij dit klooster bent, is de Moeder Gods Ontslapeniskerk een van de dingen die je echt gezien moet hebben. Deze kerk is gebouwd in de Byzantijnse stijl en is vooral opvallend door de vele iconen en fresco’s die zijn aangebracht. Zowel de kerk als de toren zijn centraal gelegen in het geheel. Om de kerk en de toren heen zijn maar liefst 300 monikscellen te vinden, waarbij in de zuidvleugel van het geheel de schatten in de schatkamer te bewonderen zijn.

 

Pirin

In het zuidwesten van Bulgarije ligt het hooggebergte Pirin. Het Pirin hooggebergte is lager dan het noordelijker gelegen Rilagebergte. In het westen en oosten wordt de Pirin afgebakend door de rivieren Strimon en de Mesta. Met 2914 meter is de Vichren de hoogste berg in deze bergketen. De Pirin bestrijkt een gebied van 80 kilometer lengte bij een breedte van 40 kilometer. Binnen het Pirin gebergte is het Pirin Nationaal Park te vinden. Dit park staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met een gebied van 42 km2 bestrijkt het Nationaal Park Pirin een groot gedeelte van het Pirin hooggebergte. Het park loopt van 1008 meter hoogte tot het hoogste punt van 2914 meter. Het park is zo indrukwekkend mooi, dat je je in een compleet andere wereld waant. De basis van het Pirin Nationaal Park is een kalkstenen Balkanlandschap met een verzameling van 70 ijzige meren verspreid door de bergen. Verder vind je hier enorme rotsen uitgeslepen door gletsjers, watervallen, grotten en bossen. De verscheidenheid van het landschap maakt dat je hier niet snel uitgekeken bent. De flora en fauna die representatief zijn voor Bulgarije zijn allemaal binnen dit park te bewonderen. Het Pirin Nationaal Park is dan ook een visitekaartje voor Bulgarije. Het park is een oase van rust voor dier en natuur. Dit is dan ook een van de redenen waarom het een soort toevluchtsoord voor zeldzame dieren. Ook zeldzame bomen en plantsoorten kun je hier bewonderen. Zo kun je hier de Bosnische pijnbomen vinden, de enige plaats ter wereld waar ze groeien. De oudste Bosnische pijnboom die hier staat is maar liefst 1.200 jaar oud: de Baikousheva’s Mura genaamd. In het park leven nog wolven, lynxen en bruine beren in alle vrijheid.

 

Thracisch graf van Kazanlak

In de oblast Stara Zagora ligt de plaats Kazanlik, centraal gelegen in Bulgarije. Tegen de stad aan ligt een Thracische necropolis, een grote begraafplaats, vroeger veelal gebruikt door de Romeinen. Het woord Thracische is afkomstig van Thracië, een gebied wat het noordoosten van Griekenland, het zuiden van Bulgarije en het Europese dele van Turkije beslaat. Ten tijde van de hellenistische periode, van 323 v.Chr. tot 30 v.Chr., ontstond het Thracisch graf van Kazanlak. Het heeft erg lang geduurd voordat het graf werd ontdekt, namelijk pas in 1944. Een dikke 30 jaar later, in 1979, werd het historische graf toegelaten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Thracisch graf bevindt zich in een streek met duizenden graven, vlakbij de oude Thracische hoofdstad Seuthopolis. Hier liggen veelal koningen en edelen begraven. Het graf ligt op een heuvel die rotsachtig aandoet. Via een nauwe gang kom je in de ronde grafkamer, vol versieringen die de Thracische cultuur en begrafenis rituelen weergeeft. Een groot aantal graven bevat waardevolle zaken die met de doden mee begraven zijn. Deze schatten bevatten veel aanwijzingen over het leven van de Thraciërs. Helaas is dit meteen ook de reden waarom veel heiligschenners de graven leegroven. Een groot aantal graven is nog nooit geopend en de vraag is of dit ooit gaat gebeuren. Vier grafkelders van de 5e eeuw v.Chr. kunnen door belangstellenden bezocht worden. Wil je een compleet beeld krijgen van de rituelen van vroeger, dan kun je beste niet een, maar alle vier de graven bezoeken omdat elk graf anders is. Je mag niet op eigen gelegenheid door de tombes dwalen. Je dient minimaal drie dagen van tevoren je aan te melden bij het museum van Iskra. Het tarief wat je voor de excursie betaalt, wordt bepaald op basis van het aantal personen en het aantal graven dat wordt bezocht.

 

Kloosters van de Rots van Ivanova

In het noorden van Bulgarije ligt de oblast Roese met de gelijknamige plaats als hoofdstad. De stad heeft ruim 250.000 inwoners. In deze oblast ligt de vallei van de Roussenski Lom rivier. Bulgarije staat bekend om haar schitterende kloosters. De Kloosters van de Rots van Ivanova horen daar zeker ook bij. Dit complex ligt vlakbij het dorp Ivanovo in de eerder genoemde valei. In 1979 is het onderdeel geworden van de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Kloosters van de Rots van Ivanova bestaan uit orthodoxe kerken, kapellen en kloosters. Het meest opvallende hieraan is dat deze heiligdommen allemaal uit rots gehouwen zijn. De Kloosters van de Rots van Ivanova zijn niet alleen daarom indrukwekkend om te bezoeken, ze worden gesierd met middeleeuwse rotstekeningen die opvallend goed bewaard zijn gebleven. De liefhebber van oude culturen kan hier dan ook zijn hart ophalen. Tussen de dertiende en de zeventiende eeuw werden de grotten in dit gebied bewoond. De bewoners hebben dit prachtige complex gebouwd en uit de rotsen uitgehakt. Toen het complex op zijn best was, bevatte het 40 kerken en 300 bijgebouwen. Helaas is in de loop der tijd een groot deel van de kerken en bijgebouwen verloren gegaan. Het verlies van een deel van het complex is vooral veroorzaakt doordat het in de vergetelheid raakte na een inval van de Ottomaanse Turken in 1396. De afgelopen eeuwen is er veel werk verricht om de muurtekeningen te conserveren, zonder er te veel aan te veranderen. In het begin van de twintigste eeuw is bijvoorbeeld een deel van de rots ingestort. Een deel van de muurtekeningen uit de dertiende eeuw is gered door ze te verplaatsen naar een veiligere plaats. Een bezoek aan de Kloosters van de Rots van Ivanova is een absolute aanrader.

     

Plaatsen

Bulgarije is een land van uitersten. Je komt hier veel overblijfselen tegen van de oudheid en ook van het communistische verleden. Wie ooit in dit land geweest is, zal beamen dat de tijden veranderd zijn. Het land is modern, goedkoop, maar zeker welvarend geworden. Een land dat zeer geschikt is voor een ontspannen strandvakantie en een land dat bij uitstek geschikt is voor een wintersport. Bulgarije staat bekend om haar moderne hoofdstad Sofia, maar buiten deze hoofdstad om zijn er nog veel plaatsen in het land die het ontdekken meer dan waard zijn. Kijk vooral verder dan de kustplaatsen, zonder ook het ontspannen vakantiegevoel mis te lopen.

Sofia

Sofia is naast de hoofdstad van Bulgarije ook het kloppende hart, de levensader, van het land. Hier is waar het gebeurt. De hoofdstad ligt in het westen van Bulgarije aan de rivier de Iskar en heeft ruim 1,4 miljoen inwoners. Wanneer je met het vliegtuig naar Bulgarije gaat, zul je op de internationale luchthaven van de stad landen. De centrale ligging van de stad in Balkan heeft er toe bijgedragen dat de stad zich in sneltreinvaart heeft ontwikkeld. De stad is een mooie mix van oude tijden en nieuwe ontwikkeling. De rijke geschiedenis is door de hele stad terug te zien. De Aleksandûr Nevski kathedraal is zonder twijfel de mooiste kerk van de stad. De met bladgoud bedekte koepels vallen direct op en ook van binnen sta je versteld van de pracht en praal van dit geschenk aan de Russen. Om te kunnen genieten van de natuur hoef je de stad niet uit. Sofia kent vele parken waar je kunt genieten van het vele groen. Ook de botanische tuin van Sofia is een aanrader. Een must-see in Sofia is ook Eagles Bridge. De brug dankt haar naam aan de beelden van adelaars, symbool van de vrijheid. In 1891 werd de brug gemaakt die ervoor zorgt dat je een oversteek kunt maken over de Perlovska rivier. Wanneer je toch bij Eagles Bridge in de buurt bent, is het een kleine moeite om ook een kijkje te nemen bij het nabij gelegen Ariana’s Pond en het mooie Borisova’s Garden.

Sozopol

Boergas is de hoofdstad van de gelijknamige oblast in Bulgarije. Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Boergas ligt Sozopol. Sozopol is een eeuwenoude badplaats aan de Zwarte Zee kust van Bulgarije. In Sozopol wonen ruim 7500 mensen. De badplaats ligt op een schiereiland en het is een dorp waar een nieuw en een oud deel aanwezig is. Het oude deel ademt 19e eeuw Renaissance, terwijl in het nieuwe deel de meeste vakantieverblijven voor de toeristen te vinden zijn. Tijdens het hoogseizoen viert het toerisme hoogtij en kan het hier behoorlijk druk worden. Desondanks is het zeer de moeite waard om wat tijd in Sozopol door te brengen. Er zijn twee aantrekkelijke zandstranden langs de kust waar je kunt genieten van zon en zee. In het centrum kun je terecht voor een lekkere maaltijd en een drankje bij een van de bars of restaurants. Visserij is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de inwoners van Sozopol, wanneer je van vis houdt, moet je dat hier zeker eens eten. Overdag kan er prima gewinkeld worden in het centrum van Sozopol. Wil je ook graag cultuur snuiven, dan kan dit heel goed in het Archeologische Museum en het Kunstmuseum. In het oude deel zijn prachtige oude gebouwen te vinden die je zeker moet zien, denk hierbij aan Sveta Bogoroditsakerk en de Sveta Georgikerk. Wanneer het drukke toerisme je afschrikt, kun je beter in het voor- of naseizoen naar Sozopol gaan. Je kunt dan in alle rust al het moois van de stad in je opnemen.

Plovdiv

Na Sofia is Plovdiv, met een inwonersaantal van ruim 341.000, de grootste stad van Bulgarije. De stad ligt in het zuiden van het land langs bij de oevers van de Maritsa-rivier. Plovdiv is zo oud, dat het zich met haar 8000-jarige geschiedenis de oudste stad van Europa mag noemen. De stad ligt dan ook in een gebied wat bekend staat om haar oudheid: de Thracische vlakte. Plovdiv is naast een centrum voor cultuur, ook een centrum voor universiteiten, hogescholen en musea. Je zou kunnen zeggen dat Plovidiv zelf een museum is, de stad is 100 km2 aan oppervlakte en is een verzameling van alle tijdperken die in de afgelopen 6000 jaar de revue zijn gepasseerd. Nergens vind je zoveel geschiedenis in een stad. Wanneer je geïnteresseerd bent in de achtergrond en de geschiedenis van de Bulgaren, dan moet je zonder twijfel een bezoek brengen aan deze stad. Een van de pronkstukken van de stad is het amfitheater wat stamt uit de tweede eeuw na Christus. In mei, juni en september kun je zelfs heuse voorstellingen in het amfitheater bijwonen. Over de hele wereld zijn er nog maar twaalf van dit soort gebouwen te vinden die behouden zijn gebleven. De stad bestaat uit een oud en een nieuw deel, waarbij een wandeling door het oude deel je door straten met kleurrijke huizen zal leiden. Verspreid door het nieuwe en moderne deel kom je diverse imposante kerken en moskeeën, waarbij vooral de Dzhumayamoskee met negen koepels de moeite waard is om eens binnen te lopen.

 

Inwoners

In Bulgarije wonen bijna 7 miljoen mensen. Het grootste deel van de inwoners heeft zich in de steden gesetteld: 73% van de bevolking van Bulgarije woont in de stad. In de hoofdstad Sofia wonen met 1,1 miljoen de meeste mensen. Daarna is met 315.000 inwoners Varna de grootste stad. Opvallend is het verschil in aantal inwoners tussen de grootste en de een na grootste stad van het land. 77% van de inwoners van Bulgarije is ook van Bulgaarse afkomst. 8% van de bevolking is Turks en 4,4% is Roma. De Turken zijn lang onderdrukt geweest en werden in de jaren 80 gedwongen om hun naam te veranderen in een Slavische naam. Dit heeft er voor gezorgd dat veel Bulgaarse Turken zijn gevlucht naar Turkije. Ook vele Roma komen liever niet uit voor hun ware afkomst in verband met discriminatie. Naast de Bulgaren, Turken en Roma wonen er ook nog veel Russen in het land. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel Russen in het land gebleven om te trouwen met hun Bulgaarse partner. De Bulgaren zijn een gelovig volk: 85% van de Bulgaren is Bulgaars-orthodox en 12% hangt de islam aan. Dit betekent dat 3% van de bevolking niet religieus is of een geloof volgt wat niet geregistreerd staat. In het land wonen ook Macedoniërs. Zij worden echter door de regering niet erkend als aparte bevolkingsgroep en hun taal wordt een Bulgaars dialect genoemd.

 

Talen

In de grote steden zul je je zeker kunnen redden in het Engels. Toch kan het geen kwaad om een klein talenboekje met de meest voorkomende woorden in het Bulgaars mee te nemen. Het is belangrijk dat je door het niet beheersen van de taal geen verwarring laat ontstaan of, nog erger, mensen onbedoeld beledigt. Het Bulgaars wat in Bulgarije wordt gesproken, is een Slavische taal. Ook in het Thracië, het Roemeense deel van Dobroedsja en in Moldavië spreekt met Bulgaars. De oorsprong van de taal is terug te vinden in 863 na Christus toen monniken het Slavische alfabet bekend maakten. De eerste beginselen van de taal waren te ingewikkeld om aan anderen over te brengen, waardoor een ander alfabet geïntroduceerd werd. Nog wat later is de taal, vermoedelijk door invloed van andere Balkanlanden, nog een heel stuk bijgeschaafd. In het westen wordt een ander dialect gesproken dan in het oosten, waar in het oosten ook een tweedeling is. een deel van de Roma bevolkingsgroep spreekt Turks, terwijl in de kuststeden nog wel Grieks en langs de Donau Roemeens wordt gesproken. Oude Bulgaren spreken ook nog veel Russisch. Doordat Bulgarije flink is verwesterd de afgelopen decennia, is het Russisch als tweede taal verdrongen. Engels is hiervoor in de plaats gekomen. Verwacht echter niet dat je jezelf in de kleine dorpjes verstaanbaar kunt maken, Engels wordt vooral in de grotere steden gesproken.

 

Vervoer

Bulgarije is hoofdzakelijk een modern land met begaanbare wegen. Kleine dorpjes kunnen wat lastiger bereikbaar zijn. Reizen door het land gaat hoofdzakelijk met de trein of over geasfalteerde wegen. De helft van de treinen is inmiddels elektrisch. Veel verkeer moet Bulgarije doorkruisen om in andere landen te komen, internationaal verkeer is hier dan ook niet ongewoon. Het wegennet beslaat 37.000 kilometer. De wegen zijn veelal verhard, maar dit betekent niet dat de conditie van de wegen door het hele land perfect is te noemen. Wanneer je per auto Bulgarije doorgaat, is het aan te raden je ogen nóg beter dan normaal de kost te geven: gaten, scheuren, grind en kuilen in de weg, zijn doodnormaal voor een gemiddelde weg. Wanneer je met de auto naar Bulgarije gaat, moet je een vignet kopen, deze kun je bij de Bulgaarse grens aanschaffen. Een vignet heeft een geldigheidsduur van 7 dagen, een maand of een jaar. Corruptie komt voor in het land, ook onder de politie. Heb je het idee onterecht te zijn aangehouden, noteer dan de gegevens van de agent en bel (003592) 166 voor het indienen van een klacht. Ook per bus kun je goed reizen, al is de dienstregeling soms een beetje raar. Je kunt kiezen uit bussen van overheidsinstellingen of bussen van privé-ondernemingen. Daar waar de prijzen hoger liggen, is het comfort in de bus vaak ook hoger. Door heel Bulgarije zijn elf luchthavens aanwezig. Er wordt hard gewerkt aan privatisering van het luchtverkeer.

 

Keuken

De Bulgaren houden van eten en nemen dan ook de tijd om uitgebreid te tafelen. Over het voorgerecht doen ze gerust een uur. Dit verklaart dan ook waarom de voorgerechten vaak koude gerechten zijn. Soep is slechts een klein hapje en pas wanneer de salade wordt geserveerd, weet je dat je aan het hoofdgerecht bent begonnen. De Bulgaren houden er van om een rustig en ontspannen gesprek tijdens het eten te voeren en dat is dan ook een van de oorzaken waarom ze zo lang over het eten doen. Ga je met Bulgaren eten, pas dan je tempo aan. Want zodra je bord leeg is, krijg je de volgende gang, of de rest nu klaar is of niet. Wil je genieten van de Bulgaarse keuken, dan zul je negen van de tien keer een eetgelegenheid buiten je hotel moeten zoeken. Hotels hebben vaak alleen Europese gerechten op de kaart. Veel Bulgaarse gerechten zijn erg zoet, baklava en kadaif zijn hier goede voorbeelden van. Vlees wordt veelal gegrild en standaard eet men een salade vooraf. Vruchtebrandenwijn wordt vaak als voorafje gedronken. De Zwarte Zee is een levende voorraadkast waar onder meer de makreel uitkomt die veel gegeten wordt in Bulgarije. Een andere specialiteit in het land is de yoghurt die, mits gemaakt van buffelmelk of schapenmelk, goed voor de gezondheid is. In de steden zijn verschillende restaurants te vinden die gerechten uit de internationale keuken bieden.

 

Veiligheid

Bulgarije is een veilig land waar je niet veel meer risico loopt om met criminaliteit in aanraking te komen dan in andere landen. Toen de Russen het nog voor het zeggen hadden, was er nauwelijks sprake van criminaliteit in het land. Tegenwoordig is er, zoals in bijna ieder land, wel sprake van wat kleine criminaliteit. Bij kleine criminaliteit moet je denken aan zakkenrollers en tasjesdieven. De zigeuners kunnen niet zoveel goed doen in het land en worden vaak als boosdoener gezien als het gaat om dit soort criminele gedragingen. Wanneer je ongezien wilt blijven voor criminelen is slechts het gebruik van gezond verstand voldoende. Dit betekent dat je niet met je kostbaarheden te koop moet lopen. Draag geen dure opvallende sieraden of camera’s. Wil je echt veilig zijn, draag dan je waardevolle spullen in een geldgordel onder je kleding. Probeer er niet te toeristisch uit te zien. Toeristen worden als rijk en dus een gewild object voor criminelen gezien. Vooral de grote toeristische plaatsen hebben te kampen met kleine criminaliteit. Jonge Bulgaren willen nogal eens vrouwelijk schoon aanspreken met als reden dat ze op geld uit zijn. Het is vaak voldoende om ze te negeren. Wanneer je de actuele veiligheidsrisico’s wilt weten van het gebied waar je naar toe gaat, dan kun je dit terugvinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier worden eventuele risico’s, of het ontbreken er van, continu ververst.

 

Medische info

Landen over de hele wereld willen graag hun land zo gezond mogelijk houden. Dit is dan ook de reden waarom er zo voorzichtig wordt omgegaan wanneer je spullen het land in of uit wilt voeren. Dit is ook een van de redenen waarom in veel landen bepaalde vaccinaties worden verplicht. Nog belangrijker voor je eigen gezondheid, zijn de vaccinaties die niet verplicht zijn, maar wel worden aanbevolen. Deze vaccinaties beschermen je tegen ziektes die in ons land niet of nauwelijks meer voorkomen. Wanneer je op vakantie gaat naar Bulgarije ben je niet verplicht om je tegen bepaalde ziektes te laten vaccineren. Wel worden er vaccinaties aangeraden, maar dit is uiteraard geheel vrijblijvend. De vaccinaties die door de GGD worden aangeraden zijn DTP en hepatitis A. Wanneer je van plan bent om langer dan twee weken in het land te verblijven, is het aan te bevelen om je naast de eerder genoemde vaccinaties, ook tegen buiktyfus te laten vaccineren. Bij een verblijf langer dan drie maanden zijn, naast de drie eerder genoemde vaccinaties, ook een vaccinatie tegen hepatitis B en Rabiës aan te bevelen. Sommige vaccinaties hebben een bepaalde inwerktijd en kunnen bij wijze van spreken niet op de dag van vertrek gezet worden. Je kunt altijd informatie inwinnen bij de plaatselijke GGD over welke vaccinaties je nodig hebt en wanneer je je het beste kunt laten vaccineren

 

Visum

Voor veel landen dient een visum aangevraagd te worden. Dit visum geeft toestemming om voor een bepaalde tijd in het land waar het visum voor is afgegeven, te verblijven. Vraag je geen visum aan terwijl dit wel vereist is, dan loop je een groot risico het land uitgezet te worden en een inreisverbod voor een bepaalde tijd te krijgen. Omdat Bulgarije een EU-lidstaat is, hebben inwoners van de Europese Unie geen visum nodig voor een verblijf in Bulgarije. Voorwaarde is dan wel dat het verblijf korter duurt dan 90 dagen. Inwoners van Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Israël en Zwitserland mogen 30 dagen zonder visum in Bulgarije verblijven. Een visum kan aangevraagd worden bij de Bulgaarse ambassade gevestigd in je land. Na het vervallen van de termijn van het visum, kan de verblijfsduur alleen in heel uitzonderlijke gevallen worden verlengd. Wanneer je in het land aankomt, ben je verplicht om je binnen vijf dagen na aankomst als buitenlander bij de politie te melden. Wanneer je in een hotel verblijft dat door een reisorganisatie is geregeld, wordt deze melding voor je gedaan. Naast visum is een geldig paspoort ook een vereiste om het land binnen te komen. Mochten er problemen komen, dan kun je altijd hulp vragen bij de Nederlandse ambassade/consulaat. Schrijf voor vertrek het telefoonnummer op zodat je dit direct bij de hand hebt.