Casablanca
     
 

Casablanca

Je hoeft maar naar foto’s van Casablanca te kijken of je bent al meteen in een heerlijke vakantiestemming. Er is prachtige architectuur, pittoreske wijken en het is schitterend gelegen aan de oceaan. Casablanca is de grootste stad van Marokko en tevens de belangrijkste havenstad. Het is echter niet de hoofdstad van het land, dat is Rabat. Casablanca is zowel heel geschikt voor een stedentrip als voor een langere vakantie. Er is meer dan genoeg te zien en te doen. Er zijn prachtige, sprookjesachtige gebouwen, stranden, parken, markten en je kunt er ontzettend goed shoppen. Casablanca doet enigszins Europees aan en kent een rijke geschiedenis. Rond de tiende eeuw voor Christus vestigden de Berbers zich in de stad. In die tijd was het ook al een belangrijke havenstad voor verschillende volken en culturen. De stad Casablanca kreeg pas vrij laat zijn huidige naam. In 1468 werd de toenmalige stad door de Portugezen verwoest, omdat het een veilige basis voor piraten zou zijn. In 1515 bouwden de Portugezen er een militair fort, dat de naam ‘Casabranca’ kreeg. Dat betekent ‘wit huis’ in het Portugees. Een aantal jaren later viel Casablanca in handen van de Spanjaarden, maar in 1640 werd het toch weer onderdeel van Portugal. De Portugezen verlieten Casablanca echter in 1755, toen een aardbeving de stad bijna volledig verwoestte. Tegenwoordig is het een populaire vakantiebestemming, waar je echt een keer geweest moet zijn. Geniet van het fijne klimaat (in de zomer liggen de gemiddelde temperaturen tegen de 30 graden), het eten en drinken en ga op de mooiste excursies. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 3 uur vliegen naar Casablanca.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

In Casablanca kun je je dagenlang vermaken met al het moois dat er te zien en doen is. De bijzondere architectuur geeft je soms het idee dat je in een sprookje rondwandelt. De Hassan II Moskee moet je bijvoorbeeld echt gezien hebben tijdens je bezoek en het historisch stadscentrum is absoluut een bezoekje waard. Na een lange dag met bezichtigingen of excursies kun je lekker bijkomen in een park, aan de boulevard of op het strand. Of even lekker winkelen natuurlijk. ’s Avonds kun je je in het nachtleven storten. Hieronder vind je een greep uit de vele bezienswaardigheden.

 

Hassan II Moskee

Als er één highlight is die je tijdens je bezoek aan Casablanca gezien moet hebben, dan is het wel de Hassan II Moskee. Dit gebouw is zowel vanbinnen als van buiten schitterend om te zien. Het ligt deels in zee en het uitzicht is werkelijk prachtig. Je zult je ogen uitkijken in en om dit bijzondere gebouw. Deze grote moskee is redelijk recent gebouwd in opdracht van koning Hassan II. De bouw werd gestart in 1986 en kostte honderden miljoenen dollars. Het werd de op twee na grootste moskee van de wereld. Binnen is plek voor maar liefst 25.000 mensen en buiten is ook nog eens plaats voor 85.000 mensen. Bijzonder is het dak dat open en dicht kan. Op de hoogste minaret staan schijnwerpers die ’s nachts in de richting van Mekka schijnen. Je kunt de moskee meerdere keren per dag met een gids bekijken. Check voor je bezoek aan de moskee op welke tijden de tour van start gaat, want zonder de gids kun je het gebouw niet bezoeken. Op vrijdag worden geen tours gegeven. Studenten krijgen korting op de entree, dus neem je pasje mee als je dat hebt.

 

Oude Medina

De Oude Medina is het historische centrum van de stad Casablanca. Tijdens je bezoek aan Casablanca moet je zeker een middag of langer uittrekken om dit schitterende deel van de stad te bewonderen. De Oude Medina is voor een deel omsloten door een muur en ligt vlakbij de zee en naast de belangrijkste markt van de stad. In dit Arabische stadshart kun je urenlang dwalen door smalle steegjes en struinen over het marktplein. In dit bijzondere deel van de stad waan je je in het sprookje van Duizend-en-een-nacht. Er zijn veel leuke, heel kleine winkeltjes en in de cafeetjes kun je bijvoorbeeld genieten van een traditioneel kopje muntthee. Je krijgt hier een goede indruk van hoe de mensen in Casablanca wonen, dus dompel je hier onder in de cultuur van de stad. Er zijn ook veel moskeeën te vinden en het ruikt er heerlijk naar allerlei kruiden en specerijen. Het is alsof je een andere wereld instapt en een bezoek aan de Oude Medina zorgt absoluut voor een ultiem vakantiegevoel. Vanuit de Oude Medina kun je ook weer gemakkelijk leuke uitstapjes maken naar andere belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Boulevard de la Corniche en de haven.

 

Boulevard de la Corniche

Wat is er nou fijner op vakantie dan heerlijk te flaneren over een mooie boulevard? Aan de oceaan, ten westen van de Oude Medina, ligt de Boulevard de la Corniche. Aan deze boulevard vind je verschillende clubs, restaurants en barretjes. Zie je jezelf al zitten, met een drankje in de zon, uitkijkend over de zee? Een bezoek aan de boulevard is heel goed te combineren met een bezoek aan de Oude Medina en het is ook niet ver van de Hassan II Moskee. Dit is ongeveer een half uur lopen. Het is bijvoorbeeld leuk om de dag te beginnen met een bezoek aan de moskee en dan lekker uit te blazen aan de boulevard, waar je fijn kunt uitwaaien, zonnen op het strand direct aan de boulevard en genieten van heerlijke verse vis en oesters. Echt een plek om even helemaal te ontspannen en ultiem in de vakantiesfeer te komen dus. In de zomer is het echter wel een drukke plek, waar veel jongeren komen. In het voorjaar is het een stuk rustiger. Aan het einde van de boulevard staat de vuurtoren van Casablanca, die ook de moeite van het bekijken waard is.

 

De wijk Habous

De wijk Habous of Quartier Habous is ook wel bekend als de Nieuwe Medina. Dit deel van de stad werd in de jaren ’30 gebouwd door de Fransen en je ziet er dan ook een mix van Franse en Marokkaanse architectuur. In de wijk zijn leuke winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen en je kunt er van alles zien en doen. Zo is het koninklijk paleis absoluut een bezoekje waard. Het is een imposant gebouw met een enorm plein en de gevels zijn schitterend bewerkt. Je mag er helaas niet naar binnen, maar ook de prachtige architectuur aan de buitenkant is de moeite van het bezichtigen waard. In deze wijk vind je ook het Mahakma du Pasha, een heel kunstig met mozaïek en hout versierd gebouw met een mooie binnenplaats. Vroeger was het een rechtsgebouw, maar het is niet meer als zodanig in gebruik. Je kunt het gebouw niet altijd binnen, maar de buitenkant is ook al een paar foto’s waard. Het interieur is echter imposant met een uit hout gesneden plafond en witte zuilen van marmer. Ga in de wijk Habous ook even langs de souk markt. Hier koop je heerlijke olijven, kruiden, specerijen en olie.

 

Rick’s café

Een heel ander soort uitstapje kun je maken naar Rick’s café. Dit is vooral een leuke plek om te bezoeken als je fan bent van films in het algemeen en van de film Casablanca in het bijzonder. Dit restaurant is namelijk tot in de kleinste details nagebouwd op basis van het café uit de film. Je vindt het tegen de Oude Medina. Het bestaat nog niet zo heel lang. Na de aanslagen op het World Trade Center in 2001 werd het restaurant door een diplomaat opgezet. Deze Kathy Kriger deed dit, omdat zij het oneens was met George W. Bush en zijn visie ten opzichte van Arabische landen. Kriger woonde namelijk met veel plezier in Marokko, nam ontslag en besloot Rick’s café na te bouwen. Ze informeerde haar vrienden over haar plannen en de reacties waren zo enthousiast dat het idee werkelijkheid werd. Als je het restaurant binnengaat voel je meteen de sfeer uit de film en zie je overal details terug die een rol speelden in dit meesterwerk. Bij dit alles klinkt de bijpassende pianomuziek. Je kunt de film uiteraard ook bekijken in het restaurant, want deze wordt voortdurend gespeeld.

 

Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur in Casablanca? Die staat toch in Parijs? Dat klopt, maar je vindt er ook wel degelijk een in het hart van de Marokkaanse stad. De kathedraal werd in 1930 gebouwd, toen Marokko nog bij Frankrijk hoorde. Het gebouw werd ook ontworpen door een Franse architect, Paul Tournon. De bouwstijl is neogotisch en er zijn ook Art Deco en Marokkaanse elementen in verwerkt. Zo lijken de twee torens op minaretten. Het is gemaakt van wit beton. Van de binnenkant is het gebouw minder imposant en inspirerend. Het interieur is vooral praktisch en over de jaren wat in verval geraakt. Toch is de kathedraal zeker een bezoek waard en een echte must-see tijdens je bezoek aan Casablanca, al is het alleen al vanwege het mooie uitzicht dat je hebt over de stad en over de oceaan als je de torens beklimt. Overigens wordt het gebouw al jaren niet meer voor kerkelijke doeleinden gebruikt. Toen Marokko in 1956 onafhankelijk werd, werd de kathedraal niet meer als kerk gebruikt, maar eerst als school en vervolgens als cultureel centrum. Tegenwoordig kun je er beurzen en tentoonstellingen bezoeken. Bekijk op het moment van jouw bezoek wat er op dat moment te zien is.

 

Eten en drinken in Casablanca

In Casablanca kun je niet alleen genieten van de traditionele Marokkaanse keuken, maar ook van allerlei andere keukens. Onder invloed van het toerisme zijn er namelijk ook andere soorten restaurants gekomen, zoals Italiaanse, Franse en Aziatische. Op vakantie is het echter wel zo leuk om wat van de keuken van het land te proeven. Een echt Marokkaanse schotel is bijvoorbeeld Mechoui, gemaakt van lam of schaap, en Pastilla, een kipgerecht. Verder ken je vast wel de lekkere couscous en tajines. Als havenstad heeft Casablanca natuurlijk ook verse vis op het menu. De meeste restaurants kun je vinden in het oude centrum van de stad. Als je heel goedkoop wilt eten, dan moet je de medina eens bezoeken, daar kun je al voor een paar euro een complete maaltijd kopen. Thee hoort ook bij de Marokkaanse cultuur. Nana, een muntthee, is echt een traditionele drank waar je zeker een kopje van moet proberen. Let op: het is in Marokko niet vanzelfsprekend dat je overal alcohol kunt drinken, omdat het een Islamitisch land is. Dit geldt ook voor Casablanca. Vooral in de oude medina is weinig alcohol te verkrijgen. Kijk dus even goed op de kaart als je van een wijntje of biertje wilt genieten bij je eten of op een terrasje.

 

Vervoer

Vanaf het vliegveld kun je een trein, shuttlebus of taxi nemen naar het centrum van Casablanca. In de stad zelf is het openbaar vervoer nogal beperkt. Er zijn wel bussen, maar die zijn erg druk en ze rijden onregelmatig. Je kunt beter de taxi nemen om jezelf te verplaatsen. Er zijn kleinere taxi’s, die een rode kleur hebben en grotere taxi’s, die wit zijn. De kleine zijn geschikt voor korte ritten, de grote voor de langere afstanden. De grote taxi’s kun je eventueel ook per uur of dag huren. De trein is een ander middel van vervoer dat je kunt gebruiken. Er zijn in Casablanca zeven stations. Er wordt al tijden gewerkt aan een verbetering van het openbaar vervoer, maar dit kan nog jaren duren. Zo zou er bijvoorbeeld een metronetwerk komen. Als je helemaal vrij wilt zijn in je vervoer, dan kun je er ook voor kiezen om een auto te huren. Dit is echter vaak niet goedkoop en buiten de stadswegen laat de bewegwijzering nog weleens te wensen over. Een auto kun je ter plaatse of online reserveren. Let op: je moet wel ouder zijn dan 21 jaar om te mogen rijden.

 

Veiligheid in het verkeer

Het verkeer in Casablanca kan behoorlijk druk en chaotisch zijn. Dat is ook een van de redenen dat er wordt gewerkt aan nieuw openbaar vervoer: meer rust op de openbare weg. Als je echter goed kunt rijden en je past je een beetje aan de situatie aan, dan kun je prima een auto huren en hiermee Casablanca en de omgeving verkennen. Een tip hierbij is om de auto niet direct aan de straat te parkeren, maar deze altijd onder te brengen in een parkeergarage of bewaakt parkeerterrein. Let ook goed op als je in het donker gaat rijden, want de verlichting is niet overal optimaal. Het is absoluut verboden om te rijden als je alcohol hebt gedronken. Hetzelfde geldt voor drugs. Je mag ook je mobiele telefoon niet vasthouden tijdens het rijden, handsfree bellen mag wel. Als fietser ben je verplicht om gebruik te maken van fietspaden wanneer deze aanwezig zijn. Zowel voor motorrijders als voor bromfietsers is een helm verplicht. Tankstations zijn meestal dag en nacht open, maar zijn in het zuiden van Marokko schaars. Houd hier dus rekening mee als je er een dagje op uit trekt het land in.

 

Veiligheid algemeen

Marokko wordt over het algemeen gezien als een stabiel land, waar je veilig kunt reizen. Er is wel een verhoogd risico voor terroristische aanslagen, al geldt dat tegenwoordig helaas voor heel veel steden en gebieden. De overheid van Marokko heeft maatregelen genomen om de veiligheid aan te scherpen, maar blijf zelf ook altijd alert en check voor vertrek de recente reisadviezen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken. Werk ook altijd mee met lokale veiligheidscontroles en luister naar de instructies die worden gegeven. In veel toeristische steden is het verstandig om alert te zijn op zakkenrollers en je spullen goed in het oog te houden. Een tip van de ambassade is om altijd (een kopie van) je paspoort bij je te hebben, zodat je je altijd kunt identificeren. Om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken is het verder slim om je te houden aan de lokale gebruiken. Kleed je niet te uitdagend en zorg vooral voor voldoende bedekkende kleding als je bepaalde gebouwen binnengaat. Naar maar waar: in Marokko is homoseksualiteit nog altijd verboden en strafbaar. Dit geldt ook voor vakantiegangers. Houd hier dus zo nodig rekening mee, voor je eigen veiligheid.

 

Visum

Voor een onbezorgde vakantie is het belangrijk om bepaalde zaken van tevoren uit te zoeken en te regelen, zoals de benodigde reisdocumenten. Als je op reis gaat naar Marokko, dan heb je altijd een geldig paspoort nodig. Je mag niet met een Nederlandse ID-kaart Marokko inreizen. Bijkomende voorwaarde is dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn, gerekend vanaf het einde van je verblijf in Marokko. Houd hier dus rekening mee en vraag zo nodig tijdig een (nieuw) paspoort aan. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je niet van plan bent om in het land te blijven. Je moet dus een retourticket kunnen laten zien of een ander ticket dat aantoont dat je op een bepaalde datum weer verder reist (doorreisticket). Je hoeft voor je vakantie in principe geen visum aan te vragen. Bij aankomst ontvang je namelijk (gratis) een visum voor drie maanden. Als je langer wilt blijven, dan heb je wel aanvullende documenten nodig. Voor meer informatie over jouw situatie bij een lang verblijf in Casablanca kun je het best contact opnemen met de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Zo weet je zeker dat je met alle juiste documentatie naar Casablanca gaat.

Vaccinaties

Voor Marokko gelden geen verplichte vaccinaties, maar er zijn wel inentingen die worden aangeraden. Je voorkomt zo namelijk dat je vervelende ziektes oploopt. Welke inentingen je precies nodig hebt kan per persoon en gebied verschillen, dus het is altijd verstandig om persoonlijk advies in te winnen bij een arts. Zo is er in Marokko bijvoorbeeld een verhoogd risico op mazelen. Het advies voor inenting is hierbij persoonsgebonden, evenals voor buiktyfus, Hepatitis B en Tuberculose. Of deze vaccinaties worden aangeraden kan ook afhangen van je verblijfsduur in het land. Een DTP-vaccinatie (Difterie, Tetanus en Polio) wordt echter voor alle reizigers en alle reisduren aangeraden. Dit geldt ook voor vaccinatie tegen Hepatitis A. Er zijn daarnaast nog ziektes waar je je niet vooraf tegen kunt laten inenten, maar die je moet proberen te voorkomen. De eerste is rabiës (hondsdolheid). Dit komt ook bij andere dieren dan honden voor, dus vermijd zoveel mogelijk contact met zoogdieren. Rabiës wordt overgedragen door een beet of krabben, maar ook als speeksel via wondjes of slijmvliezen in het lichaam komt. Schistosomiasis is een ziekte die door een parasiet in zoet oppervlaktewater wordt veroorzaakt. Zeewater en water met chloor zijn wel altijd veilig.