China
     
 

China

Als we het hebben over China dan wordt over het algemeen de Volksrepubliek China bedoeld. Officieel bestaat ook nog de Republiek, maar dit land kennen we beter als Taiwan. Na de Chinese Burgeroorlog werd op het vasteland van China een communistische volksrepubliek gesticht. Het eiland Taiwan werd een constitutionele republiek. Taiwan wordt door veel landen niet erkend als onafhankelijke staat. In dit artikel spreken we over China als zijnde de volksrepubliek China. De hoofdstad is Beijing, voorheen werd deze stad in het Nederlands Peking genoemd maar Beijing is tegenwoordig de voorkeursbenaming van de Chinese hoofdstad. Beijing is één van de vier stadsregio’s, deze hebben dezelfde status als de 23 provincies die het land telt. Daarnaast zijn er in China nog vijf autonome regio’s en twee “administratieve autonome regio’s. Deze laatsten zijn de voormalige kolonies Hongkong en Macau. Hongkong beviel tot 1997 onder Brits bestuur, Macau was tot 1999 een Portugese kolonie. Beide regio’s werden na jarenlange onderhandelingen aan China teruggegeven. China heeft ongeveer 1,4 miljard inwoners en is daarmee het meest dichtbevolkte land ter wereld. Qua oppervlakte, is het land 9,6 km2 groot, en is daardoor het op twee na grootste land ter wereld, na Rusland en Canada. Vanwege zijn omvang en centrale ligging in Azië wordt China begrensd door maar liefst 14 andere landen. Het land heeft daarnaast ongeveer 6400 kilometer kustlijn aan de Gele Zee, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee. De Chinese beschaving is één van de oudste op aarde. En wat ook bijzonder is: het land bestaat al vele eeuwen als een verenigd land met Beijing als hoofdstad. De cultuur en wetenschap van China zijn voor een groot deel bepalend geweest voor onze huidige beschaving. China heeft de westerse toerist veel te bieden, je komt letterlijk terecht in een andere cultuur.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Qua bezienswaardigheden zoveel te bieden dat het haast onbegonnen werk is om een aantal bijzondere plaatsen uit te lichten. Het is belangrijk om voordat je naar China reist, je reis goed uit te stippelen. Om naar en binnen het land te reizen heb je namelijk en visum nodig en dit krijg je alleen als je redelijk nauwkeurig aangeeft waar je naartoe gaat en in welke volgorde. Dit beperkt je wellicht wat in je vrijheid. Maar als je vooraf een lijstje maakt van de plaatsen die je zeker wilt bezoeken dan is het meestal wel te doen om een schema te maken. Wanneer je naar China gaat voor een rondreis dan is er een aantal plaatsen die je zeker moet bezoeken vanwege hun historische waarde. Natuurlijk staat de Muur op je lijstje, maar er is meer te zien in China.

 

De Chinese Muur

Wanneer je aan iemand vraagt: Wat is de bekendste bezienswaardigheid van China, krijg je vrijwel altijd als antwoord “De Muur”. De Chinese Muur vind je in het noorden van het land en is ruim 6.000 kilometer lang. Hij werd gebouwd om het land tegen vijanden te verdedigen door de keizers van de Ming-dynastie. De Muur zoals hij nu bekend is werd gebouwd in de periode tussen de 14e en de 17e eeuw. Maar ook voor die tijd bouwde China al verdedigingswerken om rondtrekkende nomaden buiten de deur te houden. De Muur strekt zich uit vanaf de provincie Gansu tot aan de kust van de Golf van Bohai. De Muur beslaat ook een aantal natuurlijke grenzen zoals rivieren. Als deze worden meegeteld is de Muur bijna 9.000 kilometer lang. De Muur is op sommige plaatsen niet toegankelijk voor toeristen vanwege ernstige beschadigingen. Deze zijn veroorzaakt door erosie maar soms ook door oorlogsgeweld in de afgelopen eeuwen. Als je de Muur wilt bezoeken is het verstandig je vooraf te oriënteren waar je dat het beste kunt doen. Over de Chinese Muur bestaat een hardnekkig misverstand. Er wordt beweerd dat de Muur vanuit de ruimte en zelfs vanaf de maan zichtbaar zou zijn. Dat klopt niet. Buzz Aldrin, één van de Amerikanen die als eerste op de maan stond, heeft dat nog maar eens bevestigd tijdens een lezing op de Technische Universiteit van Delft in 2007. Vanaf de maan zijn volgens hem de continenten zelfs maar amper te onderscheiden, laat staan dat de Muur zichtbaar is. Deze is daarvoor veel te smal. Tot 2003 werd dit feit echter in schoolboeken voor Chinese kinderen als waarheid vermeld. Het werd uiteindelijk ontkracht door de eerste Chinese astronaut die in dat jaar een aantal rondjes om de aarde vloog. Hij moest toegeven dat de Muur toch echt niet zichtbaar was vanuit de ruimte, laat staan vanaf de maan.

 

De Verboden Stad

De Verboden Stad ligt binnen de huidige stadsgrenzen van Beijing. Deze stad werd gebouwd door de keizers van de Qing-dynastie, die het land bestuurden tot aan de communistische revolutie. De stad werd voltooid in 1422 en is dus al zo’n zes eeuwen oud. De gebouwen die er nu te zien zijn dateren van veel later, de meeste werden voltooid in de 18e eeuw. De stad dankt zijn naam aan het feit dat dit verboden gebied was voor het gewone volk ten tijde van de heerschappij van de Chinese keizers. Zij verbleven daar in hun paleizen en hielden er belangrijke vergaderingen. Het gewone volk had daar niets te zoeken want er was uiteraard geen sprake van democratie. Sinds de revolutie zijn de gebouwen in de Verborgen Stad grondig gerestaureerd. Vanaf 1961 staat de Verborgen Stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de Verboden Stad vind je twee musea, een oudheidkundig museum en een Paleismuseum. Er wordt naar gestreefd om zoveel mogelijk kunstschatten die door de eeuwen heen zijn verplaatst naar andere delen van het land weer terug te krijgen om ze in deze musea te kunnen tentoonstellen. De toegangspoort naar de Verboden Stad, Tiananmen genaamd, is tot twee keer toe volledig door brand verwoest. De laatste complete herbouwing dateert van 1651. Het paleis wordt tegenwoordig Gugong genoemd. Het is omgeven door een diepe slotgracht en een tien meter hoge muur. Door de afgraving voor de gracht kwam zand beschikbaar dat werd gebruikt voor een heuvel in het Jingshan park dat grenst aan de tuinen van het Keizerlijk Paleis. De Verboden Stad is toegankelijk via twee poorten. Eén daarvan, de zuidelijke poort, werd door de toenmalige keizers gebruikt om krijgers te begroeten na een overwinning op de vijand. Binnen de stadsmuren vind je onder andere de Gouden Waterstroom, die kan worden overgestoken over meerdere bruggen. De middelste brug mocht oorspronkelijk alleen door de keizer worden betreden.

 

De Grote Boeddha van Leshan

Het Boeddhisme is één van de belangrijkste godsdiensten in China. De grootste godsdienst is het Volksgeloof, dat veel invloeden van het boeddhisme bevat, maar hier speelt ook vooral de verering van voorouders een grote rol. Het Boeddhisme ontstond in India, als stroming binnen het hindoeïsme. Dit geloof is inmiddels in India in de minderheid, maar het heeft zich over de wereld verspreid, vooral in het zuiden en oosten van Azië. Ook in China speelt het boeddhisme een belangrijke rol. De Grote Boeddha van Leshan is daar een goed voorbeeld van. Dit beeldhouwwerk vind je in de provincie Sichouan. De Boeddhistische monnik Haitong nam het initiatief om een Boeddhabeeld uit te houwen in de rode stenen van de heuvel Lingyuan. Het beeld is maar liefst meter hoog en dus een bekende verschijning in de omgeving. Dit Boeddhabeeld is gemaakt om de scheepvaart te beschermen. Dit is een logische keuze, omdat in en rond Leshan drie belangrijke rivieren samenkomen die druk bevaren zijn. Het beeld werd voltooid in het jaar 803, toen de Tang-dynastie de macht had in China. Tijdens de heerschappij van deze dynastie werd het grondgebied van China uitgebreid naar Centraal Azië en het huidige Korea. Het indrukwekkende beeld werd in 1996 toegevoegd aan de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO en is daarmee een beschermd monument. Jaarlijks bezoeken vele tienduizenden toeristen de stad Leshan om dit reusachtige Boeddhabeeld te bekijken. Als je toch in Leshan bent, breng dan ook een bezoek aan het geboortehuis van de bekende Chinese auteur, archeoloog en historicus Guo Moruo. Hij was één van de bekendste inwoners van Leshan. Guo werd onder andere onderscheiden met de Stalin Vredesprijs, later omgedoopt in de Lenin Vredesprijs. Deze werd toegekend aan personen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de wereldvrede. Andere winnaars zijn onder meer Nelson Mandela en Fidel Castro.

 

Potala Paleis in Tibet

Tibet is een autonome regio in het zuidwesten van de Volksrepubliek. De Tibetanen hebben een geestelijk leider, de Dalai Lama, die ook buiten Tibet grote bekendheid geniet. Het Potala Paleis was voorheen de winterresidentie van de Dalai Lama. Het Potala Paleis is gebouwd op circa 3700 meter hoogte en ziet er zeer indrukwekkend uit. Het interieur van het paleis is ronduit schitterend. In het paleis vind je de graftombes van acht Dalai Lama’s, te weten de vijfde tot en met de twaalfde. Eén van de graftombes is overdadig versierd met maar liefst 3700 kilogram puur goud. De huidige geestelijk leider vluchtte naar India, van waaruit hij Tibet in ballingschap leidt. Bestuurlijke macht hebben de dalai lama’s nooit echt gehad. Alleen de vijfde en de dertiende dalai lama hadden in zekere zin bestuurlijke zeggenschap over de regio Tibet. De huidige, 14e dalai lama woont al sinds 1959 in ballingschap. Hij heeft sinds 2011 geen bestuurlijke macht meer, deze berust bij de gekozen premier van de regering in ballingschap. De opvolging van de dalai lama geschiedt volgens oude tradities. De nieuwe dalai lama wordt gezien als de reïncarnatie van zijn overleden voorganger. De huidige dalai lama werd gekozen toen hij slechts een paar jaar oud was, in 1937. De hoofdstad van Tibet draagt dezelfde naam als de vallei, Lhasa. Deze stad ligt op 3650 meter boven zeeniveau en is daarmee één van de meest hooggelegen steden ter wereld. Wanneer je Lhasa bezoekt, houd dan rekening met de hoogte en gun jezelf de tijd om te acclimatiseren. Door het lagere zuurstofgehalte in de lucht op deze hoogte merk je dat je sneller uitgeput raakt van ogenschijnlijk simpele inspanningen. Behalve het Potala Paleis vind je in Lhasa ook de boeddhistische Jokhang tempel. Deze geldt als de meest heilige boeddhistische tempel van het land. Hij wordt om die reden jaarlijks door vele pelgrims bezocht, die vaak te voet de bedevaart naar Lhasa maken.

     

Plaatsen

Het land kent een aantal bekende steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Beijing is natuurlijk de belangrijkste, er zijn maar weinig mensen die tijdens een reis door China de hoofdstad overslaan. Daarnaast is Shanghai erg populair onder toeristen. Hongkong, de voormalige Britse kolonie, staat ook bij veel toeristen op het lijstje bij een bezoek aan het land. Nanjing is nog een periode de hoofdstad geweest in plaats van Beijing. Shanghai is qua inwoneraantal de grootste stad, er wonen maar liefst 23 miljoen mensen. Shanghai is daarmee de derde grootste stad ter wereld, alleen Guangzhou dat ook in China ligt en de Japanse hoofdstad Tokyo hebben meer inwoners.

Beijing

Sinds de oprichting van de Qing-dynastie, de eerste van de keizerrijken in het huidige China, is Beijing de hoofdstad van het land. Alleen in de periode van 1925 tot 1949 was Nanjing de hoofdstad. Na de installatie van de communistische regering werd Beijing opnieuw hoofdstad van China. In Beijing wonen ruim 20 miljoen mensen en het is een belangrijk centrum voor bestuur, cultuur en onderwijs. In Beijing komen veel wegen en spoorwegen samen, het is dan ook een zeer belangrijk verkeersknooppunt voor de regio. Binnen de stadsgrenzen van Beijing vind je delen van de Chinese Muur die kunnen worden bezocht. Ook de Verboden Stad met het Keizerlijk Paleis ligt in Beijing. Het bekendste plein van de stad is ongetwijfeld het Plein van de Hemelse Vrede. Op dit Tiananmenplein vonden protesten tegen de regering plaats, voor het laatst in 1989 en eerder al in 1919 en 1976. Op dit plein is onder andere het mausoleum waar Mao Zedong, de eerste leider van communistisch China sinds zijn dood in 1976 ligt opgebaard. Ook veel Chinezen bezoeken het mausoleum als eerbetoon aan hun leider. Aan het Tiananmen plein bevindt zich ook de Grote Volkszaal. Hier komt het Chinese parlement bijeen. In het Nationaal Museum, gelegen tegenover het parlementsgebouw, kun je je verdiepen in de geschiedenis van het land zowel in de periode vóór als na de Burgeroorlog die in 1919 uitbrak. Daarnaast vind je in Beijing een indrukwekkende lijst aan tempels en moskeeën, waarvan sommigen vele honderden jaren oud. Wil je de drukte van de stad ontvluchten dan kun je terecht in één van de parken van de stad. Vervoer in Beijing is wel een probleem. Evenals in alle grote steden van het land is er voortdurend sprake van verkeersopstoppingen, die op sommige dagen veel smog veroorzaken. Beijing beschikt over een uitgebreid metronetwerk, in veel gevallen de snelste manier om je binnen de stad te verplaatsen.

Shanghai

Shanghai is met ruim 23 miljoen inwoners de grootste stad en ook één van de grootste ter wereld. Shanghai betekent letterlijk “boven zee” en ontstond eeuwen geleden als een klein vissersdorpje aan de Oost-Chinese zee die uitmondt in de Grote Oceaan. Vanaf halverwege de 19e eeuw groeide Shanghai uit tot één van de belangrijkste havensteden ter wereld en dit zorgde voor een explosieve groei. Toen het land in de jaren 90 van de vorige eeuw begon met economische hervormingen zorgde dit voor een verandering in Shanghai, er kwam meer aandacht voor het zakenleven in de stad. Om alle kantoren te kunnen huisvesten werd het zakendistrict Pudong uit de grond gestampt. Je vindt in Shanghai veel moderne architectuur omdat er vooral sinds de jaren 90 veel is gebouwd. De stad kent ook een aantal bekende wolkenkrabbers waaronder het Shanghai World Financial Center en de Oriental Pearl Tower. In Shanghai is het Propaganda Poster Art Center gevestigd, hier kun je oude propagandaposters bekijken uit de tijd dat Mao Zedong aan de macht was. In het Shanghai Museum vind je oude Chinese kunstschatten. Shanghai heeft pas sinds 1995 een metro. Vijftien jaar later, in 2010, vervoerde de metro al zo’n 3 miljoen passagiers per dag en was het systeem uitgebouwd tot elf lijnen. Shanghai heeft ook de enige magneetspoorlijn ter wereld tot nu toe. Deze vervoert je vanaf de luchthaven bij Pudong in ongeveer 8 minuten naar het centrum van de stad. De trein haalt tijdens de rit een topsnelheid van 430 kilometer per uur. Deze trein is meer een toeristische attractie dan dat hij en wezenlijke bijdrage levert aan het vervoer in en rond de stad, er wordt met dit peperdure prestigeproject dan ook niet of nauwelijks winst gemaakt. Shanghai heeft een stedenband met vele steden over de hele wereld, waaronder Rotterdam. Waarschijnlijk vanwege het feit dat beide steden wereld leidende havensteden zijn.

Hongkong

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie en is sindsdien een Speciale Administratieve Regio binnen de Volksrepubliek, zoals de stad officieel staat omschreven. Hongkong deelt deze status met de voormalige Portugese kolonie Macau. Het houdt concreet in dat Hongkong zijn eigen economische systeem heeft behouden, maar wel onder het bestuur van de Volksrepubliek China valt. Hongkong bestaat uit ruim 200 eilanden in de Zuid-Chinese Zee, er wonen ruim 7 miljoen mensen. Engels is nog steeds een officiële taal in Hongkong, publicaties van de overheid worden tweetalig opgesteld, zowel in het Chinees als in het Engels. In Hongkong vind je de Tian Tan Boeddha, het grootste zittende Boeddhabeeld ter wereld, uitgevoerd in brons dat in de open lucht staat. Je vindt dit beeld in de buurt van het Po Lin klooster. In 2005 opende in Hongkong Disneyland zijn deuren en werd daarmee het tweede Disneypark in Azië, na Tokyo. Het park is gebouwd op grond die geheel door de mens is ontgonnen. Naast Disneyland is er nog een tweede themapark gebouwd rondom een kunstmatig aangelegd meer. Het complex heeft een aantal grote resorthotels om de gasten onderdak te kunnen bieden. Als je geen last van hoogtevrees hebt kun je een ritje maken in de kabelbaan van Hongkong, de Ngong Ping 360, die uitkomt bij Tian Tan Boeddha. Je vindt in Hongkong een grote verscheidenheid aan boeddhistische en Daoïstische tempels, die veelal voor het publiek toegankelijk zijn. Daarnaast heeft Hongkong een aantal mooie parken, waar je de stadsdrukte een beetje kunt ontvluchten. Als je van winkelen houdt kun je vanzelfsprekend ook in Hongkong terecht. Onder invloed van het westerse verleden van de stad vind je hier Causeway Bay, de grootste en bekendste winkelbuurt van Hongkong. Hier zijn winkels van wereldmerken als Prada en Gucci. Er is ook een speciale Ladies Market en een Night Market in Hongkong.

 

Inwoners

Sinds de vorige eeuw is het aantal inwoners spectaculair gegroeid. In 2016 bedroeg het aantal inwoners 1.367.485.388. Dat betekent dat ongeveer 20% van de wereldbevolking in China woont. Dit zijn overigens niet allemaal Chinezen, want ook inwoners uit andere landen zijn hierbij meegeteld. China is met afstand het land met de meeste inwoners ter wereld, gevolgd door India, dat qua oppervlakte echter veel kleiner is en dus zeer dicht bevolkt. In China vind je de dichtstbevolkte gebieden vooral in het zuidoosten, in het noordwesten wonen veel minder mensen. De grote steden liggen vooral in het zuidelijke deel van het land en dit verklaart waarom hier verreweg de meeste mensen wonen. Ongeveer 92% van de inwoners bestaat uit Han-Chinezen, afstammelingen van de Han-dynastie. Han-Chinezen vormen circa 18% van de wereldbevolking, hiermee is het het grootste etnische volk ter wereld. Han-Chinezen wonen onder andere ook in Taiwan (98% van de bevolking), 74% van de inwoners van Singapore is Han-Chinees alsmede 24,5% van de inwoners van Maleisië. Verder vind je in China nog ongeveer 8% andere etnische groepen. Hieronder de Zhuang, voornamelijk woonachtig in Guangxi, Hui, zogenaamde Han-moslims die vooral wonen in de provincie Ningxia. In Zuid-China vind je de Tibetanen en de Miao. Op de Mongoolse steppen wonen afstammelingen van het Mongoolse volk. Dan zijn er nog de Koreanen, vooral vluchtelingen na de Koreaanse oorlog, zij wonen voornamelijk in Mantsjoerije in het noordoosten. Daarnaast telt het land uiteraard vele miljoenen expats. Zij werken op de ambassades en bij de vele bedrijven die een vestiging in China hebben geopend sinds het land een enorme economische groei doormaakt.

 

Talen

Het Chinees kent vele varianten en dialecten. Er zijn regio’s waar zelfs wel tientallen verschillende dialecten worden gesproken. Het Mandarijn-Chinees is de taal die als de algemene en officiële taal van het land wordt beschouwd. Deze taal wordt gesproken door de meerderheid van de Han-Chinezen, die de overgrote meerderheid van de bevolking van China vormen. Mandarijn-Chinees en varianten van deze taal wordt ook gesproken in Maleisië, Indonesië, Singapore, Thailand en uiteraard ook in Taiwan. Chinezen die zijn geëmigreerd naar Amerika en Europa spreken vaak nog hun eigen taal en zijn daar erg trots op. Kinderen worden speciaal naar Chinese taalles gestuurd om de taal van hun moederland te leren beheersen. Het Chinees kent een lange geschiedenis. Er zijn geschriften in de Chinese taal gevonden van meer dan 2500 jaar oud en sommige andere vondsten zijn nog ouder. Voor het moderne Chinese schrift worden tegenwoordig ongeveer 12.000 tekens gebruikt. Voor wie dat veel vindt: Oorspronkelijk bestond de taal uit meer dan 47.000 karakters. Een gemiddelde Chinees kent ongeveer 4.000 karakters, hiermee kun je je in het dagelijks leven prima redden. Wil je je aanmelden voor een universitaire studie dan moet je minstens 6.000 karakters beheersen. De meeste van de karakters kunnen meerdere betekenissen hebben. Meestal bestaat een woord uit meerdere karakters, of kan de betekenis van het woord of karakter worden opgemaakt uit de contect waarin het gebruikt wordt. Mede vanwege de complexiteit van met name de geschreven taal is circa 14%van de Chinezen analfabeet. Pogingen om het Chinese schrift door ene eenvoudiger systeem te vervangen strandden na de communistische revolutie.

 

Vervoer

Qua oppervlakte is het een gigantisch groot land. Wanneer je een rondreis maakt is een binnenlandse vlucht vaak de snelste manier om je te verplaatsen. Daarnaast kun je gebruik maken van de verschillende hogesnelheidstreinen die grote steden zoals Beijing en Shanghai met elkaar verbinden. China telt inmiddels zo’n 500 luchthavens en de vloot van de Chinese luchtvaartmaatschappijen is in de afgelopen decennia flink verjongd. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal ongelukken en incidenten sterk is afgenomen. In 12 Chinese steden ligt een metronetwerk. Dat van Shanghai is 420 kilometer lang en daarmee het langste ter wereld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat in 87 Chinese steden een metro gaat rijden. Beijing heeft het grootste spoorwegknooppunt van China. Vanuit Beijing vertrekken langeafstandstreinen naar verschillende bestemmingen in het gehele land. Ook in het wegennet is sinds de jaren 90 flink geïnvesteerd. Het netwerk van autosnelwegen is het op één na grootste ter wereld. Wanneer je een rondreis gaat maken kun je vooraf je reis in grote lijnen plannen door de vliegtickets en treintickets voor de langere afstanden alvast te boeken. Voor het vervoer in de steden is dit uiteraard niet nodig, tickets voor bus, tram en metro kun je ter plaatse kopen. Ook het goederenvervoer vanuit het land groeit nog steeds. Er werd in 2013 al ongeveer 7.000 miljoen ton goederen overgeslagen in de Chinese havens en deze hoeveelheid groeit nog steeds. Shanghai is met een overslag van bijna 700 miljoen ton één van de grootste zeehavens ter wereld.

 

Keuken

De nationale drank is thee. In alle grote steden vind je dan ook vele theehuizen waar je kunt genieten van traditioneel bereide Chinese theevarianten. Chinees eten is vanwege de migranten die vanaf de jaren zestig naar Europa en ook naar Nederland kwamen ook in het westen erg populair geworden. Maar vergis je niet: het eten dat wij bij de afhaalchinees halen, lijkt vaak in de verste verte niet op wat de gemiddelde Chinees in zijn vaderland dagelijks op zijn bord krijgt. Als je op vakantie naar China gaat dan zal je merken dat je, afhankelijk van de streek waar je verblijft, heel verschillende gerechten kunt eten. Dit is dan vaak iets heel anders dan babi pangang met nasi of foe yong hai met witte rijst. De gerechten zijn afhankelijk van wat er in de specifieke regio groeit aan granen en andere ingrediënten. Chinezen besteden erg veel aandacht aan de samenstelling van hun maaltijden, deze moeten in goede harmonie zijn. Kruiden die in de Chinese keuken vaak worden gebruikt zijn onder andere koriander, sojasaus, chilipepers, gember en knoflook. De Chinese keuken kent zowel groente- als vis- en vleesgerechten die in veel gevallen met rijst of pasta worden geserveerd. In het noorden wordt voornamelijk schapenvlees gegeten. In het westen van het land zijn de gerechten vaak sterk gekruid en wordt vooral rundvlees gegeten. In het zuiden bereidt men de gerechten van vlees en groente vaak zoetzuur, zodat de ingrediënten lekker sappig blijven. In het oosten overheerst de Shanghai-keuken, gekenmerkt door zeevruchten. In deze regio is het menu het meest beïnvloed door andere culturen in de loop der eeuwen.

 

Veiligheid

Over het algemeen is het een veilig land om te reizen. Ook binnenlandse reizen zijn over het algemeen prima te maken zonder dat je extra op je veiligheid moet letten. Natuurlijk blijft het ook hier verstandig om goed op waardevolle spullen te letten zoals contant geld, betaalpassen, dure fotoapparatuur en andere elektronica. Je bent verplicht om je na aankomst in China bij de politie te registreren zodat men op de hoogte is van je verblijf in het land. Als je in een hotel verblijft, wordt dit over het algemeen door het hotel in orde gemaakt. Na aanslagen in 2014 in de provincie Xinjiang gelden hier strengere veiligheidsmaatregelen. Voor een reis naar Tibet is een aparte “permit” vereist. Deze kun je in Nederland al aanvragen, maar doe dit tijdig want soms treedt om onduidelijke redenen vertraging in de afgifte op, of de toestemming komt er in zijn geheel niet. Als je je hotel verlaat, neem dan altijd je paspoort mee. Controles van identiteit komen zeer regelmatig voor. Let op dat je geen foto’s maakt van militairen of politie. Ook als er ergens een demonstratie of opstootje is, is het beter om je hier niet in te mengen of er foto- of video-opnames van te maken. Als je in China wordt opgepakt door de politie kan men je voor onbepaalde tijd vasthouden zonder dat er sprake is van een proces of dat je van een strafbaar feit in beschuldiging wordt gesteld. Wees dus op je hoede en provoceer nooit gezagsdragers. Als je in de problemen bent gekomen kan de Nederlandse ambassade in Beijing je bijstaan.

 

Medische info

Houd er rekening mee dat in China lang niet iedereen Engels spreekt. Heb je gezondheidsproblemen of gebruik je specifieke medicijnen, dan is het verstandig om hierover een verklaring in zowel het Chinees als het Engels bij je te dragen. De zorg in de ziekenhuizen in de grote steden is vaak prima, in kleinere plaatsen kan dit minder goed geregeld zijn. Houd er rekening mee dat een medische behandeling vaak contant moet worden betaald. Zorg dat je goed verzekerd bent voor medische kosten als je op vakantie gaat naar China. Houd er rekening mee dat vooral in de grote steden zoals Beijing de lucht vaak erg vervuild is. Voor jonge kinderen of mensen met een luchtwegaandoening kan dit tot problemen leiden. Overleg indien nodig met de huisarts of specialist als je naar China wilt reizen. Controleer je reisverzekering of deze eventuele medische kosten in China dekt. Hiervoor is doorgaans een verzekering met werelddekking nodig. De basis zorgverzekering dekt de kosten tot aan het bedrag dat hiervoor in Nederland zou worden vergoed. Meerkosten worden vaak door een reisverzekering gedekt mits de polis hierin voorziet. Als je in een ziekenhuis moet worden opgenomen vanwege ziekte of ongeval is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij in Nederland om je te laten adviseren. Soms kunnen kosten rechtstreeks door de verzekering worden vergoed en hoef je deze niet voor te schieten. Mocht het nodig zijn dat je naar Nederland wordt getransporteerd met een medisch transport dan worden ook deze kosten doorgaans door je verzekering vergoed.

 

Visum

Voor een reis naar China is een visum verplicht. In Den Haag vind je het visumkantoor van China, zij handelen alle visumaanvragen in Nederland af, ga hiervoor dus niet naar de ambassade want zij zullen je altijd doorverwijzen naar het China Visa Application Service Center (CVASC). Op de website van het CVASC vind je de benodigde formulieren voor de aanvraag, dit zijn het visumformulier en het formulier van benodigde documenten. Vul deze volledig in en voeg hierbij de paspoorten van de aanvragers, een kopie van de “houderpagina” (de eerste pagina van het paspoort) en een paspoortfoto. Let op dat je paspoort op het moment van reizen nog minstens een half jaar geldig moet zijn. Daarnaast voeg je bij je aanvraag een kopie van je vliegtickets voor de heen- en terugreis, kopieën van hotelreserveringen en een dag tot dag reisschema. Bezoek je familie of vrienden in China dan moet je een uitnodigingsbrief van deze mensen kunnen overleggen. Je hebt geen visum voor China nodig als je op doorreis bent en binnen 72 uur het land weer verlaat. Wil je tijdens je reis naar China de regio Tibet bezoeken, houd dan rekening met extra vragen hierover. Het kan ook gebeuren dat je geen toestemming krijgt om deze regio te bezoeken. Dit kan het geval zijn als er onlusten zijn, en dan is het ook vaak beter om de regio te mijden. Reis in geen geval zonder toestemming naar Tibet. Als je wordt opgepakt door de politie kan je dat grote problemen opleveren en dat wil je vast niet in een land waar je de taal niet van spreekt.