Colombia
     
 

Colombia

Colombia staat garant voor een ontdekkingstocht langs indrukwekkende landschappen en bruisende steden. Deze parel uit Zuid-Amerika is sterk in opkomst als reisbestemming. De veiligheid is er de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor steeds meer reizigers de stap zetten. Ze komen op een zeer gevarieerde bestemming terecht die veel te bieden heeft. Het is zeker de moeite waard om de omgeving van Colombia te verkennen met een huurauto. Onderweg rij je langs eindeloze rotswoestijnen, jungles, grote meren en talloze koffieplantages. Colombia is dan ook een paradijs voor natuurliefhebbers. Zo kun je er wandelen in diverse natuurparken, waaronder het Tayrona National Park. Of ontspan op een van de Colombiaanse stranden waar je een dagje kunt zonnen of snorkelen. Ook aan authentieke dorpjes heeft Colombia geen gebrek. Zo vind je in de omgeving van Medellin veel mooie dorpen waar de gastvrije bevolking je met open armen ontvangt. Een bezoek aan een stad als Medellin is dan ook zeker de moeite waard. Vanwege het aangename klimaat heeft het de bijnaam ‘de stad van de eeuwige lente’ gekregen. Ook vind je hier verrassend veel parken om even te ontspannen. De voertaal is het Spaans. Het is handig als je een paar woordjes Spaans spreekt, omdat niet iedere inwoner van het Engels beheerst. Met name in de dorpjes kan dit soms voor communicatieproblemen zorgen. In de steden spreekt men over het algemeen echter prima Engels. Diverse bezienswaardigheden in de steden herinneren er aan het rijke verleden. Zo vind je op veel plekken in het land koloniale bouwwerken waar een boeiend geschiedenisverhaal bij verteld kan worden. Liefhebbers van mooie verhalen moeten zeker even een bezoek brengen aan de middeleeuwse stad Popayán, die gekenmerkt wordt door witte historische panden. Voor koloniale huizen en lokale winkeltjes kun je ook terecht in de prachtige steden Cartagena en Bogotá. Zo trekt het 470 jaar oude fort van San Felipe de Barajas in de havenstad Cartagena veel bekijks. De tijd dat Colombia als onveilig ‘drugsland’ werd getypeerd is definitief voorbij. Tegenwoordig is het een unieke en over het algemeen veilige reisbestemming waar je onvergetelijke indrukken opdoet.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Bij sommige reisbestemmingen is het handig om interessante bezienswaardigheden van tevoren op een rijtje te zetten. Op die manier kun je een interessante en avontuurlijke reis plannen. Bij Colombia moet dit niet al te moeilijk zijn, omdat het veel culturele en historische hoogtepunten kent. Zo vind je in de bruisende hoofdstad Bogotá koloniale erfenissen zoals de ‘Catedral Primada de Colombia’. Daarnaast bevindt zich in deze stad nog steeds de woning van oud-vrijheidsstrijder Simon Bolivar. Voor een sfeervolle plek aan de Caribische Zee moet je zeker in de havenstad Cartagena zijn. Het heeft verschillende historische monumenten, waaronder het San Felipe de Barajas fort. Wie weet bezoek je Colombia wel voor het natuurschoon. Wat betreft rijke flora en fauna is het Tayrona National Park een absolute aanrader. Of verwonder je over de enorme natuurkracht van de watervallen van Tequendama. Dankzij alle bezienswaardigheden en prachtige natuur verveel je je in Colombia geen moment!

Catedral Primada de Colombia

Bogotá is de hoofdstad van Colombia. De ligging op maar liefst 2600 meter hoogte en de historische bezienswaardigheden in het centrum maken van deze miljoenenstad een unieke plek. Een populaire bezienswaardigheid in Bogotá is de Catedral Primada de Colombia. Het verhaal gaat dat de Spanjaarden begonnen met de bouw van deze kathedraal nadat zij Bogotá hadden gesticht. Destijds was het een simpel kapelletje met een rieten dak. Pas aan het begin van de negentiende eeuw begonnen Jezuïeten het uit te bouwen. 470 jaar later is het uitgegroeid tot een elegante kathedraal met een neoclassicistische bouwstijl. Tegenwoordig is het zelfs een van de grootste en meest opvallende gebouwen in Bogotá. Het ligt op het Plaza de Bolivar plein in hartje Bogotá, dus je wandelt er in principe zo heen. Automobilisten kunnen betaald parkeren bij de Biblioteca Luis Angel Arango. Als je op de Plaza de Bolivar staat, zie je achter de kathedraal de berg Monserrate liggen. Dit geeft de kathedraal een extra mooie uitstraling die je zeker even moet vastleggen op de gevoelige plaat. Opvallend aan de Catedral Primada de Colombia is dat het binnenin nauwelijks gedecoreerd is. Zo vind je aan de muur slechts enkele schilderijen. Bij de meeste andere kathedralen in Colombia, bijvoorbeeld de Iglesia de San Francisco, is het interieur veel extravaganter. Deze kathedraal maakt het weinig opvallende interieur echter meer dan goed met de buitenkant. Zo heeft het onder andere prachtige Egyptische zuilen en loop je het gebouw binnen door een imposante deur. Vergeet ook niet om even omhoog te kijken naar het rijkelijk gedecoreerde koepelplafond. Eenmaal in de kathedraal is een bezoekje aan een van de kapelletjes aan te raden. Je vindt hier namelijk de graftombe van Jiménez de Quesada, de Spaanse ontdekkingsreiziger die Colombia stichtte in de zestiende eeuw. De Catedral Primada de Colombia is met uitzondering van maandag dagelijks geopend. Iedereen is welkom om de kathedraal te bekijken, mits zij zich respectvol gedragen. Kleed je daarom op gepaste wijze en probeer je armen en benen zoveel mogelijk te bedekken. Ook wordt het erg op prijs gesteld dat bezoekers zo stil mogelijk zijn.

Castillo San Felipe de Barajas

Castillo San Felipe de Barajas is een populaire bezienswaardigheid in de Colombiaanse havenstad Cartagena. De Spanjaarden bouwen dit imposante fort in 1536. Destijds bood het ruimte aan twintig soldaten en vier schutters. Zij probeerden met alle macht Britse veroveraars buiten de deur te houden. Het fort werd uiteindelijk voltooid in 1657. Tot op heden staat dit monument op de heuvel van San Lázaro fier overeind. Nadat soldaten het gebouw definitief verlieten, raakte het begroeid met tropische planten. In 1984 kreeg het fort een plekje op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het is dan ook zeker een bezoek waard wanneer je in Cartagena bent. Deze eeuwenoude bezienswaardigheid is dagelijks geopend van 8 uur ‘s ochtends tot 18 uur ‘s avonds. Je kunt het beste vroeg in de ochtend of laat op de middag richting dit fort gaan. Met name in de zomermaanden kan het in Colombia namelijk zeer heet zijn. Er valt weinig schaduw over het fort en in de gangen kan het erg warm worden. Voor 60.000 Colombiaanse pesos, ongeveer 17 euro, is het mogelijk om een gids te regelen. Hij of zij vertelt je van alles over de geschiedenis van het fort en de stad Cartagena. Zeer interessant! Tijdens je tocht door het fort kom je waarschijnlijk een paar medewerkers tegen die zich hebben verkleed als Spaanse soldaten. Dit is grappig om te zien, maar je kunt beter geen foto’s van ze maken omdat dit geld kost. Hou er ook rekening mee dat verkopers binnen het gebouw proberen om hun spulletjes aan jou te verkopen. De entreeprijs van het fort is voor Colombiaanse begrippen vrij hoog, namelijk 25.000 pesos. Omgerekend betaal je ongeveer 8 euro voor een toegangskaartje. Daar staat tegenover dat het erg bijzonder is om door de donkere gangen van Castillo San Felipe de Barajas te lopen. Bovendien geniet je vanaf de top van een prachtig uitzicht over de baai van Cartagena. Probeer te plannen dat je net de zonsondergang ziet wanneer je bovenop het fort staat. Dit zorgt voor een prachtig plaatje!

Tayrona National Park

Het Tayrona National Park in het noordwesten is voor natuurliefhebbers een van de hoogtepunten van hun verblijf. Dit natuurpark ligt aan de Caribische kust vlakbij Santa Marta. Je kunt het vrij eenvoudig bereiken vanuit de stad Rodadero. Vanaf deze plek is het met de auto ongeveer 30 minuten rijden naar dit natuurpark. Eventueel kun je vanuit Santa Marta ook de bus nemen. De busrit duurt ongeveer een uur. Vraag aan de buschauffeur of hij of zij je voor de ingang van het park kan afzetten. Een toegangskaartje kost 42.000 Colombiaanse pesos voor toeristen, omgerekend ongeveer 12 euro. Tayrona National Park heeft een omvang van 150 vierkante meter en vormt het thuis van tientallen planten- en dierensoorten. De rijke flora en fauna maakt het tot een van de natuurwonderen. Voor dieren is het Tayrona National Park een belangrijke plek. Het vormt namelijk het thuis van maar liefst 400 verschillende vogelsoorten. Wie weet spot je tijdens je bezoek aan het Tayrona National Park wel een aantal adelaars en condors. Deze vogelsoorten komen in het park namelijk veel voor. Ben je meer een liefhebber van wilde dieren? Ook dan ben je in dit park aan het juiste adres. In het natuurpark leven tientallen wilde dieren, waaronder brulapen, hagedissen en jaguars. De kans dat je jaguars tegenkomt is echter vrij klein, aangezien deze dieren ‘s nachts jagen. Meerdere routes voeren je door dit park heen. De paden zijn goed begaanbaar en alles wordt goed aangegeven. Een zeer populaire wandeltocht is die naar Cabo San Juan. Besef wel dat deze 2 uur durende tocht zeer populair is. Je kunt in een groep belanden van meer dan vijftig mensen. Reizigers die op zoek zijn naar rust kunnen beter een ander natuurpark in Colombia bezoeken. Op het eindpunt Cabo San Juan zijn veel toeristen aanwezig. Het is dan ook een bijzonder mooie plek midden in de natuur. Je kunt op deze plek zelfs overnachten, iets dat een erg bijzondere ervaring is. Neem bij een overnachting wel altijd voldoende warme kleding mee, want ‘s nachts kan het er vrij koud worden.

Watervallen van Tequendama

Het is een land vol prachtige watervallen. Zo zijn de watervallen van Tequendama een indrukwekkend stukje natuur. Dit natuurwonder bevindt zich in Soacha, ten westen van Bogotá. Vanuit de Colombiaanse hoofdstad is het slechts een uur rijden. Vertrek overigens op tijd, aangezien het verkeer in de middag- en avonduren chaotisch kan zijn. Er zijn geen parkeergelegenheden bij het park aanwezig. Wel kun je de auto langs de weg parkeren. Laat je vervolgens imponeren door de 132 meter hoge en 80 meter diepe waterval. Over de waterval van Tequendama gaan bijzondere verhalen rond. Zo werd het volgens de Muisca, een indianenstam die ooit in de valleien leefde, gecreëerd door de mythische held Bochicha. Daarnaast heeft een steen bovenop de waterval de lugubere bijnaam ‘de zelfmoordsteen’. In de afgelopen eeuwen zijn er veel mensen vanaf de top van de waterval hun dood tegemoet gesprongen. De meeste toeristen bezoeken de watervallen gelukkig alleen voor het prachtige uitzicht in de vallei. Het water dat naar beneden valt, maakt een oorverdovend geluid. Helaas kan het uitzicht bij slecht weer of mist vertroebeld raken. Je kunt het beste voor je bezoek even het weerbericht controleren. Deze bezienswaardigheid komt het meest tot zijn recht in het regenseizoen. In het droogseizoen is er namelijk weinig water, waardoor de watervallen minder indrukwekkend zijn. Het regenseizoen valt in de maanden maart, april, mei en juni. Ook in september, oktober en november is er veel regen. Vergeet niet om een verrekijker en een paraplu mee te nemen. Op die manier zie je het meest en blijf je lekker droog. Minder goed nieuws is dat het water van de Tequendama behoorlijk vervuild is. Vuil komt namelijk vanuit Bogotá in de rivier en uiteindelijk bij de watervallen terecht. Wil je graag meer weten over de bijzondere watervallen van Tequendama? Bezoek dan het Tequendama Falls Museum in San Antonio del Tequendama. In het verleden was dit museum een hotel dat door de jarenlange leegstand een spookachtige indruk maakte. Gelukkig is het gebouw inmiddels weer vol leven. Loop ook even naar het balkon, want vanaf deze plek heb je een adembenemend uitzicht over de watervallen.

     

Plaatsen

In het bergachtige landschap liggen diverse miljoenensteden. Zo wonen er in de hoofdstad Bogota 8 miljoen mensen en telt de havenstad Cartagena 971.000 inwoners. Het zijn bruisende Zuid-Amerikaanse steden vol cultuur, geschiedenis en vertier. Zo kun je er diverse bezienswaardigheden bezoeken die vertellen over het verleden. In het goudmuseum van Bogotá vind je bijvoorbeeld een goudcollectie die van de Spaanse veroveraars is geweest. Ontdek ook waarom Cartagena ‘de parel van Colombia’ wordt genoemd. De kleurrijke straatjes en pleintjes hebben zeker bijgedragen aan deze mooie bijnaam! De witte stad Popayán is een ander bijzonder stukje Colombia. Het is een koloniale stad waar de zon bijna altijd schijnt. Dankzij de diverse Middeleeuwse kerken en monumenten in het centrum komt de geschiedenis er tot leven. Daarnaast kun je in een van de fijne parken van Popayán prima bijkomen van alle indrukken die je op doet tijdens de reis.

Bogotá

Bogotá is de hoofdstad. Alleen al de ligging maakt het tot een bijzondere plek. De stad ligt namelijk op maar liefst 2600 meter hoogte. In het oosten ligt een berg die de Monserrate wordt genoemd. Je moet het tijdens een stedentrip in Bogotá zeker even bezoeken. Je kunt zowel met een treintje als per kabelbaan de berg op. Alleen al tijdens de rit omhoog geniet je van een fantastisch uitzicht over Bogotá. Eenmaal boven op 3152 meter hoogte zie je de gehele stad liggen. De geschiedenis van Bogotá gaat terug tot de zestiende eeuw, toen het werd gesticht door de Muisca indianenstam. In de afgelopen eeuwen is het uitgegroeid tot een bruisende miljoenenstad waar je je geen moment verveelt. Anno 2017 wonen er 8 miljoen mensen. Bogotá is het financiële, politieke en economische hart van Colombia. Zodoende vind je er ontzettend veel hoogbouw. Naast hoogbouw vind je overal in de stad koloniale gebouwen, die herinneren aan de tijd dat de Spanjaarden het hier voor het zeggen hadden. Liefhebbers van kunst, cultuur en graffiti zijn in Bogotá helemaal op hun plek. De stad kent namelijk diverse wijkjes met muren vol graffiti. De mooiste vormen en kleuren komen voorbij. Hou er wel rekening mee dat het in deze miljoenenstad zeer druk is. In het centrum en in het verkeer heerst chaos. Bereid je dan ook voor op grote mensenmassa’s en eindeloos veel files. Het bestuur in Bogotá probeert met diverse maatregelen wel iets te doen aan de verkeersopstoppingen. Zo mogen auto’s met bepaalde nummerborden niet rijden tijdens de spits. Het openbaar vervoer in de stad wordt gelukkig steeds beter. Zo kun je gebruikmaken van de zogeheten ‘Transmilenio’. Deze vervoermiddelen lijken op metro’s, maar rijden bovengronds. Ook is er een netwerk van bussen die door de hele stad rijden.

Cartagena

Cartagena is een van de meest geliefde plaatsen in Colombia. Deze havenstad in het noordwesten van het land ligt namelijk aan de Caribische Zee. Daardoor is het er bijna altijd zonnig en heeft het een vrolijke en ongedwongen sfeer. Bijna nergens proef je de Zuid-Amerikaanse sfeer beter dan in Cartagena! Dankzij de haven is deze stad erg belangrijk voor de Colombiaanse economie. Goederen vanuit de hele wereld worden er namelijk in- en uitgevoerd. Wandel tijdens je bezoek aan Cartagena dan vooral ook even naar de haven om de grote boten te zien aanmeren en te vertrekken. Deze haven is te vinden bij de Paseo de Alfonso XII. De bewegwijzering is in deze stad prima in orde, eventueel zou je ook Google Maps kunnen gebruiken om de haven te vinden. Hier kun je zelfs het water op, want het is mogelijk om een boottocht van een halfuur te ondernemen. De vaartocht is heerlijk ontspannend en je hebt vanaf het water een mooi uitzicht. Ook in het verleden speelde de havenstad Cartagena een belangrijke rol in de geschiedenis van Colombia. Het is in handen geweest van de Romeinen, Visigoten, Vandalen, Byzantijnen en Arabieren. Ten slotte namen de Spanjaarden het over in de Middeleeuwen. Sporen van het rijke verleden zijn nog steeds terug te vinden in het centrum van Cartagena. Zo vind je er onder andere een Romeins amfitheater en een muur uit de 18e eeuw die koning Karel III ooit liet bouwen. Uiteraard is er naast cultuur en geschiedenis ook ruimte voor ontspanning in deze mooie Colombiaanse stad. Wandel bijvoorbeeld op je gemak door de hoofdstad van Cartagena, Calle Mayor. Deze plek wordt gekenmerkt door prachtige gebouwen in art deco stijl. Even verderop bevindt zich een restaurant genaamd ‘La Tartana’. Vanwege het heerlijke menu en het elegante interieur is het een van de populairste restaurants van Cartagena. Proost er op een geslaagde vakantie in Colombia!

Popayán

Tussen de bergketens liggen diverse steden, waaronder het zuidelijk gelegen Popayán. Het bevindt zich in de vallei van Pubanza, tussen de westelijke en centrale bergketen van de Andes. In Popayán is duidelijk te zien dat het ooit de hoofdstad van Zuid-Colombia was. Het staat bekend om zijn krijtwitte koloniale gebouwen en gevels die doen herinneren aan de tijd dat het land een kolonie was van Spanje. De niet geheel verrassende bijnaam van Popayán is dan ook ‘La Ciudad Bianca’, oftewel ‘de witte stad’. Samen met Cartagena is Popayán de meest indrukwekkende koloniale stad van het Colombia. Tijdens een wandeling door het centrum kun je het beste beginnen bij een koloniale kerk genaamd ‘Iglesia de San Francisco’. Ontdek de geheimen van dit godshuis onder leiding van een professionele gids. Zo bevinden zich er twee bijzondere mummies. Deze kwamen tevoorschijn na een aardbeving in 1983, die het ossarium in de kerk deed openbarsten. Helaas werden veel andere koloniale gebouwen vernietigd door deze aardbeving. Inmiddels is een groot deel gerestaureerd, hoewel er op sommige plekken in de stad nog steeds ruïnes te vinden zijn. Een minstens zo interessante bezienswaardigheid in Popayán is de 240 meter lange Puente del Humalladero. Deze werd aangelegd in de negentiende eeuw om de noordelijke wijken van de stad beter met elkaar te verbinden. De vele kerken en kathedralen laten zien dat religie een belangrijke rol speelt in Popayán. Bovendien is deze stad jaarlijks het toneel van de Paasprocessie, waar het lijdensverhaal van Jezus Christus wordt nagespeeld.

Inwoners

Met een inwoneraantal van 47,6 miljoen is het land een van de Zuid-Amerikaanse landen met de meeste inwoners. In de afgelopen decennia zijn veel inwoners van het platteland naar de steden getrokken in de hoop op werk en een beter leven. Verreweg het grootste deel van de Colombiaanse bevolking woont inmiddels in een stad. 35 procent van dit aantal woont in een van de grote steden Bogotá, Cali, Medellin of Barranquilla. Door het toenemende aantal inwoners en grote groepen toeristen is het op deze plekken druk en chaotisch. Colombia is niet alleen wat betreft natuur, maar ook qua bevolking een gevarieerd land. Er leven diverse bevolkingsgroepen, waarbij de zogeheten ‘mestizo’ de boventoon voeren met 58 procent. Deze inwoners hebben een Europese en Amerikaans-Indiaanse achtergrond. Colombia heeft namelijk een koloniaal verleden en werd ooit bezet door de Spanjaarden. Daarvoor maakte een Indiase stam er de dienst uit. Zowel de afstammelingen van de Indianen als van de Spanjaarden leven nog steeds in Colombia. 20 procent van de Colombiaanse inwoners is van Europese afkomst, 14 procent is mulatto, 4 procent Afrikaans en 4 procent zijn Amerikaanse indianen. Iemand is een mulatto wanneer hij of zij van gemengd blank-negroïde afkomst is. De mix van Europese, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden heeft voor een cultuur gezorgd waarin feesten en traditie belangrijk worden gevonden. De Colombiaanse bevolking is dol op dansen en muziek. Regelmatig dansen ze vrolijk op straat onder de klanken van de ‘Cumbia’. Dit is een muziekstijl met zowel Spaanse als Afrikaanse elementen. De dans die wordt uitgevoerd heeft veel weg van salsa. Dans mee, en geniet samen met de Colombianen van het leven! Colombianen zijn niet alleen vrolijk en gastvrij, maar ook religieus. 92 procent van de bevolking is Rooms-Katholiek. Christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerst worden er dan ook uitgebreid gevierd, bijvoorbeeld in de vorm van processies.

Talen

In de zestiende eeuw brachten Spaanse veroveraars hun taal mee naar Zuid-Amerika. Sindsdien spreekt 99.2 procent van de bevolking van Colombia Spaans. Tijdens een verblijf in dit land is het dan ook handig om deze taal te beheersen. Het maakt communiceren met de lokale bevolking een stuk eenvoudiger. Op het platteland spreekt men nauwelijks Engels. Toch is het niet onoverkomelijk wanneer je geen Spaans spreekt. De vriendelijke Colombianen bieden namelijk graag een helpende hand. Bovendien spreekt het jongere deel van de bevolking vrij goed Engels. Met name in de grote steden is het Engels de tweede taal na het Spaans. Bovendien is het een officiële taal in het Colombiaanse departement San Andrés y Providencia. Daarnaast komen er nog diverse andere talen en dialecten voor in het land, onder een zeer klein percentage van de bevolking. In totaal telt het land maar liefst 101 talen, waarvan 71 talen nog daadwerkelijk worden gesproken en geschreven. Dit zijn hoofdzakelijk talen die horen bij de verschillende Indianenstammen die in het land wonen. In totaal heeft het land 65 Amerikaans-Indiaanse talen die onderverdeeld zijn in 12 talenfamilies, waaronder de Chibchan, Bora-Witoto, Arawakan en Palenquero. Ongeveer 850.000 mensen beheersen inheemse talen. De inheemse talen zijn verwant aan het Colombiaans. Palenquero is daar een goed voorbeeld van, omdat diverse Spaanse woorden er in terugkomen. Bijzonder genoeg is het wel de enige Spaans-Creoolse taal in Latijns-Amerika. Het wordt gesproken door ongeveer 3000 mensen uit het Colombiaanse dorpje San Basilio de Palenque, waar ooit weggelopen slaven woonden. Aangezien deze taal door zeer weinig mensen gesproken wordt, loopt het de kans om ooit te verdwijnen. Vandaag de dag zijn het vooral de oudere inwoners van het dorpje die de taal nog spreken, want slechts 10 procent van de jongere generatie begrijpt het nog. Hetzelfde geldt voor een andere Creoolse taal die voorkomt in Colombia, het Vlax Romani. Deze minderheidstaal wordt beheerst door ongeveer 5000 personen.

Vervoer

Tijdens je verblijf kun je gebruik maken van diverse vervoermiddelen. Over het algemeen is het reizen er goedkoop en veilig. In de grote steden zijn diverse busnetwerken aangelegd die je vrijwel overal heen brengen. Dit netwerk staat bekend als de ‘transmilenio’. Je hoeft zeker niet bang te zijn dat je een bus mist, want ze rijden af en aan. Wel is het verstandig om tijdens de feestdagen van tevoren even een kaartje te kopen. In deze periodes kan het voorkomen dat de bussen vol zitten, dat moet natuurlijk niet gebeuren. Een buskaartje is al voor omgerekend 0,80 eurocent te kopen bij een terminal. Wel bijzonder is dat de bussen zijn onderverdeeld in verschillende klassen. Als toerist kun je het beste voor de duurste variant kiezen. Deze beschikt namelijk over comfortabele stoelen en airconditioning. Op warme dagen is het wel zo fijn om in de bus een beetje frisse lucht te hebben. Een ander populair vervoermiddel in Colombia is de ‘chiva’. Vanuit het Spaans vertaald betekent chiva ‘geit’, maar daar hoef je gelukkig niet op te rijden. Chivas zijn namelijk kleine busjes die tussen de verschillende Colombiaanse dorpjes rijden. Doorgaans beschikken wereldsteden over een metrostelsel, maar daar is in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá geen sprake van. Alleen in de stad Medellin vind je een metrostelsel waarmee je van de ene naar de andere kant van de stad kunt reizen. Misschien heb je even geen behoefte aan een drukke bus of metro. In dat geval kun je het beste een taxi nemen. Dit vervoermiddel is in vrijwel elke Colombiaanse stad te vinden. De goedkoopste taxi’s worden ‘colectivo’s’ genoemd. Daarmee reis je voor een lage standaardprijs naar een bepaalde bestemming. Hou er wel rekening mee dat je met meerdere personen in een taxi zit, en dat je weinig ruimte hebt.

Keuken

De Colombiaanse bevolking laat je graag kennismaken met hun cultuur. Uiteraard hoort de keuken daar ook bij. Het eten en drinken in Colombia is net zo gevarieerd als het land zelf. Het is namelijk een combinatie van inheemse en Europese gerechten. De meeste maaltijden van dit land bestaan er uit varkensvlees, kip en rijst. Vaak serveert men er ook bonen, aardappelen of soep bij. Het land kent niet één nationaal gerecht, maar meerdere. Zo is bandeja paisa een zeer populaire schotel dat bestaat uit rijst, bruine bonen en chorizo. Ook arepas, een pannenkoek gemaakt van maïs, en fritanga vallen erg in de smaak bij zowel toeristen als Colombianen zelf. Fritanga is gefrituurd vlees die je tijdens je vakantie zeker eens moet proeven. Een fritanga schotel kan bestaan uit verschillende vleessoorten, zoals gegrild rundvlees, kip, worst of chorizo. Tussen het eten en drinken in Colombia bestaan overigens grote regionale verschillen. Zo kennen de maaltijden van het Amazone gebied veel Braziliaanse invloeden. Men eet in deze regio naast rundvlees en vee bijvoorbeeld graag zoetwatervissen. In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá is ajijaco een populair gerecht. Dit regionale gerecht bestaat uit kip, graan en aardappel. Ook worden er avocado’s, room en kappertjes toegevoegd. Daarnaast eet men bij ajiaco meestal witte rijst en een salade. Eventueel kun je het ook combineren met avocado’s. In de stad Santander serveert men graag hormiga culona, maar dit is wel voor de avontuurlijke toerist. Het zijn namelijk gebraden mieren! De Colombianen drinken bij hun maaltijd graag koffie, bier of rum. Daarnaast kun je er ook gewoon frisdrank krijgen, wanneer je dat wilt. Of probeer in plaats daarvan het nationale drankje Chica. Het bestaat uit gedestilleerd fruit of mais en gezoet water en heeft daardoor een bijzondere smaak. Buen provecho! (eet smakelijk).

Veiligheid

Het goede nieuws is dat de veiligheid in Colombia de afgelopen jaren sterk is verbeterd. Colombia heeft echter net als elk land een verleden. Ook vandaag de dag nog zijn er verschillende kartels actief in de drugshandel, sommige toeristen twijfelen daarom of ze wel af moeten reizen naar dit land. Je kunt zoals altijd bij dit soort zaken het beste het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken volgen. Daaruit blijkt dat grote delen als veilig worden gemarkeerd. De Rijksoverheid heeft een kaartje uitgegeven waarop de veilige en onveilige gebieden van het Zuid-Amerikaanse land met kleuren zijn gemarkeerd. Groen geeft veilig aan, rood, oranje en geel zijn twijfelgevallen of ronduit onveilig. In principe ben je veilig in dit land wanneer je de toeristische gebieden bezoekt. Dit zijn onder andere de hoofdstad Bogotá, de weg tussen Cartagena en Santa Marta en de betere wijken in grote steden als Medellin, Cali, Popayán en Barranquilla. Daarentegen is het niet verstandig om naar grensgebieden en het junglegebied in het zuiden af te reizen. Toeristen lopen geen risico in Colombia wanneer ze veilig en verstandig handelen. Let bijvoorbeeld altijd op je dure spullen. Laat geld en sieraden nooit slingeren in je hotelkamer. De meeste hotels beschikken over een kluisje waar je ze in kunt stoppen. Let bovendien altijd op het soort taxi waar je in stapt. Het is verstandig om een taxi te regelen via een centrale en niet op straat. Wanneer je gebruikmaakt van bekende taxibedrijven als Easy Taxi en Uber is er helemaal niets aan de hand. De Colombiaanse regering heeft een aantal programma’s opgezet die criminaliteit een halt toe moeten roepen. Bovendien werd er in 2016 een vredesovereenkomst met de bewapende organisatie FARC gesloten. Het aantal moorden was in 2017 historisch laag. Per 100.000 inwoners worden er 24.4 moorden gepleegd. Dit is het laagste aantal sinds 1974!

Medische info

Volgens the World Healthcare Organization (WHO) is de gezondheidszorg van Colombia een van de beste ter wereld. Het land staat op plek 22 van de 191 landen die deelnemen aan het onderzoek. Het Zuid-Amerikaanse land staat wat betreft gezondheidszorg zelfs boven Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. De zorg is goed georganiseerd en betaalbaar. Daarbij moet echter wel gezegd worden dat de zeer arme inwoners van het land het nog steeds niet kunnen betalen. In heel Colombia kun je bij medische problemen terecht in uitstekende ziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken. Sterker nog, de helft van de 43 top ziekenhuizen en klinieken in Latijns-Amerika staat in Colombia. Deze zijn onder andere gevestigd in de steden Bogotá, Medellin en Bucaramanga. Alleen al in Bogotá staan er 36 ziekenhuizen. De meeste artsen spreken er uitstekend Engels. Het is dan ook niet nodig om het Spaans te beheersen om goede zorg te krijgen. Naast openbare ziekenhuizen kent Colombia ook particuliere zorg. Hier kun je terecht wanneer je bijvoorbeeld snel het resultaat van een bloedonderzoek wilt. Daarnaast verlenen particuliere instellingen specialistische zorg. Uiteraard staat daar wel een prijskaartje tegenover, want je zult deze kosten zelf moeten betalen. De precieze kosten zijn afhankelijk van het soort zorg dat je hebt ontvangen. Voordat je op reis gaat naar Colombia is het handig om een aantal zaken alvast geregeld te hebben. In principe zijn vaccinaties voor Colombia niet nodig. Toch worden inentingen tegen Difterie, Tetanus en Polio (DFT), buiktyfus, gele koorts en hepatitis A (besmettelijke geelzucht), hepatitis B en rabies aanbevolen. Je kunt deze vaccinaties laten zetten bij een reiskliniek of de GGD. Buiktyfus kan bijvoorbeeld ontstaan door vervuild water. Drink in dit land dan ook alleen verpakt water en eet geen salades die zijn schoongemaakt met kraanwater. Met de juiste inentingen ga je onbezorgd op vakantie naar het mooie Colombia.

Visum

Een goede voorbereiding van je reis begint met het uitzoeken van een aantal praktische zaken. Hoe lang moet bijvoorbeeld je paspoort geldig zijn en is een visum voor Colombia verplicht? Een paspoort is inderdaad verplicht wanneer je naar dit land wilt reizen. Het moet nog minstens zes maanden geldig zijn, dus controleer dit altijd grondig. Is dit niet het geval en vertrek je al over een paar dagen? Maak je geen zorgen, want tegen betaling is het mogelijk om een spoedpaspoort aan te vragen. Onthoud dat kinderen sinds 2012 ook een eigen reisdocument moeten hebben. Het is tegenwoordig niet meer voldoende om bijgeschreven te staan in het paspoort van de ouder. Je hebt geen visum nodig voor Colombia. Wel krijg je bij aankomst op het vliegveld een zogeheten toeristenkaart die maximaal 90 dagen geldig is. Deze wordt gratis verstrekt door de vliegtuigmaatschappij. Je ontvangt het alleen als je een geldig paspoort en een retourticket kunt laten zien. Misschien bevalt het zo goed dat je er langer wilt verblijven. Het is mogelijk om het toeristenvisum met 90 dagen te verlengen. Wees wel voorbereid op het feit dat deze aanvraag vrij lang kan duren. Om tijd te besparen zou je eventueel ook een toeristenvisum voor 180 dagen of een werkvergunning aan kunnen vragen bij de Ambassade van Colombia in Den Haag. Gemiddeld duurt het drie weken voordat je het visum ontvangt. Personen die nog langer in het Zuid-Amerikaanse land willen verblijven, dienen een verblijfsvergunning aan te vragen. Hou er rekening mee dat het aanvragen van documenten in Colombia trager verloopt dan in Nederland. Denk bij het wachten maar aan het volgende gezegde: geduld is een schone zaak!