Comoren
     
 

Comoren

In de Indische Oceaan, tussen het Afrikaanse continent en Madagaskar, ligt het kleine republiekje ‘De Unie der Comoren’, bestaande uit drie grote eilanden: Ngazidja, Nzwani en Mwali, ook wel bekend als Grande Comore, Anjouan en Mohéli. Daarnaast zijn er nog enkele kleine eilandjes. Op Ngazidja ligt de hoofdstad van de ‘Unie der Comoren’, genaamd Moroni. Er is trouwens nog een eiland, Mayotte, wat wel bij de Comoren hoort als eilandengroep, maar dit eiland heeft er voor gekozen om niet onafhankelijk van Frankrijk te worden in 1975. De eilanden zijn allen voorzien van vliegvelden dus goed bereikbaar. Wil je eens iets anders dan propvolle vakantiebestemmingen? Dan is dit rijkje, 20 keer zo klein als Nederland, een prachtige bestemming. Met zijn tropische stranden en zijn prachtige flora en fauna (ook in zee!) is het een heerlijk oord. Het heeft alles wat je van een tropisch oord mag verwachten: palmen, witte stranden en natuurlijk zo’n heerlijke zee ‘zo blauw, zo blauw’. Maar de Comoren bieden nog veel meer bijzonders. Naast tropisch is het eiland namelijk ook vulkanisch. Dus wat dacht je bijvoorbeeld van het beklimmen van een vulkaan of gewoon kennis maken met de plaatselijke bevolking die nog niet overspoeld is door massatoerisme. Kleine dorpjes om te ontdekken of juist heerlijk slenteren door oude wijken van Moroni. Eigenlijk is alles hier gewoon het ontdekken waard. De officiële talen zijn hier Frans en Arabisch. Maar er bestaat ook een eigen taal: Shikomoro (of gewoon Comoriaans). Om even bij stil te staan voordat je besluit om naar deze streken te gaan is de periode van de regentijd. Deze valt van oktober tot april, hoewel oktober en november daarbij minder nat zijn dan de maanden erna. Heet is het er trouwens altijd, ook als het de regentijd is. De beste reistijd is dan ook juni tot en met september. In deze periode kan het ook wel wat regenen, maar de luchtvochtigheid is minder erg dan in de regentijd. Wil je iets meer verkoeling, dan kun je het beter hogerop gaan zoeken, de meeste warmte hangt namelijk bij de kust.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Op de Comoren zijn veel verschillende mogelijkheden. Het is dan ook wel verstandig om van tevoren te bedenken wat je zou willen gaan doen. Een wandeling door de woestijn vraagt toch om andere kleding dan alleen liggen bruinen in de zon op een wit strand. Het vulkanische gebied vraagt natuurlijk om een ontdekkingstocht naar de vulkanen. Tropische regenwouden, woestijnen, groene bergen, graslanden: wat hebben de eilanden eigenlijk niet? Wil je graag duiken? Ook dat is hier mogelijk. Hiervoor zijn Mohéli en Mayotte aan te raden. Een vakantie op deze eilanden is één groot avontuur door zijn prachtige natuur. Maar ook de mogelijkheid om nog echt getuige te zijn van het leven van de plaatselijke bevolking maakt dit gebied tot iets unieks. Massatoerisme is hier nog niet aan de orde, waardoor de bevolking nog gewoon zichzelf is.

 

Moheli Marine Park

Wil je zwemmen en duiken tussen zeekoeien, zeeschildpadden en nog meer bijzondere dieren? Dan mag een bezoek aan het Moheli Marine Park niet ontbreken. Deze prachtige duikstek is te vinden bij het eiland Moheli en is één van de mooiste duikplekken in de wereld. Je kunt hierbij denken aan ontmoetingen met, zoals gezegd, zeeschildpadden en zeekoeien, maar ook met roggen, rifhaaien en bijzondere vissen. Ook zijn er hawksbill schilpadden te zien. Het is een beschermd gebied in het westen en zuiden van het eiland, duiktrips en andere excursies worden vooral in het westen georganiseerd. Niet alleen onder water is het hier trouwens een paradijs. Wil je liever boven water getuige zijn van prachtige dieren? Ook dat kan. Wat dacht je bijvoorbeeld van het spotten van schildpaddennesten? De zeeschildpad vindt het strand van Moheli namelijk ook een prima stek en heeft dit strand uitgekozen om zijn eieren te leggen. Naast duiken en snorkelen is een tocht met de boot voor de kust ook een aanrader. Dolfijnen, in dit geval de langsnuitdolfijn, zwemmen hier graag rond en kunnen zo prima bekeken worden. Deze prachtige dieren zijn ongeveer het hele jaar te bewonderen. Natuurlijk kun je ook als duiker geluk hebben en deze dieren treffen bij een duik! Verder op zee zijn er zelfs walvissen te zien. Overigens kunnen deze walvistours ook vanaf andere eilanden gemaakt worden. Walvissen zijn te spotten vanaf juli. De walvis komt dan richting warmer water om te kunnen baren en broeden. Later in het jaar, ongeveer november, zal het dier weer vertrekken naar Antarctica. Moheli Marine Park is erg populair geworden onder de backpackers. De gemiddelde temperatuur van zee is nagenoeg gelijk aan die van op het land en blijft bijna het hele jaar stabiel. Zwemmen is hier dus zeker geen straf.

 

Bezoek stranden

Tropische eilanden schreeuwen natuurlijk om badgasten. Een heerlijke strandvakantie, maar toch anders dan anders: dát is precies wat je hier vindt. Maar waar kun je het beste heen als je toch vooral van het strand wilt genieten? Natuurlijk moet je dit niet vergelijken met een vakantie aan de Spaanse kust, vol met toeristen en allerlei luxe. Het blijft immers een strand in een armer land van Afrika. Maar bijzonder is het daardoor zeker wel. Gewoon genieten van hagelwitte stranden en een prachtige turquoise zee. Op Grand Comore zijn er meerdere stranden te vinden. De luxe van hotels afgewisseld met de lokale bevolking en zijn eenvoud en gastvrijheid. Proef de cultuur van dit bijzondere land met zijn Arabische invloeden en ga tussendoor heerlijk genieten op één van de prachtige tropische stranden waardoor je je even in een paradijsje waant. Mooie stranden zijn natuurlijk te vinden op ieder eiland. Maar let op: er zijn stranden waar het gewoon vies is. Waar het afval het strand opspoelt en je dus niet echt lekker zult vertoeven. Een voorbeeld hiervan is het strand bij Moheli. Maar als je even door deze afvalergernis heen prikt, is het wel een prachtige omgeving waar het verder heerlijk vertoeven is. Maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor Bouni Beach op Grand Comore. Een erg mooi strand waarvan gezegd wordt dat het veilig is. Natuurlijk met mooie palmbomen en heerlijk wit zand. Er zijn meerdere mogelijkheden om jezelf te vermaken. Beachvolleybal, bijvoorbeeld, of voetballen op het strand of luisteren naar een concert! En toch is het hier nog rustig en heb je dus geen last van overvolle stranden. De keuze voor een strand is op een eilandenrijk natuurlijk niet moeilijk. Alleen al bij de stad Fomboni op Mohéli zijn meerdere stranden te bezoeken.

 

Karthala vulkaan

Ieder eiland van dit eilandengroepje is vulkanisch, maar toch is er nog maar 1 vulkaan die actief ‘zijn werk’ doet. Houd je van avontuur en durf jij wel een wandeling aan op een vulkaan die nog actief is? Op het eiland Grande Comore kun je namelijk de Karthala vulkaan beklimmen! Je komt hierbij door prachtige natuurgebieden, zoals mooie bossen. De klim van de Karthala, die 2.362 meter hoog is, is toch wel een tocht van vele uren. Tel daar de hitte bij op en je zult wel begrijpen dat het zeker een uitdaging is. Maar als je er bent, dan heb je ook wel wat prachtigs bereikt! De top is door de regelmatige uitbarstingen ingestort en daarom is deze nu zo’n drie bij vier kilometer groot. Wat het natuurlijk extra bijzonder maakt, is het feit dat de vulkaan nog zeer regelmatig uitbarst. Men zegt dat tussen iedere uitbarsting maar 4 tot 10 jaar zit, dus is het wachten op de volgende eruptie! Vanaf de vulkaan is het tropisch regenwoud goed te zien. Ook de spectaculaire zonsopgang is hier te beleven. De wandeling is te combineren met een rit in een 4-wheel drive. Dit maakt de klimtocht iets korter. De Karthala behoort trouwens tot de grootste vulkanen van de wereld, dus de beklimming ervan is een belevenis van formaat, zullen we maar zeggen. Ook is het meteen het hoogste punt van de eilandengroep. Op Grande Comore zijn maar liefst zo’n 75 kraters te vinden en je bent dan ook getuige van diverse lavastromen die ondertussen gestold zijn. Deze lavastromen reiken zelfs zo ver dat ze de zee in zijn ‘gerold’. De haven van Moroni is daardoor ook getroffen en wordt hierdoor een soort van geblokkeerd.

 

Saziley National Park en Mayotte

Saziley National Park ligt op het eiland Mayotte. Mayotte is een beetje de vreemde eend in de bijt doordat het bij Frankrijk is blijven horen, op verzoek van de inwoners zelf. De hoofdstad is Mamoudzou. Het park zelf is 4.180 ha groot en 4 km lang en is in 1991 ontstaan. Het hoogste punt in het park is 233 meter hoog. Het bestaat uit een gebied met droog struikgewas en de baobabs. Het park is een prachtige leefomgeving voor vogels en reptielen zoals gekko’s en op de stranden vind je schildpadden die daar ook hun eieren leggen. Ook hier kun je eventueel snorkelen of duiken in prachtig helder water. De natuur op Mayotte is trouwens toch al overweldigend. De kust bestaat niet alleen uit zandstranden, maar ook uit bergwanden. Ook hier is het hoogste punt een vulkaan: Mont Bénaire. De flora is prachtig. Wat dacht je van prachtige baobabs (een dikstammige boom die ook wel apenbroodboom wordt genoemd) en takamaka-bomen? Op Mayotte zijn er maki’s en ook de vleerhonden wonen hier. Omdat Mayotte Frans is, zijn er andere regels dan op de overige eilanden wat betreft de reisdocumenten. Jouw paspoort moet nog drie maanden geldig zijn, waarbij je uitgaat van je vertrekdatum van het eiland. Blijf je korter dan drie maanden op Mayotte dan is een visum niet nodig! Ook handig: er wordt gewoon betaald met de euro. Het eiland is door zijn Franse achtergrond luxer dan de eilanden die officieel de Comoren beslaan.

     

Plaatsen

In dit kleine staatje zijn niet veel grote steden te vinden. Maar natuurlijk heeft dit land zijn charme juist te danken aan de gastvrije bevolking met zijn eigen dorpjes. Moroni is de grootste stad, maar met 41.557 inwoners natuurlijk voor onze begrippen amper een stad te noemen. Daarna volgen andere plaatsen als Mutsamudu, Tsémbehou en Domoni op Anjouan en het stadje Fomboni op Mohéli. In de steden kun je genieten van het dagelijkse leven van de inwoners, maar ook van andere voorzieningen. De oude centra van de stadjes bieden een wirwar aan steegjes, heerlijke markten en vaak veel oude architectuur.

Moroni

Je verwacht van een hoofdstad dat het om een grote stad gaat, maar in dit staatje is ook de hoofdstad niet overdreven. Het is een klein stadje en dat heeft natuurlijk ook juist zijn eigen charmes. Aan de westkust van het eiland Grande Comore is het stadje te vinden en het wordt ook wel Njazidja genoemd door de inheemse bevolking. Het stadje heeft een eigen vliegveld en ook een haven. Vanuit deze haven kun je het vasteland bereiken of bijvoorbeeld een uitstapje maken naar Madagaskar. Markten en moskeeën zijn hier op meerdere plekken te vinden. De markten zien er fleurig uit door de kleurrijke gewaden van de bevolking. Daarnaast heeft het toch ook nog wel andere bezienswaardigheden, zoals het C.N.D.R.S museum. Dit is een historisch museum waar je onder andere een opgezette coelacanth kan zien, wat een levend fossiel is. Dit houdt in dat het om een organisme gaat wat lijkt op uitgestorven soorten. De coelacanth behoort tot de kwastvinnigen, waarvan men denkt dat dit voorlopers zijn van de amfibieën en ongeveer in dezelfde tijd zijn uitgestorven als de dinosauriërs. Op de coelacanth zelf na dus, die nog zo af en toe gevangen wordt! Je kunt in Moroni ook genieten van historische plekken met uitzicht op de oceaan. Diverse mooie restaurants zijn aanwezig en zeer luxe hotels om even lekker uit te rusten en wat te eten. Of zelfs te overnachten natuurlijk. Wat een contrast met de huizen van de bewoners in de steegjes van deze stad! Het islamitische land, voornamelijk Soennitisch, is uiteraard gezegend met meerdere prachtige moskeeën. Deze moskeeën behoren tot de mooiste bezienswaardigheden in o.a. Moroni en Mutsamudu. In Moroni vind je de Grand Mosque du Vendredi. In Moroni zijn overigens auto’s te huur. Dit is tevens de enige plek waar dit kan.

Mutsamudu

De tweede stad van de Comoren is Mutsamudu en ligt in het noorden van het eiland Anjouan. Het is in 1482 ontstaan en is de hoofdstad van dit eiland. Met zijn 23.600 inwoners is het natuurlijk niet groot in afmeting maar heeft wel een historisch centrum om te bezoeken. In dit stadje kun je een oude citadel bewonderen of slenteren door de smalle steegjes. Kleine ambachten kom je dan tegen en daarmee is een gesprekje aanknopen met de plaatselijke bevolking hier zeker een mogelijkheid. Ook zijn er winkeltjes en marktjes te bezoeken. Daarnaast kun je de Dziancoundré waterval hier bewonderen. Het klimaat is hier ook tropisch en vooral van december tot april is het hier erg warm. Wil je het liever iets koeler hebben, dan is het dus verstandig om in een andere periode te gaan. Met een gids kun je door de stad dwalen en bijvoorbeeld de citadel bezoeken. Ben je niet bang uitgevallen dan zou je dit ook achterop de scooter kunnen doen. De Citadel van Mutsamudu laat je zwijmelen door de prachtige uitzichten op de haven en natuurlijk de stad zelf. Het is gebouwd om de stad te beschermen tegen piraten die vanuit Madagaskar naar de buureilanden kwamen om te plunderen. Het verhaal gaat dat de koning vanaf deze muur zijn onderdanen opdrachten gaf. Het paleis van de sultan is hier in de stad ook nog te vinden. De Médina is het oude gedeelte van de stad. Hier kun je rustig ronddolen door de kleine straatjes en steegjes. Door een gids te nemen hoor en zie je waarschijnlijk meer en misschien mag je zelfs vanaf de minaret van de moskee uitkijken over de stad! Door met een gids in zee te gaan zul je meer te weten komen over de cultuur en de geloofsovertuigingen van het land.

Domoni

Op weg naar deze boeiende plek zullen de minaretten je al van verre de weg wijzen. Ze steken torenhoog boven de huisjes uit en steken prachtig af tegen de groene bergen op de achtergrond. Domoni is met ruim 16 duizend inwoners de derde stad van het land. Voor zover het in onze begrippen dan nog stad mag heten natuurlijk. Het ligt eveneens op Anjouan, maar dan aan de oostkust. De stad was ooit, in de 15e eeuw, een handelscentrum van naam. Dit kwam door zijn bloeiende handel met Afrika en Azië. Door de buitenlandse invloeden is ook de Islam richting het eiland gekomen. Wat je hier zeker moet gaan bekijken is het houtsnijwerk waar de stad om bekend staat. Zoals veel Noord-Afrikaanse steden hebben, heeft ook Domoni een medina. Hier wordt het oudste gedeelte van de stad mee bedoeld. In de oude medina van Domoni kijk je je ogen zeker uit. De medina is al ontstaan in de 12e eeuw! Waan jezelf terug in de tijd en slenter door de wirwar van smalle steegjes en verwonder je over het historische gedeelte van de stad. Dit oude centrum herbergt maar liefst vier paleizen. Eén paleis stamt uit de 13e eeuw en de overige paleizen stammen uit een eeuw later. In de medina vind je nog meer historische bouwwerken zoals meerdere moskeeën, natuurlijk met hoge minaretten. De eerste sultan van Anjouan ligt hier begraven en zijn graftombe is dan ook te bewonderen, evenals het mausoleum van Ahmed Abdallah, de eerste president na de onafhankelijkheidsverklaring. Omdat de stad aan de oceaan ligt, heb je hier ook prachtige vergezichten over het water. Het stadje met zijn witte minaretten, de groene bergen en het blauwe water zorgt voor oogstrelende panorama’s.

 

Inwoners

Inwoners van dit prachtige land hebben vooral een Bantu-Arabische afkomst, wat overeenkomt met inwoners van Zanzibar. Zo’n 550 – 600 jaar voor onze jaartelling arriveerden op de Comoren waarschijnlijk Melano-Polynesiërs. Vervolgens werden de eilanden door diverse handelsschepen vanuit Afrika, Indonesië, Arabische landen maar ook Europese landen, zoals Portugal en Nederland, bezocht. Frankrijk koloniseerde uiteindelijk de eilanden in 1843. Deze kolonisatie duurde tot 1975, alleen de bevolking van Mayotte koos er voor om bij Frankrijk te blijven! Er zijn meerdere etnische groepen te vinden: Sakalava, Antalote, Cafre, Makoa en Oimatsaha. Deze bevolkingsgroepen wonen vreedzaam samen. De bevolkingsdichtheid ligt op bijna 300 inwoners per vierkante meter en groeit ieder jaar met zo’n 2,9%. De meeste inwoners zijn Soennitische moslims, de Islam is dan ook de staatsgodsdienst. Toch zijn er ook Rooms Katholieken te vinden, dit gaat om ongeveer 2%. Ieder eiland heeft zijn eigen parlement en ook een lokale regering, waardoor er een gedeeltelijke autonomie geldt voor de eilanden op zich. Dit systeem is na de verkiezingen in 2006 ingesteld. Dit houdt dus in dat er 4 presidenten en 4 parlementen aanwezig zijn in het land! De voornaamste bronnen van bestaan zijn landbouw en handel. De bevolking op de eilanden is nog niet overal overspoeld door toeristen, waardoor zij nog gewoon hun eigen leven leiden en daarmee is het een bijzondere ervaring om bij deze mensen op bezoek te gaan! Zij zullen je hartelijk ontvangen.

 

talen

De Comoren kennen officieel wel acht verschillende talen, die allemaal nog “levend” zijn en dus nog door verschillende delen van de bevolking gesproken worden. Binnen al deze talen zijn er dan ook weer verschillende dialecten te vinden. De acht talen op de Comoren zijn Comorees, Frans, Mwali-Comorees, Ndzwani-Comorees, Ngazidja-Comorees, Plateaumalagasi, Réunion-Creools Frans en standaard Arabisch. Hoeveel mensen er echt Arabisch spreken is niet duidelijk. De meeste mensen spreken het Ndzwani-Comorees, maar het Arabisch en Frans worden als officiële talen gezien. Alle dialecten van de Comoren hebben een Arabische invloed, wat natuurlijk alles te maken heeft met de Arabische invloeden van de vroegere bezoekers en de invloeden van de Islam. Het Comorees als taal kent bijvoorbeeld al vier varianten. Misschien denk je dat je met Engels ook wel ver zult komen. Helaas is het toerisme op de Comoren nog niet zo ver ontwikkeld en zul je je in het Engels lang niet overal verstaanbaar kunnen maken. Door in het Frans te communiceren, zul je waarschijnlijk het verst komen. Nu de Comoren steeds populairder worden, met name onder backpackers, is de verwachting dat de beheersing van de Engelse taal wel steeds beter zal worden onder de lokale bevolking. Economisch gezien is het aantrekken van het toerisme ook voor de lokale bevolking zeker van belang. Voor nu is dat helaas echter nog niet het geval.

 

Vervoer

Autorijden is een vak apart op de Comoren. De wegen zijn namelijk in slechte staat en ook de voertuigen die daar gebruik van maken. Mocht je toch kiezen om te rijden, zorg dan dat de tank regelmatig gevuld wordt. Daarnaast wordt het aanbevolen om buiten Moroni niet te stoppen bij ongevallen. Beter kun je zo snel mogelijk richting het politiebureau rijden. De weggebruikers houden zich niet aan verkeersregels en er gebeuren dan ook veel (dodelijke) ongelukken. Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen op de Comoren. De eilanden worden verder onderling verbonden door onder andere scheepvaart. Hier is het helaas zo dat niet alle schepen aan de veiligheideisen voldoen. Je zult dus goed op moeten letten en je gezonde verstand moeten gebruiken. Het wordt bijvoorbeeld aangeraden om volle veerboten niet te gebruiken. De dienstregeling is ook niet echt zo stipt als we in Nederland gewend zijn. Zie je een kleine boot, de zogenaamde ‘kwassa-kwassa”, laat je dan niet verleiden om mee te varen. Dit is namelijk illegaal. Doe je dit wel, dan neem je het risico gevangen genomen te worden of een geldboete te krijgen! Ook piraterij is hier aanwezig . Kortweg gezegd: het is veiliger om met het vliegtuig te reizen! Wil je toch zelf per boot de eilanden aandoen? Denk er dan eveneens aan dat toelating is vereist om aan te mogen meren of uit te mogen varen. Spoorwegen zijn er helemaal niet te vinden op de Comoren.

 

Keuken

De Comoren is een groep eilanden in een oceaan waar veel gevist wordt, dus ligt het voor de hand dat er vooral veel vis op het menu staat. Maar daarnaast is er ook een overvloed aan verse groente, fruit en kruiden. Heerlijke ingrediënten dus om mee aan de slag te gaan. Op de markten zal je deze heerlijke producten dan ook kunnen kopen. Soms moet je even verder kijken dan de luxe van je eigen hotel, waar je uiteraard ook veel te eten krijgt wat niet per se typerend is voor de Comoren. Misschien zie je dan wel kleinere restaurantjes waar de lokale bevolking bijvoorbeeld kreeftjes voor je klaar kan maken, gegarneerd met veel kruiden en vaak geserveerd met rijst. Naast bijvoorbeeld grillrestaurants kun je op de Comoren echter ook gewoon de meer Westerse restaurants vinden, zoals een pizzeria. Maar natuurlijk is het leuker om meer te proeven van de lokale etenswaren. Bezoek dan ook eens een restaurant waar ze naast vis ook zeevruchten serveren. Maar ook kip wordt op de eilanden veel gegeten. Kies eens voor een gelegenheid waar de lokale bevolking zelf gaat eten en wees zo echt getuige van het eten, de cultuur en het leven van het land zelf! Daarnaast kun je op de Comoren ook een lekker drankje doen. Hoewel het grootste gedeelte van de bevolking Moslim is, schijnt het niet zo te zijn dat er geen alcohol gedronken wordt door de lokale bevolking.

 

Veiligheid

Op de Comoren is het op politiek gebied erg roerig, wat de veiligheid in het land niet ten goede komt. Na de onafhankelijkheidsverklaring op 8 juli in 1975 heeft het land meerdere presidenten gekend. Het land raakte in chaos en meerdere keren werd er een coup gepleegd. Uiteindelijk werd er in 2003 een akkoord opgesteld door de eilanden hoe de verdeling van de macht was, waarbij ieder eiland dus ook een eigen president en regering kreeg. Nog altijd zijn er echter politieke spanningen op de eilanden. Soms ontstaan hierdoor dus ongeregeldheden, probeer deze zoveel mogelijk te vermijden! Hou jezelf op de hoogte door de lokale berichten te volgen. Op de Comoren bevindt zich trouwens geen Nederlandse ambassade. Mocht je toch vragen hebben en hierbij een ambassade nodig hebben, dan kun je de ambassade in Tanzania (Dar es Salaam) benaderen. Ook piraten zijn een dreiging voor de veiligheid. Zij zijn onder andere actief rond de kust van de eilanden, in de Indische Oceaan en in de Golf van Aden. Zij hebben het voorzien op alle scheepvaart. Niet alleen dus op de commerciële vaart, maar ook gewoon op de recreatievaart zoals zeiljachten. Let natuurlijk ook op dat je de geldende regels en wetten in acht neemt! Helaas kun je anders behoorlijk in de problemen komen. Cyclonen en eventuele vulkaanuitbarstingen zijn risico’s vanuit de natuur waar je rekening mee moet houden. Volg in zo’n situatie altijd instructies van lokale authoriteiten op.

 

Medische info

Helaas ontkom je er niet aan: vaccinatie! Vaccinaties worden aanbevolen voor hepatitis A, malaria en polio (de DTP-prik). De kosten voor deze inentingen kunnen vergoed worden door jouw zorgverzekering. Meestal is hier een aanvullende verzekering voor nodig. Maar natuurlijk is het aan te bevelen om toch even goed naar jouw verzekering te kijken als je een verre reis gaat maken. Vaak is de dokter duurder dan we hier gewend zijn. De extra kosten die je daarom maakt, worden niet vergoed door jouw gewone zorgverzekering. Daarom is een goede reisverzekering belangrijk, die deze extra kosten voor jou zal betalen. Overigens kan dit ook gedekt worden door sommige aanvullende verzekeringen. Op de Comoren zelf zijn niet veel medische voorzieningen. Bij medische klachten moet er vaak uitgeweken worden naar andere landen, zoals Tanzania. Let daarom dus ook goed op bij je reisverzekering of repatriëring inbegrepen is. Malaria komt, zoals gezegd, voor en kan voor een hoop ellende zorgen en zelfs dodelijk aflopen. Het is een infectieziekte die de malariamuggen overbrengen. Als westerlingen hebben we geen immuniteit opgebouwd tegen deze ziekte. Er zijn diverse maatregelen te nemen om dit te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een anti-muggenspray en slaap onder een klamboe. Zorg ook voor kleding die het lichaam goed bedekt. Overigens bestaat er geen vaccinatie tegen malaria, maar moet je pillen slikken die je alleen kunt krijgen op voorschrift van een arts. Bij een langer verblijf heb je een verhoogde kans op buiktyfus.

 

Visum

In de eerste plaats heb je uiteraard een geldig reisdocument nodig als je naar het buitenland gaat. Bij deze reis moet jouw reisdocument een paspoort zijn, een identiteitskaart is hier niet geldig. Verder moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf de datum waarop je op de Comoren arriveert. Let dus even goed op of jouw paspoort nog aan deze eis voldoet en zo niet, zorg dan dat je op tijd een nieuw paspoort aanvraagt. Het zou immers erg jammer zijn als je daardoor in de problemen komt en deze mooie reis met veel gedoe moet beginnen of zelfs niet eens kan laten beginnen. Verder moet er in je paspoort nog een pagina vrij zijn voor een stempel bij aankomst in het land. Je hebt ook een visum nodig. Een visum schaf je, bijvoorbeeld, aan bij aankomst (visa on arrival) en deze betaal je bij voorkeur in Westerse valuta. Het handigst is het echter om deze aan te schaffen voordat je vertrekt zodat je voorbereid op reis kunt en terplekke geen kostbare tijd kwijt bent met het aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld via de ANWB. Hiermee voorkom je onnodige wachttijden op het vliegveld. Meer informatie kun je eventueel opvragen bij de ambassade van de Comoren. De ambassade in Brussel is hierbij dichtst bij. Ga je naar Mayotte, dan gelden er andere regels. Voor ons Westerlingen is dat juist in ons voordeel, Mayotte vereist namelijk geen visum als je er korter dan drie maanden verblijft.