Costa Rica
     
 

Costa Rica

Een Midden-Amerikaans land dat ingeklemd ligt tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee. Het heeft werkelijk alles wat de hedendaagse toerist zich maar kan wensen: paradijselijke stranden, indrukwekkende landschappen, een zeer diverse flora en fauna, luxe resorts, mooie architectuur, vriendelijke mensen en een moderne hoofdstad. Ten noorden van Costa Rica bevindt zich Panama, aan de zuidkant grenst het aan Nicaragua. Het land is 51.100 vierkante kilometer groot en telde in 2016 een bevolking van ongeveer 4,8 miljoen inwoners. Hiervan hangt 71% het katholieke geloof aan, 14% is protestants. Costa Rica behoort tot de rijkste landen van Latijns-Amerika, niet voor niets betekent Costa Rica ‘rijke kust’. Betalen doe je met de Costa Ricaanse Colon (CRC). In tegenstelling tot veel andere Latijns-Amerikaanse landen kent Costa Rica een lange democratische historie, al in 1899 werden de eerste democratische verkiezingen georganiseerd. Grote bloederige conflicten heeft het land in de recente historie nooit gekend. In de veertiger jaren van de vorige eeuw woedde in het land wél een korte burgeroorlog. In 1949 werd het leger door de toenmalige president José Figueres Ferrer officieel afgeschaft. De eerste tekenen van bewoning dateren van 13.000 jaar geleden. Duizenden jaren werd het land slechts bewoond door enkele indianenstammen. Deze stammen hebben zich tegenwoordig grotendeels teruggetrokken in de 22 reservaten die het land rijk is. De grote ommekeer kwam toen Costa Rica in de 16e eeuw werd bezet door Spanje. Nog steeds is de Spaanse culturele invloed duidelijk merkbaar in het openbare leven. De officiële taal is Spaans, hoewel de meeste inwoners ook Engels spreken. Het land beschikt over een indrukwekkende natuur en een rijke flora en fauna. Met name in de regenwouden is de diversiteit erg groot. Het land heeft veel beschermde natuurgebieden. De cultuursnuivers onder ons kunnen hun hart ophalen in de hoofdstad San José. Deze op circa 1100 meter hoogte gelegen stad is modern, maar een aantal van de historische panden zijn bewaard gebleven. De tropische stranden langs de beide kustgebieden zijn wereldberoemd, er staan veel luxe resorts. De gemiddelde temperaturen verschillen niet veel door het jaar heen: 25 tot 30 graden. In januari tot en met maart valt de minste regen. Dat alles maakt Costa Rica tot een heerlijk vakantieland dat bovendien uitermate betaalbaar is.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Het is een land met diverse gezichten. Vermoedelijk ga je er naartoe om te genieten van een welverdiende vakantie na een jaar lang hard werken. Aan de witte stranden kun je heerlijk ontspannen, zwemmen, surfen en snorkelen. In het binnenland krijg je een overweldigende natuur voorgeschoteld met een grote diversiteit aan flora en fauna. Misschien ga je wel één van de grote vulkanen beklimmen! Het is in ieder geval de moeite waard om een beschermd natuurgebieden te bezoeken. Costa Rica heeft er bijna 170 binnen haar grenzen! Je kunt er ook voor kiezen om wat cultuur te snuiven. De stammen die Costa Rica traditioneel bevolkten wonen nu vaak in reservaten, waarbinnen ze zelfbestuur bezitten.

 

Nationaal Park Manuel Antonio

Dit nationale park ligt direct aan de Grote Oceaan op een afstand van 130 kilometer van de hoofdstad San José, het werd in 1972 opgericht. Het park dankt zijn populariteit aan de combinatie van uitgestrekte witte stranden, regenwoud dat groeit tot vlak aan de kustlijn en een grote diversiteit aan flora en fauna. In totaal leven in het Nationaal Park Manuel Antonio 109 verschillende zoogdieren en maar liefst 184 vogelsoorten. Tot het park behoren ook twaalf voor de kust liggende eilandjes. Tussen deze eilandjes bevinden zich beschermde koraalriffen. Mocht je besluiten dit park te bezoeken, dan moet je zeker je fotocamera niet vergeten mee te nemen. Voor het schieten van mooie plaatjes hoef je maar weinig moeite te doen. In totaal heeft dit park, dat één van de fraaiste is van het land, een oppervlakte van 682 hectare. Op het terrein staan verschillende villa’s die je kunt huren. Ze zijn stuk voor stuk luxe ingericht en van alle gemakken voorzien. Een aantal van deze verblijven hebben zelfs de beschikking over een zwembad. Ze zijn geschikt voor een klein gezin (twee slaapkamers) en voor grotere groepen (acht slaapkamers). De toegangsprijzen voor het park liggen op een relatief laag niveau, een kaartje voor Blijdorp in Rotterdam of Artis in Amsterdam is aanzienlijk duurder. Het is verstandig om gebruik te maken van de mogelijkheid tot het maken van een ‘guided tour’. Wil je liever een privégids hebben? Ook dat behoort tot de mogelijkheden! Het voordeel van een rondleiding is dat de ervaren gidsen je de mooiste plekjes van het park kunnen laten zien. Ze weten precies waar de zeldzame dieren zich ophouden. Na de drie uur durende rondleiding blijft er nog voldoende tijd over om te kunnen genieten van de prachtig witte zandstranden en een heerlijke vruchtencocktail. Wie slim is bezoekt dit park in de periode december tot en met maart, dan valt er in Costa Rica namelijk maar weinig regen. Want ja: het land is niet voor niets zo groen!

 

Vulkaan Irazú

Costa Rica staat bekend om zijn vele vulkanen, een aantal daarvan vertoont continu activiteit. Het landschap rond een vulkaan is – dankzij de uitbarstingen – meestal erg vruchtbaar. Je treft er daarom dus een uitgebreide vegetatie aan. Het bewonderen van de krater zelf is ook een onvergetelijke belevenis. Veel vulkanen zijn echter moeilijk te bereiken, het kost je niet zelden een urenlange wandeling door de jungle om er te komen. Zonder ‘hiking’ ervaring en een goede uitrusting kun je er daarom beter niet aan beginnen. Maar waarom zou je moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? De Irazú vulkaan ligt op twee uur reizen van de hoofdstad San José. Met zijn top van circa 3.400 meter is het één van de hoogste punten van het land. In Costa Rica wordt de Irazú ook wel ‘El Coloso’ genoemd vanwege zijn grote omvang. De reis naar de krater loopt via een slingerweggetje. Op de lager gelegen delen zie je akkers vol met uien en aardappelen die door de plaatselijke bevolking worden verbouwd. Dat is een idyllisch plaatje. Naarmate je hoger komt neemt de vegetatie af tot een paar struiken en wat vetplanten. Het laatste – korte – gedeelte zul je te voet moeten afleggen. Houd er wel rekening mee dat als gevolg van de ijle lucht de inspanning groter is dan je aanvankelijk zou verwachten. Doe het dus rustig aan. De beloning die boven op je wacht is heel bijzonder. Op een heldere dag kun je namelijk zowel de Grote Oceaan als de Caraïbische Zee zien! Hoewel de Irazú een actieve vulkaan is, vond de laatste grote uitbarsting plaats in 1963. Op de top bevinden zich verschillende kratermeren. De watertemperatuur van het grootste meer bedraagt ongeveer 35 °C en in de buurt van fumarolen kan dit zelfs oplopen tot 70 °C. Wie goed kijkt naar het groen/blauwe wateroppervlak kan het op sommige plaatsen zien borrelen. Vlak onder de top is er een gelegenheid waar je eten, drinken en souvenirs kunt kopen. Een lunchpakket meenemen is dus niet nodig!

 

De watervaltuinen van La Paz

De beroemde watervaltuinen van La Paz bevinden zich op een uur rijden van de hoofdstad San José. Dit best bezochte park staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende La Paz waterval, er is veel meer te zien en te doen dan dat. La Paz heeft onder andere een verblijf voor exotische kikkers, een vlindertuin en een aparte ruimte voor kolibries. Daarnaast fungeert het park als opvangplek voor illegaal gevangen en verhandelde dieren zoals toekans, aapjes, luipaarden en andere exotische dieren. In het wild maken deze dieren namelijk geen kans meer. Je kunt hier ook zelf door het regenwoud lopen over verharde paden met een totale lengte van 3,5 kilometer. Dat is een verrassende ervaring. Wie verstandig is, draagt stevige wandelschoenen. Het La Paz Waterfall Gardens Nature Park is 28 hectare groot, 16 hectare daarvan is regenwoud. Normaliter stel je vermoedelijk prijs op zonnig weer tijdens je vakantie. Wanneer je tijdens een stortbui door het regenwoud loopt, is dat een wel heel bijzondere ervaring. Het natte pak dat je oploopt, moet je maar voor lief nemen. Je kunt ter plaatse natuurlijk ook een regenpak aanschaffen. In de vroege morgen ligt het park vaak deels in de mist en de bewolking, ook dat is een prachtig schouwspel. Wie zich na de voettocht door het regenwoud wil verfrissen, kan een duik nemen in het Tout Lake. Je kunt in dit ecologisch opgezette park ook uitermate luxe logeren. Wie in The Peace Lodge verblijft, heeft bovendien toegang tot het park buiten de reguliere openingstijden om. Veel van de dieren in het park zijn dan juist actief. Geef je ogen en oren maar de kost en vergeet je camera niet mee te nemen! Het is niet vreemd dat veel mensen deze prachtige omgeving uitkiezen voor het sluiten van hun huwelijk. Het kost natuurlijk wel een paar centen, maar dan kun je ook je hele leven terug kijken op een unieke dag.

 

Boruca

Bezoek eens de oorspronkelijke bewoners! Ook voor de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw was Costa Rica niet dichtbevolkt. De Ziektes die de Spanjaarden meebrachten decimeerde de oorspronkelijke bewoners nog verder. De Boruca stam wist grotendeels aan de veroverzucht van de Spanjaarden te ontkomen. Na hevige gevechten trokken zij zich terug in een voor de Spanjaarden onaantrekkelijk gebied. De Boruca herdenken dit nog ieder jaar in de maand februari met het ‘Fiesta de los Diablitos’, het feest van de kleine duivels. Tijdens de festiviteiten dragen de mannelijke leden van de stam kleurige houten maskers. De Boruca indianen wonen in het Talamanca gebied dat haar naam ontleent aan de gelijknamige rivier die in de buurt van het reservaat stroomt. Het Talamanca gebied ligt in het zuiden van Costa Rica, ongeveer twintig kilometer van de grens met Panama. De Boruca stam telt nog ongeveer 2.000 leden, ze leven in een door de stam bestuurd reservaat met een totale oppervlakte van 140 vierkante kilometer. Eeuwenlang heeft de Boruca stam geleefd van wat het land opbracht. Belangrijke gewassen zijn maïs, bonen, cassave, papaja en rijst. Daarnaast verkopen ze prachtige handgesneden maskers die zeer geliefd zijn. Ook is men erg bedreven in het maken van kleine trommels die traditioneel gemaakt worden van ceder of balsa hout en bespannen worden met het leer van koeien. Ondanks het feit dat de stam veel moeite deed om hun identiteit te bewaren, spraken rond 1970 nog maar vier of vijf oude bewoners vloeiend de oorspronkelijke taal. Tegenwoordig heeft de Boruca taal een plaats gekregen in het lagere onderwijs. Een bezoek aan het reservaat waar de Boruca stam leeft is een adembenemende belevenis, je kunt maar beter geen hoogtevrees hebben. Het dorp is te bereiken via twee ingangen bij de Pan-American Highway. De zuidelijke weg kan tijdens het regenseizoen ondergelopen zijn. Brandstof is in het dorp niet verkrijgbaar, vertrek dus met een volle tank. Er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden en het dorp beschikt over elektriciteit en stromend water.

     

Plaatsen

Wie denkt dat het land voornamelijk bestaat uit regenwoud, natuurparken en strandresorts, vergist zich. Het land is veelzijdiger dan dat. Verspreid door het land vind je veel plaatsen waar onder meer de Spaanse cultuur nog altijd duidelijk zichtbaar is. Als je voor een verblijf in de hoofdstad San José kiest, kun je vele kanten uit. Niet voor niets noemt men San José de toegangspoort van Costa Rica. De stad Cartago is vlakbij en ook als je het gebied rond de vulkaan Irazú wilt verkennen, hoef je niet ver te reizen. Strandresorts zijn er volop langs de beide kusten die Costa Rica rijk is. Als je liever een karakteristiek kustplaatsje wilt aandoen, dan is Puerto Viejo een echte aanrader.

San José

De hoofdstad, San José, ligt op circa 1.100 meter hoogte, de nationale luchthaven bevindt zich 17 kilometer ten noordwesten van de stad. San José heeft in de jaren vijftig van de vorige eeuw een snelle groei doorgemaakt. In 1950 telde de stad nog maar 87.000 inwoners, anno 2017 is de bevolking gegroeid tot circa 335.000. De oorzaak van deze explosieve groei is toe te schrijven aan de gunstige ontwikkelingen in de tabak- en koffie-industrie. Je kunt de binnenstad van San José prima te voet verkennen. Als gevolg van de explosieve stadsuitbreiding hebben weliswaar veel historische panden het veld moeten ruimen, maar gelukkig is er voldoende overgebleven om van te genieten. In de binnenstad heerst bovendien een gezellige sfeer, de Costa Ricaan flaneert veel en graag. Terrasjes zijn er in overvloed! De collectie van het ‘National Museum of Costa Rica’ geeft een uitstekend overzicht van de geschiedenis van dit specifieke stukje Midden-Amerika. Je ziet er onder andere pre-Columbiaanse kunstwerken en overblijfselen uit het Spaanse koloniale verleden. Het prachtige Teatro Nacional is gezichtsbepalend voor het Plaza de la Cultura. De magnifieke gevel is neoklassiek, aan de zijkanten staan standbeelden van Ludwig van Beethoven en de Spaanse schrijver Pedro Calderón de la Barca. Tijdens een rondleiding kun je je vergapen aan de uitgebreide plafondbeschilderingen, marmeren ornamenten en mooie schilderijen. Na zoveel pracht en praal is het misschien tijd om van de Costa Ricaanse eetcultuur te gaan genieten. De beste locatie daarvoor is de Mercado Central. Wie denkt dat de Rotterdamse Markthal kleurrijk is, moet hier eens een kijkje nemen! In de overdekte Mercado Central kun je onder andere genieten van veel lokale gerechten. Ook voor het kopen van souvenirs in de vorm van specerijenmengsels en leuke kleding ben je hier aan het juiste adres.

Puerto Viejo

Puerto Viejo is een klein dorp in het zuidoosten, het ligt direct aan de Caraïbische Zee. Hier vind je een typisch Caraïbische, relaxte sfeer, je zou het ook wel een typische reggaesfeer kunnen noemen. Alsof je ieder moment Bob Marley of Peter Tosh tegen het lijft kunt lopen. In het dorpje overheersen de kleuren rood, geel, blauw en groen. Je ziet overal mensen met lange ‘dreadlocks’ en een surfplank. Een groot deel van de inwoners van Puerto Viejo stamt namelijk af van Caraïbische werknemers die in Costa Rica zijn blijven wonen. Het centrum van dit dorpje is maar drie of vier blokken in het vierkant. Je treft er echter wel veel leuke restaurantjes, winkeltjes en bars aan. Naar Puerto Viejo gaan, betekent genieten van het strandleven. De golven zijn hoog genoeg om lekker te kunnen surfen en als je bang bent te verbranden, kun je altijd nog in de schaduw van een kokospalm gaan liggen. Voor de gevorderde surfers is het strand van Salsa Brava een absolute must. Dankzij het daar voor de kust liggende rif ontwikkelen zich hier de meest spectaculaire golven. Andere populaire stranden zijn Playa Negra en Playa Cocles. Fietsen is een populaire wijze van vervoer in Puerto Viejo. Voor omgerekend 5 euro huur je een exemplaar voor twaalf uur, duur is het dus niet. Ben je een liefhebber van kajakken? In dat geval fiets je gewoon naar Plaza Punta Uva en huur je er een. Vervolgens peddel je lekker op zee, of op de nabijgelegen rivier. In de omgeving van Puerto Viejo kun je dus terecht voor een paar dagen relazen aan het strand, maar wat actiever kan ook gewoon!

Cartago

Cartago is een interessante stad om te bezoeken. Vanuit San José is deze plaats eenvoudig per bus te bereiken, ver is het niet. Per uur rijden er meerdere bussen tussen deze twee steden. Omdat het busstation van Cartago vlakbij de Basilica de Nuestra Señora de los Angeles ligt, kun je deze bekendste kerk direct gaan bezoeken. Op deze plek – zo gaat het verhaal – verscheen in 1635 de zwarte madonna van Los Angeles (ook wel Negrita genoemd) aan een meisje van eenvoudige komaf. Negrita verscheen in de vorm van een kleine pop die, ondanks dat deze regelmatig werd verplaatst, steeds naar dezelfde plaats terug keerde. De zwarte madonna van Los Angeles is daarom verkozen tot de beschermheilige van Costa Rica. Ze wordt nog altijd aanbeden in de basiliek omdat men haar genezende krachten toedicht. In een aantal vitrinekasten liggen zilveren en gouden miniaturen, dit zijn offergaven van gelovigen die na aanbidding van Negrita genezen zijn. Ook al hecht je geen geloof aan deze overleveringen, dan nog is het interessant om de basiliek te bezichtigen. De zwarte madonna wordt overigens ieder jaar op 2 augustus herdacht. Op die dag is er een bedevaartstocht tussen San José en Cartago. Niet ver van Cartago vind je de Lankester Tuinen. Als je de bus naar Paraiso neemt kom je er langs. De tuinen werden in de vijftiger jaren van de vorige eeuw aangelegd door de Brit Charles Lankester, in 1974 werd het beheer overgedragen aan de Universiteit van Costa Rica. Deze botanische tuinen staan onder andere bekend om de prachtige orchideeën die je er kunt bezichtigen. De collectie omvat meer dan 1.400 soorten! Vanuit Cartago kun je tevens uitstapjes maken naar de vulkaan Irazú, de Orosí vallei en het Tapanti National Park.

 

Inwoners

Omdat Costa Rica een van de weinige landen in Midden- en Zuid-Amerika is dat nooit slaven uit Afrika importeerde, kan bijna 95% van de bevolking worden omschreven als ‘blank’. De meesten van hen stammen uiteraard af van Spaanse voorouders. Ook zijn er veel inwoners met een Italiaanse of een andere Europese achtergrond. In Costa Rica wonen twee minderheidsgroepen. De zogenaamde Afro-Caraïbiers stammen af van de Engelstalige Caraïbische eilanden, voornamelijk Jamaica. De andere minderheidsgroep betreft mensen met een Chinese afkomst. Net zoals in de Verenigde Staten waren het vooral de Chinezen die betrokken waren bij de bouw van spoorlijnen, met name de Pacific spoorweg. Deze lijn werd in het begin van de twintigste eeuw aangelegd. Een deel van deze Chinese arbeiders is in Costa Rica blijven wonen. Verder wonen er in het Noorden nog veel Nicaraguanen die destijds gevlucht zijn voor de burgeroorlog aldaar en niet terug keerden. De oorspronkelijk indianen die het land bevolkten voordat de Spaanse conquistadores het land in bezit namen, maken nog maar hooguit 1% van de bevolking uit. Deze indianen leven voornamelijk in één van de 22 reservaten die Costa Rica telt. Circa 7.000 Bribrí- en Cabécar-indianen leven in het Talamanca gebergte. Boruca- en Térraba-indianen wonen boven de Térraba vallei, meer dan 3.000 zielen telt deze gemeenschap niet. Op het prachtige schiereiland Osa ten slotte wonen nog circa 5.000 Guaymi. Deze bevolkingsgroep is echter oorspronkelijk afkomstig uit buurland Panama. Opvallend is dat wij Costa Rica vaak zien als een agrarische samenleving, terwijl 95% van de bevolking in een stedelijke omgeving woont. Het land telt ongeveer 4,8 miljoen inwoners, in de hoofdstad San José wonen bijna 335.000 mensen.

 

Talen

De officiële taal is – net zoals in veel andere landen in Midden- en Zuid-Amerika – Spaans. Toch zal de gemiddelde Madrileen moeite hebben om iemand uit Costa Rica te verstaan. Omgekeerd zal een Costa Ricaan het Spaans dat op het Iberisch schiereiland wordt gesproken prima begrijpen. Hoewel men in principe dezelfde taal spreekt, heeft die taal zich in verschillende gebieden afwijkend ontwikkeld. Vergelijk het maar met Zuid-Afrikaans en Nederlands. Kenmerkend voor het Costa Ricaanse Spaans is dat men veel verkleinwoorden gebruikt. Als je het leuk vind om met de plaatselijke bevolking te praten in hun eigen taal is het verstandig om een taalgidsje mee te nemen. Uiteraard kun je ook een app op je smartphone installeren zodat je snel de betekenis van een woord kunt opzoeken. In de grote steden van Costa Rica en aan de kust spreekt men een aardig woordje Engels. Je zult je dus goed verstaanbaar kunnen maken en dat is natuurlijk wel zo prettig. Met wat goede wil van beide kanten verloopt de communicatie zonder al te veel problemen. In sommige gebieden aan de Caraïbische kust spreekt men soms ook een bijzonder dialect dat pidgin-Engels wordt genoemd. Dat dialect is doorspekt met uitdrukkingen en woorden die ‘geleend’ zijn van de eilanden Barbados en Jamaica. Zet je oren open en geniet van de taal die deze mensen gebruiken! De inheemse Indiaanse gemeenschappen spreken meestal alleen de taal van de stam waartoe ze behoren. De meest gebruikte taal heet Bribri. Andere nog veel gebruikte talen zijn Maleko, Cabécar en het Guaymi.

 

Vervoer

Vervoer binnen Costa Rica kan door de lucht, over het water, via lijnbussen en shuttlebusjes. Ooit liepen er spoorverbindingen vanuit San José naar de zeehavens van Puerto Limón aan de Caraïbische kust en Puntarenas aan de Grote Oceaan. Sinds de aardbeving van 1991 zijn deze lijnen niet meer in gebruik. Of de sporen ooit gerepareerd zullen worden, valt echter te betwijfelen. Slechts ongeveer 20% van de wegen zijn verhard. Zelfs de befaamde Pan American Highway die van noord naar zuid loopt, is niet meer dan een tweebaansweg die bovendien slecht geasfalteerd is. De inwoners van Costa Rica zien dat overigens niet als een probleem, men is niet anders gewend. Het vervoer met lijnbussen en shuttlebusjes is razend populair en sluit goed aan op de wensen van de plaatselijke bevolking. Voor ons toeristen is het een leuke belevenis. De meeste wegen lopen van en naar de hoofdstad San José, je rijdt dus niet altijd de kortste route. Lijnbussen worden veel gebruikt in Costa Rica, alleen San José al heeft vijf busstations binnen haar gemeentegrenzen. Ze rijden op schema, hebben gereserveerde zitplaatsen en zijn voorzien van airconditioning. Nadeel is dat ze onderweg veel haltes hebben. Shuttlebusjes daarentegen maken geen tussenstops en rijden tussen twee vaste punten. Over het algemeen zijn dit kleine busjes die maximaal twintig personen kunnen vervoeren. Wel kun je een zitplaats reserveren en meestal hebben ze airco. Als je grotere afstanden moet afleggen is vliegen een goede – maar wel wat duurdere – optie. Verspreid door het land liggen veel kleine vliegvelden die onderling verbonden worden door eenmotorige vliegtuigjes. Nadeel is wel dat deze toestellen maar weinig bagage kunnen vervoeren, veel meer dan een rugzak kun je dan ook niet meenemen. Langs de kust varen passagiersboten (onder andere naar het nationale park Corcovado) en autoferry’s.

 

Keuken

De keuken is uitermate gevarieerd en kent invloeden uit China, het zuiden van Europa en Afrika. De hoofdbestanddelen zijn maïs, bonen, rijst en knolgewassen zoals zoete aardappel en cassave. Vers fruit is er in overvloed! Vanwege de ligging tussen de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee is er veel aanbod van vis en schaaldieren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Aziatische en Cajun keuken, gebruikt men in Costa Rica relatief weinig kruiden. Daarentegen zijn de porties altijd groot. Het nationale gerecht van Costa Rico heet Gallo Pinto, wat gevlekte haan betekent. Wie denkt dat dit een vleesgerecht is voor het diner vergist zich. Gallo Pinto wordt als ontbijt gegeten en bestaat uit rijst met bonen. Het wordt op smaak gebracht met koriander, ui en worcestershiresaus. Een stevig begin van de dag! Dit traditionele ontbijt kun je overal kopen en is het goedkoop. Ook eet men soms kleinere hapjes, deze tapas worden lokaal bocca’s genoemd. Vergis je echter niet in de porties die geserveerd worden, die zijn namelijk groter dan wij gewend zijn. Als tussendoortje eet men regelmatig gefrituurde bananenschijfjes: platanos. Langs de weg worden goedkope vruchtensalades aangeboden die bestaan uit mango, banaan, watermeloen, ananas en papaja. In Costa Rica – hoe kan het ook anders – drinkt men veel koffie, maar ook agua dulce is erg populair. Deze drank wordt gemaakt van kokend water met daarin opgelost pure rietsuiker. Ook shakes met vruchtensap worden veel gedronken. Bier is algemeen verkrijgbaar en de wijn die men in Costa Rica drinkt is bijna altijd Chileens. Het kraanwater in de grote steden en de toeristencentra is in principe drinkbaar. Om problemen te voorkomen is het echter verstandig om mineraalwater te gebruiken, dat doet de plaatselijke bevolking ook.

 

Veiligheid

Costa Rica wordt algemeen beschouwd als één van de veiligste landen in Midden-Amerika. Toch kan het geen kwaad om goed op je hoede te blijven. Het land kent overigens geen gebieden die je als westerling beter niet kunt bezoeken. Wel is het verstandig de situatie rond de actieve vulkanen goed in de gaten te houden als je bijvoorbeeld jungletochten gaat maken. Kleine aardbevingen komen met enige regelmaat voor, veel schade richten ze meestal niet aan. Net zoals in andere landen heeft Costa Rica te lijden onder kleine criminaliteit. In de grote steden zoals San José zijn regelmatig bendes actief die zich bezig houden met zakkenrollerij. Het dievenvolk is doorgaans op jacht naar contant geld, paspoorten, elektronica en je creditcard. Wees daarop bedacht en bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in het kluisje van de hotelkamer. Het is verstandig om je reispapieren en andere belangrijke documenten vooraf in te scannen en ze daarna per e-mail aan jezelf te sturen. Mocht je ze tijdens het verblijf in Costa Rica op de één of andere manier kwijt raken, dan kun je er altijd weer vrij eenvoudig bij. Hiermee kun je veel problemen voorkomen. Het water langs de kust van Costa Rica staat bekend om zijn sterke en plotseling opkomende stromingen. Mocht je in zo’n stroming terecht komen, probeer er dan niet tegenin te zwemmen. Dat kost veel energie. Beter is het om parallel aan het strand te zwemmen totdat de kracht van de stroming minder wordt. Het nationale alarmnummer in Costa Rica is – net zoals in de Verenigde Staten – 911. Op deze manier kun je contact opnemen met de politie, ambulancedienst en de brandweer.

 

Medische info

De medische zorg staat op een redelijk hoog peil, daar hoef je je in ieder geval geen zorgen over te maken. Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis worden opgenomen of anderszins medische zorg nodig hebben, dan wordt dit gedekt door je Nederlandse zorgverzekering. Wel kan het zijn dat je gevraagd wordt de kosten van de verleende medische zorg contant te voldoen. Uiteraard kun je die later weer declareren bij de zorgverzekeraar. Het is altijd verstandig een reisverzekering af te sluiten. De kosten van de medische zorg ter plaatse worden weliswaar voldaan door je ziektekostenverzekering, maar de eventuele repatriëring naar Nederland komt voor eigen rekening. Dat risico dek je af met een reisverzekering. Deze verzekering geeft je ook toegang tot een alarmcentrale die 24/7 bereikbaar is als je onverhoopt op enig moment in de problemen raakt. De enige vaccinatie die Costa Rica verplicht stelt, is die tegen gele koorts. Deze verplichting geldt alleen als je maximaal zeven dagen voor binnenkomst in Costa Rica een zogenaamd ‘gele koorts land’ hebt bezocht. De ‘gele koorts landen’ vind je eenvoudig terug op het internet. Alle andere vaccinaties zijn vrijwillig. Voor een kort verblijf in Costa Rica wordt niettemin een DTP en hepatitis A vaccinatie geadviseerd. Ben je van plan langer te blijven, dan is het verstandig om je ook tegen hepatitis B en rabiës (hondsdolheid) te laten vaccineren. Helaas komt de malariamug ook in Costa Rica voor. Gebruik je medicijnen? Neem dan voldoende voorraad mee. Als deze medicijnen opiaten bevatten, is het verstandig je huisarts te vragen om een Engelstalige verklaring. Daarnaast is het slim wat zelfzorg medicatie mee te nemen. Daarbij kun je denken aan pijnstillers, pleisters, diarree remmers en een middel tegen reisziekte.

 

Visum

Indien je de Nederlandse nationaliteit bezit en als toerist naar Costa Rica afreist, hoef je geen visum aan te vragen. Je mag vervolgens maximaal negentig dagen (3 maanden) van het land genieten. Als je langer dan drie maanden in Costa Rica wilt verblijven, heb je wél een visum nodig. Dit visum kun je – digitaal – aanvragen bij de ambassade van Costa Rica die gevestigd is aan de Laan Copes van Cattenburg 46 te Den Haag. Hoewel je dus als toerist meestal geen visum nodig hebt, willen de autoriteiten wel met zekerheid weten of je inderdaad slechts vakantie komt vieren. Gelukszoekers die het land binnenkomen als toerist, maar zich feitelijk in willen vestigen, wil men weren. Daarom kunnen de autoriteiten je vragen het retourticket te tonen. Mocht je op doorreis zijn en niet direct naar Nederland terug keren, dan volstaat ook het ticket naar je volgende bestemming. Voor een bezoek aan Costa Rica heb je in ieder geval een paspoort nodig dat bij binnenkomst van het land nog minimaal zes maanden geldig is. Het is dus belangrijk dat je de geldigheid van je paspoort controleert voordat je op reis gaat. Mocht je een nieuw paspoort moeten aanvragen, hou dan rekening met de verwerkingstijd die de gemeente nodig heeft. De Gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld een levertijd van vijf werkdagen, maar die periode kan per gemeente verschillen. Spoedaanvragen zijn altijd mogelijk. Je hebt het nieuwe paspoort dan in principe de volgende dag in je bezit, maar daar staan wel hogere kosten tegenover. Verstandiger is het natuurlijk om je nieuwe paspoort ruim van te voren aan te vragen, dat scheelt veel onnodige stress.