Cyprus
     
 

Cyprus

Cyprus is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet een Grieks eiland, maar een zelfstandig land. In het oosten van de Middellandse Zee ligt dit Aziatische eiland. Echter vanwege diverse redenen op cultureel gebied, hoort Cyprus op geografisch gebied bij Europa. Alleen Sicilië en Sardinië zijn grotere eilanden dan Cyprus wanneer je kijkt naar de eilanden in de Middellandse Zee. Op 70 kilometer ten noorden van het eiland ligt Turkije en op 100 kilometer ten oosten van Cyprus ligt Syrië. Tot 1960 was het eiland een Britse kolonie. De twee Britse militaire bases op het eiland herinneren de Cyprioten nog aan de voormalige Britse kolonie. Het eiland is sinds 1983 in twee delen verdeeld: in het noorden ligt de Turkse Republiek Noord-Cyprus, zelf verklaard overigens. Op het zuidelijk deel, wat ongeveer twee derde van het eiland beslaat, ligt de Republiek Cyprus. De verdeeldheid tussen het noorden en het zuiden van het eiland is een aanzienlijk probleem, wat doorwerkt naar de Europese Unie. In de Republiek Cyprus wonen naast de Cyprioten ook van oorsprong Griekse bevolking. Het zuidelijk deel van Cyprus behoort dan ook tot de Europese Unie. Op toeristisch gebied is het lang druk: het hoogseizoen duurt van half mei tot half oktober. Het eiland wordt dan druk bezocht, wat direct aan de prijzen te merken is: deze liggen een flink stuk hoger dan wanneer je hier buiten het hoogseizoen bent. Wanneer je van half november tot het einde van december ene bezoek aan het eiland brengt, kom je in een oase van rust, terwijl het weer nog erg aangenaam is. In de winterperiode leent het Troodosgebergte zich uitstekend voor een wintersportvakantie. In juli en augustus kunnen de temperaturen ver boven de dertig graden uitkomen, daarom is de beste tijd voor een reis naar Cyprus in de maanden mei en juni. Ten opzichte van Nederland is het op Cyprus een uur later.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Wie er ooit is geweest, zal op slag verliefd raken op dit eiland. Het eiland bevat een enorme hoeveelheid aan schatten uit de oudheid. Wanneer je liefhebber bent van geschiedenis en alles wat met de oude Grieken te maken heeft, dan kun je hier je hart ophalen. Het is hier archeologische vondsten wat de klok slaat, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van wat zich hier duizenden jaren geleden afspeelde. Het hele jaar door is er genoeg te zien en te beleven op het eiland. Naast het bewonderen van de oudheid, kun je hier ook heel goed winkelen en genieten van het bruisende nachtleven.

 

De opgravingen van Kourion

Ten westen van de rivier de Lycus lag in de periode van de oudheid tot de middeleeuwen de stad Kourion. De stad floreerde vooral tijdens de hellenistische en Romeinse periode en werd uiteindelijk een bisschopszetel. Onderzoekers denken dat de stad in de zevende eeuw is verwoest door een aantal aardbevingen. Kourion, gelegen op een klif, ligt op korte afstand van de belangrijke havenstad Limassol en mag zich de meest spectaculaire opgravingsplaats van heel het land noemen. Een van de meest opvallende delen van de opgraving, is het Grieks-Romeinse theater en villa’s voorzien van een mozaïekvloer. In het Huis van Eustolios kun je ervaren hoe een badhuis, een belangrijk onderdeel van het sociale leven van de Romeinen, er uit zag. Het Huis van Eustolios was in eerste instantie een villa, maar werd later een recreatiecentrum in de christelijke periode binnen het tijdperk van de oudheid. Het theater wat in de tweede eeuw voor Christus werd gebouwd, is gerestaureerd en wordt gebruikt voor theater- en muziekvoorstellingen. De tribunes van het theater bieden een spectaculair uitzicht over de zee en het theater is alleen daarom al de moeite waard om te bezoeken. Andere villa’s of huizen die bij de opgravingen van Kourion te zien zijn, is het Huis van de Gladiatoren en het Huis van Achilles, beiden ook weer gesierd door een vloer ingelegd met mozaïek. De christelijke periode is terug te zien onder andere aan de basiliek die dateert uit de vijfde eeuw. Men denkt dat dit de kathedraal van Kourion is, waar men in de kapel aan de noordzijde werd gedoopt. Een kilometer naar het westen, net buiten Kourion, ligt het stadion. Wanneer je nog 1,5 kilometer verder rijdt, kom je uit bij de tempel van Apollo Hylates, een gebouw dat je zeker niet mag missen wanneer je de opgravingen van Kourion aandoet.

 

Troodosgebergte

Tussen de zuidkust en de stad Nicosia ligt het Troodosgebergte. Het is een groot gebergte wat gekenmerkt wordt door verschillende zones. Tijdens de hete zomers is het Troodosgebergte een waar toevluchtsoord voor mensen die op zoek zijn naar verkoeling. De hoogste berg binnen dit gebergte is de Olympos met een hoogte van wel 1951 meter. Het gebergte heeft alles wat een wandelaar, natuurliefhebber en een liefhebber van cultuur zoekt. Laag in het gebergte vind je wijn- en boomgaarden. Hoger in de bergen kom je pijnboombossen tegen. In het Troodosgebergte vind je dé trekpleister op het gebied van kloosters: het Kýkkosklooster. Alleen dit klooster al is de reis naar het gebergte de moeite waard. Door de versieringen en mozaïek op een goudkleurige achtergrond, is het klooster adembenemend om naar te kijken. De gebouwen van het klooster dateren uit de negentiende eeuw, terwijl het klooster oorspronkelijk in de elfde eeuw is opgericht. Nog altijd is dit klooster, met kloostermuseum, een belangrijk pelgrimsoord. De Heilige Lucas was een van de apostelen van het klooster en is te zien aan de iconostase van de kloosterkerk. Het poortgebouw is ingelegd met mozaïek en vertelt het verhaal van het icoon Heilige Lucas en de totstandkoming. Wanneer je een fervent wandelaar bent, is het een aanrader om een van de drie routes te volgen die je langs de tien kerken in het gebergte leidt, die allen op de UNESCO werelderfgoedlijst zijn opgenomen. Erg bijzonder is het niet per se dat je hier in de winter heel goed een wintersportvakantie kunt houden. Wat wel heel bijzonder is, is dat nadat je de piste op ski’s afgeraasd bent, je vervolgens in je bikini of zwembroek op het strand kunt bijkomen van al het wintersportgeweld. Vanuit Limassol ben je binnen 45 tot 60 minuten bij het Troodosgebergte.

 

Choirokoitia

In de vallei van de Maroni rivier, richting de zuidkust en op zes kilometer afstand van de zee, ligt op een helling de nederzetting van Choirokoitia. Tijdens de klim naar dit eeuwenoude dorp, krijg je een duidelijk beeld van de opbouw van de nederzetting. De plaats gaat terug tot 7000 voor Christus en is een archeologische site uit het Prekeramisch Neolithicum B. Sinds 1998 staat Choirokoitia op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Pas in 1934 werd Choirokoitia tijdens opgravingen ontdekt door dr. Porphyrios Dikaios. Choirokoitia is een van de oudste steden ter wereld. Het wordt door 2,5 meter dikke en 3 meter hoge muren afgescheiden van de omgeving en ligt ver van rivieren. Onderzoekers denken dat er 300 tot 600 mensen in het dorp gewoond hebben. Rond 6000 voor Christus werd het dorp plotseling verlaten om vervolgens 1500 jaar lang compleet uitgestorven te zijn. Rond 4500 voor Christus kwam de volgende bevolkingsgroep om het dorp te bevolken. Sommige huizen in Choirokoitia zijn gereconstrueerd om daarmee bezoekers enigszins een beeld te geven van hoe de mensheid daar ongeveer 9000 jaar geleden leefde. De huizen worden ook wel bijenkorfhuizen genoemd en elk huis had een doel: zo werd er in het ene huis gekookt, terwijl er in het andere huis werd geslapen. In totaal zijn er vijf huizen in deze Neolithische stijl nagebouwd. In Choirokoitia zie je niet alles dergelijk gereconstrueerde huizen, maar je vindt er ook een overzicht van verschillende tijdperken. Nog altijd vinden er opgravingen plaats. Door de eeuwen heen zijn er vondsten gedaan, gebouwen ingestort en weer opgebouwd. De vondsten die zich nog in de originele staat bevinden, kunnen alleen op afstand door bezoekers aanschouwd worden. De huizen die volgens origineel zijn nagebouwd, zijn wel toegankelijk voor publiek. Het geheel geeft in ieder geval een behoorlijk goed beeld van hoe het leven in die tijd geweest moet zijn.

 

De kastelen van Cyprus

Er zijn een stuk of vijf kastelen te bezoeken, elk met hun eigen verhaal. In Limassol is het gelijknamige Limassol kasteel te bezoeken. Op deze plaats zou in de 4e tot de 7e eeuw een vroegchristelijke basiliek gesitueerd zijn en later is op dezelfde funderingen dit kasteel gebouwd. Na onder meer veroveringen en natuurrampen is het kasteel regelmatig herbouwd. Uiteindelijk waren het de Ottomanen die het kasteel opbouwden met een kleiner oppervlak dan voorheen. Tot 1950 werden de cellen in de ondergrondse kamer en op de eerste verdieping nog gebruikt. Op 14 kilometer afstand, ten westen van Limassol, ligt het Kolossi kasteel. Het is niet helemaal zeker, maar men denkt dat oorspronkelijk het kasteel in 1210 door Frankische militairen is gebouwd. Later toen het kasteel in zijn huidige vorm werd gebouwd door de Maltezer Orde, in 1454, was het kasteel erg belangrijk op het gebied van handel omdat het voornamelijk werd gebruikt voor de productie van suiker. In de haven van de plaats Pafos ligt het enorme vierkante kasteel van Pafos. Het kasteel diende als verdediging en bewaking van de kust en is in de middeleeuwen gebouwd door de Byzantijnen. Het kasteel heeft veel doorstaan en is regelmatig weer herbouwd onder andere na een aardbeving in 1222 en een verwoesting door Venetiaanse gezaghebbers in 1570. Op steenworp afstand van Pafos ligt in archeologisch park Pafos de ruïne van het kasteel Saranta Kolones. Het kasteel is net als dat van Pafos in 1222 verwoest door een aardbeving. Een opvallende verschijning is het Fort van Larnaka, aan de promenade met palmbomen aan de kust. Rond 1625 werd het fort door de Ottomanen gebouwd. Toen de Byzantijnse periode aanbrak, deed het kasteel dienst als hoofdkwartier van de politie, gevangenis en executieplaats. Toen Cyprus een Britse kolonie werd, werd het fort gebruikt als gevangenis.

     

Plaatsen

Het eiland heeft een oppervlakte van 9251 km2 en er wonen ruim 1.2 miljoen mensen. Voor de verdeling tussen het noordelijke en zuidelijke deel, bestond het eiland uit zes districten. Door de tweedeling van het eiland, zijn de grenzen van de districten flink vervaagd. Bij Cyprus horen nog een achttal eilanden, waaronder Geronisos, Koppos en Mazaki. De hoofdstad van het hoofdeiland is Nicosia. Het eiland kent plaatsen die zeer toeristisch zijn, maar ook voor de reiziger die hunkert naar rust, zijn er plaatsen te bezoeken waar je dit kunt vinden. Naast de hoofdstad Nicosia kent het eiland nog vijf steden die ook belangrijk zijn voor en op het eiland.

Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van het eiland en er wonen ruim 275.000 mensen. De stad ligt op de scheidslijn van het verdeelde eiland en bestaat daardoor uit een Turks Cypriotisch deel en een Grieks Cypriotisch deel. De scheidslijn tussen beide delen wordt de Groene Lijn genoemd en loopt van het oosten naar het westen van de stad. De Ledrastraat is sinds 34 jaar weer toegankelijk en vormt een doorgang tussen het Griekse en het Turkse deel van de stad, het was overigens ook de eerste doorgang. Omdat de stad al sinds de bronstijd wordt bewoond, en zo’n 1200 jaar voor Christus werd gesticht, is het een stad wat een en al historie ademt. Op een berghelling bij de stad ligt het Machairas Klooster, waar het icoon van de maagd Maria wordt bewaard. Het klooster is prachtig om te zien, maar de orde van het klooster is erg vroom waardoor de mogelijkheid op een bezoek beperkt is. Het Shacolas Tower Museum & Observatory biedt je een spectaculair uitzicht over de stad. Buyuk Han is een karavanserai en is het toonbeeld van de Ottomaanse periode. Hier werd een slaapplaats geboden aan reizigers uit Anatolië en andere delen van het eiland. Buyuk Han lijkt op een vesting voornamelijk doordat het gebouw gebruikt is door de Britten als gevangenis toen Cyprus nog een Britse kolonie was. Er zijn twee ingangen, twee verdiepingen en maar liefst 68 kamers. Aan het binnenplein van de Buyuk Han zijn tien winkels gesitueerd die allen de ingang aan de buitenzijde van de Buyuk Han hebben.

Larnaka

Larnaka is een havenstad aan de zuidkust van Cyprus en is de op twee na grootste stad van Cyprus. In de stad wonen ongeveer 72.000 inwoners waarvan een groot deel gevlucht is uit het noordelijke deel. De geschiedenis van Larnaka gaat al heel ver terug, vermoedelijk tot aan de 13e eeuw v. Chr. In de oudheid werd de stad ook wel Kition en Citium genoemd. De stad staat vooral bekend om haar prachtige goudgele stranden en mooie promenade. Wil je nog wat zien van de historie van de stad, dan is de haven de plaats waar je dit zeker zult vinden. De stad is erg makkelijk te bereiken, zeker als je net op het eiland bent aangekomen of vlak voor je vertrek omdat het op tien minuten afstand van het vliegveld ligt. Larnaka is een ideale plaats voor het houden van een zonvakantie zonder dat feestende en schreeuwerige jeugd je van je ontspanning af houden. Vlakbij het vliegveld van Larnaka ligt het imposante kunstmatig aangelegde zoutmeer. Hier won men zout, al kwam hier in 1991 een eind aan wegens vervuild zout. In de winter kun je hier flamingo’s bewonderen. Inmiddels is het een natuurreservaat bestaande uit vier meren geworden. In de winter staat het vol water wat in de zomer verdampt. Aan de andere kant van het vliegveld ligt de Hala Sultan Tekke moskee. In 1816 werd deze moskee opgericht en inmiddels behoort de moskee tot een van de belangrijkste moskeeën van de wereld. De tombe van de stiefmoeder van de profeet Mohammed zou zich in de Hala Sultan Tekke moskee bevinden.

Limassol

Limassol in het gelijknamige district ligt aan de zuidelijke kust en is een zeer belangrijke havenstad. Limassol is met 150.000 inwoners de een na grootste stad van het eiland. De stad heeft een nieuwe en een oude haven, waarbij de nieuwe haven het belangrijkste is omdat hier onder andere veel cruiseschepen aanleggen. Voornamelijk het toerisme en daarnaast de wijnindustrie zorgen voor de meeste inkomsten van Limassol. Op basis van de archeologische vondsten, is de verwachting dat de bewoning van de stad ongeveer 4000 jaar geleden is gestart. In de stad zijn dan ook veel plaatsen te bezoeken waar je de vondsten van eeuwen geleden kunt bewonderen, zoals de archeologische site Amathus en Kourion. De stad is erg populair onder de toeristen wat terug te zien aan de vele hotels en andere accommodaties. naast overwinteren, is het een stad waar mensen graag heengaan om te genieten van zon, zee en strand. De stranden zijn mooi, al zijn het niet de mooiste stranden van het eiland. Je kunt hier heel goed uitgaan gezien de vele discotheken en voor de liefhebber zijn er ook een handvol stripclubs op het eiland. Je zult hier veel Nederlanders en Engelsen tegenkomen, want Limassol is onder hen erg populair. Het is niet alleen uitgaan wat de klok slaat, ook de fervente shopper kan hier zijn of haar hart ophalen in een van de vele winkels die de stad rijk is.

 

Inwoners

In Cyprus wonen ruim 1,2 miljoen inwoners waarbij de tweedeling van het land wordt doorgevoerd in de benaming van de bevolking: in het Turkse deel wonen Turks-Cyprioten en in het Griekse deel zijn dit Grieks-Cyprioten. Het grootste deel van de bevolking is Grieks, namelijk 68% van het inwonersaantal. 27% is Turks en 5% heeft een andere afkomst, waaronder Armeens. Verschillende achtergronden brengen doorgaans ook verschillende religies mee en op Cyprus is dit niet anders. De Griekse bevolking hangt over het algemeen de orthodoxe kerk aan, terwijl het Turkse deel grotendeels moslim (soennitisch) is. Naast de islam en de orthodoxe kerk, zijn er onder andere ook protestantse en joodse gelovigen onder de bewoners van Cyprus te vinden. Het noorden van het land biedt de inwoners over het algemeen meer ruimte dan in het zuiden van het land, omdat er minder inwoners per m2 in het noorden, dan in het zuiden zijn. De inwoners van Cyprus zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Toch is het leven in de steden vaak wat gejaagder dan in de kleinere steden en in dorpjes. Zowel in het Turkse als in het Griekse deel, houdt de bevolking erg van muziek en van het dansen op deze muziek. De muziek die in het Turkse deel wordt gemaakt verschilt van die van het Griekse deel al is de viool in beide versies het herkenbare element. De bevolking voert graag hun traditionele dansen uit op deze muziek. Erg leuk om eens mee te maken.

 

Talen

Het eiland is lid van de Europese Unie. Dit betekent dat je je hier prima kunt redden in het Engels. Desondanks is het leuk om je te verdiepen in de nationale taal van het land. Hou je van een kleine uitdaging en probeer je je te redden in de taal van de Cyprioten of je Engels is niet zo goed, dan is een klein zakboekje die je met de basis dingen op weg helpt een aanrader. Sowieso wordt het in ieder land door de inwoners op prijs gesteld wanneer je laat zien interesse te hebben in hun cultuur, taal en gebruiken. Zorg er wel voor dat je er zeker van bent dat je wat je zegt ook goed zegt, om te voorkomen dat je mensen onbedoeld beledigt. Het is vrij voor de hand liggend: in het Griekse deel spreken de inwoners hoofdzakelijk Grieks en in het Turkse deel wordt voornamelijk Turks gesproken. Het Grieks is een klassieke taal en wordt buiten Cyprus om in nog tien andere landen gesproken. De Turkse taal behoort tot de gelijknamige groep Turkse talen en wordt buiten Cyprus en natuurlijk Turkije om in nog tien andere landen en in diverse immigrantengemeenschappen over de hele wereld gesproken. De zogeheten erkende minderheidstalen op Cyprus zijn het Cypriotisch Armeens en het Cypriotisch Arabisch. Verder worden er ook de talen Russisch, Pontisch Grieks, Bulgaars en het Roemeens gesproken. Deze talen worden ook niet-erkende minderheidstalen genoemd.

 

Vervoer

Cyprus heeft drie vliegvelden, namelijk bij Larnaka, Pafos en vlakbij de hoofdstad Niciosia in Ercan. Wanneer je naar het noordelijke deel van Cyprus gaat, zal je landen op het vliegveld Ercan. Reguliere vluchten vanaf Amsterdam duren gemiddeld 4 uren. Vluchten naar het noordelijke deel duren langer omdat je vanwege de tweedeling in het land een tussenlanding in Turkije maakt. Ondanks de lange geschiedenis, is het land modern. Dit betekent dat je geen ontberingen hoeft te doorstaan wanneer je over het eiland reist. Het huren van een auto is over het algemeen de beste manier om op Cyprus van A naar B te gaan. Openbaar vervoer is ook geen enkel probleem en bestaat voornamelijk uit het reizen per interstedelijke bus tussen de grote steden in, per regionale bus die je van een kleinere plaats naar een grotere stad brengt of per stadbus voor het reizen binnen een stad. Een niet onbelangrijk detail is dat er in het weekend en ‘s avonds amper bussen rijden. Veel toeristen huren op het eiland een scooter of motor. Wanneer je dit ook wilt doen, is het erg belangrijk je goed te laten informeren over de voorwaarden van de verzekering en vergeet vooral niet dat het dragen van een helm verplicht is. Op het eiland rijden ook veel taxi’s waarbij een service taxi doorgaans met maximaal zeven anderen (ook voor jou onbekenden) wordt gedeeld. De service taxi’s rijden van stad naar stad en vragen een vast tarief. De stedelijke taxi’s maken gebruik van de bekende meter en de plattelandstaxi baseert het tarief vooraf op basis van de te rijden afstand.

 

Keuken

De Cyprioten houden van lekker eten. Ook nu nog merk je aan het eten op Cyprus dat het land ooit een Britse kolonie is geweest, de keuken kent naast de Griekse en Turkse namelijk ook veel Britse invloeden. Vers eten staat hoog in het vaandel, de bewoners maken dan ook graag gebruik van verse kruiden en verse ingrediënten. Het is niet heel gebruikelijk voor de Grieken, maar op Cyprus is een echt Engels ontbijt heel gebruikelijk. De traditie voor de inwoners is om de dag in te luiden met een soep als ontbijt. Vlees is op Cyprus waarschijnlijk wel het meest geliefde onderdeel van de maaltijd, vegetarisch eten is zeer ondergewaardeerd: Padaika en Suvla (afgeleid van het Griekse Souflaki) zijn de favoriete vleesgerechten op Cyprus. Ouzo en wijn wordt naast bier veelal bij de maaltijd gedronken. Hou je van veel en gevarieerd eten en wil je veel verschillende smaken proeven tijdens het eten, dan kun je vragen om mezes. Mezes is het beste om te bestellen wanneer je met een groot aantal mensen gaat eten. De tafel zal worden afgeladen met heel veel hapjes zoals olijven, calamaris, gegrilde Griekse kaas en gehaktballetjes. Het is bijna niet voor te stellen, maar wanneer je uitgekeken bent op het traditionele eten, dan kun je in de toeristische plaatsten ook heel goed restaurants met een internationale keuken, visrestaurants, grillrooms en fastfoodrestaurants vinden. In Cyprus is het veilig om water uit de kraan te drinken.

 

Veiligheid

Op Cyprus kun je je zonder twijfel veilig voelen, het is dan ook niet voor niets een van de veiligste landen binnen Europa. Uiteraard is er ook in dit soort landen altijd wel sprake van kleine criminaliteit. Er is geen land voor te stellen waar geen enkele vorm van criminaliteit is. Op Cyprus dien je vooral bedachtzaam te zijn op tasjesdieven en zakkenrollers, een advies wat in ieder geval voor elk land ter wereld geldt. Het belangrijkste advies wat je kunt meenemen is het beruik van een geldgordel. De geldgordel draag je onder je kleren en je doet er je belangrijke zaken als reischeques en je geld in. Het is voor zakkenrollers zo goed als onmogelijk om daar je waardevolle bezittingen uit de roven. Een toerist valt altijd op door de opvallende kleding, de zoekende blik, en de camera die om de nek hangt. Probeer er niet te “rijk” uit te zien, de aandacht van kleine criminelen wordt dan namelijk getrokken met het idee dat er wel iets bij jou te halen valt. Draag dan ook geen opzichtige dure sieraden en camera’s. Ga je op reis naar Cyprus en wil je van tevoren volledig op de hoogte zijn van de actuele informatie op het gebied van veiligheid op het eiland, ga dan naar de website van ons ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de website van BuZa staat altijd per land de actuele veiligheidssituatie.

 

Medische info

Over het algemeen zijn er geen risico’s voor de gezondheid wanneer je op vakantie gaat naar een westers land. Wel kunnen er in dergelijke landen ziektes voorkomen waar we in Nederland niet voor zijn gevaccineerd. Andersom geldt hetzelfde: landen willen zoveel mogelijk ervoor zorgen dat ziektes uit andere landen buiten hun landsgrenzen blijven. In dat laatste geval zorgen zij daarvoor door toeristen die hun land bezoeken te verplichten zich tegen bepaalde ziektes te laten vaccineren. Heersen er ziektes in het land van bestemming waar wij niet tegen gevaccineerd zijn, dan blijft het slechts bij een advies van de GGD om je er tegen te laten vaccineren. De GGD kan je precies vertellen in welk land welke adviezen gelden en welke vaccinaties verplicht zijn. Voor een reis naar Cyprus zijn er geen vaccinaties verplicht, ook worden er geen vaccinaties geadviseerd. Drinkwater is er veilig en dus is er geen noodzaak om bronwater uit verzegelde flessen te drinken. De gezondheidszorg op Cyprus is goed en bij een spoedgeval kun je terecht in een ziekenhuis of gezondheidscentrum zonder extra kosten. Wanneer er geen sprake is van een spoedgeval, is het handig om te weten dat de zorgkosten contact afgerekend moeten worden. Laat je goed door je zorgverzekeraar informeren wanneer je wel en wanneer je niet deze zorgkosten kunt declareren. Vergis je niet in de kracht van de zon. Draag dan ook een zonnehoedje of een petje, drink voldoende en smeer je goed in om een zonnesteek en ernstige verbranding door de zon te voorkomen, dit kan namelijk je complete vakantie goed verpesten.

Visum

Vaak heb je voordat je tot een ander land wordt toegelaten een geldig reisdocument en een visum nodig. In 2004 is Cyprus toegelaten tot de Europese Unie, wat onder andere inhoudt dat er sprake is van vrij verkeer van personen en goederen. Dit houdt niets meer in dan dat ingezetenen van de Europese Unie geen visum nodig hebben om toegang te krijgen tot het eiland. Let op: in dit geval hebben we het alleen over het zuidelijke, Griekse, deel van Cyprus. Hierbij volstaat het tonen van een geldig reisdocument zoals een identiteitskaart of een paspoort. Sinds 2012 dienen ook kinderen over een geldig identiteitsbewijs te beschikken, zij mogen niet meer in het paspoort van de ouders bijgeschreven te worden. Mocht een van de ouders niet meereizen, neem dan altijd een kopie van het paspoort en een ondertekende verklaring met toestemming van die ouder mee, op deze manier onttrek je jezelf van verdenking van ontvoering van het kind. Voor het noordelijke, Turkse deel van Cyprus heb je wel een visum nodig. Dit visum koop je voor ongeveer €10,- op het vliegveld waar je landt. Dit visum moet je ook bij vertrek weer kunnen tonen. Zorg ervoor dat je voor vertrek uit Nederland op de hoogte bent van de gegevens van de Nederlandse ambassade op Cyprus, natuurlijk verwacht je geen problemen, maar je weet maar nooit. De Nederlandse ambassade kan je hier mee helpen als dit nodig blijkt te zijn.