Dusseldorf
     
 

Dusseldorf

Het staat bekend als een veelal chique stad, en je vindt dan ook veel elegante eetgelegenheden, trendy winkelstraten en exclusieve boetiekjes. Er zijn tien stadsdistricten, die weer zijn onder te verdelen in 49 wijken. Het grootste gedeelte van de stad ligt aan de rechteroever van de Rijn, vier wijken (samen district 4) liggen aan de linkeroever. De eerste schriftelijke vermelding van Düsseldorf stamt al uit 1135, dus er is bijna 900 jaar aan geschiedenis te bewonderen. Dat zie je terug in burchten en kastelen, maar ook in oude woningen en markten. Dankzij de lange prominente geschiedenis van voornamelijk het Rooms-Katholicisme zijn er ook veel prachtige kerken te vinden in de stad, maar je ziet ook veel terug van andere takken van religie. Echter hebben ze in Düsseldorf niet stilgezeten en is er ook moderne architectuur te zien, zoals het koepelglashuis in een indrukwekkende botanische tuin. Naast architectuur zijn er tientallen musea, met kunsttentoonstellingen, geschiedenis, muziek en een prachtig natuurhistorisch museum met daarbij een dierentuin en aquarium. Naast het opsnuiven van oude en nieuwe cultuur is het een uitstekende plek om te genieten van een goede maaltijd met een koud glas Altbier. Duitsers houden van gezelligheid en weten dan ook als geen ander hoe je eten en ontspanning kunt combineren. Dat zie je wel terug aan de vele terrassen en restaurants, vooral op de boulevards. Ga je in de juiste periode, kun je zelf terechtkomen in één van de spectaculaire stadsfeesten, zoals de kermis of carnaval.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Er is genoeg te doen om een afwisselende stedentrip te plannen. Er zijn allerhande types musea, of je nou kunstliefhebber bent, iets wilt leren over de geschiedenis of geïnteresseerd bent in scheepsvaart. Ook is het een chique winkelstad, waar je je ogen uitkijkt naar trendy spullen op een mooie boulevard. Een andere boulevard leidt je langs de Rijn, waar je ook vanuit de Rijntoren overheen kunt kijken. Ben je geïnteresseerd in architectuur, dan zijn er zowel moderne als klassieke bouwwerken te bewonderen. En het zou Duitsland niet zijn als er op veel plekken heerlijk viel te eten en speciaal bier was te drinken. Om het nog een Oosters sfeertje te geven, kun je een bezoekje brengen aan de Japanse wijk. Kortom, een diverse stad!

 

Leren over de geschiedenis van Düsseldorf

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Düsseldorf? Er zijn dan enkele zeer geschikte musea om je vakantie mee te beginnen. In het Stadtmuseum wordt de geschiedenis van de stad en de regio verteld van de prehistorie tot heden. Het is tevens het oudste museum van de stad, gestart in 1973 met een aantal olieverfschilderijen. Tegenwoordig is het een bonte verzameling van kunstvoorwerpen en gebruiksvoorwerpen, met vaak een gedeeltelijk gratis tentoonstelling. Het is geen groot museum waar je de hele dag aan spendeert, dus het vormt een leuke ochtendactiviteit. Voor verdere geschiedenis bezoek je het Rathaus. Hier komt al 400 jaar de gemeenteraad bijeen en het oudste deel van het gebouw stamt al uit 1570. Niet alleen de buitenkant is prachtig om te zien, binnen bewonder je nog een stukje geschiedenis aan de hand van indrukwekkende schilderijen en wandkleden. Vergeet niet om ook de plafonds goed te bekijken. Eenmaal per week wordt een gratis rondleiding door het gebouw gegeven. De stad heeft ook een rijke geschiedenis op het water, wat je kunt zien in het Schifffahrtmuseum (scheepsvaartmuseum). Naast een fraaie kijk op de scheepshistorie, kun je ook zelf proberen een binnenvaartschip te besturen via een simulator. Het is gevestigd in een oude toren, met bovenin een leuk museumcafé met uitzicht over de stad.

 

Uitzicht van de Rijntoren

Om een prachtig ver uitzicht over de hele stad en het water te krijgen, bezoek je de Rheinturm (de Rijntoren). Deze 234 meter hoge televisietoren kun je al van veraf boven de stad zien uitsteken. Gelukkig is er een lift in de toren met een doorsnede van 27 meter, waarmee je naar het panoramadek op 168 meter hoogte kunt. Hier ligt ook de Günnewig Bar & Lounge M 168. Dit is niet alleen de hoogste bar van de stad, maar zelfs van heel Duitsland. Helemaal bovenin de toren zit ook een draaiend restaurant, Günnewig Restaurant Top 180. De torentop draait langzaam rond, waardoor hij iedereen uur een compleet rondje om zijn as maakt. Dankzij de schuine ramen aan alle kanten van het panoramadek kun je kilometers ver over de stad kijken. Zo kun je ook als je rustig zit te eten de stad aan alle kanten bekijken. Bij de Rheinturm kun je komen je via de Rheinuferpromenade. Deze promenade is absoluut een bezoek waard. Deze 1.5 km lange boulevard biedt een prachtig uitzicht over de Rijn en er zijn talloze winkeltjes, terrasjes en restaurants. Omdat het een autovrij stukje stad is, kun je er vrij rondwandelen of fietsen. Vanaf de promenade kun je ’s avonds ook zien dat op de Rheinturm de tijd wordt weergegeven via lichten onder de platforms. Dit is een klok ontworpen door kunstenaar H. Baumann. De bovenste witte lichten staan voor het uur, de middelste voor minuten en de onderste voor seconden.

 

Oude en nieuwe architectuur

De stad heeft niet alleen veel, maar ook zeer afwisselende architectonische hoogstandjes te bieden. Voor zowel liefhebbers van oud als van nieuw valt er genoeg te bezichtigen. Schloss Benrath is een mooi kasteel in barokstijl. Het stamt uit 1755 en is gebouwd voor keurvorst Karl Theodor van de Paltz. Het is een klein maar indrukwekkend paleis met eromheen een groot park met thematuinen en standbeelden. Het park is ruim 60 hectare groot, dus het biedt ruimte voor een flinke wandeling of fietstocht. In de zijvleugels zijn twee musea te vinden, het Museum voor Europese tuinkunst in de ene en in de andere het Museum voor natuurkunde. Met de tram kun je tot op een wandelafstand van 200 meter van Schloss Benrath af reizen. Echter kun je in Düsseldorf ook terecht voor indrukwekkende gebouwen uit eigen tijd. Op Medienhafen worden oude havengebouwen vermengd met moderne architectuur, wat leidt tot een indrukkend uitzicht. Kijk uit naar het Colorium, een veelkleurig gebouw met daarop de Düsseldorf Ratschlagfiguren. Deze staan symbool voor de blije kinderen na de gewonnen slag van Worringen in 1288. Ook zie je in Medienhafen het designhotel Hyatt Regency en de ‘dansende’ Gehry-gebouwen. Deze zijn vormgegeven als sculpturen en afhankelijk van de lichtinval hebben ze een heel andere uitstraling. Lokaal staan ze ook wel bekend als Neuer Zollhof. Langs het water zijn terrassen te vinden waar vooral in de avonduren een hipper publiek op af komt.

 

Shoppen en eten aan de Königsallee

In Düsseldorf kun je ook terecht voor een modieuze shopping spree. Op de prestigieuze Königsallee vind je in tientallen boetieks alle exclusieve modemerken, maar ook veel andere (duurdere) en aparte spullen. De straat is een boulevard van ruim een kilometer lang, prachtig vormgegeven en ook wanneer je geen spullen wilt kopen, een must om te zien. In het midden zie je stadsgracht Kö-Graben, waardoor rivier de Düssel stroomt, waar Düsseldorf haar naam vandaan haalt. Aan de boulevard zie je niet alleen mooie winkels, maar ook kunstwerken, fonteinen en kunstgalerijen, enkele uit de tijd voor de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard zijn er ook genoeg terrasjes om te zitten. Leuk detail is dat de straat vroeger ‘Kastanieallee’ heette. Toen in 1848 de koning op bezoek kwam, bekogelden de inwoners hem met paardenvijgen. Om de koningsschennis goed te maken, heeft het stadsbestuur de naam veranderd naar ‘Königsallee’. In het verlengde van deze straat vind je de bijna net zo bekende Schadowstraße, met meer bekende modezaken en warenhuizen, die iets betaalbaarder zijn. Een heel andere beleving vind je op de Carlsplatz, een voormalige boerenmarkt. Tegenwoordig is het een chique gastronomisch paradijs, met typisch Duitse hapjes zoals Reibekuchen maar ook heel aparte producten, zoals een kraam met meer dan 40 (!) soorten aardappels uit allerlei landen. Naast heel veel eten vind je er ook fruit en bloemen en ambachtelijke producten. Je kunt hier vrijwel dagelijks terecht, enkel op zondag is de markt gesloten.

 

Leerzame en mooie musea

Er zijn een hoop aparte musea te bezoeken in Düsseldorf. Fans van klassiekers kunnen hun hart ophalen met bijvoorbeeld het filmmuseum. In de vaste expositie wordt de geschiedenis van de film uiteengezet, met dingen als de kermisbioscoop, animatiefilms en historische filmkostuums. Vaak zijn er tijdelijke tentoonstellingen, die je op de site van het Filmmuseum kunt zien. Voor heel andere klassiekers kun je terecht bij Classic Remise , een historisch gebouw met daarin een breed scala aan klassieke auto’s. In het restaurant kun je met uitzicht op de collectie genieten van een hapje en een drankje. Liefhebbers van 20e-eeuwse kunst kunnen terecht bij Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, met drie vestigingen verspreid door Düsseldorf. De drie vestigingen samen beslaan een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter. Alleen al de gebouwen vormen een indrukwekkend uitzicht. Binnen vind je werken van bekende kunstenaars als Micasso, Matisse en Mondriaan, maar ook van Warhol en Pollock. Totaal anders is het Löbbecke-Museum, een natuurhistorisch museum waar sinds 1947 een aquarium in gevestigd is, dat in september 2017 wederom geopend wordt na een vijf jaar lange renovatie. Het is een combinatie tussen een museum met bijna 500 opgezette diersoorten en een dierenpark met aquarium, wat garant staat voor een leuke en leerzame dag.

 

Een trip naar Klein Tokyo

Met zo’n 7000 Japanners heeft Düsseldorf na Londen en Parijs de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan. Er zijn in de hele stad tientallen Japanse bedrijven gevestigd. Dat leidt tot een Japanse wijk van behoorlijke omvang, vooral rond de Immermanstraße, vlakbij centraal station. Hierdoor wordt de wijk ook wel ‘Klein Tokyo’ genoemd. Je vindt hier speciale supermarkten met de meest uiteenlopende producten, restaurant met heerlijk traditionele Japanse gerechten zoals de bentobox, hotels, winkels, boekenwinkels met manga’s en een school. Bij het in de regio bekende Na Ni Wa noodles & soups staat rond etenstijd zelfs een rij voor de deur, om te wachten tot ze kunnen eten. In de boekenwinkel staat ook een echt Japans fotohokje. Fotohokjes zijn in Japan heel populair en bieden allerlei aparte functies om de meest eigenzinnige foto’s van jou en je groep vrienden of vriendinnen te maken. Ben je klaar met winkelen, dan staat er een echte Japanse tempel met traditionele tuin. Vooral in de zomer ligt deze er prachtig bij. Ook kun je een Japans huis bezoeken, waar je zoals het hoort je schoenen uitdoet en kunt zien hoe het dagelijks leven eruitziet. Elk jaar wordt in de wijk ook Japan day georganiseerd, waar telkens tot een miljoen bezoekers op af komen. Het is een groot feest met cosplay-voorstellingen, eten en een grote vuurwerkshow. Zo combineer je je tripje naar Düsseldorf met een tripje naar bijna-Japan!

 

Eten en drinken in Düsseldorf

Het oude deel, de Altstadt, heet ook wel de “längste Theke der Welt”, oftewel de langste bar van de wereld. Dit heeft de stad te danken aan de ongelofelijke hoeveelheid kroegen. De stad heeft als specialiteit Altbier, een bovengistend bier. Bier dat bovengistend is, wordt in de zomer gebrouwen. Voor ondergistend bier zijn lagere temperaturen nodig. In grote delen van Zuid-Duitsland is echter een hele tijd het brouwen tijdens de zomer aan banden gelegd. In Düsseldorf en die regio gold dit verbod echter niet, waardoor het bier hier wel nog op deze manier gebrouwen kon worden. Bovengistend bier wordt in Duitsland beschouwd als een oude methode, waar het bier de naam aan te danken heeft. Hoewel ondertussen de rest van Duitsland dus ook weer gewoon in de zomer mag brouwen, wordt bovengistend ‘Altbier’ nog steeds geassocieerd met Düsseldorf. Niet alleen is er lekker bier, ook is het een stad waar je flink kunt genieten van het eten. Duitsers staan bekend als echte vleeseters en er zijn dan ook vele lekkernijen te krijgen, van allerlei soorten würst tot de beroemde schnitzels en sauerbraten. Ook zijn ze niet vies van een zoet toetje, waardoor je vrijwel overal appeltaarten en ander gebak terugvindt op de menukaart. Ga je een stukje buiten de echt toeristische gebieden, zul je zien dan de prijzen ook bijzonder schappelijk zijn.

 

Een stukje geschiedenis van Düsseldorf

Hoewel de eerste schriftelijke vermelding van ‘Dusseldorp’ stamt uit 1135, kreeg Düsseldorf pas in 1288 stadsrechten. In deze periode werd het stadswapen ontworpen, in eerste instantie met alleen een anker. Dat anker verwijst naar de relatie met de Rijnscheepsvaart. Later werd de Belgische leeuw eraan toegevoegd, het wapen van de Hertogen van Berg, met het anker in zijn klauwen. Tot aan de Spaanse bezetting in 1609 werd de stad bestuurd door hertogen, wat na de bezetting in 1614 werd voortgezet. Daaraan dankt de stad haar kastelen en een aantal imposante gebouwen. Op religieus gebied was er enige afwisseling wat betreft de grootste groep, wat is terug te zien aan de kerken van verschillende stromingen. De stad is altijd een belangrijk centrum voor kunst en muziek geweest. De componist Robert Schumann heeft lange tijd in Düsseldorf gewoond en nog steeds wordt er jaarlijks een festival aan hem gewijd. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad veelvuldig gebombardeerd, wat niet alleen 5000 doden eiste, maar ook de helft van de gebouwen vernietigde en tot 90% van de gebouwen, bruggen en straten beschadigde. Tegenwoordig staat Düsseldorf bekend als een chique stad, met indrukwekkende bouwwerken, met ook nog veel monumenten die de oorlog wel hebben overleefd.

 

Veiligheid en bereikbaarheid

Het is een relatief veilige stad, maar let wel, net zoals overal, op voor zakkenrollers. Vooral in drukke straten en tijdens grote markten zoals de kerstmarkt, zijn toeristen een makkelijk doelwit. De binnenstad is zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer goed bereikbaar. Als je met de auto de binnenstad in wilt, dan heb je een milieusticker nodig. Deze zijn verplicht in de binnenstad. Waar je zonder sticker niet mag rijden, staat duidelijk aangegeven op borden. De Autobahn om Düsseldorf heen is wel gewoon toegankelijk zonder sticker. Er zijn veel overdekte parkeergarages waar je je auto een aantal dagen kunt laten staan, voor niet al te extreme prijzen. Ook de prijzen voor standaard parkeren liggen gemiddeld lager dan in grote steden van Nederland. Verder is de stad met zowel de trein (Deutsche Bahn) als met verschillende georganiseerde busreizen prima bereikbaar. Ook is er een vliegveld, waar een behoorlijk aantal vluchten naartoe gaat, verdeeld over 75 luchtvaartmaatschappijen. Het is zelfs het op twee na grootste vliegveld van Duitsland. Een mooi vormgegeven stukje openbaar vervoer is de SkyTrain-monorail, die de luchthaven verbindt met de terminal.

 

Praktische reisinformatie

Düsseldorf ligt in Duitsland, wat onderdeel is van de Europese Unie. Duitsland hoort ook bij de Schengenlanden, dus je hebt geen paspoort nodig en enkel je ID-kaart volstaat. Het kan gebeuren dat om een ID-kaart gevraagd wordt, dus het is wel aan te raden deze ook tijdens je verblijf mee te nemen. Ga je zelf rijden? Als je ouder bent de 25 jaar, is de alcohollimiet 0,5‰. Ben je jonger dan 25, is dit slechts 0,1‰. Dit is ongeveer een half glas bier. Drugs is volledig verboden in Duitsland, dus ook in Düsseldorf mag je het niet bij je hebben of kopen. Voor je apparatuur heb je geen wereldstekker nodig: er zijn dezelfde stopcontacten als in Nederland, met overal 220-230 Volt wisselstroom. Ook je geld hoef je niet te wisselen, er wordt gewoon met euro’s betaald. Sinds juni 2017 is roaming in Europa afgeschaft, waardoor je ook hier gewoon kunt surfen volgens de voorwaarden van je eigen bundel. Deze zijn niet bij elke provider hetzelfde, dus kijk dit van tevoren goed na! Ook is er op genoeg plekken gratis wifi te vinden. In het hele land geldt dezelfde tijdzone als Nederland, met ook de zomertijd en wintertijd.

 

Evenementen: carnaval, zomerkermis en kerstmarkten

Ga je je vakantieperiode nog plannen? Er zijn enkele festivals en evenementen in Düsseldorf die jaarlijks terugkomen, die je stedentrip een extra dimensie geven. Net als in heel Duitsland wordt er carnaval gevierd, met de grote optocht op carnavalsmaandag. Hoewel op de elfde van de elfde het carnavalsseizoen officieel wordt geopend, valt het grote feest meestal in februari. Door de hele stad heen is het één groot feest, met als middelpunt het mooie decor van de Altstadt. Op de laatste dag wordt de aartsnar ‘Hoppeditz’, het symbool van carnaval in de stad, onder luid geklaag en gejammer begraven. Dat is dan het einde van de feestweek. In de derde week van juli vindt aan de Rijnoever één van de grootste volksfeesten van Duitsland plaats: de Größte Kirmes am Rhein, met wel 4 miljoen bezoekers. Het is bijna een pretpark, met grote attracties, terrassen en eettentjes. Tegen het einde van het jaar begint de kerstmarkt, waar speciale reizen voor worden georganiseerd. De kerstmarkt is heel gezellig en staat bekend om de bijzondere sfeer. Er staan overal versierde kraampjes met kerstspullen, maar natuurlijk kun je ook genieten van de bekende Glühwein en alle soorten eten en kerstsnacks.

 

Typisch Duitse cultuur

De Duitse cultuur is normaal gesproken een gastvrije cultuur, vooral wanneer het aankomt op eten en drinken. In Düsseldorf wordt standaard Duits gesproken, maar de kennis van het Engels wordt steeds beter, vooral op de meer toeristische plekken. Echter wordt kennis van een woordje Duits zeer gewaardeerd. Het geven van fooien in horecagelegenheden is niet verplicht, maar is wel redelijk standaard. Het is gelijk aan veel plekken in Nederland: er wordt omhoog afgerond naar een rond bedrag, met een maximum van tien procent. In veel supermarkten en winkels wordt overigens in tegenstelling tot Nederland niet afgerond met vijf centen, maar zijn de één centjes en twee centjes nog gewoon in gebruik. Ook zijn er meer feestdagen en grote feesten dan in Nederland. In de regio wordt het grootste deel hiervan ook gevierd. Op 3 oktober wordt nog de Dag van de Duitse Eenheid gevierd, op 1 mei Dag van de arbeid, op 15 juni Sacramentsdag en op 1 november Allerheiligen. Over het algemeen worden ook de feestdagen die wij ook kennen, uitbundiger gevierd. Het komt dan ook meer voor dat winkels, vooral kleinere zaken, op feestdagen daadwerkelijk gesloten zijn.