Egypte
     
 

Egypte

Aan de zuidkant van de Middellandse Zee ligt het land Egypte. De officiële benaming luidt: Arabische Republiek Egypte. De staat is in het noordoosten van het continent Afrika gelegen en in het zuidwestelijke deel van Azië. Het schiereiland Sinaï behoort ook tot Egypte en wordt geografisch gezien tot het Aziatische continent gerekend. Verder grenst het land aan de Rode Zee in het oosten, aan Libië in het westen en aan Soedan in het zuiden. Israël ligt ten noordoosten van Egypte en tevens ligt hier een grensovergang met de Gazastrook. Met een oppervlakte van 1.001.450 vierkante kilometer heeft het land een inwonertal van circa 90 miljoen. Het grootste deel van de bevolking woont op slecht 5 procent van het totale landoppervlak, bij de Nijlvallei en de Nijldelta. De rivier de Nijl wordt daarom wel ‘de levensader van Egypte’ genoemd. Dit heeft alles te maken met de vruchtbaarheid van de grond. Om deze reden is hier ook de hoofdstad en grootste stad van het land gelegen: Caïro. Andere landsdelen worden vooral gekenmerkt door woestijngebieden zoals de wereldberoemde Saharawoestijn. Egypte is een semi-presidentiële republiek en is lid van de VN, de WTO en de Arabische Liga, met hoofdzetel in Caïro. Het land staat bekend als een van de vroegste wereldbeschavingen waarover menig boek is geschreven en vele films zijn gemaakt. Het eerste koninkrijk ontstond rond 3200 voor Christus waarna millennia lang verschillende dynastieën over Egypte regeerden. Pas in de 7e eeuw na Christus werden de Islam en de Arabische taal in het land geïntroduceerd. Aan het eind van de 18e eeuw heeft ook Napoleon Bonaparte het land bezet, maar hij werd al na negen maanden verslagen door de Britse admiraal Horatio Nelson. Vanwege de strategische ligging werd Egypte in de 19e eeuw een van de belangrijkste landen voor Europese kolonisten. Vooral toen het Suezkanaal werd aangelegd. Egypte is in de jaren die volgden onderdeel van menig strijdtoneel geweest. De overblijfselen van het Oude Egypte werden hierbij grotendeels ongemoeid gelaten. Zo kunnen we vandaag de dag onder andere de indrukwekkende piramiden van Gizeh, de sfinx en de archeologische sites van Luxor bewonderen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Met zo een rijke cultuurhistorie ontbreekt het in Egypte natuurlijk niet aan prachtige bezienswaardigheden. De piramides, tempels en koningsgraven van het Oude Egypte trekken jaarlijks ongeveer 11 miljoen buitenlandse toeristen. Egypte heeft echter nog veel meer te bieden. Zo wordt de onderwaterwereld van de Rode Zee als een van de mooiste ter wereld beschouwd. Hier zijn langs de wonderschone zandstranden de luxste badplaatsen te vinden, zoals Sharm el Sheikh, El Gouna en Hurghada. Uiteraard is ook de rivier de Nijl een imposante bezienswaardigheid. Varend langs de prachtige natuurgroene oevers kun je hier menig inheems diersoort ontdekken. Enthousiast geraakt? We hebben hier de 4 mooiste Egyptische bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Deze fantastische plekken mag je beslist niet missen wanneer je het land van de farao’s bezoekt.

 

De Sfinx en Piramiden van Gizeh

Wauw, je mond valt open bij het zien van het grootste en meest bekende sfinxbeeld van de wereld: de Sfinx van Gizeh. Kippenvel maakt zich van je meester, zo indrukwekkend. Deze sfinx wordt gehuld in mystiek want er is nog veel onduidelijk over zowel het ontstaan als de vorm ervan. Er zouden zich zelfs nog onontdekte ruimtes onder de sfinx bevinden. Dit wordt gedacht doordat oude Egyptische teksten, zoals de Westcarpapyrus, een geheime kamer beschrijven. De Tempel van Thoth. Hier zou volgens de overlevering de kennis van de oudheid bewaard liggen. Harde bewijzen ontbreken echter waardoor we ‘de zaal der archieven’ nog niet tot ‘must-see’ kunnen benoemen. Wie weet, misschien ontdek jij het wel tijdens je bezoek aan dit toonbeeld van mysterie. De sfinx is gelegen naast de dodentempel van Chefren en werd uit een rotsformatie gehouwen die gedurende het Eoceentijdperk werd gevormd. De imposante sfinx is maar liefst 73 meter lang, 20 meter hoog, 6 meter breed en bestaat uit drie lagen kalksteen. De sfinx beeldt waarschijnlijk een farao uit en is dan ook getooid met een koninklijke nemes. Hoewel nu iedere kleur ontbreekt, was dit in de oudheid waarschijnlijk niet het geval. Beschilderingen met felle kleuren worden vermoed. Rood voor hoofd en lichaam met een geel-blauw gestreepte hoofdtooi. De sfinx gold als bewaker van de piramiden. Vandaar dat zich in deze oude Egyptische necropolis ook de Piramiden van Gizeh bevinden. Deze werden gebouwd gedurende de vierde dynastie. Dit is de periode tussen 2551 en 2472 voor Christus. De constructie wordt gekenmerkt door een grote stabiliteit, waardoor de piramiden goed bewaard zijn gebleven. Het piramidecomplex bestaat uit drie piramiden waarvan de Piramide van Cheops de grootste is. Opvallend weetje: de Piramide van Cheops is het enige van de zeven wereldwonderen dat bewaard is gebleven. Daarnaast gelegen zijn de Piramide van Chefren en de Piramide van Mycerinus. Ook bevindt zich een aantal wat kleinere piramiden op het complex. Deze staan bekend als ‘koninginpiramiden’. De Piramiden van Gizeh werden niet zonder reden in 1979 tot werelderfgoed verklaard. Een absolute aanrader tijdens je bezoek aan Egypte.

 

Luxor en omgeving

De stad Luxor ligt aan de oostelijke oever van de rivier de Nijl en is dankzij de prachtige archeologische sites een van de meest geliefde toeristenbestemmingen. Je vindt hier de Karnak Tempel, het mummificatiemuseum Luxor en de Luxortempel. Het Luxor van tegenwoordig is gebouwd op de hoofdstad van het toenmalige ‘Nieuwe Rijk’, Thebe. Aan de westoever van de Nijl is dan ook de ‘dodenstad van Thebe’ gelegen. Dit is de plek waar de farao’s van het Nieuwe Rijk zich lieten begraven. Hier kun je de Tempel van Hatsjepsoet, de Memnon beelden, het Koningsdal en het Koninginnedal bezoeken. De Karnak Tempel is een gigantisch complex waar in de Egyptische oudheid tienduizenden arbeiders en priesters werkten. De Grote Hypostylehal vormt het centrum van het complex waarvan het dak indertijd door reusachtige pilaren werd gedragen. Ook tref je er een meer waar Egyptische priesters zich reinigden alvorens tempelrituelen uit te voeren. Er worden vandaag de dag nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan op dit imposante tempelterrein. Eveneens van grote schoonheid is de Luxortempel. Deze vind je direct langs de Nijl en wordt gekenmerkt door de schitterende zuilengalerij. Altijd al willen weten hoe overleden farao’s gebalsemd werden tot mummie? Breng dan zeker een bezoek aan het Luxormuseum in de stad. Hier worden de voorbereidingen voor de reis naar het hiernamaals in het kleinste detail uiteengezet. Eenmaal aan de andere zijde van de Nijl ontdek je de indrukwekkende Tempel van Hatsjepsoet onderaan een rotswand van het berggebied Deir al-Bahri. Hier vind je onder andere een gigantisch beeld van het hoofd van Hatsjepsoet. Farao Amenhotep III was wat minder gelukkig. Zijn tempel is geleidelijk aan verdwenen door overstromingen en andere farao’s die de bouwstenen wegnamen. Erg jammer. Toch zijn er wel twee gigantische standbeelden van Farao Amenhotep III bewaard gebleven. Met een hoogte van 18 meter getuigen de twee bewakers, de Memnon Kolossen, van de oorspronkelijke tempelplaats. Wanneer je hier bent mag je zeker een bezoek aan het ‘Dal der Koningen’ niet overslaan. Hier tref je namelijk het wereldberoemde graf van Toetanchamon. Wanneer je het bijzondere gouden dodenmasker wilt zien ga je naar het museum van Caïro.

 

Duiken en snorkelen in de Rode Zee

Wil je een van ’s werelds mooiste onderwaterwerelden ontdekken? Boek dan zeker een vakantie naar Egypte en wel met bestemming Rode Zee. Een mooiere plek om te duiken en te snorkelen is nauwelijks vindbaar. Op een relatief korte afstand van Nederland begeef je je in een ongekend prachtige waterwereld die omgeven wordt door schitterende zandstranden en luxueuze badplaatsen. Met een heerlijke watertemperatuur tussen de 20 en 26 graden is dit dé plek om eindeloos te genieten van de meest uiteenlopende koraalriffen en tropische vissoorten. Zeg je duiken in Egypte dan zeg je onder andere Marsa Alam. Deze plek is nog niet zo heel erg bekend onder de toeristen, waardoor het een perfecte locatie is om te duiken en te snorkelen. De mooie kleurrijke riffen zijn veelal ongeschonden en eenvoudig bereikbaar. Je komt hier verder roggen, kleine haaien, schildpadden en incidenteel zelf een zeekoe tegen. Grotere vissoorten ontdek je het beste via een tour naar Elphinstone Reef. Met wat geluk zie je hier de manta roggen en hamerhaaisoorten. Voor de dolfijnliefhebbers is er bovendien Dolphin House. Deze plek biedt je de kans om je tussen een groep dolfijnen te begeven. Een andere mooie duikplek is Makadi Bay. Deze badplaats met parelwitte stranden ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van het bekendere Hurghada. Je waant je hier als in een droom. Vanaf de prachtige natuurlijke baai duik je het water in waar octopussen, murenes en koraalduivels om je heen zwemmen. Eenmaal uit het water zal je in het centrum van Makadi Bay vele winkels, barretjes en restaurants ontdekken. Voor de cultuurliefhebbers zijn er de twee oudste kloosters van Egypte te vinden. Kloosters St Anthony en St Paul begeven zich tussen twee enorme bergketens. Wat een plaatje. Ook Giftun Island komt erg dicht in de buurt van een stukje paradijs op aarde. Het eiland ligt ongeveer een uurtje varen vanaf Hurghada. Wat je mag verwachten? Het helderste zeewater, spierwitte zandstranden en fantastische lagunes. Voeg daar imposante koraaltuinen en tal van vissoorten aan toe en je wou dat je er nooit meer weg hoefde.

 

Nijlcruise

Voor een land dat voor het overgrote deel uit woestijngebied bestaat, zijn de prachtige bezienswaardigheden in en rondom het water spectaculair te noemen. Naast duiken en snorkelen in de Rode Zee is namelijk ook een Nijlcruise onze aanbeveling meer dan waard. Eigenlijk komen in de Nijlcruise alle schoonheden van Egypte tezamen. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer je je bedenkt dat de Nijl de bron van dit cultuurrijke land is. De Nijl is met een lengte tussen de 5499 en 6695 kilometer een van de langste rivieren ter wereld. Diverse ontdekkingsreizigers en avonturiers, zoals Livingstone en de Nederlandse Tinne, hebben geprobeerd de bron van de Nijl te vinden. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt verondersteld dat deze in het Rwandese Nationaal Park Nyungwe Forest ligt. Via de rivieren Rukarara en Kagera zou de Nijl vervolgens naar het Victoriameer lopen. De Nijl is naast voor andere Afrikaanse landen ook voor Egypte van groot belang geweest. Zonder de bevloeiing van de Nijl was het waarschijnlijk nooit het land van de farao’s geworden. Vandaag de dag kun je de imposante flora en fauna van deze rivier ontdekken door een meerdaagse Nijlcruise te maken. De bekendste route vaart langs de belangrijkste culturele hotspots zoals Luxor, Abu Simbel en Aswan. De nog bestaande originele flora bestaat uit verschillende boomsoorten zoals de vijg, de citrus en de eucalyptus. Ook kom je een grote diversiteit aan diersoorten tegen. Uiteraard staat Egypte vooral bekend om kamelen en dromedarissen, maar langs de Nijl zal je vooral onder de indruk zijn van de vele vogelsoorten. Maar liefst 150 verschillende vogelsoorten huizen in het land. Daar komen dan nog eens 250 soorten trekvogels bij. Zo ontdek je er pelikanen, flamingo’s, blauwe reigers en aalscholvers. Wanneer je Aswan nadert zal je waarschijnlijk de beroemde Nijlgans zien. In Aswan zelf ademt een bijzondere Afrikaanse sfeer. Het gold ooit als de poort naar Afrika en was daardoor een belangrijk handelscentrum. Vandaag de dag mag je in Aswan het Nubisch Museum, het Philae Tempelcomplex en de Onvoltooide Obelisk zeker niet missen.

     

Plaatsen

Egypte kent een zogeheten gouvernementsstructuur. In de praktijk is het land dan ook ingedeeld in 27 verschillende gouvernementen. De gemiddelde bevolkingsdichtheid van de meeste gouvernementen bestaat uit meer dan 1000 inwoners per vierkante kilometer. Uitzonderingen hierop zijn de drie grootste gouvernementen. Deze hebben een gemiddelde bevolkingsdichtheid van nog geen 2 inwoners per vierkante kilometer. De oorzaak hiervan is dat het grootste deel van de bevolking geconcentreerd is rondom de Nijlvallei en de Nijldelta. Het hoogste inwonertal vind je dan ook in het gouvernement Caïro met gelijknamige hoofdstad. De tweede grootste stad van het land is Alexandrië. Beide steden zijn een bezoek zeker waard. Dit geldt ook voor Port Said. Hoewel aanmerkelijk kleiner dan Caïro en Alexandrië adviseren we je deze havenstad absoluut aan te doen.

Caïro

De hoofdstad van Egypte telt circa 20 miljoen inwoners en mag een heuse metropool genoemd worden. Het is voor wat betreft inwonertal de grootste stad van heel Afrika en geldt tevens als politiek regio van het Midden-Oosten. Door de enorme omvang en het hectische verkeer kan de stad nogal chaotisch overkomen. Je doet er dus verstandig aan de nodige tijd in te ruimen om deze bijzondere stad te ontdekken. Tijdens je bezoek aan Caïrostad mag het Egyptisch Museum natuurlijk niet ontbreken. Gelegen middenin het stadscentrum geldt dit museum als het grootste Egyptologische museum van de wereld. Hier tref je honderdduizenden objecten en artefacten die zijn gevonden op nagenoeg alle archeologische sites in Egypte. Mummies, tronen en schitterende beelden. Ook het graf van farao Toetanchamon vind je hier. Het meest bekende kunstvoorwerp is wel het gouden dodenmasker van Toetanchamon dat hier tentoongesteld staat. Verder kun je in Caïrostad de Koptische Wijk bezoeken. Een overblijfsel uit de Romeinse heerschappij, die ervoor zorgde dat er in het met name Islamitische land relatief veel katholieken woonachtig zijn. Circa 10 procent hangt het katholicisme aan. De stroming is vooral in deze Koptische Wijk zichtbaar (Masr Al-Qadimah). Je treft hier zowel schitterende kerken als een van de allereerste moskeeën van het land: ‘Amr ibn al-‘As. In het Koptisch Museum kun je bovendien de enige overblijfselen van Fort Babylon bezichtigen. Ook de grootste Arabische soek bevindt zich in Caïro: Khan El-Khalili. Deze bazaar dient zowel het toerisme als de commercie van de lokale bevolking. Hier kun je allerlei handelswaar kopen, van souvenirs tot speciale kruiden. Vooral de indrukwekkende sfeer van deze bazaar zal je je leven lang bijblijven.

Alexandrië

De miljoenenstad Alexandrië ligt in het noorden van Egypte. Grenzend aan de Middellandse Zee is deze havenstad vernoemd naar Alexander de Grote. De Griekse architect Dinocrates ontwierp Alexandrië rond 330 voor Christus. Alexandrië was ongeveer 1000 jaar de hoofdstad van het land en residentie van onder andere koningin Cleopatra. Rond het begin van de jaartelling gold de havenstad zelfs als een-na-grootste van het immense Romeinse Rijk. Ook was Alexandrië langdurig het centrum van kennis en cultuur gedurende de Oudheid en de vroege Middeleeuwse periode. Dit was het gevolg van de Ptolemaeërs, een Griekse dynastie. Alexandrië geniet eveneens bekendheid doordat er een van de zevenwereldwonderen van de Oudheid stond, te weten de Vuurtoren van Alexandrië. Op het inmiddels schiereiland Pharos werd in de 16e eeuw de eerste etage van de verwoestte Vuurtoren tot fort omgebouwd. Een indrukwekkend bouwwerk tref je ook in de ‘Bibliotheca Alexandrina’, de vervanger van de beroemde oude bibliotheek. Tijdens je bezoek aan Alexandrië kunnen we je ook de bezichtiging van de Zuil van Pompeius aanbevelen. Dit is een Romeinse pilaar, die zich in het zuidwestelijk deel van het centrum bevindt. Deze roodgekleurde kolos van Aswangraniet heeft een hoogte van ruim 25 meter en een doorsnede van 2,71 meter. Voor zover bekend is dit de enige bestaande zuil in Egypte die aan de Romeinse periode doet herinneren. Het monument werd gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus. Het zuilencomplex heeft daarbij een heus labyrint in de vorm van een ondergronds gangenstelsel en graven.Naast de imposante overblijfselen uit de rijke historie heeft Alexandrië vele visrestaurantjes en sfeervolle patisserieën. Simpelweg schitterend: iedere dag is het er maximaal genieten geblazen.

Port Said

Minder oud dan Caïro en Alexandrië, maar zeker niet minder mooi is de havenstad Port Said. Deze stad is gelegen in het noordoosten van Egypte en werd in 1859 gesticht door Said Pasja. Dit had alles te maken met de aanleg van het Suezkanaal waaraan Port Said gelegen is. De haven van Port Said is dan ook voor zowel de nationale economie als het internationale toerisme van groot belang. De lokale Egyptische bevolking drijft hier vooral handel in de visserij. Ook gaan veel schepen die van de Indische Oceaan komen via het Suezkanaal in Port Said voor anker. Op de reis richting Europa of de Verenigde Staten tanken ze vaak bij in deze havenstad. Daarnaast doen diverse cruiseschepen uit Haifa en Limasol continu de havenstad aan. Toeristen hebben de mogelijkheid om na een korte busrit vanuit Port Said naar de Sfinx en Piramiden van Gizeh te reizen. Deze rit voert je voor een deel langs het Suezkanaal dat zeker een bezichtiging waard is. Een andere mooie bezienswaardigheid in Port Said is het Militair Museum. Op een oppervlakte van een indrukwekkende 7500 vierkante meter bestaat het museum uit drie hallen. Hier vind je wapens, uitrustingen, tanks uit Israël en militaire vliegtuigonderdelen. Een ander bezienswaardig museum is het Nationaal Museum van Port Said. Dit museum is pas sinds 1987 voor publiek geopend en aanmerkelijk kleiner dan het Militair Museum. Het kleinere oppervlakte doet echter niets af aan het feit dat je hier de echte Egyptische historie zal leren kennen. Deze geschiedenisreis begint bij de prehistorie van Egypte en voert je via Islamitische en ook Koptische voorwerpen naar sarcofagen, mummies, manuscripten en nog veel meer.

 

Inwoners

Egypte telt rond de 90 miljoen inwoners, waarvan het grootste deel, ruim 75 procent, in de vruchtbare Nijlvallei en Nijldelta woont. Opvallend gegeven is dat de helft van het Egyptische inwonertal 18 jaar of jonger is. Dit komt door het relatief hoge geboortecijfer. Familieplanning staat daarom hoog op de agenda van de regering, maar acties waren tot nu toe weinig effectief. Vooral de grootste Egyptische steden groeien gestaag. Een goed voorbeeld is hoofdstad Caïro: 25 procent van alle Egyptenaren woont in en rond deze stad. Van alle Egyptenaren kent ruim 90 procent een Oost-Hamitische afkomst. Sinds de 7e eeuw echter, zijn het land en haar inwoners in politiek en cultureel opzicht grotendeels gearabiseerd. Andere inwoners zijn de Nubiërs. Deze bevolkingsgroep woont in Zuid-Egypte, nabij Aswan en heeft een typisch Afrikaans uiterlijk. Ook wonen er Berbers in een van de Westelijke Oases van het land, in de zogeheten Libische Woestijn. Kopten tref je voornamelijk in Opper-Egypte. Als gevolg van de arabisering hangt ruim 85 procent van de bevolking de Islam aan, de Egyptische staatsgodsdienst. Vooral het Soennisme is hierin de meest beleden stroming. Het land is dan ook lid van de in 1969 opgerichte Organisatie voor Islamitische Samenwerking. Daarnaast kent Egypte een Christelijke stroming in de Koptisch-Orthodoxe Kerk. Deze wordt door circa 10 procent van de Egyptische inwoners aangehangen. Ook is er een Koptisch-Katholieke stroming die leeft bij ongeveer 1 procent van de bewoners. Verder maken zowel de Armeens Orthodoxe Kerk als de Armeens Katholieke Kerk onderdeel uit van de Egyptische geloofsbelijdenis.

 

Talen

Het Arabisch geldt als de officiële taal van Egypte. Vooral op straat wordt echter een Egyptisch dialect gesproken. Egypte kent dan ook talloze dialectsoorten. Hier is voor een buitenstaander meestal geen touw aan vast te knopen. Ongeveer 98 procent van de totale bevolking spreekt een vorm van het Arabisch. Het schrift van de Arabische taal wordt, anders dan de Nederlandse schrijftaal, van rechts naar links geschreven. Met 28 letters worden hierbij alleen medeklinkers en lange klinkers gebruikt. De cijfers worden in het Arabisch dan wel weer van links naar rechts geschreven. Kom je in bekende toeristische gebieden, dan zal er zeker een woordje Engels of Frans gesproken worden, soms zelfs Nederlands. Verwacht daar echter niet teveel van. Egyptenaren die naar school gaan krijgen doorgaans les in de Engelse taal. Het is in ieder geval altijd verstandig om een taalgidsje mee te nemen wanneer je in Egypte met vakantie gaat. De bevolking zal het bijzonder kunnen waarderen wanneer je een paar woordjes Arabisch kunt spreken. Om je alvast op weg te helpen: ‘hallo’ spreek je uit als ‘As-sa-laa-mu ‘a-lay-kum’. Dit is een vrij gangbare manier van begroeten. Het betekent letterlijk ‘vrede zij met u’. ‘Tot ziens’ spreek je vervolgens uit als ‘i-laa al-li-kaa’ en ‘bedankt’ spreek je uit als ‘shokran’. Naast het Arabisch en Egyptische dialecten worden er in sommige Egyptische gebieden nog andere talen gesproken. Zo spreken de Kopten in de Koptische taal en de Nubiërs in het Nubisch. Er wordt Berbers gesproken door de Egyptische inwoners van de Siwa-oase.

 

Vervoer

Het Egyptische openbaar vervoer is uitstekend geregeld. Vooral voor de grotere afstanden. De meest ideale manier om je van de ene plaats of stad naar de andere te begeven is per bus. Je kunt met de bus welhaast iedere bestemming in Egypte bereiken. De meeste bussen zijn dan ook zeer comfortabel uitgerust. Let er wel op dat alle informatie in het Arabisch geschreven staat, het nummer van de bus en ook de bestemming. Uiteraard kun je altijd vragen en zul je vriendelijk te woord worden gestaan. Toch is het verstandiger met een taalgidsje het land te ontdekken. Je voorkomt iedere vorm van verwarring en dat geeft net even een ontspannener gevoel. Ook kun je je in het land zelf verplaatsen via het vliegtuig. Dit is wel wat prijziger maar het bespaart je veel tijd. Tijd die je kunt gebruiken om meer van dit schitterende land te zien. Let er op dat vooral in het hoogseizoen deze binnenlandse vluchten nogal eens vol willen zitten. Je doet er dus verstandig aan je vlucht (ruim) van tevoren te boeken. In de Egyptische steden tref je voldoende taxi’s. Spreek altijd van tevoren een prijs af. Niet iedere taxi beschikt bijvoorbeeld over een meter. Ook is het gebruikelijk dat er andere klanten worden opgepikt tijdens jouw taxirit. Kijk daar dus niet raar van op. Liever zelf een auto huren? Ook dat kan in Egypte. Je moet dan wel in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Deze kun je voor een paar tientjes bij de ANWB kopen. Kies vervolgens voor gerenommeerde autoverhuurbedrijven.

 

Keuken

Egyptenaren genieten graag met elkaar van het eten en het liefst de hele dag door. Zittend op kussens eten ze dan dikwijls ‘mezze’. Dit zijn allerlei wat kleinere gerechten gecombineerd met brood. Dit wordt geserveerd in kleine schalen op lage tafeltjes. Na het eten drinkt de Egyptenaar vaak thee en wordt gezellig verder met elkaar nagepraat. De Egyptische keuken kent hierbij een diverse mix van overheerlijke recepten. Dit heeft alles te maken met de historische invloeden vanuit de meest uiteenlopende culturen. Zo tref je ingrediënten uit de Turkse, Griekse, Franse, Engelse en Italiaanse keuken. Deze ingrediënten en recepten zijn vervolgens smaakvol geïntegreerd met de typische Egyptische maaltijden. Zo is er meestal pitabrood te vinden met citroensap, komijn en Fava bonen. Typische groenten die gegeten worden zijn wortelen, pepertjes en radijs. Soep maakt meestal onderdeel uit van het voorgerecht. Als hoofdgerecht wordt dan pasta met een salade, vlees, rijst en groentestoofpot gegeten. De veel gebruikte vleessoorten zijn kip en ook lamsvlees. Flink gekruid en bij voorkeur gegrild. Ook falafel wordt graag gegeten en vissoorten aan de kustgebieden van Egypte. Een ander gebruik in Egypte is het aanbieden van thee aan een onbekende. Het wordt als een belediging beschouwd wanneer je dit afslaat. Wees er wel op voorbereid dat de smaak nogal zoet is. Dit geldt ook voor de koffie die je in Egypte drinkt. Typisch Egyptische thee wordt ‘shai’ genoemd. Onder de Egyptenaren is dit een zeer populaire warme drank. Ook ‘asir’ vloeit rijkelijk. Dit is een sap dat bestaat uit versgeperste seizoenvruchten. Als Islamitisch land wordt alcoholgebruik geremd. Hierdoor betaal je relatief veel voor een alcoholisch drankje.

 

Veiligheid

Sinds de afzetting van president Morsi in 2013 heerst er redelijk veel onrust in Egypte. Verschillende extremistische groeperingen roepen op tot geweld en dat geldt ook voor terreurorganisatie IS. Vooral in de grotere steden zoals Caïro vinden terroristische aanslagen plaats. Dit geeft onzekerheid bij veel toeristen. Kunnen we Egypte wel of niet veilig bezoeken? Ons advies is hier altijd vooraf naar te informeren. Negatieve reisadviezen kunnen voor een heel land gelden, maar ook alleen voor bepaalde gebieden. Dit varieert op dit moment voor Egypte. Vandaag de dag zijn er helaas veiligheidsrisico’s verbonden aan bijvoorbeeld de hotel-resorts aan het Afrikaanse kustgedeelte van de Rode Zee. Dit geldt ook voor de Golf van Suez. Steden als Luxor, Aswan en ook Abu Simbel kennen eveneens een veiligheidsrisico. Dit geeft ook het maken van een Nijlcruise een verhoogd risico. Ook voor de vliegvelden geldt zodoende een waarschuwing. Hotel-resorts zelf zijn doorgaans zeer goed beveiligd, maar er is altijd een kans op een aanslag aan verbonden. Wees daarom altijd alert op nieuwsberichten en ga af op wat de rijksoverheid als reisadvies geeft. Uiteraard houden ook wij al deze factoren nauwlettend in de gaten. Helaas is ook de criminaliteit in het land toegenomen. Dit is het directe gevolg van de soms negatieve reisadviezen. Er komen hierdoor veel minder toeristen naar Egypte. Hierdoor valt een groot deel van de Egyptische inkomsten weg of wordt in ieder geval sterk gereduceerd. Het resulteert in een verhoogde kans op opdringerigheid en criminaliteit onder de Egyptenaren die in de toerismebranche werkzaam zijn. Wees daarom extra alert tijdens je vakantie naar Egypte en spreek altijd vooraf een prijs af. Of het nu om een taxirit, maaltijd of excursie gaat.

 

Medische info

Vooral in de grotere Egyptische steden zoals Caïro en Alexandrië is medische zorg van een redelijk hoog tot goed niveau. Ook apotheken zijn in de grotere steden aanwezig en zijn vaak prima voorzien. Hier wordt meestal Engels en incidenteel Frans gesproken. Hoewel medicijnvoorraad aanwezig is, adviseren we je je speciale medicatie van huis mee te nemen. Overleg eventueel met je arts of apotheker. Je hebt namelijk een medische verklaring nodig (in het Engels) voor medicatie die onder de Opiumwet valt. Denk hierbij aan slaapmiddelen en de sterkere pijnstillers. Het is strafbaar om in het land zonder deze gelegaliseerde medische verklaring te reizen. De medische verklaring is een jaar geldig en dient minimaal een maand voor je vakantie te worden aangevraagd. Ga je naar de wat meer afgelegen Egyptische gebieden? Neem dan een eigen geneesmiddelenpakket mee. Wanneer je onverhoopt medische zorg nodig hebt, houd er dan rekening mee dat je contant moet betalen. Goed verzekerd op reis gaan is daarom een absolute aanbeveling. Aangezien voorkomen nog altijd beter is dan genezen, let je in Egypte het beste op de volgende zaken. Zo komt in het land de ziekte dengue voor. Deze aandoening wordt door muggen op mensen overgebracht. Hoewel het zika-virus normaal gesproken niet in Egypte voorkomt, bestaat er wel een kleine kans op deze infectieziekte. Ook deze ziekte wordt veroorzaakt door muggen. Deze steken vooral overdag. Draag daarom, voor zover mogelijk, beschermende kleding. Verder is drinken uit de kraan taboe. Kook altijd eerst je water of koop waterflessen in de winkel. Dezelfde alertheid is gewenst bij het zwemwater. Ga bijvoorbeeld niet zwemmen in de Nijl of kanalen. Hier bestaat het risico op een wormziekte.

 

Visum

Om het land van de farao’s en vele andere schoonheden te bezoeken, heb je een visum nodig. Je komt het land anders niet in. Dit visum kun je thuis aanvragen. Ook bestaat hiervoor de mogelijkheid op de Egyptische vliegvelden. Welke van deze twee mogelijkheden de voorkeur heeft? Dat verschilt per persoon. Zo gaat de een het liefst volledig voorbereid op reis en de ander ziet het allemaal wel gebeuren. Bij het aanvragen van een visum in Nederland verzeker je jezelf er vroegtijdig van dat je het land onbezorgd in kunt. Aan deze vroegtijdige zekerheid hangt echter wel een prijskaartje. Het visum kost je namelijk meer in Nederland dan op het vliegveld in Egypte zelf. Bovendien moet je je visum wel ruim van tevoren aanvragen. Minimaal een maand. Een spoedvisum behoort namelijk niet tot de mogelijkheden. Een ander aspect bij het thuis aanvragen is dat je je paspoort gedurende enkele weken kwijt bent. Het is daarnaast mogelijk om pas bij aankomst op het vliegveld in Egypte een visum aan te vragen. Houd er rekening mee dat je hiervoor in een (lange) rij moet staan. Daar waar de thuisaanvragers al in het hotel zitten heb je bij deze visumaanvraag de kans dat je wat langer op het vliegveld moet blijven. Aan de andere kant hoef je je paspoort niet wekenlang te missen en betaal je niet voor een aangetekende verzending. Het risico bestaat natuurlijk wel dat je geen visum krijgt toegewezen. In de praktijk komt dit echter nauwelijks voor. Het prijsverschil? Op het vliegveld betaal je rond de 20 dollar. De thuisaanvrager betaalt circa 28 Euro en daar komt dan nog 20 Euro bij voor het aangetekend verzenden van het visum.