Engeland
     
 

Engeland

Engeland is het zuidelijke deel van Groot-Brittannië en heeft ruim 50 miljoen inwoners, die voornamelijk woonachtig zijn in steden en voorsteden. Van alle landsdelen die bij het eiland Groot-Brittannië horen, is Engeland het grootst en meest bevolkt. Het land dankt zijn naam aan de Germaanse Angelen die, samen met andere volkeren, het huidige Engeland veroverden. Zowel natuurliefhebbers als stadsbewonderaars kunnen hun hart ophalen als zij op vakantie zijn in Engeland, want je vindt er adembenemende natuurgebieden en heerlijke steden waar volop leven in de brouwerij is. Hoewel het zeeklimaat ervoor zorgt dat er regelmatig wat regen naar beneden komt vallen, kun je in Engeland vaak genoeg genieten van het zonnetje dat tussen de schapenwolkjes door schijnt. Bovendien passen de donkere wolken die af en toe voorbij komen waaien heel goed bij de ruige landschappen van het land. Denk aan reusachtige kliffen, rotsen, uitgestrekte heidevelden, afgesleten heuveltoppen en royale meren. Het blijkt wel hoe divers het land is; de landschappen wisselen elkaar voortdurend af. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. Zo vind je in Noord-Engeland vooral woeste heides en bossen, in Midden-Engeland een glooiend heuvellandschap en duingebieden, in Zuidwest-Engeland rotskliffen en subtropische planten en in Zuidoost-Engeland voornamelijk tuinen, landhuizen en kastelen. Tijdens je wandelvakantie kun je overnachten in één van de typisch Engelse B&B’s, bed and breakfasts, waar je hartelijk wordt ontvangen door de heer of vrouw des huizes en ’s ochtends een traditioneel Engels ontbijt voorgeschoteld krijgt. De locals die een B&B runnen, vinden het fantastisch om hun gasten te wijzen op de fascinerendste en gezelligste locaties in de omgeving. Dit is ideaal als je de streek van binnen en buiten wilt leren kennen. Ook als je met de auto een reis wilt maken door Engeland, is het verblijf in een B&B een uitstekend idee. Zeker als je voor een kortere tijd op vakantie gaat is het handig om op autovakantie te gaan, zodat je in weinig tijd toch veel kunt zien tijdens je reis. Vergeet alleen niet dat de Engelsen aan de linkerzijde van de weg rijden!

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Je hoeft je geen enkel moment te vervelen. Iedere stad heeft boeiende musea, door heel het land vind je monumenten die beheerd worden door organisaties als de English Heritage en landhuizen die in stand gehouden worden door de National Trust. Dankzij organisaties als deze blijven de romantische ruïnes, schilderachtige landschappen, iconische spoorverbindingen en het grandioze erfgoed van Engeland intact. Niet alleen in Londen, maar ook in de rest van het land zijn er onwijs veel bezienswaardigheden te bezichtigen. Ieder jaar duizenden mensen van over de hele wereld een bezoek aan het mysterieuze Stonehenge, waar zij zich afvragen hoe het monument gebouwd is. Langs Hadrian’s Wall banen actieve vakantiegangers zich een weg door het Engelse heuvellandschap. In Windsor Castle proef je als toerist de sfeer van een koninklijk paleis. Al fietsend, rondtrekkend of zittend in de trein sta je versteld van de verbluffende natuur in Yorkshire Dales National Park.

 

Stonehenge

Stonehenge is een verbazingwekkend cirkelvormig bouwsel dat van gigantische stenen is gemaakt. Je kunt het mysterieuze monument vinden in het dorpje Amesbury in Wiltshire. Stonehenge staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en wordt beheerd door de English Heritage. Deze organisatie stelt bezoekers van over de hele wereld in staat een glimp op opvangen van het wereldberoemde Stonehenge. Wat de functie van Stonehenge precies geweest is, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Wat wel bekend is, is dat het in circa 3100 v. Chr., in de Jonge Steentijd, gebouwd moet zijn. De onduidelijkheid over het doel van Stonehenge heeft tot verschillende speculaties geleid. De grootste vragen die men zich bij dit bouwwerk stelt, is waar de prehistorische mens de reusachtige stenen vandaan gehaald heeft en hoe hij deze op elkaar gelegd heeft. In de grond waarop Stonehenge gebouwd is zijn niet alleen graven gevonden, maar ook restanten van verbrande mensen. Hierdoor denken veel wetenschappers dat Stonehenge een plek is waar men begraven of gecremeerd werd. Anderzijds zou Stonehenge een plek kunnen zijn geweest waar men offers bracht aan de goden als dankzegging voor een goede oogst. Er zijn ook theorieën waarbij de reusachtige stenen als instrument gediend zouden hebben om de de seizoenen, de tijd en natuurverschijnselen te voorspellen. Enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers dat alle overledenen rondom Stonehenge aan dezelfde ziekte geleden hadden, wat zou kunnen betekenen dat deze groep mensen naar Stonehenge was gekomen met het idee daar te kunnen genezen van hun kwaal. Kortom: de beweringen, theorieën en speculaties over het doel van Stonehenge lopen behoorlijk uiteen. Wat betreft de bouw van het spektakel, is er iets meer duidelijkheid. Onderzoekers gaan ervan uit dat het bouwsel in vier fases in elkaar gezet is in een periode van duizend à tweeduizend jaar. In deze fases zou er in eerste instantie een constructie met een ringwal zijn gemaakt, zodat de stenen met touwen op hun plek konden worden gezet. Vervolgens werd de buitenste ring gemaakt waar tot slot de laatste cirkel op geplaatst is. Hoe de bouwers van de megaliet de stenen hebben kunnen verplaatsen, blijft een groot mysterie.

 

Hadrian’s Wall

Hadrian’s Wall, in het Nederlands ook wel de Muur van Hadrianus genoemd, is een oude Romeinse muur waarmee de noordelijke grens beschermd werd tegen de Picten. De Picten vormden een volksstam uit het huidige Schotland, en de Romeinen hielden hen graag op een afstandje. Het was, hoe kan het ook anders, Keizer Hadrianus die in het jaar 117 opdracht gaf de muur in Britannia te bouwen. Het was niet de bedoeling om vanaf de muur in de aanval te gaan op vijandige volksstammen, maar de muur bood de Romeinen wel de mogelijkheid om zich te verdedigen indien dit nodig was. De muur was tevens de grens van het Romeinse Rijk waar verschillende douaneposten gevestigd waren. Via de deuren van de posten konden handelsproducten doorgegeven worden. Hadrian’s Wall was maar liefst 118 kilometer lang en liep helemaal van de oost- naar de westkust in het noorden van Groot-Brittannië. Er wordt geschat dat de muur tussen de 4 à 5 meter hoog was en gemiddeld 3 meter breed. Inmiddels is de muur aanzienlijk lager en dunner geworden, mede doordat de plaatselijke bewoners het materiaal van de muur in de loop der jaren gebruikt hebben voor hun eigen projecten. Er zijn ook verscheidene ruïnes van forten en torens te vinden langs de muur, zoals Fort Corstopitum en Fort Housesteads. Jaarlijks maken veel wandelaars een tocht langs de overgebleven delen van Hadrian’s Wall tussen Newcastle en Carlisle. Hier is namelijk Hadrian’s Wall Path aangelegd waarover je als actieve vakantieganger kunt wandelen. De route is ongeveer 130 kilometer lang en brengt je langs de mooiste stukken van Hadrian’s Wall, gezellige pubs en knusse marktstadjes. De wandeltocht over Hadrian’s Wall Path is een uitdagende route die niet onderschat moet worden. Iedereen met een gemiddelde conditie kan de tocht lopen, maar houd er wel rekening mee dat er veel hoogteverschillen zijn. Dit betekent dat je soms enigszins steil naar beneden moet lopen en af en toe een heuvel op moet klunen. Het pad loopt voor het grootste gedeelte door een graslandschap waar je probleemloos doorheen kunt lopen zolang je maar over stevige, goede wandelschoenen beschikt.

 

Windsor Castle

Ten westen van de Engelse hoofdstad Londen bevindt zich Windsor Castle. Het kasteel is één van de verblijven dan de koninklijke familie en heeft een oppervlakte van maar liefst 26 are, ruim 2600 vierkante meter. Al bijna duizend jaar wordt het kasteel bewoond door leden van het Britse koninklijk huis. Het kasteel is vernoemd naar de Windsor-dynastie, de huidige koninklijke familie van het Verengd Koninkrijk. De meeste voorgaande vorsten verkozen Buckingham Palace boven Windsor Castle als vaste woonplaats, maar George IV koos er wel voor om van het kasteel zijn hoofdverblijf te maken. William the Conqueror, die in Nederland beter bekend is onder de naam Willem de Veroveraar, liet Windsor Castle bouwen in het jaar 1070. Destijds werd het kasteel gebruikt als verdedigingsburcht, maar al snel werd het gebouw uitgebreid en aangepast aan de wensen van de vorsten die nog zouden komen. Uiteindelijk was het Koning Edward III die Windsor Castle in de 14e eeuw liet uitbouwen tot koninklijk verblijf. Tijdens de regeerperiode van Koningin Victoria werd het kasteel voor het eerst geopend voor publiek. Dit was in het jaar 1845, om exact te zijn. Extra bijzonder aan Windsor Castle, is dat er een indrukwekkende verzameling tekeningen in hangt, onder andere van Leonardo da Vinci. De middeltoren, de Round Tower, scheidt het kasteel in twee delen: de Lower Ward en de Upper Ward. De Lower Ward is de thuisbasis van de Most Noble order of the Garter, de hoogste ridderorde van Engeland. In de St George’s Chapel bij de Lower Ward bevinden zich de rustplaatsen van meerdere voormalige monarchen, zoals George V en George VI. De privévertrekken van de koninklijke familie bevinden zich daarentegen aan de andere kant van het kasteel, in de Upper Ward. Dit gedeelte staat vol met oude wapens, boeken, schilderijen, meubels, porselein en nog veel meer voorwerpen, die op dit moment allemaal in beheer zijn van Koningin Elizabeth II. Als bezoeker van Windsor Castle kun je zelf een kijkje nemen achter de schermen van deze immense koninklijke residentie. Bewonder het antiek, de kunstwerken en aanschouw de wereldberoemde wisseling van de ceremoniële wachters.

 

Yorkshire Dales

Word je helemaal gelukkig bij het zien van uitgestrekte heidevlakten, mergellandschappen en een overschot aan groen? Dan is het Yorkshire Dales National Park écht een hotspot die je niet gemist mag hebben. Dit park in Noord-Engeland, dat een oppervlakte van meer dan 2.000 vierkante kilometer heeft, bestaat uit prachtige valleien waar je als fietser of wandelaar zeker aan je trekken komt. Ook andere buitensporters, zoals rotsklimmers en kanoërs, kunnen naar lieve lust hun favoriete sport beoefenen. Het woord “dale” komt van het Germaanse woord “dal”, dat wij als Nederlandssprekenden natuurlijk wel kennen. Desalniettemin worden de “dales” in het Nederlands meestal aangeduid met “valleien”. Iedere vallei van de Yorkshire Dales heeft zijn eigen karaktereigenschappen; sommige gebieden zijn wat ruiger dan andere gebieden. Voornamelijk de valleien in het zuiden van het park zijn erg in trek bij toeristen, omdat de natuur hier grotendeels in oorspronkelijke staat gebleven is en omdat er watervallen zijn. Ook bijzonder zijn de vele grotten met stalactieten en stalagmieten bij de Gaping Hill. Wandelaars die behoefte hebben aan een uitdaging, kunnen zich wagen aan de Three Peaks Challenge, waarbij wandelaars drie verschillende bergtoppen op één dag proberen te beklimmen. Naast de bergtop Scafell Pike in Yorkshire, moeten de deelnemers Ben Nevis in Schotland en Snowdon in Wales bereiken. Als je een lange afstand wilt maken op de mountainbike, kies dan voor de Way of the Roses. Via dit pad kun je in alle rust van de oostkust naar de westkust fietsen en onderweg genieten van de adembenemende landschappen die je doorkruist. Als je je liever niet te veel inspant, maar wel de spectaculaire omgeving van de Yorkshire Dales wilt zien, is het een goed idee om met de trein door de regio te reizen. Met dank aan de Settle – Carlisle Railway passeer je met het grootste gemak de meeste valleien van het National Park. De spoorlijn loopt door meer dan tien tunnels en over meer dan twintig viaducten uit het Victoriaanse tijdperk. Ongeveer dezelfde route kun je ook maken met de auto. Je kunt dan ieder moment beslissen uit te stappen om de omgeving te verkennen!

     

Plaatsen

Engeland heeft veel steden, en daarin woont dan ook het grootste gedeelte van de bevolking. De hoofdstad Londen is zonder twijfel de grootste stad van het land en blijft bovendien alsmaar groeien. Hoewel een bezoek aan Londen een bijzonder goede aanrader is, zijn er nog veel andere interessante steden waar je nét iets meer in aanraking komt met de typisch Engelse cultuur. Tijdens je verblijf in een bed and breakfast proef je bijvoorbeeld van “scones” of een traditioneel Engels ontbijt. Iedere Engelse stad heeft zijn tevens zijn eigen kenmerkende geschiedenis, architectuur en bijzonderheden. Zo herken je in Bath de invloed van de Romeinen op het huidige Engeland, treedt je in Liverpool in de voetsporen van de Beatles en wandel je in Oxford door de oudste universiteitsgebouwen die het land heeft. Het is onvoorstelbaar hoe divers Engeland is op stedelijk én sociaal-cultureel gebied. Ontdek de troeven van iedere stad.

Bath

Wie gek is op geschiedenis en architectuur, zal het zeker bevallen om de stad Bath in de graafschap Somerset te bezoeken. De stad staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, en dat is natuurlijk niet zonder reden het geval. De stad is in de 1e eeuw gebouwd in een natuurlijk soort amfitheater. De Romeinen stichtten destijds de stad in de buurt van de thermen, die nog steeds gedeeltelijk bestaan en tegenwoordig aangeduid worden als The Roman Baths. Deze zijn erg indrukwekkend en toegankelijk voor publiek. Het eeuwenoude badhuis is een van de best bewaarde overblijfselen van de Romeinse architectuur en badcultuur. Als bezoeker kun je het dampende bronwater van 46 °C en de Romeinse standbeelden met eigen ogen bewonderen. Bijna alle bouwwerken in Bath stad zijn gemaakt van een lokale witte steensoort die “Bath stone” wordt genoemd. Doordat alle gebouwen, die overigens een 18e-eeuwse bouwstijl hebben, van deze steensoort gemaakt zijn, vormt de stad een fantastisch geheel. Er is geen gebouw dat uit de toon valt of lelijk afsteekt tegen een ander gebouw. Bath ligt in een dal en wordt omringd door het Engelse heuvellandschap. Naast het oude, Romeinse badhuis is er in de stad ook een hedendaags badhuis, namelijk de Thermae Bath Spa. De locatie en entourage van de spa is werkelijk fenomenaal, want de spa bevindt zich in een historisch kuuroord dat opgeknapt en gemoderniseerd is met glazen ruiten en mooie stenen. Vanuit het bad op de bovenste verdieping van de spa is er uitzicht op de stad. Daarnaast is er in Bath ook veel cultuur te ontdekken. Zo is het huis waar Jane Austen ooit in gewoond heeft omgetoverd tot een museum, verzorgen getalenteerde muzikanten en artiesten voor plezier en vermaak op straat en kun je kunst gaan bekijken in het Fashion Museum of de Victoria Art Gallery.

Liverpool

De Engelse havenstad Liverpool is veel meer dan een industriestad. Je vindt er waardevolle historische gebouwen en architectuur, verschillende musea, een uitgebreid winkelgebied en culturele activiteiten. Je kunt eenvoudig met het vliegtuig naar Liverpool vliegen en vanaf het vliegveld verder reizen naar het centrum. De bus brengt je in dertig minuten naar het hart van Liverpool voor minder dan 3 pond per persoon. Als je met de taxi gaat, ben je zo’n 15 pond kwijt. Een gave locatie in de stad is Albert Dock, waarvandaan je een verbluffend uitzicht hebt op de rivier de Mersey. Vanaf Albert Dock rijdt er een hop-on hop-off-bus die je langs de bekendste bezienswaardigheden van Liverpool rijdt. Tijdens de rit krijg je informatie te horen over deze hotspots. De bus rijdt steeds hetzelfde rondje, waardoor je bij de tweede rit kunt kiezen waar je uit de bus stapt. Vandaar de naam van de bus! Heb je genoeg gezien van de omgeving waar je uitgestapt bent? Stap dan gewoon weer in de bus. Met je buskaartje kun je 24 uur lang in- en uitstappen. In 2008 werd het winkelcentrum Liverpool One geopend, een waanzinnig overdekt winkelcentrum dat bestaat uit stijlvolle gebouwen. De architecten hebben bij de bouw veelvuldig gebruikgemaakt van complexe technieken, lijnen en het materiaal staal. Het oude stadscentrum van Liverpool bevindt zich achter Liverpool One en is rijk aan cafés, restaurantjes en kerken en kathedralen. De bekendste kerken in Liverpool zijn de Catholic Cathedral en de Anglican Cathedral. Ben je een echte kunstliefhebber? Ga dan naar de William Brown Street, waar tal van galleries en musea gevestigd zijn.. Daarnaast is Liverpool een echte uitgaansstad met veel toffe uitgaanslocaties. De meeste clubs, pubs en kroegen bevinden zich op Concert Square en in Matthew Street vind je bars waar live muziek gespeeld wordt.

Oxford

In Oxford wordt niet stilgezeten. Als stad met een hoge reputatie op het gebied van onderwijs en onderzoek, is Oxford altijd in beweging. Al meer dan achthonderd eeuwen is de stad een belangrijk kenniscentrum dat onmisbaar zou zijn voor de wereld. Oxford biedt uitstekende horeca-gelegenheden, tientallen interessante toeristische attracties en wonderschone gebouwen. Oxford staat voornamelijk bekend om zijn Universiteit waarvan de faculteiten open zijn voor publiek. De verschillende “colleges”, waaronder Queens College en Merton College, zijn allemaal even wonderbaarlijk en kenmerken zich door een middeleeuwse architectuur. Het iconische gebouw Radcliffe Camera is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit is een van de grootste bibliotheken ter wereld en beschikt over meer dan 2 miljoen boeken. De Universiteit van Oxford beschikt niet alleen over indrukwekkende gebouwen, maar ook over botanische tuinen. De Botanic Garden bestaat al sinds het jaar 1621 en heeft sindsdien veel betekend voor wetenschappelijk onderzoek en het behoud van diverse plantensoorten. Als bezoeker kun je een wandeling maken door de tuin en genieten van een kopje koffie of thee. Ook vind je in Oxford het oudste museum van heel Groot-Brittannië, namelijk het Ashmolean Museum of Art and Archaeology. Dit museum is opgericht in 1683 en staat volledig in het teken van kunst en archeologie. Je kunt er edelstenen, honderd jaar oude beeldhouwwerken, schilderijen en archeologische vondsten bewonderen. In Oxford vind je bovendien ook één van de grootste boekhandels van het land, Blackwell’s. Deze boekhandel werd in 1879 opgericht door Jeremy Henry Blackwell. De boeken in de winkel zijn geordend op soort en te vinden in hun eigen sectie. Bij Blackwell’s vind je allerhande studieboeken, maar natuurlijk ook literatuur, young adult-boeken, kinderboeken en zelfs zeldzame boeken! Bovendien is de voorgevel van de winkel nog helemaal in oude stijl. Je vind Blackwell’s in Broad Street.

 

Inwoners

De bevolking heeft een lange geschiedenis en migratie heeft in de loop der jaren gezorgd voor welvaart en veel verschillende culturen. De Engelsen zijn niet alleen heel welvarend geworden van de 18e- en 19e-eeuwse import en export, maar ze hebben ook hun grondgebied wereldwijd weten uit te breiden. Het grote Britse imperium zorgde zowel voor veel handel en welvaart als voor migratie in deze tijd. Veel Engelsen verhuisden met hun hebben en houden naar de veroverde koloniën. Je zou dus overal ter wereld mensen kunnen vinden met Engelse voorouders. Het is belangrijk om niet te vergeten dat als we “Britten” zeggen, we niet alleen Engelsen, maar ook Schotten en inwoners uit Wales bedoelen. Hoewel al deze kleine staten onder dezelfde naam van Groot-Brittannië vallen, zijn er zeker veel verschillen tussen de inwoners van de respectievelijke gebieden. De Engelsen zijn een ongelooflijk trots volk, maar de Schotten zijn minstens zo trots op hun geschiedenis en tradities. De stereotype Schot draagt een kilt en neemt overal zijn doedelzak mee naartoe. Dit is echter slechts een stereotype. Wél is het zo dat Schotten een buitengewoon opvallend accent hebben. Let maar eens op het uitspraakverschil van de letter “r” in het Engels-Engels en het Schots-Engels. Nog een opvallend accent kun je horen als je naar het westen gaat, in de richting van Wales. Het stereotype inwoner uit Wales is bijna hetzelfde als dat van een Engelsman. De inwoners van Wales zijn daarentegen iets korter door de bocht, maar houden wel, net als de Engelsen, van een kop thee en in Wales wordt eveneens aan de linkerzijde van de weg gereden. Een stereotype Engelsman wordt vaak vergeleken met de absolute elite. Dit komt door het Queen’s English dat gesproken wordt en de aparte Engelse vorm van humor.

 

Talen

De standaardtaal is het Engels, het Queen’s English, om precies te zijn. Het Engels is een Germaanse taal binnen het Proto-Indo-Germaans, een talenfamilie die al enige duizenden jaren meegaat. De basis voor de Germaanse taal werd namelijk gelegd in het jaar 2500 v. Chr. Opvallend is dat het Germaans pas op grote schaal verspreid werd aan het begin van de jaartelling, maar liefst tweeënhalf duizend jaar nadat de eerste beginselen van de taal waren ontstaan. Voordat het Germaans zijn intrede deed in Groot-Brittannië, waren het de Kelten en Romeinen die het eiland bewoonden en dus werden ook hun talen gesproken. Om en nabij de 6e eeuw v. Chr. maakten Germaanse volksstammen een begin aan hun grootschalige invasies. Dit was het moment waarop de Saksen, Juten, Friezen en Angelen de Kelten dwongen zich te verplaatsen naar het noorden en westen van Groot-Brittannië. Uiteindelijk zouden zij terecht komen in wat we nu Schotland en Wales noemen. Omdat de Kelten plaatsgemaakt hadden voor de Germanen van het vasteland, werd de Germaanse taal steeds gangbaarder op het eiland. Dit Germaans staat bekend als Oud-Engels of het Angelsaksisch. Niet veel later kwamen ook de Vikingen op veroveringstocht naar Groot-Brittannië, waardoor er een Noord-Germaanse vocabulaire aan het Angelsaksisch toegevoegd werd. De laatste grote toevoer van nieuwe woorden werd geleverd door de Normandiërs die tijdens de Honderdjarige Oorlog het Frans in Groot-Brittannië introduceerden. Het is dus niet gek dat er voor veel Engelse concepten zowel een Germaanse als een Franse term bestaat. “To demand” komt bijvoorbeeld van het Franse “demander” en “to ask” en het Germaanse “aiskōną”, dat terug te leiden is naar het Nederlandse “eisen”. In de late middeleeuwen sprak men het Midden-Engels en tijdens het koloniale tijdperk werd het Engels een wereldtaal.

 

Vervoer

Wie vanuit Nederland naar Engeland afreist, kan dit eenvoudig met eigen auto doen. Sinds de opening van de Kanaaltunnel in 1994 is het eg makkelijk om met je eigen vervoersmiddel naar Engeland te rijden en daar je vakantie voort te zetten. Je boekt thuis alvast en ticket en rijdt vervolgens naar Calais in Frankrijk. Daar rijd je jouw auto in de autotrein om vervolgens de oversteek naar Folkstone te maken. Na een reistijd van 35 minuten zet je voet op Engelse bodem. Als je niet met de auto naar Engeland kunt of wilt gaan, is het mogelijk om met de boot of het vliegtuig te reizen. Vanaf verscheidene Nederlandse havens kun je met de ferry naar Engeland varen, bijvoorbeeld vanuit IJmuiden, Hoek van Holland en Rotterdam. Afhankelijk van de haven waaruit je vertrekt, meer je aan in Harwich, Hull of Newcastle. In Engeland kun je als internationale reiziger gebruikmaken van een BritRail Pas. Hiermee kun je op de door jou gekozen dagen onbeperkt met de trein reizen. Neem je kinderen mee die jonger zijn dan 5 jaar? Dan kun je voor hen een vervoerspas kiezen waarmee gratis gereisd kan worden. De BritRail-pas is exclusief voor internationale reizigers en kan aangepast worden aan de wensen van de reiziger. Het is belangrijk dat je de pas van te voren online koopt, want het is niet mogelijk om deze in Engeland zelf te kopen. Een andere voordelige manier om door Engeland te reizen is met een coach-bus. Deze rijdt naar een vaste bestemming en het is nodig om vóór de reis een zitplaats te reserveren. Het grootste vervoersbedrijf dat reizen per coach uitvoert, is National Express. Selecteer de datum waarop je wilt reizen, de gewenste bestemming en zorg dat je op tijd bij de bus bent.

 

Keuken

De Engelse keuken is vaak hét onderwerp van gesprek bij buitenlanders. Er is bijna geen ander land te vinden waarin zo’n machtig, zwaar ontbijt op tafel wordt gezet als in Engeland. En of je het ontbijt nu lekker vindt of niet, het is zeker een bijzonder ontbijt dat wereldwijd bekend is en gedeeltelijk zelfs overgenomen is in andere landen. Veel buitenlandse keukens zijn bovendien van invloed geweest op de Engelse keuken. Het meest bekende eten uit de Engelse keuken is toch wel de sandwich en het eerder genoemde typisch Engelse ontbijt. Ook theedrinken en de combinatie van vis en patat, fish and chips, worden door ons geassocieerd met Engeland. Een traditioneel Engels ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit gebakken eieren, spek, worstjes, champignons en bonen. Hoewel er van een elitair theekransje geen sprake meer is binnen de meeste Engelse gezinnen, is thee nog steeds een populair product onder de Engelsen. Bij een traditionele “afternoon tea” worden “scones” met jam en “clotted cream”, een dikke room, gegeten. Een “scone” zonder zoetigheid erop is voor Nederlandse begrippen niet echt een traktatie. Zorg er dus voor dat je een flinke lepel jam over je “scone” uitsmeert, als je er een aangeboden krijgt. De fish and chips wordt vaak als afhaalmaaltijd gegeten. Veranderingen in de Engelse keuken zijn hoofdzakelijk ontstaan door het koloniale verleden van Engeland. Vooral Indische gerechten zijn volledig ingeburgerd in de Engelse keuken, zoals chicken tikka masala en madras curry. De aanwezigheid van de Indische keuken is ook heel zichtbaar in het straatbeeld; in heel Groot-Brittannië zijn er ruim 9000 Indische restaurants gevestigd.

 

Veiligheid

Over het algemeen is het een zeer veilige vakantiebestemming, zoals de meeste landen in West-Europa. Er is weinig criminaliteit in het land, omdat de Britse overheid veel geld investeert in veiligheid. Zeker nu heel Europa zich inzet voor terrorismebestrijding, is de kans groot dat je ook in Engeland extra beveiliging ziet op straat. Met name in grote steden is het aantal beveiligers flink opgeschroefd. Laat je hier niet door afschrikken, want de aanwezigheid van meer zwaarbewapende politieagenten komt de veiligheid alleen maar ten goede. Als je in de stad bent moet je wel goed op je persoonlijke spullen letten. Zakkenrollers zijn grotendeels actief in de metro, de trein en op drukbezochte hotspots. Houd er daarom altijd rekening mee dat je een tas bij je hebt waar je jouw waardevolle spullen veilig in kunt opbergen. Zorg ervoor dat je je tas geen moment uit het oog verliest en laat je niet te veel afleiden door omstanders. Je kunt zomaar het slachtoffer worden van een gemene afleidingstruc waardoor je je portemonnee, smartphone of camera kwijtraakt. Wees dus alert en laat je niet te veel meeslepen in het verhaal van een “medereiziger”. Wat betreft de veiligheid in het verkeer zit het in Engeland wel snor. Dankzij de maximumsnelheid van 70 mph op de Engelse snelwegen, is het aantal jaarlijkse verkeersongelukken minimaal. Van alle Europese landen is Engeland zelfs het land met de minste verkeersongevallen! In Engeland wordt er relatief weinig gedemonstreerd en komen geen grote natuurrampen voor. Op basis van informatie die gegeven is door de Nederlandse ambassade in Londen, de Britse inlichtingendiensten, lokale Britse autoriteiten en verschillende bedrijven en organisaties, heeft de Nederlandse overheid een reisadvies samengesteld. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken oordeelt dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn in Engeland.

 

Medische info

Het is niet nodig om jezelf in te laten enten tegen ziektes als je naar Engeland gaat voor een reis, stedentrip of vakantie. Dit is handig om te weten, want vaak moet je al enige tijd vóór je vertrek naar het buitenland ingeënt zijn. Bovendien kost het behoorlijk wat geld om je in te laten enten tegen ziektes in het buitenland. Het is eveneens handig dat het kraanwater in Engeland prima gedronken kan worden door Nederlanders. De smaak van het leidingwater is voor Nederlanders niet apart of vies. Het is dus niet nodig om iedere dag flesjes water uit de supermarkt te kopen. Wat betreft het meenemen van medicijnen zijn er wel wat punten waar je rekening mee moet houden. Zo is het niet toegestaan om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te nemen naar de Britse eilanden. Voorbeelden van deze medicijnen zijn slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstaillers en middelen tegen ADHD. Je kunt aan de apotheker of je arts vragen of jouw medicijnen ook onder de Opiumwet vallen. Als dit het geval is, heb je een Schengenverklaring nodig waarmee je aantoont dat de medicijnen voor jou van belang zijn. Hoewel Engeland niet valt onder het Schengenverdrag, wordt de Schengenverklaring om medicijnen mee te nemen op vakantie, wel geaccepteerd. Op de website van het CAK lees je precies welke stappen je moet ondernemen om de verklaring te krijgen. Als je in een ernstig noodgeval verkeert, moet je in Engeland, net als in andere Europese landen, bellen naar het noodnummer 112. Je kunt dan aangeven of je medische hulp nodig hebt of assistentie van de brandweer of de politie. Daarnaast wordt sterk aangeraden om vóór je vakantie je reis- en of ziektekostenverzekering te raadplegen en aan te passen op je vakantie.

 

Visum

In sommige landen is het verplicht om een visum te hebben als je door het land wilt reizen. Zolang de immigratiewetgeving van vóór de Brexit nog van kracht is, wat het geval is, kunnen EER-burgers zonder vergunning naar Engeland reizen. “EER” staat voor “Europese Economische Ruimte” en als EER-burger ben je woonachtig in een land dat lid is van de Europese Unie. Nederlandsers kunnen dus probleemloos naar Engeland gaan. Ook inwoners van IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein kunnen zonder visum naar Engeland op vakantie gaan. Zelfs inwoners uit niet-Europese landen hoeven voor hun vakantieverblijf in Engeland geen visum aan te vragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor inwoners uit Canada, Amerika, Australië, China, Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika komt. Alleen wie van plan is om langer dan tien maanden in Engeland te verblijven, moet een visum regelen. Een ander belangrijk document dat je wél echt bij je moet hebben, is een geldig identiteitsbewijs. Wie de grens overgaat, moet natuurlijk altijd een ID-kaart of paspoort bij zich hebben, maar in Engeland wordt hier vaker op gecontroleerd dan in andere landen. Een bankpas of rijbewijs wordt niet gezien als geldig reisdocument, dus je mag je identiteitsbewijs niet vergeten. Het is dus niet verplicht om een paspoort mee te nemen als identiteitsbewijs; een identiteitskaart is voldoende. Dit komt omdat Engeland een lidstaat van de Europese Unie is. Als inwoner van een ander Europese lidstaat, kun je met je identiteitskaart van en naar alle andere lidstaten reizen. Als je in Engeland je identiteitsbewijs verliest, moet je hier onmiddellijk aangifte van doen bij de plaatselijke politie. Dus óók als je je in een klein dorp bevindt of als je op het punt staat om het land te verlaten.