Fiji
     
 

Fiji

De republiek Fiji is een eilandengroep die onderdeel uitmaakt van het werelddeel Oceanië op het zuidelijk halfrond. Het land bestaat uit 332 eilanden. De meeste daarvan zijn onbewoond, slechts op 116 eilanden wonen mensen. Om enige orde te scheppen in het grote aantal eilanden zijn deze verdeeld in eilandengroepen. Zo zijn er onder meer de Kadavu eilanden en de Lau eilanden. Het totale landoppervlak bedraagt circa 18.000 vierkante kilometer. Het grootste eiland is Viti Levu met een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante kilometer, op dit eiland ligt ook de hoofdstad, Savu. Vanua Levu is het tweede eiland van de republiek. Fiji telt ruim 915.000 inwoners, de dichtheid per kilometer ligt op 50 inwoners. Ter vergelijking: In Nederland wonen op iedere vierkante kilometer gemiddeld iets meer dan 400 mensen. De eilanden werden al ruim 1500 jaar voor Christus bewoond, eerst door het Lapitavolk en later door Melanesiërs. Ze voorzagen vooral met visserij in hun levensonderhoud. In de 17e en 18e eeuw begonnen de Europeanen met hun ontdekkingsreizen richting het huidige Amerika en ook de landen in het zuidoosten werden ontdekt. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman zette als eerste voet aan land op Fiji in 1643. Maar de echte “ontdekking” van de eilanden staat op naam van de Brit William Bligh, die de eilanden bezocht in 1789 als kapitein van het legendarische schip The Bounty. Fiji is tot 1970 een Britse kolonie geweest en maakt nu als zelfstandige republiek deel uit van het Britse Gemenebest. Het is op de eilanden 12 uur later dan in West-Europa. Wanneer je naar Fiji vliegt kom je gemiddeld anderhalve dag na vertrek aan, het tijdsverschil meegerekend. Een vakantie naar Fiji betekent genieten van het prachtige natuurschoon en de parelwitte stranden aan de Stille Oceaan. Stonden de eilanden in vroeger tijden bekend als de “kanibaleneilanden” omdat de eerste bewoners kannibalisme heel gewoon vonden, tegenwoordig is Fiji een geliefde vakantiebestemming voor een groeiende groep toeristen van over de hele wereld. Je vindt er luxe resorts waar je kunt genieten van een heerlijke relaxte vakantie.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Toeristen die de republiek bezoeken doen dit vooral vanwege het aangename klimaat en de heerlijke stranden. Een vakantie naar dit land is ook een aanrader als je van een avontuurlijke vakantie houdt. Je kunt op diverse eilanden abseilen of avontuurlijke wandelingen maken, als je wilt onder leiding van een gids. Daarnaast hebben de eilanden een rijke cultuurgeschiedenis. Deze gaat terug tot ruim een eeuw voor Christus toen de eerste mensen zich op de eilanden vestigden, tot de huidige tijd waarin Fiji zich heeft ontwikkeld tot een modern land dat vooral uit het toerisme de meeste inkomsten genereert. Natuurlijk speelt hierbij ook de wereld onder water een grote rol. Veel duikers en snorkelaars komen om de prachtige koralen te zien en te genieten van de grote verscheidenheid aan zeebewoners.

 

Taveuni

Op het eiland Taveuni, dat deel uitmaakt van de Vanua Levugroep kun je prachtige wandelingen maken. Je kunt dit op eigen gelegenheid doen, maar het is ook mogelijk om een wandeling te maken onder begeleiding van een ervaren gids. De laatste optie heeft als voordeel dat je veel informatie krijgt over de dieren en planten die je onderweg te zien krijgt. Op dit eiland ligt officieel de datumgrens. Als je Taveuni bezoekt kun je over een speciaal voor toeristen aangelegde lijn stappen en zo met je ene been op dinsdag staan en met het andere op woensdag. De officiële datumgrens ligt echter oostelijker, dit is gedaan om praktische redenen. Het is immers niet handig om op één eiland twee verschillende datums te moeten hanteren. Op het eiland komen wilde zwijnen voor, deze dieren woonden er van oorsprong niet maar werden door de kolonisten op het eiland geïntroduceerd. De Fijiapenkopvleermuis komt uitsluitend op dit eiland voor, dit fenomeen wordt endemie genoemd. Een door een gids begeleide wandeling loopt langs de zuidoostkust van het eiland. De wandeling voert langs de ruige kust die begroeid is met weelderige palmbomen en enorme varens. Je komt langs kleine dorpjes op het eiland waar de bewoners de toeristen steevast hartelijk begroeten. Ook duikers komen op dit eiland aan hun trekken. Fiji is sowieso een paradijs voor mensen die houden van de onderwaterwereld, maar op het eiland Taveuni vind je een aantal geweldige duikstekken. Ervaren duikers kunnen er te water gaan voor een prachtige duik met de mogelijkheid om prachtige foto’s te maken. Blijf je liever boven water, dan is snorkelen ook zeker een optie. Ook dan kun je genieten van de prachtige natuur die zich onder het wateroppervlak bevindt. Vraag aan de plaatselijke bevolking wat de beste plaatsen zijn om te duiken en je zult zeker genieten van wat je te zien krijgt.

 

Kadavu

Ten zuiden van het hoofdeiland Viti Levu ligt de Kadavu archipel, een groep eilanden die deel uitmaakt van Fiji. In de archipel wonen ongeveer 10.000 mensen, verspreid over de eilanden in kleine dorpjes. Het eiland Ono dat deel uitmaakt van Kadavu is een geliefde plek om te snorkelen. Het eilandje heeft slechts een oppervlakte van 30 vierkante kilometer en bestaat uit een rots die op het hoogste punt 354 meter boven zeeniveau uitsteekt. Het hoofdeiland Kadavu heeft een oppervlakte van 417 kilometer. Op het breedste punt is het eiland 13 kilometer breed, op het smalste punt slechts 365 meter. Het eiland heeft een lengte van ruim 300 kilometer dus je kunt er gerust de nodige tijd doorbrengen. Kadavu wordt grotendeels bedekt door tropisch regenwoud. Het is één van de eilanden die als eerste werden ontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger William Bligh aan het einde van de 18e eeuw. Op het eiland komen geen zoogdieren voor, er wordt getwijfeld of wellicht de Tongavleerhond op het eiland aanwezig is maar verschillende wetenschappers spreken elkaar hierover tegen. Het eiland wordt vooral bezocht door mensen die willen snorkelen of duiken. Op het eiland zijn geen hotels, maar op enkele kilometers afstand op het eiland Navuatu, op nog geen 3 kilometer van het hoofdeiland ligt een speciaal duikersresort. Het voordeel is dat het personeel van het resort je goed kan informeren wat de beste duik- en snorkel locaties zijn in deze regio van Fiji. Ook is het belangrijk op welk moment van de dag je het water opzoekt voor de mooiste beelden onder water. Als je geen ervaring hebt met duiken, houd het dan bij snorkelen, zodat je zeker weet dat je niet in de problemen komt. Ga niet te ver uit de kust en ga bij voorkeur niet alleen het water in. Laat kinderen niet zonder begeleiding in het water gaan en zorg ervoor dat ze niet te ver uit de kust raken. Er kunnen verraderlijk sterke stromingen staan waar je door verrast kunt worden.

 

Namosi

Op het grootste eiland, Viti Levu. Namosi ligt in de divisie Central. In dit gebied wonen zo’n 6.000 mensen. Dit deel van het eiland Viti Levu kenmerkt zich door de grote verscheidenheid aan natuurschoon. Je vindt er de voor Fiji karakteristieke regenwouden maar ook highlands. De rotsen laten weer een heel ander gezicht van Fiji zien dan de regenwouden. Om dit deel van het eiland te verkennen heb je wel wat conditie nodig want er moet flink geklommen worden. In deze regio vind je diverse luxe hotels en er ligt ook een prachtige golfbaan die voor wedstrijden op wereldniveau wordt gebruikt. Je kunt daar ook als amateur terecht om een balletje te slaan als je even genoeg hebt van aan het strand liggen of duiken en snorkelen. Je vindt in deze regio twee plaatsen, de hoofdplaats Navua en Deuba Pacific Harbour. Een van de hotels op het eiland is gebouwd volgens de oude tradities van het eiland en met gebruikmaking van op het eiland verkregen materialen. Er loopt onderzoek nar de mogelijkheid voor het bouwen van een waterkrachtcentrale op dit eiland. Omdat Fiji hier zelf de financiële middelen niet voor heeft, heeft Frankrijk aangeboden dit miljoenenproject te ondersteunen. Daarnaast wordt onderzocht of er koper kan worden gewonnen uit de bodem, maar hiervoor is nader onderzoek nodig. Het district is ruim 570 vierkante kilometer in oppervlakte en leent zich uitstekend voor avontuurlijke wandelingen. Je kunt ter plaatse informatie krijgen over wandel- en hiking routes zodat je niet verdwaalt. Het is niet verstandig om in je eentje op pad te gaan omdat het inroepen van hulp niet overal mogelijk is. Langs de hoofdwegen en in de dorpen is de ontvangst over het algemeen goed en kun je zonder problemen gebruik maken van je mobiele telefoon, eventueel ook voor navigatie, maar houd er rekening mee dat dit een aanslag is op je dataverbruik en dus hoge kosten met zich mee kan brengen.

 

Yassawa Islands

De fotogenieke uitstraling van de Yassawa Islands van Fiji heeft ervoor gezorgd dat deze streek in diverse films is gebruikt. Je vindt deze idyllische locatie ten noorden van het hoofdeiland Viti Levu. Het gebied omvat ongeveer dertig eilanden die vrijwel allemaal vulkanisch zijn. De toppen van de rotsen variëren in hoogte tussen de 300 en 600 meter. Deze archipel werd in 1789 ontdekt door zeevaarder William Bligh. Dit was het gevolg van muiterij op zijn schip The Bounty. Bligh werd door de aanvoerder van de muitende bemanning overboord gezet van de Bounty. Tijdens zijn pogingen om met de sloep Tahiti te bereiken ontdekte hij de Yassawa eilanden. Hij bleef hier echter niet, want hij wilde terug naar Engeland, een missie waarin hij dankzij zijn kundige zeevaarder schap in 1790 slaagde. De eilanden werden echter pas een halve eeuw later, in 1840 in kaart gebracht door de zeevaarder Charles Wilkes. Als je de film “The Blue Lagoon” uit 1980 met Brooke Shields en Christopher Atkins bekijkt, dan zie je hier diverse shots gemaakt op de Yassawa eilanden. Je kunt in deze omgeving, zoals bij veel eilanden die bij Fiji horen, op meerdere locaties duiken en snorkelen. Veel toeristen reizen vooral voor dit doel naar de Yassawa eilanden. De beste snorkel locaties en duikstekken kun je navragen bij de plaatselijke bevolking, zij weten doorgaans het beste de mooiste plekjes te vinden. Je kunt op Yassawa als toerist overnachten in een traditionele houten hut, na een warm welkom door de plaatselijke bevolking met een beker Kava, een drankje gemaakt van geperste peperwortel. Met een boot kun je naar de Sawa-i-Lau eilanden in de buurt varen. Daar zijn grotten te bezichtigen die getuigen van de rijke geschiedenis van de Yassawa eilanden, die al vele honderden jaren door mensen worden bewoond. Ben je een ervaren duiker dan kun je in de omgeving van Yassawa zwemmen met manta roggen. Deze dieren zijn gewend aan bezoek van duikers en zwemmen dus zonder problemen om je heen zodra je onder water bent.

     

Steden

Een land van honderden eilanden. Grote steden vind je er dus niet. De ruim 900.000 inwoners wonen verspreid over ruim 150 eilanden en hebben zich meestal in kleine dorpjes en nederzettingen gevestigd waar zij grotendeels zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De hoofdstad, Suva, is de grootste stad van het land, gevolgd door Lautoka dat qua inwoneraantal al gelijk een flink stuk kleiner is. In de steden op Fiji proef je nog steeds de tropische sfeer van het leven op de eilanden in de Stille Oceaan, ver weg van de drukte van de westerse beschaving die wij gewend zijn in Europa. Geen dichtbevolkte wijken en geen druk verkeer. Kortom, het ideale vakantiegevoel.

Suva

Suva is de hoofdstad en ligt op het eiland Viti Levu. Dit is tevens het grootste eiland van Fiji. Je vindt Suva aan de oostkust van het eiland. Suva telt ruim 80.000 inwoners, maar als je de voorsteden meetelt dan wonen er in de agglomeratie zo’n 175.000 mensen en dat is voor Fiji begrippen veel. Op het eiland is de enige internationale luchthaven van Fiji gevestigd. Tevens is Suva de vestigingsplaats van de Universiteit van de Zuidelijke Grote Oceaan. Deze universiteit is een initiatief van negen landen en drie territoria van Oceanië. Omdat de eilanden afgelegen liggen en dunbevolkt zijn is vestiging van goed onderwijs vaak niet mogelijk, zeker niet op universitair niveau. Om ervoor te zorgen dat mensen toch min of meer in de buurt van hun woonplaats kunnen studeren werd deze universiteit opgericht. Omdat toerisme een zeer belangrijke bron van inkomsten is kun je aan de universiteit een graad in het toerisme behalen. Veel mensen die Fiji bezoeken willen zo snel mogelijk de drukke stad Suva verlaten, op zoek naar de sprookjesachtige eilanden die ze van de foto’s kennen. Maar Suva heeft toeristen veel te bieden. De stad werd gebouwd toen de Engelsen regeerden. Je vindt er dan ook veel prachtige oude gebouwen. Suva heeft geen strand, maar je kunt er heerlijk cultuur snuiven bij de multiculturele bevolking en als je wilt shoppen dan is Suva the place to be want er zijn verschillende bekende winkels te vinden. Breng ook zeker een bezoek aan de Indiase buurt waar je heerlijk kunt eten in typische Indiase curryhuizen en shoppen in knusse sariwinkeltjes.

Lautoka

De stad Lautoka is de tweede stad en ligt evenals de hoofdstad Suva op het grootste eiland van de republiek, Viti Levu. Lautoka heeft ongeveer 54.000 inwoners. Lautoka is de hoofdstad van de divisie Western. De stad draagt de bijnaam Sugar City vanwege het feit dat in de omgeving van deze stad veel suikerrietplantages zijn aangelegd. De bekende golfer Vijay Singh werd in 1963 geboren in Lautoka. Hij versloeg in 2004 de wereldberoemde golfer Tiger Woods en voerde vervolgens 32 weken lang de wereldranglijst aan. Hiervoor ontving hij The Companion of the Order of Fiji, de hoogste onderscheiding van het land. De stad ligt op ongeveer een half uurtje rijden vanaf het internationale vliegveld van het land. In de stad zelf kun je gebruik maken van de bus of je kunt een taxi nemen om op je bestemming te komen. De stad heeft een Hare Krishna tempel die het bezichtigen zeker waard is. Als je wilt kun je er op zondag een dienst bijwonen. Ook zeker de moeite waard is een bezoek aan de botanische tuinen met een grote verscheidenheid aan tropische planten. Tegenover de botanische tuin ligt een park waar je kunt lunchen en waar kinderen heerlijk ongestoord spelen. In Lautoka kun je een ticket boeken voor een bootverbinding naar één van de vele andere eilanden van Fiji. De stad heeft diverse goede hotels en resorts waar je prima kunt overnachten tijdens je verblijf. Breng ook zeker een bezoek aan de hoofdstad Suva om de typische sfeer van deze stad te proeven. In Lautoka is het minderdruk dan in de hoofdstad, dus dit is een prima uitvalsbasis voor excursies en trips tijdens je verblijf.

Nadi

De stad Nadi is vooral bekend vanwege het feit dat de internationale luchthaven van Fiji zich in de buurt van deze plaats bevindt. Nadi ligt, evenals de hoofdstad Suva op het hoofdeiland Viti Levu. Nadi heeft ongeveer 44.000 inwoners en is daarmee één van de grotere steden van het land. Veel inwoners van Nadi stammen af van Indiase arbeiders die door de Engelsen naar Fiji werden gehaald om er te werken. Hierdoor is het een multiraciale stad waar de islam en het hindoeïsme de belangrijkste godsdiensten zijn. De stad leeft vooral van het toerisme, wat duidelijk te merken is aan de relatief grote hoeveelheid hotels en motels. Je vindt in Nadi en omgeving meer hotels dan rond de hoofdstad. De ideale ligging vlakbij de luchthaven speelt hierbij ongetwijfeld een rol. Daarnaast heeft de stad inkomsten uit het verbouwen van suikerriet. In Nadi staat de Sri Siva Subramaniya tempel, die onder andere wordt bezocht door pelgrims uit de wijde omgeving. Nadi is nog een vrij jonge stad, die werd gesticht in 1947. De toenmalige Britse regering wilde graag een overheidscentrum op het eiland Viti Levu vestigen en daarvoor werd de locatie van de huidige stad gekozen. Al snel vestigden bedrijven zich eveneens in de stad omdat hier kansen lagen voor onder andere internationale handel. Omdat Nadi qua ligging erg gevoelig is voor overstromingen is in een later stadium overwogen om het zakencentrum te verplaatsen naar de stad Martintar. Maar omdat Nadi al een goede nam had opgebouwd als zaken- en toeristencentrum werd hier vanaf gezien.

 

Inwoners

De 900.000 inwoners zijn van verschillende etnische afkomst. Naast afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners, de Fiji’s, wonen er veel burgers en afstammelingen van andere volken op de eilanden van Fiji. Dit zijn vooral mensen met een Indiase afkomst, omdat hun voorvaderen na de kolonisatie naar Fiji werden gehaald door de Britten. India was in die tijd eveneens een Britse kolonie en er waren arbeiders nodig om op Fiji huizen en andere gebouwen te bouwen. Verder wonen er veel mensen van Maleisische afkomst op Fiji, alsmede inwoners met een Amerikaanse, Melanesische of Indonesische achtergrond. Al deze groepen wonen vreedzaam naast elkaar. De Britten hebben getracht de bevolking te bekeren tot het christendom, voornamelijk om de oorspronkelijke bewoners te laten stoppen met kannibalisme, wat in die tijd heel gewoon was op de eilanden. Vandaag de dag is ruim 60% van de bevolking christen, gevolgd door een groep van rond de 25% die het hindoeïsme als geloof aanhangt. Circa 6% van de inwoners is moslim. De levensverwachting is voor zowel mannen als vrouwen 72 jaar. De grootste groep inwoners is tussen de 15 en 64 jaar en er zijn iets meer mannen dan vrouwen. Familie en afkomst is erg belangrijk, hierbij spelen vaak oude spirituele procedures een rol op grond waarvan iemand een bepaalde positie binnen een “clan” behoort. De groep van oorsprong Indiase inwoners is de afgelopen periode geslonken. Dit had onder andere te maken met represaillemaatregelen door de plegers van een militaire coup in 2000. Veel van deze inwoners besloten toen om het land te verlaten.

 

Talen

Binnen de Republiek Fiji zijn drie talen officieel erkend. Allereerst is dat het Engels, en daarnaast het Fijisch en het Indi-Fiji. Deze laatste taal wordt vooral gesproken door de Indiase minderheid in het land. Engels spreken vrijwel alle inwoners omdat deze taal op alle scholen wordt onderwezen. Als je als toerist naar de eilanden reist is de kans dus zeer groot dat je je met het Engels overal kunt redden. Voor veel inwoners is Engels de moedertaal. Ongeveer 350.000 inwoners hebben het Fijisch als moedertaal. De grootste populatie die deze taal spreekt, woont op het eiland Vanua Levu. Het Fijisch is een zogenaamde Malayo-Polinesische taal die onderdeel is van de groep Austronesische talen. De meerderheid van de van oorsprong Indiase bevolking op Fiji spreekt het zogenaamde Indi-Fiji. Deze taal stamt af van het Awadhi dat ook in India wordt gesproken. Daarnaast zijn er invloeden van het Engels, het Bhojpuri en andere Indiase talen. De overgrote meerderheid van de van oorsprong Indiase bevolking spreekt deze taal. De taal lijkt dusdanig veel op de talen die in India worden gesproken dat inwoners van beide landen elkaar vrij gemakkelijk onderling kunnen verstaan. Er zijn in de afgelopen jaren stemmen opgegaan om het Fijisch als de enige officiële taal van de republiek te erkennen maar voorstellen daartoe zijn tot nu toe niet aangenomen door de regering. De meeste inwoners vinden dit geen probleem. Ze spreken hun eigen taal en als dit tot onderlinge communicatieproblemen leidt dan kan er op het Engels overgeschakeld worden dat door vrijwel iedereen wordt verstaan en gesproken.

 

Vervoer

Als je naar Fiji reist dan arriveer je in vrijwel alle gevallen op de internationale luchthaven. Deze bevindt zich op minder dan tien kilometer van de stad Nadi. Verreweg de meeste toeristen strijken dan ook neer in één van de vele hotels in deze stad. Van daaruit kun je met een huurauto, per bus of per taxi desgewenst doorreizen naar een andere stad op het hoofdeiland Viti Levu. Wil je naar één van de andere eilanden dan kun je gebruik maken van de diverse veerdiensten tussen de eilanden. Op de twee grootste eilanden Viti Levu en Vanua Levu kun je gebruik maken van de busdiensten. Deze worden verzorgd door particuliere ondernemingen. Een rit met de bus over een langere afstand is niet echt een pretje. De bussen zijn vaak overvol en rijden met alle ramen open. Er worden onderweg veel stops gemaakt waardoor het niet echt opschiet. Wil je met de bus van Nadi bij de luchthaven naar de hoofdstad Suva dan ben je al snel vijf tot zes uur onderweg. Je betaalt de busrit bij het instappen aan de chauffeur. Wil je sneller en comfortabeler vervoer dan kun je ook een taxi nemen. Veel touroperators die reizen naar Fiji organiseren verzorgen het vervoer van hun gasten met eigen busjes. Wil je naar een ander eiland om te gaan duiken of raften in de bergen dan kun je met één van de vele veerboten de oversteek maken. Je kunt je ter plaatse laten informeren over de aankomst- en vertrektijden van de veerboten die uit de verschillende havensteden op Viti Levu.

 

Keuken

In de bekendste steden, Suva, Lautoka en Nadi vind je een keur aan restaurants. Je kunt er genieten van lokale specialiteiten, maar wil je liever iets “bekends” eten dan kun je terecht bij fastfoodketens en bij door immigranten gerunde horeca zoals pizzeria’s en restaurants met een Aziatische menukaart. Op de “buiteneilanden” zijn vaak weinig of geen restaurants, je kunt dan soms alleen eten in het restaurant van je hotel of resort. Ga je voor de lokale keuken dan kun je bijvoorbeeld genieten van in kokosmelk gestoofd vlees met cassave en dalo. Veel toeristen kunnen ook de gerechten uit de “grondoven” (lovo genaamd) erg waarderen. In bananenbladeren wordt een mix van vis of vlees met groenten en fruit gaar gesmoord. Dit proces duurt wel enkele uren, dus als je ’s avonds gaat eten dan is er vaak beperkte keuze van wat er die dag is bereid op de gloeiend heet gestookte stenen van de oven. Bij de maaltijd drinken de locals Kava, een drank die wordt getrokken van de peperwortel. Sommigen vinden dit erg lekker, andere toeristen vergelijken het met slootwater. De maaltijden in de restaurants worden soms opgediend met gezang, dans en vuurwerk om er op deze manier een echt spektakel van te maken. Maar wil je geen uitgebreid ritueel bij je maaltijd dan zijn er ook genoeg zogenaamde takeaway restaurants waar je eveneens lokale specialiteiten kunt kopen. De ingrediënten zijn doorgaans van uitstekende kwaliteit, de vis wordt door lokale vissers gevangen en de groente en het fruit wordt op de eilanden zelf verbouwd en geoogst.

 

Veiligheid

Fiji is over het algemeen een veilig land om naartoe te reizen. Let echter wel op zakkenrollers en wees alert op diefstal. Vermijd het om de achterbuurten van steden als Suva en Lautoka te bezoeken, zeker als het donker is. Laat dure sieraden liever thuis en neem niet te veel cash geld mee als je de deur uit gaat. Bewaar creditcards, je paspoort en andere belangrijke papieren op een veilige plaats en neem ze alleen mee als dat nodig is. Zorg er wel voor dat je je op straat altijd kunt legitimeren. Bezoek je een markt of een andere plaats waar veel mensen samenkomen, wees dan alert op zakkenrollers en houd extra zicht op je waardevolle spullen. Heb je je mobiele telefoon gebruikt? Berg hem dan weer goed op en stop hem niet achteloos in je broekzak, de kans is groot dat hij gestolen wordt door een crimineel die zag dat je je telefoon gebruikte. Houd er rekening mee dat het verkeer links rijdt, let dus goed op als je de straat oversteekt en kijk eerst naar rechts en pas dan naar links. Het water uit de kraan kun je in principe wel drinken, maar over het algemeen wordt aangeraden om voor de zekerheid water in flessen te gebruiken of drinkwater eerst te koken. Pas op met het kopen van etenswaren en dranken langs de kant van de weg. Door langdurig in de zon liggen kunnen de producten bedorven zijn. Gerechten in restaurants kun je doorgaans zonder risico’s eten.

 

Medische informatie

Wanneer je op vakantie naar Fiji gaat, controleer dan of je voldoende verzekerd bent voor het geval je ziek wordt of gewond raakt. De kosten voor medisch transport naar Nederland kunnen soms hoog oplopen. Als je medische zorg nodig hebt is het gebruikelijk dat je de kosten ter plaatse zelf betaalt. Vaak kan je verzekering wel iets voor je betekenen. Neem dus contact op met de zorgverzekeraar indien nodig en mogelijk, zodat zij de financiële zaken rechtstreeks kunnen afhandelen. Ziekenhuizen zijn alleen te vinden op het hoofdeiland Viti Levu. Heb je op één van de andere eilanden medische hulp nodig dan zijn er alleen hulpposten voor EHBO voorhanden. Neem altijd je verzekeringspasje mee, bij de meeste zorgverzekeringen is dit tevens een internationale zorgpas zodat je kunt aantonen dat je verzekerd bent. Gebruik je medicijnen, neem dan indien mogelijk voldoende mee voor de duur van je verblijf op Fiji. Denk je extra medicijnen nodig te hebben, vraag je arts dan om een recept in het Engels zodat je zeker weet dat je de juiste medicatie meekrijgt. Voor een bezoek aan Fiji zijn geen vaccinaties nodig, maar mocht je twijfelen overleg dan met de huisarts of de GGD. Ga je zwemmen of duiken, draag dan bij voorkeur plastic waterschoenen om te voorkomen dat je je snijdt aan koraal. Als dit toch gebeurt, raadpleeg dan een arts want het water is verre van schoon en dit kan leiden tot vervelende infecties. In veel gevallen wordt een antibioticakuur voorgeschreven. Maak de kuur altijd geheel af.

 

Visum

Voor een reis naar Fiji is een geldig paspoort voldoende. Zorg ervoor dat je paspoort vanaf de dag van aankomst nog minimaal 3 maanden geldig is. Als je arriveert op de luchthaven moet je een Arrival Card overleggen, deze wordt onderweg in het vliegtuig al uitgedeeld zodat je deze vooraf kunt invullen. Deze card moet je bij de douane controle inleveren. Daarnaast moet je een retourticket of een doorreisticket kunnen tonen en kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je verblijf te kunnen bekostigen. Dit kan ook door middel van een creditcard. Let er op dat je planten, dierlijke producten en levende dieren niet mee mag nemen naar Fiji. Dit geldt ook voor een huisdier. Je mag als toerist maximaal drie maanden in het land verblijven. Voor een langer verblijf gelden andere regels, informeer hiervoor bij de ambassade in Brussel, want Fiji heeft geen diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland. In Fiji kun je voor consulaire hulp terecht bij het Nederlandse consulaat in Suva. Reis je als alleenstaande ouder met minderjarige kinderen, zorg dan dat je een toestemmingsformulier in het Engels bij je hebt waaruit blijkt dat de andere ouder toestemming geeft voor de reis. Ook minderjarigen moeten uiteraard beschikken over een eigen geldig paspoort. Voor het huren van een auto is uiteraard een geldig rijbewijs nodig. Neem voor de zekerheid een internationaal rijbewijs mee om problemen te voorkomen. Houd er rekening mee dat voor de huur van een auto een minimumleeftijd van 23 jaar geldt. De huur van een 4-wheel drive is aan te raden omdat je soms over onverharde wegen moet rijden.