Floortje Dessing

Floortje Dessing naar het einde van de wereld is één van de meest bijzondere reisprogramma’s op de televisie. In plaats van de standaard locaties bezoekt Floortje Dessing de uithoeken van de wereld. Ze reist af naar locaties waar normaal gesproken niemand komt. In de afleveringen staat de lokale bevolking centraal die op een afgelegen plek in de wereld woont. Het zijn locaties waar je misschien nog nooit over nagedacht hebt om een reis naartoe te maken. De afleveringen van Floortje Dessing naar het einde van de wereld zijn daarom een enorme inspiratiebron voor jouw volgende reis. Helemaal als je een reis wil maken die niet iedereen al maakt. Wij hebben een top 10 gemaakt met locaties uit de afleveringen van Floortje Dessing naar het einde van de wereld. Onze top 10 is ideaal als locaties zoals Parijs, Barcelona of New York niet inspirerend genoeg zijn. Wij laten je zien welke bijzondere plekken je nog kan ontdekken tijdens een rondreis naar het einde van de wereld. Je kan nu zelf in de voetsporen stappen van Floortje Dessing. Bezoek de plekken waar je nog nooit eerder van gehoord hebt en geniet van de rust en vaak prachtige ongerepte natuur. Een verblijfplaats vinden is soms wel wat lastig op deze plekken, maar dit maakt de bestemming niet minder speciaal. Floortje Dessing laat geheime plekjes zien die adembenemend mooi zijn. Natuurlijk wil je hier ook graag naartoe en wij helpen je graag op weg voor als je het programma gemist hebt. Wij helpen je via onze site op weg om een bijzondere reisbestemming te vinden uit het programma Floortje Dessing naar het einde van de wereld.

     

Bijzondere bestemmingen van Floortje Dessing

Al jaren lang schittert Floortje Dessing in haar eigen reisprogramma op televisie en bezorgt ze ons hiermee de nodige inspiratie voor een eventuele toekomstige vakantiebestemming. Hier beneden hebben we een aantal van deze bijzondere reizen van Floortje Dessing op een rij gezet, dus laat je opnieuw inspireren!

Maatsuyker, Australië

Verwacht geen tropisch onbewoond eiland, maar een ruig eiland waar de natuur nog een enorme invloed heeft op het dagelijkse leven. Maatsuyker in Australië is de best bekeken aflevering van Floortje Dessing naar het einde van de wereld. De aflevering werd in maart 2017 uitgezonden en trok 2,9 miljoen kijkers. Het eiland Maatsuyker is een klein stipje in de Indische oceaan en het complete eiland kent slechts twee inwoners. Een Australisch stel beheert hier vrijwillig het eiland en doet er onderzoek. Op het verder onbewoonde eiland zijn geen winkels, internet of andere mensen. Er is weinig comfort en alleen een AM-radio en noodradio. De Australiërs wonen hier om onderzoek te doen naar inheemse wilde dieren op het eiland. Daarnaast doen ze onderzoek naar het lokale weer op het eiland. Twee keer per dag doen ze metingen bij het weerstation. Voor het mooie weer hoef je niet te gaan maar Maatsuyker. Het regent er 250 dagen per jaar en regelmatig zijn er windstoten van 176 kilometer per uur. Toch is het leuk om even weg te dromen vanaf zo’n eiland bij Australië. De bewoners zelf zijn als vrijwilliger regelmatig bezig om dingen te repareren die kapot zijn gegaan door de harde wind. Het enige waar ze niets aan hoeven te doen is de vuurtoren op het eiland. Deze is volledig geautomatiseerd en ook nog eens de meest zuidelijke vuurtoren van Australië. Mede dankzij het slechte weer is Maatsuyker nog prachtig ruig en onaangetast. ‘S nachts zie je echt alle sterren omdat er geen lichtvervuiling op het eiland is. Dit maakt een bezoek extra bijzonder mocht je ooit de kans krijgen. Naast Maatsuyker zijn er nog verschillende andere eilanden waar je naar toe kan vliegen vanaf Australië. Maatsuyker zelf zal geen optie zijn omdat het eiland lastig bereikbaar is.

Wrangel, Rusland

Wrangel is de meest afgelegen uithoek van Russisch Siberië. In de Noordelijke IJszee is het zelfs de meest afgelegen plek ter wereld. Floortje Dessing naar het einde van de wereld is naar het eiland toegegaan. Ze maakt hier kennis met Russische onderzoekers die voor onderzoek op het eiland wonen. Er wonen maar weinig mensen op het eiland en de bewoners die er wonen zijn wetenschappers. Op het eiland wonen de inwoners onder extreme omstandigheden. Het grootste deel van het jaar is er namelijk een poolklimaat. De gemiddelde tempratuur ligt in de meeste maanden op -19. Alleen in de zomermaanden komt de temperatuur net boven het vriespunt uit. Maar ook in de zomermaanden komt vorst en sneeuwval voor. Floortje Dessing zoekt in het programma de Rus Gennadiy Fedorov op. De Rus droomde er jaren van om hier als ranger aan de slag te gaan en eindelijk ging zijn droom in vervulling. De aflevering van Floortje Dessing naar het einde van de wereld over Wrangel behoort tot de best bekeken afleveringen. De aflevering werd in 2017 uitgezonden en trok 2,9 miljoen kijkers. Op het eiland zelf wonen in totaal zeven inwoners. De meeste inwoners wonen in een geologenkamp genaamd Perkatkoen. Dit kamp ligt in het binnenland van het eiland. Op het eiland liggen verschillende lagen met bijzondere gesteenten. De geologen doen hier al jaren onderzoek naar op het eiland. Het reservaat staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Behalve om de geologie staat het eiland bekend om de flora en fauna. Sinds 1995 is het mogelijk om het eiland als toerist te bezoeken. Het eiland is opengesteld voor kleinschalig ecotoerisme. Op het eiland worden excursies georganiseerd waarin je de ruige natuur gaat ontdekken. Mocht je naar Wrangel afreizen, dan is het aan te raden om in de zomermaanden te gaan. De temperaturen zijn in de zomermaanden nog redelijk aangenaam.

Nationaal Park Haut Niger, Guinee

Floortje Dessing naar het einde van de wereld werd in 2017 uitgezonden vanuit het Nationaal park Haut Niger in Guinee. Vanwege de grote hoeveelheden toeristen die naar Afrika komen zijn er nog maar weinig natuurparken onaangetast door de mens. Eén van de parken die nog niet is aangetast door de mens is het Nationaal park Haut Niger in Guinee. Deze aflevering van Floortje Dessing naar het einde van de wereld hoort bij de best bekeken programma’s uit de serie. Er keken in totaal 2,7 miljoen mensen naar deze aflevering. Het Nationale Park beslaat 6000 vierkante kilometers en moet bescherming bieden aan de bijzondere flora en fauna. In het park is een savannah en er staan verschillende soorten zeldzame bomen. Het park kent ook een groot aantal wilde chimpansees. In 1997 werd hier speciaal een centrum opgericht om de chimpansee in het park te beschermen en de populatie te verhogen. Dit werd gedaan nadat de populatie wereldwijd was afgenomen. De chimpansees werden eerder massaal gevangengenomen en illegaal verkocht als huisdier. Het centrum redt zo het leven van baby aapjes die achterblijven, doordat hun moeder meegenomen is. Elk jaar gaan hier vrijwilligers aan de slag om het natuurgebied en de apen te beschermen. Daarnaast leren ze kinderen op jonge leeftijd om respectvol met de natuur om te gaan. Het land Guinee zelf wordt eigenlijk zelden bezocht door toeristen. Dit komt onder meer doordat het een arm land is. Floortje Dessing naar het einde van de wereld wil met haar bezoek laten zien dat het prima mogelijk is om erheen te reizen. Ze bezoekt het Nationaal Park Haut Niger. Als toerist is het mogelijk om zelf naar het einde van de wereld te reizen en Guinee te bezoeken. Breng vooral het bezoek aan het Nationaal Park en bezichtig het werk van de vrijwilligers.

Ahuiri Valley, Nieuw-Zeeland

Dol op kamperen? Floortje Dessing naar het einde van de wereld trekt de natuur in en reist in 2016 af naar Ahuiri Valley in Nieuw-Zeeland. Op deze afgelegen plek woont de Nederlander Miriam Lancewood met haar Nieuw-Zeelandse man. Ze woont in slechts een tent midden in de natuur ver weg van de bewoonde wereld. Het natuurgebied wordt eigenlijk alleen te voet bereikt en via trekkershutten kan de omgeving ontdekt worden. In het gebied zijn geen huizen, winkels of een mobiel netwerk. Er gaat alleen een onverharde weg naar de ingang van het park. De ingang van Ahuiri Valley is alleen te bereiken met een 4×4 auto. Daarna kan de weg alleen nog te voet afgelegd worden en is het enkel mogelijk om midden in de natuur een tent op te zetten. Behalve wandelaars in de prachtige natuur zie je helemaal niemand in de Ahuiri Valley. De omgeving is ruig vol met bergen, beekjes en rivieren. Veel wandelaars maken een wandeling van trekkershut naar trekkershut. Maar het is ook mogelijk om met een tent een tocht door de wildernis te maken. De reis is absoluut helemaal naar het einde van de wereld vooral vanuit Nederland. Toch is het een unieke ervaring om zelf deze reis te maken door dit prachtige natuurgebied. Je moet er alleen wel klaar voor zijn om elke dag uren te wandelen met bagage. Het is uiteraard ook mogelijk om alleen een excursie te boeken naar de Ahuiri valley. Tijdens een excursie kan je een wandeltocht maken of met de mountainbike een tocht maken. Regelmatig worden er ook excursies te paard georganiseerd. Er zijn verschillende routes die je naar diverse trekkershutten brengen om uit te rusten. Kortom een unieke bestemming van Floortje Dessing naar het einde van de wereld.

Kopila Valley, Nepal

Eén van de meest indrukwekkende afleveringen van Floortje Dessing naar het einde van de wereld is Kopila Valley in Nepal. Floortje Dessing reist in deze aflevering af naar Maggie Doyne in Nepal. De Amerikaanse Doyne werd verliefd op Nepal en besloot te gaan wonen in de afgelegen vallei Kopila. Ze begon hier een stichting om een eigen weeshuis op te richten. Vijftig weeskinderen gaf ze met deze stichting een thuis in de vallei. In totaal keken er 2,1 miljoen mensen naar deze aflevering van Floortje Dessing naar het einde van de wereld. De Kopila Valley ligt in het zuiden van Nepal in de buurt van de grens met India. De vallei zelf leeft vooral van de rijstoogst en is prachtig groen tijdens het oogstseizoen. In de aflevering staat de stichting van Maggie Doyne centraal. Ze laat zien wat voor een prachtig werk ze in de arme regio van Nepal verricht. Naast een weeshuis heeft ze recent een ziekenhuis en school voor de regio gebouwd. Op deze manier hoopt ze de inwoners in de regio een toekomst te kunnen geven. Een groot deel van de inwoners uit de regio kan bijvoorbeeld niet lezen of schrijven. Met de school geeft ze kinderen onderwijs en advies over wat ze kunnen doen met hun toekomst. Het is mogelijk om tijdens een bezoek aan Nepal naar de Kopila Valley af te reizen. Eventueel is het mogelijk om vrijwilligerswerk voor de stichting Blink Now uit te voeren. Je kan zo tijdens je bezoek aan Nepal zelf bijdragen aan deze bijzondere stichting. Het is in ieder geval een bestemming waarbij je het echte Nepal leert kennen en ontdekken. Je ziet hier een andere kant van het land. Daarnaast treed je met deze reis in de voetsporen van Floortje Dessing naar het einde van de wereld.

Namibwoestijn, Namibië

Floortje Dessing naar het einde van de wereld ging in 2016 naar de Namibwoestijn in Namibië. Dit wordt ook wel de oudste woestijn ter wereld genoemd. In de woestijn wonen vrijwel geen mensen. Eén van de weinige inwoners is de Nederlandse Lianne. Lianne is filmmaker en woont samen met haar man in de Namibwoestijn. Ze wonen hier om documentaires te maken van een groep woestijnleeuwen. Zo ongeveer het enige dat ze bezitten is een auto met een tent op het dak. Voor de rest leven ze een nomadenbestaan en zijn ze regelmatig wekenlang onbereikbaar voor de bewoonde wereld. Ze komen alleen nog naar de bewoonde wereld toe voor brandstof, water en voedsel. De aflevering over de Namibwoestijn van Floortje Dessing naar het einde van de wereld wist 2,2 miljoen kijkers te trekken. Hiermee behoort de aflevering tot de best bekeken afleveringen van Floortje Dessing naar het einde van de wereld. De bestemming zelf is natuurlijk ook heel bijzonder want midden in de afgelegen woestijn kan je oog in oog komen te staan met wilde dieren. Een onderdeel van de Namibwoestijn is het Namib Naukluft National Park. Dit is het grootste wildpark van Afrika. Midden in de woestijn ligt ook de Sossusvlei. Dit is een prachtige vallei die net uit een schilderij lijkt te komen. Heel soms is er ook water te vinden in de vallei. De vallei zelf is één van de grootste toeristische attracties van Namibië. Maar de Namibwoestijn is natuurlijk nog vele malen groter dan alleen de vallei. De woestijn is 2000 kilometer lang en 200 kilometer breed. Grote delen van de woestijn zijn onbewoond en worden vrijwel nooit bezocht door toeristen. Delen van de woestijn staan wel op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit maakt de Namibwoestijn nog steeds een bijzondere bestemming in Namibië.

Canna, Schotland

Een bestemming van Floortje Dessing naar het einde van de wereld waarbij je niet zo heel ver hoeft te gaan is Canna, Schotland. In 2014 reisde Floortje Dessing helemaal naar het einde van de wereld naar het eiland af. Op het eiland wonen slechts 19 inwoners en er was pas een nieuw gezin gaan wonen. Floortje Dessing besloot bij dit gezin te verblijven en kennis te maken met dit bijzondere eiland. Het eiland had ooit 436 bewoners maar ook een enorme rattenplaag (10.000). De ratten zijn inmiddels uitgeroeid, maar de gemeenschap is ook flink uitgedund. In 2006 ging de gemeenschap actief op zoek naar nieuwe gezinnen die op het eiland wilde wonen. Op de oproep reageerde een gezin van vijf personen, waardoor de populatie naar 19 personen steeg. Vanwege de kleine gemeenschap op het eiland is het ook nog eens één van de veiligste plekken ter wereld om te wonen. Het eiland heeft namelijk één van de laagste crime cijfers ter wereld. Het is mogelijk om zelf zoals Floortje Dessing naar het einde van de wereld te gaan en naar Canna af te reizen. Er is een locatie op het eiland om te kamperen en er is een gasthuis waar je kan verblijven. Als je naar Canna wil afreizen kan je vanaf het Schotse Rum de veerboot nemen naar Canna. Binnen 1,5 uur verlaat je de bewoonde wereld. Doordat er relatief weinig inwoners zijn en het eiland vrij uitgestrekt is kan je in je eentje de ruige natuur ontdekken. De gastvrije bewoners zullen je welkom heten en ze laten je graag hun eiland zien. Met hun kleine community houden ze namelijk het eiland in originele staat. Vooral voor natuurliefhebbers is het eiland prachtig. Er wonen 20.000 zeevogels op Canna die je kan spotten. Het eiland is officieel een beschermd natuurgebied voor de vogels.

Stóra Dímun, Faeröer eilanden

Floortje Dessing naar het einde van de wereld ging in 2014 naar de Faeröer eilanden toe. De presentatrice ging naar het eiland Stóra Dímun. Ruim 2,1 miljoen kijkers zagen hoe ze echt helemaal naar het einde van de wereld ging. Het eiland is 2,5 km2 groot en heeft slechts 7 officiële inwoners. Er zijn maar enkele periodes per jaar waarin het eiland bereikt kan worden. Dit heeft te maken met de ruige weersomstandigheden rond het eiland. Alleen als het weer helder en rustig is kan Stóra Dímun bereikt worden. Op het eiland wonen slechts twee gezinnen met in totaal zeven personen. Op het eiland is een school gebouwd waarop les gegeven wordt aan de kinderen van de gezinnen. De lessen worden verzorgd door leraren die elk een week op het eiland wonen. Een week lang worden ze om de beurt ingevlogen om les te geven. Stóra Dímun is een eiland met een ruige geschiedenis. De Færeyinga Saga werd hier geschreven. Dit is de belangrijkste bron uit de geschiedenis die we hebben over de Vikingtijd. Floortje Dessing naar het einde van de wereld laat zien hoe lastig het eiland bereikbaar is. De enige manier is namelijk bij helder weer met een helikopter. Twee keer per week gaat er een helikopter tussen de bewoonde wereld en het eiland. Tijdens de zomermaanden is het mogelijk om als toerist een bezoek aan het eiland te brengen. De grootste attractie is eigenlijk de nederzetting op het eiland. De enige nederzetting op het eiland is een schapenboerderij. De boerderij produceert vooral wol. De inwoners op het eiland leven van de inkomsten van de schapen. Tijdens een bezoek aan het eiland kan je ook vogels gaan spotten. Stóra Dímun is een belangrijke broedplaats voor vogels en officieel een beschermd natuurgebied.

Jamestown, Sint-Helena

Sint-Helena is één van de meest geïsoleerde eilanden van Afrika. Het eiland ligt op 2000 kilometer afstand van de westkust. De hoofdstad van het eiland is Jamestown. Floortje Dessing naar het einde van de wereld nam het besluit om af te reizen naar dit geïsoleerde eilandje. Op het eiland wonen slechts 700 inwoners en Jamestown wordt gezien als een prachtige stad. Deze werd in 1659 gesticht door de Britse Oost-Indische Compagnie. Officieel is het ook nog steeds grondgebied van het Verenigd Koninkrijk. Doordat het eiland zo geïsoleerd van de buitenwereld lag, besloten de Engelsen er een ballingschapseiland van te maken. Eén van de bekendste gevangenen die er in ballingschap heeft gezeten op Sint-Helena is Napoleon. Hij verbleef hier tot aan zijn dood in Longwood House. Dit huis staat nog steeds in Jamestown. Een andere bijzondere bezienswaardigheid op het eiland is Jacobs Ladder. Deze ladder wordt gezien als levensgevaarlijk en helpt je met 699 treden naar het mooiste uitzichtpunten op het eiland. Van alle nederzettingen die Floortje Dessing naar het einde van de wereld bezocht, is Jamestown nog redelijk bewoond. Toch wordt het beschouwd als één van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Vooral omdat het op zo’n 2000 kilometer van de westkust van Afrika ligt. Op het eiland zelf zijn verschillende bezienswaardigheden zoals een museum met de geschiedenis over het eiland en distilleerderij waar ze hun eigen rum maken. Mocht je een unieke vakantieplek zoeken dan is Jamestown een goede tip. Naar de aflevering over het eiland keken in 2015 ruim 2,2 miljoen mensen. Je kan uiteraard zelf in de voetsporen treden van Floortje Dessing naar het einde van de wereld en je reis boeken naar Sint-Helena.

Nomuka, Tonga

Floortje Dessing naar het einde van de wereld wist ruim 2,5 miljoen kijkers te boeien met een bezoek aan Nomuka in Tonga. Dit eiland werd in 2017 door Floortje Dessing bezocht. Nomuka is een piepklein eilandje midden in de Stille Oceaan. Het eiland is een klein paradijs op aarde en heeft slechts vierhonderd inwoners. Vanuit Nederland is Nomuka ontzettend lastig te bereiken. Floortje Dessing naar het einde van de wereld is doorgereisd vanaf het hoofdeiland naar een ander eiland. Via een ander eiland heeft ze Nomuka bereikt met een catamaran. Dit eiland ligt op zo’n zes uur varen vanaf de bewoonde wereld. Het eiland is alleen per boot te bereiken. Er zijn slechts enkele eilanden in Tonga die per vliegtuig te bereiken zijn. Op het eiland zijn winkeltjes voor de noodzakelijke aankopen en er is een gastenhuis waar je kan verblijven. Voor de rest is er in dit paradijs helemaal niets. Je kan hier vooral in afzondering genieten van zon, zee en het strand. Het Australische echtpaar dat Floortje Dessing naar het einde van de wereld bezocht, organiseert verschillende excursies op het water. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een excursie de walvissen op te zoeken. Met hun excursies kunnen ze hun levensonderhoud betalen. Het klimaat op het eiland is redelijk constant. Er is een tropisch regenklimaat waardoor het hele jaar door gemiddeld 28 tot 29 graden is. Een nadeel is dat er veel regen kan vallen. De meeste neerslag valt in de wintermaanden. In de zomermaanden kan je heerlijk snorkelen of duiken rond het eiland. Nomuka is misschien wel één van de mooiste tropische bestemmingen die Floortje Dessing naar het einde van de wereld bezocht heeft.