Fuerteventura
     

Fuerteventura

De Atlantische Oceaan kent vele geheimen. Wist je bijvoorbeeld dat er midden in de oceaan een prachtig eiland ligt waar woestijnlandschappen worden afgewisseld met uitgestrekte baaien en witte zandstranden? Dit unieke stukje Europa heet Fuerteventura. Dit is het op één na grootste eiland van de Canarische Eilanden waar je door het lage aantal inwoners rust en ruimte vindt. In tegenstelling tot populaire eilanden zoals Gran Canaria of Tenerife is Fuerteventura met slechts 50 inwoners per vierkante meter dunbevolkt. Zodoende heb je genoeg ruimte voor mooie wandelingen door duinlandschappen. Ook voor een strandvakantie is deze bestemming uiterst geschikt. Het eiland heeft namelijk ruim 150 kilometer aan stranden en gemiddeld 3000 zonuren per jaar. Er zijn genoeg wateractiviteiten te doen. Door de relatief harde wind is windsurfen en kitesurfen inmiddels een traditie op dit zonovergoten eiland. Natuurlijk kun je aan de kust ook genieten van de ondergaande zon. Vanwege de zeer schone stranden en vulkanische landschappen heeft UNESCO Fuerteventura zelfs uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Het eiland kent ruige en nauwelijks te bezoeken gedeeltes. Niet voor niets beschreef de Spaanse filosoof Miguel de Unamauno het eiland als ‘een oase in de woestijn der beschaving’. Vanuit Nederland is het ongeveer vier uur reizen naar Fuerteventura. Je kunt er prima overnachten in een van de moderne hotels. Het toerisme op dit Canarische eiland is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral de badplaatsen Corralejo en Playas de Corralejo in het noordoosten zijn sterk in opkomst. Vanwege de stevige wind zijn op deze plek veel surfers te vinden. Bedwing jij straks ook de golven? Voor vakantiegangers op zoek naar ontspanning is de charmante binnenstad van Corralejo een aanrader. Ook de mooie zandstranden van het schiereiland Jandia zijn een aanrader wanneer je droomt van zon, zee en strand. Op deze plek worden steeds meer winkelcentra en restaurants opgericht, zodat je even lekker kunt ontspannen. Wil je in Jandia graag mooie duinlandschappen en vulkanisch gesteente ontdekken? Bezoek dan het Parque National de Jandia. Dit natuurpark laat duidelijk zien waarom het eiland is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. In totaal heeft het Canarische eiland drie parken waar unieke flora en fauna een thuis heeft gevonden.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Voor de Afrikaanse westkust liggen zeven Canarische Eilanden. Een van de grootste eilanden is Fuerteventura. Wat betreft omvang moet het alleen Tenerife voor zich dulden. Zowel in de natuur als in de steden is er op Fuerteventura genoeg te doen. Zo is de 807 meter hoge Pico de la Zara letterlijk een hoogtepunt op het eiland. Het beklimmen van het hoogste punt kost ongeveer 5 uur. De geschiedenis van Fuerteventura gaat eeuwen terug. Sporen van oude nederzettingen zijn terug te vinden in de archeologische vindplaats La Atalayita. Proef ook cultuur en geschiedenis in de haven van het vissersdorpje El Cotillo of breng een bezoek aan de Santa Maria kerk in de historische stad Betancuria. Beide bezienswaardigheden speelden vroeger een belangrijke rol op Fuerteventura. De haven El Cotillo was ooit zeer belangrijk voor de export, terwijl Betancuria zich enige tijd de hoofdstad van het eiland mocht noemen.

De haven van El Cotillo

El Cotillo is een van de mooiste dorpjes. Het noordwestelijk gelegen vissersdorpje heeft nog steeds een authentieke sfeer. Dit heeft het onder andere te danken aan de oude haven. Deze ligt vanwege de ruige kust beschut achter een dikke betonnen wal. Je hoort de golven er keihard tegenaan slaan. Zonder deze muur hebben bootjes er geen kans om aan te meren. Eeuwen geleden speelde de haven van Cotillo een belangrijke rol bij de export en verdediging van Fuerteventura. Vlakbij de haven vind je een mooie verdedigingstoren die nog steeds herinnert aan deze periode. Het uitzicht op zee vanaf de ‘El Tostón’-toren maakt een beklimming zeker de moeite waard. In een ver verleden bood deze toren bescherming tegen Engelse piraten. Vandaag de dag is de haven van El Cotillo nog steeds belangrijk voor de visvangst. Dit merk je onder andere aan de vele visrestaurants waar je heerlijk kunt eten. Een aanrader is het visrestaurant ‘La Vaca Azul’. Je geniet hier van een heerlijke maaltijd met verse vis. Gegrilde verse vis is een aanrader. Het wordt er zelfs gefileerd aan tafel. Pas wel een beetje op met graten! Bovendien heb je vanuit het restaurant een prachtig uitzicht over zee. De meeste restaurantjes hebben zich gevestigd in een van de pittoreske straatjes van El Cotillo. Let ook even op de opvallend blauwe gekleurde huizen die zich vlakbij de haven bevinden. Overigens heeft het vissersdorpje vandaag de dag twee havens. De oude haven is er vooral voor de sier. Er is een nieuwe haven gebouwd waar tegenwoordig de handel met de buitenwereld plaatsvindt. Vanuit de oude haven van El Cotillo wandel je hier binnen een paar minuten naar toe. Beide havens zijn namelijk van elkaar gescheiden door een kleine heuvel. Het is aan te raden om nog even verder te wandelen. Tijdens de wandeling is namelijk veel te zien. Zo vind je enkele kilometers verderop de vuurtoren van El Tóston. Natuurlijk kun je er ook heen rijden met de auto als je wat tijd wilt besparen. De vuurtoren is niet meer actief, maar er is wel een museum over traditionele visserij in gevestigd.

Santa Maria kerk op Betancuria

Betancuria is een klein dorpje dat nog geen duizend inwoners telt. Toch is het voor bezoekers een echte toeristische trekpleister. Eeuwen geleden was Betancuria de hoofdstad van dit zonnige eiland. Inmiddels is deze rol overgenomen door Puerto del Rosario. Betancuria presenteert zich tegenwoordig als de meest historische plaats van het eiland. Geschiedenisliefhebbers kunnen het vanwege de prachtige katholieke Santa Maria kerk eigenlijk niet overslaan. Dit godshuis is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. De ‘Iglesia Santa Maria’ werd gebouwd in 1426 en is een van de oudste kerken van Fuerteventura. Hoewel de Paus destijds een bisschop benoemde om de kerk te leiden, is deze nooit naar het eiland afgereisd. In de loop der eeuwen heeft de Iglesia Santa Maria heel wat te verduren gehad. Zo werd het in 1593 compleet vernield door piraten. Twee eeuwen later vond er een aardbeving plaats waardoor de kerk zwaar beschadigd raakte. Helaas is de oorspronkelijke gotische stijl van de kerk daardoor verloren gegaan. Destijds bleef alleen de klokkentoren en een deel van de kolommen ongeschonden. Het overige deel van het gebouw moest worden herbouwd. Gelukkig werd de Iglesia Santa Maria in 1691 in ere hersteld en is deze kerk vandaag de dag nog steeds te bezoeken. Wel moet je voor deze bezienswaardigheid 1,50 euro entree betalen. Voor dit bedrag moet je het zeker niet laten. De katholieke kerk ziet er van binnen namelijk prachtig uit. Kijk bijvoorbeeld even omhoog naar het plafond. Dit is gemaakt van het donkere hout van de Canarische dennen. De stijl van het plafond wordt ‘Mudejar’ genoemd. Dit is een stijl die bestaat uit zowel islamitische als christelijke kunstvormen. Bekende kenmerken zijn bijvoorbeeld het gebruik van hoefijzervormige bogen en bakstenen. Ook het bladgoud en de sacristie van deze kerk maakt ongetwijfeld indruk. Je raakt in de Santa Maria kerk dan ook niet uitgekeken! Wel moet je de camera even in de tas laten zitten, want fotograferen is er niet toegestaan. Buiten de kerk bevindt zich een mooi plein met diverse historische gebouwen. Deze mag je natuurlijk wel voor de eeuwigheid vastleggen op foto.

Pico la Zarza

Op Jandia kun je uitstekend terecht voor grote winkelcentra en sfeervolle boetiekjes vol kleding, sieraden en toeristische spulletjes. Het schiereiland heeft echter meer te bieden dan toeristisch vertier. Zo is er ook de Pico de La Zara, de hoogste berg van het eiland. Het gebergte is 807 meter hoog en prima te beklimmen. Wel moet je uiteraard van een flinke wandeling houden en een goede conditie hebben. Je begint de wandeltocht richting de berg in het dorpje Morro Jable, de belangrijkste plek op Jandia. Je moet een stukje een heuvel oplopen en vervolgens bij Hotel Barcelo naar links. Als het goed is zie je een waterzuiveringsinstallatie en een ruig pad voor je. Kijk tijdens het lopen vooral nog even achterom voor een mooi uitzicht op Morro Jable. Rechts zie je dan de windmolens van Costa Calma. Neem voor deze tocht voldoende water mee. De temperaturen op Jandia kunnen overdag sterk oplopen. Tijdens de route is er nauwelijks beschutting tegen de zon. Zonder genoeg water lukt het niet om deze tocht probleemloos uit te lopen. Vergeet daarnaast ook niet je zonnebril mee te nemen. Met name in de zomermaanden schijnt de zon behoorlijk fel. Probeer dan ook zo vroeg mogelijk te vertrekken, voordat de zon zijn hoogste punt bereikt. Dit betekent natuurlijk niet dat de zon op het eiland altijd schijnt. Controleer voor de wandeltocht even het weerbericht. Op sommige dagen kan het op de berg juist behoorlijk waaien en regenen. Daardoor heb je een minder mooi uitzicht vanaf de top van de Pica de la Zara, wat natuurlijk erg jammer is. Houd er ook rekening mee dat het wandelpad richting de top van deze berg behoorlijk stijl is. Je kunt het beste een paar stevige wandelschoenen aantrekken. De Pico de la Zara heeft een vulkanisch oppervlakte die het lopen niet altijd gemakkelijk maakt. Vanwege de losse steentjes is het op de steilere plekken van de berg best spannend om te lopen. Op zonnige dagen heb je er namelijk een adembenemend uitzicht over Jandia. Dit maakt de zware tocht die gemiddeld vijf uur duurt het meer dan waard!

Archeologische vindplaats van La Atalayita

Fuerteventura kent enkele archeologische vindplaatsen. La Atalayita in het dorpje Pozo Negro is een van de bekendste plekken. Het is met de auto vrij eenvoudig te bereiken via de FV-420 richting Pozo Negro. Dit is een klein havendorpje ten oosten van Fuerteventura. Twee kilometer verderop ligt de La Atalayita archeologische vindplaats. Ooit werd deze plek bewoond door de Mahos, de oorspronkelijke bewoners van Fuerteventura. Dit volk zou een Berberse achtergrond hebben. Uiteindelijk werden ze rond de 15e eeuw verdreven door de Spaanse veroveraars. De Spanjaarden gingen niet bepaald zachtzinnig om met de lokale bevolking. Desondanks bleven herders na de verovering deze plek gewoon gebruiken. Dit historische deel is ongeveer 1200 vierkante kilometer groot en bestaat uit verschillende stenen constructies. In totaal zijn er op deze bijzondere plek 115 overblijfselen van gebouwen te vinden. Deze zijn bijna allemaal opgetrokken uit vulkanische stenen. Slechts één gebouw heeft een lemen dak. Van sommige ruïnes is de vorm nog niet goed te zien. Zo vind je er onder andere resten van een oude woning gemaakt van droog metselwerk. Sommige muren staan nog rechtop, maar het dak is eeuwen geleden al verloren gegaan. Vrijwel elk gedeelte van deze archeologische vindplaats herinneren aan de tijd voordat de Spanjaarden kwamen. Zo zijn de resten van het aardewerk die de Mahos ooit hebben gemaakt erg bijzonder om te zien. Ook liggen er in het gebied diverse historische gebruikersvoorwerpen en zelfs skeletten. De archeologische vindplaats is altijd geopend voor toeristen. Tot voor kort bevond zich vlak bij deze bezienswaardigheid een bezoekerscentrum waar je meer informatie over de Mahos kon vinden. Hoe leefde men bijvoorbeeld in de huizen? Het verhaal gaat dit prehistorische volk La Atalayita uitkoos vanwege de nabijheid van een zoetwaterbron. Er werden diverse dieren gedomesticeerd, waaronder geiten. Men at bijvoorbeeld geitenkaas en dronk geitenmelk. Helaas is het bezoekerscentrum sinds kort gesloten. Desondanks is het wandelen tussen de oude stenen huizen een bijzondere ervaring die je meer bijbrengt over de geschiedenis.

     

Plaatsen

De bijnaam van Fuerteventura is ‘het eiland van de eeuwige lente’. Als je de vele mooie plaatsen bezoekt op dit eiland, zul je ontdekken waarom. Ervaar bijvoorbeeld de vrolijke sfeer van het noordelijke eiland Corralejo. Je hebt hier een aantal beschutte stranden en diverse kleurrijke restaurantjes en barretjes. Proef een cocktail met vers fruit en proost op een geslaagde vakantie. Ben je iemand die liever over het strand wandelt dan er op ligt? Dan is het dorpje Cofete precies wat je zoekt. Deze plek in het zuiden heeft namelijk talloze smalle bergpaadjes en uitgestrekte stranden waar je lange wandelingen kunt maken. Bovendien loopt het strand over in 800 meter hoge bergen, wat op de top een bijzonder uitzicht biedt. Verruil je het strand graag voor cultuur en geschiedenis? Dan is er het dorp Betancuria. In dit schilderachtige dorpje vind je onder andere een geitenkaasmakerij en een mooi klooster.

Corralejo

Het eiland is een heerlijke bestemming voor een zon-, zee- en strandvakantie. Je kunt er namelijk volop ontspannen in badplaatsen zoals Corralejo. Van een klein vissersplaatje is het uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Dit heeft onder andere te maken met de lange zandstranden. Vooral de Corralejo Grandes Playes zijn zeer populair onder toeristen. Vanuit het centrum is de ruim tien kilometer lange kust gemakkelijk te bereiken met de auto of taxi. Bovendien heb je vanaf het strand een prachtig uitzicht op het eiland Los Lobos. Eventueel kun je vanuit de haven een tripje maken naar dit eiland. Een bootticket kost ongeveer 15 tot 20 euro. Het eiland heeft slechts één restaurant waar je verse vis kunt eten. Zorg er voor dat je de laatste boot terug om 16:00 uur niet mist! Corralejo staat naast de stranden ook bekend om de passaatwinden. Deze zorgen voor de ideale omstandigheden voor kite- en windsurfen. Je hoeft in Corralejo dus zeker niet op het strand te gaan liggen als je dat niet wilt! Er komt een heel gevarieerd publiek naar Corralejo. Zowel gezinnen die verblijven in luxe resorts als actieve vakantiegangers beleven hier een fijne tijd. Sportievelingen gaan bijvoorbeeld graag naar de populaire surfspots rond de duinen. Veel gezinnen bezoeken in de zomer het BAKU Waterpark voor verkoeling en plezier. Het park ligt dicht bij het centrum en biedt volop plezier voor jong en oud. Houd er wel rekening mee dat het er vrij druk kan worden. Wie weet wil je na alle wateractiviteiten even winkelen of een hapje eten. Daarvoor is het centrum van Corralejo de ideale plek. Op de ‘Avenida Principal’ vind je diverse lokale winkeltjes waar je handgemaakte souvenirs kunt kopen. Voor visrestaurantjes moet je in noordelijke richting naar Main Street lopen. Je komt vervolgens terecht in een autovrij centrum waar allerlei charmante restaurantjes zijn gevestigd. Sommige eetgelegenheden bieden zelfs uitzicht op zee.

Cofete

Wil je graag genieten van ongerepte natuur? Dan is Cofete precies de bestemming die je zoekt. Deze noordelijk gelegen badplaats op het eiland Jandia heeft ruim 12 kilometer aan ongerepte stranden die je nergens anders op Fuerteventura vindt. Ook het ontbreken van geasfalteerde wegen en toeristenmassa’s geeft je een gevoel van vrijheid. Een populaire activiteit op Cofete is een tocht over het strand met een 4X4. Cofete is redelijk eenvoudig bereikbaar, maar de weg er naar toe kan wel wat onderhoud gebruiken. Het bestaat namelijk uit aarde en stenen. Ruim 8,5 kilometer lang word je in de auto flink heen en weer geschud. Voor deze rit kun je het beste een terreinwagen gebruiken. Aan de andere kant zorgt de wilde tocht voor een avontuurlijk gevoel. Bovendien heb je onderweg een prachtig uitzicht op de imposante bergen van Jandia. Zo ligt Cofete aan de voet van de 897 meter hoge Pico de la Zarza berg. Af en toe hangt er rondom de bergen een dikke laag mist, wat het een mysterieus tintje geeft. Cofete is naast het kilometerslange strand ook bekend vanwege ‘Villa Winter’. Deze Duitse villa is een bron van mythen en legenden. De geschiedenis ervan begon in de jaren ’30 toen er een Duitse ingenieur genaamd Gustav Winter kwam wonen. Hij droeg sterk bij aan de ontwikkeling van Jandia en Morro Jable, omdat hij een school, haven en kerk liet bouwen. In de Tweede Wereldoorlog werd het eiland Jandia echter tot een militaire zone verklaard. Dit had onder andere te maken met de vriendschap tussen de dictators Hitler en Franco. Plotseling moesten alle inwoners van Jandia verhuizen, zonder dat zij daar enige financiële compensatie voor kregen. Volgens de legende werd Villa Winter na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als een kliniek waar nazi-misdadigers door middel van plastische chirurgie hun uiterlijk veranderden. Vervolgens konden ze een nieuw leven beginnen in Zuid-Amerika.

Betancuria

In het centrale westelijke deel ligt een van de oudste steden. Deze bijzondere plek heet Betancuria en bestaat al meer dan zeshonderd jaar. In 1404 werd het opgericht door een ridder uit Normandië genaamd Jean de Bethencourt. Hij koos Betancuria vanwege de ligging in een vallei. Daardoor kon Bethencourt zich goed verschuilen tegen piraten en andere vijanden. Hij bleek een zeer vruchtbare plek te hebben uitgekozen. In de Middeleeuwen beleefde Betancuria namelijk een bloeiperiode vanwege een aantal uitstekende graanoogsten. Dit betekende niet dat het stadje niets te verduren kreeg. Zo werd het 1539 geplunderd en vernietigd door Berberse piraten. Tegenwoordig is Betancuria een vredige plek waar graan als inkomstenbron is vervangen door het toerisme. Steeds meer toeristen komen namelijk naar Betancuria om te proeven van de historische sfeer in het dorp. De slechts 1000 inwoners van deze plaats vinden dat helemaal prima, omdat hun inkomsten afhankelijk zijn van de toeristen. In deze historische stad vind je een groot aantal mooie herenhuizen uit 16e, 17e en 18e eeuw. De meeste herenhuizen bevinden zich in het gebied rondom de kerk en vallen op door hun karakteristieke Canarische balkons. Daarnaast heeft Betancuria een aantal tempels en kerken die de geschiedenis van Fuerteventura doen herleven. Een aanrader is bijvoorbeeld het oude Franciscaner klooster van San Buenaventura. Het ligt voor de ingang van het dorp, links van de La Oliva en Puerto del Rosario weg. In 1416 werd het door zeven Franciscaner monniken gebouwd als het eerste klooster van de Canarische Eilanden. Tegenwoordig zijn er van het klooster en de kapel alleen nog ruïnes te bekijken. Liefhebbers van kunst mogen het Museum van Heilige Kunst en Archeologie en Etnografie van het eiland zeker niet overslaan. Je vindt er onder andere interessante informatie over de Europese expedities op de Canarische eilanden.

Inwoners

Wist je dat Fuerteventura slechts honderd kilometer ten westen van de Sahara ligt? Daardoor is het er minder groen dan op andere Canarische Eilanden. Desondanks is het een fijne bestemming voor duizenden toeristen en ongeveer 110.000 inwoners. Wel wonen er relatief weinig mensen op het eiland. Fuerteventura heeft een bevolkingsdichtheid van ongeveer 50 inwoners per vierkante kilometer. Daardoor is dit het dunst bevolkte Canarische eiland. De inwoners van Fuerteventura noemen zichzelf ‘Majoreros’. Deze naam heeft betrekking op de geschiedenis van het eiland. Het is namelijk afgeleid van het oud-Canarische woord ‘majos’, de benaming voor de eerste inwoners van Fuerteventura. Verreweg het grootste deel van de ‘Majoreros’ woont in de hoofdstad Puerto del Rosario. Het andere deel leeft in de gebieden bij de kust, waar ook de meeste toeristen te vinden zijn. Dorpjes bij de haven, zoals Corralejo, hebben een authentieke sfeer die veel toeristen aantrekt. Bovendien is de lokale bevolking over het algemeen vriendelijk. Wel staan ze bekend als een beetje verlegen en terughoudend. Religie speelt een belangrijke rol in het leven van Majoreros. Ooit vormde Betancuria de religieuze hoofdstad van het eiland. Die positie heeft het allang verloren, maar nog steeds wonen er veel rooms-katholieken. Sterker nog, 99 procent van de gelovige inwoners is er rooms-katholiek. Desondanks leven er op het eiland ook andere geloofsgemeenschappen, zoals Moslims en Protestanten. De invloed van de katholieke kerk op het eiland is goed te merken tijdens christelijke feestdagen, zoals Kerst en Driekoningen. Het laatstgenoemde feest vindt elk jaar plaats op 6 januari en is voor de inwoners nog belangrijker dan Kerst. Zo krijgen de meeste kinderen niet tijdens de Kerstdagen, maar op Driekoningen hun cadeautjes. Ook vinden er op 6 januari overal op het eiland parades plaats. Overigens zijn de meeste restaurants en bezienswaardigheden tijdens de feestdagen gewoon geopend.

Talen

Sinds de Spanjaarden in de dertiende eeuw arriveerden op het Europees eiland is het Castiliaans er de officiële taal. Hoewel men deze taal in heel Spanje spreekt, kan het dialect per regio nog wel eens verschillen. Op de Canarische Eilanden praten mensen bijvoorbeeld iets zangeriger. Daarnaast voegen ze Spaanse woorden vaak samen, waardoor zinnen korter worden. Ook de uitspraak van bepaalde woorden is er net iets anders dan op het Spaanse vasteland. Zo spreken de Spanjaarden in een stad als Madrid de letter ‘s’ uit als ‘th’. Inwoners van de Canarische Eilanden gebruiken meestal gewoon de ‘s’ of spreken deze letter helemaal niet uit. Het ontbreken van de ‘s’ maakt een Spaans woord soms compleet anders. Zelfs voor personen die goed Castiliaans spreken, kan dit nog wel eens verwarrend zijn! Hoewel Spaans op Fuerteventura de boventoon voert, spreken veel inwoners er ook prima Engels, Frans of Duits. Vanwege het toenemende aantal toeristen gebruiken hotels, museums en restaurants tegenwoordig het Engels als voertaal. Met name in toeristische gebieden kun jij je prima verstaanbaar maken. De communicatie in kleine dorpjes en afgelegen gebieden kan echter lastig zijn. Zodoende is het handig om voor of tijdens je reis een beetje Spaans te leren. Op de Canarische Eilanden komen er steeds meer taalscholen bij waar je in enkele weken Spaans leert spreken en schrijven. Een aanrader is bijvoorbeeld de ‘Fuerteventura Spanish School’ in Puerto del Rosario. Voor 20 lessen per week betaal je ongeveer 195 euro. Het voordeel van deze locatie is dat het vlakbij het vliegveld en diverse fraaie stranden ligt. Het is natuurlijk niet verplicht om Spaans te leren wanneer je het eiland bezoekt. Een woordenboekje werkt meestal ook prima. Door een kleine beetje Spaans te spreken maak je echter wel een goede indruk op de lokale bevolking.

Vervoer

Je kunt er gemakkelijk zelf rondrijden. Er is weinig verkeersdrukte en de wegen zijn goed onderhouden. Het wegennetwerk is de afgelopen jaren ook sterk uitgebreid. Bepaalde wegenkaarten kunnen dus gedateerd zijn. Wie weet wil je dit mooie Canarische eiland graag verkennen met een huurauto. Het is verstandig om dit voor de reis online te regelen, zodat de huurauto bij aankomst op het vliegveld klaar staat. Ook het openbaar vervoer op Fuerteventura is prima geregeld. Het is in handen van een bedrijf genaamd ‘Tiadhe’. Deze onderneming is verantwoordelijk voor verschillende busverbindingen op het eiland. In de grote steden rijden tientallen bussen. Zo heb je op het centrale busstation in Puerto Rosario de keuze uit zestien routes naar verschillende bestemmingen. Ben je van plan om veel met het openbaar vervoer te reizen? Dan kun je het beste een meerrittenkaart kopen. Deze hebben een handige magneetstrip en kosten 12 euro. Deze meerrittenkaart is gemiddeld 30 procent goedkoper dan het normale tarief. De bussen op Fuerteventura beschikken over goede airconditioning en zijn zeer betaalbaar. Houd echter wel rekening met het feit dat de dienstregeling niet altijd klopt. Naast de bus zijn er nog meer vervoersmiddelen waarmee je Fuerteventura beter kunt leren kennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een motor, scooter of fiets? Op het eiland zijn diverse verhuurders actief. Uiteraard dien je te beschikken over een motorrijbewijs. Daarnaast is een motorhelm altijd verplicht. Op de motor of scooter kun je op dit eiland prachtige ritten maken. Wel is het verplicht om overdag met het licht aan te rijden. Daardoor ben je voor andere weggebruikers altijd goed zichtbaar. Vergeet ook niet om voor een motorritje je goed in te smeren met zonnebrandcrème. De rijwind koelt namelijk de zonnewarmte af, waardoor je niet merkt dat je verbrandt. Dat voel je dan meestal pas de dag erna.

Keuken

Fuerteventura kent een zeer internationale keuken. Op het eiland kun je volop genieten van de Italiaanse, Chinese en Mexicaanse keuken. Zelfs een Japans, Thais en Griekse maaltijd behoort tot de mogelijkheden. Deze internationale gerechten maken sinds de komst van toeristen deel uit van de menukaart. Het is op het eiland even zoeken naar traditionele Canarische gerechten, maar die zijn er wel degelijk. Je moet op zoek gaan naar een zogeheten ‘tipico’. Dit is de benaming voor een restaurant met streekgerechten. Zo is ‘Papas arrugades’ een specialiteit die de bevolking van Fuerteventura graag op tafel zet. Dit zijn kleine aardappeltjes met een zoute korst. In sommige restaurants worden de aardappeltjes geserveerd als tapas met een scherpe rode Canarische saus die ‘Mojo Rojo’ wordt genoemd. De porties zijn over het algemeen erg royaal en betaalbaar. Daarnaast serveren inwoners van de Canarische eilanden graag een eigen versie van paella. Dit gerecht bestaat naast rijst uit kip, konijn, mosselen en garnalen. Na afloop nemen ze er graag een karameltoetje bij die je als toerist zeker ook even moet proeven. Het eiland Fuerteventura heeft dankzij haar geitenkaas en visgerechten een goede reputatie in de keuken. Zo eet men bij de lunch graag ‘Maxorata’ (Majorero). Dit is een traditionele geitenkaas die je als toerist zeker een keer geproefd moet hebben! Daarnaast vind je bij de kust van Fuerteventura charmante vissersdorpjes waar eenspansgerechten zoals gegrilde vis en paella met smaak worden geserveerd. De inwoners van Fuerteventura grillen meestal opengesneden vis. Op die manier blijft de smaak het beste behouden. Rond een uur of twee beginnen gaan veel inwoners van Fuerteventura naar het restaurant of bereiden zij hun maaltijd voor. De lunch is voor de bevolking namelijk het belangrijkste moment van de dag. Het bestaat meestal uit drie gangen met diverse tapas hapjes, zoals champignons in tomatensaus en aubergine met omelet.

Veiligheid

Fuerteventura is over het algemeen redelijk veilig. Voor de actuele veiligheidssituatie kun je het beste even de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen. Het Ministerie geeft een reisadvies af waarbij onder andere rekening wordt gehouden met het aantal overvallen en berovingen. Geweld tegen toerisme komt op Fuerteventura relatief weinig voor. Toch is het verstandig om altijd goed op je spullen te letten. Vooral in toeristische gebieden zijn namelijk zakkenrollers actief. Pas dus altijd op je waardevolle bezittingen en laat je paspoort achter in een kluis op de hotelkamer. Wees daarnaast altijd voorzichtig met het meenemen van waardevolle spullen op het strand. Laat deze nooit alleen liggen wanneer je de zee in gaat. Dieven weten namelijk precies waar ze moeten zoeken. Wees daarnaast voorzichtig wanneer een lokaal iemand je aanspreekt. Een gesprek voeren is leuk, maar vaak wil hij of zij je iets verkopen. Ook bieden ze vaak rondleidingen aan in een oud busje. Je kunt daar beter niet aan deelnemen, omdat je tijdens de rit erg veel troep aangeboden krijgt. In feite wordt de lage prijs van de busrit gesubsidieerd door commissies op de verkoop van producten. Houd daarnaast rekening met een aantal lokale verboden wanneer je Fuerteventura bezoekt. Zo is het niet toegestaan om militaire objecten en havens te fotograferen. Fotograferen in musea mag doorgaans wel, mits je de flits uit doet. De inwoners waarderen het wanneer je rekening houdt met hun cultuur. Zo wordt topless zonnen op plekken waar dit niet is toegestaan als respectloos gezien. Wel zijn er enkele plekken op het eiland waar naturisme wordt gedoogd. Helaas is het niet overal op Fuerteventura even veilig om te zwemmen. Zo wordt zwemmen aan Playa de Barlovento sterk afgeraden omdat de zee er erg wild is. Bovendien ligt het strand vrij afgelegen en is het alleen bereikbaar met een jeep.

Medische info

Voor een vakantie in Fuerteventura zijn geen vaccinnaties nodig. Wel is het handig om voldoende zonnebrandcrème in je reistas te stoppen. In de zomermaanden kunnen de temperaturen op het eiland er flink oplopen. Zo kan het extreem heet worden wanneer een oostelijke luchtstroom warme lucht uit de Sahara naar de Canarische Eilanden voert. Bovendien valt er jaarlijks gemiddeld slechts 100 tot 150 millimeter neerslag op Fuerteventura. Het gevaar is dat je door de flinke wind op het eiland bijna niet merkt dat je aan het verbranden bent. Dit is slecht voor je huid en kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zodoende kun je tijdens de heetste uren van de dag het beste even een plek in de schaduw opzoeken. Door de droogte moet er soms regenwater geïmporteerd worden uit Tenerife of Gran Canaria. Neem tijdens je bezoek aan dit eiland dan ook genoeg water mee. In de meeste winkels zijn flesjes water voor nog geen euro verkrijgbaar. Het is niet verstandig om kraanwater te drinken op Fuerteventura. Er zit namelijk chloor in verwerkt, waar je onder andere buikklachten door kunt krijgen. Sluit voor je reis altijd een goede reisverzekering af. Op die manier kom je niet voor hoge kosten te staan bij een medische opname. De zorg op Fuerteventura is goed geregeld. Zo vind je in de grote steden diverse ziekenhuizen waar de artsen goed Engels en/of Duits spreken. Daarnaast beschikt vrijwel elke stad en badplaats over een apotheek. Deze kun je eenvoudig herkennen aan een groen kruis op de gevel. Daarnaast beschikt het eiland over enkele gezondheidscentra en privé-dokterspraktijken. Neem bij het inschakelen van een dokter altijd je Nederlandse verzekeringspas mee. Als het goed is staat er ‘European Health Insurance Card’ op vermeld. Na afloop krijg je waarschijnlijk een rekening die contant betaald moet worden. Bewaar deze goed, zodat je de rekening later bij de verzekering kunt declareren.

Visum

Vanaf Schiphol is het vier uur en een kwartier vliegen naar Fuerteventura. Je hebt geen visum nodig voor dit Canarische eiland. Wel is het belangrijk dat je tijdens het reizen altijd een geldig paspoort en/of identiteitskaart bij je hebt. Een paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn. Als dit niet het geval is, moet je zo snel mogelijk een nieuw paspoort aanvragen bij de gemeente. Deze kost voor een volwassen persoon 64,76 euro en voor kinderen 51,46 euro. Binnen Europa is reizen met een ID-kaart ook een optie. In dat geval betalen personen boven de 18 een bedrag van 50,66 euro en kinderen 28,63 euro. Net als in de rest van Spanje geldt op Fuerteventura een identiteitsplicht. Zodoende is het handig om naast een paspoort ook een identiteitskaart mee te nemen. Deze kun je tijdens de vakantie gemakkelijk in je portemonnee stoppen. Laat het paspoort eventueel achter in een kluis op de hotelkamer, zodat je bij diefstal altijd een reserve identificatiedocument bij je hebt. Het kan voorkomen dat je op het eiland gevraagd wordt om je te legitimeren. Daarbij is legitimatie verplicht wanneer je wilt betalen met een pinpas of creditcard. De maximale verblijfsduur in Spanje is negentig dagen en dat geldt ook voor het eiland Fuerteventura. Voor deze periode heb je geen visum nodig. Wie weet ben je van plan om langer dan drie maanden op Fuerteventura te blijven. In dat geval moet je wel een visum aanvragen. Daarnaast is het verplicht om je in te schrijven in de ‘Oficina de Extranjeros de Comisaria de Policia’ van de provincie waar je wilt wonen en/of werken. Dit is geen verblijfsvergunning, maar een registratiecertificaat. Het is een onderdeel van Europese wetgeving. Overheden kunnen op deze manier grip houden op het vreemdelingenverkeer. Ze weten door het register precies wie zich vestigt in hun land.