Griekenland
     
 

Griekenland

Even lekker op vakantie in een warm land maar toch niet al te lang onderweg zijn? Dan is Griekenland dé perfecte locatie om op vakantie te gaan! Met steden als Athene en Olympia op het vaste land kun je vandaag de dag nog zien welke enorme invloed de oudheid heeft gespeeld in het oude Griekenland. Daarnaast heb je natuurlijk ook de prachtige eilanden die het land zo geliefd maken onder de vele toeristen. Zowel het vaste land als de eilanden beschikken over tal van prachtige zandstranden en fantastische architectuur en gebouwen uit de oudheid. Uiteraard is de Griekse keuken ook zeer geliefd in de hele wereld vanwege haar heerlijke gyros met tzatziki en ouzo. Daarnaast is het land natuurlijk ook geliefd door tal van andere heerlijke vlees- en visgerechten. En laat één ding duidelijk zijn: waar smaakt dit nou beter dan in Griekenland zelf? Echt helemaal nergens. Het land zelf bestaat uit een groot stuk land dat gelegen is aan de rest van Europa en uit tal van grote, maar vooral kleine eilandjes die in de zee rondom Griekenland liggen. Het land heeft namelijk maar liefst ruim zesduizend eilanden! Van deze zesduizend eilanden zijn er slechts 227 bewoond. Het land is gelegen in het zuidoosten van Europa en grenst aan het noorden met onder andere Albanië, Bulgarije en Turkije. Griekenland heeft ruim 10 miljoen inwoners en beschikt over veel toeristische trekpleisters en bezienswaardigheden. Daarnaast kun je uiteraard genieten op één van de vele stranden die aan de Ionische-, Egeïsche- of de Middellandse Zee liggen. Door de goede ligging van dit land kun je hier eigenlijk het hele jaar goed vertoeven en genieten van heerlijke temperaturen. Doordat de temperatuur in de zomermaanden kan oplopen tot 35 graden Celsius, of zelfs nog hoger in het binnenland, is dit voor veel mensen het paradijs op aarde. Daarnaast is het in de winter op de eilanden ook zeker genieten met minimale temperaturen van rond de 15 graden Celsius.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Griekenland beschikt over tal van bezienswaardigheden door het hele land. Van authentieke bouwwerken uit de oudheid tot hedendaagse architectuur, het is allemaal te vinden in dit land. Daarnaast zijn er uiteraard ook tal van leuke stadjes en dorpjes te vinden waar je heerlijk kunt vertoeven. Verder zijn er door het hele land leuke attractieparken te vinden waardoor je misschien wel nog meer een ultiem vakantiegevoel krijgt! Om een kleine indruk te geven van wat er allemaal te doen is in Griekenland zullen we hier dan ook een viertal bezienswaardigheden beschrijven. Uiteraard is er ontzettend veel te doen in dit mooie land, en is er nog meer te zien en te beleven.

 

Akropolis - Athene

De Akropolis van Athene is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Griekenland. Akropolis betekent, letterlijk vertaald, het hoogste punt van de stad. Wat veel mensen niet weten is dat “de Akropolis” niet dat ene gebouw is. De Akropolis is namelijk de berg waar onder andere de bekende tempel op gebouwd is. Het Parthenon is de tempel, gebouwd in Dorische stijl, boven op deze berg en gewijd aan de godin Athena. De tempel is maar liefst 70 meter lang, 31 meter breed en 20 meter hoog. Deze immense tempel werd gebouwd in slechts 15 jaar tijd, tussen 447 en 432 voor Christus. Door de jaren heen is het gebouw gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Zo werd het gebouwd als Tempel voor de godin Athena. Tijdens de kruistochten werd de tempel omgebouwd tot Rooms-Katholieke kerk en verdwenen de beelden die in de tempel aanwezig waren. In het jaar 1460 maakten de Ottomanen van dit gebouw een moskee en weer enkele jaren laten maakten de Turken er een vesting met munitiekamer van. Toen de Venetianen aanvielen in 1687 ontplofte de munitiekamer en werd het gebouw ernstig beschadigd. Vandaag de dag is er ook een heus museum gewijd aan het Parthenon, dat te vinden is nabij de tempel. Hier zijn nog tal van versieringen te vinden die ooit in het Parthenon hebben gezeten of onderdeel uitmaakten van de constructie. Tevens probeert men de berg en de tempel nog steeds in ere te herstellen en doet men bodemonderzoek om zoveel mogelijk brokstukken te kunnen vinden uit die tijd. Verder is er op 300 meter van het Parthenon een fantastisch restaurant te vinden dat dezelfde openingstijden heeft als de Akropolis. Je kunt hier heerlijk genieten van typisch Grieks eten. Verder is het restaurant ook op vrijdagavond geopend, zodat je kunt genieten van een fantastisch en adembenemend uitzicht terwijl je heerlijk aan het eten bent.

 

Vai Beach - Vai (Kreta)

Vai is een prachtig palmstrand gelegen aan de oostkust van het eiland Kreta, op het schiereiland Sideros. Vai is gelegen in de buurt van het dorp Palekastro. Het strand is erg bekend vanwege haar palmen, de zogenaamde Kretenzische dadelpalm. Deze palm komt oorspronkelijk van Kreta. Het strand is officieel eigendom van het klooster van Toplou. In de jaren tachtig werd het strand ernstig vervuild door wildkampeerders maar is sindsdien een beschermd gebied dat door de overheid wordt schoongehouden. Het ontstaan van het palmenstrand kent meerdere verhalen en legendes. De ene legende vertelt over piraten die naar Kreta kwamen en daar vruchten zouden hebben weggegooid waaruit de palmen ontstonden. Volgens weer een andere legende zouden de eerste palmen geplant zijn in het jaar 824 na Christus door de Arabieren. Echter lijkt de werkelijkheid te zijn dat dit het laatste restant is van de vele natuurlijke palmbossen die Kreta ooit rijk was. Op afbeeldingen uit de Minoïsche tijd zijn namelijk tal van palmbossen op Kreta te vinden. Naast de naam palmstrand wordt er voor deze bijzondere locatie ook wel eens gesproken over het bountystrand. Het strand van Vai werd namelijk in de jaren zeventig erg populair dankzij een reclame van Bounty. Naast het liggen op het prachtige zandstrand en genieten van het mooie uitzicht kun je hier ook prachtige wandelingen maken door de palmbossen. De totale oppervlakte van het als enige overgebleven palmbos is maar liefst 20 hectare. Naar schatting staan er in het bos nog zo’n 5000 palmen. Genoeg ruimte om dus even te genieten van een heerlijke wandeling tijdens je vakantie. Verder kun je hier ook een rots beklimmen, eenmaal boven aangekomen kun je genieten van een adembenemend uitzicht over het strand, de bossen en de zee. Daarnaast is er bij het strand een leuk restaurantje te vinden waar je heerlijk kunt genieten van lokale en internationale maaltijden en tussendoortjes.

 

Olympia - Elia

Olympia is één van de oudste steden van Griekenland en een zeer veelzijdige bezienswaardigheid. In deze plaats werden de allereerste olympische spelen georganiseerd en gehouden. Daarnaast wordt hier vandaag de dag nog altijd de olympische vlam ontstoken. Helaas is er in 2011 een enorme bosbrand geweest in de omgeving van Olympia, waardoor de vlaktes er helaas nog altijd wat dor, grauw en verlaten uit zien. Olympia is nooit echt een stad geweest, de enige vaste bewoners van de plaats waren de priesters en ander vast tempelpersoneel. Wanneer je dol bent op de geschiedenis en de oudheid is een bezoek aan Olympia een absolute must-have op je vakantielijstje. Toen in 394 na Christus de zogenaamde “heidense” spelen afgeschaft werden, werden de tempels verwoest door de elementen van de natuur. Aardbevingen en overstromingen richtten een grote ravage aan. In Olympia zijn tal van bouwwerken weer enigszins tot leven gekomen dankzij archeologisch onderzoek. Daardoor is er een goed beeld te vormen van hoe het er hier ongeveer uit zag en wat voor soort tempels hier hebben gestaan. Vandaag de dag zijn hier bijvoorbeeld de resten te vinden van de oudste tempel die in circa 600 voor Christus werd gebouwd en aan de godin Hera werd gewijd. Daarnaast is dit ook de plek waar de olympische vlam wordt ontstoken, alvorens die naar in estafettevorm naar het organiserende land wordt gebracht. Verder zijn hier ook de ruïnes van de Zeustempel te vinden, waarvan één zuil volledig werd gereconstrueerd in 2005. Sinds 1989 is Olympus te vinden op de UNESCO-lijst voor werelderfgoed en wordt sindsdien goed onderhouden. Daarnaast is er in Olympia ook een archeologisch museum te vinden dat je een kijkje geeft in de keuken van hoe het er hier 2000 jaar geleden uit zou moeten hebben gezien. Verder zijn er meerdere restaurants en hotels te vinden in en om Olympia waar je zeer goed kunt vertoeven.

 

Navagio Beach - Zakynthos

Navagio is een prachtig strand gelegen aan de noordwestkust van het prachtige eiland Zakynthos. Dit strand is één van de meest gefotografeerde plekken van Griekenland. Het strand is gelegen in een baai en wordt beschut door hoge kliffen van kalksteen. Het strand ligt op een moeilijk te bereiken locatie en kan alleen per boot worden bereikt. Naast deze prachtige locatie heeft ook deze plek in Griekenland een bijzonder verhaal. Op het strand van Navagio is namelijk een echt smokkelaarsschip te vinden. Het schip, de Panagiotis, liep in oktober 1980 in de baai van Navagio op de klippen. Nadat het schip water begon te maken, werd het per direct verlaten door de bemanning. Het verhaal gaat de ronde dat het schip vroeger werd gebruikt voor het smokkelen van sigaretten vanuit Turkije naar Italië en mogelijk werd achtervolgd door de Griekse kustwacht. Uit pure luiheid werd het schip maar gewoon achtergelaten door de Grieken, maar natuurlijk ook vanwege de kosten voor het bergen van het schip. Al snel bleek dat toeristen het geweldig vonden om dit verlaten “piratenschip” te bezoeken en werd het een nieuwe populaire toeristische attractie in Griekenland. Naast dit mooie verhaal is natuurlijk ook het uitzicht over de prachtige blauwe zee een fantastisch onderdeel van dit plaatje. Wil je het beroemde fotootje van bovenaf maken? Dan zou je eventueel een eilandtour kunnen doen waarbij je de mogelijkheid hebt om van bovenaf op de kliffen neer te kijken op dit prachtige strand. Wil je echt het wrak met je eigen ogen zien en zelfs aan kunnen raken? Dan is het strand echt alleen te bereiken per boot. Het is misschien een uitdaging om op deze fascinerende plek te komen, maar het is alle moeite zeker meer dan waard! Vergeet tussen al deze bezienswaardigheden niet je zwemspullen en een handdoek mee te nemen en even te genieten van de zee en het water. Het is een dagje strand met net een beetje meer avontuur.

     

Plaatsen

Griekenland is, zoals al eerder vermeld, een uitgestrekt land met veel verschillende eilandjes. Door de omvang van het land en de vele eilanden is het natuurlijk lastig te bepalen welke plaatsen absoluut bezocht zouden moeten worden. Toch willen we een top drie met leuke plaatsen om te bezoeken vermelden. Wellicht zijn de plaatsen niet in de buurt bij je vakantiebestemming, maar uiteraard zijn daar ook tal van leuke steden en dorpen waar je het echte Griekse leven kunt meemaken. Dankzij de enorme geschiedenis van dit land zijn er namelijk tal van dorpjes en steden te vinden waar je je waant in de oudheid.

Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland en is gelegen op het vaste land. Naast het feit dat dit de hoofdstad is van het land, is het tevens de grootste stad van heel Griekenland en de hoofdstad van haar regio. In de hoofdstad wonen een kleine 750 duizend inwoners, en in het gehele stedelijke gebied rondom de hoofdstad ruim 3 miljoen. De geschiedenis van deze bijzondere stad gaat ver terug in de tijd. Rond 3500 voor Christus zouden de eerste mensen hier een nederzetting zijn begonnen op de heuvel Akropolis. Van deze geschiedenis is helaas vandaag de dag nog niet heel erg veel bekend maar naar alle waarschijnlijkheid is Athene tot ongeveer 1050 voor Christus een koninkrijk geweest en een tevens een belangrijk centrum in de Myceense beschaving. In het jaar 168 voor Christus wordt de Griekse hoofdstad ingenomen en ingesloten in het Romeinse Rijk waarin het lange tijd een belangrijke rol heeft vervuld. Vanaf ongeveer 300 na Christus gaat de stad snel achteruit en wordt meerdere malen geplunderd door verschillende bevolkingsgroepen. Vele landen en beschavingen veroveren de stad totdat de stad bijna vierhonderd jaar lang onderdeel is van het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk wordt het Griekenland gesticht zoals we het vandaag de dag nog kennen en wordt Athene de hoofdstad van dit land. Wanneer je vandaag de dag door het centrum van Athene wandelt, zie je tal van prachtige oude bouwwerken in veel verschillende bouwstijlen en afkomstig uit vele verschillende jaren. Er zijn veel verschillende oude tempels te vinden en daarnaast staan hier een aantal prachtige musea. Ook zijn hier tal van prachtige terrassen en leuke restaurantjes te vinden om heerlijk te genieten op één van de pleinen die deze stad rijk is.

Oia

Op het eiland Santorini, één van de eilanden van de Cycladen is het prachtige stadje Oia gelegen. De stad heeft een kleine 4000 inwoners en beslaat een oppervlakte van een kleine twintig vierkante kilometer. In 1956 werd de stad getroffen door een aardbeving waarbij een gedeelte van het stadje werd verwoest. De aardbeving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Vandaag de dag is er zoveel mogelijk in ere hersteld zodat we ook tegenwoordig nog kunnen genieten van dit iconische beeld van Griekenland. De stad is bij heel veel mensen bekend van de prachtige foto’s van Griekenland en beleefde zijn beste tijd in de late negentiende eeuw en vroege twintigste eeuw. Dankzij de gunstige ligging van de stad, op een eiland en midden in de Egeïsche zee, werd hier een gigantische handelsvloot opgezet. Vanuit hier werd handel gedreven met de hele Middellandse Zee en tevens Rusland. De stad bestaat uit prachtige kapiteinshuisjes die bij iedereen bekend zijn. De prachtige witte huisjes met blauwe daken en de bijzondere manier om hier rond te lopen geven je direct een fantastisch vakantiegevoel. Sinds 1976 is Oia onderdeel van een speciaal programma van de Griekse overheid waarbij de stad in huidige staat moet worden gehouden vanwege haar belangrijke toeristische en historische waarde. Verder zijn in deze prachtige stad tal van leuke restaurantjes te vinden waar je heerlijk kunt genieten van typisch Griekse gerechten. Daarnaast is er ook een maritiem museum te vinden waarin je nog veel meer te weten kunt komen over deze bijzondere stad. Wanneer je in Oia bent is ook een bezoek aan de windmolen absoluut aan te raden, vanaf hier heb je namelijk een adembenemend uitzicht en kun je genieten van een prachtige panorama.

Thessaloniki

De tweede stad qua inwonersaantallen in Griekenland is de prachtige stad Thessaloniki. Deze stad werd gesticht in ongeveer 315 voor Christus en is gelegen in het noorden van Griekenland aan de Golf van Thessaloniki, die onderdeel is van de Egeïsche Zee. De stad werd gesticht door Kassandros en hij was de persoon die de plaats vernoemde naar zijn vrouw. Rond 50 na Christus was Thessaloniki de plaats waar de apostel Paulus preekte. Ook deze stad heeft vele oorlogen meegemaakt met onder andere de Goten, de Slaven en zelfs de Noormannen. De stad werd iedere keer weer veroverd en verwoest. Rond het jaar 1500 trokken veel Sefardische Joden vanuit Spanje naar Thessaloniki, vluchtende voor de geloofsvervolgingen die golden in Spanje. Thessaloniki werd een stad met heel erg veel Joden als inwoners, waarvan slechts weinig terugkeerden na de Tweede Wereldoorlog. In 1978 werd de stad getroffen door een aardbeving waarbij aanzienlijke schade ontstond aan de stad. In deze stad zijn tal van musea te vinden en is ook het geboortehuis van Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, te bezichtigen. Verder zijn er ook tal van kerken en moskeeën te vinden in deze stad, die over het algemeen te bezichtigen zijn. Genieten kun je in deze stad ook zeker, even rustig zitten op een terrasje op één van de prachtige pleinen valt uiteraard ook binnen de mogelijkheden. Verder is ten zuidoosten van de stad de berg Athos te vinden, die als toerist bijna niet toegankelijk is. Ook is de plaats Pella op steenworp afstand, deze plaats is de geboorteplaats van Alexander de Grote.

 

Inwoners

Het is een relatief groot land met ruim 10 miljoen inwoners. Het grootste gedeelte van deze inwoners, zo’n 80%, woont in de stedelijke gebieden van dit land. Ongeveer tweederde van alle inwoners die Griekenland rijk is wonen in of om Athene. De Griekse bevolking bestaat uit ongeveer net zoveel mannen als vrouwen. Het grootste gedeelte van de bevolking van Griekenland is Grieks. De Griekse overheid erkent bijna geen minderheden, echter hebben ze toch door de jaren heen een aantal erkend. De grootste minderheid die daadwerkelijk is erkend door de Griekse overheid is de moslimminderheid. Hieronder vallen onder andere de Albanezen, Turken en Bulgaren. Deze moslimminderheid woont voornamelijk in het noorden van het land en zul je als vakantieganger ook vrijwel niet tegenkomen. Daarnaast zijn er ook kleinere minderheden die door de Griekse regering worden erkend, waaronder de Joden ook vallen. Verder beschikt Griekenland over een lange immigratiegeschiedenis en zijn er dus ook veel immigranten in het land te vinden. De immigranten die hier zijn komen voornamelijk uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De Griekse bevolking bestaat voor 85% uit mensen van christelijke afkomst. De meeste Grieken die christelijk zijn vallen onder de Grieks-orthodoxe kerk. Verder is ruim 5% van de Griekse bevolking moslim, en hangt een heel klein gedeelte van de Griekse bevolking nog altijd het Hellenisme aan. Het Hellenisme is de herleving van de oude Griekse mythologie. Dit betekent dat deze mensen geloven in de goden waarin de Grieken duizenden jaren geleden ook al in geloofden, en nog steeds bezig zijn met de oude Griekse mythologie.

 

Talen

Er wordt over het algemeen Grieks gesproken. Grieks is dan ook, zoals de naam van de taal al doet vermoeden, de officiële taal van het land. Daarnaast zijn er in heel Griekenland tal van minderheidstalen die door de Griekse staat niet worden erkend. Mede dankzij het feit dat Griekenland een erg uitgebreide geschiedenis heeft, zijn tal van talen onderdeel geworden van dit prachtige land. Zo wordt er bijvoorbeeld door tienduizenden inheemse Grieken ook Turks of Bulgaars gesproken. De ietwat kleinere groepen spreken bijvoorbeeld Megleno-Roemeens of Ladino. Daarnaast heeft Griekenland, zoals al eerder vermeld, een ruim immigratieverleden waardoor er ook tal van talen van buiten af gesproken worden zoals bijvoorbeeld Albanees en Russisch. Ook die talen kunnen in principe gezien worden als de minderheidstalen van dit land. Echter wordt geen van deze talen als minderheidstaal erkend door de Griekse overheid, waardoor het Grieks de enige officiële taal is die gesproken wordt in dit land. Door de grote hoeveelheid toerisme en de mate waarin de toerisme de Griekse economie bepaalt, wordt er vandaag de dag ook steeds meer Engels gesproken in het land. Echter is het wel zo dat het Engels vooral in de toeristische gebieden en op de eilanden goed gesproken wordt. Op deze plekken zou je je dus ook als buitenstaander die geen Grieks spreekt enigszins verstaanbaar maken. Waarschijnlijk zul je, wanneer je naar de kleinere steden en dorpen gaat in de binnenlanden, toch een woordenboekje mee moeten nemen om je goed verstaanbaar te kunnen maken.

 

Vervoer

Wanneer je op vakantie gaat is het uiteraard ook van belang om na te denken over het vervoer. Griekenland zelf is te bereiken per auto, boot en vliegtuig. Wanneer je aangekomen bent in het land en op zoek moet gaan naar vervoersmiddelen zijn er gelukkig meerdere opties. Wanneer je naar één van de grote steden op vakantie gaat kun je natuurlijk altijd met het openbaar vervoer reizen. Zo zit je zelf nergens aan vast maar kun je je wel gemakkelijk. Wil je liever een auto tot je beschikking hebben? In de meeste steden zijn wel autoverhuurbedrijven te vinden. Let bij het huren van een auto wel goed op en controleer de auto nog even goed voordat je er mee op pad gaat. Zie je deukjes of krassen? Geef dit dan even aan bij de verhuurder of maak er even foto’s van, zo is duidelijk dat jij niet verantwoordelijk bent voor eventuele schade. Daarnaast is er uiteraard ook op veel plaatsen de mogelijkheid om een fiets te huren. Zeker wanneer je gewend bent om even lekker op de fiets te zitten is dit absoluut een aanrader. De meeste eilanden beschikken over tal van goed aangelegde wegen en fietspaden waar je je rustig kunt begeven. De verkeersregels verschillen niet of nauwelijks van de verkeersregels zoals deze in Nederland gelden. Let goed op je snelheid en je manier van rijden, wanneer je hier namelijk aan de kant van de weg gezet wordt zul je je boete in de meeste gevallen contant moeten voldoen. Tevens is het op de eilanden een gebruik wanneer je over de bergweggetjes rijdt even te toeteren voor een bocht. Zo laat je aan een eventuele tegenligger weten dat je er aan komt!

 

Keuken

De Griekse keuken is een traditionele keuken die veel overeenkomsten vertoont met de keukens uit de Balkan, het Midden-Oosten en Italië. Naast de overeenkomsten heeft de Griekse keuken uiteraard ook haar eigen veelgebruikte en kenmerkende producten. Voor een Griek is eten erg belangrijk. Vaak eten Grieken zelfs twee warme maaltijden op een dag, bij voorkeur in grote gezelschappen. De gezelligheid rondom het eten is namelijk één van de belangrijkste. De Griekse keuken heeft veel overeenkomsten met de keukens van de landen die uit omliggende landen komen. Zo is bijvoorbeeld pasta ook erg belangrijk in de Griekse keuken, alhoewel deze ook op speciale Griekse wijze bereid kan worden. Bij bijna iedere maaltijd wordt wel een Griekse salade geserveerd. Verse ingrediënten zijn van groot belang, en het liefst ingrediënten die uit eigen land afkomstig zijn. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van lamsvlees maar ook konijn en varkensvlees zijn onderdeel van de authentieke keuken. Verder bevatten veel gerechten aubergines, courgettes of tomaten. In veel nagerechten en desserts wordt gebruik gemaakt van walnoten en honing. Wanneer je op vakantie bent in Griekenland raden we je zeker aan om een keer een hapje te gaan eten in een taverne. Hier merk je pas hoe gezellig het is om gezamenlijk te eten, en hoe lekker het eten eigenlijk echt is. Bestel ook zeker eens een heerlijke moussaka. De huidige vorm van Moussaka is beïnvloed door de Franse keuken, met onder andere de bekende bechamelsaus. Deze saus werd geïntroduceerd door de chef-kok Nikolaos Tselementes die in Wenen werd opgeleid en veel Franse collega’s had. Men heeft het vermoeden dat hij de uitvinder is van de huidige Moussaka die, mede dankzij de bechamelsaus, ontzettend lekker is!

 

Veiligheid

Het is een veilig land om naar af te reizen. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s in het land. Door de sluiting van de grenzen met Macedonië is Griekenland vandaag de dag veel minder een doorreisroute voor vluchtelingen. Wel is het zo, net als in veel andere landen in Zuid-Europa, dat je hier goed op je spullen moet letten. In Griekenland is zakkenrollen namelijk nog steeds aan de orde van de dag. Laat ook geen belangrijke spullen achter in je huurauto en neem een kopie van je legitimatiebewijs mee. Bewaar je officiële legitimatiebewijs op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluisje op je hotelkamer, en neem het kopietje mee als je wat gaat doen. Mocht je namelijk je portemonnee verliezen, kun je in ieder geval nog wel naar huis. Let ook goed op wat er om je heen gebeurt en laat je niet verleiden door zigeuners die je bijvoorbeeld een roos willen aanbieden. Voordat je het doorhebt loop jij met een roos, maar ben je wel de rest van je spullen kwijt. In de zomermaanden komen in Griekenland veel bosbranden voor die zeer veel schade aan kunnen richten. Ga je in de zomer naar op vakantie? Hou dan de media in de gaten en laat je informeren over de situatie. Daarnaast ligt het land op een breukzone, waardoor er aardbevingen kunnen plaats vinden. De meeste aardbevingen die voorkomen zijn erg zwak op de schaal van Richter. Zware aardbevingen komen heel zelden voor. Ga je op vakantie? Dan raden we je aan om voor vertrek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden voor eventuele aanvullende informatie.

 

Medische informatie

In Griekenland heersen geen grote gevaren voor de gezondheid van ons westerlingen. Wel is het altijd aan te raden om je goed in te smeren tegen muggen. Vandaag de dag is Zuid-Europa namelijk een nieuwe en belangrijke broedplaats voor muggen die tropische ziektes met zich meedragen, denk bijvoorbeeld aan malaria en dengue. Door te toename van het aantal muggen dat deze ziektes bij zich draagt is het wellicht handig om voor dat je naar een Zuid-Europees land gaat eerst even langs de dokter te gaan. De dokter kan je dan, indien nodig, vaccineren tegen bepaalde ziektes. Het niveau van de medische zorg is in Griekenland redelijk, en loopt iets achter op de medische zorg in Nederland. Wanneer je naar de eilanden op vakantie gaat is het handig om te weten dat specialistische hulp op deze plekken zeer beperkt is. Gelukkig beschikt de gezondheidszorg over een groot aantal helikopters, waardoor je voor specialistische hulp snel ingevlogen kunt worden naar het vaste land. Verder is het uiteraard van belang een goede reisverzekering te hebben voor je op vakantie gaat. Wanneer je medische hulp nodig hebt, kan het voorkomen dat de medische zorg die je ontvangen hebt contant afgerekend moet worden. Wanneer er een ziekenhuisopname aan zit te komen of wanneer je specialistische zorg nodig hebt raden we je aan om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Verzekeraars kunnen namelijk in de meeste gevallen helpen. Wil je graag extra informatie of ondersteuning? Dan kun je ook altijd contact opnemen met één van de vele Nederlandse organisaties in Griekenland!

 

Visum en reisdocumenten

Dankzij het feit dat Griekenland één van de Europese landen is die zich bij de Europese Unie heeft aangesloten is het mogelijk om gemakkelijk naar dit land op vakantie te gaan. Daarnaast valt het land ook onder de Schengenlanden en zijn er speciale verdragen opgezet. Dit betekent dat jij als inwoner van een ander Europees land zonder al te veel problemen in Griekenland terecht kunt. In de meeste gevallen heb je dus ook geen visum nodig om naar Griekenland op vakantie te kunnen gaan. Uiteraard is het wel van belang om er voor te zorgen dat je een geldig legitimatiebewijs hebt, dit kan zowel een ID-kaart zijn als paspoort. In principe zou dit reisdocument moeten volstaan voor je reis en kun je dan ook zonder problemen toegang krijgen tot het land. Ga je voor langere tijd naar Griekenland of ben je van plan om er te gaan werken? Ook dan heb je, dankzij de Europese regels, geen visum nodig. Wel raden we aan dat wanneer je voor langere tijd vertrekt je even contact opneemt met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij kunnen je voorzien van extra informatie over het land waar je naar toe vertrekt en uitleggen wat je wel of niet nodig hebt. Verder raden we uiteraard ook aan dat wanneer je vertrekt voor een langere periode, je woonadres ook bekend is bij familie en vrienden in Nederland. Heb je nog vragen over een visum of andere vragen over het reizen naar Griekenland? Neem dan ook zeker even contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken.