Guatemala
     
 

Guatemala

In Midden-Amerika ligt het mysterieuze, fascinerende en kleurrijke land Guatemala. Wanneer je in dit deel van de wereld rondreist, kun je niet terugkeren naar huis zonder Guatemala te hebben bezocht. Cultuur en natuur is het wat hier de klok slaat. Je zult van de ene verbazing in de andere vallen waarbij de Maya cultuur een van de meest interessante aspecten zal zijn. Guatemala grenst aan Belize, Mexico, Honduras en Al Salvador. Het land heeft in totaal ruim 15 miljoen inwoners. Het land is een republiek en is onderverdeeld in 22 departementen met Guatemala-Stad als hoofdstad. Dit land is een land bij uitstek om met een rugzak te gaan backpacken. Guatemala is gemaakt voor het beleven van avonturen. Mocht dat toch iets te spannend worden, dan is een georganiseerde reis een prima optie. Dit land in Midden-Amerika heeft een grillig tropisch klimaat waarbij er sprake is van een nat en een droog seizoen. Het natte seizoen loopt van mei tot en met oktober en het droge seizoen sluit zich daarop aan met een duur van november tot en met april. Het weer is, vooral in het droge seizoen, zeer zonnig, al kan het weer ook zeer grillig zijn door de hoogteverschillen die het land kent. In het hoge gebied kan er van oktober tot en met december nachtvorst zijn, terwijl een paar kilometer verder de minimumtemperatuur niet onder de 15 graden komt. De regio kent wel een orkaanseizoen, maar Guatemala ligt wat dat betreft op een gunstige afstand van het Caraïbisch gebied en ontspringt daardoor over het algemeen de dans. Vaak kun je zeggen dat er voor een bepaald land of gebied een beste periode is om naar dat land te reizen: bij Guatemala is dat niet het geval. De temperaturen zijn behoorlijk stabiel en het wordt er gelukkig nooit extreem heet. De buien zijn vaak kort en heftig, maar als je dan perse een beste reistijd wilt kiezen, dan kies je voor de droge periode van november tot en met april.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Laten we vooropstellen dat je je in Guatemala niet snel zult vervelen. Een liefhebber van cultuur en natuurschoon zal in dit land zijn hart kunnen ophalen. Denk aan de indrukwekkende vulkanen en hooggebergtes tot aan de vriendelijke en kleurrijke bevolking. Het land heeft een rijke geschiedenis, zeker op het gebied van de eeuwenoude beschaving van de Maya’s. Een reis door dit land in Midden-Amerika is dan ook niet compleet zonder het bezoeken van een aantal iconen van deze fascinerende Maya cultuur. Ook de vriendelijke en behulpzame bevolking is altijd bereid je in te wijden in de geschiedenis van hun voorouders.

 

De oude Mayas in Tikal en El Mirador

Er zijn 29 inheemse volkeren in zuidelijk Mexico en Midden-Amerika die we kennen als de Maya’s. In totaal zijn er 8 a 9 miljoen Maya’s verspreid over dit gebied, in landen zoals Mexico, Belize, Guatemala en El Salvador. De cultuur van de Maya’s is al rond 2000 voor Christus ontstaan en kent een lange geschiedenis vol tradities. Uiteindelijk startte het verval in de achtste en negende eeuw en ging de oude Mayacultuur ten onder door de komst van Spaanse ontdekkingsreizigers. Velen beweren dat uiteindelijk de Mayacultuur is gestopt met bestaan, echter is dit niet correct, aangezien de Maya’s zich voortzetten op het noorden van het schiereiland Yucatán en in de hooglanden van Guatemala. Het land kent bijzonder veel plaatsen waar je overblijfselen van de oude Mayacultuur kunt bewonderen. Een van de plaatsen die je moet bezoeken als je meer wilt weten over deze eeuwenoude cultuur, is Tikal. Tikal ligt midden in de jungle tegen de Mexicaanse grens aan. Tikal laat je de meest prachtige ruïnes uit de oude Maya-tijd zien. Je kunt onder begeleiding van een gids een tweetal tours door Tikal doen, namelijk de sunrise en de sunset tour. Sinds 1980 is Tikal op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Een groot deel van de schatten van Tikal is nog steeds niet opgegraven, je ziet dan ook slechts een klein deel van wat ooit het machtigste centrum van de Maya beschaving was. Wanneer je bij Tikal bent, is het een aanrader nog iets verder naar het noorden te reizen naar El Mirador. El Mirador ligt diep in de jungle van Guatemala en is lang verborgen gebleven en werd pas in 1926 ontdekt. Jaren na de ontdekking is men gestart met het opgraven van onder meer de oude piramides en tempels. Wanneer je naar El Mirador gaat, krijg je een duidelijk beeld van hoe de Maya’s eeuwen geleden leefden.

 

Natuurschoon

Het zou een incompleet beeld geven van wat er in Guatemala te zien is, als hier slechts een enkel natuurpark besproken zou worden. De natuur in het gehele land is namelijk wonderschoon. Een deel van deze prachtige natuur krijg je te zien wanneer je de oude Maya ruïnes bezoekt die veelal in de jungle verstopt zijn. Het land is een land van meren, vulkanen en eindeloze stukken jungle om in te verdwalen. Guatemala heeft 33 vulkanen waarvan er nog drie vulkanen actief zijn. De Pacaya en de Fuegovulkanen zijn beide actieve vulkanen die schitterend zijn om te beklimmen. De beklimming kun je zelf doen, maar onder begeleiding van een gids is nog beter. Een gids kent de vulkanen op zijn duimpje en laat dan ook geen plekje ongezien. In het midden van Guatemala ligt het plaatsje Lanquin. Bij Lanquin zijn enorm grote grotten die heilige grond waren voor de Maya’s. Het is erg leuk om met een band de rivier af te razen. Bij Lanquin ligt het natuurgebied Semuc Champey waar je een excursie kunt boeken. Omdat dit gebied nog niet zo toeristisch is, is de natuur vrijwel ongerept gebleven. Een overnachting in een van de ecolodges in dit gebied is een aanrader. Wanneer je je reis wat avontuurlijker wilt hebben, is een trektocht door de jungle een aanrader. Een goede plaats van waaruit je de jungle in kunt trekken, is Carmelita bij de stad Flores. Je kunt de jungle te voet of per ezel verkennen met gids. Voor de echte avonturier is een tocht door de jungle ook zonder gids mogelijk, maar zorg wel dat je goed geïnformeerd bent. Laat mensen weten wat je plannen zijn en wanneer je verwacht terug te zijn. Mocht je trektocht dan onverhoopt anders lopen, dan weten mensen waar en wanneer ze je moeten gaan zoeken.

 

Castillo de San Felipe de Lara

Onder leiding van Pedro de Alvaro vielen de Spanjaarden in 1523 Guatemala binnen, waarna het tot 1840 voordat het land weer onafhankelijk werd. Op een schiereiland aan de ingang van de Rio Dulce bouwden de Spanjaarden een fort genaamd Castillo de San Felipe de Lara. Het fort stamt uit de zeventiende eeuw en had als doel piraten van de kust af te houden. Deze piraten hadden het onder andere gemunt op de voorraad cacao, indigo en zilver van de Spanjaarden. Langs de hele kust aan de Atlantische Oceaan waren deze zeerovers actief. In 1652 was Castillo de San Felipe de Lara voltooid en kon het de kust van piraterij weerhouden. Helaas is het fort nog geen 35 jaar sterk genoeg geweest om weerstand te bieden tegen de piraten: in 1686 kwam het ten val. Dit was helaas niet de laatste keer, want ondanks een wederopbouw in 1688, werd het fort nog een paar keer verwoest. Sinds de restauratie in 1957 werd het fort tot een nationaal monument uitgeroepen. Voor een klein bedrag is het fort inmiddels toegankelijk voor publiek. Castillo de San Felipe bestaat uit drie verdiepingen en torens met dakpannen. De eerste verdieping heeft een prachtige binnenhof, die via een imposante ophaalbrug bereikbaar is. Op de terrassen zijn nog echte kanonnen te bekijken met een overweldigend uitzicht over de rivier en het meer van Izabal. In het fort is een ruimte opgenomen met spullen uit de tijd van de zeerovers. Ook kun je een kijkje nemen in de kerker op de derde verdieping. Het fort is via een hobbelige weg of per bootje te bereiken. Dat het een gewilde locatie geworden is, is te merken aan de hotels die rondom het fort gesitueerd zijn. Desalniettemin is het een prachtige locatie om te bezoeken en ter afsluiting kun je genieten van een heerlijke picknick in het aangrenzende park.

 

De Ruïnes van Quiriguá

Quiriguá heeft een unieke ligging doordat het te midden van bananenplantages ligt. Het dorpje heeft een inwonersaantal van 1300 en heeft een spoorwegstation als middelpunt. Het is een verzameling van eenvoudige houten huisjes die om het station heen zijn gebouwd. Op drie kilometer afstand van het dorp, vlakbij de grens met Honduras, vind je de ruïnes van Quiriguá. De laagvlakte hier was zeer vruchtbaar, waardoor de Maya’s zich hier rond het einde van de vijfde of het begin van de zesde eeuw vestigden. In 1881 startten wetenschappers met onderzoek in Quiriguá en in 1910 begonnen de opgravingen van monumenten. Net als veel van de monumenten in Guatemala, bevinden ook de ruïnes van Quiriguá zich in een, in dit geval 30 hectare groot, woud. Vroeger was dit gebied nog een ongerept oerwoud, maar inmiddels is het een keurig onderhouden park. De ruïnes bestaan uit een aantal stèles, ook wel tabletten of pilaren, zoömorfen, grote stenen met diervoorstellingen, en groepen. Het is een wirwar van diverse groepen, stèles en zoömorfen, elk met een letter benoemd. Zo is stèles de hoogste met een hoogte van maar liefst 10,6 meter. De ruïnes bestaan uit vijf paleizen en wat kleinere piramides maar je kunt je ogen goed de kost geven aan de vele versieringen en altaren. De Ruïnes van Quiriguá zijn een van de belangrijkste overblijfselen van de vroegere Maya’s en zijn dan ook terecht in 1981 toegelaten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Veel van de oude Maya gebouwen door het hele land zijn gerestaureerd. Bijzonder aan deze ruïnes is dat er helemaal niets aan is gerestaureerd: alles bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat. Dit maakt het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Ruïnes van Quiriguá, alleen op deze manier krijg je een authentiek beeld van een deel van het leven van de Maya’s.

     

Plaatsen

Het is een veelzijdig land. Onherbergzame gebieden met verborgen culturele schatten en prachtige pittoreske dorpjes. Elk dorp heeft zijn eigen rituelen en vooral een eigen klederdracht. De markten die in de dorpen worden gehouden zijn net zo kleurrijk als de bewoners en de vriendelijkheid is opvallend. Nog meer opvallend is het contrast tussen stad en dorp, al is contrast iets wat wel past bij dit land, ook op het gebied van landschap. Guatemala-Stad is de hoofdstad van het land en de een na grootste stad van Midden-Amerika. Hier zul je met je vliegtuig landen wanneer je een reis door dit land gaat maken.

Guatemala-Stad

Guatemala-Stad is de hoofdstad en heeft bijna een miljoen inwoners. De stad ligt in een vallei in het zuiden van het land en heeft door de lage ligging vaak last van smog die hier blijft hangen. Desondanks is dit een stad die je zeker moet bezoeken wanneer je daar de kans toe krijgt. Het is wel een drukke stad van waaruit je naar allerlei andere plaatsen in het land geleid zal worden. Het is ook een stad waar je niet de naïeve toerist moet uithangen, want heel erg veilig is het er niet. Echter wanneer je oplet, je laat informeren over waar je beter wel en niet kunt zijn en niet te opzichtige doet, komt het helemaal goed. De stad is een mooie mix van oud en nieuw en is opgedeeld in 22 zones. Wil je het originele stadshart zien, dan moet je naar zone 1, hier kun je een grote hoeveelheid monumentale panden bewonderen. In zone 9 en 10 vind je vooral veel chique hotels en hier kun je ook genieten van het bruisende en swingende nachtleven. Vanuit de stad heb je een duidelijk zicht op maar liefst vier vulkanen, waarvan er twee nog actief zijn. Voor een culturele en kunstzinnige uitstap kun je in een van de vele musea in zone 13 terecht. Hier vind je ook de Aurora Zoo, een nette dierentuin met een aantal exotische dieren die goed gehuisvest zijn. Een uitstap naar de natuur in de stad doe je door de botanische tuin in zone 10 te bezoeken. Hier vind je meer dan 1400 inheemse en exotische plantensoorten. Wanneer je entree hebt betaald voor de botanische tuin, dan kun je zonder bijbetaling ook naar het Museum voor Natuurlijke Geschiedenis.

Antigua

Op korte afstand van de hoofdstad, Guatemala-Stad, ligt de plaats Antigua met zo’n 46.000 inwoners. Antigua is zo bijzonder dat de volledige stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. In 1543 werd Antigua door de Spanjaarden, de veroveraars, gesticht. Epidemieën en natuurrampen eisten hun tol en verwoesten de stad en (een deel van) de inwoners. Dit is de reden waardoor niet meer Antigua, maar Guatemala-Stad in 1776 de hoofdstad van het land is geworden. De markten en de festivals maken tegenwoordig van de stad een kleurrijk geheel. Hierdoor is Antigua zeer populair onder toeristen. Ook komen hier graag studenten om Spaans te leren bij de vele taalscholen: een mooiere omgeving is hierbij niet voor te stellen. Kerken en musea zijn er in de stad in overvloed, aan cultuur dus geen gebrek. Mooi om te zien zijn de dominerende toppen van de vulkanen Volcán Agua, de Volcán Acatenango en de actieve Volcán de Fuego. Antigua is een stad waarbij het uiterlijk je nog goed aan oude tijden doet denken, men probeert hier alles zoveel mogelijk in oude stijl te laten. Toch kun je hier heerlijk eten en drinken in een van de vele restaurants, bars en cafés. Winkelen lukt heel goed in de gezellige straatjes en op de authentieke markten. Wanneer je moe bent van het slenteren door de straatjes, dan kun je bijkomen in het Parque Central. Dit is een knus plein waar je zonder je te vervelen een hele tijd op een bankje kunt zitten om alles in je op te nemen. Het is een bezigheid van allerlei mensen die wat centen proberen te verdienen met bijvoorbeeld schoenpoetsen, maar ook scholieren en toeristen komen hier graag.

Chichicastenango

In de hoogvlakte van Guatemala ligt Chichicastenango, een plaats met bijna 170.000 inwoners. De bewoners van Chichicastenango zijn voor een groot deel afstammelingen van de Maya’s, ofwel van de indianen. Deze stad moet je zeker bezoeken als je iets wilt meekrijgen van de oude Maya cultuur en de bijbehorende gebruiken en tradities. De stad staat vooral bekend om de markt waar Maya’s (en toeristen) van heinde en verre komen om bloemen, souvenirs en dieren te kopen en te verkopen. Deze grote markt wordt twee keer per week, op donderdag en zondag gehouden en je zult hier je ogen uitkijken. Het beste moment om de markt te bezoeken is voor tien uur in de ochtend, al is het de avond voordat de markt begint al een feest om hier een kijkje te nemen terwijl de kraampjes opgebouwd worden. De Iglesia Santo Tomás is een prachtige kerk waar nog altijd eeuwenoude religieuze rituelen worden uitgevoerd. Je mag hier als toerist een kijkje nemen, maar doe dit op een respectvolle wijze waarbij je geen foto’s van de binnenzijde mag nemen en de kerk niet via de hoofdingang mag betreden. Wanneer je vanuit het centrum van de stad naar het zuiden loopt, kom je eerst door prachtige groene delen van de stad om vervolgens uit te komen bij Pascal Abaj. Pascal Abaj is een heiligdom, gebouwd als eerbetoon aan de aardegod van de Maya’s Huyup Tak’ah. Het heiligdom ligt op een heuvel en hier worden diverse offers neergelegd door de Maya’s om de aardegod te eren. Het is een aanrader om een kijkje te nemen in de souvenirwinkel aan de voet van de heuvel.

 

Inwoners

Het land is 2,6 keer zo groot als Nederland en is met ongeveer 14 miljoen inwoners een stuk minder dichtbevolkt. Bijna de helft van de inwoners van Guatemala stamt direct af van de oude Maya’s. De helft van de inwoners woont in de steden van het land, het overige deel woont in de bergen en in dorpjes. Er heerst veel armoede waardoor er in de grote steden veel criminaliteit voor komt. Onvoorstelbaar is het als je weet dat bijna 75% van de bevolking onder de armoedegrens leeft en zichzelf en hun gezin niet van de primaire levensbehoeften kan voorzien. Vooral de indianen worden nog erg achtergesteld en zijn dagelijks slachtoffer van discriminatie en hun achterstandspositie. De landbouwsector zorgt ervoor dat bijna de helft van de bevolking een (minimaal) inkomen heeft, waarbij het land zelf gedijt op export van koffie, suiker, bananen en kardemon. 40% van de bevolking bestaat uit de zogeheten indegenas, een mix van verschillende groepen indianen. De overige 60% van de bevolking is samengesteld uit mestizos, een versmelting van Europeanen en indianen, en blanken. De inwoners zijn niet erg spontaan en open en worden gekenmerkt door hun terughoudendheid. Ga hier dan ook met respect mee om en ga niet in discussie over politiek, dit maakt de indianen angstig. Ondanks de heersende armoede hechten de inwoners er erg veel waarde aan om netjes gekleed te zijn en er goed verzorgd uit te zien. Een halfnaakte toerist wordt dan ook, ook niet in de steden, niet op prijs gesteld. Bij voorkeur kleed je je fatsoenlijk en enigszins bedekt: zeker wanneer je als vrouw respectvol behandeld wilt worden.

 

Talen

De hoofdtaal die in Guatemala gesproken wordt is natuurlijk de wereldtaal Spaans. Het is de Spaanse taal zoals dat in vele landen over de wereld gesproken wordt, al houden de inwoners van Guatemala er wel van om van veel woorden een verkleinwoord te maken door er -ito achter te zetten. De cultuur en de gebruiken van de oude Maya’s is naast gebouwen en kleding ook in de taal terug te zien, naast de hoofdtaal Spaans worden er in het land namelijk ook nog 21 verschillende Maya talen of dialecten gesproken. Een paar voorbeelden van deze talen zijn K’iche’, Kaqchikel, Q’eqchi en Mam. Belangrijk om te weten, is dat in de afgelegen Maya gebieden de bewoners vaak helemaal geen Spaans, maar alleen hun eigen Maya taal spreken. In de grotere plaatsen kun je je aardig redden in het Engels, echter in de dorpjes en afgelegen gebieden spreekt men vaak geen Engels. Een korte cursus Spaans voordat je vertrekt op reis naar Guatemala zal je zeker helpen jezelf duidelijk te maken, al kom je met handen en voeten ook een behoorlijk stuk. Het kan nooit kwaad om voor de zekerheid een klein boekje Spaans met veel gebruikte woorden mee te nemen om de taalbarrière te overbruggen. Hierdoor voorkom je dat je mensen volkomen onbedoeld beledigt doordat je de taal niet goed spreekt. Bezoek je afgelegen gebieden en is het belangrijk dat je je verstaanbaar maakt, dan is het aan te raden om een tolk in te schakelen die dingen voor je gaat vertalen.

 

Vervoer

In principe kun je, vooral in de grotere steden, je prima met een gehuurde auto verplaatsen. Een auto huur je in de grote steden op vertoon van je paspoort, waaruit moet blijken dat je in ieder geval 25 jaar oud bent. Ook dien je een creditcard bij je te hebben. Het huren van een auto kan wellicht beter niet je voorkeur hebben omdat er in het land nogal roekeloos wordt gereden, de kans op schade is dan ook best groot. De meeste backpackers reizen in Guatemala per chickenbus, oftewel de kippenbus. De gewone bussen zijn over het algemeen de bussen die eerder als schoolbus in de Verenigde Staten werden gebruikt. Deze bussen bieden niet het comfort zoals we dat in het westen zijn gewend, want ze zijn vaak volgepropt met beesten en mensen. Interstedelijke busdiensten zijn comfortabeler. Wanneer je witte busjes ziet, kun je er vanuit gaan dat dit de busjes voor toeristen zijn die tussen de populaire toeristische plaatsen rijden. Kies je voor het gebruik van een taxi, spreek dan voordat je vertrekt een duidelijke prijs af, waarbij onderhandelen zeker gebruikelijk is. Reis je tussen een van de plaatsen Guatemala City, Santa Elena, Cobán, Coatepeque, Playa Grande, Huehuetenango, Río Dulce, Puerto Barrios, Quiché, Realhuleu en Quetzaltenang dan kun je ervoor kiezen om een binnenlandse vlucht te nemen, dit verkort je reistijd aanzienlijk. Wanneer je de stad Livingston wilt bezoeken, heb je alleen de mogelijkheid om per boot te gaan aangezien de stad niet op een andere manier te bereiken is.

 

Keuken

Maïs en bonen zijn de meest eenvoudige ingrediënten voor een traditionele maaltijd in Guatemala. Het ontbijt noemt men desayuno en daarbij worden vaak maïspannenkoekjes, tortilla’s, en gestampte bruine bonen, frijoles in combinatie met geitenkaas gegeten. Ook havermoutpap is een veel gegeten ontbijt in Guatemala. De luxere hotels bieden een internationaal ontbijt aan met broodjes, marmelade en roereieren. In de grotere steden kun je bijna niet om de internationale restaurants heen, maar wanneer je inheems eten wilt, is dit uiteraard ook mogelijk. Gevulde rode peper, chilles rellenos, en gebakken banaan, plátanos fritos, zijn voorbeelden van typische gerechten in Guatemala. In het Caribische gebied wordt vooral veel vis en schaaldieren gegeten, terwijl er in de Petén meer wild gegeten wordt. Een lunch bestaat in veel restaurants vaak uit twee of drie gangen, een zogeheten almuerzo, die dagelijks wisselen. Lunch is in Guatemala de belangrijkste maaltijd van de dag. Verse vruchtensap wordt op elke straathoek verkocht en een zoete rijstdrank met kaneel, horchata, wordt ook veel gedronken in Guatemala. Ook op markten en bij eetkraampjes kun je goed eten krijgen, maar belangrijk is dat je wel een drukke kraam of eettent bezoekt waarbij de doorloopsnelheid en dus de versheid van het eten, hoog is. Wij kunnen geen water uit de kraan drinken in dit land, we worden hier erg ziek van. Beter is het dan ook om verzegelde flessen bronwater in de supermarkt te kopen. Wees ook voorzichtig met salades die mogelijk met kraanwater gewassen zijn en vruchtensappen die aangelengd zijn met kraanwater.

 

Veiligheid

Wanneer je in Guatemala op reis gaat, is het belangrijk om je goed in te lezen waar je wel en niet heen kunt gaan. Het is een land waar je niet de naïeve toerist uit kunt hangen. De grote steden zijn vooral onveilig, waarbij de hoofdstad Guatemala-Stad de kroon spant. Het is dan ook niet voor niets de reden waarom er veel toeristen zijn die het liefst zo snel mogelijk deze stad verlaten. Voor het hele land geldt het advies om na zonsondergang niet meer naar buiten te gaan in verband met de veiligheid. Het land gaat gebukt onder armoede waarbij criminaliteit aan de orde van de dag is. Zorg ervoor dat je geen opzichtige kostbaarheden draagt en maak gebruik van een geldgordel om belangrijke papier en geld onder je kleren te bewaren. Ga bij voorkeur ook niet alleen geld pinnen bij een geldautomaat, het is namelijk geen uitzondering dat een toerist met geweld gedwongen wordt zijn geld af te staan. Op en rond vulkanen zijn vaak bendes, mara’s, actief die geen kans ongezien laten een toerist te beroven. Het is dan ook beter om de vulkaan onder begeleiding van een gids te beklimmen. Ook rond het Atitlánmeer is het bijzonder gevaarlijk en er wordt hier zelfs aangeraden om per boot en niet over de weg te reizen. Op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat altijd de actuele situatie op het gebied van veiligheid per land. Kijk hier dan ook altijd op wanneer je van plan bent naar Guatemala te reizen.

 

Medische info

In Nederland gaan we zorgvuldig om met het buiten de deur houden van verschillende ziekten. We hebben daarom het Rijksvaccinatieprogramma opgesteld. Helaas is niet elk land sterk op het gebied van weren van ziekten, terwijl ze daar op hun eigen manier toch wel hun best voor doen. Heel veel landen stellen dan ook bepaalde vaccinaties verplicht voordat je toegelaten wordt tot over hun landsgrenzen. Ook ter bescherming van jezelf en uiteindelijk de inwoners van Nederland, wordt je aangeraden je tegen bepaalde ziekten te laten vaccineren. Welke vaccinaties verplicht zijn en welke vaccinaties worden aangeraden, verschilt per land. Laat je voor je reis dan ook goed informeren door de plaatselijke GGD welke vaccinaties verplicht en welke vaccinaties wenselijk zijn, sommige vaccinaties hebben namelijk een bepaalde inwerktijd. Voor een reis naar Guatemala is het verplicht je te laten vaccineren tegen gele koorts wanneer je in de week voor je vertrek naar het land in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Er zijn geen andere vaccinaties verplicht. Wel wordt er aangeraden je te vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Wanneer je van plan bent langer dan drie maanden in het land te verblijven, dan is het advies je te laten vaccineren tegen hepatitis B, rabiës en in bepaalde gevallen tuberculose. In de gebieden onder de 1500 meter grens komt ook malaria voor. Wanneer je gestoken wordt door de malariamug en je krijgt symptomen van malaria, is het zaak dat je met spoed, binnen 24 uur, je bij een arts meldt. Neem uit voorzorg ook altijd malariatabletten mee.

 

Visum

Wanneer je buiten de EU op reis gaat, is het belangrijk om te controleren welke reisdocumenten je nodig hebt. In de ene situatie volstaat een paspoort, terwijl je in het andere geval een visum nodig hebt. Je moet dit op tijd controleren zodat je voldoende tijd hebt om je papieren in orde te maken. Kom je aan in het land van bestemming en zijn je papieren niet in orde, dan wordt je zonder pardon de toegang tot het land ontzegt. Let ook op of je tijdens je reis tussenstops maakt in andere landen, want in sommige gevallen heb je ook voor dat land een visum nodig. Voor een reis naar Guatemala hebben wij als Nederlanders geen apart visum nodig. Dit is alleen van toepassing wanneer je verblijf minder dan drie maanden duurt. Ga je langer dan drie maanden of is het nog niet zeker hoe lang je wilt verblijven in het land, dan moet je een visum aanvragen. Een visum vraag je aan bij de ambassade van Guatemala in Den Haag. Ook al heb je in jouw situatie wellicht geen visum nodig, dan nog moet je door middel van een retourticket kunnen aantonen wanneer je van plan bent het land te verlaten. Een ticket naar een ander land volstaat hierbij ook. Wanneer je aan komt in Guatemala moet je paspoort nog een minimale geldigheidsduur van zes maanden hebben met minimaal een lege visumpagina. In een onveilig land als Guatemala is het altijd handig het nummer van de Nederlandse ambassade binnen handbereik te hebben in het geval van noodsituaties.