Hanggliden
 

Hanggliden

Ook wel deltavliegen genoemd, is een adembenemende sport. In tegenstelling tot veel andere luchtsporten duurt hanggliden soms wel uren. Een hangglider is eigenlijk een simpel toestel. Het is gemaakt van aluminium buizen, waartussen een doek is gespannen in de vorm van een driehoek oftewel een deltavorm. Als vlieger hang je in een tuig onder deze constructie en kun je deze tot zekere hoogte besturen door je gewicht te verplaatsen. De sport beheers je uiteraard niet zomaar. Je moet er eerst training in krijgen. Je leert dan vooral hoe je kunt opstijgen, sturen en natuurlijk weer kunt landen. In Nederland is hanggliden niet zo heel populair. Dat heeft er voor een deel mee te maken dat je het beste kunt opstijgen door vanaf een hoge berg naar beneden te rennen. De wind slaat dan onder het doek, genereert lift (draagkracht) en daardoor stijg je op. Als je vanaf grote hoogte opstijgt, kun je veel langer in de lucht blijven dan in Nederland mogelijk is. Veel enthousiaste hanggliders kiezen er dan ook voor om hun sport te combineren met een vakantie. Wereldwijd zijn er veel uitstekende locaties waar je kunt hanggliden, vaak ook in combinatie met een lokale vereniging. Dit is belangrijk, omdat er via de vereniging goede start- en landingsplekken beschikbaar zijn. In ons overzicht hebben we ook nog gekozen voor plekken die een fantastisch uitzicht bieden vanuit de lucht, relatief goed te bereizen zijn vanuit Nederland en naast het deltavliegen ook nog genoeg andere zaken te bieden hebben.

     
Alle foto's    
     

Waar zijn de beste plekken om te hanggliden?

Als je geen last van hoogtevrees hebt en je wilt een keer ervaren hoe het is om te vliegen als een vogel, dan komt de ervaring om te hanggliden misschien wel het meeste in de buurt. Voel je vogelvrij op spectaculaire plekken rond de wereld. Kijk hier beneden en ontdek of jou vakantie bestemming er misschien tussen zit!

Kitty Hawk, North-Carolina, Verenigde Staten

Kitty Hawk is een fascinerende plaats. Het is een smalle strook met land, vlak voor de oostkust van de VS. In de Verenigde Staten zelf is Kitty Hawk een bekende plaats, maar niet vanwege het deltavliegen. Het is bijzonder genoeg de plek waar de gebroeders Wright ruim honderd jaar geleden de eerste vlucht met een vliegtuig wisten te maken. In Kitty Hawk vind je een monument ter nagedachtenis aan deze mijlpijl. Kitty Hawk is ook de plek waar je één van de grootste deltavlieg-scholen ter wereld vindt. Naar schatting zijn hier al ruim 300.000 liefhebbers op cursus geweest. Je kunt hier zowel als beginneling als gevorderde terecht. Er zijn namelijk opleidingen op ieder niveau. Het opstijgen doe je vanaf de duinen op het strand. Vervolgens kun je zo`n drie uur in de lucht blijven. Een bijzondere bijkomstigheid is dat de instructeurs ook veel ervaring hebben met het geven van hangglide-les aan mensen met een beperking. Juist voor hen is deltavliegen een unieke ervaring. Het enige wat je namelijk hoeft te kunnen is ongeveer tien meter rennen. Naast het hanggliden is Kitty Hawk ook een heerlijke strandlocatie. Langs de hele breedte van het eiland vind je een groot strand met daarbij veel relaxte bars en hotels. Een ideale plek om tot rust te komen. De dichtstbijzijnde grote stad is Norfolk, al kun je er vanwege de kosten ook voor kiezen om naar New York te vliegen en vanaf daar verder te gaan met de auto.

Rio de Janeiro, Brazilië

Ook zonder het deltavliegen is Rio al een fantastische stad om op vakantie te gaan. Maar met hanggliden is het helemaal een fantastische bestemming. De reden hiervoor is dat zowel in de stad zelf als eromheen hoge bergtoppen liggen. Daarvandaan kun je ideaal opstijgen en vanuit de lucht genieten van alle bezienswaardigheden van de stad. De meest gebruikte opstijglocatie is Pedra de Bonita, een heuvel aan de rand van het centrum. Daarvandaan vlieg je de hele stad over en kom je onder meer langs de Pedra da Gavea, een bekende berg in de stad. Maar je vliegt ook over de beruchte favela`s heen. De sloppenwijken van Rio, waarin bendes deels de macht hebben. Het is een ontzagwekkend uitzicht om de vele, wankele huisjes – dicht op elkaar gebouwd – te zien vanuit de lucht. Vervolgens vlieg je verder naar het beroemde Christusbeeld van Rio, waardoor je het van wel heel dichtbij kunt zien. Na nog een paar rondjes over de Copacabana, het beroemde strand van Rio, land je vervolgens op Pepino Beach. Dit strand is meestal wat minder druk en daardoor veiliger om je hangglider aan de grond te zetten. Om alle indrukken even te verwerken, schuif je daarna aan op één van de gezellige strandcafés. Alles bij elkaar is hanggliden in Rio een onvergetelijke gebeurtenis. Natuurlijk is er in de stad nog veel meer te beleven, ook vanaf de grond. Je zou er voor kunnen kiezen om de favela`s ook op de grond te bezoeken en te ervaren hoe de mensen hier leven. Daarnaast zijn er beroemde bezienswaardigheden zoals de Sugarloaf Mountain, het Theatro Muncipal en de botanische tuinen van Rio.

Interlaken, Zwitserland

Het Zwitserse Interlaken stelt als stad niet zo heel veel voor, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de ontzagwekkende omgeving van de stad. Het stadje van zo`n 5000 inwoners wordt aan weerskanten geklemd door twee grote meren: de Brienzersee in het oosten en de Thunersee in het westen. Aan de noord- en zuidkant vind je vervolgens twee enorme muren van bergketens die heel stijl omhoog lopen. Vanwege dit spontane hoogteverschil is Interlaken een ideale plaats voor luchtsport. Zo kun je er bijvoorbeeld gaan parachutespringen, maar zeker ook een ideale plek om te gaan hanggliden. Interlaken is ook nog eens ideaal te bereiken vanuit Nederland. Het is `slechts` zo`n acht tot negen uur rijden, afhankelijk van welke plaats je in Nederland vertrekt. Interlaken is een ideale stad om kennis te maken met de sport hanggliden. Er zijn verschillende lokale organisaties waarbij je kunt hanggliden. Via de organisatie is het voor vrijwel alle leeftijden mogelijk om te hanggliden en zijn er verschillende moeilijkheidsgradaties. Je kunt dus in principe met het hele gezin actief zijn. Het vliegen zelf duurt er niet zo heel lang; ongeveer tussen de 15 en 30 minuten. Maar met de reis naar de hoogte en de voorbereiding erbij, ben je zo een paar uur zoet. Je kunt zowel hanggliden in de zomer als in de winter, al moet je jezelf wel heel goed inpakken als je de kou opzoekt. Uiteraard biedt Interlaken daarnaast nog veel meer moois. Het is een ideale uitvalsbasis voor bergwandelingen en andere avontuurlijke sporten zoals rodelen in de zomer of skiën in de winter.

Kahului, Hawaii, Verenigde Staten

Op de een of andere manier hebben eilanden altijd een bijzondere aantrekkingskracht op toeristen. Waarschijnlijk komt het door de cultuur die zich op zo’n eiland door de jaren heen ontwikkeld. Je kunt niet zomaar weg, waardoor je dus meer op elkaar bent aangewezen. Die gemeenschapscultuur vind je zeker ook terug op de Hawaiiaanse eilanden. De oorspronkelijke Hawaiianen zijn vriendelijk en hechten erg aan hun familie. Bovendien hebben ze een prachtig land, dat bestaat uit een keten van vulkanische eilanden. Voor veel mensen staat een vakantie naar Hawaii standaard ergens vermeld op een bucketlist. Is het eenmaal zo ver en heb je de halve wereld overgevlogen, dan is er haast geen betere manier om de fantastische omgeving in je op te nemen dan door te gaan deltavliegen. In principe lenen alle Hawaiiaanse eilanden zich hier perfect voor. De vulkanische oorsprong heeft voor hoge, steile bergen gezocht waarvandaan je gemakkelijk kunt opstijgen. Één van de beste plekken is Kahalui op het eiland Maui. Hier vind je ook een lokale hangglide-school die lessen aanbieden vanaf een half uur voor een prijs van ongeveer 200 dollar. Ben je eenmaal in de lucht, dan geniet van je uitzicht op de steile bergen, de weelderig begroeide laagvlaktes van het eiland en natuurlijk de kliffen langs de randen van het eiland. Is het een heldere dag, dan zie je zelfs het volgende eiland al liggen. Uiteraard biedt ook Hawaii nog veel meer moois dan deltavliegen alleen. Geniet er sowieso van de prachtige stranden, met de bijbehorende strandcultuur die je op dit vakantie-eiland terugvindt.

Hongkong, China

Hongkong is qua geografie erg te vergelijken met Hawaii, maar als je kijkt naar de bebouwing en de cultuur is het een totaal andere wereld. Hong Kong is een fascinerende stadstaat, die officieel sinds 1999 bij China hoort. De meeste mensen denken bij Hongkong direct aan hoge wolkenkrabbers, uitlaatgassen en beton. Dat klopt ook zeker, maar het is maar een deel van het plaatje. Tweederde van Hongkong bestaat namelijk uit hoge, dichtbegroeide vulkanische bergtoppen waarop niet gebouwd mag worden. Het levert in verhouding heel veel natuur op voor de dicht op elkaar wonende Hongkongers. Hanggliden is een fantastische manier om het woud aan wolkenkrabbers, plus de unieke diversiteit, van bovenaf te bekijken. Hanggliden is niet echt een sport waar Aziaten warm voor lopen, maar in het westerse Hongkong zijn er enkele organisaties die het aanbieden. Een bekende plek om op te stijgen is Tai Kam Chung, een hoogvlakte die uitkijkt over Sai Kung. Daarvandaan kun je doorvliegen langs de oostelijke kustlijn naar het zuiden, waarna je vanzelf in het zeer drukke Kowloon uitkomt. Onderweg zie je de vele eilanden van Hong Kong liggen en kun je genieten van de prachtige natuur. Het beste kun je landen op één van de stranden zoals Silverstrand Beach. Behalve het hanggliden biedt Hongkong natuurlijk nog veel meer. Je kunt er ongestoord winkelen totdat je geen cent meer over hebt, maar ook genieten van de natuur en één van de vele hikes maken die daar perfect staan aangegeven. Het beste bezoek je Hongkong tussen oktober en februari. Het weer is dan verreweg het beste.

La Jolla, Californië, Verenigde Staten

La Jolla is een badplaats in binnen de grenzen van San Diego, Californië. De stad van zo`n 42.000 inwoners heeft straten met palmbomen, grote villa’s en bezit een mediterrane sfeer en klimaat. Daardoor is La Jolla bij uitstek een plek waar de bezwete inwoners van de stad een plons in de zee nemen. Behalve dat je aan het strand kunt liggen, kun je ook kiezen voor meer avontuurlijk hangglide avontuur. Het leuke van La Jolla is dat er een vrij grote hangglide-vereniging is. Deze heet Torrey Pines Gilderport en heeft een basis nabij Torrey Pines. Hier vind je een plateau vlak langs de kust. Je hebt er een fantastisch uitzicht over de zee, maar het is ook een ideale plek om op te stijgen met je hangglider. De directe omgeving is vrij ruw, met steile kliffen en het prachtige Blacks Beach. Ben je klaar met vliegen en het hangen aan het strand? Dan kun je uitgerust en wel terugrijden naar San Diego. San Diego is met 1,4 miljoen inwoners een grote stad. De stad biedt meer dan genoeg bezienswaardigheden om van je vakantie een groot succes te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Balboa Park. Met 490 hectares een van de grotere parken van Californië. Of breng een bezoekje aan het befaamde Sea World of San Diego Zoo Safari Park. Behalve in La Jolla, kun je overigens op nog veel meer plaatsen in Californië terecht. De sport is daar veel groter dan in Nederland. Een andere mooie plek om naar toe te gaan is Fort Hunston.

Fethiye, Turkije

Fethiye is voor toeristen een typische badplaats in het zuiden van Turkije. Het ligt vlak in de buurt van het veel bekendere Marmaris. Toch ontvangt ook Fethiye ieder jaar weer ladingen toeristen die er komen om lekker bruin te bakken, te genieten van zon, zee en strand en natuurlijk van de behoorlijk goedkope en luxueuze vakantieverblijven. Wat veel mensen niet weten is dat Fethiye ook een echte hotspot is voor hanggliders. De omgeving leent zich er ideaal voor. Er is een prachtige setting langs de Middellandse Zee en een grote berg, de Babadag, die er gewoon om vraagt om vanaf te vliegen. Om het helemaal low budget te houden, is het hanggliden zelf in verhouding ook nog eens vrij goedkoop. Ook als je niet in de directe omgeving van Fethiye verblijft, kun je een sessie boeken. Ze komen je dan gewoon ophalen bij je hotel. Vanuit de lucht ziet Fethiye er betoverend uit. Het is een prachtige mix van dichtbeboste heuvels en bergen langs de kustlijn, de stad daartussenin en de stranden en het azuurblauwe water aan de kust. Bovendien heeft Fethiye ook vrijwel altijd de ideale weersomstandigheden. Het is er vrijwel altijd lekker warm en de zon schijnt er volop, waardoor je een ideaal zicht hebt op de omgeving. Heb je honger naar meer soorten luchtsporten? Zorg dan dat je in Fethiye bent tijdens de Ölüdeniz Air Games. Je kunt hier dan zo`n beetje alle mogelijke luchtsporten tegelijk zien. Uiteraard deltavliegen, maar ook parachutespringen, skydiving en base jumping.

La Torre, Monte Alto, Mexico

Als men aan Mexico denkt, dan komt men vaak uit op de stereotypering van snorren, sombrero’s en gekleurde poncho’s. De stranden zijn natuurlijk toeristische trekpleisters bij uitstek. Maar ga je wat dieper het binnenland in, dan vind je uitgebreide bergketens. In combinatie met het vaak heldere en warme weer, biedt Mexico dus ideale omstandigheden. Een van de favoriete locaties onder de Mexicanen zelf is Valle de Bravo. Dit stadje ligt op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad Mexico-stad en is dus vrij goed te bereiken. De stad ligt aan de voet van een berg die simpelweg `La Torre` heet, oftewel `de berg`. Aan de andere kant van het stadje ligt het Valle de Bravo meer. Ondanks het gebrek aan creativiteit qua naamgeving is het wel een prachtige omgeving om te hanggliden. Je kunt er gebruik maken van de diensten van een lokale aanbieder. Of je kunt direct boeken vanuit Mexico-stad. De beste tijd van het jaar om te deltavliegen is tussen januari en maart. Het is dan nog niet bloedheet en het is tevens buiten het regenseizoen. Tijdens het regenseizoen wordt het enigszins afgeraden om er te hanggliden, omdat er spontaan (onweers)buien kunnen ontstaan Er kunnen dan gevaarlijke omstandigheden ontstaan. Vanuit de lucht heb je een prachtig uitzicht op zowel de heuvels en bergen rondom Valle de Bravo als op de vallei, het stadje zelf en natuurlijk het meer. Naast het hanggliden biedt Mexico natuurlijk nog veel meer moois. Zo vind je vlak bij Mexico-stad de ruïnes van de oude hoofdstad van de Maya`s: Teotihuacán. Hier vind je oude tempels, parken en nog veel meer.

Magaliesburg, Zuid-Afrika

Magaliesburg is een klein stadje ten westen van Johannesburg. Als je er niet eerder van hebt gehoord of weet waar het ligt, zul je er ook niet snel terechtkomen. Toch is dat jammer als je een fan bent van hanggliden. In het stadje vind je namelijk de Magalies Gliding club. Een gezellige club van fanaten. Vanwege de nabije ligging van Johannesburg is het gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als met de trein. Magaliesburg is vooral interessant vanwege de unieke thermische omstandigheden. Die zorgen ervoor dat je er langer dan gemiddeld in de lucht kunt blijven zweven. Voor de mooie uitzichten kun je een stukje verder zweven, waar je onder andere een prachtig uitzicht hebt op de Hartbeespoort Dam en het daarachter gelegen stuwmeer. Na het hanggliden hoef je jezelf niet te vervelen in Johannesburg en het vlakbij gelegen Pretoria. Veel mensen gebruiken de stad als uitvalsbasis voor een safari in het nabijgelegen Kruger park. Met een beetje geluk kom je daar oog in oog te staan met neushoorns, olifanten, giraffes en zebra`s. Zuid-Afrika is ook een groot mijnbouwland. In Gold Reef City zie je daar het nodige van terug op een bijzondere manier, want het is namelijk een attractiepark. Heel anders is het museum van de apartheid, opgezet ter ere van Nelson Mandela. Hier leer je meer over deze nog altijd pijnlijke bladzijde uit de geschiedenis van Zuid-Afrika. Johannesburg is overigens niet de enige plaats in Zuid-Afrika waar je de sport goed kunt uitvoeren. Ook in Kaapstad zijn er goede omstandigheden. Zo kun je onder andere hanggliden vanaf de beroemde Tafelberg en genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de kustlijn.

Queenstown, Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is op zichzelf al een ideaal land voor avontuurlijke sporten. Er is ruimte in overvloed. In combinatie met hoge bergen en glooiende heuvels is het even mooi als uitdagend. In principe kun je door het hele land heen deltavliegen, maar een extra mooie locatie is het stadje Queenstown dat ligt op het Zuidereland van Nieuw-Zeeland. Het is een resortstad van ongeveer 10.000 inwoners aan de oevers van het Wakatipumeer. Dit is een langwerpig meer in een s-vorm. Langs het meer vind je hoge bergen, die een ideale startplek bieden om te gaan hanggliden. De meest gekozen startplek is de Coronet berg van meer dan 1150 meter hoog. Dit is niet alleen een startplek, maar ook een berg met een flink aantal skipistes voor in de winter. Vanaf zo`n enorme hoogte heb je een prachtige uitzicht over de stad en het meer en je kunt best wel even in de lucht blijven hangen voordat je beneden bent. Behalve deltavliegen is Nieuw-Zeeland ook zeer geschikt voor veel andere avontuurlijke sporten. Je kunt in Queenstown ook paragliden. Op de grond zijn er verschillende hiking routes met diverse moeilijkheidsgraden. In de stad zelf zijn de botanische tuinen een aanrader om te bekijken. De meeste mensen die Queenstown aandoen, doen dit als onderdeel van een rondreis met de auto. Het beste start je daarmee in de hoofdstad van het Zuidereiland, Christchurch. Andere fascinerende plekken op dit woeste eiland zijn onder meer de diverse opnamelocaties van de Lord of the Rings en de gletsjers in Mount Aspiring National Park.