Hong Kong
     
 

Hong Kong

Hong Kong ligt in China, maar neemt binnen dat land een wel heel aparte plek in. Het was immers tot het jaar 2000 onderdeel van het Britse koninkrijk. Daardoor is de stad dus ook anders dan andere steden in China. Eigenlijk kan je het zelfs geen stad noemen. Het is een regio die bestaat uit 236 kleine eilandjes. Op die eilandjes wonen bij elkaar opgeteld ruim zeven miljoen mensen. Al moet wel opgemerkt worden dat het overgrote deel van de eilandjes nog altijd onbewoond is. De meeste mensen wonen op de drie grote eilanden. Hong Kong heeft van alles te bieden. Zo is het er zeer modern en kan je er alles vinden wat je in elke grote wereldstad vinden kunt. Tegelijkertijd is het echter ook een plek waar veel handel gedreven wordt. Dit betekent dus ook dat er veel zakenmensen te vinden zijn. Laat je echter niet van de wijs brengen door al deze moderne pracht en praal. Het is namelijk net zo goed zo een gebied dat een zeer lange en rijke geschiedenis heeft. Wanneer je weet waar je kijken moet, dan kan je hier allerlei mooie klassieke gebouwen en kunstwerken vinden. Daarbij kan je denken aan de typische sierpoorten waar heel China om bekend staat, maar bijvoorbeeld ook aan Boeddhistische tempels en standbeelden die na vele jaren nog altijd overeind staan. Het is daarnaast interessant om juist dit gebied te bezoeken omdat het zo lang onder Engels bestuur heeft gestaan. Je kunt je er dus net iets gemakkelijker redden met de Engelse taal dan elders in China.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

De stad staat dan misschien bekend als een zeer moderne stad in Azië, maar er is veel meer te zien dan hoge gebouwen en neonverlichting alleen. Het is wel belangrijk om te weten waar de hotspots in de stad dan allemaal te vinden zijn. Die strekken zich namelijk uit van de historische haven tot in het centrum van de wijken in de binnenstad. Daarnaast zijn er ook nog een diverse attracties die je alleen maar op deze plek kunt vinden. Deze combinatie maakt Hong Kong bijzonder.

Tian Tan Boeddha

Boeddhabeelden zijn op veel plekken te vinden. Ze hebben bijvoorbeeld een plek bij mensen thuis in de huiskamer of in de tuin. Zo’n beeld als de Tian Tan Boeddha vind je echter nergens anders dan in Hong Kong. Dit is namelijk het grootste zittende Boeddhabeeld van de wereld. Het is een bronzen beeld dat aan het einde van de twintigste eeuw werd gebouwd. In 1993 was het af. Sindsdien is het te bezoeken door toeristen en andere geïnteresseerden. Dit is een belangrijke reden waarom het is geplaatst. Zo kan je er ook allerlei leuke dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het beklimmen van de trap naar het beeld. Deze heeft een lengte van maar liefst 268 treden. Dat is misschien niet zoveel als de Domtoren in Utrecht, maar niettemin een flinke hoeveelheid. Tegelijkertijd is het deze plek ook een belangrijk boeddhistisch centrum in het gebied. Het is, via een kabelbaan met gondels die in 2006 is geopend, te bereiken vanaf het nabijgelegen metrostation. Daardoor is het voor iedereen mogelijk geworden om dit bijzondere beeld met eigen ogen te aanschouwen. Dit is met zekerheid dan ook iets dat je gedaan moet hebben wanneer je Hong Kong bezoekt.

Disneyland resort

Disneyland vind je op allerlei plekken op de wereld. Ook in Hong Kong vind je een mooi resort. Dit is bovendien één van de nieuwe resorts, het ging namelijk in 2005 open. Het was na Disneyland Tokio het tweede in zijn soort in Azië. Disneyland is natuurlijk typisch zo’n bezienswaardigheid die voor het hele gezin leuk is. Bovendien is het gemakkelijk om er meerdere dagen te verblijven. Dat is ook wel nodig, want het is flink groot. Wanneer je dus gaat, boek dan in ieder geval ook een hotel in of om het park. Wat echter juist dit resort zo interessant maakt, is dat het op veel vlakken afwijkt van de andere parken van Walt Disney. Er is namelijk heel veel aandacht geweest voor plaatselijke gebruiken. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de manier waarop de gebouwen zijn geconstrueerd, maar ook door een aantal tradities uit het gebied die ook gewoon in het park zijn doorgevoerd. Dat neemt niet weg dat je er ook typische pretparkattracties vindt die dit type parken juist zo leuk maken. Wanneer je dus besluit om Hong Kong te bezoeken, dan mag een aantal dagen Disneyland zeker niet op je to-do-lijstje ontbreken.

Sam Tai Tsztempel en Pak Taitempel

China is natuurlijk het land van de tempels. Het land heeft immers een lange geschiedenis met eigen godsdiensten. In de Sam Tai Tsztempel en de Pak Taitempel in Hong Kong is dan ook een rustplaats ingeruimd voor de goden Sam Tai Tsz en Pak Tai. Dit is niet alleen interessant voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in godsdienst. Ook liefhebbers van architectuur kijken bijvoorbeeld hun ogen uit als ze de tempels te zien krijgen. De tempels zijn nog betrekkelijk jong. De Sam Tai Tsztempel is bijvoorbeeld uit 1898. De god had volgens de bewoners een belangrijke rol gespeeld in het “verjagen” van een pestplaag in de jaren ervoor. Om de tempel compleet te maken werden uit andere delen van China ook beelden van de god gebracht. Hoewel de rest van het gebied flink is gemoderniseerd neemt de tempel nog altijd zijn eigen bijzondere plek in. Dit geldt ook voor de iets jongere Pak Taitempel. Deze is uit 1920. Deze tempel werd gebouwd door de vissers uit het gebied. In deze tempel is ook ruimte voor een aantal andere heiligen en geestelijken die een belangrijke rol hebben gespeeld. Je leert dus ook gelijk veel over de stad in de afgelopen eeuw.

Victoria Peak

Er is niets zo leuk als een panorama-overzicht krijgen van de stad die je bezoekt. Dit is een reden waarom in elke stad de hoogste toren of het hoogste gebouw als een belangrijke attractie wordt gezien. In Hong Kong is dat echter anders. Op de eilandjes zijn namelijk ook verschillende bergen van een behoorlijke hoogte te vinden. De belangrijkste is Victoria Peak. Hoewel dit niet de allerhoogste top van het gebied is, geeft deze wel het beste uitzicht. Vanaf hier krijg je namelijk niet alleen een geweldig beeld van de binnenstad van Hong Kong, maar zie je ook gelijk de haven en de omliggende eilanden. Juist doordat het grootste eiland een metropool is geworden, kan je je voorstellen dat een bezoekje aan Victoria Peak wanneer het donker is misschien wel nog leuker is dan bij daglicht. Dan zie je namelijk pas echt het geweldige schouwspel van de vele lichten die een stad kent en hoe deze de skyline van Hong Kong oplichten tot een soort levend kunstwerk. Victoria Peak bevat bovendien ook nog eens een mooi park net onder de top dat vrij toegankelijk is voor het publiek. Je kunt er dus ook nog eens lekker ontspannen wandelen.

Tsing Ma-brug

Bruggen zijn bijzondere bouwwerken. Ze spelen een belangrijke rol in het leven van de mens. Door bruggen wordt immers alles een stuk gemakkelijker bereikbaar. Dit is ook het geval in Hong Kong. Daar is de Tsing Ma-brug een belangrijk onderdeel van de samenleving. Het verbindt de stad met het eiland Lantau. Dit is belangrijk omdat hier tegenwoordig het vliegveld een plek heeft gevonden. De brug heeft echter meer dan alleen maar een gebruiksfunctie. Het is ook een bijzondere bezienswaardigheid. Het is bijvoorbeeld een lange hangbrug. Door zijn lengte van 2,2 kilometer staat hij in de top tien van langste hangbruggen die er op de wereld te vinden zijn. Wat echter nog meer bijzonder te noemen is, is dat het de langste hangbrug is waar weg- en spoorverkeer overheen trekt. De brug is maar liefst drie banen aan weerszijden breed. Een bezoek aan de Tsing Ma-brug is goed te combineren met het bezichtigen van een aantal andere bijzonderheden die je in de stad kunt vinden. Het is namelijk ook de verbinding van de stad naar bijvoorbeeld Disneyland Resort en naar de Tian Tan Boeddha. Het is echter minstens zo leuk om van een afstandje te bekijken hoe de brug gebouwd is.

Wong Tai Sintempel

Breng je een bezoek aan de wereldstad, dan kom je met zekerheid met een flinke hoeveelheid herinneringen terug. Je kan er echter ook met een voorspelling van je toekomst van terugkomen. Tenminste, dat kan wanneer je de Wong Tai Sintempel bezoekt. Dit is één van de grootste en bekendste Chinese tempels die je in het gebied kunt vinden. Hij is er ooit neergezet ter ere van de grote onsterfelijke Wong. Dit is de goddelijke vorm van Wong Cho Ping. Volgens de legende kan je er vragen stellen en zal je er ook het antwoord vinden. Daarnaast is het complex van 18.000 vierkante meter ook een interessante plek om te bezoeken. Er is veel aandacht voor het “geluk van de mens”. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in de vele souvenirwinkeltjes die er te vinden zijn. Daar kan je bijvoorbeeld hangertjes vinden die geluk brengen. Ook andere geluksbrengers zijn er in allerlei vormen te brengen. Wanneer je bijgelovig bent, of wanneer je gewoon wel wat extra geluk kunt gebruiken, dan is dit natuurlijk de ideale bezienswaardigheid. De tempel is bovendien al bijna een eeuw oud. Dat brengt ook veel interessants met zich mee.

Geschiedenis

De geschiedenis van het gebied Hong Kong is zeer rijk te noemen. Er is immers door de eeuwen heen van alles gebeurd op deze plek. Sterker nog, het gebied wordt al vijf millennia bewoond. Dat betekent dus dat er vijfduizend jaar geleden al mensen rondliepen. Door al deze duizenden jaren heen hebben er verschillende Chinese volken hun plek gehad. Tot het einde van de middeleeuwen was Hong Kong dan ook een rustige en bescheiden plek binnen China. Dat veranderde toen de Engelsen er terechtkwamen. De Britse Oost-Indische Compagnie zag in Hong Kong een belangrijke plek. Daardoor werd het onder meer het strijdtoneel van de Opiumoorlog. Dit had als gevolg dat het gebied in handen kwam van de Britten. Dit hielden zij een flinke tijd vol. Sterker nog, pas op 1 juli 1997 kwam de stad weer in Chinese handen. Sindsdien zijn er wel aardig wat dingen veranderd in en om het gebied. Zo is er flinke aandacht voor het toerisme. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de vele attracties die er gebouwd zijn. Wel heeft het gebied nog altijd een speciale plek binnen het land China en zijn enkele zaken er anders geregeld dan elders.

Vervoer

Het spreekt voor zich dat je Hong Kong niet aandoet met je eigen vervoer. Dit is bovendien ook niet verstandig, in het gebied wordt nog altijd links gereden, zoals in de Britse tijd, en dat kan erg verwarrend zijn. Maar hoe doe je het dan wel? Dit is een vraag waar een vrij uitgebreid antwoord op te geven is. Het is bijvoorbeeld zo dat het openbaar vervoer zeer goed georganiseerd is. Wanneer je aankomt op het vliegveld op het eiland Lantau, dan heb je direct al de keuze uit een aantal mogelijkheden. In de eerste plaats kan je kiezen voor bussen. Dit zijn vaak dubbeldekkers en brengen je vanaf het vliegveld naar plekken in heel de stad. Dit netwerk is goed uitgewerkt, wat als gevolg heeft dat een bushalte nooit ver weg is wanneer je op de eilanden verblijft. In andere gevallen kan je ook de metro pakken. Wel belangrijk is het om te weten dat het afrekenen vaak gebeurt met een zogenoemde Octopus Card. Dit geldt trouwens ook wanneer je met de trein gaat reizen. Vanuit Hong Kong kan je ook naar andere grote steden in het land reizen met hogesnelheidslijnen.

Taal

Doordat de stad de laatste jaren bij een ander land is gaan horen, is het nog altijd zo dat er meerdere talen als officiële voertaal worden gebruikt. In de tijd dat het in handen was van het Brits koninkrijk was Engels de enige voertaal. Dit is veranderd toen in 1997 het gebied weer bij China ging horen. Het zal voor toeristen gemakkelijker zijn om zich in het Engels te redden, maar voor de plaatselijke bevolking geldt dat Chinees snel weer in ere is hersteld omdat zij dit van huis uit hebben meegekregen. Chinees is er echter in meerdere vormen. Voor wie de taal machtig is, is het wel belangrijk om te weten welke vormen hier gesproken worden. Het gaat dan om Standaardkantonees en om Standaardmandarijn. Vooral Standaardkantonees wordt veel gebruikt. Dit is tegenwoordig bijvoorbeeld de taal waarin de plaatselijke bevolking in het onderwijs les krijgt. Omdat de bevolking zo snel gegroeid is in de afgelopen decennia, spreekt het voor zich dat een aantal andere vormen van Chinees ook hun weg hebben gevonden in Hong Kong. Deze dialecten zijn meegenomen door mensen die vanaf het platteland naar de grote stad zijn verhuisd.

Keuken

Eten en drinken van Chinese oorsprong denk je misschien uit Nederland te kennen. Laat je echter geen zand in de ogen strooien. Het ontdekken van de keuken kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een reis naar Hong Kong. Sterker nog, volgens velen is dit de hoofdstad van Azië als het op culinair gebied aankomt. Het staat in dat opzicht zelfs op gelijke hoogte met beroemde Europese keukens. Wanneer je in de stad bent, dan kan je de keuken op zeer veel manieren ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige bistro’s zoals je die ook uit Europa kent. Dit is een laagdrempelige manier om met gerechten in aanraking te komen. Je kunt ook naar echte Kantonese restaurants. Let er dan wel op dat je een aantal ingrediënten kunt voorgeschoteld krijgen die je niet kent. Voorbeelden hiervan zijn kikker, duif en slang. Dat neemt echter niet weg dat ook meer gebruikelijke ingrediënten als kip, varken en gans te krijgen zijn. Ook dit is namelijk allemaal onderdeel van het voedingspatroon van de inwoners. Hoe goed je ook denkt te weten wat er te krijgen is, je zal met zekerheid verrast worden door dat wat je voorgeschoteld krijgt.

Medische info

Hong Kong is een redelijk gemakkelijke stad als het gaat om gezondheidseisen. In principe zijn er bijvoorbeeld geen vaccinaties nodig. Al is het wel altijd aan te raden dit even in de gaten te houden wanneer je naar het gebied trekt, dit kan namelijk soms veranderen. Wanneer je aankomt op het eiland, dan wordt automatisch je temperatuur gemeten door de sensors. Dit kan soms betekenen dat je even nagekeken wordt door één van de artsen, wanneer je temperatuur iets te hoog wordt bevonden. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Wat wel interessant is, is dat de ziekenhuizen in het land van het allerhoogste niveau zijn. Er zijn artsen die de beste opleidingen in de wereld hebben genoten in Hong Kong te vinden. Het is bovendien zo dat je er altijd geholpen zal worden. Het is bovendien goed om te weten dat de voertaal in de ziekenhuizen vaak nog gewoon het Engels is, dat werd er ook gesproken voordat het gebied in handen van China kwam. Dit neemt bij veel Westerse toeristen die met medische problemen te maken krijgen zeer veel zorgen weg. Ook wanneer je bijvoorbeeld specifiek voor een bepaalde ingreep naar een privékliniek zou gaan is dit het geval.