Hong Kong
     

Hong Kong

Hong Kong is een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China. Vanaf 1860 tot 1997 is de metropool een Britse kolonie, geweest. Nu is de stad officieel deel van China, maar heeft het speciale rechten. Dat noemt men de ‘een land, twee systemen’, want China is communistisch land zonder religie en Hong Kong is kapitalistisch en hoofdzakelijk boeddhistisch. De metropool dankt zijn naam aan de Kantonese woorden Heung Kôong, wat Geurige Haven betekent. Hong Kong heeft dan ook een grote diepzeehaven, waardoor het erg in trek was in de koloniale tijd. Lange tijd, had China zijn eigen bevolking verboden om zeevaart te bedrijven, om zo het land tegen buitenlandse invloed te beschermen. Maar de Britten zagen grote winsten in de handel van specerijen en natuurlijk thee, en bedongen een overeenkomst met China. Dat ging lange tijd goed, totdat de Britten opium vanuit India naar China brachten en daar verkochten. De Chinezen grepen in en dat resulteerde in de Eerste Opiumoorlog. Deze werd door de Britten gewonnen en daarna werd Hong Kong eiland op 1841 tot Brits kolonie verklaart. Na het winnen van de Tweede opiumoorlog kregen de Britten het zuidpunt van het vasteland, Kowloon, ook in hun bezit. In 1889 stelde de Britten en Chinezen een verdrag op, dat de kolonie voor 99 jaar Brits zou zijn en daarna zou worden teruggegeven, het eiland Lantau en vele kleine eilandjes werden toen ook bij de kolonie gevoegd. Hong Kong is tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan bezet geweest en na de oorlog weer in Britse handen gekomen. In 1949 werd China communistisch na een grote burgeroorlog. Velen vluchtten tijdens en na de oorlog naar Hong Kong. Daaronder waren vooral veel zakenmensen en handelaars, die ervoor zorgden dat de kleine kolonie zich snel veranderde in een van ’s werelds grootste handelssteden.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Hong Kong is een bijzondere stad. Het stedelijk gebied ligt direct aan het water, op Hong Kong eiland en Kowloon, de zuidelijke punt van het vaste land. Omdat er weinig ruimte en veel inwoners in de stad zijn, zal je hier voornamelijk wolkenkrabbers vinden. De hogere delen van Hong Kong zijn groene heuvels, waar het heerlijk wandelen is. Op het water is het druk, zeeschepen en cruiseschepen komen van over de oceaan. De vele veerboten en de traditionele houten jonken, zorgen voor het plaatselijke vervoer over water. Alles is harmonisch en volgens de principes van feng shui aangelegd.

Victoria Harbour

De baai tussen Hong Kong eiland en Kowloon, wordt Victoria Bay of Victoria Harbour genoemd. Op het water vindt je allerlei boten, de veerboten, moderne schepen en Chinese jonken. Rond de baai vindt je de wolkenkrabbers van Hong Kong en die geven de baai een bijzondere sfeer, zeker in de nacht als alle lichten aan zijn. De baai vormt door zijn ligging, het natuurlijke hart van Hong Kong. In 1861 werd de baai naar de toenmalige Britse Koningin Victoria. Victoria Harbour vindt je aan de Hong Kong kant van baai, hier zijn de pieren voor de veerboten naar de andere eilanden van Hong Kong. De Star Ferry is de meest beroemde van alle veerboten en gaat van Victoria Harbour naar Tsim Sha Tsui op Kowloon aan de overkant. Op deze veerboot heb je schitterend uitzicht over de baai en kan je pas goed zien hoe bijzonder deze stad is. Aan Victoria Harbour vindt je een reuzenrad met cabines met airconditioning, het Hong Kong Observation Wheel. Het Hong Kong Maritieme museum vindt je tussen Pier nr. 7 van de Star Ferry en Pier nr. 9, in. Elke avond om 20.00 is er een mooie lichtshow rond de haven, de Symphony Of Lights, het mooiste uitzicht hierop heb je vanaf een boot.

Victoria Peak

Het hoogste punt op Hong Kong eiland is met 554 meter, Victoria Peak. Deze groene heuvel heeft een schitterend uitzicht over de baai en de wolkenkrabbers. Lange tijd mochten alleen mensen van Britse afkomst op de heuvel wonen en nu zijn de woning prijzen hier het hoogst van de hele stad. Vanwege het mooie uitzicht is de Victoria Peak erg populair bij de inwoners en toeristen. De leukste manier om op de top van de heuvel te komen is met de Peak Tram. Deze kabeltram heeft een 1,7 km lange route vanaf de Garden Road Peak Tram Lower Terminus naar de top van de heuvel. Vanwege de populariteit van de Peak Tram, zijn erg lange wachtrijen beneden op het station. Het is aan te raden om met de bus omhoog te gaan en de tram naar beneden te nemen. De prijs van de tram is zo duur dat de meeste mensen hem alleen omhoog nemen en de bus naar beneden. Zo heb je wel de leuke rit, zonder de 2 uur durende wachtrij om mee te kunnen. Op de top van de heuvel vindt je de Peak Tower, een 7 verdiepingen hoog gebouw met restaurants, een bioscoop en Madame Tussauds Hong Kong.

Dragon’s Back wandeltocht

Het uiterste zuidoostelijke punt van Hong Kong eiland is een groot natuurgebied, het Shek O Country Park. Over deze met bossen begroeide heuvelrug, loopt een heel fijne wandelroute, de Dragon’s Back. Aan de noordkant van de route zie je het stedelijk gebied van de Hong Kong liggen, het water van de baai met zijn vele bootjes en de skyline van Kowloon. Kijk je naar het zuiden dan heb je uitzicht over de oceaan en de vele eilanden die hier liggen. Langs de route liggen twee stranden, de grootste daarvan is Big Wave Beach. Op dit strand kan je goed surfen, zoals de naam al zegt komen hier de grote golven van over de oceaan aanrollen. Het is hier vrij rustig door de afgelegen ligging en er zijn goede restaurants om te eten. De Dragon’s Back wandeling is makkelijk, er is een stevig wandelpad en goede bewegwijzering. Alleen de trappen omhoog zullen een uitdaging zijn. Aan het einde van de route ligt het kleine dorpje Shek O. Het dorp heeft ook een mooi strand, er is hier een openbare barbeque plaats waar je met je zelf meegebrachte eten een heerlijke avond onder de sterren kan meemaken. Vaak zie je hier mensen die vanaf de heuvel naar beneden zweven aan een paraglider.

Lantau Island

Lantau Island is het grootste eiland van de metropool Hong Kong. Hier vindt je nog rust en stilte in de oude kustdorpjes en het boeddhistische klooster. Hong Kong International Airport is aan de kust van Lantau op een kunstmatig eiland, Chek Lap Kok, gebouwd. Het vliegveld is verbonden met het vasteland van Hong Kong door de Lantau Link, een autoweg en een trein van de MTR. Op Lantau vindt je Hong Kong Disneyland Resort, hier vindt je de ultieme samensmelting van Amerikaanse en Chinese popcultuur. Het park is in 2005 geopend en daarmee de nieuwste Disneyland van de wereld. Wil je meer rust, bezoek dan de Tian Tan Buddha. Dit is een 34 meter hoog bronzen boeddhabeeld op de top van een heuvel. Je hebt hier mooi uitzicht over het eiland en naast het beeld is het Po Lin klooster met een supergoed vegetarisch restaurant. Er is een kabelbaan naar boven, deze is meestal erg druk, wandel of neem een bus naar boven en de kabelbaan naar beneden. Rond het eiland zijn talloze vissersdorpjes met houten huizen op palen in het water. Er is een veerboot vanaf Victoria Harbour naar Mui Wo op het eiland, dit is een klein dorpje met een mooi strand, een waterval en vele wandelpaden.

Chi Lin Nunnery

Op het vaste land van Kowloon vindt je de Chi Lin Nunnery. Dit werkende klooster is een oase van rust in de drukte van de stad. Geniet van de serene sfeer van de biddende nonnen en de goed onderhouden tuinen. Het tempelcomplex is in 1934 gebouwd en in de stijl van de Tang-dynastie gerenoveerd in 1990. De architectuur van de houten gebouwen is speciaal om te zien, alles is gebouwd met hout op houtverbindingen. Samen met de bonsai bomen in de tuinen rond het tempelcomplex is dit nonnenklooster het bezoek meer dan waard. Tegenover het klooster vindt je de Nan Lian Garden, deze tuin is te bereiken via een brug. Deze Klassiek Chinese tuin, is aangelegd in de stijl van de Tang-dynastie en een heel bijzondere tuin van 3,5 hectare groot. Elke heuvel, steen, vijver, plant en boom is met precisie geplaatst volgens de regels van de geometrie. Op 20 minuten loopafstand van de Chi Lin Nunnery, ligt de Wong Tai Sin Temple. Dit is een populaire tempel bij de inwoners van de stad. Deze komen hier om te bidden en voornamelijk om hun toekomst te laten voorspellen, het wordt beweerd dat de voorspellingen van deze tempel zeer nauwkeurig zijn.

Tsim Sha Tsui

Tsim Sha Tsui is het zuidelijke punt van Kowloon, aan de Victoria baai. De Star Ferry vanaf Central, komt hier aan en je hebt hier een prachtig uitzicht over de baai. De Avenue of Stars is een boulevard die langs de kade loopt en die gewijd is aan de filmlegenden van Hong Kong. Je vindt in het cement de palmafdrukken van acteurs als Jackie Chen, Andy Lau en Michelle Yeoh. In Tsim Sha Tsui vindt je veel markten, winkelstraten en grote winkelcentra. The One is met 29 verdiepingen, het hoogste winkelcentrum van Hong Kong. In het Hong Kong Historisch Museum vindt je de ontstaansgeschiedenis van de stad terug, van de prehistorie tot de moderne geschiedenis. Met de Opium Oorlogen met Groot Brittanië, maar ook een originele jonker waar je op kan klimmen. Naast het Historische Museum, ligt het Hong Kong Science Museum. Dit museum is zeer geschikt voor kinderen met veel interactieve spelletjes om de wereld van de wetenschap te verkennen. Naast het Hong Kong Cultural Centre met zijn grote concert hal en theater, vindt je het Space Museum met een groot omnimax theater en een leuke tentoonstelling. Het Museum of Art staat aan de waterkant en hier vindt je een overzicht van de rijke culturele historie van de stad.

Eten en drinken in Hong Kong

Het kan zijn dat een inwoner van Hong Kong al 10 jaar lang niet thuis heeft gekookt. Het is veel makkelijker en fijner, om in een restaurant met familie of vrienden te gaan zitten, dan in een klein appartement. Je zal dan ook overal gelegenheden vinden om te eten, gewoon op straat voor een snelle staande maaltijd of in een restaurant voor een sociale gelegenheid. Er zijn een paar plekken in Hong Kong, die bekend staan omdat je er goed kan eten. Lan Kwai Fong is een straat achter Victoria Harbour, waar je een gezellig nachtleven hebt en waar vele goede en een aantal excellente restaurants zijn gevestigd. In Tsim Sha Tsui kan je behalve winkelen heel goed eten. Je vindt hier alles van kleine kraampjes aan de straat met eenvoudig Chinees eten, tot moderne toprestaurants. Knutsford Terrace staat bekend om zijn buitenlands eten dat je hier kan krijgen, vooral Japans, Italiaans, Turks en Russisch voedsel zijn hier populair. Wil je dineren waar de sterren en rijken van de stad komen, dan is Hillwood Road de plek om naartoe te gaan. De lokale gerechten zijn gebaseerd op de Kantonese keuken. Typische gerechten van deze keuken zijn varkensvlees in zoetzure saus, wontons, gevulde deegballen, en geroosterde gans. Voor ons wat minder bekende gerechten zijn visballetjes en kippenvoetjes. Om te drinken kan je overal terecht, Hong Kong milktea is zeer sterke zwarte thee die met veel gecondenseerde melk en suiker wordt geserveerd. er is een strikte etiquette in de stad en het wordt niet geapprecieerd als je in het openbaar dronken bent. Men serveert wel bier of wijn bij het eten, maar dat wordt met mate geconsumeerd. Verder eet men met stokje, als je de stokjes niet gebruikt, leg ze dan naast je kom neer. Steek niet de stokjes in de rijst van de kom, dat lijkt dan op wierookstokjes die je bij een begrafenis brandt en dat geeft ongeluk.

Verkeer en vervoer

Er zijn vele manieren om je door Hong Kong te laten vervoeren. Vele plekken zijn prima te voet te verkennen, echter de luchtvervuiling en het constante verkeer maakt dat niet erg aangenaam. Makkelijker is het om met het goede en moderne openbaar vervoer te reizen. De MTR is de ondergrondse die je snel overal brengt. Dit moderne vervoer is makkelijk te gebruiken en de borden en omroepberichten zijn in zowel Kantonees als Engels. Het enige nadeel is dat je op deze manier niet veel van de stad ziet. Daarom is het erg leuk om een bus of tram te nemen. De trams zijn dubbeldekkers en worden Ding Ding genoemd, ze zijn goedkoop en hebben geen airconditioning. De bussen variëren van dubbeldekkers tot minibusjes. Je vervoer betaal je met de Octopus Card, de Bat Dat Toong. Deze kaart werkt veelal als een OV-chipkaart en is geldig in al het openbaar vervoer. Maar anders dan dat wij gewend zijn, kan je ook elders met deze kaart betalen. Musea, parkeerterreinen en zelfs supermarkten, restaurants en verkoopautomaten, veel accepteren de Octopus Card en dat maakt de aanschaf van de kaart een handige noodzaak.

Veiligheid in het verkeer

Als voormalig Britse kolonie, rijdt men in Hong Kong aan de linker kant van de weg en haalt men rechts in. Dat is altijd weer wennen en kijk daarom extra goed uit bij het oversteken. Steek alleen over als dat mag, het is verboden om zomaar de straat over te steken, ook al komt er geen verkeer aan. Het is strikt verboden om te eten, drinken en te roken in het openbaar vervoer en op de stations van de MTR. De wetten in Hong Kong worden strikt nageleefd, er zijn dan ook hoge boetes en er wordt regelmatig gecontroleerd. Er wordt geen rekening mee gehouden of je als toerist de regels niet kent en het is dus handig om je daar voor je vertrek in te verdiepen. Het is niet aan te raden om een auto te huren in Hong Kong. Het verkeer is zeer druk, er zijn constant files en het is vaak onmogelijk en anders duur om je auto te parkeren. In het weekend kan het op de wegen zo druk worden, dat je zelfs beter niet met de bus kan gaan, omdat je dan twee keer zo lang over je reis doet.

Veiligheid in het algemeen

Hong Kong is een heel veilige stad, omdat er zoveel mensen wonen heeft men strenge wetten ingesteld, om het leven voor iedereen leuk te houden. Deze wetten en regels lijken soms voor ons wat vreemd, het is echter aan te raden om je vooral aan de wet te houden. Overtredingen worden zwaar beboet en er wordt vaak gecontroleerd. Als je wordt betrapt op een overtreding krijg je een boete. Hier kan je je niet uitkletsen of je onwetend voordoen, er zijn namelijk ook zeer strenge anti-corruptie wetten. Het voordeel is dat het over het algemeen zeer veilig is in de stad. Maar zelfs hier kan je op drukke toeristische plekken, zakkenrollers verwachten, dus weer altijd alert en hou je kostbaarheden uit het zicht. Roken in het openbaar is verboden in de stad. Dit gaat verder dan dat wij gewend zijn. Behalve dat je niet mag roken in restaurants, bars en sauna’s, mag je ook niet roken in parken, tuinen, bushaltes en stranden. Doe je dat toch dan kan je een substantiële boete verwachten, ook als je de peuk op staat gooit, Want het is ook verboden om afval op straat achter te laten. Informeer je goed inzake de wetten en regels van deze stad.

Visum en reisinformatie

Om als toerist tot 90 dagen in Hong Kong te verblijven, heb je geen visum nodig. Wil je langer in Hong Kong verblijven, ga je er studeren, werken, wonen of heb je er een uitvoering of expositie, dan moet je wel een visum aanvragen. Ga je als toerist naar Hong Kong, dan heb je een geldig retour ticket of een doorreis ticket nodig. Je paspoort moet geldig zijn tot 1 maand nadat je weer bent teruggekeerd. Ons Nederlandse rijbewijs is geldig in Hong Kong, het is wel aan te raden om een Internationaal Rijbewijs mee te nemen. Het IRB is een vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Het is echter af te raden om zelf in de stad te willen autorijden, het openbaar vervoer is veel makkelijker. De munteenheid is de HK dollaren wordt ter plaatse aangegeven met $. De koers varieert natuurlijk, maar 1 Euro is ongeveer 9 HKD waard. Je kan met je pinpas betalen of geld uit de muur halen. Dit kan bij de grote banken zoals HSBC, Hang Seng en Standard Chartered. Let op het Maestro logo en denk er aan dat de meeste banken een daglimiet hebben aan wat je kan opnemen. Ook moet je pinpas op Wereld staan met betalen, meestal staat die standaard op Europa.

Vaccinaties en gezondheid

Voor Hong Kong heb je geen verplichte vaccinaties en er zijn ook geen geadviseerde vaccinaties. De muggen in de stad geven geen besmettelijke ziektes, zoals malaria door. De hygiene en gezondheidszorg in Hong Kong staan op een hoog niveau. Het kraanwater wordt door de autoriteiten als goed en veilig drinkbaar beschouwd. De lokale mensen, zeker als ze in oude gebouwen leven, koken hun water alvorens ze het drinken of kopen water in flessen. Koop je zelf ook water in flessen, ruim de lege flessen dan op, door ze in een recycling bak te gooien. Dan heb je de minste milieubelasting. De grootste ziek maker in Hong Kong is de airconditioning. Zelfs al is het 35ºC buiten de meeste airconditioners staan op 18ºC. De enorme temperatuurverschillen tussen binnen en buiten geven je lichaam telkens een flinke schok. Je kan hierdoor verkouden worden of symptomen van een verkoudheid krijgen. Het is daarom aan te raden om altijd een trui of vest bij je te hebben en deze aan te doen als je een gebouw binnengaat. De zon en warmte kunnen je oververhitten als je buiten aan het wandelen bent. Neem altijd veel water mee en bescherm je tegen de zon.