Ierland
     
 

Ierland

Ierland is een aantrekkelijk vakantieland dat vooral bekend staat om zijn vriendelijke, gastvrije en ontspannen bevolking. Het eiland ligt ten westen van Engeland. De Republiek Ierland omvat ongeveer 80% van de totale oppervlakte van het eiland, de overige 20% behoort toe aan Noord-Ierland dat een onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Het eiland staat bekend om zijn ruige kusten, prachtige natuur, groene heuvels, oude kastelen en gezellige dorpjes. Juist daarom is het land een prima bestemming als je wandelend of fietsend de vakantie door wilt brengen. Er zijn ook veel golfbanen! De hoofdstad Dublin heeft veel culturele mogelijkheden en is zeer geschikt voor een city-trip of korte vakantie. Omdat de Ierse republiek deel uitmaakt van de EU kun je er met euro’s betalen. In Noord-Ierland is de officiële munteenheid de Britse pond, maar ook de euro wordt meestal geaccepteerd als betaalmiddel. Overal in de steden tref je geldautomaten aan. In de meeste restaurants, winkels en pubs kun je gewoon betalen met je Nederlandse pinpas. Toch is het verstandig om ook contant geld bij je te hebben, vooral als je het platteland gaat bezoeken. De netspanning in Ierland is net zoals in Nederland 230 Volt. Omdat de stopcontacten geschikt zijn voor drie platte pennen moet je de G adapter van je wereldstekker gebruiken. Vergeet die dus niet mee te nemen. De bevolking is overwegend katholiek. De beschermheilige van Ierland is St. Patrick. Ieder jaar wordt hij op 17 maart uitbundig herdacht. St. Patrick’s Day is dan ook een nationale feestdag. Ierland heeft een gematigd klimaat. In de winter vriest het zelden. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen flink oplopen. Wel is het zo dat er gedurende het jaar flink wat regen valt. Het eiland is niet voor niets zo groen. Wie verstandig is, neemt dus een paraplu mee. Maar ach, als het regent kun je ook naar een pub. Dat doen de Ieren zelf ook. Als je geluk hebt, wordt er traditionele live muziek gespeeld. In Ierland zijn pubs, folkmuziek en bier immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Een van de bekendste bezienswaardigheden is natuurlijk de Ring of Kerry, maar iedere ‘county’ heeft zijn eigen historische locaties en kenmerkende gebouwen. Het eiland ademt als het ware geschiedenis en cultuur. Als je een fietstocht over het eiland gaat maken, zul je ervaren dat in bijna ieder gehucht wel iets bijzonders te bekijken valt. Al was het maar een pub die al tweehonderd jaar bestaat. Wie de kustgebieden gaat bezoeken, krijgt te maken met een grote diversiteit. Van steile rotspartijen tot glooiende grasvelden die abrupt stoppen bij het water. De Ieren zelf zijn misschien wel de grootste bezienswaardigheid. Ze wekken de indruk zich nergens druk over te maken en nemen het leven zoals het komt. Misschien is dat wel de reden waarom Ierland zo’n fantastisch vakantieland is.

 

De Ring of Kerry

Deze meest bekende bezienswaardigheid van Ierland is een rondrit door Kerry County. Kerry ligt in het zuidwesten en grenst aan de Atlantische Oceaan. Je rijdt of fietst feitelijk langs de kust van het schiereiland Iveragh. Tijdens deze rondrit krijg je te maken met de adembenemende kusten en rotspartijen die het Ierse eiland rijk is. De steden Killarney en Kenmare worden vaak als uitgangspunt gebruikt. Je kunt de Ring of Kerry met de klok méé of tegen de klok ín rijden. Uiteraard kun je een aantal overnachtingen inplannen, met name in de zomer is het verstandig deze vooraf te reserveren. De ‘Ring’ is immers zeer populair. Met de auto kun je hem overigens in één dag rijden. Met de fiets doe je er uiteraard langer over. Het is echter vakantie, dus haast heb je niet. Wat mag je allemaal verwachten? Allereerst is daar de baai van Dingle waaraan de pittoreske plaatsjes Killorglin en Glenbeigh liggen. Met name Glenbeigh is erg populair, ook om je hele vakantie door te brengen trouwens. Het eiland Valentia is een verhaal op zich. Het staat bekend om zijn tropische tuinen en de tetrapod voetstappen (van sauriërs) die vermoedelijk 350 miljoen jaar oud zijn. Je kunt het eiland bereiken over een brug bij Portmagee en via een veerpont aan de oostzijde. Halverwege de ‘Ring’ kom je langs het plaatsje Waterville dat bekend is geworden omdat Charly Chaplin hier regelmatig verbleef. Naar goed Iers gebruik heeft men hier een groot standbeeld voor hem opgericht. Vermeldenswaard is ook het Derrynane National Historic Park. In de botanische tuin die bij dit park hoort, kun je onder andere planten uit Zuid-Amerika bewonderen. Tot slot is het mogelijk om na Castlecove het Staigue Fort bezichtigen. Dit cirkelvormige kasteel werd al 500 jaar voor het begin van onze jaartelling gebouwd. Vanwege de grote populariteit van de Ring of Kerry is het niet onverstandig om je bezoek in de lente of het najaar te plannen.

 

Guinness Storehouse

Het biermerk Guinness en Ierland zijn nauw met elkaar verbonden. Zonder enige twijfel is Guinness het bekendste en belangrijkste Ierse exportproduct. Mede dankzij dit fameuze biermerk zijn Ierse pubs populair geworden over de hele wereld. Dat Guinness ook gebrouwen wordt buiten Ierland is algemeen bekend. Maar dat dit meer dan 50 brouwerijen betreft, is misschien nieuw voor je. Bovendien wordt het bier in meer dan 150 landen verkocht. Als je een liefhebber bent van dit donkere bier met zijn kenmerkende smaak moet je beslist een bezoek brengen aan het Guinness Storehouse, het adres is St. James’s Gate. De oprichter van de Guinness bierfabriek, Arthur Guinness, was een kleurrijk man die bovendien erg begaan was met het lot van zijn personeel. De salarissen die hij betaalde, lagen 10-15% boven het gemiddelde. Daarnaast keerde hij een weduwepensioen uit en kreeg het personeel zelfs vakantiedagen, iets wat in die tijd volledig nieuw was. Ook zorgde hij voor gratis onderwijs en gezondheidszorg. In de hoogtijdagen werkte 10% van de bevolking uit Dublin in de bierfabriek van Arthur Guinness. In het Guinness Storehouse kun je nog veel meer te weten komen over de geschiedenis van het nationale biermerk. Mocht je het Storehouse inderdaad willen bezoeken, dan is het verstandig om vooraf digitaal je tickets te bestellen. Naast een toegangsbewijs krijg je tevens een gratis glas Guinness, mits je uiteraard ouder bent dan 18 jaar. Tijdens een uitgebreide rondleiding leer je onder andere alles over het speciale gist dat wordt gebruikt om de kenmerkende smaak van het bier te krijgen. In het pand zitten ook een aantal cafés en restaurants. In de Brewer’s Dining Hall kun je genieten van Guinness gerechten. Het restaurant heeft een open keuken, dus geef je ogen de kost! In de Gravity Bar kun je een heerlijke pint Guinness bestellen. Deze bar is gevestigd op de bovenste etage en heeft een glazen gevel. Terwijl je van je bier geniet, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Een bijzondere belevenis!

 

De Skellig eilanden

Ongeveer 12 kilometer voor de kust bij Portmagee in County Kerry liggen de Skellig eilanden. Deze twee prachtige en indrukwekkende eilanden zijn sinds 1996 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De naam ‘Skellig’ komt uit het Gaelic en betekent vertaald ‘rotsachtige eilanden’. Little Skellig is niet voor het publiek toegankelijk. Het eiland is onbegroeid, de top ligt op 134 meter hoogte. Op dit eiland bevindt zich een van de grootste kolonies jan-van-genten ter wereld. Naar schatting zijn er 20.000 broedkoppels. Great Skellig (ook wel Skellig Michael genoemd) is daarentegen per boot vanuit Portmagee of Knightstown op Valentia Island te bereiken voor een dagtocht. Vanaf de boot kun je dan tevens Little Skellig bewonderen. De twee eilanden liggen overigens ongeveer 1 kilometer uit elkaar. Great Skellig is 22 hectare groot en de top ligt op 218 meter hoogte. Dit eiland dankt zijn bekendheid grotendeels aan het voormalige klooster dat zich op het eiland bevindt. Het klooster ligt echter op 180 meter. Als je het wilt bezichtigen, moet je de 600 treden tellende trap die in de rotsen is uitgehouwen beklimmen. Gelukkig loont dat de moeite. De eerste meldingen van een klooster op Skellig dateren van de 8e eeuw van onze jaartelling. Het klooster had aanvankelijk de beschikking voer zes bijenkorfachtige cellen en twee gemeenschappelijke ruimtes. Later werd daar in het jaar 950 nog een kleine kerk aan toegevoegd. Meer dan 12 monniken hebben er vermoedelijk nooit tegelijkertijd kunnen wonen. Of het klooster permanent bewoond werd, bestaat onduidelijkheid. De monniken voorzagen in hun voedsel door het rapen van eieren en het vangen van vogels en vis. Ook was er een kleine groentetuin. Na een overval in de 9e eeuw door de Vikingen kwamen ooit alle monniken om het leven. Tot ongeveer 1200 werd het eiland bewoont, daarna raakte het klooster in verval. Naast jan-van-genten staat Great Skellig ook bekend om de grote populatie papegaaiduikers en noordse pijlstormvogels.

 

Dunluce Castle

Verspreid door Ierland vind je vele vervallen kastelen en burchten. Het indrukwekkende Dunluce Castle is zonder enige twijfel het fraaiste. Dunluce Castle is de ruïne van een middeleeuws kasteel in Noord-Ierland. Het is gebouwd op een uitstulping van basalt aan zee tussen de steden Portballintrae en Portrush in Antrim County. Je kunt het bereiken via een brug met het vaste land. De ruïne staat op een steile klif, op die manier kreeg het extra bescherming tegen bestormingen. Dunluce Castle heeft de status van monument en wordt beheerd door het Northern Ireland Environment Agency. Het werd gebruikt als decor voor het immens populaire Game of Thrones. Ook inspireerde het kasteel de Ierse band The Irish Rovers. Heb je een abonnement op bijvoorbeeld Spotify? Beluister dan het nummer Dunluce Castle voor je afreist, dan kom je alvast in de stemming! De geschiedenis van het kasteel zelf wordt in diverse publicaties uitgebreid beschreven. Een bekende overlevering vertelt over het ineenstorten van de keuken van het kasteel. Het verhaal gaat dat een deel van de keuken losbrak en in zee is gestort. Alleen het keukenhulpje zou het overleefd hebben. Volgens het verhaal weigerde de vrouw van de kasteeleigenaar vervolgens nog langer in het kasteel te blijven wonen. Velen zetten vraagtekens bij de geloofwaardigheid. De keuken staat nog steeds naast de ruïne en zelfs de schouw is nog intact. De noordelijke muur is pas ergens in de 18e eeuw ingestort. Het blijft uiteraard een mooi verhaal. Met de bouw van de eerste gedeeltes van het kasteel werd – in opdracht van de tweede graaf van Ulster – al in de 13e eeuw begonnen. In de jaren die volgden werd het kasteel steeds verder uitgebreid. Een verschijnsel dat je wel vaker tegen komt. Na de ‘battle of the Boyne’ verarmde de eigenaren en werd het kasteel aan het begin van de 17e eeuw verlaten. Hierna viel het ten prooi aan plunderaars.

     

Plaatsen

Naar Ierland afreizen, betekent keuzes maken. Er zijn ontzettend veel plaatsen op dit eiland die de moeite waard zijn om te bezoeken. Je zult dus een schifting moeten maken, of erg veel vakantiedagen op moeten nemen. Ierland heeft veel te bieden aan de moderne toerist. Waar je interesse ook naar uit gaat, er is altijd wel een plaats te vinden die daarop aansluit. Als je een liefhebber bent van het brede culturele aanbod dat het land je biedt, dan moet je zeker een bezoek aan Dublin overwegen. Langs de uitgestrekte Ierse kusten liggen talloze (vissers)dorpjes die je kunt bezichtigen, al was het maar vanwege het pittoreske beeld dat de kleurige huizen oproept. Misschien ben je wel op zoek naar een rustig plekje om uit te rusten van een heel jaar hard werken. In dat geval vind je op het platteland absoluut de juiste stek.

Dublin

De hoofdstad telt tegenwoordig meer dan een half miljoen inwoners. Het nabijgelegen vliegveld maakt deze stad bij uitstek geschikt voor een city-trip of een korte vakantie. Dublin ligt bovendien aan de Ierse Zee, de ferryverbinding naar het Engelse vasteland zorgt voor veel levendigheid. Dublin heeft een rijke literaire geschiedenis. Schrijvers als William Butler Yeats, James Joyce en Samuel Beckett zagen in deze stad het levenslicht en ook de befaamde Oscar Wilde kwam uit Dublin. De stad is in de loop der jaren dus uitgebreid beschreven. Oh ja, ook U2 is afkomstig uit Dublin! Hier is ook de National Gallery of Ireland gevestigd. Vanzelfsprekend bevat de collectie – die bestaat uit ongeveer 14.000 stukken – veel werk van beroemde Ierse kunstenaars. Met name heeft dit museum veel werk in eigendom van Jack Butler Yeats, die overigens een broer was van de schrijver William Butler Yeats. Op het gebied van de moderne architectuur zijn de ‘Docklands’ absoluut interessant. Deze oude havengebieden hebben de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. De pakhuizen en haveninstallaties hebben plaats gemaakt voor onder architectuur gebouwde woningen, bedrijfspanden en gebouwen met een recreatieve functie. Hetzelfde proces hebben de havens van Amsterdam, Rotterdam en Londen ook ondergaan. Wie zich na een dag lopen door de stad wil ontspannen, kan terecht in St. Stephen’s Green. Dit fraai aangelegde park ligt in het centrum van de stad aan de drukke winkelstraat Grafton Street. Luguber is misschien het feit dat op de plek waar jij uitrust vroeger de doodstraf door middel van de galg werd voltrokken. Tegenwoordig is het park vooral een plaats waar de bevolking van Dublin graag geniet van een warme zomeravond. Tot slot staat Dublin natuurlijk nog bekend om zijn vele pubs. De Ieren beweren dat hun kroegen de gezelligste horecagelegenheden ter wereld zijn.

Galway

De aan de Ierse westkust gelegen stad Galway werd aan het begin van de 12e eeuw gesticht, tegenwoordig is het zelfs een universiteitsstad. Naast veel buitenlandse toeristen zijn het vooral ook de Ieren zelf die hier graag hun vakantie door komen brengen. Vreemd is dat geenszins want naast haar faam als badplaats heeft Galway ook een zeer rijke culturele historie. Om nog maar te zwijgen over de uitstekende restaurants waar traditioneel veel visgerechten op het menu staan. Aan de oever van de rivier Corrib in het centrum van de stad vind je de Galway Cathedral. Hoewel de kathedraal oud oogt, is hij toch pas in 1965 gebouwd. In de zomermaanden worden hier regelmatig orgelconcerten gegeven op het door de firma Rushworth & Dreaper gebouwde kerkorgel. Ook Lynch’s Castle staat in het centrum. Als je op zoek bent naar een klassiek kasteel zal je er vrij snel voorbij lopen. Lynch’s Castle is een typisch voorbeeld van een versterkt huis zoals je die veel kunt aantreffen. Een aantal gedeeltes van dit ‘kasteel’ werden al in de 14e eeuw gebouwd, maar het overgrote deel stamt uit de 16e eeuw. Bijzonder is ook het Galway Greyhound Stadium. Hondenrennen zijn in Ierland nog altijd populair. Ieren sluiten graag weddenschappen af, deze gewoonte hebben ze met veel plezier van de Britten overgenomen. Het stadion wordt tevens regelmatig gebruikt voor rugby wedstrijden. Omdat de Ieren graag vakantie vieren in Galway is het niet vreemd dat de stad een groot aantal pubs heeft waar iedere avond live muziek te horen is. Een van de bekendste is Taaffes Bar in Shop Street. Bijkomend voordeel is dat Taaffes gevestigd is in het winkelgebied van Galway. Na een dagje winkelen kun je er tevens een hapje eten.

Cobh

Cobh (spreek uit als coow) is een unieke stad aan de Ierse zuidkust, het ligt direct aan de Ierse Zee. Vroeger deed het voornamelijk dienst als havenstad van Cork dat ongeveer 50 kilometer verderop in het binnenland ligt. Dankzij de internationale luchthaven van Cork is Cobh eenvoudig te bereiken. In de periode tussen 1849 en het begin van de Ierse onafhankelijkheid in 1922 heette het Queenstown. Cobh kent een bijzondere historie. Wie tegenwoordig Cobh bezoekt, zal niet kunnen vermoeden dat het ooit één van de grootste Atlantische havens van Ierland was. Van de zes miljoen Ieren die in de loop der jaren naar Amerika emigreerden, reisden er 2,5 miljoen via Cobh. Het is daarom niet vreemd dat men daar een museum aan heeft gewijd. Het Cobh Heritage Centre heeft een permanente tentoonstelling over de immense emigratie naar Amerika die werd veroorzaakt door de grote hongersnoden die Ierland in het verleden hebben getroffen. De stad Cobh is nauw verbonden met de ondergang van twee grote passagiersschepen aan het begin van de 19e eeuw. Het was hier dat de onzinkbaar geachte Titanic aanlegde voor een laatste tussenstop voor het naar Amerika vertrok. De andere ramp betrof het torpederen van de Lusitania tijdens de Eerste Wereldoorlog door een Duitse U-boot. Een deel van de slachtoffers van deze ramp ligt in Cobh begraven. Veel Nederlanders reizen naar Cobh om overdag in de Ierse Zee te vissen, met name de blauwe haai komt hier veel voor. Aan de kades zitten genoeg restaurants en pubs om je vervolgens ook ’s avonds te kunnen vermaken. Wie in een pension logeert, kan zijn vangst – bijvoorbeeld leng – in de keuken afgeven. De volgende dag wordt de door jou gevangen vis bij het avondeten geserveerd. Leuk toch?

 

Inwoners

Vaak wordt schertsend gezegd dat er meer Ieren verspreid over de wereld wonen dan in het land zelf. Met name in de Verenigde Staten wonen veel mensen met Ierse voorouders, je herkent ze vaak aan hun rode haar. De nationale Ierse feestdag St. Patrick’s Day wordt ook in de grote steden van Amerika op grote schaal gevierd. De vermaarde Kennedy familie, met als beroemdste telg president John F., stamde ook af van Ierse emigranten. Zelf vinden de Ieren dat ze een Keltisch volk zijn. Het Ierse eiland werd vlak na de laatste ijstijd al bewoond. Vaak wordt gedacht dat de Kelten een oud volk is, maar dat klopt niet. De Kelten zijn geen verzameling van verschillende volkeren en stammen. Het is meer een taalkundige kwestie, want het enige dat Kelten onderling verbond, was de Keltische taal die men sprak. Wist je dat nog voor onze jaartelling er zelfs op het Iberische schiereiland en in Centraal Europa Keltisch werd gesproken? Tegenwoordig zijn er ook nog buiten Ierland delen die men tot de Keltische gebieden rekent: Schotland, Wales en Normandië. De naam Kelt is vermoedelijk bedacht door de Grieken. In het Grieks betekent ‘Keltoi’ immers barbaar. De Ierse samenleving is in de afgelopen honderden jaren geplaagd door hongersnood en emigratie. In 1950 woonden er nog maar minder dan 3 miljoen mensen in Ierland. Vanaf 1998 nam de welvaart echter snel toe. Hierdoor keerden veel mensen met een Ierse achtergrond terug naar het land van hun voorvaderen. Talloze grote bedrijven vestigden zich er, met name in de omgeving van Dublin. Deze bedrijven zorgden er voor dat het land in die periode een echt immigratieland werd. Momenteel telt het land ongeveer 4,9 miljoen inwoners.

 

Talen

Ierland is officieel tweetalig. Met Engels kun je werkelijk overal terecht, hou wel rekening met het feit dat het Engels dat de Ieren spreken flink afwijkt van wat je vroeger op school hebt geleerd. Maar met wat geduld en wederzijds begrip kom je er altijd wel uit. Desnoods gebruik je je handen en voeten. Het Engels zoals de Ieren dat spreken wordt ook wel Hiberno Engels genoemd. De Ieren gebruiken namelijk een afwijkende grammatica. De tweede taal betreft het Gaelic, dat wordt beschouwd als een van de oudste talen ter wereld. Gaelic klinkt heel poëtisch en is een verplicht vak in het lager onderwijs. De primaire taal op school is echter Engels. Lang heeft men volgehouden dat kandidaten voor een overheidsfunctie zowel het Gaelic als het Engels foutloos moesten beheersten. In 1974 werd deze regel afgeschaft omdat in de loop der jaren duidelijk werd dat het gebruik van de Engelse taal dominant werd. Tot dat jaar was Gealic overigens wel de enige taal die bij het Ministerie van Onderwijs werd getolereerd. Gelukkig is het zo dat de officiële wegwijzers en ook de straatnaambordjes in twee talen worden bedrukt. Verwacht overigens niet van een Ier dat hij nog andere talen spreekt. Met de Franse of Duitse taal hebben ze helemaal niets. In Noord-Ierland is Engels verreweg de belangrijkste taal, maar het Ierse Gaelic en het van oorsprong Schotse Ullans (ook wel Ulster-Schots genoemd) wordt ook nog wel gebruikt. Wil je meer weten over het Ullans? In het kunst- en cultuurcentrum Culturlann in Belfast kunnen ze je er alles over vertellen.

 

Vervoer

De vervoersmogelijkheden zijn divers, de infrastructuur is goed op orde. Tussen de grote steden in Ierland zijn treinverbindingen die verzorgd worden door Irish Rail. Koop indien mogelijk een dag- of een rittenkaart, dat is goedkoper dan losse kaartjes. Wil je reizen tussen Dublin en Belfast? In dat geval kun je gebruik maken van de enige hogesnelheidslijn die het land rijk is. Meer dan twee uur neemt de reis niet in beslag. Deze trein rijdt achtmaal per dag. Ook heeft het eiland prima busverbindingen. Het routenetwerk van de nationale busmaatschappij Éireann beslaat het gehele land, zelfs de kleinste dorpjes worden aangedaan. Je kunt Ierland dus prima doorkruisen met de bus. In de grote steden verzorgen plaatselijk busondernemingen het vervoer door de stad. Ook hier zijn losse kaartjes meestal duurder dan dag- of weekkaarten. Omdat de wegen in de regel goed onderhouden worden, kun je het land ook uitstekend per auto verkennen. Uiteraard rijdt men wel links. Dat is in het begin misschien even vreemd, maar het went erg snel. Alleen bij kruisingen en rotondes moet je even goed nadenken. Op de kleine lokale wegen is het soms even opletten. Voordat je het weet kun je zomaar tussen een kudde schapen terecht komen. Op het platteland zijn pompstations trouwens schaars, zorg dus dat je op tijd tankt. Omdat de heuvels en bergen zich bijna uitsluitend in de kustgebieden bevinden, is vooral het binnenland van Ierland erg geschikt om per fiets te bezichtigen. Zorg wel dat je goede regenkleding bij je hebt, het landschap is immers niet voor niets zo groen. Daarnaast is het goed om te weten dat de wind bijna altijd uit het zuiden of westen waait. Dat is handige informatie als je een fietsroute uitzet.

 

Keuken

Het is van oorsprong een agrarische maatschappij. De bevolking had vroeger vooral behoefte aan voedzame maaltijden omdat men de hele dag op het land werkte. Het zal je vermoedelijk dan ook niet verbazen dat de porties die op je bord belanden doorgaans aan de ruime kant zijn. Met liflafjes hoef je bij de gemiddelde Ier nog steeds niet aan te komen. Wel stelt hij prijs op een goede kwaliteit van de ingrediënten. De meest populaire gerechten weerspiegelen de vaak erbarmelijke omstandigheden waarin men vroeger leefde. Momenteel heeft het land een tamelijk hoge levensstandaard, maar dat was vroeger zeker anders. Niet voor niets emigreerden veel Ieren naar Amerika in de hoop op een betere toekomst. Wilde zalm (uit de langste rivier van Ierland, de Shannon) is tegenwoordig een delicatesse, vroeger was het echter het voedsel van de armen. Vers vlees kon men vaak niet betalen. Het kan verkeren … Diezelfde armoede heeft er wel voor gezorgd dat men creatief leerde omgaan met eenvoudige producten. Irish Stew is hier een goed voorbeeld van. Als men al vlees kon kopen, was dat vaak van slechte kwaliteit. Het beste vlees werd immers naar Engeland geëxporteerd. Lang stoven met ingrediënten zoals aardappelen, kool, pastinaak, koolraap en wortelen bracht uitkomst. Het resultaat was een voedzame maaltijd die bovendien goedkoop was. In Ierland wordt traditioneel ook veel haver verbouwd. Haver wordt in veel Ierse gerechten zoals pannenkoeken, scones en wafels gebruikt. En uiteraard niet te vergeten als basis voor een stevige pap in de vroege morgen. Je weet wel: wie hard werkt, moet goed ontbijten. Het traditionele brood heeft een kenmerkende smaak omdat men vroeger geen gist gebruikte. Gist verzuurt immers snel in een vochtig klimaat. In plaats daarvan gebruikte men een combinatie van ‘bakingsoda’ en wijnsteenzuur als rijsmiddel.

 

Veiligheid

Het is een veilig land, laat daarover geen onduidelijkheid bestaan. De criminaliteitscijfers zijn er, landelijk gezien, zelfs lager dan in Nederland! Dat is een prettig gevoel. Op het platteland kan je weinig overkomen. Soms kun je door dat veiligheidsgevoel in de verleiding komen om bijvoorbeeld je fiets of auto niet af te sluiten. Als de plaatselijke bevolking zich daar niet druk over maakt, waarom zou jij dat dan wel doen, is vaak de achterliggende gedachte. Toch is het niet verstandig. In de verzekeringspolis staat namelijk dat je fiets of auto deugdelijk afgesloten moet zijn. Anders loop je het risico dat de verzekeraar bij terugkomst je claim afwijst. In de grotere steden zijn vaak zakkenrollers en tasjesdieven actief. Terwijl één bendelid je afleidt, is een ander bezig je rugzak te ontdoen van waardevolle spullen. Dit zijn praktijken die je helaas overal ter wereld tegen komt. Het nachtleven is alom vertegenwoordigd en reuze gezellig. Ontspannen situaties kunnen vaak leiden tot onachtzaamheid. Je gaat even naar het toilet en als je terug komt zijn je spullen verdwenen en de vakantie bedorven. Laat je kostbaarheden daarom zoveel mogelijk achter in het kluisje van de hotelkamer. De ouderen onder ons staat vermoedelijk de gevolgen van de conflicten in Noord-Ierland nog levendig voor de geest. Het verzet tegen de Engelse overheersing en de tegenstellingen tussen katholieken en protestanten zijn tot bedaren gekomen. Ook Noord-Ierland kun je tegenwoordig veilig bezoeken. Niettemin is het verstandig de donkere steegjes in de avonduren te vermijden, een toerist is altijd een makkelijk slachtoffer. Tot slot nog het rijgedrag van de Ieren. Met name in de dunbevolkte gebieden wil de gemiddelde Ier nog wel eens beneveld achter het stuur stappen. Wees daarop bedacht.

 

Medische info

Voor een bezoek aan de Republiek of Noord-Ierland worden geen vaccinaties geadviseerd. Mocht je gaan kamperen of het land per fiets willen ontdekken, dan is het misschien wel verstandig na te gaan of je recent nog ingeënt bent tegen tetanus. Als je onverhoopt een wondje oploopt dat daarna in contact is gekomen met straatvuil hoef je vervolgens niet direct op zoek te gaan naar een ziekenhuis. Je bent immers op vakantie en hebt wel wat beters te doen! De incubatietijd voor tetanus ligt tussen de drie en de dertig dagen. Als je de laatste tien jaar niet bent ingeënt, is het dus verstandig om dat alsnog binnen drie dagen te laten doen als je iets is overkomen. Met name in de westelijke gebieden van Ierland komen veel teken voor die besmet zijn met de ziekte van Lyme. De infectieziekte Lyme die je kunt oplopen na de beet van een teek kan vervelende gevolgen voor je hebben. Je kunt te maken krijgen met hart- en gewrichtsaandoeningen of zelfs hersenvliesontsteking. Zorg er dus voor, zeker als je veel met blote benen door het gras of lage begroeiing loopt, dat je een tekenpen of –tang in je reisapotheek hebt zitten. Als je verstandig bent, bevat die reisapotheek ook – naast je reguliere geneesmiddelen – pijnstillers, een diarree remmer, pillen tegen reisziekte, pleisters, een insectenwerend middel en voldoende anticonceptie. ‘Better safe than sorry’. De gezondheidszorg staat op een hoog niveau. Verwacht echter niet al te veel luxe als je opgenomen wordt in een Iers ziekenhuis. Soms staan er dertig bedden op een ziekenzaal. Uiteraard vergoed je Nederlandse zorgverzekeraar de opname. Toch is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. De eventuele repatriëring naar Nederland is dan ook gedekt. Bovendien kun je gebruik maken van de 24/7 diensten van een alarmcentrale.

 

Visum

Het eiland Ierland bevat feitelijk twee gebiedsdelen, de onafhankelijke Republiek en Noord-Ierland dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. De Republiek is lid van de Europese Unie. Het EU verdrag voorziet onder andere in het vrije verkeer van personen. Dankzij deze bepaling uit dit verdrag is het mogelijk dat iedere inwoner van een land dat is aangesloten bij de EU gedurende drie maanden visumvrij in een ander EU land mag verblijven. Meer dan een geldig identiteitsbewijs heb je dus niet nodig om naar Ierse republiek te reizen. Met een paspoort of identiteitskaart zit je dus altijd goed. Zolang je de Nederlandse nationaliteit bezit, kun je ook visumvrij naar Noord-Ierland reizen. Als gevolg van de recente beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de EU te gaan verlaten (de zogenaamde Brexit) kan dit mogelijk gaan veranderen. Ook voor een bezoek aan Noord-Ierland heb je vooralsnog niet meer nodig dan een identiteitskaart of een paspoort. Belangrijk is wel dat de kaart of het paspoort niet verlopen mogen zijn voordat je het land verlaat. Het is daarom belangrijk dat je de geldigheid van je reisdocumenten voor vertrek controleert. Tegenwoordig moeten ook kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Het bijgeschreven staan in het paspoort van één van de ouders volstaat niet meer om internationaal te mogen reizen als je minderjarig bent. De procedure voor het afgeven van een paspoort of identiteitskaart aan een minderjarige is overigens gelijk aan die voor volwassenen. Wel moeten de ouders of de gezaghebber toestemming geven voor de aanvraag. In welke vorm die toestemming gegeven kan worden, verschilt per gemeente.