Ik vertrek

Ik vertrek

Het televisieprogramma Ik Vertrek is al sinds het eerste jaar dat het op de beeldbuis verscheen een groot succes. In 2005 werd de eerste aflevering uitgezonden door de TROS. Sinds de fusie met de AVRO in 2014 is het populaire programma Ik Vertrek een AVROTROS-productie. Hoe komt het toch dat Ik Vertrek al meer dan 10 jaar zo veel kijkers weet te trekken? Waarschijnlijk heeft dit te maken met de beslissing die in Ik Vertrek centraal staat, namelijk het voorgoed vertrekken uit Nederland om elders een nieuw leven op te bouwen. Voor velen een droom en voor de deelnemers de werkelijkheid. Meestal wordt als hoteleigenaar, restauranthouder of campingbaas het geluk in de meest mooie buitenlandse oorden beproefd. Alles wordt in Nederland achtergelaten; werk, familie en vrienden. De deelnemers beginnen helemaal opnieuw in het land van bestemming, soms op een grote afstand van de vertrouwde omgeving. In Ik Vertrek worden de deelnemers voor een periode van een half jaar gevolgd tijdens deze spannende onderneming. We zien in deze realityshow hoe het eigen bedrijf wordt opgestart, welke verbouwingen er plaatsvinden en vooral hoe het de deelnemers vergaat in de nieuwe omgeving. Kunnen de kinderen acclimatiseren op hun nieuwe school, leggen de deelnemers zelf snel nieuwe contacten en wanneer zullen de eerste gasten zich aandienen?

     

Plaatsen

In de afgelopen jaren zijn talloze eindbestemmingen in Ik Vertrek voorbij gekomen die stuk voor stuk fantastische omgevingen laten zien. Frankrijk, Zweden, Hongarije, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Luxemburg en verre overzeese bestemmingen zoals Suriname. Vaak zien we dat een Bed & Breakfast wordt opgestart, maar ook andere verblijfsaccommodaties en ondernemingen passeren regelmatig de revue. Hier vind je de Top 10 van de mooiste emigratiebestemmingen die in in de afleveringen te zien waren.

Dordogne, Frankrijk

Het begon met een mijmering over het verhuren van kamers in een idyllisch huisje in Frankrijk, maar inmiddels hebben voormalig brandweerman Alexander en beleidsmedewerkster Esther een heuse onderneming opgebouwd. In Ik Vertrek zagen we hoe in deze onderneming, Maison d’Hôtes, vijf kamers worden verhuurd in het Franse dorpje Montazeau. Montazeau ligt in de Dordogne in Frankrijk, in de Nouvelle-Aquitaine regio. De gemeente heeft circa 300 inwoners op een oppervlak van 14 vierkante kilometer in het arrondissement Bergerac. Ik Vertrek liet zien dat Alexander en Esther in Côté Verger inmiddels ook een table d’hôtes verzorgen en in het zomerseizoen naast tenten ook campingplaatsen verhuren. Het succes is niet in de laatste plaats te danken aan de schitterende omgeving, zoals in Ik Vertrek veelvuldig in beeld werd gebracht. De Dordogne is sinds jaar en dag een zeer geliefde vakantiebestemming en kan in vier regio’s opgesplitst worden. Dit zijn de Périgord Pourpre (de wijnregio), de Périgord Vert (het bos- en regengebied), de Périgord Blanc (de kalksteenregio) en de Périgord Noir (het truffelgebied). Je vindt er talloze kastelen en prachtige wandel- en fietsroutes. Ook de pittoreske dorpjes die zich in de groene heuvels bevinden worden met grote regelmaat bezocht. Hier ontdek je mooie historische kerkjes en pleintjes. Uiteraard staat de streek ook bekend om de culinaire heerlijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de Franse kazen uit deze regio waar je met een bijpassend wijntje heerlijk van kunt genieten. Bezoek tijdens je reis naar dit schitterende deel van Frankrijk ook de prehistorische grotten die op meerdere plekken aanwezig zijn. Meer over de prehistorie weten? Ga dan naar het Prehistologia park in Lacave. Ook kinderen kunnen hier hun hart ophalen aan de ontdekking van prehistorische verschijnselen. Het park biedt namelijk tal van educatieve activiteiten en er wordt ook aandacht geschonken aan de evolutie van de mensheid.

Lapland, Zweden

In Ik Vertrek was te zien hoe Monique en Marlène als verliefd stel hun geluk gingen beproeven in Zweeds Lapland. De aflevering liet zien hoe ze hier een hotel-restaurant met meditatiecentrum op gingen zetten. Zweeds Lapland is dan ook zeker een fantastische locatie om te gaan mediteren. Maar er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken. In het noordelijke deel van Zweden kan het in de zomer 30 graden worden en ‘s winters kunnen de temperaturen tot maar liefst dalen tot 40 graden onder nul. Zweeds Lapland wordt wel omschreven als de laatste echte wildernis die je in Europa nog kunt vinden. Daarnaast kun je hier de Sami tegenkomen, de enige inheemse Europese bevolking. Verder ontdek je hier maar liefst acht seizoenen, de middernachtzon en het wereldberoemde noorderlicht. Wanneer je van adembenemend mooie natuur houdt, dan adviseren we je minimaal één keer in je leven Lapland te bezoeken. Sápmi, oftewel het Sami leefgebied, beslaat een regio die zich uitstrekt tot ver buiten de Zweedse grenzen. Arctic Europe begint in Noorwegen, loopt via Zweden en Finland tot zelfs een deel van Rusland. Je vindt er schitterende berggebieden, moerassen en talloze immense bossen. Ook de rivieren die richting de archipel van de Baltische Zee voeren zijn indrukwekkend om te zien. Bezoek je Zweeds Lapland in de zomer? Dan kun je waarschijnlijk genieten van de unieke middernachtzon. Dit fenomeen is precies zoals de naam doet vermoeden: je ziet om middernacht nog de gehele zon. Op de langste dag van het jaar, in de midzomerperiode, is het mogelijk de middernachtzon te zien aan het zuidelijk deel van de poolcirkel. Hoe dan ook, bij het middernachtlicht kun je zelfs ‘s avonds nog uitgebreid door de omgeving wandelen of een duik in het water nemen.

Poesta, Hongarije

Talloze Nederlanders zaten aan de buis gekluisterd toen de aflevering van Alex en Martina uitzond. Ik Vertrek liet zien hoezeer de overtuigde naturisten hun zinnen hadden gezet op een ‘blote-billencamping’ op de Poesta van Hongarije. Helaas zagen we in Ik Vertrek ook dat het stel geen vergunning kreeg van de lokale autoriteiten om een naturistencamping te beginnen. Daarom besloten ze hun plan aan te passen naar een spiritueel centrum met yoga-accommodatie en een eigen groentetuin. De uitzending zat boordevol hilarische momenten. Alex en Martina wilden hoe dan ook hun toekomst in Hongarije beleven. Als je eenmaal op de Poesta van Hongarije bent geweest, is dit ook zeker te begrijpen. De Poesta is gelegen ten oosten van de rivier de Donau en ten zuiden van het Hongaarse berggebied. Het is een graslandschap dat deel uitmaakt van de Grote Hongaarse Laagvlakte, een steppenlandschap en het grootste aaneengesloten Europese grasland. De Poesta wordt gekenmerkt door schitterende horizonten, tal van rivieren, ontspannen kuuroorden en diverse nationale parken. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Park Hortobágy. Een indrukwekkende belevenis op een immense open ruimte waarbij je onder meer kraanvogels en inheemse rundsoorten met hoornen ontdekt. Je bevindt je hier eveneens in het gebied waar ooit de wereldberoemde goulashsoep, lokaal ‘gulyás’, voor het eerst werd bereid. Herders voegden al hun etenswaar in een pot, voegden er paprika bij en een culinair fenomeen werd een feit. Daarnaast kun je in dit gebied ook het Tisza-meer bezoeken. Een stukje Europees ‘wildlife’ waar ook regelmatig sporters te vinden zijn. Het meer biedt dan ook de ideale gelegenheid om te zwemmen, varen, vissen en jetskiën. Rondom het meer is het heerlijk om te wandelen, te fietsen of om paard te rijden.

Lecce, Italië

In de Ik Vertrek-aflevering met vriendinnen Marieanne en Joëlle maken we kennis met het Italiaanse Lecce. Dit is een stad in het meest zuidelijke deel van de Italiaanse hak. Lecc ligt in de regio Apulië en heeft circa 90.000 inwoners. Hoewel Lecce in het binnenland ligt, bevinden de Ionische Zee en de Adriatische Zee zich op een relatief korte afstand van 10 à 20 kilometer. De vriendinnen besloten hier een Bed & Breakfast te starten. Na tal van opstartproblemen liet Ik Vertrek zien dat de verblijfaccommodatie Little Dolce tegenwoordig zeer in trek is, wat niet in de laatste plaats komt door de yogalessen die op het dakterras worden gegeven. Dat het dakterras het hele jaar door een geliefde plek is, komt door de bijzonder aangename temperaturen in Lecce. Zelfs in de winter blijft het kwik rond de 20 graden schommelen. Verder wordt Lecce wel ‘Florence van het zuiden’ genoemd en eveneens ‘de barokstad’. Het Piazza Sant’Oronzo bevindt zich in het stadshart. Vanaf dit plein kijkt Oronzo, de patroonheilige van Lecce, neer op de voorbijlopende mensen. Een absolute aanrader tijdens je bezoek aan Lecce is ook de Santa Croce. Maar liefst 150 jaar werd door tal van kunstenaars, zoals Giuseppe Zimbalo, Cesare Penna en Gabriele Riccardi aan de Santa Croce gewerkt. Er is genoeg herkenning van de barokstroming in de stad. Op de voorgevel alleen al, ontdek je talloze figuren en engeltjes. Binnenin kent de Santa Croce een meer renaissance-achtig interieur. Naast de Santa Croce bevindt zich de Il Convento dei Celestini. Dit is een celestijnenklooster dat veel soberder is vormgegeven dan de Santa Croce.

Alicante, Spanje

Een bijzonder verhaal in Ik Vertrek: Ingrid en Inma nemen ontslag en gaan eerst met een viskar op de markt hun geluk beproeven. Maar dit blijkt na verloop van tijd toch fysiek teveel zijn tol te eisen. Daarom besluiten ze naar het zuiden te emigreren, om in het kleine Spaanse dorpje Sagra een Bed & Breakfast te starten. Het dorpje is in de gelijknamige gemeente gelegen, in de provincie Alicante van de regio Valencia. In Ik Vertrek zien we dat Sagra in een werkelijk schitterende omgeving van Alicante gelegen is. De stad Alicante zelf is eveneens de moeite meer dan waard. Dit blijkt wel uit de vele toeristen die zich vooral in de zomer richting dit prachtig stuk Spanje begeven. Hoewel de gemiddelde temperatuur zo rond de 18 graden schommelt, stijgt het kwik in de zomer soms tot ver in de 30 graden. Een terrasje pakken in Alicante-stad is dan een heerlijke bezigheid. Daarnaast staat Alicante bekend om de prachtige stranden en kun je binnenin de stad een enorme dosis cultuur opsnuiven. Neem bijvoorbeeld de Basilica de Santa Maria. Dit is een basiliek die op de resten van een moskee uit de Islamitische heerschappij is gebouwd. De gotische bouwstijl is kenmerkend voor de laatmiddeleeuwse periode. De basiliek is tussen de 14e en 15e eeuw gebouwd. Eenmaal binnenin de Basilica de Santa Maria kijk je je ogen uit naar schitterende gedecoreerde kunststukken. Bijvoorbeeld het gouden altaar dat stamt uit de 18e eeuw. Andere bezienswaardigheden in Alicante stad die zeker de moeite waard zijn, zijn het Castillo de Santa Bárbara en Casco Antiguo. Laatstgenoemde is het historisch stadscentrum, boordevol bezienswaardigheden.

Tenerife, Spanje

Ronald en Girbe lieten in Ik Vertrek zien hoe zij een gezellig en gastvrij restaurant op het Spaanse Tenerife hebben neergezet. In HAPPAS kan heerlijk gegeten en gedronken worden en er is zelfs de mogelijkheid om Nederlandse sport te bekijken. Tenerife maakt deel uit van de Canarische Eilanden. Deze eilandengroep ligt op een afstand van ongeveer 400 kilometer voor de Marokkaanse kust in de Atlantische Oceaan. Tenerife is het grootste van de Canarische Eilanden en heeft circa 900.000 inwoners. Net als de andere eilanden kent Tenerife een vulkanische oorsprong, waarbij El Teide de grootste vulkaan is. Met een hoogte van 3718 meter is El Teide ook de hoogste berg van Spanje. Er is aan activiteiten en bezienswaardigheden op Tenerife zeker geen gebrek. Zo is het nationaal park rondom El Teide het bezichtigen zeker waard. Je vindt hier een enorme landschapsdiversiteit en uiteraard veel vulkaangesteente. Ook kun je hier genieten van een adembenemend mooi uitzicht van het punt de ‘mirador’. Je kijkt hier uit over vulkanisch gevormd gebied met rotsen en landschappen die een unieke groene kleur kregen door de zwavel. Verder is Tenerife zeer in trek bij zonliefhebbers. Dit komt doordat het subtropische klimaat een grote zongarantie biedt. Ideaal weer voor een zon-, zee- en strandvakantie dus. Kinderen halen hun hart op in Aqualand Costa Adeje. Dit is een fantastisch waterpark met waterglijbanen die namen dragen als Twister, Kamikaze en Tornado. Ook als volwassene beleef je hier een zeer vermakelijke tijd. Liever wat rustiger? Kies dan voor het ronddobberen op een luchtband in de Congo River. Wanneer je van dolfijnen houdt kun je bovendien iedere dag een dolfijnenshow bekijken die in het dolfinarium van het park wordt gegeven.

Algarve, Portugal

Dave en Anne uit Delft zijn in Ik Vertrek erg stellig: ze emigreren naar Portugal en keren nooit meer terug naar Nederland. In Ik Vertrek zagen we hoe ze in het plaatsje Moncarapacho in de gemeente Olhâo een Bed & Breakfast beginnen. De regio van de Algarve in Portugal is dan ook schitterend mooi. Niet voor niets is de Algarve de meest bezochte Portugese streek. De streek is gelegen in het zuidelijk deel van Portugal, pal langs de Atlantische Oceaan. De Algarve wordt onder meer gekenmerkt door de bijzondere afwisseling van idyllisch strandgebied en hoge rotspartijen. Daaromheen zijn talloze badplaatsen verrezen die variëren van intiem tot massaal waar het toerisme en sfeer betreft. Bovendien is de Algarve het hele jaar door een prachtige vakantiebestemming. Uiteraard geniet je in hartje zomer van warmere temperaturen, maar ook in het voor- en najaar is het er heerlijk toeven. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Albufeira. Deze badplaats is bekend van het uitgaansleven en je vindt er dan ook tal van barretjes, clubs en andere entertainmentvormen. Daarnaast kun je vanaf de jachthaven van Albufeira diverse boottochten maken die je langs de schitterende baaien van deze regio voeren. Een absolute aanrader. Voor de mooiste stranden in Albufeira kies je voor de Praia dos Pescadores en de Praia do Tunel. Ook Fisherman’s strand is de moeite gegarandeerd waard. Heb je altijd al een kasteel van dichtbij willen bekijken? Ga dan naar Silves en bezoek Castelo dos Mouros. Dit kasteel is bovenop een berg gelegen en rondom het kasteel bewijzen tal van opgravingen dat sommige delen uit de 8e eeuw dateren. Eenmaal in Silves kun je ook het kurkmuseum bezoeken. In Fábrica do Inglês vind je een archief, een prachtige tuin, een kinderpark en een sfeervol terras.

Hessen, Duitsland

De zusjes Petra en Astrid verruilen in Ik Vertrek het Brabantse leven voor een pension in het Duitse Germerode. Germerode is in de Duitse regio Hessen gelegen. Dit is een deelstaat in Midden-Duitsland met Wiesbaden als hoofdstad. De grootste stad van Hessen is echter Frankfurt am Main. Omdat deelstaat Hessen niet zo heel ver van de Nederlandse grens ligt, is dit jaarlijks een populair vakantiegebied. Daarbij is het zeer in trek bij natuurliefhebbers, want daarvoor zijn er genoeg natuurgebieden in Hessen. Er zijn tal van parken die veelal vrij toegankelijk zijn en waarvan sommige een plek op de UNESCO werelderfgoedlijst hebben weten te veroveren. Verder vind je veel kuuroorden in deze omgeving waar je heerlijk tot ontspanning kunt komen. Ook een bezoek aan de pittoreske kleine dorpjes met af en toe nog een vakwerkhuisje verdient onze aanbeveling. In het heuvelachtige landschap waan je je als in een Duits sprookje. Voor een dagje uit naar een prachtige Duitse stad kun je onder meer kiezen voor Frankfurt. In deze grootste stad van Hessen wonen circa 600.000 personen, maar doordeweeks zijn hier wel een miljoen personen aanwezig. Dit komt doordat Frankfurt het financieel centrum van Duitsland is. Een van de redenen waarom moderne wolkenkrabbers hier afgewisseld worden met tal van historische bezienswaardigheden. Wat bijvoorbeeld te denken van de Sint-Paulskerk, de Frankfurter Dom en de Alte Oper? Laatstgenoemde is een voormalig operagebouw en doet tegenwoordig dienst als sfeervolle concertzaal. De bouw van de Alte Oper dateert uit de neorenaissanceperiode, tussen 1877 en 1880. Kortom, in Hessen is een grote diversiteit aan activiteiten en bezienswaardigheden te vinden.

Wiltz, Luxemburg

We maken kennis met prachtig mooi Luxemburg in de Ik Vertrek-aflevering met pedicure Judith uit Loosdrecht. Zij emigreert in Ik Vertrek naar het pittoreske plaatsje Tarchamps waar ze een camping overneemt met circa honderd staplaatsen, een restaurant en een zwembad. Vriend Patrick financiert dit voor haar en hartsvriendin Ilona gaat mee voor de nodige ondersteuning op administratief vlak. In Tarchamps, dat in het Luxemburgs ‘Ischpelt’ wordt genoemd, treft het drietal circa 300 bewoners. Het dorpje is gelegen in de Lac de la Haute-Sûre gemeente, van het Wiltz kanton. Ook de stad Wiltz is zeker de moeite waard wanneer je naar deze schitterende omgeving reist. De stad bevindt zich in het centrum van het Ardennen gebied. Hier tref je talrijke beboste heuvels en rustgevende dalen aan. Je ontdekt de schoonheid het beste te voet, rondom het natuurpark Boven-Sûre. De bovenstad van Wiltz is gelegen op een door een kasteel gedomineerd plateau. Dit kasteel dat in tijden van weleer werd bewoond door de graven uit Wiltz is in renaissancestijl gebouwd. Het kasteel vormt het decor van het jaarlijkse theaterfestival en openluchtconcert. Daarnaast bevindt zich hier het informatiecentrum van de stad en het museum ‘Slag om de Ardennen’. Dit museum is gericht op de oorlogsperiode december 1944 tot januari 1945. Op 21 januari werd Wiltz definitief bevrijd. Ook vind je in het kasteel het ‘Bierbrouwmuseum’. In dit nationale museum voor de kunst van het bierbrouwen kunnen bierliefhebbers hun hart ophalen. Het kasteel heeft een heuse microbrouwerij dat zich in de voormalige stallingen bevindt. Ook vind je er een museumdeel dat is gewijd aan de historie van het leerlooien.

Paramaribo, Suriname

Een aangrijpend verhaal in Ik Vertrek toen het televisieprogramma de familie Trustfull volgde tijdens hun emigratieavontuur naar Suriname. We zagen in Ik Vertrek hoe de broers Paul en Roy hun leven lang aan auto’s hadden gesleuteld en net buiten Paramaribo een garagebedrijf wilden opstarten. Samen met hun familie gingen ze in de hoofdstad van Suriname wonen. Paramaribo ligt aan de westoever van de rivier die ook de naam Suriname draagt. De stad ligt op een afstand van circa 10 kilometer van de zee. Er is hier een breed scala aan historische bezienswaardigheden te vinden. Paramaribo werd gesticht door Nederlanders in het jaar 1613 waarna het al snel in Engelse handen viel. De Engelse heerschappij duurde tot 1667 toen Nederlanders Suriname weer wisten te heroveren. Paramaribo werd gebouwd rond fort Zeelandia. Dit was een verdedigingswerk dat erg belangrijk was voor de Nederlanders. Hoewel dit verdedigingswerk een nogal roerige historie kent, kun je het nog uitstekend bewonderen in het stadshart van Paramaribo. Rondom fort Zeelandia tref je vandaag de dag typische Nederlandse straatnamen aan zoals Heerenstraat en Gravenstraat. Omdat het indertijd een kostbare aangelegenheid was om stenen uit Europa naar Suriname te vervoeren, zijn de meeste huizen en gebouwen uit hout opgetrokken. Dit geldt niet voor de overheidsgebouwen. Deze zijn stuk voor stuk gemaakt van steen. In Paramaribo ontdek je zodoende gebouwen als het gouverneurspaleis, het Hof van Justitie en ook het ministerie van Financiën. Wandelend door het oude stadscentrum van Paramaribo waan je je in een enigszins magische wereld. Er valt dan ook ontzettend veel te zien en te genieten in deze prachtige stad in typisch Caribische sfeer.