Indonesië
     
 

Indonesië

De laatste decennia is Indonesië uitgegroeid tot één van de meest populaire vakantielanden ter wereld. Het is het grootste archipel ter wereld. Het land bestaat namelijk uit een kleine 15.000 verschillende eilanden. Overigens wonen er ruim 258 miljoen mensen in het land waarmee het één van de grootste landen ter wereld is qua inwonersaantal. Toeristen kijken hier hun ogen uit. Niet alleen de unieke cultuur waar je op de verschillende eilanden kennis mee maakt. Denk bijvoorbeeld aan Java, Bali en Sumatra. De hoofdstad van het eiland is Jakarta, een miljoenenstad waar op zichzelf al genoeg te zien en te doen is om voor een volledige vakantie. Het meest bijzondere aan het land is echter de ongelooflijk veelzijdige natuur en de rijke historie en cultuur van het land. Op ieder eiland zijn de omstandigheden net weer anders waardoor je er unieke flora en fauna aantreft die je op een ander eiland weer niet vindt. De cultuur is sterk bepaald door het handelsverleden van het land. Het land is namelijk al tijden lang een erg belangrijke handelsregio waardoor er verschillende uitheemse culturen invloed hebben uitgeoefend op Indonesië. En dat is vandaag de dag nog steeds goed te zien. Wellicht is dat ook de reden dat er nauwelijks een gemeenschappelijke cultuur is in het land. Ieder eiland heeft weer eigen unieke gewoonten en gebruiken en een eigen verhaal een rijke historie. Je kunt vakantie vieren op ontzettend veel verschillende eilanden van de archipel, maar je kunt natuurlijk ook gewoon rondtrekken. Het is geen toeval dat het land de laatste jaren ongekend populair is bij vele backpackers. Naast de bijzondere cultuur en de veelzijdige natuur, zijn er ook voor de liefhebbers van spannende activiteiten veel mogelijkheden. Elke willekeurige watersport is hier te beoefenen waarbij er verschillende prachtige surflocaties zijn. Er heerst op de meeste eilanden een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar 30 graden. Het jaar is grofweg op te delen in twee seizoenen: een droge periode én een regentijd. Er zijn vele zeldzame dieren in Indonesië te vinden waaronder enkele zeldzame. Denk bijvoorbeeld aan de Javaanse neushoorn of de Sumatraanse tijger. Ook orang-oetans komen er in groten getale voor.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Na Brazilië is Indonesië het land met de grootste biodiversiteit van de wereld. Natuurliefhebbers kijken hier dan ook hun ogen uit. Er zijn op de archipel ontzettend veel verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. Zoveel zelfs, dat het tijdens een vakantie onmogelijk is om alles te bezoeken, tenzij je maanden op rondreis gaat. Natuurlijk zijn er bezienswaardigheden die je echt niet mag missen tijdens je reis. Weet je eigenlijk al precies welke dingen je absoluut gaat bezoeken? Sommige mensen maken vooraf al een soort lijstje met plaatsen waar ze tijdens hun vakantie heen gaan. Dat doet echter lang niet iedereen en juist doordat er zoveel te zien is, is het tijdens je vakantie in Indonesië lastig kiezen. Om je alvast een eindje op weg te helpen, hebben we speciaal voor jou een aantal bezienswaardigheden in dit land geselecteerd die een fantastische indruk op je zullen maken!

 

Sumatra

Liefhebbers van natuur kunnen dit eiland in Indonesië simpelweg niet negeren. Het landschap is ontzettend divers met bijzondere en imposante vulkanen, een groot tropisch regenwoud en een unieke onderwaterwereld. De mens greep hier nog nauwelijks in, waardoor de natuur op Sumatra ongelooflijk puur is. Beklim een vulkaan en raak onder de indruk van het prachtige uitzicht dat je vanaf hier over het eiland hebt of ga met een gids duiken of snorkelen rondom het eiland. Je treft gegarandeerd verschillende koraalriffen en vissen in alle kleuren van de regenboog. Op het eiland ligt ook het Gunung Leuser National Park een groot stuk regenwoud waar vooral heel veel apen leven. Maak een trektocht van meerdere dagen door deze jungle en kom oog in oog te staan met orang-oetans, olifanten of zelfs tijgers. Ga echter nooit zelfstandig op stap maar alleen met georganiseerde trektochten! Op Sumatra ligt overigens het grootste kratermeer van het land en zelfs het grootste ter wereld. Lake Toba is ooit ontstaan na een enorme vulkaanuitbarsting en inmiddels is er op en rondom het meer van alles te beleven. Ook de oorspronkelijke bewoners, de Toba Batak, wonen hier nog steeds. Een veel bezocht stadje op dit bijzondere eiland is Bukkitinggi. Dat heeft voornamelijk te maken met de strategische ligging van het stadje. Er liggen namelijk verschillende bijzondere bezienswaardigheden in de buurt die je tijdens je vakantie in Indonesië eigenlijk niet mag missen. Vanuit het stadje worden bijvoorbeeld dagelijks bijzondere tochten georganiseerd naar verschillende vulkanen en kraters. Ook zijn er in de directe omgeving prachtige wandeltochten te maken. Wist je trouwens dat de grootste bloem ter wereld ook hier te vinden is? De Rafflesia Arnoldii, zoals deze bloem heet, bloeit en groeit in buurt van Bukkitinggi. Opvallend aan deze stad is dat je ook goed kunt zien dat Nederland hier vroeger veel invloed heeft gehad. Op dit bijzondere eiland zie je overigens niet alleen vulkanen en natuur. Er zijn verschillende dorpjes en steden waar je kennis maakt met de gastvrije plaatselijke bevolking en waar je heerlijk kunt eten.

 

Way Kambas National Park

Een uniek en bijzonder paradijs midden in de rimboe. Dat is hoe Way Kambas National Park het beste omschreven kan worden. Het is een van de kleinste nationale parken in het land en wellicht zien mensen het daardoor ook snel over het hoofd. Toch is dit 130.000 hectare grote gebied in de provincie Lampung zeker de moeite van een bezoek waard. Hier leven vandaag de nog vele Sumatraanse olifanten. Het is niet verstandig om ze in je eentje op te zoeken, omdat deze olifanten soms gevaarlijk kunnen zijn. Ga daarom altijd met een tocht of excursie mee. Dat is sowieso verstandig wanneer je de natuur in wil. Het Way Kambas National Park bestaat voornamelijk uit laagland dat doorloopt tot aan de kust. Het is een uniek stukje natuur omdat in de rest van het land ruim 80 procent van de laagland regenwouden is veranderd in secondary bossen of grasland, onder meer onder invloed van de mens. In dit nationaal park is dat echter niet het geval, waardoor het zeker de moeite waard is. Hoewel er veel verschillende soorten bossen in het gebied te vinden zijn, is het niet dichtbegroeid. Daardoor is het nog eenvoudiger om de wilde dieren te spotten die hier leven en reken maar dat dit er ontzettend veel zijn. Er leven bijvoorbeeld alleen al meer dan 300 verschillende soorten vogels in het natuurgebied en dat is zelfs voor de meest nuchtere vogelliefhebber reden om enthousiast te worden. Opvallend is dat er onder al die vogels meerdere soorten zijn die op dit moment met uitsterven zijn bedreigd en die alleen nog in dit park leven. Er leven in het kleinste nationale park overigens ook nog genoeg andere dieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van Sumatraanse neushoorns of de altijd leuke en grappige makaken? Verder heb je tijdens een tocht door dit bijzondere gebied de kans om luipaarden, hagedissen, wilde varkens en nog veel meer dieren tegen te komen. Het Way Kambas National Park maakt je reis helemaal compleet.

 

Bali

Bali is het meest toeristische én meest populair eiland. Alles op dit eiland van ruim 5000 vierkante kilometer is dan ook gericht op toeristen. Er zijn prachtige stranden, heerlijk helder water en ook landinwaarts is er van alles te zien en te beleven. Bezoek één van de honderden verschillende hindoetempels of maak een bijzondere excursie door de natuur van het eiland. De mooiste stranden van het land zijn te vinden op Bali. Alleen hiervoor al komen jaarlijks duizenden toeristen naar het eiland. De stranden zijn schoon, ruim en lopen op veel plaatsen direct over in de bijzondere natuur. Ook de onderwaterwereld rondom het eiland is uniek waardoor het een hotspot is voor duikers en snorkelaars. Andere watersporten zoals (kite)surfen en zeilen zijn ook erg populair op het eiland. Het zou echter een belediging voor dit eiland zijn door te stellen dat het vooral geschikt is voor mensen die zoeken naar een mooie strandvakantie. Ook cultuurliefhebbers vermaken zich hier namelijk opperbest. Hoewel de grote steden van Bali zich in de loop der tijd aangepast hebben aan het toerisme, kun je buiten deze steden nog de authentieke cultuur van het eiland proeven. Er zijn weinig eilanden waar je zo veel bijzondere hindoeïstische tempels vindt als op Bali. Bovendien staan vrijwel al deze tempels open voor bezoek en kun je met een gids op de meest bijzondere plaatsjes van Indonesië komen. De allergrootste en meest bijzondere tempel van het eiland is de Pura Besakih. Alleen de locatie van het imposante bouwwerk is al bijzonder aangezien het tegen de hellingen van een vulkaan aan is gebouwd. Ook de liefhebbers van natuur komen op Bali volop aan hun trekken. Dit eiland telt namelijk vele vierkante kilometers tropisch regenwoud. Daar leven niet alleen ontzettend veel verschillende dieren, er is ook een enorme diversiteit aan planten en bomen. Alleen op Bali zijn meer plantensoorten dan in heel Europa. Er leven luipaarden, wilde zwijnen én ontzettend veel reptielen. Ook is de kans groot dat je apen tegenkomt en lever er ontzettend veel verschillende soorten vogels waaronder bijzondere papegaaien.

 

Borobudur

Het is misschien wel de grootste en meest bekende trekpleister. Borobudur is een tempel in midden Java op ongeveer 40 kilometer afstand van de stad Yogjakarta. Het is een enorm bouwwerk dat je al van grote afstand kunt zien liggen omdat het boven de omringende bossen en rijstvelden uitsteekt. Overigens ligt de meest actieve vulkaan van heel Indonesië, de Merapi, in de directe omgeving van de tempel. De Borobudur tempel is een zeer imposant en indrukwekkend bouwwerk dat waarschijnlijk stamt uit de achtste eeuw. Er zijn maar liefst negen verschillende etages in de tempel die de boeddhistische kosmos vertegenwoordigen. Doordat de tempel zo groot is, heb je ruim de tijd nodig om alles goed te kunnen bekijken. Als je door het enorme complex dwaalt, zul je jezelf meer dan eens afvragen hoe dit indrukwekkende bouwwerk ooit tot stand gekomen is in een periode waarin alles met de hand gemaakt moest worden. Nog bijzonderder is wellicht dat dit tempelcomplex in Indonesië nog steeds overeind staat. De regio heeft in het verleden namelijk te maken gehad met onder andere bomaanslagen en zware aardbevingen. In 1985 was er zelfs een gerichte bomaanslag waarbij er negen stoepa’s werden vernietigd. Hoewel er over de bouw van Borobudur niet zo heel veel bekend is, bevestigen meerdere bronnen dat men er maar liefst 80 jaar over gedaan heeft voordat het gebouw daadwerkelijk stond. Dat is niet zo vreemd ook. Het gebouw heeft namelijk een enorme oppervlakte en er is voor de bouw ruim 56 duizend kubieke meter steen gebruikt. Overigens is deze tempel niet altijd zichtbaar en bekend geweest. Hij heeft namelijk eeuwen onder de begroeiing en de as verborgen gelegen voordat de Nederlander H.C. Cornelis tijdens een expeditie in Indonesië de tempel herontdekte. Dat was in het jaar 1814. Er waren maar liefst 200 man nodig die maanden gewerkt hebben om dit bijzondere gebouw vrij te krijgen. Omdat er zoveel toeristen op de Borobudur tempel afkwamen, waarschuwden experts dat dit enorme gevolgen kon gaan hebben voor de tempel. Gelukkig is de tempel in de jaren zeventig volledig gerestaureerd en staat deze sinds 1991 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

     

Plaatsen

Indonesië telt ruim 14 duizend verschillende eilanden en op enkele uitzonderingen na zijn deze ook allemaal bewoond. Er zijn slechts twee landen op de wereld waar meer mensen wonen dan in Indonesië. Het is dan ook meer dan logisch dat er meerdere miljoenensteden in het land te vinden zijn. In totaal zijn er in het land acht steden te vinden met meer dan een miljoen inwoners. Uiteraard is in deze steden van alles te zien en te beleven, net als in de wat kleinere steden. Hoofdstad Jakarta en andere grote steden zoals Padang, Bandung, Medan en Jogjakarta zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Je leert hier niet alleen de typische cultuur van de verschillende eilanden kennen, maar je treft hier ook nog eens talloze voorzieningen en mogelijkheden. Daardoor is een bezoek aan één of meerdere van deze steden uiteraard erg populair. Deze drie steden mag je écht niet missen!

Jakarta

Jakarta is de hoofdstad en de bezienswaardigheden zijn talrijk. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje Kota Tua, en oud stadsgedeelte waar je nog echt de authentieke sfeer van Jakarta proeft. Wandel langs de talloze mobiele eetkraampjes en raak onder de indruk van de feestelijke sfeer door de harde muziek en de talloze kleurrijke vlaggetjes. Kota Tua is ook een prima startplaats als je de grote musea van de hoofdstad van Indonesië wil bezoeken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Museum Wayang, Historisch Museum Jakarta en Museum Bahari. Nét buiten Jakarta ligt overigens een hele bijzondere eilandengroep met misschien wel de mooiste stranden van het land. Pulau Seribu is niet heel bekend onder toeristen maar als je in Jakarta bent, is het zeker aan te raden de talloze eilanden aan te doen. Ieder eiland beschikt over een prachtig strand en tussen de eilanden vind je de perfecte locatie om te snorkelen of te duiken. Vanuit de Marina Ancol haven in Jakarta is het slechts 30 minuten varen naar het dichtbijzijnste eiland. Houd je van winkelen? Dan is Jakarta één van de beste steden om heen te gaan. Indonesië doet er alles aan om van de stad een aantrekkelijke shopbestemming te maken. Er blijven maar overdekte winkelcentra bij komen. Je kunt je hier dus uren en dagen vermaken met het rondslenteren door winkelcentra en leuke koopjes op de kop tikken! In de maanden juni en juli wordt de inmiddels wereldberoemde Jakarta Great Sale georganiseerd waarbij producten tegen kortingen van soms wel 70% worden verkocht. Overigens organiseert men in Jakarta ook talloze traditionele markten. Hier koop je verse groenten en fruit, maar er zijn bijvoorbeeld ook vismarkten of zelfs speciale koekjesmarkten. Op de Monas, een Nationaal Monument van Indonesië, heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.

Padang

Padang ligt in West-Sumatra en beschikt over de grootste haven van de westkust. Tijdens je vakantie in Indonesië kun je eigenlijk niet om deze stad heen. Er is namelijk ontzettend veel te doen én te beleven. Bezichtig prachtige historische architectuur of maak kennis met de unieke cultuur van de Minangkabau. Ook is er in het Kerinci Sebat National Park volop natuur te vinden. Wanneer je de oorspronkelijke cultuur wilt ontdekken is het zeker aan te raden om het Provinciaal Museum van Padang te bezoeken. Het behoort tot de mooiste musea van Indonesië onder meer omdat het pand waarin het museum gevestigd is, gebouwd is in de traditionele Minangkabau stijl. Bezichtig in het museum talloze objecten uit het verleden. Ook moderne kunst is echter aanwezig. In Padang vind je overigens ook het Chinatown. Kampung Cina heeft prachtige gebouwen die nog gebouwd zijn in de stijl van de oude stadsarchitectuur. Verder vind je in de huizen nog herinneringen aan de Nederlandse koloniale tijd bij verschillende warenhuizen. Slenter rond in de haven en laat jezelf betoveren door de legende over Malin Kundang bij de groep rotsen waar deze legende over gaat, of ontspan volledig op één van de vele stranden in de stad. De meest populaire en mooiste stranden vind je in het noorden van Padang. Houd wel in gedachten dat het op zondag vaak ontzettend druk is op deze stranden. Net als in heel Indonesië is ook in Padang de onderwaterwereld ontzettend indrukwekkend. Doordat er verschillende baaien zijn waar het water erg rustig is, kunnen ook beginners er prima duiken en snorkelen. Dat is veel andere plaatsen niet het geval. Daardoor is de stad erg populair bij mensen die willen leren duiken of toeristen die zonder al te veel moeite de mooie onderwaterwereld wil bekijken.

Jogjakarta

Jogjakarta is op Bali na de meest bezochte toeristische bestemming. Dat heeft vooral te maken met de diversiteit van de stad. Je dompelt jezelf hier volledig onder in cultuur, maar er is ook bijzondere natuur en je kunt er talloze activiteiten ondernemen. Met de Borobudur Tempel vind je hier de allermooiste tempel. De mooiste tijd om deze tempel te bezoeken is ‘s morgens vroeg bij zonsopgang. Je moet dan wel erg vroeg uit bed, aangezien de zon in Indonesië rond 05:00 uur opkomt. Dat is het adembenemende zicht echter meer dan waard. Een ander hoogtepunt van Jogjakarta is Kraton. Dit is het historische paleis van de Sultan dat inmiddels bijna 250 jaar oud is. In de achttiende eeuw is er in ruim dertig jaar over gedaan om dit indrukwekkende paleis te bouwen. Volg een unieke rondleiding door het paleis en sluit dit af met een bezoek aan het Tamansari Water Caste, het voormalige badhuis van de Sultan. Wanneer je in Jogjakarta bent, is de hoofdstraat van de stad eigenlijk niet te missen. En je wil Malioboro Street ook helemaal niet missen. Het is de meest populaire marktstraat van het land met talloze kraampjes. Koop voor weinig geld de leukste sieraden en tassen of schaf traditionele Batik producten aan. Je vindt in Malioboro Street ook vrijwel alle streetfood die in Indonesië beschikbaar is. Hoewel er vele tempels in en rondom Jogjakarta zijn, mag je het Prambanan Tempelcomplex echt niet missen. Dit zijn zes tempels waarvan de hoofdtempel een hoogte heeft van maar liefst 47 meter. Je ziet de tempels al van veraf boven het landschap uitsteken. Ga mee met een tour zodat je alles te weten komt over dit tempelcomplex. Ook de rondom liggende tuinen zijn erg indrukwekkend.

 

Inwoners

Hoewel Indonesië uit ontzettend veel verschillende eilanden bestaat, woont het grootste gedeelte van de inwoners op de bekende eilanden. Zo woont maar liefst 70% van de totale bevolking op Java. Jakarta heeft veel minder inwoners maar doordat het eiland zo klein is, een hele hoge bevolkingsdichtheid. Er wonen hier per vierkante kilometer maar liefst 16.000 mensen. Er zijn weinig plaatsen op de wereld waar dit hoger ligt. Hoewel er, verdeeld over de vele eilanden, zo’n 300 verschillende etnische groepen leven, kan de bevolking globaal in drie groepen worden verdeeld: Madoerezen, Maleiers en Balinezen. Toch zijn er veel meer duidelijk te onderscheiden etnische groeperingen in Indonesie te vinden. Dat zie je niet alleen aan cultuur en gewoonten, maar ook zeker aan de fysiek verschillen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lichaamsbouw, gelaatstrekken, maar ook huidskleur en haartype. Deze verschillen zijn eenvoudig te verklaren doordat er in het verleden verschillende migratiegolven in Indonesië zijn geweest. Zowel vanuit Azië als uit Afrika zijn er veel mensen naar het land getrokken om zich hier te vestigen. Veelal kleine bevolkingsgroepen uit Azië kwamen het land binnen en vermengende zich in de loop der tijd met de Australoide bevolking die hier eerst woonde. Vandaag de dag is er overigens nauwelijks nog iets overgebleven van deze oorspronkelijke bevolking. Toch zijn er wel bevolkingsgroepen die al eeuwen lang in Indonesië leven en die daardoor ook tot de traditionele bevolking van het land gerekend worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Papoea’s die tot de Melanesische groep behoren. De grootste etnische subgroep in het land zijn de Chinezen. Ze wonen voornamelijk in de grote (haven)steden en behoren tot de meest kapitaalkrachtige mensen van Indonesië. Mede daardoor is de verhouding tussen de Chinezen en overige inwoners van het land niet altijd ideaal.

 

Talen

Door de vele etniciteiten en achtergronden worden er veel verschillende talen gesproken. Opvallend is dat de officiële taal van de republiek het Bahasa Indonesia is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts zeven procent van de bevolking in het land deze taal als moedertaal heeft. Dat wil overigens niet zeggen dat ze het niet spreken. Veel van de andere lokale taalvormen zijn namelijk een verbastering van deze taal. Hoewel er meer dan 300 verschillende lokale en regionale talen worden gesproken, lijken deze erg op elkaar en kunnen de meeste inwoners van het land elkaar prima verstaan. Op Java worden bijvoorbeeld al twee verschillende talen gesproken: het Jakartaans en het Javaans. De Molukken hebben hun eigen taal, die erg veel op het Maleis lijkt. Inheemse stammen zoals de Papoea en de Kalimantan spreken weer andere talen. Wanneer ze met elkaar spreken, kunnen de meeste mensen echter moeiteloos overschakelen op het Bahasa Indonesia. De officiële taal wordt daarom voornamelijk gebruikt in het zakenleven en op bestuurlijk niveau. Ook maken overheid en officiële instanties gebruik van het Bahasa. De taal is overigens gebaseerd op het Maleis. Die taal is al eeuwenoud en werd voornamelijk als handelstaal gebruik. Toen Indonesië in 1945 onafhankelijk werd, koos met het Bahasa als officiële taal. Overigens betekent het feit dat de taal veel overeenkomsten heeft met het Maleis niet dat andere talen er geen invloed op hebben gehad. Er zijn namelijk meerdere talen die het Bahasa hebben beïnvloed. Portugees, Nederlands en Chinees hebben de grootste invloed gehad. Je komt bijvoorbeeld verschillende Nederlandse woorden in het Bahasa tegen waaronder kopi(koffie), bis(bus) en polisi(politie). Het Bahasa is één van de meest eenvoudige talen om te leren.

 

Vervoer

Omdat Indonesië ontzettend groot is én uit talloze eilanden bestaat, is het soms nodig om creatief te zijn met vervoer. Waar je in vele andere landen het hele land kunt doorkruisen met openbaar vervoer zoals bus en trein, is dit in Indonesië simpelweg niet mogelijk. Op de verschillende grote eilanden van het land zoals bijvoorbeeld Java, zijn wel prima busverbindingen en reis je ook eenvoudig en goedkoop met de trein. Het treinennetwerk op deze eilanden is prima waardoor je snel over het hele eiland kunt reizen. Zorg er wel voor dat je vooraf al een kaartje reserveert omdat het erg druk kan zijn. Er rijden op de verschillende eilanden van Indonesië ook minbusjes, ‘Bemo’ genoemd. Ze brengen je voor weinig geld overal naar toe, al rijden ze wel op vaste routes. Wanneer je echt goed vervoer wilt hebben in Indonesië kun je het beste kiezen voor privé vervoer. Op de meeste eilanden is het mogelijk om een auto of busje met chauffeur te regelen. Die chauffeur is aan te raden omdat het verkeer een chaos is en omdat de chauffeur ook direct als gids kan dienen. Dit gaat echter alleen maar over het vervoer óp een eiland. De meeste mensen die naar Indonesië op vakantie gaan willen echter het liefst meerdere eilanden bezoeken. Voor het vervoer tussen verschillende eilanden heb je eigenlijk maar twee keuzes: per boot of per vliegtuig. Per boot kun je lang niet overal komen. Vaak is het mogelijk om van het ene eiland naar de meest dichtstbijzijnde eilanden te varen, waar je dan weer de boot naar het volgende eiland kunt nemen. Als je direct naar een eiland wil dat veel verder in het land ligt, kun je het beste het vliegtuig nemen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg goedkope en goede binnenlandse vluchten!

 

Keuken

Omdat er zoveel verschillende eilanden culturen zijn, kun je eigenlijk niet spreken over dé keuken van Indonesië. Hoewel er natuurlijk wel veel overeenkomsten zijn te vinden in de gerechten die op de diverse eilanden worden geserveerd, vind je talloze variaties en regionale specialiteiten. Het allerbelangrijkste ingrediënt van vrijwel ieder gerecht is rijst. Dit is het hoofdbestandsdeel van vrijwel ieder gerecht. Opvallend is dat men de rijst niet kookt, maar bakt of stoomt. Proef het wereldberoemde gerecht Nasi Goreng. Deze gebakken rijst met sajoer, vlees of vis en eieren eten mensen over de hele wereld. Nergens is het echter zo lekker als in Indonesië zelf. Men maakt overigens ook veel gebruik van producten van sojabonen, atjar en natuurlijk sambal. Kruiden zijn ongekend populair en worden veelvuldig gebruikt bij het bereiden van de vele verschillende gerechten. De meest populaire kruiden zijn komijn, gemberwortel, citroengras en laos. Ook knoflook en uien vind je in vrijwel ieder gerecht terug dat uit de Indonesische keuken komt. Veel gerechten worden verder op smaak gebracht met ketjap of kokosmelk. Als je dacht dat ze hier iedere dag een uitgebreide rijsttafel eten, zit je mis. Alleen bij feestelijke gelegenheden gebeurt dit. Qua vlees kom je soms bijzondere dingen tegen op de eilanden van dit archipel. Zo zijn er plaatsen waar het eten van hondenvlees meer dan normaal is. Varkensvlees kom je daarentegen juist weer nauwelijks tegen in Indonesië. Dat komt voornamelijk doordat de islam de belangrijkste godsdienst van het land is. Het eten van varkensvlees is binnen de islam verboden. Natuurlijk vind je de traditionele gerechten die we van thuis kennen ook in talloze variaties terug. Denk daarbij aan bami, babi pangang of nasi. Laat je verrassen en probeer eens iets totaal nieuw!

 

Veiligheid

Het is een erg veilig land. Waar vroeger op de eilanden nog wel eens het gevaar van aanslagen aanwezig was, is de kans daarop vandaag de dag nihil. Reis dus met een gerust hart af naar Indonesië. Zeker op de drukke toeristische plaatsen is altijd veel politie aanwezig. Natuurlijk vind je in het land wel kleine criminaliteit. Dat komt immers overal op de wereld voor. Wees dus, met name in grote steden, goed op je hoede voor zakkenrollers. Let ook ten alle tijden goed op tassen en eventuele fotocamera’s. Favoriete locaties van deze kruimeldieven zijn drukke plaatsen tussen gedrang. Denk daarbij bijvoorbeeld aan markten maar ook trein- en busstations. Een handige tip is op vooraf de app ‘SOS op reis’ te downloaden. Wanneer er dan iets gebeurt, heb je meteen alle telefoonnummers bij de hand die nodig zijn. Draag nooit teveel contant geld of belangrijke papieren op zak. Het is verstandiger om deze in de kluis van je hotel te bewaren. Daarnaast kun je beter geen opzichtige dure sieraden dragen. Verdeel het geld en de pasjes die je wél bij je draag over verschillende zakken zodat je niet in één keer alles kwijt bent. Er zijn twee regio’s in Indonesië waar je op advies van het ministerie van Buitenlandse zaken beter niet heen kunt gaan vanwege de onveilige situatie: Timika en Puncak Jaya, beide in de provincie Papua. Daarnaast zijn er nog een aantal regio’s, waar het niet direct gevaarlijk is maar waar je wel uit moet kijken. Dit zijn de regio’s Aceh, Noord-Molukken, Ambon en Centraal-Sulawesi. Hoewel er op deze locaties in Indonesië geen direct gevaar heerst, moet je wel voorbereid zijn op mogelijke spanningen. Ga hier alleen overdag heen en zorg dat je vooraf via een gids op de hoogte bent van de huidige situatie.

 

Medische info

Aangezien er een tropisch klimaat heerst, is de kans aanwezig dat je ziek wordt. De vochtige warmte is namelijk een uitstekende voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Een goede voorbereiding en bewust omgaan met gezondheidsrisico’s is noodzakelijk. Ga voor je reis naar een huisarts of de GGD. Zij weten of en welke inentingen je nodig hebt wanneer je op reis gaat. In de meeste gevallen worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP aangeraden. Wanneer je langer dan twee weken gaat, is ook een inenting tegen buiktyfus verstandig. De gezondheidszorg in Indonesië zelf is gemiddeld tot goed. De ziekenhuizen zijn hygiënisch maar als je écht op zoek bent naar goede medische zorg kun je beter naar een privékliniek gaan. Opvallend is dat de meeste (grote) hotels ook een eigen hoteldokter hebben. Hier kun je terecht met alledaagse kwaaltjes en pijntjes en deze kan ook beoordelen of het noodzakelijk is om naar een ziekenhuis of gezondheidscentrum te gaan. De ziekenhuizen zijn vooral te vinden in de grote steden en de daarbuiten is de medische zorg soms behoorlijk beperkt. Hoewel ieder dorp een eigen gezondheidscentrum heeft, is ingewikkelde medische hulp daar niet mogelijk. Sluit een goede verzekering af voor het geval je met zorgkosten te maken krijgt. Houd er ook rekening mee dat je de medische zorg contant moet betalen. In bepaalde delen van het land komt malaria voor. Vooral de Sunda eilanden vormen worden soms geteisterd door deze parasiet. Bedenk ‘s avonds je armen en benen en gebruik muggenmiddelen op basis van DEET. Op toeristische eilanden als Java en Bali is de kans overigens klein dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt.

 

Visum

Vroeger waren de visumregels behoorlijk streng. Sinds een aantal jaren zijn deze regels gelukkig versoepeld. Je hebt namelijk geen visum meer nodig wanneer je als toerist maximaal 30 dagen in Indonesië verblijft. Je dient wél over bewijs te beschikken dat je binnen die periode weer weg gaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je retourticket. Overigens dien je wel via één van de negen officiële toegangspoorten het land binnen te komen. Dit zijn een aantal zeehavens en vliegvelden die door de overheid vastgesteld zijn. Als je langer dan 30 dagen als toerist naar Indonesië wil, maak je gebruik van een Visa on Arrival. Deze verleng je eenvoudig bij een immigratiekantoor. Het is ook mogelijk om een visit visum aan te vragen. Daarmee mag je zestig dagen in het land verblijven. Wanneer je naar Indonesië gaat, moet je paspoort overigens nog minimaal zeven maanden na je aankomst in het land geldig zijn. Ook moet het paspoort beschikken over twee lege visumpagina’s die tegenover elkaar liggen. Je kunt eenvoudig online een visum aanvragen bij de ambassade van het land. Daarvoor moet je bijvoorbeeld een vragenformulier invullen. Houd er wel rekening mee dat de ambassade op afspraak werkt via een online systeem. Daardoor kan het tot vier weken duren voordat je visum daadwerkelijk binnen is. Neem geen enkel risico en vraag het visum ruim voordat je op reis gaat aan. De prijs van je visum hangt van verschillende factoren af waaronder het aantal diensten waar je gebruik van maakt en het aantal werkdagen die de ambassade nodig heeft voor de verwerking van je aanvraag.