Italie
     
 

Italie

Voor een mooi stukje natuur en cultuur hoef je niet ver weg. Italië heeft het allemaal. In het noorden vinden we de grote meren als het Comomeer, het Gardameer en het Lago Maggiore, waar jaarlijks vele toeristen de vakantie doorbrengen. Maar ook voor stedentrips ben je in Italië aan het goede adres. Breng een bezoek aan de modestad Milaan of de universiteitsstad Bologna. Slenter over het Sint Pietersplein in Rome of bezoek zuidelijke steden als Napels en Bari voor zonzekerheid en olijfboomgaarden. Voor iedere reiziger is er in Italië iets te vinden. Het mediterrane klimaat leent zich uitzonderlijk goed om te kamperen, maar een hotel met airconditioning is ook niet verkeerd. Door de langgerekte vorm van het schiereiland, kunnen er grote verschillen in het klimaat bestaan tussen het noorden en het zuiden. In het zuiden is het doorgaans warmer dan in het noorden. In de bergen in het noorden kan het in vergelijking met het zonnige zuiden behoorlijk fris zijn. De beste tijd om naar Italië te gaan is de lente. Alles staat dan in bloei en de temperatuur is er aangenaam. Ga je in de zomermaanden, dan bestaat de kans dat de zweetdruppeltjes over je rug druipen, door de tropische temperaturen die worden bereikt. Houd er in het noorden van Italië rekening mee dat het weer heel plotseling kan omslaan en dat het er, ook in de zomer, behoorlijk kan spoken. Het Italiaanse schiereiland bestaat uit ongeveer 110 provincies die zijn onderverdeeld in 20 regio’s. Voor de kust van ‘de Laars’ zoals Italië genoemd wordt om zijn vorm, liggen talloze grote en kleine eilanden. Met een oppervlakte van ruim 25.000 vierkante kilometer en een kustlijn van zo’n 1000 kilometer is Sicilië het grootste eiland van Italië. Maar een eiland hoeft niet groot te zijn om internationale bekendheid te genieten. Dat bewees Elba. Met een oppervlakte van slechts 224 vierkante kilometer is dit eiland bij het grote publiek bekend door de ballingschap van Keizer Napoleon. De totale oppervlakte van het land is meer dan 300.000 vierkante kilometer. Hiermee is het ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Italië is het land waar je de meeste UNESCO Werelderfgoed monumenten ter wereld vindt. De eerste Italiaanse locatie die op de lijst voorkwam, waren de prehistorische rotstekeningen van Valcamonica. Later volgden nog historische centra van steden als Siena, Pienza en Florence en de grachten van Venetië. Dit is slechts een selectie van de lijst, want zoals gezegd is Italië met 51 noteringen de aanvoerder van de lijst. Aan bezienswaardigheden dus geen gebrek. Ook de natuur is in Italië de moeite waard om te bekijken. De Amalfikust in het zuiden van Italië, wordt als een van de mooiste kusten ter wereld gezien. Ook deze kust is terug te vinden op de werelderfgoedlijst. In de bergketens van de Appenijnen en de Dolomieten kun je uren wandelen en genieten van al het natuurschoon. Omdat het zoveel bezienswaardigheden telt, wordt het land ook wel ‘Bel Paese’, ofwel ‘mooi land’ genoemd.

 

Het Colosseum

In de Italiaanse hoofdstad vinden we het Colosseum. Het indrukwekkende amfitheater werd in 72 na Christus gebouwd. Keizer Vespasianus wilde met de bouw indruk maken op zijn onderdanen en populariteit winnen onder het volk. Hij zou echter de voltooiing van de bouw niet meer meemaken. In 79 na Christus werd hij, na zijn dood, opgevolgd door zijn zoon Titus en een jaar later werd het Amphitheatrum Flavium, zoals het Colosseum oorspronkelijk genoemd werd, met een offer van 5000 dieren geopend. Het theater werd vooral gebruikt voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren. Hiervoor werden krijgsgevangenen, slaven en andere vrijwilligers ingezet om te vechten. Geschat wordt dat bij de gevechten tussen de 300.000 en 500.000 mensen zijn omgekomen. Er gaan ook verhalen dat het amfitheater werd gebruikt om grote zeeslagen na te spelen. Het zou dan gevuld zijn met miljoenen liters water. Dit wordt door onderzoekers echter in twijfel getrokken, aangezien het theater te klein zou zijn voor de grote oorlogsschepen die gebruikt zouden worden bij het naspelen van deze zeeslagen. Het Colosseum is gebouwd op de plek waar voorheen het Gouden Paleis van Keizer Nero stond. Omdat de Romeinen deze keizer snel wilden vergeten na zijn dood, lieten ze de plek uitgraven en ontstond er een meer van zeker 5 voetbalvelden groot. Vermoedelijk doet de naam van het Colosseum nog wel herinneren aan Keizer Nero. Naast het amfitheater staat de Colossus van Nero, een beeld van de keizer. Door diverse natuurrampen raakte het Colosseum in verval. Na de laatste aardbeving in 1349 werd de ruïne gebruikt als een groeve, waar bouwmaterialen gevonden konden worden voor nieuw te bouwen kerken en paleizen. In 1749 besloot Paus Benedictus XIV dat het Colosseum van historische waarde was en dat er daarom niet langer geplunderd mocht worden. In de jaren die volgden onderging het diverse restauraties. Het Colosseum is 49 meter hoog en heeft een oppervlakte van 188 bij 156 meter. De omtrek van het ovale gebouw is 527 meter. Het theater bood plaats aan 50.000 toeschouwers die via 64 ingangen een plekje op de tribunes konden bereiken.

 

De Toren van Pisa

De eerste bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen, is misschien wel de meest beroemde toren van de wereld. De Italianen noemen hem Torre Pendente, maar wij kennen hem als de Toren van Pisa. De toren is een onderdeel van de kathedraal van Pisa. Toen in 1173 gestart werd met de bouw, had men niet kunnen vermoeden dat de toren pas twee eeuwen later voltooid zou worden. In 1178 werd de derde verdieping van de toren gebouwd. De toren begon toen al over te hangen. Een oorlog in het gebied is zijn redding geweest. Hierdoor heeft de bouw bijna honderd jaar stilgelegen en kreeg de grond de kans om door de belasting goed samengedrukt te worden. Was de toren in een keer afgebouwd, dan was hij omgevallen. In 1272 werd de bouw hervat en er werd loodrecht doorgebouwd. Na wederom een lange pauze, werd de toren in 1372 opgeleverd. Je kunt de toren beklimmen en hebt dan een prachtig uitzicht over het Plein der Wonderen. Er mogen om veiligheidsredenen maximaal 30 personen tegelijk in de toren zijn en daarom moet je wel een klein beetje doorlopen als je de 273 treden wilt beklimmen. Een bezoek mag namelijk maximaal 30 minuten duren. In 1990 werd de toren gesloten voor publiek, omdat men bang was dat hij om zou vallen. In de jaren die volgden werd de toren gerestaureerd en werd de hellingshoek van 5,5 graden teruggebracht naar iets minder dan 4 graden. Vanaf 2001 kan de toren weer beklommen worden. Sindsdien is hij ook niet meer de meest scheefgezakte toren ter wereld. Deze notering is nu voor de toren van de hervormde kerk van het Duitse Suurhusen, met een hellingshoek van 5,19 graden. De Toren van Pisa is 58,36 meter hoog en heeft een diameter van 15 meter. Het totale gewicht van de toren is 14.453 ton. In 1960 was de toren onderdeel van een 1-aprilgrap van het Nederlandse journaal. Zij berichtten dat de toren zou zijn omgevallen. Gelukkig was dit natuurlijk onzin en kun je de beroemde toren nog iedere dag bekijken.

 

De Vesuvius, Pompeii en Herculaneum

Aan de westkust, op ongeveer 20 kilometer van Napels ligt de Vesuvius. Deze vulkaan is met name bekend door zijn uitbarsting in het jaar 79 na Christus. Bij deze uitbarsting werden de steden Pompeii en Herculaneum door een dikke laag as bedolven. Doordat de Vesuvius de vorm heeft van een kegel, zijn uitbarstingen erg explosief en kent een uitbarsting twee fases. In de eerste fase spuwt de vulkaan as, stof en stenen en is dit vaak de fase waarin gebouwen verruïneerd worden. De tweede fase bestaat uit een golf van vaste of vloeibare lava. De laatste keer dat de Vesuvius tot uitbarsting is gekomen, was in 1944. Op 10 kilometer van de Vesusvius ligt de stad Pompeii. Doordat de stad onder een dikke laag van vulkanische as en brokstukken werd bedolven bij de uitbarsting in 79 na Christus, is deze stad een van de best bewaarde Romeinse steden. De stad werd ontdekt toen tussen 1594 en 1600 het Samokanaal werd aangelegd. Sinds 1748 werden er opgravingen verricht en op dit moment is ongeveer 60% van de stad blootgelegd. Omdat de stad zo goed bewaard is gebleven, geeft het een goede indruk hoe de volkeren in de Romeinse tijd leefden. Je kunt er verschillende huizen aanschouwen, en rondom het grote centrumplein vind je veel belangrijke gebouwen, zoals het gerechtsgebouw en de Tempel van Apollo. Ook kun je een kijkje nemen bij traditionele badhuizen en net buiten de stadsmuur zijn nog enkele villa’s uit de oudheid te bewonderen. Jaarlijks wordt Pompeii door ongeveer 2,5 miljoen bezoekers aangedaan. Met 300.000 bezoekers per jaar is Herculaneum aanzienlijk minder druk bezocht. Deze stad, op ongeveer 7 kilometer van de Vesuvius, werd door de uitbarsting in 79 na Christus onder een 20 meter dikke laag lava bedolven. Omdat deze stad in de tweede fase van de uitbarsting werd getroffen, zijn hier in tegenstelling tot Pompeii nog wel verdiepingen in oorspronkelijke staat te bezichtigen. Op dit moment is ongeveer een derde van de stad opgegraven.

 

De Amalfikust

Niet ver van de Vesuvius vind je de indrukwekkende Amalfikust waar de drank Limoncello zijn oorsprong vond. De kustlijn loopt globaal van het eilandje Capri tot Vietri Sul Mare, waar de Golf van Salerno begint. Als we vanaf het westelijkste puntje van de Amalfikust vertrekken, dan starten we in Sorrento. Deze badplaats wordt ook wel gezien als de citroenenhoofdstad. Breng een bezoek aan een van de twee havens van de stad of kijk rond in de Kathedraal van Sorrento. De tweede plek die we tegenkomen als je in oostelijke richting rijdt, is Positano. Het stadje is gebouwd tegen de helling van een diep ravijn dat de Tyrreense Zee in duikt. Het is alleen te voet te bezichtigen, omdat het bestaat uit allemaal kleine, steile trappetjes. Als je verder rijdt is Praiano een tussenstop die je niet mag missen. Doordat de stad op kliffen is gebouwd, heb je een prachtig uitzicht over de hele Amalfikust. Breng ook zeker een bezoekje aan de historische San Grennaro kerk. De volgende stop is de naamhouder van de regio, Amalfi. Amalfi is net als Positano een wirwar van nauwe straatjes en trappen. Overal zie je overhangende tuinen. Dit is de meest bezochte plaats van de Amalfikust. In de heuvels boven Amalfi ligt het stadje Ravello. Dit kunstenaarswalhalla is bijzonder fotogeniek. Vanuit de tuinen van Villa Cimbrone en Villa Rufolo heb je een adembenemend uitzicht over de zee. In de laatstgenoemde villa worden zomers concerten gegeven. Vanuit Amalfi kun je met een bootje een bezoek brengen aan de Grotto dello Smeraldo. Doordat de zon via de spleten de grot binnenvalt en op het water weerkaatst, krijgt de omgeving een smaragdgroene gloed. Wil je de grot met een lift of een trap bezoeken, dan kun je deze in Conca dei Marini nemen. Om de grot van binnen te kunnen zien, zal je dan nog wel over moeten stappen in een bootje. Als laatste breng je natuurlijk een bezoek aan de hekkensluiter van de Amalfikust, Vietri Sul Mare, dat bekend staat om zijn keramiek.

     

Plaatsen

Voordat je kiest welke plaatsen in Italië je wilt bezoeken, zul je voor jezelf moeten beslissen wat het doel van je bezoek is. Een bezoek aan de Italiaanse hoofdstad is voor de hand liggend, maar niet altijd de beste keuze. Wil je op zoek naar de oorsprong van de Maffia, kies dan voor een zuidelijke stad, zoals Napels of de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Ga je om te winkelen en gaat je interesse uit naar mode, boek dan een ticket naar Milaan. Heb je bovendien wel eens nagedacht over minder toeristische steden zoals de havenstad Tarente of de stad Verona die met zijn historische binnenstad als geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst is geplaatst?

Rome

Rome, ooit het centrale middelpunt van het Romeinse Rijk en sinds 1871 de hoofdstad van het verenigde Italië, is zeker een bezoek waard als je in Italië bent. De stad bezit veel archeologische opgravingen en heeft een rijke historie, die je gezien en beleefd moet hebben en de stad leent zich er dan ook niet voor om in een dagje alle topattracties af te werken. Trek daarom een aantal dagen uit voor je citytrip naar Rome, of Roma, zoals de Italianen de stad zelf noemen. Roma, wat in spiegelschrift ‘Amor’ toont, en wat op vele souvenirs terug te vinden is, had in de 19e eeuw een onverwoestbare aantrekkingskracht op dichters, schilders en schrijvers van over de hele wereld. De centrale ligging in Italië heeft ervoor gezorgd dat Rome niet bij het zuiden en niet bij het noorden hoort. Hierdoor is Rome altijd een vreemde eend in de bijt geweest en de ontwikkeling bleef achter bij steden als Milaan en Bologna. Het marmer dat in veel van de historische monumenten verwerkt is, verandert in kalksteen door de extreme luchtvervuiling. Rome spendeert jaarlijks miljoenen euro’s aan het restaureren van alle historische bouwwerken. Een bezoek aan Vaticaanstad en de Sint Pietersbasiliek mag uiteraard niet ontbreken. Een bezoek aan deze dwergstaat kost je zeker een dag als je alles wilt zien. Beklim te 320 traptreden in de koepel van de basiliek en gun jezelf op deze manier een indrukwekkend uitzicht over het Sint Pietersplein en de rest van Rome. Dwaal rond in de Vaticaanse musea met als hoogtepunt de Sixtijnse Kapel met de beroemde fresco’s van Michelangelo. Daal af in de crypten onder de kerk, waar verschillende pausen begraven liggen. En als kers op de taart laat je je rondleiden door de Vaticaanse tuinen. Vergeet dit niet vooraf te reserveren.

Venetië

Iedereen kent de beelden waarin gondeliers stelletjes ‘o sole mio’ zingend door de Venetiaanse kanalen voortbewegen. Aangezien een tochtje in een dergelijke gondel al gauw €100 tot €150 kost, is dit geen excursie die door de gemiddelde toerist geboekt wordt, maar het levert wel prachtige plaatjes op voor de toeschouwers. Wil je je toch door de kanalen laten varen, koop dan een dagkaartje voor de Vaporetto. Deze waterbus brengt je voor een schappelijke prijs overal in de stad. Venetië is de enige stad ter wereld die volledig op het water gebouwd is en mocht je met de auto komen, dan kun je deze het beste achterlaten in een van de parkeergarages. Laat je bij aankomst niet verleiden om een dure watertaxi te nemen. Vaak is er, als je iets verder door loopt, een opstapplaats voor de Vaporetto. De meest beroemde attractie van Venetië is het San Marcoplein met zijn basiliek. Op het plein vind je talloze terrasjes, waar kelners in nette pakjes uitstralen dat de koffie heel prijzig zal zijn. Wil je iets drinken en ondertussen luisteren naar livemuziek van een violist, dan moet je nog iets dieper in de buidel tasten. Het plein wordt bevolkt door honderden, zo niet duizenden duiven. Het voeren van de vogels is een attractie op zich. Aan de oostkant van het plein staat de Basilica di San Marco. In het gebouw bevinden zich verschillende musea. Naast de basiliek vind je ook het Dogenpaleis. Toen Venetië nog een aparte republiek was, woonde de leider in dit paleis. Vanuit het paleis werd de hele republiek bestuurd. Het paleis bestaat uit een groot aantal vertrekken en geheime gangen en het is daarom een aanrader om een geheime rondleiding te boeken. Achter het Dogenpaleis ligt de wereldberoemde Brug der Zuchten, die het Dogenpaleis verbindt met de gevangenis.

Florence

Als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in kunst, dan moet je de hoofdstad van Toscane, Florence, zeker gaan bekijken. De wieg van de Renaissance stond hier en de stad bezit dan ook een groot aantal gebouwen en kunstwerken. In het Uffizi vind je een groot deel van deze werken bij elkaar en het is daarom een van de beroemdste kunstmusea ter wereld. Ook de ‘David’ van Michelangelo is in de stad te vinden. In Galleria dell’Academia staat het origineel. Een replica staat nog op het Piazza della Signoria, waar het originele beeld oorspronkelijk stond. Ook de op drie na grootste kathedraal van de wereld is in Florence te vinden, de Santa Maria del Fiore, beter bekend als de Dom. De bouw van de Dom werd gefinancierd uit eigendomsbelastingen die de inwoners van Florence moesten betalen. De bonte buitenkant van de kathedraal staat in schril contrast met het eenvoudige en kale interieur, zoals dat in de Renaissance gebruikelijk was. Het mooiste kunstwerk in de Dom vind je in de koepel. Hier schilderden Giorgio Vasari en Federico Zuccari de Florentijnse tegenhanger van wat Michelangelo in de Sixtijnse Kapel schilderde. Het fresco in de Dom stelt het Laatste Oordeel voor. Florence werd gesticht door Julius Ceasar in 59 voor Christus. De rechthoekige stadsplattegrond herinnert nog aan de oorspronkelijke bestemming van de stad. Florence werd oorspronkelijk namelijk gebouwd als militair Romeins kamp. Je kunt Florence ook bezichtigen vanaf het water. De stad wordt als het ware in tweeën gespleten door de rivier de Arno. In een traditionele roeiboot beweegt een gondelier de boot met behulp van een grote roeiriem voort en dit wordt dus gegarandeerd een bijzondere belevenis.

 

Inwoners

Het land telt op dit moment iets meer dan 62 miljoen inwoners. De huidige Italiaan is vermoedelijk een afstammeling van een combinatie van vier volken, namelijk de Grieken, de Osco-Piceniërs, de Liguriërs en de Etrusken. Tijdens diverse bezettingen, door onder meer de Arabieren en de Duitsers, vond er een geringe migratie plaats. Toch vertoont de Italiaanse bevolking opvallend veel gelijkenissen met mensen uit Noord-Europa en de Arabische wereld. Tot 1984 was het Rooms-katholicisme de staatsgodsdienst in Italië. Alhoewel dat nu niet meer het geval is, is 90% van de bevolking katholiek en dit werkt door in de Italiaanse cultuur en architectuur. De levensverwachting van Zuid-Europeanen en in het bijzonder van de Italianen, is opvallend hoog in vergelijking met andere Europese landen. De gemiddelde levensverwachting is 82 jaar en daarbij geldt dat mannen gemiddeld 79,4 jaar worden en vrouwen 84,8 jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde levensverwachting in Nederland is 79,8 jaar. Vermoedelijk wordt het verschil veroorzaakt doordat in Zuid-Europese landen zoals Italië meer vis, groente en olijfolie wordt gegeten en minder vlees. De laatste jaren vindt er weer een minimale groei van de Italiaanse bevolking plaats. Waar de bevolking halverwege de jaren negentig nog kromp, is sinds een paar jaar weer een voorzichtige stijging van 0,3% te zien. Mogelijk heeft dit ook met de toestroom van migranten te maken. In 2009 werd een wet aangenomen die illegale migratie moet terugdringen. Zo is het strafbaar om er illegaal te verblijven en wordt dit bestraft met een boete die kan oplopen tot €10.000.

 

Taal

Het Italiaans zoals we dat vandaag de dag kennen, is eigenlijk een dialect dat gebaseerd is op het Florentijns. Dit dialect werd in de 14e eeuw gesproken in Toscane, in en rond de stad Florence. Het standaard Italiaans zoals we dat nu kennen, wordt door zo’n 30 miljoen mensen gesproken. Als je bedenkt dat wereldwijd zo’n 66 miljoen mensen Italiaans of een Italiaans dialect spreken, dan betekent dit dat er naast het standaard Italiaans vele streektalen bestaan. Zo wordt in Rome het Romanesco gesproken, in Lombardije het Lumbaart en Veneto in Venetië. Ook op de Italiaanse eilanden worden per eiland soms meerdere dialecten gesproken. Zo kent Sardinië een aantal verschillende dialecten en wordt het Logudorees als een aparte taal beschouwd. De taalkundige kaart laat zien dat er in heel Italië ongeveer 27 talen en dialecten worden gesproken. Het Italiaanse koloniale rijk kwam pas heel laat tot stand en in de Tweede Wereldoorlog raakte Italië al haar koloniën alweer kwijt. Het Italiaans is hierdoor niet wereldwijd verspreid, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij het Spaans. In Albanië en Griekenland en in een aantal Afrikaanse landen zoals Somalië, Libië, Ethiopië en Eritrea wordt het Italiaans nog wel in kleine getale gesproken, als gevolg van het koloniale verleden. Buiten Italië zelf wordt het Italiaans als officiële taal gesproken in delen van Zwitserland en in de dwergstaatjes San Marino en Vaticaanstad. Daarnaast wordt het Italiaans als minderheidstaal erkend in Slovenië en Kroatië. Net als vrijwel alle westerse spellingen, wordt het Italiaans geschreven in het Latijnse alfabet. Italiaanse woorden die wellicht handig zijn om te onthouden, zijn ‘ingresso libero’, dat gratis toegang betekent. ‘Gratuito’ betekent gratis en ‘ridotto’ is korting.

 

Vervoer

In 2009 was Italië met gemiddeld 61,32 auto’s per 100 inwoners het land met de hoogste autodichtheid in Europa. In andere Europese landen rijden er gemiddeld 46 auto’s rond per 100 inwoners. Dat vraagt natuurlijk om een goed wegennetwerk. Italië heeft dan ook een van de meest uitgebreide wegennetwerken van Europa, met 6400 kilometer aan snelweg en 288.000 kilometer aan regionale wegen. Je kunt Italië daarom prima verkennen met de auto. Voor het huren van een auto moet je over het algemeen minimaal 21 jaar zijn en minimaal een jaar je rijbewijs hebben. In sommige gevallen geldt een lagere minimumleeftijd, maar wees je bewust dat de bedragen van het eigen risico kunnen verdubbelen. Houd er rekening mee dat de meeste tankstations op zondag gesloten zijn. De grotere benzinepompen langs snelwegen zijn dan vaak wel geopend. Het openbaar vervoer is in Italië goed geregeld. In steden reis je met de bus of de metro en tussen de steden liggen goede treinverbindingen. Het goedkoopste ticket koop je op het treinstation. Vooraf via internet kan ook. Voor hogesnelheidslijnen geldt dat je vooraf een zitplaats moet reserveren. Dit kun je voor vertrek bij het loket regelen. Een kaartje voor de metro, tram of bus moet je vooraf kopen. Dit kaartje moet je in het vervoersmiddel nog wel stempelen. Kaartjes zijn te koop bij de automaten, bij het loket en bij krantenkiosken. De meest bijzondere vorm van vervoer in Italië vind je in Venetië. Omdat deze stad vooral uit water bestaat, kun je hier alleen te voet of over water de stad verkennen. De waterbus, ofwel de Vaporetto, brengt je op alle plekjes in de stad. Dit is niet alleen een hele leuke manier om je te verplaatsen, je ziet ook nog eens heel veel van de stad.

 

De Italiaanse keuken

Als je een typisch Italiaans gerecht zou moeten noemen, dan zal vermoedelijk als eerste de pizza in je op komen. Maar wist je dat de pizza van oorsprong eigenlijk een bord was? Volgens de verhalen van Aeneas, een Trojaanse held, at hij in tijden van hongersnood de borden op, die gemaakt waren van brooddeeg. Mogelijk was dit de basis voor de huidige pizza. Je kunt de echte Italiaan trouwens makkelijk onderscheiden van toeristen: echte Italianen zal je nooit een pizza als lunch zien eten. Italianen ontbijten het liefste kort en snel. Wanneer ze thuis zijn betekent dit koffie met koeken en in een ontbijtbar nuttigen ze het liefst staand een cappuccino of een espresso met een stuk ontbijtkoek of een broodje. Ook door het drinken van cappuccino kun je de toerist van de Italiaan onderscheiden: na 10 uur drinken Italianen geen cappuccino meer. De lunch wordt halverwege de middag genoten en vaak bestaat deze uit een pastaschotel of een broodje. Omdat er in Italië laat geluncht wordt, is ook het diner later dan wij in Nederland gewend zijn. De meeste restaurants gaan pas rond 20 uur open. Wil je toch vroeger eten, ga dan op zoek naar een café waar ze naast de drankjes die ze als aperitief schenken, verschillende hapjes aanbieden. Het Italiaanse diner bestaat uit meerdere gangen. Italianen starten met een borrel en eten daarbij antipasti. Dit zijn verschillende kleine hapjes, zoals bijvoorbeeld bruschetta’s of parmaham met meloen. De eerste gang bestaat uit soep, pasta of risotto. Let wel, dit is dus eigenlijk nog een voorgerecht. Het hoofdgerecht bestaat uit vlees of vis, waarbij aardappelen en groenten worden gegeten. De maaltijd wordt afgesloten met een toetje en daarna volgt nog koffie. Wil je de maaltijd echt Italiaans afsluiten, dan drink je nog een digestief.

 

Veiligheid

Italië wordt als een veilig land aangemerkt. Toch is het belangrijk om je er net als in Nederland bewust van te zijn, dat het land doelwit kan worden van een terroristische aanslag. Houd hiervoor de media goed in de gaten en volg de veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten op. In met name het hoogseizoen ben je als toerist makkelijker slachtoffer van kleine criminaliteit als zakkenrollerij en oplichting. Vooral het openbaar vervoer, luchthavens en populaire attracties waar veel mensen samenkomen, zijn plekken waar je extra goed op je spullen moet letten. Zorg er ook altijd voor dat je een kopie bij je hebt van je paspoort of identiteitskaart en laat het originele document in de kluis van je hotel achter. Ben je slachtoffer geworden van zakkenrollerij, doe dan altijd aangifte bij de politie om dit eventueel via je reisverzekering te kunnen verhalen. In 2016 kwamen in de bergregio van de Apennijnen enkele aardbevingen voor. De infrastructuur in de getroffen gebieden kan nog beschadigd zijn. Onderzoek vooraf of jouw route goed begaanbaar is en of het belangrijk is om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Het landelijke noodnummer in Italië is 112. In een groot deel van Italië kom je dan rechtstreeks uit bij de lokale politie. Sneller is het om rechtstreeks met de benodigde hulpdiensten te bellen. Je belt 113 voor de politie, 115 voor de brandweer en 118 voor de ambulance. De Nederlandse ambassade is gevestigd in Rome. Verspreid over het hele land bevinden zich daarnaast nog 15 consulaten, zoals bijvoorbeeld in Milaan, Florence en Napels.

 

Medische info

In Noord-Italië komt teken encefalitis voor. Dit is een virus dat kan worden overgebracht als je wordt gebeten door een teek. Teken encefalitis is een hersenontsteking en kan erg gevaarlijk zijn. Je kunt de ziekte ook oplopen door het drinken van rauwe melk. Teken zijn vooral actief van april tot november en de grootste kans op een tekenbeet loop je als je gaat wandelen in hoog gras of bosachtig gebied. Je kunt je laten inenten tegen deze ziekte en de inenting bestaat uit drie injecties. Volledig beschermd ben je daarmee echter niet en het is daarom raadzaam om DEET aan je reisapotheek toe te voegen. Ook een setje waarmee je teken kunt verwijderen mag daarbij niet ontbreken. Wees bij een tekenbeet ook altijd alert op rode kringen rondom de plek waar je gebeten bent. Sommige teken dragen een virus bij zich dat de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ziektekosten die je in het buitenland maakt, worden soms vergoed vanuit de zorgverzekering en soms vanuit de reisverzekering. In Italië wordt een onderscheid gemaakt tussen openbare ziekenhuizen en privéziekenhuizen. Check voor je vertrek of je goed verzekerd bent en of jouw verzekering zorgkosten in bijvoorbeeld een privéziekenhuis dekt. Het noodnummer van de ambulance is 118. Je kunt ook 112 bellen, maar vaak spreken de telefonistes bijzonder slecht Engels, waardoor kostbare tijd verloren gaat. Verder is het goed om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen als je naar Italië reist. Zo is het verstandig om een reisapotheek bij je te hebben. Denk daarbij aan het meenemen van paracetamol, diarreeremmers, ORS, neusspray en muggenwering. Maar vergeet ook vooral niet om pleisters, zonnebrand en neusspray aan je toiletspullen toe te voegen. Het leidingwater is in Italië goed te drinken, maar kan wel een chloorsmaak hebben.

 

Visum

Met ingang van 26 oktober 1997 is Italië aangesloten bij het verdrag van Schengen. Dit betekent dat ingezetenen van alle verdragslanden vrij tussen de lidstaten mogen reizen. Bij het Schengenverdrag zijn momenteel alle EU-lidstaten aangesloten en daarnaast maken ook IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein deel uit van het verdrag. Voor burgers van de lidstaten geldt dat zij geen visum nodig hebben om tussen de lidstaten te kunnen reizen. Voor Italië heb je daarom geen visum nodig, wanneer je van plan bent om korter dan 90 dagen te blijven. Wil je langer blijven, wil je in Italië gaan werken of studeren of wil je er een eigen bedrijf starten, dan is er wel een werkvisum nodig. Dit visum kun je aanvragen bij het lokale hoofdkwartier van de politie. De aanvraag voor het werkvisum zal worden afgewezen als je deze niet binnen 90 dagen na binnenkomst hebt aangevraagd. Omdat voor burgers uit landen die zijn aangesloten bij het Schengenverdrag geldt dat zij hun paspoort niet hebben hoeven tonen bij binnenkomst, kan het soms lastig zijn om aan te tonen wanneer je Italië bent binnengekomen. Als je geen arbeidsovereenkomst, studieovereenkomst of onvoldoende geld hebt, zal je aanvraag worden afgewezen. Bovendien dien je je in te schrijven in het bevolkingsregister. Wil je voor langere tijd in Italië verblijven, laat je dan vooraf goed informeren door bijvoorbeeld de Italiaanse Ambassade in Den Haag. Het vrij reizen binnen het Schengengebied betekent niet dat je geen identiteitsdocument hoeft te hebben. Iedereen, dus ook kinderen, is verplicht zicht te kunnen legitimeren. Ook in Italië heb je dus een geldig identiteitsbewijs nodig. Een identiteitskaart is voldoende. Voor een werkvisum heb je een paspoort nodig. De identiteitsdocumenten dienen tot na het verblijf geldig te zijn.