Japan
     
 

Japan

Het mooie Japan is een eilandstaat in de Grote Oceaan, ten oosten van het Aziatische continent. Japan heeft 6852 eilanden. De eilanden Honshu, Kyushu, Shikoku en Hokkaido zijn het grootst. Honshu is met een oppervlakte van 231.000 km² de grootste van de vier. Op dit eiland liggen ook de belangrijkste Japanse steden. Het totale oppervlak van Japan is ongeveer 378.000 km2. De vier eilanden zijn goed voor 97% van het Japanse grondgebied. Dit betekent dat de overige eilanden relatief klein zijn. Japan heeft ongeveer 126.702.133 inwoners. 40 miljoen van hen wonen in of rond de hoofdstad Tokyo. Tokyo is daarmee de op één na grootste stad ter wereld. De landschappen op de vier Japanse eilanden zijn zeer dynamisch. Je vindt er besneeuwde bergen, laagvlaktes, meren en rivieren. Grote delen van het Japanse grondgebied zijn met bossen bedekt en grotendeels onbewoond. Slechts 11% van het totale Japanse grondgebied is gecultiveerd. Dit betreft vooral de laagvlakte aan de kust van Stille Oceaan. Hier wonen de meeste Japanners. Het gevolg hiervan is dat de bevolkingsdichtheid in deze gebieden enorm is. Omdat Japan zo uitgestrekt is, kent het land maar liefst vier verschillende klimaten. Het grootste deel van Japan heeft een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat het land warme zomers en milde winters heeft. Het zuidelijke deel van Japan heeft echter een warm zeeklimaat. Het gaat dan vooral om de Ruykyu eilanden. Het meest zuidelijk gelegen deel van Japan, de Okinawa eilanden, hebben een subtropisch klimaat. De westelijke delen van Honshu en Hokkaido hebben een gematigd landklimaat. In deze gebieden vindt je namelijk een aantal bergketens die de zeelucht vanaf de Oceaan tegenhouden. Het grootste deel van het land heeft vier seizoenen die min of meer gelijk lopen met die van ons. Richting het noorden duren de lentes en de herfstseizoenen echter iets langer. In het zuidelijke, subtropische deel van het land zijn er maar twee seizoenen. In de winter is de temperatuur iets lager en valt er veel neerslag. De zomermaanden zijn vooral erg heet. Omdat er in de zomer ook de meeste regen valt is het er zeer vochtig.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Japan is in veel opzichten een hypermodern land. Toch spelen de oorspronkelijke waarden en tradities nog steeds een zeer grote rol in de cultuur en het leven van elke dag. Wellicht heeft dit te maken met de lange en indrukwekkende geschiedenis van het land. De Japanners zijn zich hier goed van bewust en zijn zuinig op hun cultureel erfgoed. Hierdoor zijn vele prachtige en unieke gebouwen goed onderhouden en eeuwenlang bewaard gebleven. Als je van cultuur en geschiedenis houdt, zul je dan ook niet snel uitgekeken zijn. Maar ook als je een natuurliefhebber bent valt er heel veel moois te ontdekken. Dankzij de vele klimaten kun je in Japan een hele reeks uiteenlopende landschappen bewonderen. Ook heeft het land veel planten, bomen en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen.

 

Mount Fuji

Eén van de belangrijkste trekpleisters van Japan is Mount Fuji. Mount Fuji is met zijn 3776 meter de hoogste berg van Japan. Over de herkomst van de naam ‘Fuji’ bestaat tot op heden nog geen duidelijkheid. Sommigen beweren dat het zoveel betekent als ‘stervende soldaat’, terwijl anderen zeggen dat het juist ‘oneindigheid’ betekent. Dit zijn namen die tot de verbeelding spreken. En dat is niet voor niets, want Mount Fuji is geen gewone berg maar een vulkaan met een krater van ruim 4 kilometer doorsnee. Mount Fuji was in het verleden ook een heilige plek waar alleen priesters en pelgrims mochten komen. Pas sinds 100 jaar mag de berg ook door het ‘gewone’ volk worden beklommen. Mede dankzij deze mystieke status is Mount Fuji één van de belangrijkste bezienswaardigheden. In 2013 werd Mount Fuji toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je Mount Fuji wilt beklimmen, kun je dit het beste in de maanden juli of augustus doen. In deze zomermaanden is de temperatuur zowel overdag als ’s nachts goed te doen. Voor het mooiste uitzicht kun je het beste in de ochtend gaan. ’s Middags is het namelijk vaak bewolkt. De omgeving van Mount Fuji is ook zeer de moeite waard. De berg ligt namelijk in het centrum van een prachtig natuurgebied met dichte bossen, watervallen en meren. Dit gebied leent zich uitstekend voor een campingtrip. Je kunt er je tent opzetten, wandelen, zwemmen, vissen en nog veel meer. Mount Fuji is vrij eenvoudig bereikbaar vanuit de grote steden. Vanuit Tokyo kun je bijvoorbeeld de Keio Dentetsu Bus nemen. Met deze bus rijdt je naar het Kawaguchi-ko station. Op dit station kun je een bus richting de berg nemen. In totaal ben je niet meer dan twee uur kwijt aan je reis. Houd er wel rekening mee dat dat Mount Fuji een populaire bestemming is. De bussen zitten al snel vol en het is daarom verstandig om van tevoren een plaats te reserveren.

 

Tokyo Skytree

Tokyo is een stad met veel merkwaardige architectuur die recht uit een sciencefiction film lijkt te komen. Een goed voorbeeld hiervan is de Tokyo Skytree. Deze enorme zendmast is met maar liefst 634 meter het op één na hoogste gebouw ter wereld. Op 14 juli 2008 startte men met de bouw van deze mast. Binnen vier jaar was de Tokyo Skytree al af en kon hij in gebruik worden genomen. Het bijzondere van de Tokyo Skytree is niet alleen het feit dat hij zo hoog is. Hij is namelijk ook bestand tegen aardbevingen, die vaak voorkomen in het land. De toren beschikt over een framewerk wat als een soort vangnet meebeweegt. Hierdoor kan de toren zelfs de aller zwaarste aardbeving zonder schade doorstaan. Met zo’n extreme hoogte is dat natuurlijk een ongeëvenaarde prestatie. Vanaf 2012 is de Tokyo Skytree ook voor het publiek geopend. Er zijn twee observatieplatforms die je kunt bezoeken. Het eerste platform zit op een hoogte van 350 meter. Het tweede platform zit op 450 meter hoogte en biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Zelfs de hoogste wolkenkrabbers lijken nog klein vanuit de Tokyo Skytree. En als het weer een beetje mee zit kun je tot wel 50 kilometer ver kijken. Als je niet bang bent, kun je de stad ook nog vanaf een overhangend balkon bekijken. Dit balkon heeft een glazen vloer waardoor je 450 meter onder je kunt kijken. De Tokyo Skytree is een populaire toeristische attractie en het kan er dan ook behoorlijk druk zijn. Er mogen echter niet meer dan een bepaald aantal mensen op de observatieplatforms staan. Daarom wordt er steeds een beperkt aantal mensen toegelaten in de toren. Hierdoor ontstaan vaak lange wachtrijen. Om deze rijen te vermijden kun je de Tokyo Skytree het beste vroeg in de ochtend of wat later in de avond bezoeken.

 

Himeji-jo

Bij het woord ‘kasteel’ denk je waarschijnlijk niet meteen aan Japan. De kastelen die wij kennen zijn immers gebouwd in de Middeleeuwen en staan vooral in Europa. Toch zijn er ook een aantal kastelen terug te vinden. Deze kastelen hebben een typisch Japans ontwerp en zijn in de traditionele Japanse stijl gebouwd. Eén van de mooiste Japanse kastelen is Himeji-jo in de stad Himeji. Dit bouwwerk is tevens één van de best bewaard gebleven kastelen. Dit is een bijzonder feit omdat een groot aantal kastelen tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen. Himeji-jo is echter ongeschonden gebleven. Het eerste wat opvalt wanneer je bij dit kasteel aankomt zijn de witte muren. In combinatie met de intens groene omgeving lijkt het kasteel op te lichten in het landschap. In 1346 werd de voorganger van Himeji-jo gebouwd. Dit kasteel droeg de naam Himeyama. Aanleiding voor de bouw van Himeyama waren de vele conflicten en geweldsuitbarstingen in dit gebied. Het kasteel diende dus eigenlijk als een soort fort. Het huidige uiterlijk van het kasteel is te danken aan een grootscheepse verbouwing in het jaar 1601. Vanaf dat moment kreeg Himeyama de naam ‘Himeji-jo’. Himeji-jo werd in 1993 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het kasteel is al meerdere malen het decor geweest voor bekende filmproducties. Zo werd een deel van de James Bondfilm ‘You only live Twice’ in dit kasteel opgenomen. Ook ‘The Last Samurai’ met Tom Cruise heeft enkele scènes die zich in dit kasteel afspelen. Als je Himeji-jo wilt bezoeken moet je eerst naar de stad Himeji reizen. Vanuit de grote stad Osaka kun je een trein nemen naar Himeji. Deze rit duurt slechts een half uur. Ook vanuit Kyoto en Hiroshima vertrekken rechtstreekse treinen. Je doet er dan respectievelijk een uur of anderhalf uur over. Vanaf het treinstation van de stad Himeji kun je het kasteel in de verte al zien liggen. De route naar het kasteel is duidelijk aan gegeven en je kunt deze gemakkelijk te voet af leggen. Deze wandeling duurt ongeveer een kwartiertje.

 

Kenrokuen Garden

Iets waar het land ook wereldberoemd om is, zijn haar prachtige tuinen. Tuinieren is een kunst die men al eeuwenlang heel serieus neemt. Als je naar Japan op vakantie gaat, moet je daarom toch op z’n minst één tuin bezoeken. Kenrokuen Garden bijvoorbeeld. In deze magnifieke tuin vind je eigenlijk alles wat je mag verwachten van een schitterende Japanse tuin: beekjes, bruggen, beelden, watervallen, vijvers, bomen, bloemen, theehuizen enzovoorts. Kenrokuen Garden wordt zelfs door de Japanners beschouwd als de mooiste van heel het land. De tuin is tevens één van de oudste van heel Japan. Kenrokuen Garden werd namelijk al in het jaar 1600 aangelegd door Tsunori Maeda, het hoofd van de Maeda clan. Kenrokuen lag destijds op het grondgebied rond zijn kasteel Kanazawa. De tuin is in de twee eeuwen na 1600 verder uitgebreid en geperfectioneerd. Vanaf 1871 is de tuin niet langer privé en ook voor het grote publiek geopend. Tegenwoordig is de tuin een belangrijke attractie. Niet alleen voor buitenlandse toeristen maar ook voor de Japanners zelf. De tuin is groot genoeg om uren in rond te kunnen wandelen. Onderweg kom je regelmatig bankjes tegen waar je van het uitzicht kunt genieten. Als je naar Kenrokuen Garden gaat kun je ook meteen een bezoekje brengen aan kasteel Kanazawa. Dit kasteel ligt tegenover de tuin en is dagelijks voor het publiek geopend. Sinds 2015 is er een rechtstreekse treinverbinding tussen Tokyo en Kanazawa. Dit is bovendien een hogesnelheidslijn waardoor je al binnen tweeënhalf uur op je bestemming bent. Ook in Kyoto kun je een trein nemen die rechtstreeks naar Kenrokuen Garden gaat. Deze rit duurt ongeveer twee uur. Vanuit Matsumoto kun je ook naar Kanazawa reizen. De afstand tussen Matsumoto en Kanazawa is echter wat groter. Zodoende doe je ongeveer drie uur over de reis naar Kenrokuen Garden.

     

Plaatsen

Als je naar Japan gaat, zul je waarschijnlijk tijd te kort komen om alles te zien. Er zijn immers zoveel interessante historische overblijfselen en culturele bezienswaardigheden. En dan hebben we het nog niet eens over de Japanse natuur die op zichzelf al een vakantie waard is. Je kunt daarom het beste een programma samenstellen waarmee je binnen een korte periode de hoogtepunten uit verschillende ‘categorieën’ bezoekt. Een categorie die dan zeker niet mag ontbreken is de stad. De steden zijn uniek in hun soort en absoluut nergens mee te vergelijken. Tijdens je bezoek moet je er daarom zeker een aantal bezoeken. Echte aanraders zijn Tokyo, Kyoto en Nara.

Tokyo

Als je aan Japan denkt, denk je natuurlijk meteen aan Tokyo. En dat is meer dan terecht. Tokyo is namelijk één van de meest vooruitstrevende en tegelijkertijd bizarre steden ter wereld. De architectuur is zo modern dat de stad vaak aanvoelt als een stad uit de toekomst. Alles wat je maar kan bedenken wordt hier ook echt gemáákt. Je moet je tijdens je bezoek echter niet beperken tot de wolkenkrabbers in het centrum. Het hart van de moderne Japanse cultuur bevindt zich namelijk in de vele hippe stadwijken. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de wijk Harajuku. In deze wijk vindt je de meeste wonderlijke subculturen zoals bijvoorbeeld de Harajuku Girls. Bij deze subcultuur draait alles om het uiterlijk. De Harajuku Girls lopen rond in de meest kleurrijke en sprookjesachtige kleding. Ook de kapsels en make-up zijn vaak zo extreem dat ze meer weg hebben van poppen dan van mensen. Harajuku is met afstand de leukste wijk om ‘mensen te kijken’. Daarnaast kun je er ook fantastisch shoppen in de vele goedkope winkels aan de Takeshita straat. Hier wordt werkelijk van alles verkocht, van Harajuku spulletjes en maffe accessoires tot en met vintagekleding. Het leuke aan Tokyo is ook dat de stad in elk seizoen even leuk is. Elke maand is er wel één of ander festival of evenement. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen in de zomermaanden zeer hoog op kunnen lopen. Ook is het dan vaak erg vochtig. In de wintermaanden is het daarentegen erg koud. Wanneer je naar Tokyo gaat hangt daarom vooral af van jouw eigen voorkeur met betrekking tot het weer en de temperatuur.

Kyoto

Kyoto ligt net als Tokyo op het eiland Honshu. Kyoto was eeuwenlang de hoofdstad van Japan. Vanaf 794 tot en met 1869 woonden hier namelijk de keizers en shoguns van het Japanse Rijk. Elk van hen heeft op zijn eigen manier een bijdrage geleverd aan de architectuur van de stad. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de tempels van Kyoto. En dat zijn er nogal wat. Alleen in deze stad vind je maar liefst 1600 boeddhistische tempels en 400 Shinto altaren. Het is daarom helemaal niet zo verwonderlijk dat men Kyoto ook wel ‘de stad van de duizend altaren’ noemt. Als je Kyoto bezoekt kun je natuurlijk niet al deze tempels één voor één gaan bekijken. Je kunt je beter beperken tot een aantal hoogtepunten. Ga bijvoorbeeld naar Kinkaku-ji oftewel ‘Gouden Paviljoen Tempel’. Deze tempel staat bekend als één van de mooiste tempels van Japan. Ook de Byodoin tempel is een bezoekje waard. Deze tempel is zeker niet de mooiste maar is toch heel bijzonder. Dit komt omdat deze tempel een uitzonderlijk goed bewaard gebleven houten constructie heeft. En het is ook nog eens de oudste houten constructie ter wereld. Dit maakt Byodoin uniek in zijn soort. Ten slotte is de Kyomizu-dera tempel leuk om eens te bekijken. Deze authentieke tempel is volledig van hout en werd in de 8e eeuw na Christus gebouwd. Kyoto heeft echter wel meer te bieden dan alleen tempels. Zo kun je over de grote vis -en groentemarkt slenteren of in één van de vele restaurantjes genieten van de heerlijkste Japanse gerechten.

Nara

Ook de stad Nara ligt op het eiland Honshu. Nara is een relatief kleine stad, zeker voor Japanse begrippen. Nara is echter wel één van de beroemdste steden van het land. Dit komt omdat de stad tussen 710 tot 784 als hoofdstad fungeerde. Deze periode valt samen met het absolute hoogtepunt van de Japanse beschaving. In Nara vindt je dan ook de oudste én meest indrukwekkende tempels van Japan. Het mooie is dat de stad na 710 weinig invloeden van buitenaf heeft gekend. Hierdoor zijn de tempels onbeschadigd en in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Acht van deze tempels staan dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verreweg de beroemdste van deze acht is de Todai-ji tempel. Het is echter niet alleen de schoonheid die deze tempel zo beroemd heeft gemaakt. De bekendheid is ook te danken aan de 1200 sikaherten die rond de tempel lopen. Vroeger beschouwde men deze herten als boodschappers van de goden. Dankzij deze heilige status mochten ze vrij rondlopen. De herten zijn mensen gewend en volkomen tam. Als bezoeker kun je ze daarom gerust aaien. Je kunt ze zelfs speciale hertenkoekjes voeren. Deze koekjes koop je bij één van de marktstalletjes. Als je even iets anders wilt dan tempels kun je ook het keizerlijk paleis bezoeken. Dit paleis is omgeven door schitterende tuinen waar je als bezoeker op eigen gelegenheid door heen mag wandelen. Als je deze tuinen wil bekijken kun je Nara het beste in het voor -of najaar bezoeken. Dan zijn de tuinen namelijk het allermooist.

 

Inwoners

De bevolking is uitzonderlijk homogeen. Dit wil zeggen dat de bevolking bijna uitsluitend van Japanse afkomst is. Minder dan 1% van de bevolking is afkomstig uit andere landen. Het betreft hier dan meestal Aziaten zoals Koreanen of Chinezen. De Japanners stammen vrijwel allemaal af van de volken die in het verre verleden vanuit Azië naar de eilanden emigreerden. Bijna al deze volken zijn in de loop der eeuwen met elkaar vermengd geraakt. Er is echter één uitzondering, de ‘Ainu’. Hun afstammelingen hebben Hokkaido nooit verlaten en zijn hierdoor nog altijd sterk genetisch verwant aan de oorspronkelijke Ainu. De inwoners van Japan worden opmerkelijk oud. Dit is echter niet altijd zo geweest. Sinds de jaren vijftig van de eeuw is de levensverwachting enorm gestegen. Destijds werden vrouwen gemiddeld 63 jaar oud, terwijl ze tegenwoordig gemiddeld 86,4 jaar oud worden. Bij mannen was dit eerst 59,5 en nu 79,6. Tegelijk met de stijging van de levensverwachting is het geboortecijfer sterk gedaald. Hierdoor is er in de laatste jaren vrijwel geen bevolkingstoename. Deze ongelukkig combinatie heeft tot een enorme vergrijzing geleid. In de jaren vijftig was slechts 5% van de bevolking ouder dan 65. Tegenwoordig is maar liefst 23% van de Japanners ouder dan 65 jaar. Als het geboortecijfer blijft dalen zal de bevolking in 2050 aanzienlijk gekrompen zijn. Naar verwachting zal dan 40% van de Japanners ouder zijn dan 65. Dit zou catastrofaal zijn voor de economie en het land. Daarom houdt de overheid zich actief bezig met het opkrikken van het geboortecijfer. Zo wordt er bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in kinderopvang en kunnen ouders profiteren van belastingvoordelen.

 

Talen

De officiële taal is het Japans, ook wel aangeduid als ‘Hyojungo’. Het Japans is een Altaïsche taal. Tot deze taalfamilie behoren ook het Turks en het Mongools. Toch lijkt het Japans veel meer weg te hebben van het Maleis-Polynesisch. Dit komt omdat de twee talen gebruik maken van vergelijkbare klanken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het Japans qua klank en structuur niet verwant aan het Chinees. Toch kent het Japans wel een groot aantal Chinese woorden. Dit heeft alles te maken met de eeuwenlange handelscontacten tussen de twee landen. Dit heeft er voor gezorgd dat de Japanners veel Chinese woorden hebben ‘geadopteerd’. Zoveel dat tegenwoordig meer dan de helft van alle Japanse woorden afkomstig is uit de Chinese taal. Toch klinken deze woorden in het Japans heel anders dan in het Chinees. Dit komt omdat men de woorden op een Japanse manier uitspreekt. Zo hebben ze de ‘L’ uit de woorden geschrapt en de ‘R’ in veel woorden toegevoegd. De letter ‘R’ gebruiken de Chinezen vrijwel niet. Op grammaticaal gebied heeft de Japanse taal drie belangrijke kenmerken. Ten eerste kent men geen grammaticaal geslacht. Ten tweede bestaan er geen lidwoorden en ten derde wordt er geen onderscheid gemaakt tussen enkelvoud of meervoud. Deze kenmerken maken Japans een moeilijke taal om te leren. Als je er op vakantie gaat, is het echter toch aan te raden om een paar woordjes Japans te leren. Engels spreekt men hier namelijk bijna niet. Op school leert men alleen Engels lezen en schrijven, waardoor men het niet kan spreken of verstaan.

 

Vervoer

Als je naar Japan gaat is het openbaar vervoer wel het laatste waar je je zorgen over hoeft te maken. Nergens anders ter wereld is het openbaar vervoer zo goed georganiseerd. Bovendien rijdt alles stipt op tijd. Japan beschikt bovendien over de nieuwste en snelste vervoersmiddelen. Het beste voorbeeld hiervan is de hogesnelheidstrein die in Japan ‘Shinkansen’ wordt genoemd. De Shinkansen rijdt tussen alle grote steden en is een zogenaamde ‘bullet train’. Dit wil zeggen dat de trein extreem hoge snelheden kan bereiken. De gemiddelde snelheid is maar liefst 285 kilometer per uur. Behalve snel is de Shinkansen ook opvallend comfortabel. Zo is er bijvoorbeeld catering aanwezig. Tijdens je reis kun je dus genieten van een hapje en een drankje. Als je weinig te besteden hebt kun je wellicht beter met de bus reizen. Ook het busvervoer is uitstekend geregeld. Je kunt overal komen en de bussen rijden op tijd. Je moet natuurlijk wel rekening houden met een langere reistijd. In de grote Japanse steden zijn er ook genoeg opties. Zo kun je in Nagasaki en Okayama gebruik maken van de tram, terwijl je in Fukuoka de metro kunt pakken. Ook in Kyoto kun je in principe overal komen met de metro. Omdat het nu eenmaal een duur land is wil je natuurlijk niet onnodig veel betalen voor het openbaar vervoer. Daarom is het aan te bevelen om de Rail Pass te gebruiken. Met deze kaart kun je onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in Japan. Let er wel op dat deze kaart alleen buiten Japan kan worden gekocht. Koop hem daarom online, voordat je op vakantie gaat.

 

Keuken

De traditionele Japanse keuken is wereldberoemd. De gerechten worden gekenmerkt door een drietal zaken. In de eerste plaats eenvoud. Dit betekent overigens niet dat alle Japanse gemakkelijk te bereiden zijn. Het heeft eerder betrekking op het aantal ingrediënten dat verwerkt wordt in een gerecht. Zie het als een soort minimalisme. In de tweede plaats moeten de smaken in het gerecht een goede harmonie vormen. Ten slotte is het esthetische aspect zeer belangrijk. Eten moet niet alleen lekker smaken, het moet er ook prachtig uitzien. En daarin gaan de Japanners erg ver. Sommige gerechten zijn net kunstwerken. Als je in Japan bent wil je hier natuurlijk optimaal van genieten. Dit kun je doen in één van de talloze restaurants. In Tokyo alleen al heb je de keuze uit ruim 80.000 restaurants. Je hoeft je geen zorgen te maken over de menukaart, die is bijna altijd ook in het Engels beschikbaar. Vaak staan er in de menukaart ook plaatjes van de gerechten. Je hoeft dan alleen maar jouw keuze aan te wijzen. Een bekende Japanse specialiteit is natuurlijk sushi. In Japan wordt echter nog zoveel meer gegeten dan alleen dat. Zo is takoyaki bijvoorbeeld heel populair. Dit gerecht bestaat uit geroosterde inktvis. Ook okonomiyaki eet men graag. Als je dit bestelt krijg je een soort pannenkoek, gevuld met groente en vlees. Het gerecht wat in Japan misschien wel het meest gegeten wordt is ramen. Dit is een bouillon met groenten, vlees en noedels. Bij de maaltijd wordt voornamelijk thee of water gedronken. Als je in een restaurant eet is dit meestal inbegrepen bij de maaltijd. Je hoeft dit dan niet apart te bestellen of te betalen.

 

Veiligheid

Als je op vakantie gaat is het altijd belangrijk om te weten hoe veilig je bestemming is. Voor Japan geldt dat er maar weinig veiligheidsrisico’s zijn. Zelfs in de grotere Japanse steden komt relatief weinig criminaliteit voor. Je kunt daarom altijd veilig over straat lopen, zelfs ’s nachts. Er zijn echter drie uitzonderingen. In de wijken Roppongi en Shinjuku in Tokyo worden toeristen soms gedrogeerd en vervolgens beroofd. Ook in de wijk Namba van Osaka gebeurt dit wel eens. Deze gebieden kun je ’s avonds dan ook beter vermijden. Net zoals overal ter wereld kun je ook hier te maken krijgen met zakkenrollers. De kans dat dit gebeurd is echter vrij klein. Maar uit voorzorg is het natuurlijk altijd verstandig om alert te blijven en je eigendommen in de gaten te houden. Criminaliteit is echter zeker niet de grootste dreiging tijdens je vakantie in Japan. De dreiging van natuurrampen is veel reëler. In Japan komen namelijk regelmatig tsunami’s en aardbevingen voor. Dit soort bevingen kan men over het algemeen goed voorspellen. Houdt daarom altijd de actualiteiten in de gaten. Ook zijn er in Japan een aantal actieve vulkanen. Als je hier bij uit de buurt blijft, kan je eigenlijk niets overkomen. Verder kunnen er in de zomermaanden tropische stormen woeden. Als je in deze periode in het land op vakantie bent, kun je het beste de weerberichten goed in de gaten houden. Als er een storm opsteekt en je van plan bent om te reizen kun je het beste even informeren naar de veiligheidsrisico’s. Na de kernramp van Fukushima in 2011 is het gebied rond Fukushima hermetisch afgesloten. Hier zul je dus om heen moeten reizen.

 

Medische info

Als je naar het land op vakantie gaat is het niet nodig om je te laten vaccineren. Als je langer dan drie dagen op het noordelijke eiland wandelt of kampeert is een vaccinatie wel slim. In dit gebied komt namelijk tekenencefalitis voor. In Japan komt de ziekte Rode Hond voor. In sommige gevallen kan het zin hebben om je hier tegen te laten vaccineren. Je kunt dit het beste met je huisarts bespreken. Als je in de zomer gaat moet je rekening houden met hitte en vocht. Hierdoor kun je snel uitdrogen. Om dit tegen te gaan is het heel belangrijk om voldoende te drinken. In Japan kun je het water uit de kraan gewoon drinken. Het heeft echter wel een chloorsmaak. De meeste mensen kiezen er daarom voor om flessen mineraalwater in de winkel te kopen. Zorg er ook voor dat je lichaam goed beschermd is tegen de zon. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor en draag iets op je hoofd. In Japan wordt veel rauw en ongekookt voedsel gegeten. Door de hitte kan dit voedsel snel bederven. Wees daarom altijd voorzichtig met wat je eet. Als je medische zorg nodig hebt kun je in de grote steden prima terecht. De kwaliteit van de zorg is hier zeer goed. Houdt er wel rekening mee dat men bijna geen Engels spreekt. Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering afsluit en houdt er rekening mee dat je misschien ter plaatse voor je behandeling moet betalen. Deze kosten kun je na terugkomst declareren bij je verzekering. Als je opgenomen moete worden kun je het beste even contact opnemen met je verzekeraar. Die kan je verder helpen.

 

Visum

Je hebt geen visum nodig. Als je langer dan drie maanden wilt blijven is dit echter wel noodzakelijk. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de Japanse ambassade in Den Haag. Ook als je geen visum nodig hebt is alleen een paspoort nog niet voldoende. In Japan wil men namelijk nog een aantal documenten zien. In de eerste plaats moet je aan kunnen tonen dat je weer terug wilt reizen. Dit kun je bewijzen met behulp van een retourticket naar je thuisland of een ticket naar je volgende bestemming. In de tweede plaats moet je aan kunnen tonen dat je daadwerkelijk toerist bent. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een hotelreservering. Ten derde moet je paspoort op zijn minst één lege visumpagina bevatten. Zo kan de Japanse douane een stempel in je paspoort zetten. Als je in Japan bent moet je je als buitenlander altijd kunnen legitimeren. Draag je paspoort daarom altijd bij je. Ook kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Sinds 2012 kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders. Deze maatregel dient om kinderontvoeringen te voorkomen. Als één van de ouders niet meereist is het verstandig om hem of haar een toestemmingsformulier te laten tekenen. Hiermee kan het kind sneller door de douanecontroles. Wat je vakantiebestemming ook is, het is altijd slim om een kopie van je paspoort mee te nemen of naar je eigen e-mailadres te mailen. Als je het paspoort om wat voor reden dan ook verliest kan zo’n kopie de terugreis naar het thuisland bespoedigen.