Java

Java is één van de bekendste eilanden van Indonesië. Elk jaar komen er miljoenen toeristen voor een rondreis naar het eiland toe. Java ligt in het midden van het land en vanuit hier kunnen andere eilanden bezocht worden. Het eiland is drie keer zo groot als Nederland en is het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Op het eiland wonen in totaal 145 miljoen inwoners. De bekendste stad en tevens de hoofdstad is van Java is Jakarta. In de hoofdstad wonen in totaal 18 miljoen inwoners. De meeste reizigers beginnen hun rondreis vanuit Jakarta. Deze stad werd opgericht door de VOC en had oorspronkelijk als naam Batavia. Het eiland en zelfs heel Indonesië kwam in Nederlandse handen terecht. Pas na de Tweede Wereldoorlog verklaarde Indonesië zich onafhankelijk. In december 1949 werd de onafhankelijkheid van Indonesië voor het eerst door Nederland erkend. Vanaf Java kunnen er diverse rondreizen door Indonesië gemaakt worden. Vanwege de omvang van het eiland kan er gerust een paar weken voor uitgetrokken worden. De verschillende bezienswaardigheden maken elke rondreis een gevarieerde reis. Bezoek bijvoorbeeld de beroemde botanische tuinen van Bogor. Of ontdek de sultanstad Yogyakarta en bezichtig de prachtige paleizen. Of wat dacht je van een bezoek aan één van de drie vulkanen op het eiland? Een excursie naar de Bromo vulkaan is absoluut de moeite waard. Maak eventueel een georganiseerde rondreis over het eiland en ga met een gids op pad over het eiland. Houd bij het plannen van je rondreis wel rekening met het regenseizoen op Java. Het eiland heeft slechts twee seizoenen en dat is nat en droog. Qua temperatuur blijft het wel het hele jaar door warm met gemiddeld 22 graden. Van november tot en met maart loopt het officiële regenseizoen. Mei tot en met november is het droogseizoen op Java. Maar ook in deze maanden kun je een flinke regenbui verwachten. Vaak gaat het om een korte hevige regenbui, maar daarna schijnt weer de zon. In juli en augustus is het gemiddeld 23 graden. De warmste maanden zijn april en november met gemiddeld 30 graden. Het enige nadeel is dat deze maanden vrij nat kunnen zijn. Let hier dus op als je een rondreis boekt.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Het eiland Java heeft indrukwekkende bezienswaardigheden om te bezichtigen. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere gebouwen en tempels, waar je het rijke verleden van het eiland nog steeds kan zien is. Of bezoek één van de grote metropolen van het land: Jakarta. Of één van de meest indrukwekkendste bezienswaardigheden op het eiland; de Hindoestaanse tempel in Prambanan. Tijdens een rondreis over het eiland kom je langs al deze hoogtepunten. Aangezien het eiland drie keer zo groot is als Nederland, moet je vooraf een selectie maken van de mooiste hoogtepunten. Het maken van zo’n lijstje kan lastig zijn. Helemaal als je zelf nog nooit eerder op Java geweest bent. Wij helpen je daarom met ons eigen lijstje met hoogtepunten op Java. Zo weet je vooraf welke route je over het eiland kan afleggen om langs deze plekjes te komen. Je krijgt zo een mooie indruk van het eiland.

Prambanan

Als je denkt aan Indonesië, dan denk je natuurlijk aan tempels. Alleen Prambanan is geen Boeddhistische tempel zoals we deze vaak in Indonesië zien. Het is een Hindoeïstisch tempelcomplex gebouwd rond 850 door een Shivaïtische koning. Het is één van de bekendste tempelcomplexen van Indonesië en wie weet heb je deze tempel weleens op een foto gezien. Het is één van de weinig Hindoeïstische tempels uit deze tijd die nog zo goed bewaard gebleven is. De tempel ligt op zo’n 18 kilometer van de stad Yogjakarta. Prambanan bestaat uit verschillende tempels, waarvan er drie de bekendste zijn. Dit zijn Shiva Mahadeva, Candi Vishnu en Candi Sewu. De grootste tempel is de Shiva Mahadeva. De grootste toren van deze tempel is 47 meter hoog en is gewijd aan de Shiva. Helaas is deze tempel sinds de aardbeving in 2006 niet meer van binnen te bezichtigen. Ten noorden van deze tempel ligt Candi Vishnu. Deze toren is iets minder hoog namelijk 33 meter. Rondom de tempel kun je reliëfs zien die het verhaal vertellen van Lord Krishna. De derde tempel is Candi Sewu en wordt de Thousand Temples genoemd. Het is de kleinste tempel van de drie en wordt omringd met 240 kleinere tempels. Rondom de drie tempels liggen ruïnes van mogelijk 224 kleinere tempels. Deze waren allemaal zo’n 14 meter hoog, maar helaas zijn het nu nog alleen ruïnes. Na de bouw van de tempels rond 850 zijn ze twee eeuwen in gebruik genomen door Hindoe koningen. Na twee eeuwen werd het tempelcomplex verlaten en zijn de koningen naar het oosten van Java gegaan. Prambanan werd officieel in 1811 voor het eerst ontdekt. In 1893 zijn ze begonnen met het uitgraven van de tempels. Nadat in 1918 alles was uitgegraven zijn ze begonnen met de reconstructie die tot 1953 geduurd heeft. De renovatie heeft zolang geduurd omdat het lastig was om aan de originele bouwmaterialen te komen. Pas toen ze 75% van de bouwmaterialen hadden gevonden, kon de officiële reconstructie beginnen. Het tempelcomplex van Prambanan staat sinds 1991 officieel op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dankzij deze erkenning wordt het tempelcomplex officieel beschermd.

Borobudur

Eén van de bekendste trekpleisters van Indonesië is Borobudur. Borobudur is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld en is gebouwd tussen 750 en 850. Eeuwenlang lag het complex verborgen onder een laag as en begroeiing. Tijdens een expeditie in 1814 werd Borobudur in samenwerking met de Engelsen ontdekt. Met meer dan 200 man werd het complex vervolgens onder leiding van H.C. Cornelis in 1,5 maand vrijgemaakt van as en begroeiing. Het duurde nog tientallen jaren voor de tempel beschikbaar werd gesteld voor bezoekers. De Borobudur is een gigantische tempel met een omvang van 123 bij 123 meter. De tempel heeft in totaal 9 etages. Boeddhisten lopen op elke etage een rondje met de klok mee. Dit doen ze zeven keer voordat ze de volgende etage bezoeken. De tempel zelf is gebouwd als een stoepa. Een stoepa staat voor boeddhistische bouwwerken waarin relieken liggen van boeddhistische heiligen. Op de negende etage vind je 72 stoepa’s. Deze zijn allemaal rond één centrale stoepa gebouwd. De belangrijkste stoepa is gewijd aan de Nirwana. De Nirwana is in het Boeddhisme het hoogst haalbare wat bereikt kan worden als mens. Het is het einde van de begeerte, aversie en verwarring. De kleine stoepa’s vormen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om in de Nirwana opgenomen te worden. In de onderste stoepa’s zitten open gaten en de stoepa’s staan op een punt. De bovenste stoepa’s zijn vlak. Als je met een gids op pad gaat zal deze je de verschillen tussen de stoepa’s laten zien. Tijdens een bezoek aan het tempelcomplex kan je bijna niet geloven dat dit in 750 gebouwd is. Het is een enorm bouwwerk, waar je zeker een tijd voor nodig hebt om rond te lopen. Extra bijzonder is dat het gebouw meerdere bomaanslagen en aardbevingen heeft overleefd. In de ochtend is Borobudur officieel nog een gebedsoord. Pelgrims bezoeken de tempel om hun rondes per etage af te leggen. Het is wel mogelijk om ook in de vroege ochtend de tempel te bezoeken. Als je voor 07.30 uur komt voorkom je de grote bussen met toeristen.

Bromo vulkaan

Een bezienswaardigheid die bij menig toerist hoog op het lijstje staat is een bezoek aan de Bromo vulkaan. De vulkaan behoort tot één van de mooiste ter wereld. Vooral het maanlandschap rondom de vulkaan maakt het plaatje af. De meeste toeristen bezoeken de vulkaan voor zonsopkomst. Vanaf het moment dat de zon net begint door te breken ontstaan de mooiste plaatjes. In Indonesië zijn nog 129 actieve vulkanen aanwezig. De meest bekende nog actieve vulkaan van het land is Bromo. De vulkaan ligt in het midden van nog vier vulkanen. Voor veel toeristen is een bezoek aan dit vulkaanlandschap een hoogtepunt tijdens de rondreis. Bromo is 2393 meter hoog en de krater heeft een doorsnede van 10 kilometer. De vulkaan is actief en je hoort en ziet de krater pruttelen. Regelmatig komt er een flinke rookpluim uit de krater omhoog. De bevolking rond de vulkaan is de Tengger-bevolking. Ze zien Bromo als een soort god en houden tijdens de jaarlijkse Kasada-viering rituelen en offers voor de vulkaan. In de krater offeren ze dieren, bloemen en geld om respect te tonen. Dicht bij de rand van de krater ligt het dorpje Cemoro Lawang. Vanaf het dorpje kan je bij de top van de vulkaan komen. Het is mogelijk om in dit dorpje te overnachten. De huisjes zijn eenvoudig en in vrolijke kleurtjes geschilderd en vanaf het dorpje ligt een pad naar de top van de vulkaan. Het pad is 3 kilometer lang en het laatste stukje bestaat uit een trap, waardoor je er in totaal 45 minuten over doet om de top te bereiken. De wandeling is niet zwaar en kan ook door niet-geoefende wandelaars afgelegd worden. Als je met zonsopgang de vulkaan wil bewonderen is het slim om in Cemoro Lawang te overnachten. Door de felle kleuren die zich over de vulkaan uitbreiden is het een prachtig schouwspel om te zien. Elke nacht trekken er grote groepen toeristen naar de top om dit te aanschouwen. Wees dus op tijd om een mooi plekje te bemachtigen. De zon komt rond 05.30 uur op, dus zet op tijd de wekker om het schouwspel te bewonderen.

De botanische tuin van Bogor

Op een uur rijden van Jakarta ligt de stad Bogor. Het is voor de inwoners van Jakarta een toevluchtsoord. Vooral om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. De bekendste attractie in Bogor is Kebun Raya Bogor. In het Nederlands vertaald de botanische tuin van Bogor. De tuin werd oorspronkelijk door Nederlanders ontworpen. Het was een soort testtuin om te kijken welke planten er verbouwd konden worden op het eiland. Er werd vooral gekeken naar planten die geld konden opbrengen. Al snel groeide de 80 hectare uit tot een prachtige botanische tuin, waar je een wandeling doorheen kan maken. Het is de oudste botanische tuin van Indonesië. In de botanische tuin groeien duizenden planten die afkomstig zijn van plaatsen over de hele wereld. De tuin heeft een gigantische collectie met cactussen, palmbomen en orchideeën. Naast de prachtige planten zijn er verschillende bezienswaardigheden in de botanische tuin te vinden, zoals een vleermuizenboom waar de vleermuizen een oorverdovend lawaai maken. Een andere bezienswaardigheid is een oude Nederlandse begraafplaats. Deze ligt verscholen achter de hoge bomen in de botanische tuin. De begraafplaats lag er al voordat de botanische tuin werd aangelegd. Er zijn in totaal 42 Nederlandse graven te vinden en van slechts 38 graven is er bekend wie er ligt. Het zijn voornamelijk familieleden en gouverneurs uit Nederland. Het oudste graf is van Cornelis Potmans. Hij was administrateur in een medicijnenwinkel. Het graf stamt uit 2 mei 1784. In 1994 is er voor het laatst iemand bijgezet, namelijk Prof. Dr. A.J.G.H. Kostermans. Hij was een Nederlandse botanicus. Grenzend aan de botanische tuin ligt Instana Bogor. Dit is één van de zes presidentiele paleizen van Indonesië, waarin alleen de Indonesische president mag verblijven. Het paleis is oorspronkelijk gebouwd voor de Nederlandse gouverneur-generaal. Helaas is het paleis zelf lastig te bezichtigen. Er is schriftelijk toestemming van de president nodig om het gebouw van binnen te bekijken. Soms worden er wel dagen georganiseerd, waarbij het paleis voor iedereen wordt opengesteld. Het paleis is wel aan de buitenkant vanuit de botanische tuin te bewonderen. Loop gerust eens rond het paleis als je de prachtige botanische tuinen van Bogor bezoekt.

     

Plaatsen

Java heeft in totaal 145 miljoen inwoners verspreid over het eiland. Het is dan ook één van de meest dichtbevolkte eilanden ter wereld. Er wonen gemiddeld 1121 mensen per vierkante meter. De meeste inwoners wonen in de grote steden op het eiland. Java is verdeeld in zes provincies: Bantam, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Jakarta en Jogjakarta. De grootste metropool op het eiland is Jakarta met ruim 18 miljoen inwoners. Het grootste deel woont echt in het centrum, maar de rest in het stedelijke gebied rondom Jakarta. De andere grote steden zijn: Bandung (6 miljoen), Soerabaja (4 miljoen), Cirebon (1,7 miljoen) en Jogjakarta (1,6 miljoen). Naast grote steden zijn er verschillende kleine dorpen te vinden. In de kleine dorpjes beleef je nog het echte Indonesië. De inwoners werken er meestal op rijstvelden of verbouwen thee. Tijdens een rondreis over Java is het leuk om zowel de grote steden als kleine dorpjes te bezoeken.

Plaatsen

Java heeft in totaal 145 miljoen inwoners verspreid over het eiland. Het is dan ook één van de meest dichtbevolkte eilanden ter wereld. Er wonen gemiddeld 1121 mensen per vierkante meter. De meeste inwoners wonen in de grote steden op het eiland. Java is verdeeld in zes provincies: Bantam, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Jakarta en Jogjakarta. De grootste metropool op het eiland is Jakarta met ruim 18 miljoen inwoners. Het grootste deel woont echt in het centrum, maar de rest in het stedelijke gebied rondom Jakarta. De andere grote steden zijn: Bandung (6 miljoen), Soerabaja (4 miljoen), Cirebon (1,7 miljoen) en Jogjakarta (1,6 miljoen). Naast grote steden zijn er verschillende kleine dorpen te vinden. In de kleine dorpjes beleef je nog het echte Indonesië. De inwoners werken er meestal op rijstvelden of verbouwen thee. Tijdens een rondreis over Java is het leuk om zowel de grote steden als kleine dorpjes te bezoeken.

Bandung

Eén van de leukste plaatsen in Indonesië ligt op Java en is Bandung. De stad ligt in het westen van het eiland en heeft als bijnaam bloemenstad. Het is de hoofdstad van de provincie West-Java. Het centrum kan chaotisch zijn met scooters, verkeerschaos en toeterende auto’s. Maar rondom de stad liggen de mooiste plekjes van het eiland; van rijstvelden tot vulkaanlandschappen. De stad is de ideale uitvalsbasis voor jouw rondreis door Java. Als je in de stad zelf verblijft, is het slim om één van de buitenwijken te nemen. In de buitenwijken is het een stuk rustiger en ervaar je het echte Indonesië. In het oude centrum kom je prachtige Koloniale gebouwen tegen uit de tijd dat Nederland er nog heersten. Vanuit Bandung kan je een excursie maken naar de Perahu vulkaan. Deze ligt op zo’n 30 kilometer ten noorden van Bandung. Dit is een actieve vulkaan. De laatste uitbarsting vond plaats in 1983. Op 1830 meter hoogte is er een prachtig uitzichtpunt over het land. Een excursie naar Perahu kan je gewoon met de taxi maken. Een andere excursie die de moeite waard is de Malabar Tea Plantations. Met een gids kan je een bezoek brengen aan de theeplantages. Je leert hier alles over thee en het maken van thee. Boek wel een excursie met vervoer, want het is vrij lastig om er zelf heen te gaan. De plantage ligt op 45 kilometer ten zuiden van Bandung. Eén van de meest magische spots in de buurt van Bandung is Kawah Putih. Deze plek wordt de witte krater genoemd. In de krater ligt een meer en deze is fel turquoise gekleurd, maar door de zwaveldampen krijgt het meer een witte gloed. Door de zwaveldampen kan je maximaal 15 minuten bij de krater kijken.

Yogyakarta

Yogyakarta is één van de bekendste steden van Java. De stad is rustiger dan de grote hoofdstad en heeft voldoende bezienswaardigheden om te bekijken. Yogyakarta ligt midden op het eiland en is een bijzondere provincie. Verschillende bekende bezienswaardigheden zijn vanuit deze stad te bezoeken. In de stad zelf kun je een bezoek brengen aan Jalan Malioboro. Dit is de grootste winkelstraat van de stad. Het is de beste plek om je souvenirs te kopen, maar vergeet niet om af te dingen. Nog één van de dingen die je gedaan moet hebben is genieten van het heerlijke Indonesische eten. Verspreid over de stad zijn de beste restaurants van Indonesië te vinden. Wil je thuis ook zo lekker koken? Het is mogelijk om een traditionele kookcursus te volgen in Yogyakarta. Je leert zo de geheimen uit de Indonesische keuken. Naast koken zijn er nog meer excursies vanuit Yogyakarta te maken. Vanuit Yogyakarta kun je bijvoorbeeld de grootste Boeddhistische tempel ter wereld bezoeken: Borobudur. Borobudur ligt op een uur rijden van Yogyakarta. Het is extra speciaal om de tempel bij zonsopkomst te bezoeken. Een andere leuke activiteit is een fiets huren in Yogyakarta. Rondom de stad liggen oude dorpjes waar de lokale bewoners je gastvrij begroeten. Je komt er verschillende rijstvelden tegen en de omgeving alleen al is de moeite waard voor een fietstocht. Er zijn daarnaast nog meer bezienswaardigheden, waarvan je er één absoluut niet mag vergeten. Dit is de Bromo vulkaan. Het is één van de mooiste vulkanen van Indonesië. Vanuit Yogyakarta worden verschillende excursies naar de Bromo vulkaan georganiseerd. Naast een excursie is het mogelijk om met het openbaar vervoer naar de vulkaan af te reizen. Eventueel kun je overnachten in een accommodatie bij de krater van de vulkaan.

Jakarta

Het is een onmisbare ervaring om Jakarta een keer gezien te hebben. Bij aankomst beland je al direct in een verkeerschaos. Aan de ene kant lijkt het verkeer continu stil te staan, terwijl toch iedereen als mieren langs elkaar krioelt. Jakarta is de grootste stad van het eiland en vooral een tussenstop om vervolgens door te reizen naar andere mooie plekken op het eiland. Als je dol bent op winkelen, kun je in Jakarta een bezoek brengen aan de gigantische winkelcentra. In de winkelcentra vind je verschillende restaurants en vaak een bioscoop. Een leuke tip om naartoe te gaan is het oude stadscentrum van Batavia. In het oude stadscentrum kom je herkenbare elementen uit Nederland tegen. Er is zelfs een gracht die door de Nederlanders is aangelegd, maar als je het oude Batavia echt goed wil ontdekken is het slim om een lokale gids te nemen. Te voet krijg je een rondleiding door het oude centrum van de stad en een gids laat je details zien die je anders zelfs nooit ontdekt zou hebben. Vanwege de enorme drukte is het lastig om jezelf door de verkeerschaos te verplaatsen. Als de afstanden te groot zijn om te lopen, kun je een taxi nemen. Een taxirit is niet duur, maar het is wel slim om voor een betrouwbare taximaatschappij te kiezen. Blue Bird Group, Silverbird of de witte Express taxi’s zijn betrouwbaar om aan te houden. Hoewel het overdag chaotisch is in de stad, heeft Jakarta in de avond een uitstekend uitgaansleven. De beste clubs van Azië zijn in Jakarta gevestigd. Regelmatig draaien hier bekende en populaire dj’s en worden er vaak feesten georganiseerd. Tijdens het nachtleven kun je je dus prima vermaken in Jakarta om vervolgens weer op doorreis te gaan naar de rest van het eiland of andere eilanden.

Inwoners

Op Java wonen verschillende bevolkingsgroepen. De grootste bevolkingsgroepen zijn Javanen, Soendanezen, Madurezen, Tenggerezen en Badlui. In de grote steden langs de noordkust van het eiland zijn veel immigranten te vinden. De immigranten komen uit China en Europa. Daarnaast zijn er veel Arabieren in het noorden gevestigd. Eigenlijk is Java één smeltkroes met verschillende culturen. De grootste bevolkingsgroep zijn de Javanen, ze zijn met ruim 90 miljoen inwoners in de meerderheid op het eiland. De meeste Javanen zijn moslim, maar ook binnen deze bevolkingsgroep zijn verschillende stromingen. Daarnaast zijn er veel Javanen die geloven in kewajen. Dit is geen officieel erkend geloof, maar heeft invloeden vanuit het hindoeïsme, boeddhisme en de islam. De tweede grootste bevolkingsgroep zijn de Soendanezen. De Soendanezen wonen in het westelijke deel van het eiland. De Soendanezen zijn net als de Javanen overwegend moslim. Ze volgen alleen hun eigen stroming met raakvlakken uit het hindoeïsme en boeddhisme. De Soedanezen spreken een eigen taal. De derde bevolkingsgroep op het eiland zijn de Madurezen. De Madurezen stammen af van het buureiland Madura. Doordat het buureiland dezelfde historie en cultuur heeft zijn er weinig verschillen met Javanen. De meeste Madurezen werken als boer of visser op het eiland. Ze zijn bijna allemaal moslim en vinden familie ontzettend belangrijk. De Madurezen staan bekend om hun directe benadering, waardoor ze soms driftig kunnen overkomen. In het uiterste westen van Java leven de Badui. Dit is een bevolkingsgroep van slechts 3.000 mensen. Ze leven in het afgelegen Kendang gebergte, dat in het westelijke deel van eiland ligt ter hoogte van Lebak. Het is een unieke bevolkingsgroep die leeft zonder moderne faciliteiten. Een andere bevolkingsgroep op Java zijn de Tenggerrezen. Ze leven in het oosten van Java in de buurt van de vulkanen Semeru en Bromo. Na schatting leven er ongeveer 40.000 Tenggerrezen op Java. Ze geloven in het Boeddhisme en Hindoeïsme, maar hebben geen eigen tempel.

Talen

De officiële taal in Indonesië is Bahasa. Maar slechts 7% van de bevolking spreekt de moedertaal. Er zijn in totaal 300 verschillende talen die gesproken worden in het land. Op Java wordt er vooral Javaans en Jakartaans gesproken. Alleen in het zakenleven wordt er Bahasa gesproken. Bahasa is gebaseerd op Maleis en is een Austronesische taal. Het lijkt veel op het Maleis dat in Maleisië gesproken wordt. Bahasa is door de loop der jaren beïnvloed door immigranten van buitenaf. Er zitten bijvoorbeeld Nederlandse, Arabische en Chinese woorden in de taal verwerkt. Een aantal woorden zijn duidelijk te herkennen door de Nederlandse invloed op het eiland. Bis betekent bijvoorbeeld bus en polisi is politie. Op Java zelf wordt er vooral Javaans gesproken. Deze taal wordt niet alleen op Java gesproken, maar ook in Suriname. Tot 1942 was het de officiële voertaal van Nederlands-Indië. 80 tot 100 miljoen mensen spreken deze taal, waardoor het de 11e taal van de wereld is. Javaans is net als Bahasa een Austronesische taal. Het is een verwant van het Maleis en Soedanees. Ondanks dat Javaans geen officiële taal is, wordt het wel als 2e taal op school gegeven. De meeste kranten zijn ook in het Javaans geschreven. In de Javaanse taal zijn ook veel Nederlandse invloeden terug te vinden. Deze woorden zijn ontstaan in de koloniale tijd. Een aantal woorden zijn: amer (hamer), anduk (handdoek) en babrik (fabriek). In totaal zijn er 350 leenwoorden uit het Nederlands in het Javaans terechtgekomen. De derde taal op Java is Soendanees deze taal wordt gesproken door de Soendanezen in het westen van Java. Het is een regionale taal die er gesproken wordt. De oude generatie van Java spreekt soms ook nog een beetje Nederlands. Maar in de toeristische gebieden kun je met Engels prima terecht.

Vervoer

Er zijn verschillende vervoersmiddelen die je kunt gebruiken op Java. Het wordt afgeraden om zelf auto te gaan rijden op het eiland. Het verkeer is in de grote steden een enorme chaos. Auto’s halen zowel links en rechts in. Houd er ook rekening mee dat je verplicht bent om links te rijden op Java. Een alternatief is om een auto met privé chauffeur te huren. Dit is bijna net zo duur als een huurauto in Europa. Het is wel gebruikelijk dat je de chauffeur wat geld geeft om te eten. Een bedrag van € 3 per dag is vaak voldoende. Een auto met chauffeur kun je regelen via het hotel of een autoverhuurbedrijf. Een goedkoop alternatief voor de privéchauffeur is de bus. Tussen de meeste grote steden is een uitstekende busverbinding geregeld. Het enige nadeel is dat het een vrij langzame manier is om jezelf te verplaatsen. Een busreis naar een andere stad kan al snel tien uur duren. Een ticket voor de bus kun je bij het busstation kopen. De bus vertrekt alleen pas als deze vol is en dit kan zo een paar uur duren. Het grote voordeel van de bus is dat het goedkoop is en de makkelijkste manier om van a naar b te komen. Een populair vervoersmiddel voor in de stad is de Becak. Dit is een fietstaxi geschilderd in vrolijke kleuren. Het rijden in de Becak is goedkoop om naar een andere plek in de stad te komen. Helaas is de Becak in een aantal steden verboden, maar je ziet ze nog wel in de kleine dorpjes. Een ander populair vervoersmiddel op Java is de scooter. Je kan hiermee eenvoudig tussen het verkeer door. Houd er alleen wel rekening mee dat het verkeer chaotisch is. Weet dus goed waar je aan begint als je een scooter huurt.

Keuken

Op Java wordt er vooral op straat gegeten. Je kan uiteraard kiezen voor de Indonesische keuken, maar er zijn ook gerechten uit China, India of Japan te vinden. In de grote steden zijn ook Westerse restaurants te vinden en bekende fastfood restaurants. Uiteraard kom je vooral naar Java voor de lokale keuken. Door de invloed van verschillende culturen zijn er diverse lokale keukens op het eiland te vinden. Eén van de bekendste is de Betawi keuken. Deze gerechten staan bekend om hun rijke smaak en worden vooral in Jakarta geserveerd. Het oorspronkelijke recept voor Gado Gado komt bijvoorbeeld uit de Betawi keuken. De kans is groot dat je hier de lekkerste Gado Gado gaat eten. Een ander bekend lokaal gerecht is Ketoprak. Dit gerecht bestaat uit noodles, bonen, tofu en satésaus. Naast Ketoprak kan je de regionale soep sato uitproberen. Dit is een romige rundvleessoep met kokosmelk. Als je naar het westen van het eiland gaat, krijg je weer te maken met een andere keuken. In het westen van Java kom je bijvoorbeeld verschillende tofu gerechten tegen zoals: ketuptat tahu. Dit is rijst met taugé, tofu, soja en satésaus. Je komt in het westen ook verschillende visrestaurants tegen. In een aantal restaurants kun je zelf een vis uitzoeken uit een aquarium. In het centrale deel van Java kom je vooral veel zoete gerechten tegen, zoals curry’s gemaakt met fruit, ayam goreng met kip of rijst met kokosmelk en kip. Er worden ook zoete pannenkoeken gemaakt op basis van kokosmelk. In het oosten van Java kom je een keuken tegen die veel wegheeft van centraal Java. Eén van de populairste gerechten is saté Madura. Het grappige van dit gerecht is dat je geen satésaus krijgt, maar sojasaus. Er is in ieder geval dus genoeg om te proeven op Java.

Veiligheid

Voor de zekerheid kun je altijd het actuele reisadvies naar Indonesië even raadplegen. Daarbij moet je onder andere letten op de activiteit van vulkanen, zodat je weet of jij je er in de buurt kan begeven. Mocht het volgens de autoriteiten niet veilig zijn, dan worden ook de bewoners die om de vulkaan wonen geëvacueerd. Dus het zal je dan niet ontgaan. Houd daarnaast rekening met het chaotische verkeer. Hierdoor is de verkeersveiligheid anders dan dat je gewend bent. Zelf deelnemen aan het verkeer kun je beter vermijden. Laat je vervoeren door de lokale bevolking. Zij weten namelijk als geen ander hoe ze zich moeten verplaatsen door de in onze ogen grote verkeerschaos. Als je gaat rondreizen, probeer de provincie Papua te vermijden. Daar vinden zo nu en dan ongeregeldheden plaats. Op Java gelden andere wetten, regels en gebruiken dan je misschien gewend bent. Drugsbezit is bijvoorbeeld strafbaar en wordt zwaar gestraft. Maak geen foto’s van militaire objecten of mensen. Dit is ten strengste verboden. In tegenstelling tot de meeste delen van Europa wordt homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd. Dit geldt ook voor toeristen. Voor de rest is er vooral kleine criminaliteit op Java. Denk bij kleine criminaliteit bijvoorbeeld aan zakkenrollers in de grote steden. Java is over het algemeen een veilig land qua criminaliteit. Geweld tegenover buitenlanders komt bijna niet voor. Het advies is wel om gebruik te maken van veilige taxibedrijven. Er zijn verschillende betrouwbare bedrijven waar je een auto met privé chauffeur kan huren. Je kan dit regelen via je hotel. Als je toch in de problemen komt op Java, dan kan zijn er twee noodnummers. Via 110 bel je de politie op Java en 118 een ambulance.

Medische info

Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan naar Java. Doordat Java een tropisch eiland is loop je een groter risico om ziek te worden. Slik je medicijnen? Neem altijd een medisch paspoort mee als je op reis gaat. Zorg ook voor voldoende voorraad met medicijnen als je op reis gaat. Je voorkomt zo dat je via een Indonesische apotheek extra medicijnen nodig hebt. Informeer ook voor vertrek bij je apotheek of je de medicijnen mee mag nemen naar Java of dat je een doktersverklaring nodig hebt. Voor Indonesië is er ook een advies om jezelf te laten inenten. Een vaccinatie voor Hepatitis A en DTP wordt aanbevolen. In grote delen van Indonesië komt ook Malaria voor, maar de kans dat je op Java gestoken wordt door een Malariamug is klein. Je hoeft dan ook geen malariapillen te slikken. Alleen wordt wel het advies gegeven om preventief een muggenbeet te voorkomen. Bijvoorbeeld door bedekkende kleding te dragen en een antimuggenmiddel zoals DEET te gebruiken. Verder is het kraanwater niet drinkbaar op Java. Houd er ook rekening mee dat de gezondheidszorg op Java niet op hetzelfde niveau ligt als in Europa. Bij een acuut gezondheidsprobleem is de taxi vaak sneller dan de ambulance. Voor ingrijpende operaties kan je eventueel overgebracht worden naar Singapore. Door een verandering van ritme, klimaat en pittig eten kun je last krijgen van diarree. Neem eventueel diarreeremmers mee en probeer te voorkomen dat je uitdroogt door voldoende te drinken. Krijg je naast diarree last van andere symptomen zoals koorts of bloed in de ontlasting? Neem dan contact op met een arts voor een laboratoriumtest. Lees eventueel recensies op het internet voor je ergens gaat eten en was regelmatig je handen.

Visum

Als je op reis gaat naar Java is het belangrijk dat je een geldig paspoort meeneemt. Je kan helaas niet met een ID-kaart naar Java afreizen. Je paspoort moet voor vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Naast de geldigheid moet je twee tegenover elkaar liggende lege visumpagina’s hebben. Dit is nodig voor het plaatsen van een visumstempel. Sinds 10 juni 2015 is er voor Nederlandse reizigers geen toeristenvisum meer nodig. Je krijgt een vrijstelling voor een visum als je maximaal 30 dagen in het land verblijft. Je kan alleen een vrijstelling krijgen bij één van de vooraf aangewezen toegangspoorten. De luchthaven van Jakarta valt hieronder. Bij aankomst geef je aan waar je verblijft en hoe lang je op Java blijft. Je krijgt vervolgens een stempel in je paspoort als bewijs van je tijdelijke visumvrijstelling. Let wel op dat je het land ook verlaat via één van de vliegvelden met een toegangspoort voor een gratis visum. Als je dit niet doet moet je een visum on arrival aanschaffen. Ben je van plan om langer dan 30 dagen op Java te verblijven? Je hebt dan een visum nodig voor maximaal 90 dagen. Voor het aanvragen van een visum moet je online een afspraak maken. Het verwerken van je aanvraag kan vier weken duren en het immigratiekantoor werkt alleen op afspraak. Vraag je visum daarom altijd op tijd aan! Wil je met een noodpaspoort afreizen naar Java? Informeer dan vooraf bij de Indonesische ambassade in Den Haag of je in zo’n paspoort een visum kunt ontvangen.