Johannesburg
     
 

Johannesburg

In de provincie Gauteng ligt de grootste stad van Zuid-Afrika: Johannesburg. De stad staat ook wel bekend als City of Metropolitan Municipality en is een Afrikaanse grootstedelijke gemeente. Johannesburg is dan niet de hoofdstad van Zuid-Afrika, maar wel het economische centrum van het land. Van oorsprong is de stad in 1886 gesticht als mijnstad, in de omgeving kon veel goud gewonnen worden. In en om de stad zie je hier nog altijd de resten van, je treft overal heuvels met geel zand aan, afval uit de oude goudmijnen. In Johannesburg, of in Zuid-Afrika in het algemeen, zul je veel Nederlandse invloeden aantreffen. Zo doet de Zuid-Afrikaanse taal ver weg ook denken aan het Nederlands. Dit komt doordat de Nederlandse kolonisten, ook wel Boeren genoemd, de eerste Europeanen waren die zich in dit gebied vestigden. Tegenwoordig is Johannesburg geen letterlijke goudmijn meer, maar wel een stad met bloeiende economie waar veel grote bedrijven zijn gevestigd. De stad staat dan ook bekend om het zakenleven en er wonen mensen met honderden verschillende nationaliteiten. Ook het contrast tussen arm en rijk is erg groot, het is de stad van de rijke klasse maar tegelijk wonen ook de armste mensen van Zuid-Afrika hier. Voor vakantiegangers is het een ideale bestemming vanwege het weer. Het is hier het hele jaar door droog en zonnig met een aangename temperatuur. Je bezoekt de stad het beste tussen september en april. Doordat er ook vele bezienswaardigheden in de stad te vinden zijn, wordt het een steeds populairder toeristische bestemming. Wij vertellen je graag meer over de dingen die je moet zien tijdens je reis!

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Omdat het een vrij jonge stad is, zul je hier relatief weinig oude gebouwen vinden. Dat betekent echter niet dat er niet genoeg te zien is tijdens je verblijf in de stad. Niet voor niets ontpopt Johannesburg zich sinds enkele jaren tot een van de populairste toeristenbestemmingen van Zuid-Afrika. Van Constitution Hill en het oude postkantoor tot de townships, de stad is zo divers dat je je hier nooit hoeft te vervelen. Je leert op elke hoek van de straat meer over de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd. Een aantal hoogtepunten lichten we voor je uit.

 

Constitution Hill

Constitution Hill is een voormalig fort, dat later ook gebruikt werd als gevangenis. In de tijd dat het een gevangenis was stond het ook bekend als “Number Four”. Oorspronkelijk werd de gevangenis in 1892 gebruikt voor blanke, mannelijke gevangenen. Later werden hier ook een vrouwenvleugel en de zogenoemde “native” secties aan toegevoegd, waar zwarte gevangenen hun proces moesten afwachten. Onder andere Nelson Mandela en Mahatma Gandhi zaten ooit opgesloten achter de muren van het fort. Een tour door de gangen van dit gebouw is dan ook zeker indrukwekkend te noemen, er wordt wel gezegd dat je hier de democratische geschiedenis van Zuid-Afrika kunt voelen en beleven. Verder is het Constitutional Court hier vandaag de dag nog altijd gevestigd , waar de grondwet wordt verdedigd en bewaakt. In de jaren 90 is de vleugel van het Constitutional Court gerenoveerd tot een modern en licht gebouw met invloeden uit Afrikaanse tradities. Wil je echt een bijzondere tour door het fort op Constitution Hill? Boek dan eens een avond tour. De schemering en het donker maken dat je de intensiteit van de oude gevangenis nog intenser beleeft. Een bezoek aan Constitution Hill zal je zeker bij blijven.

 

Apartheid Museum en Museum Afrika

De historie van Zuid-Afrika en Johannesburg laat een schril contrast tussen blank en zwart zien, een feit waar je absoluut niet omheen kunt tijdens je bezoek aan de stad. Vind je het interessant om hier meer over te leren, bezoek dan zeker het Apartheid Museum. Dit museum wordt wel eens het meest aangrijpende museum in Zuid-Afrika genoemd. Op interactieve wijze maak je kennis met de rassenscheiding zoals deze in Zuid-Afrika tijdens de Apartheid dagelijkse kost was. Bij binnenkomst krijg je willekeurig een ticket met ‘blankie’ of ‘nie blankie’. Vervolgens worden deze twee groepen door aparte ingangen naar binnen geleid. De toon is gezet voor een indrukwekkende expositie met confronterende beelden, waaronder de 121 stroppen aan het plafond die de geëxecuteerde gevangenen uitbeelden. Wil je na je bezoek aan het Apartheid Museum nog meer weten, bezoek dan Museum Afrika. Dit ligt op de plek waar vroeger de meest belangrijke markt van Johannesburg lag. Hier vind je zeven vaste exposities die je mee terug nemen in de tijd en de historie van Zuid-Afrika, ook buiten de Apartheid om, illustreren. Je vindt hier onder andere het verhaal van de migranten die voor werk naar Zuid-Afrika kwamen.

 

Township Soweto

De townships zijn ook iets wat je gezien moet hebben, met name Soweto. Een township is een woongebied aan de rand van de stad, dat tot aan het einde van de Apartheid alleen bedoeld was voor “niet blanke” inwoners. De omstandigheden waren hier ontzettend slecht en de townships doen tegenwoordig nog altijd armoedig aan. Het is echter een kant van Johannesburg die ook nog altijd zeer reëel is, en daarom mag dit eigenlijk niet ontbreken tijdens je trip. Hoewel er hard gewerkt wordt aan de woonomstandigheden in de townships, vormen deze nog altijd een groot contrast met het moderne centrum van de stad. Grote delen bestaan uit kleine hutjes en de bevolking in de township Soweto wordt dan ook gerekend tot de armste laag van de bevolking in Zuid-Afrika. Met een hop-on-hop-off bus kun je Soweto prima bereiken en tijdens een tour leer je weer meer over de historische vrijheidsstrijd in Zuid-Afrika. In Soweto hebben onder andere Nelson Mandela en Aartsbisschop Tutu gewoond. Ook vind je hier een aantal monumenten, zoals het Freedom Square, Regina Mundi Catholic Church en Mandela Family Museum. Het beste bezoek je Soweto onder begeleiding van een gids.

 

Orlando Towers

Midden in de township Soweto in de wijk Orlando, liggen twee enorme schoorstenen, die ooit deel uitmaakten van een energiecentrale. De schoorstenen, die inmiddels voorzien zijn van felgekleurde muurschilderingen, zijn nu symbool van optimisme en creativiteit en springen tijdens je bezoek aan Soweto voortdurend in het oog. De geschiedenis erachter is echter minder vrolijk, de centrale werd destijds namelijk midden in het “zwarte gebied” Soweto geplaatst zodat deze in ieder geval het uitzicht van de blanke stadsbewoners niet zou verpesten. De elektriciteit die hier werd opgewekt, werd uiteraard wel alleen naar de woonkamers van de blanke bevolking geleid. De “Orlando Towers” zijn hierdoor toch ook weer een pijnlijke herinnering aan de Apartheid. Tegenwoordig is het echter een plek waar je iets actiefs kunt ondernemen. Aan de voet van de torens vind je klimwanden en voor de echte adrenalinefreak is er nog iets veel spectaculairder mogelijk. Van een van de Orlando torens kun je een bungee sprong van zo’n 100 meter maken. Bekijk voordat je springt dan wel nog even het uitzicht over township Soweto, want ook van bovenaf is het indrukwekkend om te zien hoe de buitenwijken overgaan in het stadse centrum van Johannesburg.

 

Dierentuin Johannesburg

Na al die zware indrukken met betrekking tot de Apartheid, is een dagje luchtig vermaak ook welkom tijdens je bezoek aan de stad. Neem hiervoor eens een kijkje in de dierentuin. Dit is de grootste dierentuin van Zuid-Afrika en de dierentuin werd meer dan 100 jaar geleden al opgericht, in 1904. Niet alleen vind je hier uiteraard de bekende ‘Big Five’: olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en buffels, maar daarnaast zijn er nog vele andere indrukwekkende diersoorten te vinden. De Johannesburg Zoo helpt daarnaast mee aan het conserveren van Afrikaanse diersoorten, zodat veel dieren ook nog jaren in het wild voort kunnen leven. Ben je met de kinderen in Johannesburg, dan is de zoo ook een aanrader. Je vindt hier namelijk ook veel speeltuinen in dierenthema’s en er zijn veel leuke dingen te doen om de kids lekker bezig te houden. Voor lokale kinderen heeft de dierentuin een “Zoo school”, waar de kinderen op speelse wijze van alles leren over dieren en de natuur. In de zomermaanden zijn er daarnaast ook vaak leuke evenementen voor kinderen in de dierentuin, waarbij ze spellen kunnen spelen en zich als hun favoriete dieren kunnen laten schminken.

 

Gold Reef City

Door de Apartheid en de vele monumenten en musea die zich hierop richten, zou je bijna de oorsprong als goudmijnersstad vergeten. In Gold Reef City is gereconstrueerd hoe Johannesburg eruit zag aan het einde van de 19e eeuw, toen de goudkoorts nog in volle gang was. Ook weer leuk om te bezoeken met de kids, want het is inmiddels een heus attractiepark geworden. Naast de authentieke nagebouwde mijnstad met huisjes, winkels, een theater en zelfs een oude mijnschacht, vind je hier ook verschillende leuke attracties. Achtbanen, wildwaterbanen, vrije val en een trampolinepark, hier kunnen jij en je gezin wel een dag om krijgen. Het is een van de grootste attractieparken in heel Zuid-Afrika en is met name heel succesvol door de combinatie van historie met attracties waar je bloed sneller van gaat stromen. Alle attracties zijn uiteraard ook volledig naar het goudmijners-thema ingericht. Daarnaast vinden er in het bijbehorende theater regelmatig prachtige shows plaats, zoals ballet, opera en nationale en internationale muziekgezelschappen. Gold Reef City ligt op ongeveer 8 kilometer van het centrum en is zeker een bezoek waard om jouw verblijf compleet te maken.

 

Eten en drinken

Zuid-Afrika staat misschien niet direct bekend om haar eten, maar uiteraard wel al om haar excellente wijnen. Het eerste wat je dus moet doen is bij het eten een authentieke Zuid-Afrikaanse wijn laten schenken. Verder kun je ervoor kiezen om traditionele Afrikaanse gerechten te proberen, zoals bobotie, maar bijvoorbeeld ook stukken vlees die je in Nederland niet zo vaak aantreft. Denk maar eens aan een krokodillen-, struisvogel-, of springbokkensteak. Weer eens wat anders! Ben je geen fan van de lokale Afrikaanse keuken, dan zul je in Johannesburg ook genoeg internationale restaurants vinden. Met name de Franse en Indiaase keuken zijn ruim vertegenwoordigd in de stad. Ga je overigens iets ondernemen buiten de stad, houd er dan rekening mee dat je niet, zoals in sommige vakantielanden, op elke straathoek wel een leuk restaurant of eetkraampje tegenkomt. Buiten de snelwegen vind je vaak alleen lokale kroegen, waar de hygiëne in de keuken niet altijd voldoet aan onze Westerse standaarden. In de meeste restaurants in Johannesburg zijn verschillende buitenlandse bieren te koop, je zult hier zelfs wel wat Nederlandse merken vinden. Probeer echter ook eens een Afrikaanse cider, zoals een Savannah Dry. Als je dan toch in Zuid-Afrika bent, moet je de lokale dranken en maaltijden zeker eens geprobeerd hebben.

 

Vervoer

Johannesburg heeft op 25 kilometer afstand van de stad een eigen vliegveld, genaamd O.R. Tambo International Airport. Vanaf het vliegveld kun je het beste een taxi nemen naar je plek van bestemming, het openbaar vervoer is in deze omgeving namelijk grotendeels nog in ontwikkeling. Een taxirit van het vliegveld naar het centrum duurt ongeveer 45 minuten. Verder is er ook een shuttleservice, Magic Bus, die je vanaf het vliegveld naar de stad kan brengen. Wanneer je met veel bagage reist is een taxi echter een stuk prettiger. Het openbaar vervoer is beperkt, er zijn wel enkele metrolijnen en buslijnen maar het gebruik hiervan wordt ook in verband met veiligheid niet aangeraden voor toeristen. Wel zijn er speciale hop-on-hop-off bussen, die langs alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad rijden. Dit is de makkelijkste en veiligste manier om als toerist de stad te zien en je op comfortabele manier te verplaatsen. Een auto huren is ook mogelijk, maar gezien het drukke verkeer wellicht niet de meest verstandige keuze. Buiten de stad zijn de wegen daarnaast vrij ruig en soms zelfs onverhard, waardoor je een zware rit voor de boeg kunt hebben.

 

Veiligheid in het verkeer

Een eerste ding waar je rekening mee moet houden in het verkeer, is het feit dat er links gereden wordt. Huur je dus een auto, dan zal dit zeker even wennen zijn. Ook zijn de verkeersregels hier en daar net iets anders dan we in Nederland gewend zijn. Verkeer van rechts gaat niet voor, maar de auto die een kruising als eerste bereikt heeft voorrang. Verder zul je in het verkeer veel slecht onderhouden voertuigen aantreffen en ook wel wat onveilig rijgedrag zien. Gebruik van minitaxibusjes als openbaar vervoer wordt bijvoorbeeld afgeraden, omdat de chauffeurs roekeloos zouden rijden. Verder kan het in het verkeer in Johannesburg ontzettend druk zijn, iets wat je in Nederland wellicht niet gewend bent. Verder zijn de wegen in de stad wel goed onderhouden en is er een goed netwerk om alle belangrijke locaties te bereiken. Huur je een auto, zorg dan dat je je ramen en deuren te allen tijde op slot houdt en niet stopt voor lifters, dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Laat als je de auto parkeert nooit waardevolle spullen in de auto achter. Het beste kun je zelfs helemaal geen spullen zichtbaar in de auto achterlaten.

 

Veiligheid algemeen

Reizen naar Zuid-Afrika is niet zonder veiligheidsrisico’s. Met name de grote steden, waaronder Johannesburg, staan bekend om hoge criminaliteitscijfers en veel geweld. In principe kun je de stad veilig bezoeken, maar houd wel rekening met een aantal zaken. Zorg bijvoorbeeld dat je nooit alleen op pad gaat en blijf altijd alert. Houd dure spullen, zoals camera’s en telefoons, altijd uit het zicht, en draag geen opvallende sieraden. Neem als je een dag weg gaat niet te veel spullen mee, grote tassen trekken sneller overvallers aan omdat er dan meer buit te halen lijkt. Huur je een auto, zorg dan dat je ramen en deuren op slot houdt, ook bij verkeerslichten. Stop sowieso nooit onnodig en neem al helemaal geen lifters mee in de auto. Sluit voordat je naar de stad gaat een goede reisverzekering af en controleer welke eigendommen onder die verzekering vallen. Spullen die je niet nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een laptop, kun je echt beter thuislaten dan meenemen op deze reis. Ga je een township bezoeken, doe dit dan bij voorkeur onder begeleiding van een gids. Er zijn veel verschillende tours te boeken, voor je eigen veiligheid is het beter dan je hier gebruik van maakt.

 

Visum en vaccinatie

Uiteraard heb je voor jouw verblijf een geldig paspoort nodig. Dit houdt in dat je paspoort tijdens je verblijf nog minstens een half jaar geldig moet zijn. Daarnaast zul je voor een tijdelijk verblijf in Zuid-Afrika (90 dagen of minder) een “visitors visum” moeten aanvragen. Hierbij wordt jouw aanvraag om het land te bezoeken gecheckt door de Zuid-Afrikaanse ambassade. Deze vind je in Nederland in Den Haag. Daarnaast zijn er ook verschillende vaccinaties nodig voor een verblijf in Zuid-Afrika. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht wanneer je vanuit een gele koorts gebied naar Zuid-Afrika reist. Verder worden er verschillende vaccinaties aangeraden, deze zijn niet verplicht. Bespreek met je arts of deze voor jou zinvol zijn. Denk hierbij aan hepatitus A en B, DTP, tuberculose en rabiës. Check van tevoren ook het reisadvies van de Rijksoverheid om te zien of er geen epidemieën van malaria of andere infectieziekten heersen op het moment dat je richting Zuid-Afrika reist. Bescherm je altijd goed tegen muggenbeten, muggen in Zuid-Afrika dragen vaak ziektes bij zich, waaronder malaria. Eventueel aanvullende malaria tabletten zijn in sommige delen van Zuid-Afrika aan te raden, raadpleeg hiervoor een arts.