Kaapstad
     
 

Kaapstad

Aan de voet van de imposante Tafelberg ligt een van de grootste en belangrijkste steden van Zuid-Afrika: Kaapstad. Ook wel iKapa genoemd door de Xhosa, inwoners van Afrika. De stad ligt in het meest zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika. Op Johannesburg na is Kaapstad de grootste stad van het land met zo’n 5 miljoen inwoners. Je zou denken dat Johannesburg, met verreweg het grootste aantal inwoners, de hoofdstad is. Dat is echter niet het geval. Kaapstad is één van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad, Bloemfontein de gerechtelijke hoofdstad en Kaapstad de wetgevende hoofdstad. Er worden tot op de dag van vandaag 11 officiële talen gesproken. Dit komt door de vele invloeden van de Franse, Britse, Nederlandse, Indonesische en Duitse kolonisten. Ook zijn inheemse volkeren, de Bantoes en de Hottentotten, een belangrijk onderdeel van de Kaapse cultuur. Naast de samenkomst van deze culturen, is het een ontzettend populaire stad voor toeristen om te bezoeken. Zodra je in een drukke straat in het centrum staat, zal het je ongetwijfeld opvallen hoeveel verschillende talen er om je heen gesproken worden. Dat is iets wat de stad zo mooi maakt. De verschillende mensen die de stad laten opbloeien met daarbij de adembenemende natuur rondom de stad. Ben je een echte avonturier? Beklim dan de Tafelberg. Doe je het liever rustig aan? Laat je in no-time naar de top brengen met een gondel en het enige wat je nog rest is genieten van het prachtige uitzicht. Het is absoluut een stad van extremen, maar dit betekent wel dat alles mogelijk is. Van shoppen in het Victoria en Albert Waterfront tot zwemmen tussen de witte mensenhaai. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar sprookjes bestaan echt, toch?

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Ingesloten tussen de Tafelberg en de Atlantische oceaan leven de ruim 1 miljoen inwoners van Kaapstad. Direct achter de berg vind je een prachtig landschap. Alleen de natuur van Kaapstad en omstreken biedt tientallen al dan niet honderden bezienswaardigheden, maar er is nóg meer. Ook over de cultuur van deze stad is namelijk veel te leren. Alleen al in de stad zelf is zoveel te beleven. Het moeilijkst van je reis is waarschijnlijk het kiezen wat je wilt zien!

 

De Tafelberg

Als je Kaapstad zegt, zeg je vanzelfsprekend de Tafelberg. Samen met Robbeneiland misschien wel de meest toeristische trekpleister van de stad. Dat is ook niet gek, want het is een prachtig natuurlijk wonder. Iets wat absoluut op je must-see lijstje moet staan tijdens je bezoek. De naam is misschien wel voor de hand liggend, maar je moet het maar net weten. De vorm van het gebergte doet veel denken aan een tafel en wanneer een soort wolkendeken overheen ligt noemt men dit dus symbolisch het tafelkleed. Het hoogste punt van de berg is 1086 meter en wordt McLear’s Beacon genoemd. De Tafelberg hoort bij het Table Mountain National Park bij Kaapstad, dat doorloopt tot de zuidelijke punt van het Kaapse schiereiland bij Kaap de Goede Hoop. Links van de Tafelberg vindt je Devil’s Peak, rechts ervan Lion’s Head. Je beschikt over twee mogelijkheden om tot de top van de Tafelberg te komen. Laat je met de kabelbaan (gondel) binnen 10 minuten naar 1086 meter hoogte brengen. Of, voor wie het echte gevoel van de berg wil ervaren, leg de route te voet af. Een 2,5 tot 3 uur durende wandeling bezorgt je een geweldige ervaring met als kers op de taart een prachtig panorama uitzicht.

 

Township tour

Een bijzondere en authentieke tour die veel toeristen vaak overslaan is de Township tour. Wanneer je met de gedachte naar Kaapstad gaat er alles uit te willen halen wat erin zit, hoort deze tour ook bij je bezoek. Maar liefst 60 procent, zo’n 3 miljoen mensen, wonen in de sloppenwijken rondom de stad. De snelweg die het centrum en Cape Town International Airport met elkaar verbindt, laat je meteen kennismaken met de harde realiteit. Aan beide kanten van de snelweg staan de van golfplaten gemaakte krotten. Ze zijn niet naast elkaar gebouwd, zoals wij dat kennen in onze woonwijk. Nee, ze zijn op en naast elkaar gestapeld vanwege plaatsgebrek. Natuurlijk is het de bedoeling dat je kunt ontspannen en genieten van je vakantie, maar wil je ook iets leren over de geschiedenis en levenswijze van de mensen, doe dan zeker deze Township tour. Het volledige plaatje van Kaapstad betekent een kijkje met een lokale gids in de bewonderenswaardige krottenwijken. Na uitleg over de geschiedenis van de stad en het ontstaan van de Township, zet je de tour voort door je te voet door een wijk te bewegen en een praatje te maken met bewoners. De tour op zondagochtend betekent een populaire toevoeging, namelijk een bezoek aan een lokale kerkdienst.

 

Kistenbosch Botanical Gardens

Zet deze maar meteen héél hoog op je to-do lijstje! De Kirstenbosch Botanical Gardens is namelijk een lust voor het oog met maar liefst 528 hectare aan bloemen en planten. Vernoemd naar Johann Friedrich Kirsten, die het gebied in de 18de eeuw beheerde. Uiteindelijk werd het park in 1913 opgericht om de unieke flora te beschermen. Dit is ook wel nodig, want het park beschikt over meer dan 7000 soorten, waaronder veel zeldzame en bedreigde soorten. Wandel over de 130 meter lange loopbrug, de Canopy Walk, die werd gebouwd om het 100-jarig bestaan van de tuinen te vieren. Vanwege de vorm en structuur wordt de Canopy Walk ook wel ‘boomslang’ genoemd. Kom tot rust met een wandeling door de tuinen óf neem een picknickmand met lunch mee. Het is in de tuinen toegestaan om eten en drinken mee te nemen. Kies een plekje uit, spreid een kleed over het gras en het is genieten geblazen. The Garden kan ook gebruikt worden als doorgangsroute naar de top van de Tafelberg. Begin wel op tijd, want je bent een aantal uur onderweg. Niet alleen een wandeling is een bezoek aan de tuinen waard. De mooiste openluchtconcerten en openluchtbioscoop vinden hier plaats.

 

Robbeneiland

Een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je trip is Robbeneiland. Meer dan 200.000 mensen nemen per jaar de boot naar het eiland. Deze boot vertrekt vanaf het altijd drukke V&A Waterfront en brengt je in een half uur naar Robbeneiland. Het eiland is onder andere bekend door de oud-president van Zuid-Afrika: Nelson Mandela. Hij verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland en was verantwoordelijk voor het einde van de Apartheid. Tijdens de vaartocht naar het eiland hoef je je niet te vervelen, want er valt genoeg te zien. Het uitzicht vanaf de boot op de stad en de Tafelberg is als een plaatje. Eenmaal aangekomen stap je over op de bus en word je over het hele eiland gereden met onderweg uitleg over de geschiedenis van het eiland, de bewoners en wat er nu gebeurt. Na de bus tour kom je bij het cellencomplex aan, waar je een rondleiding krijgt van een ex-gevangene van Robbeneiland. Ook de cel van Nelson Mandela wordt bezocht, cel nummer 46664. Om er zeker van te zijn dat je dit niet hoeft te missen door de drukte, kun je het best van tevoren al je tickets bestellen.

 

Leeukop

Voor de avonturiers onder ons is er een geweldige klim te maken naar de top van Leeukop. Leeukop ofwel Lion’s Head in het Engels, ligt tussen de Tafelberg en de Seinheuwel. De berg is 669 meter hoog en het duurt zo’n anderhalf uur voordat je er bovenop staat. De duur van de klim valt dus wel mee, maar houd er wel rekening mee dat het op sommige plekken erg steil is. Je loopt via trappen omhoog en er is een kindvriendelijke route die je met jonge kinderen beter kunt nemen. Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Stel de panorama functie op je camera maar in, want er is 360 graden aan uitzicht dat vastgelegd mag worden. Een nóg populairdere beklimming is die tijdens volle maan. De verlichte stad met daarboven de zee waar de zon langzaam in weg zakt en de maan tevoorschijn komt van achter de berg. Deze unieke ervaring gaat vaak gepaard met een drankje. Wil je nóg meer spanning en sensatie, dan is het ook mogelijk om te paragliden vanaf de top van de berg. Je kunt de stad op deze manier fantastisch van bovenaf beschouwen.

 

Boulders Beach

Aan de oostkant van het Kaapse schiereiland, ten zuiden van Kaapstad, ligt het bekende Boulders Beach. Er is één belangrijke reden waaraan dit strand zijn populariteit te danken heeft, namelijk de Afrikaanse pinguïns. Je hoeft de stad dus helemaal niet uit om wild life te zien. De zwartvoetpinguïns zijn er sinds 1982 komen wonen en hebben het schijnbaar erg naar hun zin hier. Ideaal dus om eens een bezoekje te brengen aan deze waggelende vrienden. Ze zijn niet bang aangelegd, dus je kunt ze rustig van dichtbij bekijken. Op Boulders Beach leeft een kolonie van maar liefst 3000 zwartvoetjes. Boulders Bay is een beschut zandstrand dat tussen 540 miljoen jaar oude granieten rotsblokken in ligt. Waar de naam ‘rotsblokken’ Bay vandaan komt hoef je je dus niet langer af te vragen. Wanneer je een stukje verder doorrijdt kom je bij een privéstrandje waar je wel entree moet betalen. Wat je hiervoor terug krijgt is een pittoresk strandje en (iets warmere) zee waar je met een beetje geluk met een verdwaalde pinguïn kunt zwemmen. Naast een ritje op een struisvogel, zwemmen met zeehonden en duiken met haaien is het dus ook mogelijk om een baantje met deze pinguïns te zwemmen. Kortom, Kaapstad heeft het allemaal!

 

Eten en drinken in Kaapstad

In Kaapstad ben je aan het juiste adres om een typisch Zuid-Afrikaans gerecht te nuttigen. Bobotie en Bunny Chow zijn misschien wel de meest bekende gerechten. Een aantal andere gerechten die je niet mag missen als je in de stad bent, zijn het (extreem) pittige Chakalaka en Potjiekos, wat letterlijk betekent ‘klein potje eten’. Iets waar je in de stad altijd voor terecht kunt zijn visgerechten. Als grote havenstad is dat natuurlijk ook niet zo vreemd. Het meest populaire district met de beste restaurants is toch wel de Kloofstraat. De stad beschikt ook over een aantal heerlijke lekkernijen. De mierzoete koeksister en vetkoek, die doet denken aan de oliebol bijvoorbeeld. Bij deze lekkernijen en gerechten hoort nog een fijne bijkomstigheid. Achter de Tafelberg liggen namelijk wijnlanden, waar heerlijke wijn gemaakt wordt die perfect samen gaat met jouw maaltijd. Ben je niet zo’n wijnliefhebber, maar wil je een glaasje water erbij? Ook dan ben je op je juiste plek. Leidingwater is hier namelijk het schoonst in Zuid-Afrika. Naast alle prachtige streekproducten en typisch Kaapse gerechtjes is er ook een uitstekende wereldkeuken. Als je dus niet zo avontuurlijk bent aangelegd kun je altijd gaan voor een van de andere keukens, van Aziatisch tot Mexicaans, je vindt hier alles.

 

Geschiedenis

Het was de Portugese ontdekkingsreiziger, Bartolomeus Dias, die de stad in 1488 per toeval ontdekte. Tot het midden van de 17de eeuw werd de stad enkel gebruikt als verversingspost voor Nederlandse schepen die onderweg waren naar Indië of Azië. Omdat er geen handel kwam, door geweld tussen de plaatselijke bevolking en bemanning, werd door de Oost-Indische Compagnie opdracht gegeven om een expeditie te leiden die zorgde voor een regeling met de plaatselijke bevolking. De Nederlander Jan van Riebeeck moest deze taak op zich gaan nemen. Het was de bedoeling om tot handel te komen en een aantal scheepsinfrastructuren te installeren. Dit lukte ook, maar tegen het einde van de 18de eeuw werd het monopolie doorbroken. De Britten namen Kaapstad in en in 1814 werd de stad een Britse kolonie. In 1840 werd officieel de gemeente Kaapstad opgericht. Wegen en spoorwegen werden aangelegd en er werd een elektriciteitscentrale gebouwd. Het parlementsgebouw en stadswijken werden gebouwd. Het was echter niet voor iedereen een prettig vooruitzicht, want de blanken trokken veel rijkdom naar zich toe. Pas halverwege de 20ste eeuw ontstond een multiraciale groep die zich begon te verzetten tegen de nationalisten. Democratische verkiezingen werden pas vanaf 1996 georganiseerd. Anno nu is Kaapstad steeds beter in balans en kan het leunen op het toerisme.

 

Verkeer

Het verkeer in Kaapstad is alleen al door het feit dat er aan de ‘verkeerde’ kant van de weg wordt gereden even wennen. Het is natuurlijk even omschakelen, maar het links rijden went snel. De meningen over hoe het verkeer in Kaapstad geregeld is lopen uiteen. Over het algemeen is het verkeer goed geregeld, maar niet alle chauffeurs rijden even beheerst. Er zijn een aantal handige tips die je ter harte kunt nemen voordat je de weg op gaat. Houd bijvoorbeeld genoeg afstand van de auto voor je. Veel auto’s in Kaapstad zijn namelijk niet bepaald ‘zo goed als nieuw’ te noemen. Door slijtage aan de handremmen is het extra oppassen geblazen op de heuvels. Doordat er aan de linkerzijde van de weg gereden wordt, is er ook sprake van rechts inhalen. Op de snelweg is links dus de meest langzame rijbaan en rechts de snelste. ’s Avonds is extra alertheid op de weg gewenst. Wil je liever geen auto huren? Er zijn genoeg manieren om van A naar B te reizen. Denk bijvoorbeeld aan de MyCiti-bus, de Golden Arrow bus, metrorail of ga voor een taxi. Bedenk wel dat een goedkoop minibus taxiritje niet alleen een stuk goedkoper is, maar vooral ook lawaaierig en soms een tikkeltje roekeloos.

 

Veiligheid

Vaak twijfelen mensen door de onveiligheid als het gaat om een bezoek aan Kaapstad. Maar wat is hier eigenlijk van waar? Is het echt zo’n onveilige stad of is het eigenlijk hetzelfde als een reis naar New York, Rio de Janeiro of Boedapest? Uiteindelijk komt het er voornamelijk op neer dat je goed op je spullen moet passen, maar verder geen extra voorzorgsmaatregelen hoeft te nemen bij je bezoek aan de stad. Wanneer je Kaapstad bezoekt met dezelfde voorzichtigheid en voorzorg als je dat elders ter wereld doet, zullen er geen problemen ontstaan. Op nagenoeg elke hoek van de straat is het mogelijk om veilig te pinnen bij een pinautomaat (ATM). Let er wel op dat je dit beter overdag dan ’s avonds kunt doen. Over het algemeen is het überhaupt niet verstandig om ’s avonds laat buiten te lopen. Wanneer je ergens parkeert, laat dan geen waardevolle spullen in het zicht liggen in je auto, maar berg deze even op in de kofferbak. Sla vóór je reis alvast de algemene alarmnummers op in je telefoon, voor het geval er toch iets gestolen zou worden. Het algemene alarmnummer is 112, maar voor ambulance, brandweer of politie is er een specifiek nummer: 10111.

 

Medische info

Niet onbelangrijk is het voorbereiden van een reis. Dat geldt ook bij Kaapstad, al zijn er wel verschillen tussen een reis naar de stad of een rondreis door heel Zuid-Afrika. Het niveau van medische zorg is in de stad zelf bijvoorbeeld hoog, maar op het platteland zijn de voorzieningen beperkt. Om ervoor te zorgen dat je medische zorg kunt ontvangen wanneer dit nodig is, kun je het beste een goede reisverzekering afsluiten. Neem ook meteen contact op met je eigen verzekeringsmaatschappij. Mocht je hier informatie of ondersteuning in willen ontvangen, kan dat via de Nederlandse vertegenwoordigers in Zuid-Afrika. Een geldig paspoort dien je trouwens altijd te laten zien wanneer er naar wordt gevraagd. Geneesmiddelen kunnen het best in voldoende maten en in originele verpakking meegenomen worden. Vallen de geneesmiddelen onder de Opiumwet? Zorg er dan voor dat je beschikt over een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring. Let er wel op dat je deze verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aanvraagt en dat deze na opgegeven ingangsdatum 1 jaar geldig is. Een aantal vaccinaties die sterk worden aangeraden voor je reis naar Kaapstad zijn bijvoorbeeld een DTP-vaccinatie. Daarnaast kun je voor de zekerheid ook een inenting tegen de mazelen nemen, tenzij je hier al tegen ingeënt bent.