Kaapverdie
     
 

Kaapverdie

In de Noordelijke Atlantische oceaan, ten westen van de Afrikaanse kust, liggen de Kaapverdische eilanden die ook wel Kaapverdië worden genoemd. Het land bestaat uit twee verschillende eilandengroepen: Barlavento, de noordelijke eilandengroep, en Sotavento, de zuidelijke eilanden van het land. Deze twee delen bevatten samen alle twaalf eilanden van Kaapverdië. Het landschap op deze eilanden kan ontzettend verschillen: van woestijnachtige heuvels tot tropisch groene bergen. Het land is lange tijd onbewoond geweest, tot Portugese ontdekkingsreizigers de eilanden ontdekten in 1460. Vanaf dat moment werd het gebied onderdeel van het Portugese rijk. Deze situatie bleef eeuwen hetzelfde, waarbij Kaapverdië een belangrijke kolonie was voor de Portugese handelaars. Pas in 1975 werd het land onafhankelijk, en werd de Republiek een feit. Toch is de invloed van Portugal nog te merken aan de naam van het land. De eilanden heten namelijk officieel Cabo Verde, wat de Portugese benaming is voor de nabijgelegen Groene Kaap van Afrika. Het landschap van deze eilandengroep is uniek, want de eilanden zijn ontstaan door vulkanische activiteit in de oceaan. Hierdoor is de grond ontzettend vruchtbaar, en komt de exotische ligging van de eilanden goed tot zijn recht. Met verschillende eilanden, 22 gemeenten en een levendige toeristische sector, heeft het land zichzelf omgetoverd tot een echte vakantiebestemming. Dat is niet gek, want de eilanden hebben alles wat een vakantieland nodig heeft. Met het strand en de prachtige bergen is de natuur ontzettend divers, en een groot deel van de steden heeft een prachtig oud stadscentrum. De Portugese invloeden zijn overal te vinden op deze eilandengroep: van de architectuur tot de muziek en het lekkere eten. De populatieaantallen kunnen veel variëren per eiland. Zo heeft Santiago maar liefst een half miljoen inwoners, terwijl andere eilanden zoals Brava maar een paar duizend bewoners huisvesten. Aangezien de economie van het land voor een groot deel afhankelijk is van het toerisme, kun je tijdens een bezoek aan het land meer dan genoeg faciliteiten vinden voor je vakantie. Van prachtige bezienswaardigheden en comfortabele hotels, tot leuke activiteiten en natuurlijk ontzettend gezellige restaurants.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Met maar liefst twaalf eilanden zijn er meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden. Wie houdt van unieke vergezichten en uitdagende wandelingen kan zijn hart ophalen aan de prachtige natuur van deze eilandengroep. Zelfs een ontspannen strandwandeling wordt naar een hoger niveau getild door het uitzicht over de andere eilanden in de oceaan. Wie graag ook wat van de Kaapverdische cultuur wil snuiven, heeft natuurlijk ook meer dan genoeg opties. Niet alleen de historische stadsharten zijn onmisbaar tijdens een reis naar deze eilanden, want je kunt je ook onderdompelen in de levendige wereld van de lokale bevolking. Met lekker eten en muziek veranderen zij je vakantie in een onvergetelijke ervaring. En een vakantie naar een verre eilandengroep is natuurlijk niet compleet zonder te genieten van het warme zand, en de prachtige oceaan. Snorkel, duik of vaar er dus op los in het blauwe water van Kaapverdië.

 

Pico do Fogo

De geschiedenis begint bij een vulkaan, maar dat is nog niet alles. Vandaag de dag is er namelijk nog steeds een grote krater te vinden in dit land. De vulkaan Pico do Fogo bevindt zich op het gelijknamige eiland in de zuidelijke eilandgroep van Kaapverdië. Met een hoogte van bijna drie kilometer is deze berg niet te missen, want de top van de vulkaan is meteen het hoogste punt van alle eilanden in deze regio. Pico do Fogo is vandaag de dag nog steeds actief, met een laatste uitbarsting in 2014 en 2015 die maar liefst 77 dagen duurde. Toch is de vulkaan te beklimmen in rustige periodes, en dat is een ervaring die je eigenlijk niet wilt missen. Wie de top bereikt na een steile klim wordt beloond met de mooiste vergezichten, wat de lange wandeling het meer dan waard maakt. Alles bij elkaar duurt het ongeveer vijf uur om de vulkaan te beklimmen en af te dalen. Wie vroeg begint aan de klim heeft daarom ook meer dan genoeg tijd om te genieten van het uitzicht op de top. En dat is nog niet alles, want de vruchtbare grond van de vulkaan is de ideale plek om overheerlijke wijn te maken. Door de unieke grond en een rijpingsproces in speciale ijzeren tonnen, krijgt de wijn een aparte smaak die je niet snel tegenkomt in andere delen van de wereld. Trakteer jezelf dus op een glaasje wijn dat de lokale boeren met liefde hebben gemaakt, want zoiets lekkers zal je niet snel meer proeven. De krater van de vulkaan werd door de bewoners van het eiland gezien als een ideale plek om een klein dorpje te stichten. Hier wonen nu nog steeds voornamelijk boeren die gebruik maken van de goede grond van de vulkaan. Naast wijndruiven worden er ook andere fruitsoorten en verschillende groenten verbouwd op Pico do Fogo. Tijdens de klim naar boven kom je dus meerdere plantages tegen waar boeren hard aan het werk zijn om heerlijke vruchten te laten groeien.

 

Fort Real de São Filipe

Heb je zin om de geschiedenis van Kaapverdië te ontdekken? Neem dan eens een kijkje bij Fort Real de São Filipe. Deze plek is een overblijfsel van de eeuwenlange Portugese bezetting van de eilandengroep, en een prachtig stukje geschiedenis op het zuidelijke eiland Santiago. Omdat de nederzetting van de Portugezen een erg belangrijk handelspunt was, voelden de bezetters de noodzaak om de eilanden goed te beschermen tegen bijvoorbeeld de gretige Engelsen. Met dit indrukwekkende fort aan de rand van de zee werd iedere activiteit op de oceaan in de gaten gehouden. Het gebouw stamt dan ook al uit 1580, en is in de tussentijd tweemaal verbouwd en gerestaureerd. Hierdoor is het fort nog in uitstekende staat, waardoor je als bezoeker echt kunt ervaren hoe dit bouwwerk de beschermende poort was voor de hele nederzetting van de Portugezen in de zestiende eeuw. Klim naar boven en geniet van het schitterende uitzicht over zee. Met een hoogte van 120 meter is deze plek hét uitzichtpunt van het eiland Santiago. De wandeling naar Fort Real de São Filipe is dan ook een echte belevenis. Langzaam maar zeker bevind je je steeds hoger op de Kaapverdische heuvels, en kun je de zee en de oude binnenstad van het eiland in al hun glorie zien. Eenmaal bij het fort aangekomen is een wandeling over de muren de perfecte combinatie van rust en cultuur. Met de zee in de verte en de groene heuvels op de achtergrond heeft de beschermingsmuur namelijk een ideale ligging. Het fort bestaat uit zeven verschillende gebouwen, die allemaal met elkaar in verbinding staan. Naast de oorspronkelijke muren zijn er ook andere bouwwerken te bewonderen die uit de oude tijd stammen. Je stapt werkelijk de geschiedenis in wanneer je het goed bijgehouden fort betreedt. Een bezoek aan deze plek kan dan ook niet ontbreken voor iedere cultuur- en geschiedenisliefhebber die Santiago bezoekt.

 

Serra Malagueta Natural Park

Natuurliefhebbers opgelet, want dit grote natuurpark op het eiland Santiago kan niet ontbreken aan je reis. Het park is te vinden in het noordoosten van het eiland, en bevindt zich pal in het groene gebergte dat hier te vinden is. Serra Malagueta Natural Park is één van de drie nationale parken die de eilandengroep telt, maar is volgens velen het mooiste natuurpark dat er in het land te vinden is. Het park dankt zijn naam aan de berg Serra da Malagueta, die het middelpunt is van dit gebied. Wie wil genieten van de planten en dieren in dit park kan het beste beginnen bij het bezoekerscentrum Caso do Ambiente. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om een onvergetelijke wandeling te maken in dit unieke gebied. Er zijn verschillende wandelroutes die gevolgd kunnen worden, die allemaal variëren in lengte en moeilijkheid. Maar zelfs wanneer je de meest eenvoudige route kiest zal je dit gebied nooit meer vergeten. De heuvels op Santiago zijn prachtig begroeid met meer dan 120 verschillende plantsoorten. Hierdoor wordt het tropische aspect meteen zichtbaar. Waar veel planten te vinden zijn, kun je natuurlijk ook allerlei verschillende dieren verwachten. In het Serra Malagueta Natural Park vind je minsten negentien verschillende exotische vogels. Daarbij lopen er ook meerdere soorten knaagdieren rond in dit natuurgebied, vergezeld door enkele vleermuizen, apen en reptielen. Het natuurpark is dus de ideale plek om de lokale flora en fauna eens van dichtbij te zien. Een leuk feit is dat ongeveer 24 planten die in het gebied te vinden zijn gelden als endemische soorten. Deze soorten zijn dus nergens anders ter wereld te vinden, behalve in dit unieke nationale park van Kaapverdië. Dit feit alleen al is eigenlijk reden genoeg om een bezoek aan Serra Malagueta Natural Park niet over te slaan tijdens een vakantie naar deze eilandengroep.

 

Musea da Tabanka

Wie van musea houdt heeft niet ontzettend veel keuze in Kaapverdië. Sterker nog, de eilandengroep telt maar een paar echte musea, waaronder Musea da Tabanka. Het museum is gelegen op het eiland Santiago, in het dorp Assomada, en biedt een kijkje in de geschiedenis en cultuur van de eilanden in dit gebied. Wie graag meer wil weten over de gebruiken van de lokale bevolking, feestdagen, muziek en traditioneel eten is hier aan het juiste adres. Het museum is niet groot, maar probeert wel het levendige centrum te zijn van Santiago. De exposities worden regelmatig vernieuwd, en het museum organiseert leuke evenementen voor het hele dorp en alle bezoekers. Het gebouw dateert pas uit het jaar 2000, en is dus nog helemaal niet zo oud. De bewoners van de eilanden hadden door dat toeristen graag iets meer wilden weten over de lokale manier van leven. Daarom werd besloten om een speciaal museum op te richten, zodat alle informatie op één plek verzameld kon worden. Neem even de tijd om door het gebouw heen te lopen, en je krijgt meteen een goed beeld van het leven op de verschillende eilanden van Kaapverdië. Een centraal punt wat keer op keer terugkomt is de muziek van het eiland. Voor de bewoners van Santiago en de omringende eilanden is muziek een essentieel onderdeel van het leven. Samen vieren ze, dansen ze en genieten ze van het leven met de traditionele muziek uit de regio. Deze muziek wordt ook wel de Morna genoemd, en lijkt qua stijl best veel op de Argentijnse tango. Het is dan ook helemaal niet moeilijk om je te laten opzwepen door deze spannende muziek. In het museum kun je alles leren over het ontstaan van deze muziek, en de rol die de stijl speelt in het alledaagse leven op de eilanden. De Kaapverdische cultuur en gebruiken worden helemaal uitgelegd aan iedereen die een bezoek brengt aan het museum, zodat je de rest van je tijd op de eilandengroep kunt doorbrengen als een echte ingeburgerde bewoner van het land.

     

Plaatsen

Met maar liefst twaalf verschillende eilanden die één land vormen, is het een land vol verschillen. Waar het ene gebied honderdduizenden bewoners huisvest, is het andere eiland voornamelijk een natuurgebied met hier en daar een dorp. Dat maakt een bezoek aan de eilandengroep zo divers en uniek. Binnen één land kun je verschillende werelden ontdekken, en de een is nog mooier dan de ander. Wie op zoek is naar de mooiste steden moet het wel zoeken in de dichtbevolkte gebieden van de republiek. Eilanden zoals Santiago en Sal zijn plaatsen waar het stadsleven en de rust van de natuur perfect samenkomen. Het is dan ook niet gek dat de grootste trekpleisters van het land op deze eilanden te vinden zijn.

Praia

De hoofdstad van Kaapverdië is te vinden op Santiago, het grootste eiland van het gebied. Deze stad is de meest moderne die te vinden is in het land, en heeft dan ook een bruisend centrum dat altijd actief is. Met 62000 inwoners is Praia ook officieel de grootste stad die op de eilandengroep te vinden is. Niet alleen toeristen weten dus deze stad te vinden, want ook de lokale bevolking houdt van het leven in het moderne en tropische Praia. De moderne architectuur valt op tussen de vele natuur en oude steden die op Santiago te vinden zijn. De sfeer in deze stad is dan ook meteen heel anders dan op andere delen van het eiland. Er worden het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd, zodat niemand zich in de stad hoeft te vervelen. Wanneer je interesse hebt in cultuur, van shoppen houdt of graag een restaurant bezoekt ben je hier dus aan het juiste adres. Er is meer dan genoeg te vinden en te ondernemen in het centrum van deze stad. Ook wanneer de avond begint te vallen houdt het niet op. Het nachtleven in Praia is ontzettend levendig, dus iedereen die houdt van dansen en gezelligheid moet naar deze plek komen om de hele nacht door te gaan. Door de moderne insteek van de stad zijn er ook veel meer faciliteiten te vinden in Praia. Daarom zal deze plaats vertrouwd aanvoelen voor iedereen die gewend is aan het leven in een gemoderniseerd land. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de authentieke sfeer niet te voelen is op deze plek. Sterker nog, tijdens een bezoek aan deze eilandengroep kun je niet ontkomen aan de ontspannen lokale cultuur. In Praia wordt eigenlijk het beste van twee werelden gecombineerd: luxe en gemak worden verenigd met gezelligheid en warmte.

Cidade Velha

Wie op vakantie gaat naar een ver land is misschien niet altijd op zoek naar de meest moderne steden die de regio te bieden heeft. De oude steden in een land zijn juist de plaatsen waar het persoonlijke karakter en de eigen geschiedenis van een land het beste tot hun recht komen. Cidade Velha is zo’n soort stad binnen Kaapverdië. De naam zegt het ook al, want Cidade Velha kan letterlijk vertaald worden naar “oude stad”. Deze plaats is niet zomaar een oude nederzetting, maar heeft zelfs een plaats gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het behoud van de oude stad is dan ook ontzettend belangrijk, en een echte prioriteit voor het land. Als bezoeker ervaar je in Cidade Velha hoe het leven van de oude Portugese bezetters zou zijn geweest. Met oude stadsmuren, idyllische pleinen en prachtige uitkijkpunten over de zee is een bezoek aan deze stad een echte droom. De stad was ontzettend belangrijk voor het koloniale verleden van het land, want het was de eerste Europese koloniale nederzetting ooit. Wat vandaag de dag overblijft is het originele stratenplan van de stad, inclusief twee oude kerken en een groot fort. Wanneer je door de straten van Cidade Velha struint zal je constant van de ene naar de andere historische plek dwalen. Dat maakt een bezoek aan deze stad zo speciaal. De geschiedenis van Kaapverdië voelt ontzettend levendig aan, aangezien je er recht doorheen kunt lopen. Het grote voordeel van deze stad is dan ook dat ieder gebouw een bezienswaardigheid is, in tegenstelling tot andere steden in het land waarbij er slechts een aantal mooie historische plekken te bewonderen zijn tussen alle moderne straten. Wanneer je je wilt onderdompelen in de lokale cultuur en geschiedenis is Cidade Velha dus de ultieme stad om te bezoeken.

Mindelo

Na Praia is deze stad op het eiland São Vicente de grootste van Kaapverdië. Wat deze stad speciaal maakt is de goede balans tussen het oude en het nieuwe. Moderne faciliteiten worden gecombineerd met de oude zeevaartcultuur van het land. Er wonen maar liefst 72000 mensen in Mindelo, wat het een van de grootste steden van het land maakt. Daarbij komt dat de plaats een echte ontmoetingsplek is geworden voor mensen van allerlei verschillende nationaliteiten. Schepen vanuit het oosten en het westen maken allemaal een tussenstop bij deze stad, omdat São Vicente een ontzettend centraal gelegen eiland is. Hierdoor kom je mensen van over heel de wereld tegen in Mindelo, en dat zorgt natuurlijk voor de nodige gezelligheid. Daarnaast is er ook heel veel te beleven in de stad op het gebied van cultuur en entertainment. Monumenten zoals Fortim d’El Rei laten een deel van de lokale geschiedenis zien, terwijl het centrum van de stad bruist dankzij de nieuwe winkels en restaurants. Daarnaast zijn er verschillende musea, uitkijkpunten en grote markten in de stad te vinden. Zo is de Mercado Municipal een overdekte markt waarbij je je ogen uitkijkt door alles wat in de kraampjes is uitgestald. Je krijgt meteen de kans om wat lokale delicatessen te proberen, of je kunt prachtige souvenirs vinden om mee te nemen als aandenken aan een onvergetelijke reis naar Kaapverdië. Heb je zin in een feestje? Dan ben je bij Mindelo helemaal aan het juiste adres. Jaarlijks wordt hier carnaval gevierd zoals in Rio de Janeiro. Met verentooien, schaars geklede vrouwen en de opzwepende ritmes van de zuidelijke muziek is dit evenement een echte tropische ervaring. Wie dit feest heeft meegemaakt weet dat het leven in Mindelo allesbehalve saai is, want niets is te gek tijdens het Kaapverdische carnaval.

 

Inwoners

De eerste inwoners van Kaapverdië waren de Portugezen, die de eilandengroep als een ideale uitvalsbasis zagen voor hun handel over heel de wereld. De eerste koloniën werden gesticht in de vijftiende eeuw, waarbij vooral zeevaarders en handelaars hun weg wisten te vinden naar de eilanden in de Atlantische oceaan. De Portugese invloed is dan ook nog steeds goed te merken op het eiland. Door de steeds groeiende slavenhandel werd het land meer en meer bevolkt door Afrikaanse slaven die door de Portugezen en andere kolonisten werden verhandeld. Vandaag de dag is bijna de hele bevolking van deze eilanden creools. De gemengde Europese en Afrikaanse genen zijn de norm in het hele land, terwijl inwoners van een volledige Afrikaanse of Europese afkomst in de minderheid zijn. Aangezien het land pas in 1975 onafhankelijk werd van Portugal, kregen de inwoners van het land eeuwenlang de Portugese nationaliteit. Pas sinds het land een eigen republiek is geworden hebben de bewoners een eigen nationaliteit gekregen. Vandaag de dag heeft Kaapverdië een inwonersaantal dat net boven een half miljoen ligt. Dit aantal is flink gegroeid sinds het begin van de twintigste eeuw, want in het jaar 1900 waren er in totaal nog geen 150.000 inwoners in het land. Interessant genoeg wonen er meer Kaapverdianen buiten het land, dan in het land zelf. De werkgelegenheid op de eilanden is erg klein, waardoor veel inwoners besluiten om te emigreren naar landen zoals de Verenigde Staten, maar bijvoorbeeld ook naar de vroegere bezetter Portugal. Hierdoor wonen er tegenwoordig meer dan 800.000 Kaapverdianen in het buitenland. Daarbij komt dat de inwoners van Kaapverdië de droge gebieden steeds meer links laten liggen, en het platteland verruilen voor een leven in de stad. Hierdoor worden de steden alleen maar groter, terwijl de kustgebieden vaak ontzettend dunbevolkt zijn.

 

Talen

Het zal niemand verbazen dat de leidende taal het Portugees is. Na een bezetting van meer dan vier eeuwen was er geen twijfel over mogelijk dat dit de voertaal van het land zou worden. Het land hoort dan ook officieel bij de Gemeenschap van Portugeessprekende Landen, oftewel de Comunidade dos Países de Língua Portuguesa. Nadat Kaapverdië vrijkwam van de Portugezen bleef de officiële voertaal hetzelfde, aangezien alle inwoners al hun hele leven lang gewend waren om deze taal te spreken. Naast het Portugees worden er ook nog verschillende dialecten gesproken op deze eilandengroep. Deze dialecten zijn samen te vatten als het Crioulo, of het Kaapverdisch Creools. Deze taal is een mengeling tussen het Portugees en het Afrikaans, maar is geen officiële taal op de eilanden. Toch spreken veel inwoners een versie van het Kaapverdisch Creools. Het dialect verschilt per eiland en soms ook per stad of dorp. Hierbij wisselt de verhouding tussen het Portugees en het Afrikaans constant. Op sommige eilanden neigt de taal meer richting een Afrikaanse taal, terwijl het op andere eilanden vooral een variatie is op het Portugees. Doordat de verschillen in het land zo groot zijn, is het nooit echt een realistische keuze geweest om het Crioulo een officiële taal van het land te maken. Ondanks dat vrijwel iedere inwoner een versie van deze taal spreekt, is het niet altijd mogelijk om elkaar goed te verstaan. De verschillen tussen de verschillende eilanden zijn hiervoor te groot. Toch zijn er in het verleden wel pogingen gedaan om de taal een officiële voertaal te maken in het land, maar door de variaties in het dialect was dit tot nu toe onmogelijk. Een verdere standaardisering van het Kaapverdisch Creools moet de eerste stap worden in de ontwikkeling van een tweede officiële taal in het land.

 

Vervoer

Wanneer je een reis boekt naar Kaapverdië, wil je natuurlijk zoveel mogelijk ervaren van alle verschillende eilanden in het land. Ondanks dat je zou zeggen dat deze eilanden eenvoudig per boot te bereiken zijn, is dat niet helemaal het geval. Er varen boten tussen negen van de twaalf verschillende eilanden, waarbij alleen de drie onbewoonde eilanden worden overgeslagen. De belangrijkste ferry is die tussen de plaatsen Mindelo en Praia, wat niet verwonderlijk is aangezien dit twee van de grootste steden van het land zijn. De ferry’s varen gemiddeld twee keer per dag, en lopen helaas wel geregeld vertraging op. Toch is dit vervoersmiddel natuurlijk een geweldige manier om de prachtige oceaan van dichtbij te ervaren. Wie graag snel, gemakkelijk en efficiënt wil reizen kan gebruik maken van de TACV. Dit is de binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Kaapverdië die naar bijna alle eilanden in het land vliegt. Alleen Brava is op deze manier niet te bereiken. De vluchten zijn relatief goedkoop, maar zitten ook snel vol. Het is daarom belangrijk om je vluchten op tijd te boeken zodat je zeker weet dat je alles uit je tijd in Kaapverdië kunt halen. Om geld te besparen is het aan te raden om je tickets in het land zelf te boeken, aangezien de kosten dan een stuk lager uitvallen. Het is dus altijd de overweging om te wachten tot je in Kaapverdië bent om al je vluchten te regelen, of het zekere voor het onzekere te nemen en vroegtijdig te boeken zodat je zeker weet dat de vluchten niet vol zitten. Op de eilanden zelf is het vervoer met een taxi of huurauto een prima manier om de omgeving te ontdekken. De wegen zijn soms wel wat robuust, dus het huren van een terreinwagen is geen overbodige luxe.

 

Keuken

Een eilandengroep die middenin de Atlantische Oceaan ligt kan natuurlijk geen keuken hebben zonder vis in de hoofdrol. Liefhebbers van vis en schaaldieren zullen dan ook meer dan genoeg te smullen hebben tijdens een bezoek aan Kaapverdië. Vooral tonijn is een erg belangrijke vissoort op het eiland, maar ook andere soorten zoals inktvis, makreel en baars worden iedere dag vers gevangen voor de kust van de verschillende eilanden van het land. De vis dient als basis voor veel gerechten in Kaapverdië, maar er wordt altijd geëxperimenteerd en gezocht naar nieuwe manieren om vis te bereiden. Het resultaat is altijd overheerlijk, want de Kaapverdianen weten precies hoe je vis op een perfecte manier kunt klaarmaken. Door de ligging van het land bestaat de keuken voornamelijk uit gerechten van een Portugese of Afrikaanse komaf. Het resultaat is een menukaart vol met lekker vers fruit, visgerechten en ook pasteitjes gevuld met vlees en heerlijke kruiden. De voor- en hoofgerechten zijn vaak rijk gevuld met vlees of vis, terwijl de toetjes op de Kaapverdische eilanden vooral bestaan uit lichte en frisse smaken. Wie van plan is om aan te schuiven in een echt Kaapverdisch restaurant, kan dus verwachten dat vis en vlees de belangrijkste componenten zijn voor een dagelijkse maaltijd. Het land heeft ook een nationaal gerecht dat Cachupa wordt genoemd. Tijdens een bezoek aan Kaapverdië kun je dit gerecht echt niet overslaan. In de basis is het een stoofpot gevuld met bonen en maïs, maar er worden ook meer dan genoeg variaties gemaakt waarbij het gerecht wordt verrijkt met vlees of vis. Iedere kok zal zijn eigen variant kunnen maken, met extra kleine toevoegingen die de stoofpot net weer wat anders maken. Een bord Cachupa hoeft dus nooit te vervelen.

 

Veiligheid

Landen in Afrika en het zuiden van Europa staan niet bekend als de meest veilige plaatsen ter wereld. Kaapverdië ligt precies tussen deze twee werelddelen in, maar is over het algemeen een erg veilig land. Vooral in vergelijking met andere Afrikaanse landen is het zelfs één van de meest veilige bestemmingen die je kunt bezoeken. Het land heeft een stabiele regering, en is een ontzettend populaire toeristische bestemming. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten tijdens een vakantie in Kaapverdië. Zakkenrollers zijn zo nu en dan actief, zoals bij iedere populaire bestemming voor toeristen. Het stelen van portemonnees komt niet ontzettend vaak voor, maar het is altijd verstandig om goed op je spullen te passen wanneer je een populaire bezienswaardigheid bezoekt. Daarnaast is de economische stand van Kaapverdië de laatste jaren verslechterd. Hierdoor is er meer armoede in het land ontstaan, wat zorgt voor toenemende criminaliteit. Berovingen en overvallen komen de laatste paar jaren dus iets meer voor in Kaapverdië. Dit is geen reden om het land onveilig te noemen, want het aantal incidenten is ontzettend beperkt. Ben je van plan om de natuur van de eilanden te ontdekken? Neem dan altijd een goed werkende en opgeladen mobiele telefoon mee, en vergeet ook een klein EHBO-setje niet. Vooral op de rustigere eilanden is het niet altijd makkelijk om snel een dokterspost te bereiken, waardoor het altijd verstandig is om goed voorbereid op pad te gaan. Mocht er toch hulp nodig zijn dan kan de ambulance worden bereikt via het noodnummer 130, de brandweer op het nummer 131 en de politie is te bereiken via het nummer 132.

 

Medische info

Mocht je onverhoopt ziek worden tijdens je reis dan wil je natuurlijk zo goed en zo snel mogelijk geholpen worden. Op ieder eiland van Kaapverdië is een ziekenhuis of dokterspost aanwezig. Deze ziekenhuizen zijn niet zo modern en compleet als in Europa, maar voor kleine ongelukken of milde ziektes zijn de faciliteiten op de eilanden toereikend. Wanneer er niet de juiste apparatuur beschikbaar is voor een gecompliceerde ingreep, of wanneer je ernstig ziek wordt, kan het zo zijn dat je vervoerd moet worden naar het Europese vasteland of nabijgelegen landen zoals Senegal. Het is daarom belangrijk dat je voor vertrek goed controleert of je reisverzekering dit vervoer ook dekt. Wanneer je bent behandeld in een van de lokale ziekenhuizen wordt er verwacht dat je de kosten van de ingreep contant betaalt. Wanneer je een reis wilt maken naar Kaapverdië is het belangrijk dat je DTP en Hepatitis A vaccinaties up to date zijn. De meeste mensen zijn echter al beschermd tegen deze ziektes. Op de eilandengroep heerst er een heel klein risico op Malaria door de aanwezige muggen in het land. Het is niet nodig om een speciale malariapil te slikken om beschermd te zijn. Het risico is dermate laag dat een normale bescherming tegen muggenbeten voldoende is om besmetting met malaria te voorkomen. Anti-muggensprays en klamboes zijn dus wel aan te raden. Het kraanwater in Kaapverdië is van prima kwaliteit om mee te douchen en je tanden te poetsen. Het is wel af te raden om dit kraanwater te gebruiken als drinkwater, aangezien dit niet goed genoeg wordt gezuiverd in Kaapverdië. Drink daarom alleen mineraalwater uit flessen om gezondheidsproblemen te voorkomen. In iedere winkel zijn er flessen water verkrijgbaar die je zonder problemen kunt drinken.

 

Visum

Wanneer je naar het buitenland reist heb je altijd een geldig reisdocument nodig. Aangezien Kaapverdië buiten de Europese Unie ligt, is een identiteitskaart niet voldoende om je mee te legitimeren. Een geldig paspoort is het eerste wat geregeld moet zijn wanneer je besluit om naar dit land af te reizen. Daarnaast is het nodig om een visum te regelen wanneer je Kaapverdië wilt bezoeken. Dit visum kun je kopen wanneer je op je plaats van bestemming bent, maar je hebt dan geen zekerheid dat je daadwerkelijk het land wordt binnengelaten. Daarom is het aan te raden om je visum al een ruimte tijd van tevoren aan te vragen. Deze aanvraag kun je indienen bij het consulaat van Kaapverdië in Rotterdam, of de ambassade die in Brussel te vinden is. Wanneer je je visum aanvraagt moet je je reisgegevens doorgeven, zoals je vliegtickets en de bevestiging van de accommodatie waar je wilt verblijven tijdens je reis. Deze zaken moeten dus eerst geregeld zijn voordat je een toeristenvisum toegewezen kunt krijgen. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan kun je je nieuwe visum meestal al binnen een dag ophalen. Wanneer je eenmaal een visum hebt, is deze zes maanden geldig en slechts één keer te gebruiken om het land binnen te treden. Iedere persoon waarmee je reist heeft een geldig document nodig, want zonder een toeristenvisum is het niet mogelijk om op vakantie te gaan in Kaapverdië. Wanneer je al deze zaken ruim op tijd regelt weet je zeker dat je snel en gemakkelijk door het vliegveld komt wanneer je geland bent. Zo kun je meteen beginnen aan je reis, zonder je zorgen te maken over het wel of niet binnenkomen van het land.