Keulen
     
 

Keulen

Met meer dan een miljoen inwoners heeft de levendige metropool Keulen voor elke bezoeker veel in petto. Dat is niet meer dan logisch: de stad is de vierde stad van Duitsland na respectievelijk Berlijn, Hamburg en München. Het totale gebied beslaat zelfs 2,5 miljoen mensen, bijna de helft dus van het totaal aantal inwoners van onze complete randstad. Hoewel de stad voor veel Nederlanders minder bekend is dan de andere 3 Duitse toeristische publiekstrekkers, is een bezoek aan Keulen een echte “Geheimtipp”. Een aanrader dus. Niet alleen is de stad een van de oudste universiteitssteden van Europa, het is ook een smeltkroes van vele culturen. De stad herbergde in 2010 zo’n 181 verschillende nationaliteiten. Daarbij zijn de dames licht in de meerderheid: er wonen meer vrouwen dan mannen in Keulen. De jeugd heeft een grote invloed op de stadscultuur, een derde van de inwoners is niet ouder dan 35 jaar en dat is merkbaar op vele gebieden zoals het uitgaansleven en de muziekcultuur. Dat de stad altijd een enorme aantrekkingskracht heeft gehad op mensen, is niet verwonderlijk. Het is een bijzonder fraai gelegen stad aan de rivier de Rijn, die al duizenden jaren een grote rol speelt in de stadsgeschiedenis. Behalve via het water en via de eigen luchthaven is het ook per trein en over de weg uitstekend bereikbaar. Vanuit Nederland gezien ligt de stad net iets meer dan 80 kilometer van de dichtstbijzijnde grens. Een ideale bestemming dus voor een stedentrip tijdens een weekend, maar ook voor een bezoek dat iets langer duurt. Je vervelen is namelijk ondenkbaar!

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Wie de stad bezoekt, kiest vaak voor een combinatie van historie en hedendaagse cultuur. Omdat het zo’n lange en rijke geschiedenis kent, kun je kiezen voor een bezoek aan een van de vele musea, aan historische kerken zoals de Dom en aan pittoreske stadswijken. Met name door rond te dwalen in de vele verschillende wijken en wijkjes leer je de stad goed kennen. In de Altstadt bijvoorbeeld is het altijd gezellig met vaak live muziek in en om de terrassen aan de Rijn. Je hoort er overal het typische dialect dat direct verwant is aan het Nederlands-Limburgs dialect. Er zijn ook wijken bewaard gebleven met Middeleeuwse elementen en in Jugendstil. Omdat een deel van het Keulse centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd, zie je daarnaast veel moderne nieuwbouw. Juist dit ratjetoe van bouwstijlen en typisch Keulse dorpse gemoedelijkheid die de inwoners eigen is, kenmerkt deze bijzondere stad.

 

Dom van Keulen

Wie met de auto richting Keulen rijdt, ziet de Dom al van ver aan de horizon verschijnen. Wie uit de trein stapt in de “Köln Hauptbahnhof”, loopt er haast meteen tegenaan. De Dom kun je kortom niet missen, het is dan ook een van de grootste religieuze bouwwerken in Europa en een absolute must voor elke bezoeker van de stad. De Kölner Dom is een gotische kathedraal waarvan de bouw meer dan 600 jaar duurde. Pas in 1880 was de kathedraal klaar. De Dom was toen al, compleet of niet, vele honderden jaar lang een belangrijke pelgrimskerk omdat de relikwieën van de heilige Drie Koningen er bewaard worden. Sinds 1996 staat de Dom op de werelderfgoedlijst. Velen menen dat er ook een link ligt met Karel de Grote. Die ligt echter begraven in de Dom van Aken, op nog geen half uur rijden van het centrum van Keulen. Een bezoek aan Aken is prima te combineren met een bezoek aan Keulen. Wie zich voor religieuze bouwwerken interesseert, kan sowieso zijn geluk niet op. Je kunt er niet minder dan 12 grote Romaanse basilieken bezoeken, waarvan er enkele zelfs nog uit de Romeinse tijd stammen.

 

Musea in alle soorten en maten

Het zal je niet verbazen dat een stad van dit formaat een groot aantal musea voor jong en oud herbergt. Daarvan zijn er enkele relatief klein, maar daarom niet minder bijzonder. Zo vind je er onder meer een eau de cologne museum, een mosterdmuseum, een carnavalsmuseum en een chocolademuseum. Een drietal meer gerenommeerde musea die internationaal hoog staan aangeschreven, moet je eigenlijk gezien hebben. De stad zelf geeft aan dat je in ieder geval zeker het museum Ludwig moet bezoeken. Dat heeft een aantal redenen: meer Picasso’s bij elkaar vind je bijna nergens ter wereld. Popart kunstenaars als Warhol en Lichtenstein hebben er baanbrekende werken hangen. Wie niet van moderne kunst houdt, kan naar het Romeins-Germaans museum dat zich bezighoudt met het tijdperk vanaf de oudheid tot de middeleeuwen. Beide musea liggen pal naast de Dom, midden in het winkelcentrum. Loop je 10 minuten verder, dan kun je het Wallraf-Richartz museum bezoeken, dat zich onder meer bezighoudt met barokschilderijen en impressionisme. Je vindt er bekende landgenoten als Rubens, Rembrandt van Rijn en Van Gogh terug. Wie het Nemo Science museum in Amsterdam leuk vindt, vindt ook het “avonturenmuseum” Odysseum beslist tof. Eenmaal binnen wil de jeugd er niet meer weg, je bent gewaarschuwd.

 

Dierentuin en attractiepark

De stad was er al vroeg bij wat betreft themaparken. Zo is er al sinds 1860 een dierentuin gehuisvest, indertijd de derde zoo die in Duitsland haar poorten opende. De “Kölner Zoo” is 365 dagen per jaar open en wil je hem bezoeken, moet je even het stadscentrum uit. Dat is trouwens prima te doen met het uitstekende openbaar vervoer of met de eigen auto. Bijna 10.000 dieren, 1000 diersoorten en 20 hectare dierentuin vind je vervolgens in de Keulse wijk Riehl, dat is ongeveer het dubbele van Artis qua oppervlakte. Ook in de zoo wordt duidelijk dat Keulen er veel aan gelegen is om met name de jeugd te vermaken. Rondleidingen en dergelijke zijn vaak meertalig, sowieso verstaat bijna iedere Keulenaar wel wat woordjes Nederlands. Wil je nog meer vermaak voor de hele familie, dan moet je eveneens even het stadscentrum uit en wel naar Brühl. Daar ligt Phantasialand, een van de 15 best bezochte attractieparken in Europa. Om je een idee te geven: 6 achtbanen, 3 grote waterattracties en 6 themagebieden waaronder ‘Berlin’. Keulen en Berlijn samen in een half uurtje, het kan. Het attractiepark kent jaarlijks bijna 2 miljoen bezoekers en als je in Keulen logeert, kun je prima een dagje heen en weer.

 

De historische Altstadt

Ben je een typische terrastoerist dan wel volleerd kroegtijger? Dan hoef je niet verder te zoeken in het aanbod van de stad Keulen, dan moet je beslist een dag richting de Keulse Altstadt gaan. Formeel is de Altstadt dan wel het gehele oude centrum inclusief de Dom, de musea en de typische grootwinkelstraten, de inwoners van richten zich meer op de lange Rijnpromenade en de beide kleinere pleinen Heumarkt en Alter Markt. Elk ‘Brauhaus’ heeft hier zijn eigen terras of zelfs ‘Biergarten’ waar je, behalve het typisch Kölsch bier drinken ook geweldig kunt eten voor bijzonder weinig geld. Als je ooit een Berlijnse ober hebt ontmoet, de Keulse ‘Köbes’ doet qua charme beslist niet voor hem onder. Een tip? Bezoek eens de Malzmühle, de oudste brouwerij in de Altstadt en ga voor een Mühlen Kölsch en een Sauerbraten. Bill Clinton ging je reeds voor, naar het schijnt logeert hij er nog steeds met enige regelmaat in een van de 37 hotelkamers. We durven er verder iets onder te verwedden dat je de typische flesjes vanwege hun bizarre vorm mee naar huis wil nemen. En als je genoeg gegeten en gedronken hebt, kun je de winkelstraten van de Altstadt afstruinen die specialistische detailhandel en handwerkzaken huisvesten. Zo vind je er instrumentbouwers, antiekwinkels en siersmeden naast vele kleine kledingzaken. Als je dan toch al aan het winkelen bent, kun je ook richting een van de vele imposante Rijnbruggen flaneren, die allemaal via een wandeling langs de Rijn zijn te bereiken.

 

Keulen in de winter

Wie in de winter wilt gaan, kan er rekening mee houden dat kerst en carnaval in deze stad groots gevierd worden. Wie het Keulse carnaval niet kent en denkt dat dit vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het carnavalsfeest in Brabant, heeft het goed mis. Carnaval in Keulen is een wezenlijk onderdeel van de Keulse volkscultuur en leeft het hele jaar door bij een groot deel van de inwoners van Keulen. Het “seizoen” start op 11 november en vanaf dan zijn er wekelijks evenementen, met een kleine dip rond de kerst. De grote finale vindt plaats tijdens de optochten met carnaval. De jaarlijkse omzet van het Keulse carnaval bedraagt 460 miljoen euro en zorgt voor 5000 arbeidsplaatsen. Het dipje in het carnaval vanwege de kerst loopt van 27 november tot en met de kerst. Gedurende die tijd vinden er veel kerstmarkten plaats, die jaarlijks zeer veel bezoekers trekken. Wie zich ter plekke wil laten informeren, bezoekt ook het carnavalsmuseum voor een uitgebreid verhaal over de achtergrond van carnaval. De stad zelf is gedurende de winter schitterend verlicht en als er sneeuw ligt (dat kan ook in dit deel van Duitsland zomaar het geval zijn), is een bezoek aan deze stad fantastisch.

 

Markten en festivals

De Keulenaar trekt er graag op uit en doet dat bij voorkeur in de buitenlucht, liefst in de stad zelf. Behalve de kerstmarkten in de winter zijn er hele jaar door markten en festivals. Vaak zijn deze wijkgerelateerd. Zo is er in de wijk Nippes het Nippeser Bürgerfest, waar je met het hele gezin met gemak een dagje doorbrengt. In juni is er Le Bloc in de zogenoemde Belgische wijk van Keulen, een straatfeest waar heel de stad zich verzamelt. Straatmarkten of, zoals ze het zelf noemen, vlooienmarkten zijn bijzonder populair zowel bij de inwoners als de bezoekers. Vanaf mei kun je er bijna dagelijks wel eentje vinden, maar er zijn er ook die het hele jaar door in het weekeinde plaatsvinden. Wie een beetje moeite doet, kan ook avondmarkten in de zomer bezoeken. Deze verplaatsen zich soms door de hele stad, ze hebben een hoog pop-up gehalte. Iets dat typisch Keuls is. Verder zijn er behalve markten ook de nodige festivals in de stad. Enkele opvallende muziekfestivals zijn de Summerjam, een reggaefestival in juli en Cologne on Pop, een festival voor elektronische muziek in augustus. Vermeldenswaardig zijn ook het Köln Comedy Festival in oktober en de Christopher Street Day, de grootste gay pride optocht van Europa, die plaatsvindt in juli.

 

Eten en Drinken

Met zoveel verschillende culturen in een smeltkroes als deze stad, is het niet verwonderlijk dat je in Keulen eigenlijk voor alle soorten eten terecht kunt. Typisch Duits of toch buitenlands? Kies maar, het is er allemaal. De prijs-/kwaliteitverhouding is bijzonder hoog in Duitsland en wettelijk vastgelegd. Je vindt er fast food en haute cuisine, vaak zelfs naast elkaar gelegen. Ben je in de buurt van de Dom, dan kun je overwegen om naar het Hilton te gaan. Daar vind je restaurant Konrad, waar je voor een bescheiden bedrag een lunch kunt krijgen. Wel even opletten: in Duitsland (en dus ook hier) is het geen enkel probleem om veel geld uit te geven aan geweldig eten, controleer dus ook altijd even de prijzen. Wil je genieten van de Duitse keuken, dat kan. Deze heeft wel iets weg van wat we in Nederland gewend zijn, maar is aan de stevige kant. Keulenaren nemen vaak een biertje bij het eten. Er zijn 32 soorten Kölsch en het is de enige beschermde biersoort in Europa. Als je door de stad loopt, zal het aantal bakkers je ook opvallen. Eigenlijk zijn het geen bakkers, maar koffieshops in de oorspronkelijke zin, dus met koffie, brood en gebak. De Keulenaar gaat er graag naar toe om met een kop koffie de actualiteit in binnen- en buitenland te bediscussiëren.

 

Geschiedenis

De stad is letterlijk oeroud. Vanwege de ligging aan de Rijn wonen hier al mensen sinds de oude steentijd. Volken die er hun sporen hebben achtergelaten, zijn onder meer de Kelten en de Eburonen. In 38 voor Christus werd er een eerste nederzetting gevestigd door de Ubiërs. Omdat het tevens het hoofdkwartier van de Romeinse Rijnvloot was, groeide deze nederzetting als kool. In de eerste eeuw na Christus woonden er al zo’n 30.000 mensen. Daarna ging het met vallen en opstaan. Pas in 1852 waren er 100.000 inwoners maar daarna ging het snel. Keulen werd langzaam maar zeker een van de grootste steden ten noorden van de Alpen, in de jaren 70 van de vorige eeuw werd de magische grens van 1 miljoen inwoners overschreden. Een grote rol in deze ontwikkeling speelden onderwijs en religie. Al in 1388 werd Keulen een universiteitsstad, daar zijn in de loop der jaren nog 15 hogescholen bijgekomen. Ook religie speelde een fikse rol, in 313 werd de stad namelijk een aartsbisdom. Na de derde kruistocht in 1164 kwamen de stoffelijke resten van de drie wijzen uit het oosten in de stad terecht en sindsdien is het een religieuze trekpleister van formaat. Vandaag de dag is het bisdom Keulen het rijkste bisdom ter wereld, onder meer door de in Duitsland verplichte kerkbelasting.

 

Verkeer

In Duitsland wordt het Nederlands rijbewijs erkend, een internationaal rijbewijs (IRB) is niet nodig. Reis je met de auto naar Keulen, dan zijn er wel enkele regels waar je op moet letten. Een groot aantal Duitse stadscentra waaronder Keulen mag je enkel met de auto naar binnen als je beschikt over een zogenoemde milieusticker (Umweltplakette). Deze staat op kenteken en dien je achter de voorruit te plakken. Ze zijn verkrijgbaar bij onder meer de ANWB, bij GWK wisselkantoren en in Duitsland bij veel garages en keuringsstations. Je kunt er ter plekke op wachten, maar neem wel al je papieren zoals kentekenbewijs en keuringsrapporten mee van bijvoorbeeld roetfilters. Dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 krijgen in Duitsland geen milieusticker en komen er dan ook niet meer in. Overtreding wordt onmiddellijk bestraft met een boete van bijna 100 euro, terwijl een milieusticker nooit meer dan 15 euro kost, vaak zelfs minder. Overigens gelden er enkele vrijstellingen, bijvoorbeeld in stadscentra voor oldtimers en op autowegen voor mensen die slechts op doorreis zijn naar bijvoorbeeld Oostenrijk. Vergeet ook niet dat de verkeerslichten in Duitsland eerst op oranje springen voordat ze groen worden!

 

Vervoer en veiligheid

Wanneer je je beperkt tot de binnenstad, is het te voet goed te doen. Je mist dan wel enkele zaken omdat de loopafstanden in een miljoenenstad natuurlijk snel uit de hand kunnen lopen. Het openbaar vervoer in Keulen is echter prima geregeld. Het tramnetwerk is 285 km lang en is verbonden met de metro. Verder zijn er 50 buslijnen die goed aansluiten op tram, trein en metro. Voor vrijwel alle ritten kun je terecht met dezelfde strippenkaarten en dezelfde tarieven. Met de Kölncard reis je gemakkelijk met het openbaar vervoer, ook met groepen. De kaart is 24 of 48 uur geldig, al naar gelang je verblijfsduur. Er zijn 3 internationale treinstations, waar je rechtstreeks vanuit Nederland kunt aankomen. Ook de luchthaven Köln-Bonn is verbonden met het treinnetwerk, er is een compleet ondergronds treinstation. En een verrassing is het fietsnetwerk. Keulen won nog niet zo lang geleden de prijs voor meest fietsvriendelijke stad van Duitsland. Er is een netwerk van fietspaden en fietsroutes beschikbaar langs de meeste trekpleisters. Als je alleen op reis gaat, houd dan vrienden of familie op de hoogte waar je bent en als je uitgaat. Laat ook weer weten als je veilig in je hotel bent, het is altijd fijn als er iemand met je meedenkt.

 

Verzekeringen en gezondheidszorg

Een goede reisverzekering is voor elke reis een goed idee, dus ook voor Keulen. De Europese zorgpas dekt je spoedeisende zorgkosten zolang ze overeenkomen met de tarieven in Nederland, het is daarom belangrijk om aanvullend verzekerd te zijn voor je zorgkosten, mochten die optreden tijdens je reis naar Keulen. Een reisverzekering dekt standaard buitengewone kosten voor noodhulp, een onvoorziene eerdere terugreis of langer verblijf door nood. Verder zijn er modules bij te verzekeren waarbij schade door verlies of diefstal van je bagage, erg belangrijk is. Ga je vaker op reis, dan is een doorlopende reisverzekering zeker aan te raden. Maak thuis een kopie van je paspoort en schrijf daar ook de telefoonnummers op van je verzekering en banken, om in geval van diefstal, je pasjes te kunnen blokkeren. Houd dit papier veilig en apart van je echte paspoort en pasjes. Als je om de een of andere reden direct een arts nodig hebt, dan kun je een van de vele gezondheidscentra opzoeken of de zogenoemde “Bereitschaftsdienst” bellen. Deze is bereikbaar via het nummer 116 117. Bij levensbedreigende noodsituaties, brand en dergelijk kun je net zoals in Nederland het nummer 112 bellen. De stad kent enkele tientallen klinieken en ziekenhuizen waar je terecht kunt.

 

Visum en vaccinaties

Reis je vanuit Nederland naar Duitsland en heb je de Nederlandse nationaliteit, dan is geen visum nodig. Wel heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren. Dat geldt ook voor kinderen, de zogenoemde bijschrijving in het paspoort van de ouders is sinds 2012 niet meer geldig. Ook minderjarige kinderen hebben dus een eigen reisdocument nodig. Wil je helemaal zeker zijn dat je nergens problemen krijgt wanneer je als enige ouder met minderjarige kinderen op stap gaat, zorg dan voor een toestemmingsformulier van de niet-meereizende ouder. Verplicht is het niet, maar zeker in een wereldstad als Keulen kan het soms handig zijn wanneer je op alle eventuele controles voorbereid bent. Wil je een huisdier of hulphond meenemen, dan gelden er speciale regels. Het dier heeft een EU-dierenpaspoort nodig en moet naast de normale vaccinaties speciaal tegen hondsdolheid zijn ingeënt. Deze inenting kan meerdere jaren geldig zijn, raadpleeg tijdig je dierenarts omdat de hond pas 21 dagen na de inenting de grens over mag. Verder moet het dier een chip hebben, een tatoeage is sinds 2011 niet meer toegestaan. Ten slotte: een hond jonger dan 3 maanden mag de grens niet over en ook bepaalde hondenrassen mogen er niet langer dan 4 weken verblijven.