Kopenhagen
     
 

Kopenhagen

Met ongeveer een half miljoen inwoners is Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. Als je het aangrenzende stedelijke gebied meetelt, dat wordt gerekend bij de gemeente, dan kom je zelfs nog hoger uit: één tiende deel van alle Denen kun je vinden in deze hoofdstad. Dankzij de rustige, relaxte sfeer in de stad en dankzij de houding van de inwoners, voelt deze stad soms echter als een groot dorp. Dankzij de afwisselende straten met op de ene plek oude authentieke vakhuisjes en op de andere plek nieuwe moderne bedrijven en architectuur, heeft Kopenhagen een charmante uitstraling. Aan het water kun je helemaal tot rust komen op één van de vele terrasjes en de boten bewonderen die langs glijden. Hoewel de stad in een land ligt met een gemiddeld lage temperatuur, verdrijven ze te kou met een hoop warme gezelligheid. Veel van de gebouwen zijn in warme kleuren geschilderd, waardoor het soms bijna aanvoelt als een Zuid-Europese stad. Denen zijn ook dol op samen eten en hebben een uitgebreide menukaart. Vooral tijdens feestdagen zijn er hopen tradities rondom het eten, wat een echte sociale aangelegenheid is. Ook natafelen is hier een gewoonte, waardoor een gezamenlijke maaltijd wel twee uur kan duren. De stad heeft een rijke geschiedenis wat heeft geresulteerd in een hoop mooie bezienswaardigheden, van vestingen tot de kleurrijke haven tot één van de oudste pretparken ter wereld. de stad staat bekend voor de liefde voor design, niet alleen in architectuur maar ook in kleding. Het is dan ook steeds meer een stad waar je goed kunt winkelen. In elk aspect van het leven vind je hier de warmte en gezelligheid terug, waardoor dit een ideale bestemming is voor een ontspannende stedentrip.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

De stad biedt een verrassende ervaring dankzij de combinatie van erfgoed en modern design. De inwoners zijn trots op hun stad, mede dankzij de mooie bezienswaardigheden. Eén van de bekendste iconen is De kleine zeemeermin, die het sprookjesverleden van Denemarken symboliseert. Op Kastellet leer je juist over tijden van oorlog, waar aan de andere kant Vrijstad Christiania staat voor vrijheid. Op Slot Rosenburg proef je aan het koninklijke verleden. Voor ontspanning ga je naar de kleurrijke haven of naar pretpark Tivoli, wat midden in de stad ligt. Zo ervaar je zelf waarom Kopenhagen één van de gelukkigste steden ter wereld is!

 

De kleine zeemeermin

Eén van de beroemdste standbeelden van Denemarken is De kleine zeemeermin. Het personage kennen we wel uit het sprookje van Hans Christian Andersen, die sinds zijn veertiende in Kopenhagen heeft gewoond. Het standbeeld van de zeemeermin werd echter gemaakt door Edward Eriksen, die de opdracht kreeg van Carl Jacobsen, van de Carlsberg-brouwerij. Hij was zo onder de indruk van een balletvoorstelling over het sprookje, dat hij de ballerina Ellen Price had gevraagd model te staan voor het standbeeld. Het hoofd is inderdaad naar haar gemodelleerd, maar ze wilde niet naakt poseren, waardoor het lichaam is gemodelleerd naar de vrouw van de beeldhouwer, Eline Eriksen. De afgebeelde zeemeermin heeft twee duidelijk te onderscheiden benen die uitlopen in twee staarten. Al in 1913 werd het in de haven gezet, en sindsdien is het beeld mikpunt van vandalen. Kunstenaar Jörgen Nash heeft het zelfs een keer onthoofd, maar ook haar armen is ze wel eens kwijtgeraakt. Ook wordt het regelmatig beklad met verf, en er is al een tijdlang overleg of het gehele beeld is verder het water in geplaatst moet worden, zodat het moelijker te bereiken is. Tot nu toe staat ze echter nog steeds vlakbij de oever.

 

Kastellet

Vlakbij het monument van De kleine zeemeermin ligt een indrukwekkend vestingwerk: Kastellet. Dit is één van de beste bewaarde stervormige vestingen in Noord-Euroapa. De vesting is gebouwd in de vorm van een vijfhoek, met vijf bastions: Koningsbastion, Koninginnebastion, Gravenbastion, Prinsessenbastion en Prinsenbastion. Binnenin Kastellet bevinden zich een kerk, een gevangenis en een windmolen. Door gaten in de muren van de gevangenis konden de gevangenen de kerkdiensten volgen. De bouw van Kastellet startte in 1626 in opdracht van koning Christiaan IV, die grootste plannen had in Kopenhagen. Helaas gingen deze plannen niet door vanwege een steeds slechtere economie. Zijn zoon en opvolger ging verder met de planning, en hij liet Hollands ingenieur Henrick Ruse komen om het vestingwerk te herstellen en uit te breiden. Dankzij de graslanden en de molen binnen de vesting, kon het een tijdlang vrijwel zelfvoorzienend fungeren. De brug die naar de bovenste verdieping van één van de gebouwen leidt, was niet bedoeld voor mensen maar voor de koeien zodat ze konden gaan grazen. Op het plein voor de het commandantenkwartier was ruimte voor parades. Er wordt ook nog een ceremoniële wissel van de wacht gehouden, dagelijks om 12.00 uur. Tegenwoordig fungeert Kastellet als publiek park, waarin de gebouwen en de kanonnen nog steeds zijn te zien.

 

Vrijstad Christiania

Een apart fenomeen is de Vrijstad Christiania, midden in Kopenhagen. Deze zelfverklaarde semionafhankelijke vrijstad werd in 1970 gestart tijdens de hippiebeweging. Een groep mensen kraakte de verlaten militaire kazerne, wat aanvankelijk door de overheid niet getolereerd werd. Aan het eind van de jaren zeventig werd het echter wel getolereerd als “sociaal experiment”, hoewel het tot op de dag van vandaag regelmatig leidt tot wat strubbelingen tussen de +- 850 inwoners en de overheid. Deze gaan nu vooral over de bouw- en ruimtevoorschriften en de handel in softdrugs. Er wordt (illegaal maar publiek geheim) gehandeld in hasj, maar harddrugs is verboden. De politie van Kopenhagen doet regelmatig invallen om de hasjkraampjes te verwijderen, met wisselend succes. Hoe dan ook leeft de handel nog steeds. Het centrum is een echt hippie-dorp en kent voornamelijk gekraakte bestaande verbouwing, maar door de jaren heen zijn er zelf huisjes bij gebouwd uit gerecycled materiaal. Er is een glazen huisje te bezichtigen, een typisch voorbeeld van ‘architectuur zonder architecten’. Ook is er een eigen school, een bibliotheek, een museumpje, een postkantoor, winkeltjes, restaurantjes en een eigen vuilnisdienst. De hele buurt is vrij voor bezoekers, maar privéauto’s zijn niet toegestaan.

 

Nyhavn

Nyhavn is te vertalen als ‘nieuwe haven’, al stammen deze haven én de naam al uit de 17e eeuw. Het kanaal werd door krijgsgevangen gegraven in de 17e eeuw, zodat de schepen hun ladingen konden lossen en verkopen. In de eerste jaren was het dan ook een haven zoals je ziet in de films, bekend om bier, matrozen en prostitutie. Sinds de schepen groter werden en de haven de handelsfunctie verloor, is het gebied uitgegroeid tot een bijzondere en sfeervolle toeristische trekpleister. De gekleurde huisjes geven het geheel een mooie aanblik. Tussen 1845 en 1864 heeft Hans Christian Andersen gewoond op nummer 67, wat nu te zien is aan de gedenksteen die hier hangt. Later woonde hij ook nog op nummer 18, waar een Andersen-souvenirshop te vinden is. Langs het water is er genoeg te zien, zoals het Nyhavn veteranenschepen museum, omringd door bewonderenswaardige oude houten schepen. Ook ligt op de kade de ‘Mindeankeret’, een gigantisch anker om de slachtoffers op zee tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Uiteraard zijn er ook een hoop barretjes, cafés en terrasjes die als mooi pauzepunt fungeren voor je een boottochtje over het water start.

 

Slot Rosenborg

Oorspronkelijk bedoeld als bescheiden paleis, viel Slot Rosenborg iets extravaganter uit. Het slot werd gebouwd in 1606 in opdracht van koning Christiaan IV, die bekendstond om zijn gedurfde ontwikkelingen van Kopenhagen. Het slot is gebouwd in de Nederlandse renaissancestijl en wordt gezien als één van de grootste architectonische prestaties gebouwd in opdracht van deze koning. In de museumzalen hangt het werk van veel Nederlandse kunstenaars: de kunst uit onze Gouden Eeuw kende ook in het buitenland hoog aanzien. Tot 1710 fungeerde het ook als woonplaats van de Deense koningen. Tegenwoordig is het één van de populairste toeristische attracties, ook dankzij het museum met de kroonjuwelen. Ook kun je een kijkje nemen bij de historische huishoudelijke artikelen en de speciale wc die met Delfts blauwe tegeltjes is versierd. Als je vroeg in de ochtend bezoekt, dan kun je de koninklijke wacht zien vertrekken richting paleis Amalienborg. Waar tegenwoordig het stadspark ligt, was vroeger de koninklijke moestuin. Dit park is een populaire bestemming voor de inwoners van Kopenhagen om te ontspannen. Het slot en het park liggen net buiten het stadscentrum en zijn prima te voet bereikbaar. Ook is er een metrostation bij de ingang van het kasteel.

 

Pretpark Tivoli

Tivoli is een wereldwijd bekend attractiepark, en vierde op de ranglijst van meest bezochte pretparken in Europa. Wat het vooral zo speciaal maakt, is dat het middenin het centrum van Kopenhagen ligt, vlak bij het Stadshuisplein. Ook is het een van de oudste attractieparken ter wereld, al in 1843 opgericht door Georg Carstensen. In de jaren ’50 heeft Walt Disney het park bezocht om inspiratie op te doen voor de eerste Disney-pretpark. Dankzij de omgeving waarin het park is aangelegd, is het een erg mooi park met meerdere eetgelegenheden, parkjes en live entertainment. Voluit heet het park dan ook ‘Tivoli Gardens’, waar tientallen concerten, optredens en uitvoeringen worden gehouden. Elk jaar van mei tot september vindt zelfs een maandenlang festival plaats in de parkjes met symfonieorkesten, rock-optredens en popmuziek. Buiten de zomermaanden houden de concerten echter niet op, en kun je terecht in de grote concerthal waar 1660 gasten in passen. In de avonduren wordt het pretpark verlicht met talloze lampen, waardoor het geheel een sprookjesachtig landschap lijkt. Om het park te mogen betreden heb je een kaartje nodig. Daarna kun je per attractie betalen, of een dagkaart kopen om alle attracties vrij te gebruiken.

 

Inwoners

Het is één de dichtstbevolkte steden van Scandinavië. Denemarken rekent de stad Kopenhagen als een gemeente, waar het omliggende stedelijke gebied en het eiland Amager bij hoort. De volledige gemeente fungeert als hoofdstad van het land, met uiteraard dan ook de meeste inwoners van heel Denemarken. Eén tiende deel van alle Denen heeft zich gevestigd in de hoofdstad. Veel jonge mensen in Denemarken trekken uiteindelijk vanuit hun geboortestad naar de stad, om hier te studeren of te gaan werken. Dankzij de stabiele economie en de grote mate van veiligheid, scoort Kopenhagen hoog op de ranglijst voor steden met de hoogste levenskwaliteit en de gelukkigste mensen. Om in deze ranglijst te kunnen blijven, wordt veel geïnvesteerd in open ruimtes om culturele activiteit op straat te bevorderen. De bijnaam van de stad is dan ook ‘Deense hoofdstad van het design’. Niet alleen in de architectuur van gebouwen, maar ook in de talloze parkjes. Ook wordt veel aangemoedigd om te fietsen of te lopen in plaats van de auto of het ov te pakken. Inwoners zijn trots op hun cultuur en hun keuken. Vaak voelt Kopenhagen dan ook als een dorp, met een relaxte sfeer.

 

Talen

Hoewel Deens de officiële taal van Denemarken is, is het in Kopenhagen over het algemeen geen probleem om Engels te spreken (buiten de stad daalt het aantal Engelssprekenden wel). Volgens de cijfers heeft 86% van de Denen het Engels als tweede taal en 47% spreekt ook nog Duits. Bij de meeste lijnen in het openbaar vervoer en op het station, zijn er ondertussen ook tweetalige informatieborden opgehangen, in het Deens en in het Engels. In de bioscoop worden films niet nagesynchroniseerd, waardoor je als je Engels verstaat prima naar de film kunt in één van de mooie filmtheaters van Kopenhagen. Een paar woordjes Deens spreken wordt uiteraard door de lokale inwoners gewaardeerd. Hoewel de geschreven taal nog best te begrijpen is, wordt een aantal letters toch wel anders uitgesproken dan je zou verwachten. Dat maakt de taal niet alleen moeilijker om te verstaan, maar ook om te spreken. Wil je een poging wagen voor een zinnetje Deens, vraag dan eens aan een inwoner van Kopenhagen hoe je iets kunt zeggen, of luister ernaar via Youtube. De inwoners zijn erg vriendelijk, dus het is aan te raden om eens te proberen een praatje te maken!

 

Eten en drinken

Denen houden van gezelligheid en van lekker eten, wat ze dan ook graag combineren. In het weekend gaan ze er vaak op uit om uitgebreid te brunchen of lunchen. Misschien heb je wel eens gehoord van smørrebrød. Dit is een verzamelnaam voor één van de favoriete lunchgerechten, bestaande uit Deens roggebrood met uitgebreid beleg in de vorm van vlees, vis, aardappel of groente. Ook van zoete broodjes zijn ze absoluut niet vies, dus vergeet niet om één van de varianten van Wienerbrød te proberen (broodjes met kaneel of met jam en room). De landbouw en visnijverheid heeft gezorgd voor vele maaltijden met vis, vlees een aardappelen. Typisch Deens is varkensvlees met zwoerd (flæskesteg) en gerookte paling. Een traditioneel toetje is rijstpudding met amandelen en kersensaus. Tijdens de kerstdagen wordt ook wel een spel gespeeld, waarbij één amandel wordt verstopt in de pudding. De eerste die de amandel vindt in zijn of haar portie, mag beginnen met het eerste cadeau uitpakken. Ook is het jaarlijks vanaf november een festijn met wachten op het kerstbier van dat jaar, gebrouwen door Tyborg. Dit is altijd iets sterker en donkerder bier, en wordt op feestelijke wijze geïntroduceerd. Tyborg is onderdeel van Carlsberg, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Kopenhagen.

 

Reisdocumenten

Denemarken is onderdeel van de Europese Unie en je hebt dan ook geen paspoort nodig, maar heb je genoeg aan een ID-kaart. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben een eigen identiteitskaart nodig. Eventuele meereizende huisdieren moeten wel een EU-dierenpaspoort hebben. Daarin staan alle inentingen die je huisdier heeft gehad, en deze zijn verplicht wanneer je een ander land bezoekt. Zorg ook altijd voor een goede reisverzekering, en kijk van tevoren goed na welke bagage gedekt wordt. Apparatuur zoals fotocamera’s, telefoons, tablets en laptops wordt niet altijd vergoed. De meeste overige bagage valt standaard onder je reisverzekering. Voor duurdere apparatuur kun je bij de meeste verzekeraars wel een aanvullende reisverzekering afsluiten. De meeste acute medische kosten worden vergoed door je basisverzekering, dus mocht je onverhoopt bij een dokter of ziekenhuis terecht komen, zorg dan dat je alle documentatie krijgt en de ziekenhuisgegevens en de gegevens van de behandeld arts noteert. Het is dan makkelijker om de kosten te declareren. Met een aanvullende verzekering kun je zorgen voor extra dekking, maar aangezien Kopenhagen een bijzonder veilige en gezonde plek is, heb je dit hoogstwaarschijnlijk niet nodig.

 

Valuta

Hoewel Denemarken onderdeel is van de Europese Unie, hebben ze ervoor gezorgd dat ze de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Dat maakt ze samen met Zweden en voorlopig Groot Brittanië uitzonderingen binnen de EU. Ze voldoen wel aan alle eisen waaraan een land moet voldoen om de euro te mogen invoeren, en er is zelfs al een voorlopig ontwerp gemaakt met koningin Margaretha II op de nationale zijde. Hoewel een paar keer erover is gestemd om de euro alsnog in te voeren, was er telkens een meerderheid tegen. Daarom worden hier nog steeds de Deense kronen. Op sommige locaties in Kopenhagen, voornamelijk toeristische plekken en luchthavens, worden wel euro’s geaccepteerd. Het wisselgeld wordt in de meeste gevallen echter in Deense kronen gegeven. Het leven in Denemarken is voor toeristen op de meeste gebieden een stuk duurder, omdat er meer belastingen worden geheven. Een euro is zo’n 7.5 Deense kroon, wat geen heel makkelijke manier is om prijzen om te rekenen. Op het moment zijn er munten in omloop van 1, 2, 5, 10 en 20 kronen en van 50 øre, wat een halve kroon is. De bankbiljetten zijn er voor 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen.