Kreta
     

Kreta

Voor een vakantie vol zon, zee en strand in Europa ben je in Griekenland altijd aan het juiste adres. Het grootste eiland van Griekenland is Kreta en laat dat nou de perfecte vakantiebestemming zijn. Het eiland is maar liefst 8300 vierkante meter groot en is gelegen in het zuiden van de Egeïsche Zee. Kreta is niet alleen het grootste eiland, maar ook nog eens het meest drukbezochte eiland van het hele land. Rustzoekers kunnen dan ook beter in het voor- of naseizoen naar Kreta afreizen. In de zomer is er echter wel het meeste te doen: van bruisende feesten tot aan grote markten. Ieder jaar vertrekken er miljoenen toeristen richting Kreta om te genieten van een welverdiende vakantie. Gelukkig is het eiland groot genoeg om op meerdere plekken de schoonheid ervan te ontdekken. Wat veel mensen niet verwachten is dat dit eiland, net als veel andere Griekse eilanden, een waar pareltje is wanneer het om natuurschoon gaat. Huur een auto en verblijf er minstens twee weken om zoveel mogelijk te kunnen bekijken. Je hebt eigenlijk nóg meer tijd nodig om het eiland echt te leren kennen, wat een goed excuus is om nog eens terug te keren. Omdat Kreta op verschillende plekken erg heuvelachtig is doe je hier over bijvoorbeeld 300 kilometer een stuk langer dan wanneer je dit rijdt in het platte Nederland. Dat maakt een roadtrip over dit bijzondere eiland zeker niet minder de moeite waard. Ontdek de vier departementen van Kreta en sta versteld van de vele schilderachtige dorpjes, de typische witte Griekse huisjes, de kleurrijke natuurgebieden, onontdekte baaien en echte Griekse gezelligheid. Als strandliefhebber is Kreta de uitgelezen keuze: het eiland kent tientallen badplaatsen waarbij de één nog magischer is dan de ander. Ga zelf op zoek naar de onontdekte plekjes of zoek een plaats met je handdoek op een van de drukkere zandstranden. De kustlijn van het eiland heeft een lengte van maar liefst 1050 kilometer! Er is dus zonder twijfel wel een mooie plek voor jou te vinden om even te ontspannen of om een frisse duik te nemen in de zee.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Kreta is véél meer dan alleen een eiland waar je kunt zwemmen, feesten en zonnen. De vier departementen die het eiland rijk is, zijn allemaal verschillend. Zo vind je in Chania ontzettend veel groen, is het departement Rethymnon een goede mix tussen fraaie dorpen en prachtige stranden, is Heraklion het grootste departement van Kreta met veel historische bezienswaardigheden en trekt Lassithi weer avontuurlijke reizigers om een andere reden: hier zijn namelijk de minste toeristen te vinden en kun je dus in alle rust genieten van het échte Kreta. In alle vier de delen vind je diverse bezienswaardigheden op het gebied van natuur, cultuur en historie. Hieronder zijn de vier mooiste hoogtepunten van Kreta voor je uitgelicht. Deze vier bezienswaardigheden kun je goed combineren in één vakantie. Kreta is echter zo uitgebreid wat betreft highlights dat je zeker nog een keer terug moet komen om de andere delen te bekijken.

Samariakloof

Deze kloof is zonder twijfel de bekendste én de mooiste kloof van Griekenland. De Samariakloof is te vinden in het gebergte Lefka Ori (in het departement Chania) en is sinds 1962 een officieel Nationaal Park. Er groeien namelijk allemaal bijzondere planten die je nergens anders op het eiland tegenkomt en er leeft een hele bijzondere diersoort, namelijk de Kri-kri-geit. Wanneer je van plan bent om te gaan wandelen in de kloof is het aan te raden om goede schoenen aan te trekken en voldoende water mee te nemen. De smalle doorgang waar je doorheen kunt lopen is namelijk 16 kilometer lang. Het bijzondere is dat op sommige plekken de wanden van de kloof tot wel 500 meter hoog zijn, iets dat een zeer indrukwekkend beeld oplevert wanneer je op het pad onderaan de wanden loopt. Op het smalste stuk is de afstand tussen de twee wanden slechts vier meter, dit stuk wordt ook wel de IJzeren poort genoemd. Dit speciale stukje natuur begint op een hoogte van 1250 meter in het dorpje Amalos. Wanneer je de hele kloof door loopt kom je uit bij de plaats Agia Roumelia, gelegen aan de Libische Zee. Je doet hier ongeveer vier tot zes uur over en vanaf het dorp kun je met de boot richting Paleochora en Chora Sfakion. Je kunt de kloof overigens ook andersom lopen; van beneden naar boven. Pak dan een boot naar Agia Roumelia en loop de weg omhoog. In de wintermaanden is de kloof vaak gesloten voor publiek omdat er dan, door regenval, een heuse rivier stroomt. In die maanden kun je niet door de kloof wandelen, maar in de zomermaanden is er volop gelegenheid om dit te doen. In het voor- en najaar is het aan te raden om even navraag te doen bij de plaatselijke VVV of de mogelijkheid er is, want de Samariakloof is absoluut een must see wanneer je op Kreta bent.

Spinalonga

Een andere bezienswaardigheid die je beslist niet over mag slaan als je Kreta bezoekt, is wat minder voor de hand liggend. Net voor de kust van noordoost Kreta ligt het kleine eiland Spinalonga, een belangrijk toeristisch trekpleister van Kreta. Spinalonga is volledig onbewoond en toch komen er wekelijks veel toeristen. Zij komen niet alleen voor de schoonheid van het eilandje (waarvan de omtrek slechts 0,85 kilometer is!) maar ook voor het indrukwekkende klooster op Kalidonia, gelegen op het meest noordelijke puntje van Spinalonga. Kalidonia zelf is een nog kleiner eilandje dat op slechts tientallen meters afstand van Spinalonga ligt. Veel mensen noemen dit eilandje en het fort Spinalonga terwijl het toch echt een eigen naam heeft. Op deze plek (van slechts 500 meter lang en 200 meter breed) staat een groot Venetiaans fort dat een interessante geschiedenis heeft. Het fort staat er namelijk om bekend dat het niet inneembaar is, wat inhoudt dat het fort in de geschiedenis bijna altijd in handen van de Venetianen is gebleven. Het fort kwam in 1715 in handen van de Turken toen de Venetianen een goede deal hadden gesloten. De Turken hielden zich echter niet aan de gemaakte afspraken en verkochten de mensen als slaven. Vandaag de dag zie je nog enkele dingen terug van die tijd: diverse kunstwerken en muurschilderingen sieren de muren van het fort. Begin 20e eeuw werd het eiland en het fort voor een ander doel gebruikt, namelijk als plek voor leprozen zodat zij geen andere mensen op Kreta ziek zouden maken. Ooit verbleven er zelfs 1100 zieke mensen tegelijk en het was pas in 1957 toen de laatste patiënt vertrok. Sindsdien is het eiland onbewoond en is het bizarre complex te bezichtigen. Pak de boot vanaf Plaka of Alounda en geniet zowel van de boottocht als van dit bijzondere eilandje.

Archeologisch Museum van Heraklion

Ben je tijdens je vakanties niet enkel op zoek naar zon, zee en strand maar ook dol op culturele en historische uitstapjes? Dat komt goed uit: Kreta staat bijna bol van de geschiedenis! Een plek waar vrijwel alle facetten van de levendige bestaansgeschiedenis en ook van de kunsthistorie van het eiland te bekijken is is het Archeologisch Museum van Heraklion. Dit museum behoort door de rijke collectie tot een van de meest belangrijke musea van heel Griekenland! Sterker nog; het wordt zelfs gezien als het belangrijkste museum over het Minoïsche tijdperk. De collectie van dit tijdperk is hier namelijk het grootst. Daarom is het zeker de moeite waard om er even langs te gaan wanneer je op Kreta bent. Het museum is op zo’n manier ingericht dat je precies langs alle hoogtepunten uit het Minoïsche tijdperk komt, maar natuurlijk zijn alle zalen een bezoekje waard. Iedere zaal is per tijdsperiode ingericht en iedere collectie is even indrukwekkend. Je maakt terwijl je door het museum loopt een soort tijdsreis. Het Archeologisch Museum van Heraklion is in 1883 opgericht. Het pand is echter pas gerealiseerd eind jaren 30 van de 20e eeuw. Het bijzondere aspect van het museum is dat je er stukken tegenkomt die al meer dan 5500 jaar oud zijn. Deze stukken zijn allen uniek en daarmee onvervangbaar, waardoor je ze op geen andere plek ter wereld tegen zult komen. Een aantal voorbeelden zijn knoopjes, een soort zegels waarmee men zich vroeger kon identificeren, aardewerken tabletten om voorraden bij te houden, aardewerken stierenkoppen, kleurrijke fresco’s en nog veel meer. Je vindt het museum in het oosten van het centrum van Heraklion. Leuk weetje: het museum staat op een aardbeving bestendige ondergrond en is gemaakt van aardbeving bestendige materialen zodat er niets beweegt of verloren gaat wanneer er een aardbeving plaatsvindt.

Hoogvlakte van Lassithi

In het departement Lassith vind je een indrukwekkende hoogvlakte van 25 vierkante kilometer. Het is de grootste hoogvlakte die Griekenland kent en daarmee zeker een kijkje waard wanneer je op Kreta vertoeft. Je vindt het fraaie spektakelstuk in het midden van het eiland op zo’n 800 meter hoogte. De hoogvlakte zelf alleen al is de moeite waard, maar ook het uitzicht op het Diktigebergte maakt deze plek een toeristische trekpleister. Kijk je ogen uit bij de prachtige Selenaberg in het noorden en de Dikti van meer dan 2100 meter hoog in het zuiden. Het bijzondere aan deze bergen is dat er regelmatig sneeuw ligt, ook wanneer jij in je korte broek en je hemdje op de hoogvlakte staat. Dit geeft een magische zicht op de omgeving en de bergen. De hoogvlakte is het perfecte gebied voor een flinke wandeling. Laat je verrassen door de vele typische Griekse windmolentjes zoals je die wel meer op Kreta ziet. Op het plateau vind je de Diktigrot, waar volgens de Griekse mythologie god Zeus geboren is. Wat ook direct opvalt wanneer je je op het plateau bevindt is hoe groen het er is. Op veel plekken op Kreta is het behoorlijk droog, maar door het smeltwater in de bergen is de grond hier enorm vruchtbaar. Het is dan ook niet gek dat veel boeren hier hun aardappelen en tarwe verbouwen. Dit levert een mooi kleurrijk zicht op van bepaalde punten op de hoogtevlakte. Zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt wanneer je een bezoekje brengt aan de hoogvlakte van Lassithi, want het kan er behoorlijk heet worden. Het is dan ook aan te raden om je bezoek in de ochtend of juist aan het eind van de middag te plannen zodat het er iets frisser is dan op het heetst van de dag.

     

Plaatsen

Kreta heeft dus voldoende natuurschoon om te ontdekken maar hoe zit het met bruisende plaatsen en dorpen? Ook daarvan heeft het eiland er genoeg. Jongeren gaan bijvoorbeeld vaak in het noorden op vakantie waar een aantal gezellige plaatsen te vinden zijn. Mensen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie op Kreta verblijven juist in het zuiden, waar je diverse oogverblindende stranden en gezellige dorpjes vindt. Daarnaast zijn er ook enkele pittoreske bergdorpjes te vinden waar je uren kunt ronddwalen. Kortom: waar je ook verblijft op Kreta, er is altijd een sfeervol dorp in de buurt waar je even kunt wandelen, een hapje kunt eten of met zonsondergang een verfrissend drankje kunt drinken.

Chania

De stad Chania is de grootste plaats van het westen van het eiland. Er wonen meer dan 100.000 mensen permanent waarbij ieder vakantieseizoen nog de nodige toeristen worden opgeteld. Het bijzondere van Chania is dat het zich de culturele hoofdstad van Kreta mag noemen omdat er zoveel historische hoogtepunten te bekijken zijn. Veel vakantiegangers bezoeken de stad dan ook minstens één of twee keer tijdens hun vakantie op Kreta. Geniet van het kleurrijke historische centrum met sfeervolle taverna’s, kleine boetiekjes en typische Griekse huisjes. Wandel uren rond binnen de Venetiaanse en Byzantijnse stadsmuren en sta versteld van wat er allemaal overgebleven is van honderden jaren historie. Voor een lekker hapje Grieks eten moet je aan de kade bij de haven zijn waar je tientallen restaurantjes en bars zult vinden. Het Venizelosplein biedt voor veel toeristen de gezelligheid waar ze naar op zoek zijn tijdens hun vakantie. Je vindt hier een mix van toeristen en locals en dat is precies waarom er zo’n fijne sfeer hangt. Aan de oude herenhuizen en de Venetiaanse gebouwen kun je goed zien dat Chania altijd een zeer rijke stad is geweest waar welvaren mensen woonden. Ook vind je er verschillende herinneringen uit een omstreden religieus verleden: het is overduidelijk dat er verschillende volkeren met verschillende geloven hebben gewoond. Zo vind je er enkele Byzantijnse kapelletjes, is er een synagoge in de oude Joodse buurt te vinden en is er een kerk én een moskee te vinden in de stad. Deze bijzondere mix van historie, oude volkeren en cultuur geven de stad een prettige vibe en vooral de mogelijkheid om rond te lopen in een prachtige historische mengelmoes op Kreta.

Agios Nikolaos

Aan de noordoostkust van Kreta vind je het schilderachtige Agios Nikolaos, een mooie havenstad waar je uitstekend kunt overnachten maar die ook de moeite waard is voor een dagtripje. Het leuke van deze plaats is dat het populair is bij diverse soorten vakantiegangers: overdag kun je er heerlijk vertoeven op de langgerekte zandstranden én kun je er uren wandelen waarbij je op iedere hoek van de straat weer wat nieuws ontdekt. In de avond is het echter een hele goede plek voor een feestje, een hapje en een drankje en een dansje. De plaats is een goede mix van het oude Griekenland met een modern jasje. De stranden zijn goed onderhouden, de clubs en de restaurants zijn er trendy en strak te noemen maar je kunt je er ook goed vermaken wanneer je gek bent op cultuur en historie. Bezoek in dat geval bijvoorbeeld het Voulismenimeer dat precies middenin het dorp ligt. Veel mensen beweren dat het meer bodemloos is want je mag er niet in zwemmen (hoe aantrekkelijk dat ook is, wanneer je de helderheid van het meertje ziet). Rondom het meer kun je echter wel goed wandelen en zijn er veel sfeervolle terrassen te vinden. Het is aan te raden om vanaf Agio Nikolaos een bootje te huren of mee te gaan met een excursie om bijvoorbeeld het eiland Spinalonga te bekijken of om de kust van het eiland van een andere kant te zien. Vanaf Agios Nikolaos kun je ook gemakkelijk naar de hoogvlaktes van Lassithi rijden.

Heraklion

De hoofdstad van Kreta is Heraklion, gelegen aan de noordkust van het eiland. Heraklion is voor veel vakantiegangers op Kreta vaak het beginpunt van hun vakantie. Dat is hartstikke logisch, want de stad is heel levendig en je kunt er van alles bekijken, ondernemen en doen. Wanneer je een vlucht vanaf Nederland naar Kreta boekt is de kans groot dat je op het vliegveld van Heraklion landt. Neem absoluut de tijd om de stad te leren kennen, direct na aankomst of iets verderop tijdens je vakantie. In eerste instantie lijkt de stad een drukke, toeristische bedoening maar wanneer je net een stukje verder loopt dan de bruisende haven vind je er meerdere schilderachtige straatjes, prachtige Venetiaanse woningen en historische gebouwen. De stad heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag overslaan. Bezoek bijvoorbeeld het Archeologische Museum van Heraklion, het Minoïsche paleis Knossos, badplaats Agia Pelagia en diverse traditionele dorpen in de buurt zoals Piskopiano en het magische Oud-Chersonissos. Heraklion is daarnaast rijk aan taverna’s, gezellige barretjes en mooie terrassen met uitzicht op gebouwen, de haven, de zee en ga zo maar door. Het is zeker niet moeilijk om hier een sfeervol restaurant te vinden waar je echt Grieks kunt eten. Het is aan te raden om de stad te voet te leren kennen zodat je alle details van Heraklion kunt ontdekken. Wanneer je in Heraklion verblijft kun je diverse hoogtepunten van Kreta binnen no time bereiken met je huurauto. De hoogvlaktes van Lassithi liggen bijvoorbeeld vlakbij en de sfeervolle plaats Agios Nikolaos ligt tevens op rijafstand.

Inwoners

Op Kreta wonen ruim 600.000 “echte” Grieken. Hoewel dat veel lijkt, het is weinig in verhouding met de miljoenen toeristen van over de hele wereld die er jaarlijks komen. De bewoners van het eiland zijn verdeeld over elf grotere steden en meer dan 550 dorpjes. Per kilometer leven er dus ongeveer 77 Kretenzers. In de hoofdstad Heraklion wonen de meeste mensen, namelijk 180.000. Daarna komt de stad Chania met 60.000 inwoners en Rethymnon met 30.000 bewoners. Wanneer je een roadtrip op Kreta maakt is het niet vreemd wanneer je een verlaten dorpje tegenkomt. Het dorp Samaria bij de Samariakloof is bijvoorbeeld volledig onbewoond en ook het eiland Spinalonga heeft geen inwoners meer. Dit komt omdat boeren er bijvoorbeeld geen bestaansmogelijkheden meer konden vinden en vanaf daar naar de steden of zelfs naar het buitenland zijn vertrokken. De Kretenzers zijn een mengelmoes van meerdere volkeren. Hoewel de meeste mensen donkerharig zijn, zal je er ook zeker blonde mensen met blauwe ogen tegenkomen. Zij zijn afkomstig van de kruisvaarders uit West-Europa, deze voorouders van de Kretzenzers zijn indertijd op Kreta blijven hangen. Hier en daar vind je er nog enkele Turkse mensen, hoewel de meeste Turken aan het einde van de 19e eeuw het eiland verlieten om terug te keren naar Turkije. In de bergen van Kreta vind je nog een apart volk dat zich onderscheidt van de Kretenzers, namelijk de Skafioten. Zij hebben hun eigen tradities en gewoontes. Bijna iedereen op Kreta (98%) behoort tot de Grieks-Orthodoxe kerk. Ook vind je er enkele moslims, joden en katholieken.

Talen

Net als op de andere eilanden in Griekenland spreekt men op Kreta Nieuw-Grieks. Deze nieuwe Griekse taal is afgeleid van het klassieke Grieks hoewel je dit niet meer echt terug kunt horen of zien. Het waren de Doriërs en de Myceners die de Griekse taal naar het eiland brachten. Kreta is in handen geweest van meerdere volkeren, waaronder de Turken. Toch wordt er vandaag de dag vrijwel nergens nog Turks gesproken, wellicht alleen onder het kleine aantal Turkse moslims dat nog op het eiland leeft. Aan het begin van de 20e eeuw werden er diverse kleitabletten op Kreta gevonden met een tot dan toe onbekende taal. Het was pas op de helft van deze eeuw dat de taal op de tabletten ontcijferd kon worden, maar men kon het nergens aan linken. De taal werd Lineair-B genoemd. Vandaag de dag zijn er nog steeds teksten die niet vertaald kunnen worden, men noemt deze taal Lineair-A. Beide talen stammen ongeveer uit 1450 voor Christus. Op Kreta vind je tevens een bepaald dialect hoewel deze manier van spreken steeds minder gebruikt wordt, waarschijnlijk door de vele toeristen die er ieder jaar komen. Het grappige is wel dat Grieken van een ander eiland het dialect nauwelijks kunnen verstaan. Je kunt het een beetje vergelijken met Fries en Nederlands. Het bijzondere van dit dialect is dat er zelfs Turkse en Italiaanse woorden in voor komen. Dit heeft natuurlijk alles met het verleden van het eiland te maken. Wanneer je op Kreta bent kun je op de meeste plekken Engels praten tegen de locals. Dit neemt niet weg dat de Kretenzers het altijd op prijs stellen wanneer je een woordje of zinnetje Grieks kunt.

Vervoer

Kreta kent geen treinen, geen metro’s en ook geen trams, maar er gaan dagelijks diverse lokale bussen die je overal mee naar toe kunnen nemen. Let goed op de vertrektijden, want op sommige plekken gaan de bussen maar een paar keer per dag. Sta ook niet versteld wanneer de bus een keer wat later komt dan er op het bordje staat, want dat gebeurt soms nou eenmaal in Griekenland. Wil je liever de zekerheid hebben dat je vertrekt op het tijdstip naar jouw keuze? Dan is het aan te raden om een auto te huren of om een roadtrip te maken met een scooter of een motor. Op het eiland zal je tientallen verhuurders tegenkomen, lees je even goed in wat je nodig denkt te hebben en waar je de meeste waar krijgt voor je geld. Als je prijzen met elkaar wilt vergelijken kun je dit het beste van tevoren thuis al even fixen. Let daarbij op de nodige verzekeringen en de verkeersregels van Kreta. De wegen van Kreta zijn over het algemeen prima, maar houd er rekening mee dat ze minder goed onderhouden zijn dan bijvoorbeeld in Nederland. Ook is het er veel heuvelachtiger dus kun je dagelijks misschien minder kilometers maken dan je misschien had verwacht. Wanneer je de hoofdwegen gebruikt kan er weinig misgaan. Natuurlijk kun je ook altijd een fiets, mountainbike of wielrenfiets huren, zijn er diverse quads te huur en kun je altijd met een excursie mee in een bus, op een boot of in een jeep. Houd er rekening mee dat een huurauto vaak een stuk goedkoper is dan iedere dag een excursie en dat je veel meer vrijheid hebt op Kreta wanneer je zelf je eigen dagen kunt indelen.

Keuken

Op Kreta kun je van een van de meest gezonde keukens van heel Europa genieten! Veel toeristen weten dat niet wanneer ze naar het eiland vertrekken, maar Kretenzers hebben een zeer hoge levensverwachting. Dit komt door het gebruik van veel gezonde ingrediënten voor hun maaltijden. Kretenzers gebruiken bijvoorbeeld veel zelfgemaakte olijfolie, verse groentes en pure smaken. Dit maakt de lokale keuken niet alleen gezond maar ook nog eens hartstikke lekker! Het is dus absoluut aan te raden om bij een lokale taverna een hapje te gaan eten wanneer je op Kreta bent. Geniet er van verse vruchten uit de valleien, lekkere verse vis uit de zee en de meest smaakvolle kruiden uit de bergen. Natuurlijk vind je er ook allerlei specerijen die de vroegere veroveraars naar het eiland hebben gebracht. Geniet er bijvoorbeeld van verse lamgerechten met een frisse salade, zelfgemaakte fetakaas en een lokale Griekse wijn. Met een zelfgemaakt brood dip je in de eigengemaakte olijfolie waar ook nog eens heerlijke kruiden in zitten. Verser kan het bijna niet! Op Kreta eet men ook veel verse vis, diverse soorten olijven en vind je regelmatig een sfeervolle mezédes-restaurant. Mezédes zijn kleine Griekse hapjes, die je een beetje kunt vergelijken qua grootte met de Spaanse tapas. Omdat je als Kretenzer nooit alleen aan tafel zit en het gezamenlijk eten een belangrijk onderdeel van de dag is, probeert het volk zo lang mogelijk aan tafel te zitten aan de hand van lekkere kleine hapjes zoals gebakken kaas, tomaten en komkommer, tzatziki, gyros, moussaka, druiven, vis, geitenkaas en nog veel meer. Wat betreft ontbijt houden de Kretenzers het simpel: een sterk kopje koffie, een warm glas melk en brood om in de melk te dippen. Tussendoor
eten ze vaak yoghurt met honing of noten en vruchten.

Veiligheid

Op vakantie moet je altijd waakzaam zijn, waar je ook bent en wat je ook doet. Dat geldt natuurlijk ook voor een vakantie op Kreta. Omdat Kreta een eiland is, is er over het algemeen minder criminaliteit te vinden dan op het vasteland puur omdat de dader niet snel kan ontsnappen naar het buitenland. Verder is er op deze toeristische vakantiebestemming veel vertrouwen te vinden onder de locals zelf. Je ziet dit bijvoorbeeld al aan de vele terrassen die in de avond sluiten, maar nergens worden de stoelen naar binnen gehaald of met een ketting vastgemaakt. Wanneer je bij toeristische bezienswaardigheden bent is het aan te raden om altijd op je tas en je bezittingen te letten, maar dit hoeft niet meer dan wat je normaal gesproken zou doen op een vakantiebestemming. Er zijn geen extreme gevallen bekend van criminaliteit op Kreta, maar waar toeristen verblijven zijn er ook altijd mensen die ze op de een of andere manier geld afhandig willen maken. Gebruik dus je gezonde verstand bij het boeken van excursies, het huren van een auto en andere deals die je wilt maken tijdens je vakantie. Heb je het gevoel dat iets niet klopt? Dan ga je gewoon naar de volgende aanbieder. Dat is het fijne aan zo’n toeristische bestemming als Kreta, er zijn altijd meerdere mogelijkheden en aanbieders te vinden. In de zomer moet je wel letten op een andere vorm van onveiligheid, namelijk de extreme hitte en de bosbranden die hierdoor kunnen ontstaan. Kreta en andere eilanden van Griekenland kennen meer vormen van natuurgeweld dan in West-Europa, denk hierbij bijvoorbeeld ook aan lichte aardbevingen.

Medische info

Wanneer er iets gebeurt tijdens je vakantie op Kreta is het altijd een fijne gedachte dat je terecht kunt bij een goed ziekenhuis. De medische zorg op het eiland is goed geregeld: er zijn veel huisartsenposten aanwezig en je kunt er te allen tijde terecht bij een van de vele huisartsen of wanneer het echt nodig is ook in het ziekenhuis. Verwacht echter niet dat het wat betreft kwaliteit net zo goed is als in West-Europa maar je kunt er zeker worden geholpen wanneer je bijvoorbeeld je arm kneust of je je niet lekker voelt. Je kunt dus terecht in het ziekenhuis, waar je je altijd eerst moet melden bij de eerste hulp. Schrik niet als het een chaos is wat betreft administratie, je kunt het beste gewoon een dokter of een zuster aanspreken en vertellen wat er aan de hand is. Houd er rekening mee dat het mogelijk zo kan zijn dat je met een vlucht naar Nederland moet, mocht er iets zijn waarmee ze je daar niet kunnen helpen. De meeste ongevallen kunnen gelukkig wel worden verholpen, maar zorg altijd dat je goed verzekerd op vakantie gaat zodat je niet voor onverwachte verrassingen staat op het gebied van financiën. De meeste artsen op Kreta spreken voldoende Engels (gezien het aantal Britse toeristen) dus ze zullen je snel verder kunnen helpen. Is er een ongeval gebeurd en heb je ter plaatse hulp nodig? Bel dan 112 voor de nooddiensten, 100 voor politie, 166 voor ambulance en 199 voor de brandweer.

Visum

Staat er een trip naar Kreta op de planning? Let dan goed op of je de juiste reisdocumenten bij je hebt. Het is aan te raden om altijd al je gegevens van je vluchten en je verblijf uitgeprint bij je te hebben. Zo kun je deze documenten direct laten zien wanneer daar om gevraagd wordt. Omdat Kreta een Grieks eiland is en Griekenland onderdeel is van de Europese Unie hoef je geen visum aan te vragen voor vertrek. Het enige dat je nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs zoals een paspoort of een identiteitskaart en natuurlijk een geldig vliegticket. Je mag zo lang als je wilt verblijven op Kreta. Kom je naar Kreta om te werken? Ook dan hoef je geen werkvisum te hebben, in tegenstelling tot vele andere vakantiebestemmingen. Hierdoor is Kreta een populaire plek voor jongeren die in de zomer een baantje op het zonnige eiland hebben. De identiteitsdocumenten moeten altijd geldig zijn tot na terugkomst. Zorg ervoor dat je op de plaats van bestemming ook altijd jezelf kunt legitimeren wanneer dat nodig is. Dit geldt ook voor kinderen; vroeger konden kinderen bijgeschreven worden in het paspoort van een van hun ouders, maar vandaag de dag moeten zij een volledig eigen document hebben om schriftelijk aan te kunnen tonen wie zij zijn. Het is dus heel eenvoudig om naar Kreta af te reizen, als je maar een geldig vliegticket hebt en je wanneer mogelijk een geldig identiteitsbewijs kunt laten zien ben je vrij om te staan en te gaan waar je maar wilt op dit bruisende eiland.