Kroatie
     
 

Kroatie

De Republiek Kroatië zoals tegenwoordig het uiterst populaire vakantieland Kroatië officieel heet, ligt aan de Adriatische Zee. Het land lijkt de vorm van een halve maan of sikkel te hebben en heeft als buurlanden Hongarije, Slovenië, Servië, Bosnië Herzegovina en Montenegro. Zagreb is de hoofdstad, andere grote steden zijn Rijeka, Split en Osijek. Kroatië heeft vakantiegangers veel te bieden. De regio’s Istrië en Dalmatië liggen aan de Adriatische Zee en staan – samen met de vele kleine eilandjes voor de kust – garant voor een prachtige en vooral zonnige strandvakantie. Rond de hoofdstad Zagreb liggen veel bergen, daar bevinden zich ook een aantal natuurreservaten. Het landschap heeft veel bossen en weidegebieden, wat ideaal is voor mensen die door de natuur willen wandelen. Zo heeft Kroatië voor ieder wat wils. Op 25 juni 1991 riep Kroatië haar onafhankelijkheid uit, daarvoor maakte het als ‘Socialistische Republiek Kroatië’ deel uit van het voormalige Joegoslavië. Na de beëindiging van de burgeroorlogen in de Balkan heeft het land zich direct gericht op West-Europa, wat resulteerde in een lidmaatschap van de EU in 2013. Lid van de Eurogroep is men echter niet, waardoor Kroatië nog steeds zijn eigen munt de ‘kuna’ heeft. In de grote steden en toeristische bestemmingen kun je gelukkig gewoon pinnen met je betaalpas. Ook creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Er is geen tijdsverschil tussen Kroatië en Nederland, beide landen liggen in dezelfde tijdszone. In de kustgebieden heerst een mediterraan klimaat met warme en droge zomers en milde winters. Tijdens de maanden juli/augustus/september schijnt de zon gemiddeld wel tien uur per dag, terwijl de temperatuur van de Adriatische Zee een heerlijke 23-25 graden bedraagt. Het gebied rond Platak – dat op zo’n 1.100 tot 1.350 meter hoogte ligt – staat bekend als een redelijk sneeuwzeker skigebied met fraaie skipistes. Het is daarom niet vreemd dat Kroatië een land is dat steeds meer toeristen mag verwelkomen, vooral ook omdat het een redelijk goedkope vakantiebestemming is.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

In een zo veelzijdig land als Kroatië is het moeilijk om de bezienswaardigheden die je tijdens de vakantie wilt zien allemaal van je lijstje af te strepen. Vermoedelijk zul je er een aantal keren voor terug moeten komen. Dat is overigens geen straf, Kroatië is een fantastisch vakantieland. Kroatië heeft een aantal zeer aantrekkelijke steden die uitermate geschikt zijn voor een korte vakantie of citytrip. Zagreb is het culturele middelpunt van het land, het paleis van Diocletianus in Split vermoedelijk architectonisch het oudst. De nationale parken Gorski Kotar en het Paklenica National Park zijn geliefde bestemmingen voor natuurliefhebbers. Maar niets staat een combinatie van al dat moois in de weg. Vanuit Paklenica ben je zo bij de Adriatische Zee en Gorski Kotar op haar beurt ligt niet ver van de fraaie kustplaats Rijeka vandaan.

 

Gorski Kotar

Kroatië is meer dan kunst, cultuur en strand. Het Gorski Kotar gebergte maakt dat meer dan duidelijk. Dit gebergte kan verdeeld worden in het Primorje-Gorski Kotar gebied en de Karlovac regio. Primorje-Gorski Kotar is het meest uitgestrekt, hier vind je ook plaatsen zoals Ravna-Gora en Skrad. De hoogste stad van Kroatië ligt tevens in Gorski Kotar. Het centrum van Begovo Razdolje bevindt zich op 1.076 meter. Het zal je vermoedelijk niet verbazen dat de bevolkingsdichtheid in Gorski Kotar relatief laag is. Verdeeld over 1.300 vierkante kilometer wonen slechts 28.000 mensen. Dat gegeven maakt het een prachtig gebied om in alle rust te wandelen of te mountainbiken. Gezien de prachtige natuur in Gorski Kotar is het niet vreemd dat er in deze regio veel beschermde natuurgebieden zijn. Al in 1949 werd het natuurgebied rond Plitvička Jezera (‘De Meren van Plitvice’) uitgeroepen tot nationaal park. Dit park is circa 30.000 hectare groot en bestaat voor het grootste gedeelte uit bosgebied. Wandelaars waarderen dit gebied in hoge mate vanwege de grote hoogteverschillen (400 tot 1.200 meter) en prachtige watervallen. Het water van de Plitvice valt maar liefst 78 meter naar beneden! In dit park leven ook een aantal bijzondere diersoorten zoals onder andere wilde zwijnen, bruine beren, wolven en bevers. De bijzondere flora en fauna die je hier aantreft heeft er voor gezorgd dat Plitvička Jezera in 1979 op de UNESCO-lijst van werelderfgoed werd geplaatst. In Kroatië is men daar erg trots op. Wie liefhebber van grotten is, mag die van Lokvarka niet overslaan. In de grot Lokvarka kun je een aantal werkelijk prachtige ‘zalen’ bezoeken. Je komt er via een stelsel van kleine paden en trappen. De rotspartijen zijn magnifiek en je kunt in de grot tot aan de oever van een ondergronds meer komen. Leuk om te bezoeken is ook de opvang voor jonge beren bij het dorp Kuterevo in het uitermate fraaie natuurgebied Sjeverni Velebit. Sinds 2002 worden hier beren opgevangen die in de natuur kansloos zijn.

 

Art Pavilion in Zagreb

Voor de liefhebber van kunst en cultuur is een bezoek aan het Art Pavilion in Zagreb een absolute must. Het Art Pavilion is het oudste museum – want stammend uit 1898 – in de regio en het werd bovendien apart gebouwd als tentoonstellingsruimte. Het was de Kroatische schilder Vlaho Bukovac die in 1895 het idee naar voren bracht om dit museum te bouwen. De vorm en het ontwerp van het gebouw zijn erg bijzonder. In 1896 werd een belangrijke tentoonstelling in Budapest gehouden waarbij werd herdacht dat Hongarije 1.000 jaar geleden werd gesticht. Ook diverse kunstenaars uit het tegenwoordige Kroatië werden uitgenodigd om te komen exposeren. Onder aanvoering van Bukovac werd gekozen voor een modern prefab paviljoen dat na de tentoonstelling eenvoudig naar Zagreb vervoerd kon worden. Na terugkomst uit Budapest diende het paviljoen als voorbeeld voor een nieuw te ontwerpen en bouwen museum. De Oostenrijkse architecten Fellner & Helmer tekenden vervolgens het huidige Art Pavilion dat in 1898 gereed kwam. De totale vloeroppervlakte beslaat 600 vierkante meter. De geschiedenis van dit museum is nauw verbonden met de kunstgeschiedenis uit de 20e eeuw in Europa en Kroatië. Zo is veel kunst uit het interbellum – de periode tussen de Eerste en Tweede Wereld Oorlog – in het Art Pavilion geëxposeerd geweest. Bijzonder is dat dit museum – net zoals de Kunsthal in Rotterdam – geen eigen collectie bezit. Men stelt regelmatig tentoonstellingen samen van individuele kunstenaars, kunststromingen of bijzondere oeuvres. Befaamd zijn de exposities gewijd aan kunstenaars zoals Auguste Rodin, Henry Moore, Andy Warhol, Gerhard Richter en Mimmo Rotella. In de loop der jaren heeft het Art Pavilion van Zagreb aan meer dan 700 exposities onderdak geboden. Dat is een indrukwekkend aantal, vooral als je in ogenschouw neemt dat aan het organiseren van dit soort tentoonstellingen veel werk vooraf gaat. In de aanloop naar een tentoonstelling brengt men doorgaans een virtuele rondleiding door de expositie uit. Men gaat zeer beslist met de moderne tijd mee!

 

Het paleis van keizer Diocletianus

Wanneer een bezoek aan de stad Split op je programma staat, dan moet je beslist ook het paleis van keizer Diocletianus gaan bezichtigen. Dit gezichtsbepalende complex in de kustplaats Split ligt direct aan de Adriatische Zee. Helaas is niet het hele paleis bewaard gebleven, maar de kenmerkende Romeinse bouwstijl is nog steeds goed herkenbaar. Diocletianus was een bijzondere keizer. Hij werd geboren in een zeer arme familie en heeft enige tijd als gewoon soldaat gediend in het Romeinse leger. Hierna maakte hij promotie en eindigde zijn carrière als keizer van het Romeinse rijk. Van krantenjongen tot miljardair om het in eigentijds jargon te zeggen. Tijdens zijn keizerschap voerde hij oorlogen tegen Duitsers en de Perzen. Ook onder christenen maakte hij slachtoffers, de bekendste was de bisschop Sint Duje, die tegenwoordig de beschermheer van Split is. Omdat Diocletianus afkomstig was uit Dalmatië liet hij, toen zijn aftreden naderde, een groot paleis bouwen vlakbij zijn geboortestad Salona. Als locatie koos hij een klein schiereiland aan een baai. Dit rechthoekig gebouwde paleis – hoewel fort misschien een beter woord is – beschikte over vier hoektorens, diverse muurtorens en een paar grote poorten. Alleen de muur aan de zeezijde was niet gefortificeerd. Direct na zijn aftreden nam Diocletianus het paleis in gebruik. Hij bleef er wonen tot zijn dood in het jaar 311. Het paleis werd gebouwd in de klassieke castravorm zoals de Romeinen die vaker gebruikten. Dat wil zeggen dat het complex uit vier kwartieren bestond, gescheiden door twee kruislings geplaatste wegen. Deze wegen zijn na 18 eeuwen nog altijd goed zichtbaar. Na zijn dood bleven de Romeinen het paleis gebruiken en pas in de 7e eeuw vestigden de eerste stadsbewoners zich er. Tegenwoordig maakt het paleis deel uit van het centrum van de stad Split en zijn er winkels en markten. De kathedraal van Sint-Domnius staat op het grondgebied van het voormalige paleis. Hiernaast bevindt zich het mausoleum van Diocletianus.

 

Paklenica National Park

Dankzij de overweldigende natuur, uitgebreide bossen en unieke geologische structuren werd de omgeving van Mala Paklenica in 1949 uitgeroepen tot nationaal park. De reden hiervoor was dat de regering van Kroatië de ongerepte bossen in de regio Dalmatië wilde beschermen. Het Paklenica National Park strekt zich uit over een oppervlakte van 95 vierkante kilometer. Het park is onderdeel van de kustbergrug van het zuidelijke Velebit gebergte. In het park liggen twee befaamde kloven, te weten de Mala Paklenica en Velika Paklenica. De beukenbossen van het park maken sinds 2017 deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst Voorhistorische Beukenbossen van de Karpaten. De bescherming die het nationale park biedt, heeft er voor gezorgd dat vogels zoals de slangenarend, de slechtvalk en de steenarend uitermate goed gedijen. Ook de bruine beer en de gems doen het goed. Hiking is de enige manier om het park goed te kunnen verkennen. Zorg dus dat je goed voorbereid bent. Verspreid door het park liggen circa 150-200 kilometer aan paden en routes die geschikt zijn voor beginnende wandelaars of geoefende bergsporters. De paden en routes zijn goed bewegwijzerd, je zult dus niet snel verdwalen. Wie een meerdaagse wandeling wil maken, kan overnachten in een van de hutten die het park rijk is. Tijdens je activiteiten moet je natuurlijk wel de tijd nemen om van de natuur en de omgeving te genieten! De geschiedenis van de klimsport in Paklnica National Park gaat terug tot het jaar 1938. Voor de amateur en professionele bergbeklimmers onder ons biedt het park voldoende uitdagingen. Verdeeld door het klimgebied liggen 400 goed uitgeruste routes, uiteraard met verschillende moeilijkheidsgraden. Voor de kenners: graden 3 tot 8b+. De meeste korte klimroutes bevinden zich in Klanci bij het smalste deel van de Velika Paklenica kloof. Het klimseizoen loopt van de lente tot aan het eind van de herfst. In juli en augustus zijn medewerkers van de Croatian Mountain Rescue Service bij de klimsites aanwezig.

     

Plaatsen

Kroatië heeft een groot aantal fraaie plaatsen die je kunt bezoeken. Vermoedelijk wil je na een jaar hard werken lekker een paar weken uitrusten. Dat kan! Aan de Adriatische kust liggen tal van kleine en gezellige plaatsen waar je heerlijk kunt ontspannen. Ook op dat gebied zal Kroatië je niet teleurstellen en keer je na de vakantie uitgerust naar huis. De liefhebber van kunst en cultuur komt in Kroatië ruim aan zijn trekken. Dubrovnik en Zagreb zijn steden waar je niet snel op uitgekeken zult raken. Natuurlijk kun je ook kiezen om tijdens je vakantie rust te combineren met culturele uitstapjes. In dat geval is het eiland Hvar een ideale bestemming. Je kunt er heerlijk aan het strand luieren, maar ook genieten van de gelijknamige historische stad en de prachtige natuur die het eiland rijk is.

Zagreb

De hoofdstad van Kroatië, Zagreb, ligt in het noorden van het land en telt bijna één miljoen inwoners. Zagreb is een oude stad, de eerste ‘levenstekenen’ stammen uit het jaar 1094. Hierdoor heeft de stad een grote rijkdom aan archeologische kostbaarheden. Zagreb is echter meer dan historie en cultuur. Het is vooral een gezellige stad die zich uitstekend leent voor een korte vakantie of een citytrip, je kunt er prima shoppen. Rond het Ban Jelačić plein staan diverse historische gebouwen. In de omliggende straten tref je veel restaurants, winkels, cafés en terrassen aan. Het is beslist niet zo dat deze wijk voornamelijk wordt bezocht door toeristen, ook de plaatselijke bevolking komt hier graag. Kunst en cultuur zijn erg belangrijk in Zagreb, het heeft een groot aantal musea binnen haar stadsgrenzen, waaronder het Museum voor Moderne Kunst. Dit museum is gevestigd in het voormalige paleis Vranyczany aan het Zrinjevac Park. In de collectie bevindt zich veel werk van Kroatische kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Hoewel de huidige Sint Stefanuskathedraal pas na de aardbeving van 1880 werd gebouwd is het een prachtige gotische kerk. Opvallend is dat de Duitse architect Herman Bollé de twee torens van deze kathedraal niet even lang heeft gemaakt. Hiermee wilde hij laten zien dat gebouwen – net zoals de natuur – soms imperfect mogen zijn. In de Sint Stefanuskathedraal kun je verschillende religieuze kunstwerken bewonderen. Ben je moe van een dagje Zagreb verkennen? In dat geval kun je uitrusten in het Maksimir Park. Ook de plaatselijke bevolking recreëert hier graag. Het park stamt uit 1787 en heeft een dierentuin, weelderige tuinen en diverse meertjes. Je komt er helemaal tot rust.

Hvar

Hvar is een eiland voor de Kroatische kust ter hoogte van Split. Dit eiland en de gelijknamige stad zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen staat Hvar bekend om zijn prachtige stranden, maar ook om de uitgestrekte en heerlijk ruikende lavendelvelden. De geur van lavendel die je in grote gedeeltes van het eiland ruikt, moet wedijveren met die van salie en rozemarijn. Je reukvermogen maakt dus overuren! Op Hvar worden ook veel druiven verbouwd die verwerkt worden tot een droge rode wijn (Plavac) of een fris witte (Bogdanusa), Kroatië is immers een echt wijnland! Dit langgerekte eiland is bijna 70 kilometer in lengte en op het breedste gedeelte slechts elf kilometer breed. Voor de kust bevinden zich een groot aantal onbewoonde eilandjes. Daarom is Hvar ook ideaal voor sportvissers en duikers. Het klimaat is mediterraan en de inwoners van Hvar beroepen zich op het feit dat dit eiland de meeste zonne-uren heeft van heel Kroatië. De stad Hvar ligt op het westelijke deel van het eiland. Rond het centrale plein van de stad, het Sint Stefanus-plein, treft je de meest fraaie gebouwen aan. Mocht je met de auto zijn, dan zal je die aan de rand van de stad moeten achterlaten. De binnenstad van Hvar is autovrij. Het ontbreken van auto’s zorgt er voor dat je extra kunt genieten, soms waan je je eeuwen terug in de tijd! Het Arsenaal van Hvar is een oud theater waarvan de eerste delen al in de 16e eeuw werden gebouwd. Nog steeds kun je hier kleinschalige theatervoorstellingen bijwonen. Aan het Sint-Stefanusplein ligt ook de gelijknamige kathedraal. Deze kerk heeft een fraaie collectie kunstwerken en schilderijen uit de Venetiaanse school.

Dubrovnik

De stad Dubrovnik ligt direct aan de Adriatische Zee in de regio Dalmatië. Algemeen wordt Dubrovnik als een van de mooiste steden in de Balkan beschouwd. De bijnaam van deze stad luidt dan ook niet voor niets ‘De parel van de Adriatische kust’. Het oude, volledig ommuurde, gedeelte van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Mensen die de stad ooit hebben bezocht, snappen waarom. De rijke geschiedenis van Dubrovnik adem je namelijk als het ware in wanneer je door de stad dwaalt. Aan de bouw van de prachtige vestigingsmuren werd al in de 7e eeuw begonnen. De muren die wij tegenwoordig zien, stammen uit de 14e tot en met de 17e eeuw. Deze middeleeuwse verdedigingsmuren hebben nooit schade opgelopen tijdens belegeringen of gevechten. Wellicht komen de vestigingsmuren of Dubrovnik Old Town je wel bekend voor als je regelmatig Game of Thrones kijkt. Delen van Dubrovnik zijn namelijk gebruikt als decor voor deze serie. De fictieve stad “King’s Landing” die je in de serie ziet, is eigenlijk het prachtige Dubrovnik. Omdat de stad in haar basis zo goed behouden is gebleven, waren er tijdens het filmen nauwelijks special effects of aanpassingen nodig om Dubrovnik overtuigend neer te zetten als de thuisbasis van de Lannister familie. Dat wil je toch zeker ook eens met eigen ogen zien? Ook de kathedraal van Dubrovnik is een echte eyecatcher. In 1671 werd met de bouw begonnen en pas in 1713 kwam deze indrukwekkende kerk gereed. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat op dezelfde plaats al eerder kerken stonden. De oudste stamt vermoedelijk zelfs uit de 7e eeuw. Een ander gezichtsbepalend gebouw aan de Stradun (ook wel Placa genoemd) is het Franciskanenklooster. In dit befaamde klooster bevindt zich één van de oudste apotheken van Europa en tevens een interessante collectie literatuur van Kroatische bodem.

 

Inwoners

In Kroatië wonen ongeveer 4,2 miljoen mensen, zo werd in 2015 berekend. Het land heeft in het verleden een grote migratiestroom gekend. Dit werd mede veroorzaakt door de oorlog die in de jaren negentig van de vorige eeuw in de Balkan woedde en die een etnische oorsprong kende. Bij de inwoners van Kroatië is dit nog steeds een heikel onderwerp. Na de Tweede Wereld Oorlog werd het land Joegoslavië door maarschalk Tito als het ware in een keurslijf gedrongen, dit gebeurde met veel militair vertoon en onderdrukking van de bevolking. Na zijn overlijden in 1980 viel Joegoslavië uiteen en door de slechte onderlinge verhoudingen ontstond een burgeroorlog. Gelukkig behoort dit alles tot het verleden, je zult ervaren dat de Kroaten uitermate vriendelijk en gastvrij zijn. Ongeveer 90% van de bevolking heeft een Kroatische achtergrond. Daarnaast heeft 5% van de bevolking Servische voorouders. Deze Serviërs wonen soms in de grote steden, maar vooral ook in het gebied dat de Krajina wordt genoemd. Dit is een grensgebied bij Herzegovina en Bosnië. In Istrië ten slotte wonen circa 20.000 mensen die oorspronkelijk uit Italië komen. Dit komt omdat Istrië pas in 1953 definitief aan Joegoslavië werd toegevoegd. Veel inwoners verhuisden naar Italië, maar een kleinere groep weigerde te verhuizen. Hoewel 90% van de bewoners een Kroatische achtergrond heeft, is het huidige Kroatië vroeger door verschillende landen overheerst geweest. Deze overheersingen door onder andere de Hongaren, Turken, Oostenrijkers en Fransen hebben geleid tot een grote invloed op de Kroatische cultuur en die zijn nog altijd zichtbaar.

 

Talen

De officiële taal in Kroatië is het Kroatisch, wat – net zoals het Nederlands – geschreven wordt in het Latijnse alfabet. Het Kroatisch is de moedertaal van ongeveer 96% van de bevolking. De provincie Istrië erkent nog een tweede taal: het Italiaans. Het aantal mensen in Istrië dat Italiaans als moedertaal spreekt is echter maar beperkt, naar schatting 20.000 inwoners gebruiken het. Het Kroatisch is onderdeel van het Zuid-Slavische taalgebied en kent drie dialectgroepen. Het Štokavisch is de standaardtaal, daarnaast zijn er het Kajkavisch en Čakavisch. Om het nog ingewikkelder te maken heeft iedere dialectgroep ook nog eigen spraakvariëteiten. Verwant aan het Kroatisch zijn het Montenegrijns, Servisch en Bosnisch. Onderling zijn deze talen verstaanbaar. In het voormalige Joegoslavië werden deze verschillende talen trouwens als één taal beschouwd. Gelukkig spreekt de gemiddelde Kroaat ook een redelijk woordje ‘over de grens’. In de toeristencentra aan de Adriatische Zee en in de grote steden spreekt men redelijk goed Duits. Het Duits dat men in Kroatië spreekt, wordt wel gekenmerkt door een sterke Slavische tongval. Hierdoor is het soms moeilijk verstaanbaar. Gelukkig lijkt het Duits sterk op het Nederlands en met een beetje goede wil begrijpen Kroaten en Nederlanders elkaar prima. De Engelse taal is sterk in opkomst in Kroatië. In de grote steden en langs de kust kun je er prima mee terecht. Vooral de jongere generatie beheerst deze taal vrij goed. Uiteraard wordt dat veroorzaakt door het feit dat Engels in het middelbaar onderwijs een verplicht vak is. Ook kijkt men natuurlijk veel naar Engelse en Amerikaanse televisieseries.

 

Vervoer

De infrastructuur in Kroatië is van redelijke kwaliteit. Het land heeft drie internationale luchthavens, de belangrijkste is die bij de hoofdstad Zagreb. Het wegennetwerk in Kroatië is meestal van goede kwaliteit, hoewel in het binnenland vaak sprake is van achterstallig onderhoud. Het land kent echter een aantal goed onderhouden tolwegen. Om de kwaliteit van de infrastructuur versneld aan te pakken, heeft de regering van Kroatië besloten het aantal tolwegen sterk uit te breiden. Het spoorwegnetwerk verkeert in slechte staat en is hoognodig aan modernisering toe. Tussen de grote steden rijden treinen, maar je moet wel rekening houden met relatief lange reistijden. De Kroatische bevolking maakt liever gebruik van de bus. Zelfs de kleinste dorpjes worden aangedaan. Intercitybussen verzorgen het vervoer tussen de grote steden. Hiervoor worden moderne touringcars gebruikt die veel comfort bieden. Voor toeristen is dit een prima manier om zich te verplaatsen, vooral omdat de prijzen laag zijn. De grote steden langs de kust worden ook verbonden met veerboten. Voor vakantiegangers is dit een plezierige manier om te reizen, tenzij je natuurlijk snel last hebt van reisziekte. Het geboden uitzicht dat reizen per boot biedt, is buitengewoon aangenaam. Deze veerboten zijn tevens de enige manier om de vele eilanden voor de kust te kunnen bereiken. Taxi’s zijn in de grote steden voldoende voorhanden, maar wel duur. Ze zijn in principe allemaal voorzien van een meter. Wie slim is controleert of deze ook is ingeschakeld, dat voorkomt discussies achteraf. De hoofdstad Zagreb beschikt tevens over een tramnetwerk met een lengte van ongeveer 140 kilometer, het is een populaire manier van vervoer.

 

Keuken

De Kroatische keuken verschilt erg per regio en kent veel invloeden uit Italië, Hongarije, Oostenrijk en Turkije. In de kustgebieden wordt duidelijk anders gekookt dan in het binnenland. De Kroaten ontbijten meestal erg simpel, men eet veel witbrood. Mais- en bruinbrood zijn vaak wel verkrijgbaar, maar dat bevat aanzienlijk minder vezels dan het Nederlandse brood. Een Kroaat gebruikt geen broodtrommel om zijn brood vers te houden, men doet dit door er een droge theedoek over te leggen. De belangrijkste maaltijd van de dag is – net zoals in veel andere zuidelijke landen – de lunch. Vooral in de binnenlanden wordt het werk rond het middaguur stilgelegd en gaat men naar huis om warm te eten. Het voorgerecht bestaat vaak uit verschillende worst- en kaassoorten. Men is met name dol op ‘paksi sir’, dat is een schapenkaas die een sterke geur heeft. Ook in knoflook gebakken paprika’s zijn erg populair. Het hoofdgerecht bestaat vaak uit gegrilde vis, al dan niet in combinatie met pasta of risotto. Het nagerecht is doorgaans zoetigheid. ‘Palacinka’ (zoete flensjes) zijn erg geliefd. Als avondmaaltijd worden vaak de restjes van de lunch in combinatie met brood gegeten. Eventuele tussendoortjes zijn chocolade of ijs. De prijzen in de restaurants liggen gemiddeld lager dan in Nederland, maar de populaire eetgelegenheden aan de kust vormen hier vaak weer een uitzondering op. Bier (pivo) is populair in Kroatië. De bekende Westerse merken zijn goed verkrijgbaar. Ook drinkt de Kroaat graag wijn en dan het liefst van eigen bodem. Deze wijn wordt vaak vermengd met mineraalwater gedronken, maar soms ook met cola!

 

Veiligheid

Kroatië is een veilig land om je vakantie in door te brengen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst zijn daar de achtergebleven landmijnen uit de oorlog die er in de jaren negentig van de vorige eeuw woedde. Gelukkig worden de plaatsen waar eventueel nog mijnen kunnen liggen goed gemarkeerd. Het betreft overigens maar een paar kleine gebieden die voornamelijk in het binnenland liggen. De criminaliteitscijfers in Kroatië liggen lager dan bij ons in Nederland. Helaas is het wel zo dat in de grote steden en de populaire vakantiebestemmingen toeristen nog altijd een gewillig doelwit zijn voor zakkenrollers en andere kleine criminelen. De gemoedelijke vakantiesfeer maakt ons minder alert. Terwijl een vriendelijke man of vrouw je iets vraagt, is een handlanger bezig om bijvoorbeeld je rugzak te ontdoen van je dierbare spulletjes. Het is daarom verstandig je waardevolle goederen in het kluisje van de hotelkamer achter te laten. Natuurlijk ontkom je er niet aan om een telefoon, camera, identiteitspapieren en contant geld bij je te hebben. Blijf er goed op letten en neem niet meer geld mee dan je tijdens één dag nodig denkt te hebben. Wie verstandig is, scant thuis zijn paspoort en reisdocumenten in. Vervolgens kun je deze aan jezelf mailen. Op die manier heb je in ieder geval altijd kopieën bij de hand als je toch bestolen wordt. Kroatië is vanuit Nederland redelijk snel met de auto te bereiken. Mocht je inderdaad zelf in Kroatië gaan rijden, en onverhoopt betrokken raken bij een ongeluk, maak dan zoveel mogelijk foto’s.

 

Medische info

Als je besluit op vakantie te gaan naar Kroatië zijn er geen specifieke inentingen verplicht. Wel is het verstandig om na te gaan van wanneer je laatste DTP vaccinatie dateert. Deze DTP vaccinatie biedt tien jaar bescherming tegen onder andere tetanus. Een wondje is immers snel opgelopen, zeker als je liefhebber bent van een actieve vakantie. Een vaccinatie tegen hepatitis A is ook aan te bevelen, de voedselveiligheid in Kroatië is niet overal even goed als in Nederland. Tot slot is het niet onverstandig een inenting tegen tekenencefalitis te laten zetten. Zeker als je in de periode van maart tot en met november lange natuurwandelingen wilt maken en gaat kamperen. De kwaliteit van de gezondheidszorg in Kroatië staat op een hoog peil. Het land kent geen inheemse ziektes. In alle grote steden van het land zijn ziekenhuizen voorhanden. In kleinere plaatsen ben je vaak aangewezen op gezondheidscentra en apotheken. Ook daar ben je verzekerd van goede gezondheidszorg. Mocht je onverhoopt gebruik moeten maken van de diensten van een plaatselijke arts of opgenomen moeten worden in een ziekenhuis, dan dekt je Nederlandse zorgverzekeraar de kosten. Het eventuele vervoer naar Nederland dien je echter zelf te betalen, het is daarom niet onverstandig om een reisverzekering af te sluiten. De meest gangbare medicijnen zijn in iedere apotheek normaal verkrijgbaar. Wie afhankelijk is van medicijnen doet er verstandig aan die in ruime hoeveelheden mee te nemen. De apotheken in Kroatië zijn doorgaans tussen 13:00 en 15:00 uur gesloten. Houd daar rekening mee. Het leidingwater is door het gehele land veilig te drinken.

 

Visum

Kroatië is op 1 juli 2013 toegetreden tot de Europese Unie, het is de 28e lidstaat. Een van de grote pluspunten van een toetreding betreft het vrij reizen door de EU. Uiteraard mits je in het bezit bent van de nationaliteit van één van de lidstaten. In de praktijk betekent dit voor jou dat een geldig paspoort of identiteitskaart voldoende is om naar Kroatië te kunnen reizen. Let er wel op dat het paspoort of de identiteitskaart die je gebruikt nog geldig moet zijn op het moment dat je Kroatië wilt verlaten. Een visum is uiteraard niet (meer) nodig als je besluit de vakantie in Kroatië door te brengen. Hoewel Kroatië volledig lid is geworden van de EU en ook het Verdrag van Schengen heeft geratificeerd, kan het wel zo zijn dat aan de grens naar je paspoort of identiteitskaart wordt gevraagd. Kroatië bevindt zich immers nog in een overgangssituatie. Denk daarbij tevens aan de kinderen. De tijd dat die op het paspoort van de ouders mee konden reizen, behoort definitief tot het verleden. Minderjarigen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort of identificatiebewijs. Overigens is het wel verstandig om voor je op vakantie naar Kroatië vertrekt een reisverzekering af te sluiten. Als je in een ziekenhuis wordt opgenomen, wordt de rekening voldaan door je ziektekostenverzekeraar. De terugreis naar Nederland door middel van een ambulance of door de lucht komt echter voor eigen rekening. Met een reisverzekering dek je dat risico af. Mensen die een reisverzekering hebben afgesloten, hebben tevens toegang tot een alarmcentrale die 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar is.