Lesotho
     
 

Lesotho

Lesotho ligt in het zuidelijke gedeelte van Afrika en is geheel omringd door buurland Zuid-Afrika. Met name het berglandschap van Lesotho is uitermate indrukwekkend, het land wordt daarom ook wel ‘The Kingdom of the Sky’ genoemd. De oppervlakte beslaat 30.355 km², de bevolking telt ongeveer 2,1 miljoen zielen. Het land heeft een bijzondere en bewogen geschiedenis. Tussen 1821 en 1823 wist Moshoeshoe I het Basotho volk te verenigen, samen trok men op tegen rivaliserende stammen. Na diverse oorlogen lukte het Moshoeshoe in 1868 om zijn land onder Britse bescherming te krijgen. Nadat het in 1884 een Kroonkolonie werd, verkreeg Lesotho in 1996 onafhankelijkheid en werd het een koninkrijk. Nog steeds maakt Lesotho deel uit van het Gemene Best. Het land ligt in zijn geheel boven de 1000 meter. Mede hierdoor heeft het een gematigd klimaat. De winters zijn relatief koel en droog, terwijl de zomers warm en nat zijn. Het land ligt op het zuidelijk halfrond, de seizoenen zijn daarom precies tegengesteld aan die bij ons. In de winter, die loopt van mei tot en met augustus kan het in de oostelijke delen zelfs sneeuwen, temperaturen tot -15 graden Celsius vormen geen uitzondering. Tijdens de zomer kan het kwik plaatselijk oplopen tot soms wel 30 graden. Het hoogste punt van het land – de berg Thabana Ntlenyana – bevindt zich op 3.482 meter hoogte. Juist daar tref je de grootste temperatuurverschillen aan. Het feit dat Lesotho geheel is omgeven door Zuid-Afrika is redelijk uniek. Alleen bij San Marino en Vaticaanstad is dat ook het geval, maar die twee landen zijn aanmerkelijk kleiner dan Lesotho. Omdat het als enclave binnen de grenzen van Zuid-Afrika ligt, heeft dat land een grote invloed op het dagelijkse leven. Lesotho heeft weliswaar een eigen munt, de loti, maar de waarde daarvan is één op één gelijkgesteld aan de Zuid-Afrikaanse rand. In de praktijk blijkt dat de rand door heel Lesotho als betaalmiddel wordt geaccepteerd. De regering probeert de slechte economische omstandigheden om te buigen. De verbetering van de infrastructuur is daarbij één van de speerpunten. Lesotho bereidt zich dus voor op de komst van vele reizigers!

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Lesotho is een land waar tradities en cultuur belangrijk zijn. Hoe de vroegere bevolking leefde, kun je zien in het Ha Kome Cave Village. Als je in de hoofdstad Maseru verblijft, hoef je maar een uurtje te rijden om er te komen. Ondanks de beperkte middelen doet de regering veel om het landschap en de prachtige natuur van Lesotho zoveel mogelijk te beschermen. Met name het bergachtige terrein in het oostelijke deel van het land heeft veel bezienswaardigheden. Je treft hier onder andere de hoogste berg van het land, de Thabana Ntlenyana, aan. Ook het Bokong Nature Reserve is zeer de moeite waard om te bezoeken. Sterker nog, als je een liefhebber bent van berglandschappen en weidse uitzichten, dan mag een bezoek aan Bokong niet op je lijstje ontbreken.

 

Drakensbergenpark en de Thabana Ntlenyana

De Thabana Ntlenyana is de hoogste berg van Lesotho, de top ligt op 3.482 meter boven de zeespiegel. In het Zuid-Sotho betekent Thabana Ntlenyana ‘prachtige kleine berg’. Hoewel de oosthelling van deze berg in buurland Zuid-Afrika ligt, bevindt de top zich in Lesotho. Het Drakensbergenpark, waarvan de Thabana Ntlenyana deel uit maakt, is een keten van bergen die zich uitstrekt over het oostelijk deel van Zuid-Afrika. In de zoeloe-taal heet deze keten ‘ukhahlamba’ (barrière van speren). De Drakensbergen zijn feitelijk een restant van het oude Afrikaanse plateau. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar deze bergen hebben een toplaag van basalt die ongeveer 1.500 meter dik is. Hieronder ligt een zandsteenlaag. De combinatie van deze twee lagen heeft voor steile wanden en pieken gezorgd. Ook de onderliggende zandsteenlaag is bijzonder. Hierin bevinden zich vaak grotten. Het San-volk heeft hierin eeuwen geleden veel rotstekeningen achter gelaten. Bezoekers van het Drakensbergenpark en de Thabana Ntlenyana roemen de indrukwekkende vergezichten. Het voelt echt aan alsof je op de top van de wereld staat. In het jaar 2000 heeft de UNESCO daarom besloten het Drakensbergenpark op te nemen in de Werelderfgoedlijst als natuur- en cultuurerfgoed. Dertien jaar later is het Sehlabathebe National Park in Lesotho hieraan toegevoegd en wordt het gebied omschreven als het Maloti-Drakensberg Park. Voor Lesotho betekende dat veel. Het land kan het extra toerisme dat wordt gegenereerd door de vermelding in de Werelderfgoedlijst erg goed gebruiken. Het gebied rond de Thabana Ntlenyana is uitermate populair onder langeafstandswandelaars. De grote verscheidenheid aan routes voor wandelaars maakt het Drakensbergenpark tot een aantrekkelijk en geliefd gebied. Vooral ook omdat je kunt kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden. Dankzij moderne ontwikkelingen als GPS-navigatie is het wandelen door dit park ook uitermate veilig geworden, je hoeft niet meer op kaarten te vertrouwen. Het gebied biedt voldoende mogelijkheden om te overnachten. In de laatste jaren is het aantal hotels en accommodaties flink uitgebreid.

 

Bokong Nature Reserve

Het Bokong Nature Reserve is een van de mooiste gebieden van Lesotho. Uiteraard kun je er genieten van de weidse uitzichten waarmee Lesotho wereldberoemd is geworden. De flora en fauna zijn weliswaar niet uitgebreid, maar bevatten wel veel zeldzame soorten. Het Bokong Nature Reserve bevindt zich op het hoogste punt van de Mafika-Lisiupas. De weg er naar toe heeft een kronkelende route. Wie in deze omgeving rijdt, weet direct dat een 4 x 4 meer is dan een statussymbool. In Bokong Nature Reserve kun je bijna niet zonder, hoewel de plaatselijke bevolking dat vermoedelijk niet met je eens zal zijn. Zij verplaatsen zich vaak nog op traditionele wijze met Basotho-pony’s. Tijdens de reis klim je naar bijna 3.100 meter hoogte. Je merkt ook duidelijk dat de lucht ijler wordt. Je moeite wordt echter wel beloond, want je bent aanbeland bij het hoogste beschermde natuurgebied in Afrika. Neem vooral uitgebreid de tijd om te genieten van het uitzicht! Vergeet ook niet tijdens de reis veel foto’s te maken zodat je later thuis opnieuw het schouwspel kunt bekijken. Na de inspannende reis kun je even uitrusten in het bezoekerscentrum. Daar wacht je een nieuwe verrassing. Dit centrum is namelijk gebouwd op een klif van zeker honderd meter hoogte. Laat het landschap op je in werken. In de verte zie je de beroemde Lepaqoa watervallen. In de wintermaanden bevriest de waterval tot een waar ijspaleis. Ook heb je hier een prachtig uitzicht over de Bokong vallei. Wie er voor kiest om wandeltochten door dit gebied te maken, heeft een ruime keuze. Er zijn tochten van maximaal één uur, maar je kunt ook opteren voor een driedaagse tocht. In het Bokong Nature Reserve leven onder andere de rode rotshaas, de ijsrat, de lammegier en uiteraard de reebok. In de moeras- en graslanden die het park rijk is, tref je veel bijzondere plantensoorten aan die elders niet voor komen. Dat heeft vanzelfsprekend alles te maken met de hoogte waarop ze groeien.

 

Morija Museum & Archives

In het Morija Museum & Archives kun je kennis maken met de historie van het land Lesotho. Het museum is gevestigd in de stad Morija in het westelijke deel van het land. Deze stad ligt in het district Maseru. Het museum werd in 1956 gesticht en is sinds 1989 permanent gevestigd op de huidige locatie. Verwacht overigens geen museum in de grootte van bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam of Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Lesotho is een land in ontwikkeling en kan zich daarom geen grote en dure musea veroorloven. Wel is men zich bewust van het feit dat het vastleggen van de geschiedenis erg belangrijk is voor de volgende generaties. Wat kun je echter wél zien in het Morija Museum & Archives? Het museum heeft onder andere een prachtige verzameling Basotho kunstwerken in haar collectie. Daarnaast bezit het veel memorabilia die afkomstig zijn uit de Boerenoorlog en de conflicten met de Lifaqane stam. Een belangrijke doelstelling van het museum is dat de bezoekers kunnen leren van het verleden. Het Morija Museum & Archives beperkt zich niet alleen tot exposities. Men wil ook de cultuur van Lesotho promoten. Dat doet men door het Morija Arts & Cultural Festival te coördineren. Ook de Koninklijke familie en de regering van Lesotho zijn nauw betrokken bij dit festival. Het thema van dit jaarlijkse festival is ‘unity in diversity’. Het festival wordt in twee gedeeltes gehouden. Tijdens het eerste gedeelte, dat in oktober plaatsvindt, is er veel aandacht voor toneel, poëzie en traditionele dansen. Diverse scholen uit heel Lesotho nemen deel aan dit festival. Het tweede gedeelte van het festival wordt doorgaans in april gehouden en duurt een week. Dan kun je genieten van veel optredens op het gebied van muziek en dans. Ook zijn er talloze kraampjes en kleine tentoonstellingen. Tijdens dit festival wordt niet alleen traditionele muziek gespeeld, ook lokale jazzmusici en zangkoren zijn goed vertegenwoordigd.

 

Ha Kome Cave Village

In de periode voordat de Nederlanders en de Britten bezit namen van zuidelijk Afrika werd dit deel van het continent bevolkt door verschillende stammen. Deze stammen leefden niet altijd in vrede naast elkaar. Het bezitten van een zo groot mogelijk grondgebied was in die tijd belangrijk. Veel grond betekende voor een stam de mogelijkheid om zichzelf te voeden. De wens het grondgebied te beschermen tegen andere volken was vaak de aanleiding tot stammenoorlogen. Algemeen wordt aangenomen dat tijdens die conflicten kannibalisme regelmatig voor kwam. Om zich te beschermen tegen de elementen en aanvallen van rivaliserende stammen was het in zuidelijk Afrika gangbaar om in bergachtige gebieden grotten uit te graven. Soms werden ook natuurlijke grotten voor dit doel in gebruik genomen. De al dan niet natuurlijk gevormde grotten werden vaak door de bevolking voorzien van primitieve tekeningen en schilderwerken. In het Ha Kome Cave Village zijn de overblijfselen van dit gebruik goed bewaard gebleven. Dit fraaie en authentieke dorpje bevindt zich in het Berea District. Teyateyaneng, de hoofdstad van het district, ligt op ongeveer dertig minuten rijden. Vanuit de hoofdstad Maseru is de reisafstand ongeveer één uur. De grotten van het Ha Kome Cave Village stammen uit het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Ze werden gebouwd tegen de rotsen met behulp van klei. Het doel was om de bevolking van de Basia stam te beschermen tegen andere Basotho volkeren. De afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners verblijven nog altijd in de prachtig beschilderde grotwoningen. Uiteraard is dit belangrijke culturele erfgoed van Lesotho te bezichtigen. In het Kome Crafts and Information Office, dat ongeveer 500 meter van de grotten verwijderd ligt, kun je meer te weten komen over het ontstaan en de geschiedenis van deze unieke grotwoningen. Indien gewenst kun je bij het informatiecentrum zelfs kamperen.

     

Plaatsen

Lesotho kent talloze plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. Veel van deze locaties liggen in het oosten van het land omdat zich daar het hooggebergte bevindt. Waar je ook naar toe gaat, je kunt altijd genieten van prachtige uitzichten en ongerepte natuur. In dat opzicht is Lesotho uniek te noemen. De hoofdstad Maseru is vermoedelijk het begin van je reis omdat daar het internationale vliegveld ligt, tenzij je met de auto uit Zuid-Afrika komt. Het is een leuke stad om te bezoeken en je krijgt er een goed beeld van hoe de bevolking in Lesotho met elkaar om gaat. Afriski ten slotte is een bijzondere plaats omdat je hier in de wintermaanden op de lange latten kunt staan. En dat is best speciaal in Afrika, toch?

Maseru

Maseru is de grootste plaats in Lesotho en tevens de hoofdstad. Het telt ongeveer 220.000 inwoners en ligt aan de westelijke kant van het land direct aan de grens met Zuid-Afrika. De stad werd in 1869 door de Britten gesticht en functioneerde in die tijd voornamelijk als een politiekamp en administratief centrum. Tot de onafhankelijkheid in 1966 bleef Maseru – dat toen nog maar 28.000 inwoners had – een relatief kleine stad, daarna maakte het een sterke groei door. De naam Maseru betekent in het Sesotho ‘rode zandstenen’. Het eigenlijke centrum van de stad is klein, maar er heerst een gezellige drukte. Maseru heeft een aantal uitstekende hotels en de bevolking is zeer vriendelijk. Het ontwerp van de Bashoto Hat Shop vertoont gelijkenissen met de traditionele puntige hutten zoals die eeuwenlang met behulp van modder en stenen gebouwd werden. Het is een uitermate origineel ontworpen gebouw. Dit is bovendien hét adres om leuke souvenirs te kunnen scoren, de prijzen liggen er wel iets hoger dan in de rest van Lesotho. Maseru heeft de beschikking over een redelijk modern voetbalstadion. Net zoals in andere delen van Afrika is voetbal ook in Lesotho razend populair. Het Setsoto Stadium biedt plaats aan 20 tot 25.000 bezoekers. In het stadion vinden ook atletiekwedstrijden plaats. De kathedraal ‘Our Lady of Victory’ is zeker een bezoek waard. Dit gebedshuis ligt direct aan de belangrijkste straat Kingsway. Bijzonder is dat deze straat ook de grens vormt met buurland Zuid-Afrika. Langs Kingsway (de eerste geasfalteerde straat in Lesotho) staan eigenlijk alle belangrijke gebouwen van de stad. De straat werd in 1947 speciaal aangelegd ter ere van een bezoek van het Engelse koningshuis.

Afriski

Afriski Het continent Afrika wordt over het algemeen gezien als een warm oord met veel woestijnen, tropische regenwouden en uitgestrekte savannes met daarin grote kuddes wilde dieren. Dat beeld klopt inderdaad, maar Lesotho voegt daar ook de mogelijkheid tot skiën aan toe. Zeg maar eerlijk, dat heb je nooit geweten! Het Afriski resort ligt op 3.050 meter hoogte en tijdens de winter kun je er heerlijk skiën. Hou er wel rekening mee dat de winterperiode in zuidelijk Afrika bij ons in de zomermaanden valt! Het resort ligt in de Maluti Mountains net onder de Mahlasela Pass bij de noordelijke grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Vanaf Johannesburg of Pretoria is het een trip van ongeveer 4,5 uur rijden met de auto. Afriski heeft de beschikking over één kilometer aan skipiste en heeft bovendien een kleine piste waar je de kunst van het skiën onder de knie kunt krijgen. Het skiseizoen loopt van juni tot en met augustus. Ook in de maanden buiten het skiseizoen is hier veel te doen en te beleven. De kale pistes zijn dan een waar eldorado voor de liefhebbers van mountainbiken. Het resort trekt veel professionele beoefenaars van deze sport aan die hier op hoogtestage komen. Vanaf Afriski lopen er ook een groot aantal paden met een totale lengte van 300 kilometer door het landschap die gebruikt kunnen worden voor de enduro motorsport. Zelfs voor sportvissers is Afriski interessant. De rivieren in de onmiddellijke nabijheid zitten vol met forel. Daarnaast is het mogelijk om met de auto een rondrit te maken en zijn er uitgebreide hiking routes. Uiteraard kun je ook lekker in het zonnetje zitten en genieten van je welverdiende rust.

Katse Dam

Het is voor Afrikaanse landen vaak moeilijk om op een ecologisch verantwoorde wijze elektriciteit op te wekken. Lesotho is daarop geen uitzondering. Gelukkig beschikt het land over grote hoogteverschillen en diverse rivieren. Die twee omstandigheden maken het mogelijk om ‘witte energie’ op te wekken door middel van een stuwdam. De Katse Dam is de eerste stuwdam uit het Lesotho Highlands Water Project. In totaal zijn vijf stuwdammen voorzien. In 1996 kwam de dam gereed, het vullen van het stuwmeer duurde tot in 1997. Deze uit beton opgetrokken boogdam is 185 meter hoog en heeft een lengte van maar liefst 710 meter. De bouw van de dam heeft een bedrag van circa acht miljard dollar gekost. Een tunnel met een diameter van 4 meter voert het water af naar een lager gelegen hydro-elektrische krachtcentrale in de buurt van Mulea. Lesotho is echter niet het enige land dat baat heeft bij de Katse Dam. Dankzij het grote verval is het mogelijk om de waterstroom tot in Zuid-Afrika te brengen. De Katse Dam is in staat om per seconde 30 kubieke meter water naar Zuid-Afrika te transporteren, zodat ook dit land stroom kan opwekken. Direct vanaf het ontwerp van de dam is hiermee rekening gehouden. Om de tijdelijke droogte rond de hoofdstad Maseru te bestrijden, is er de laatste jaren ook veel water naar de Mohokare rivier geleid. De Katse Dam kun je bereiken via de stad Hlotse. Een alternatieve route loopt via Thaba Tseka. De weg naar de Katse Dam is bijna net zo fraai als het uitzicht over het stuwmeer als je op de dam staat: woeste natuur en een indrukwekkend panorama. Het is wel verstandig de reis aan te vangen met een 4 x 4.

 

Inwoners

In Lesotho wonen iets meer dan twee miljoen mensen. Qua oppervlak is dit land bijna net zo groot als België, het is dus relatief dunbevolkt. De meeste inwoners behoren tot het Sotho-volk. Lesotho is voornamelijk een agrarische maatschappij. Bijna twee derde van de bevolking woont en werkt in het westelijke deel van het land. Hier vind je het laagland en veel rivierdalen. Dit gedeelte van het land is – dankzij de afzettingen die de rivieren achterlaten – zeer vruchtbaar. De hoofdstad Maseru telt ongeveer 220.000 inwoners. Opvallend is dat 90% van de bevolking christelijk is. Ook wonen er in Lesotho islamieten, boeddhisten en hindoes. Deze godsdiensten leven gemoedelijk naast elkaar, godsdienststrijd kent het land niet. Helaas leeft echter een groot deel van de bevolking (om precies te zijn 68%) volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties onder de armoedegrens. Het feit dat 20% van de bevolking is geïnfecteerd met het hiv-virus maakt het moeilijk om de strijd tegen de armoede aan te gaan. Veel geld gaat immers noodgedwongen naar de gezondheidszorg. De inwoners van Lesotho kennen veel plaatselijke gebruiken en rituelen, het is verstandig dat je daar als toerist rekening mee houdt. Naast een landelijke regering, heeft ook iedere streek of dorp een ‘chief’. Zij bepalen vaak wat er wél of niet op hun grondgebied gebeurt. Als je bijvoorbeeld in de buurt van een dorp een tent wilt opzetten dan is het verstandig om vooraf aan de plaatselijke ‘chief’ toestemming te vragen. De communicatie met een ‘chief’ verloopt doorgaans iets soepeler als je gebruik maakt van een klein cadeau of wat geld. Voordeel is wel dat de plaatselijke bevolking je daarna met rust laat. Zie het maar als een ouderwetse vorm van toeristenbelasting!

 

Talen

Lesotho kent twee officiële talen, te weten het Engels en Zuid-Sotho. In de grotere plaatsen zoals de hoofdstad Maseru wordt Engels gesproken. Je kunt je dus prima verstaanbaar maken. Ten tijde van de Engelse overheersing van Zuid-Afrika – en dus ook van het latere Lesotho – deden de Britten veel moeite om de bevolking te verengelsen. In die tijd was de Engelse taal verplicht in het onderwijs. Dat deze verplichting averechts werkte en men zich de woede van de bevolking op de hals haalde, is inmiddels geschiedenis. Deze gehate verplichting werd daarom al snel afgeschaft. Toch werd en bleef het Engels in Zuid-Afrika een veel gesproken taal. Lesotho heeft deze taal dan ook als het ware geërfd. Het Zuid-Sotho is de tweede officiële taal van Lesotho, ook in Zuid-Afrika is het trouwens een erkende taal. Deze taal wordt naar schatting nog door circa 4 miljoen mensen gesproken. Het Zuid-Sotho maakt deel uit van de Sotho-Tswana talen. De landen Lesotho en Botswana danken hieraan hun naam. De Sotho-Tswana talen worden in het zuiden van Afrika nog veel gesproken, het kent ook zeer veel dialecten. Buiten de grotere plaatsen in Lesotho is Zuid-Sotho vaak de gangbare taal. Voor ons westerlingen is het uitermate moeilijk te begrijpen. Je zult dus een tolk nodig hebben. Hoewel geen officiële taal in Lesotho wordt ook het Tsonga nog gebruikt. Dit is de moedertaal van het Tsonga-volk. Verdeeld over verschillende landen spreken ongeveer 2,2 miljoen mensen het Tsonga. De meeste gebruikers van deze taal wonen in Mozambique (1,75 miljoen).

 

Vervoer

Lesotho is een klein land dat bovendien bergachtig is. De wegen zijn meestal van slechte kwaliteit en zelden geasfalteerd. De plaatselijke bevolking gebruikt nog regelmatig de pony als vervoermiddel. Mede dankzij het bergachtige terrein rijden er in Lesotho geen treinen. Ook de hoofdstad Maseru, dat aan de grens ligt, heeft geen treinverbinding met het buurland Zuid-Afrika. Maseru heeft daarentegen wel een vliegveld. Moshoeshoe International Airport is echter maar klein. Het wordt voornamelijk gebruikt door eenpersoons toestellen. Wel is er een dagelijkse luchtverbinding met Johannesburg. Deze verbinding wordt uitgevoerd door SA Airlink, de vliegtijd is ongeveer één uur. Taxi’s zijn met name in de hoofdstad goed verkrijgbaar, ze zijn herkenbaar aan de gele streep op de zijkant van de wagen. Om niet teveel te betalen, is het verstandig om vooraf de prijs van de rit af te spreken. Vergeet niet af te dingen! Omdat het prijsniveau in Lesotho een stuk lager ligt dan in Nederland en België zijn de ritprijzen relatief laag. Als je zelfstandig door het land wil reizen, kun je ook een auto huren. Opteer voor een 4 x 4 en maak altijd gebruik van een grote autoverhuurder zoals Hertz. Over het algemeen kun je beter een auto huren in het buurland Zuid-Afrika. De prijzen liggen daar op een lager niveau. Overtuig je er wel van dat de auto ook in Lesotho verzekerd is, sommige verhuurders sluiten het land uit. De meest gangbare wijze van vervoer is met minibusjes. De plaatselijke bevolking maakt daar veel gebruik van. Ook nu is het belangrijk vooraf de ritprijs af te spreken met de chauffeur. Veel luxe en beenruimte moet je niet verwachten. De busjes zijn meestal geschikt voor 10 personen. Dat er desondanks toch 16 mensen in worden vervoerd, is zeker geen uitzondering.

 

Keuken

Lesotho verkreeg pas in 1966 haar onafhankelijkheid. De keuken is daardoor hoofdzakelijk gericht op de Zuid-Afrikaanse eetgewoontes. Zuid-Afrika kent veel verschillende bevolkingsgroepen en dus ook uiteenlopende keukens. Sinds de afschaffing van de ‘apartheid’ begint zich echter wel een nationale keuken in Zuid-Afrika en Lesotho te ontwikkelen waarin de verschillende eetgewoontes van de bevolkingsgroepen samen beginnen te smelten. Voor de mensen in Lesotho begint de dag meestal met een bord pap. Dat is historisch zo gegroeid omdat men weinig geld had voor voedsel. Pap is goedkoop en bovendien zeer voedzaam. Deze pap wordt meestal met maismeel gemaakt. Ook wordt er nog steeds veel beschuit gegeten. De lunch in Lesotho bestaat vaak uit salades, een sandwich of een bord soep. Het maken van een smoothie wint aan populariteit, maar alleen bij het rijkere gedeelte van de bevolking. Als eventueel tussendoortje wordt vaak gedroogd fruit gegeten of ‘boerewors’. Dit zijn stukje gedroogde en gekruide worst. Barbecueën, hoewel van oorsprong natuurlijk afkomstig uit Zuid-Afrika, is onder de bevolking zeer populair. ‘Braaien’ doe je bij voorkeur niet alleen. Het systeem van ‘bring en braai’ of ‘tjop en dop’ wordt veel gehanteerd. Dat betekent dat iedere deelnemer wat te eten (tjop) of te drinken (dop) meeneemt. In Lesotho gebruikt men voor een ‘braai’ overigens altijd houtskool en nooit kolen. In Lesotho wordt veel bier gedronken, vaak van relatief onbekende plaatselijke brouwerijen. De geschonken wijn komt meestal uit buurland Zuid-Afrika, hoe kan het ook anders? Het kraanwater in Lesotho kun je beter niet drinken, je bent dus aangewezen op flessenwater. Omdat het in Lesotho vaak erg warm is, moet je zeker twee liter water per dag drinken om niet uit te drogen.

 

Veiligheid

Lesotho kent niet dezelfde economische voorspoed die wij in Nederland gewend zijn. Een deel van de bevolking voorziet daarom in zijn of haar levensbehoefte door middel van criminaliteit. Over het algemeen kunnen toeristen echter redelijk veilig door het land reizen, maar het is wel belangrijk dat je attent blijft op ongewone of gevaarlijke situaties. De meeste toeristen overkomt echter niets. Wel wordt aanbevolen om je niet op straat te begeven tijdens de nachtelijke uren. Helaas neemt de criminaliteit in het land nog steeds toe en een eenzame toerist is dan een makkelijk doelwit. Ook is het niet verstandig om ’s nachts gebruik te maken van een auto, ‘carjacking’ is een reëel gevaar. Overdag rij je bij voorkeur met alle ramen gesloten en met vergrendelde portieren. Lifters kun je beter niet meenemen. Afgelegen plaatsen, stoplichten en parkeerplaatsen verdienen extra voorzichtigheid. Als je alleen reist, kun je bussen en taxi’s beter vermijden. Het spreekwoord zegt dat ‘de gelegenheid de dief maakt’. Het is daarom niet verstandig om buiten op straat je dure smartphone te gebruiken, hetzelfde geldt voor je digitale camera. Je waardevolle spullen bewaar je liefst in het kluisje van de hotelkamer. Het is verstandig om je reisdocumenten thuis in te scannen en naar je eigen e-mailadres te sturen. Als je ze ondanks alle voorzichtigheid toch kwijt raakt, kun je in ieder geval beschikken over kopieën. In de hoofdstad Maseru komt het incidenteel voor dat hotels en restaurants worden overvallen. Daar vallen doorgaans zelden gewonden bij. Mocht je dit overkomen, geef dan gewoon je waardevolle spullen af. Zorg echter wel dat deze goed verzekerd zijn. Hoewel het in Lesotho momenteel op politiek gebied rustig is, valt het af te raden massabetogingen of politieke ontmoetingen bij te wonen.

 

Medische info

Lesotho kent geen verplichte algemene vaccinaties. Wel is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als je uit een gebied komt waar gele koorts heerst (of je daar langer dan 12 uur in transit bent geweest). Hoewel er dus geen (op gele koorts na) verplichtingen zijn, kan het wel verstandig zijn om met je arts te overleggen welke maatregelen gewenst zijn. Je laten inenten tegen hepatitis A (ook wel besmettelijke geelzucht genoemd) is aan te bevelen. Geelzucht loop je onder andere op door besmet voedsel, de controle op voedselveiligheid in Lesotho is niet vergelijkbaar met die in Nederland. Je loopt dus extra risico. Tevens is het raadzaam om na te gaan of je laatste DTP vaccinatie langer dan tien jaar geleden is gezet. Een wondje loop je soms snel op en als dat in contact komt met straatvuil dan moet je alsnog op zoek naar een plaatselijke arts. Dat is uiteraard zonde van je (vakantie)tijd. Los van de vaccinaties verdienen een aantal zaken extra aandacht. Het is belangrijk dat je een goede muggenspray meeneemt in verband met de ziekte knokkelkoorts. Pas ook op met natuurlijk zoet water. Dat prachtige meertje kan immers leiden tot de worminfectie bilharzia. Rabiës (hondsdolheid) komt veelvuldig voor in Lesotho. Het grootste gezondheidsrisico in Lesotho is echter hiv. Hoewel het aantal besmettingen de laatste jaren minder is geworden, is nog steeds 20% (volgens cijfers uit 2015) van de bevolking met dit virus besmet. Onder ‘seks werkers’ ligt dat percentage zelfs op 80%! De kwaliteit van de gezondheidszorg in Lesotho is stijgende, maar staat zeker niet op het hoge niveau dat wij in Nederland gewend zijn. Mocht je medische hulp nodig hebben, dan is het verstandig – als dat ten minste mogelijk is – vooraf contact op te nemen met de alarmcentrale van je reisverzekeraar.

 

Visum

Wie als toerist voor een korte vakantie naar Lesotho reist, hoeft geen visum aan te vragen. Je mag echter maar maximaal twee weken visumvrij in het land verblijven. Als je van plan bent om langer van dit prachtige land te genieten, dien je wél een visum aan te vragen. Helaas heeft Lesotho geen ambassade in Nederland, het land beschikt slechts over een consulaat in Nijmegen. Een consulaat behandelt echter geen visumaanvragen. Je zult je daarom tot de ambassade van Lesotho in België moeten wenden die gevestigd is in Brussel aan de Boulevard General Wahis nummer 45. Hoewel je dus voor een kort verblijf geen visum nodig hebt, stelt Lesotho wel een paar voorwaarden aan je verblijf. Zo dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn op het moment dat je het land binnen komt. Daarnaast is het belangrijk dat je paspoort nog één lege visumpagina bevat waarop de stempel van de douane geplaatst kan worden. Dat laatste zal voor de gemiddelde Nederlander vermoedelijk geen probleem zijn. De douane van Lesotho kan van je verlangen dat je het retourticket toont. Mocht je op doorreis zijn, dan volstaat ook het ticket of de boeking naar je volgende bestemming. Het is altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten als je op vakantie gaat naar een ver land. Onderdeel van een reisverzekering is onder meer dat je toegang hebt tot een alarmcentrale die 7 dagen per week 24 uur telefonisch of per e-mail bereikbaar is. Mocht je onverhoopt in de problemen komen, dan kun je altijd contact opnemen met deze alarmcentrale voor advies of hulp. De zekerheid dat je er niet alleen voor staat, zorgt dat je extra van je vakantie kunt genieten.