Libanon
     
 

Libanon

De republiek Libanon beslaat ongeveer 10.000 km2 en beschikt over een 225 km lange kustlijn langs de Middellandse Zee. In het noorden en oosten grenst het land aan Syrië en ten zuiden aan Israël. Pal langs de kuststrook vindt je het Libanongebergte. Het woord ‘Libanon’ is een verbastering van het Aramese woord ‘Laban’. Laban betekent wit en heeft in deze context betrekking op de besneeuwde bergtoppen. Libanon is één van de meest fascinerende landen in het Midden-Oosten. Niet in de laatste plaats vanwege haar geschiedenis, die teruggaat tot in de verre oudheid. Zo werd Libanon in de derde eeuw voor Christus bewoont door de Feniciërs, een zeevolk. Zij waren in deze regio de belangrijkste handelaars. Ze verkochten het kostbare cederhout, de kleurstof purper, textiel en glas. Ook verhandelde men schapen en wol. Deze handel bracht de Feniciërs veel welvaart. Op een bepaald moment begonnen de Perzen hun rijk echter flink te expanderen waardoor de Feniciërs hun machtspositie op moesten geven. Libanon had toen echter al de vorm zoals we die nu nog kennen. En dankzij haar vele natuurlijke rijkdommen en strategische handelspositie bleef Libanon een belangrijk gebied. Zo werd Libanon ten tijde van de Romeinen bijvoorbeeld een handelsknooppunt tussen oost en west. Uit deze welvarende periode stammen onder meer de schitterende steden Byblos en Baalbek. Libanon is altijd een land met veel verschillende bevolkingsgroepen, culturen en religies geweest. Toch wisten deze groep relatief vredig met elkaar samen te leven. Tot een echte grote uitbarsting kwam het pas vrij recent, in 2006. Toen brak er een oorlog uit tussen Libanon en het buurland Israël. Het spreekt voor zich dat dit zeer nadelig was voor het toerisme. Toch is er sinds 2009 veel veranderd. De nieuw aangetreden regering heeft hard gewerkt aan de verbetering van de veiligheidssituatie en de wederopbouw van het land. Vandaag de dag is Libanon één van de mooiste vakantiebestemmingen die je je maar voor kunt stellen. Cultuur, natuur, gastronomie, Libanon heeft het allemaal. En in vergelijking met veel omliggende Arabische landen is Libanon naar westerse maatstaven nog behoorlijk liberaal.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Libanon is een prachtig land waar heel veel te zien is. Het spreekt voor zich dat een groot deel van deze bezienswaardigheden te maken hebben met de indrukwekkende geschiedenis van het land. Je kunt op verschillende plaatsen overblijfselen uit de oudheid bewonderen. Libanon is echter ook een land met veel natuurlijke rijkdom en er zijn verschillende reservaten die het zeker waard zijn om eens te bezoeken. Hieronder bespreken we de drie bezienswaardigheden die je echt bezocht moet hebben tijdens je vakantie in Libanon: de grotten van Jeita, Al Shouf Cedar Nature Reserve en de tempels van Jupiter en Bacchus in Baalbek.

 

Grotten van Jeita

In Libanon vind je één van de mooiste natuurverschijnselen ter wereld: de Grotten van Jeita. Deze grotten zijn gelegen in de Nahr al-Kalb vallei, op een afstand van slechts 18 km van de hoofdstad Beiroet. De Grotten van Jeita waren al in de prehistorie bewoond, zo blijkt uit verschillende ontdekkingen. Maar sindsdien zijn ze eeuwenlang in vergetelheid geraakt. Een gedeelte werd in 1836 door William Thompson herontdekt. Een tweede deel werd pas in 1958 ontdekt. De grotten zijn in totaal ruim 9 kilometer lang en je kunt ze door middel van een boot bezichtigen. Door de grot loopt namelijk een ondergrondse rivier, de ‘Jeita’, die overigens ook een deel van het Libanese drinkwater levert. Tijdens de tocht door de grotten kijk je je ogen uit. De grotten zijn schitterend verlicht waardoor de druipsteen nog mooier lijkt. In de grotten vindt je bovendien ruimtes van wel 100 meter hoog. Een onvergetelijk schouwspel. Als bezoeker kun je in directe omgeving van de Jeita Grotten ook nog het één en ander doen. Zo kun je een ritje maken met een kabelbaan of wandelen door één van de mooie beeldentuinen. De Grotten van Jeita zijn één van de belangrijkste toeristische attracties van Libanon. Jaarlijks ontvangt men hier ongeveer 280.000 bezoekers. Een groot aantal inwoners van de plaats Jeita is bovendien werkzaam in de grotten en is hier qua inkomen van afhankelijk. De Grotten van Jeita zijn dus van groot economisch belang voor de regio. Daar komt nog bij dat 5% van elk entreebewijs ten goede komt van de lokale overheid. Ook de regering profiteert van deze attractie want nog eens 10% van elk toegangskaartje gaat naar het Ministerie van Toerisme. Aanvullend gaat er nog zo’n 10% naar het Ministerie van Financiën. Verder wordt er goed verdiend aan de zoetwaterbron in de grot. Die levert grote hoeveelheden vers drinkwater, onder meer aan de talrijke inwoners van de hoofdstad Beiroet.

 

Al Shouf Cedar Natuurreservaat

Libanon beschikt over een aantal bijzondere en tegelijkertijd zeer oude natuurgebieden. Eén van de bekendste is het Al Shouf Cedar Natuurreservaat. Dit reservaat is met een oppervlakte van 550.000 hectare goed voor zo’n 5,3% van het Libanese grondgebied. Je vindt Al Shouf in het noorden van Libanon, in het gelijknamige Chouf gebergte. Het bijzondere aan dit natuurreservaat zijn de vele cederbomen. De ceder komt van nature alleen voor in Libanon en een gedeelte van de Himalaya. Het is dus een hele zeldzame boomsoort. Dat is echter niet het enige wat de ceder zo bijzonder maakt. Deze cederbomen zijn namelijk ook uitzonderlijk sterk en niet erg bevattelijk voor ziekten. Zodoende kun je in het Al Shouf Cedar Natuurreservaat bomen vinden van wel 2000 jaar oud. Helaas staan er vandaag de dag niet meer zoveel ceders als vroeger. Dit is het gevolg van de intensieve houtkap door de eeuwen heen. Het hout van de ceder was al in de oudheid een geliefd bouwmateriaal voor onder meer schepen. Het cederhout is namelijk zeer duurzaam, licht, stabiel en gemakkelijk te bewerken. De overgebleven hoeveelheid ceders is naar schatting zo’n 25% van het oorspronkelijke aantal. Er is in Al Shouf overigens nog veel meer te zien dan alleen ceders. Er groeien hier namelijk nog 17 verschillende boomsoorten en maar liefst 500 verschillende plantensoorten. De talrijke bomen maken dit gebied tot een ideaal leefgebied voor de zeker 200 vogelsoorten die hier wonen. Een 19-tal vogelsoorten in het Al Shouf Cedar Natuurreservaat worden zelfs als zeer zeldzaam beschouwd. Het zal je dan ook niet verbazen dat het natuurreservaat een geliefde bestemming is voor vogelspotters. Behalve natuur kun je in Al Shouf ook verschillende interessante overblijfselen vinden. Dit is een gevolg van het feit dat Al Shouf eeuwenlang als een toevluchtsoord fungeerde voor de vervolgde aanhangers van diverse religies en sektes. Zij bouwden hier grotwoningen, kapellen en kloosters.

 

De tempels van Jupiter en Bacchus in Baalbek

Libanon was in de Romeinse tijd een belangrijk handelsknooppunt en machtsbolwerk. De overblijfselen hiervan kun je onder meer terugvinden in het plaatsje Baalbek. In deze plaats stichtte Julius Caesar destijds een kolonie. Kort na deze gebeurtenis begon men met de bouw van een reusachtige Jupitertempel. Deze tempel was gewijd aan de Romeinse god Jupiter, maar ook de god van de Feniciërs ‘Baal’ werd hier aanbeden. De overblijfselen van deze tempel kun je in Baalbek nog steeds bewonderen. Oorspronkelijk telde de tempel 54 pilaren. Elke pilaar was een formidabele 23 meter hoog en had een doorsnee van 2,2 meter. Van de vele pilaren zijn er nog 6 overgebleven. Toch is zelfs dit kleine aantal pilaren nog zo indrukwekkend dat je je nauwelijks een voorstelling kunt maken van het bouwwerk in zijn oorspronkelijke staat. Het is bijna niet te bevatten dat dit het werk van mensenhanden is. Neem bijvoorbeeld het terras waarop de tempel staat. Dit terras is opgebouwd uit grote stenen. Een aantal van deze stenen is meer dan 20 lang en moet naar schatting meer dan 2000 ton wegen. De herkomst van de stenen is duidelijk. Een paar kilometer verderop bevindt zich namelijk een steengroeve. Hoe de stenen van daaruit naar de tempel zijn getransporteerd is een vraag waarop we nog steeds geen antwoord hebben. Voor de Tempel van Jupiter bevindt zich nóg een tempel, de zogenaamde Tempel van Bacchus. Van deze tempel staan alle pilaren overeind. En ook al is deze tempel kleiner dan de Jupitertempel, hij is nog steeds veel groter dan bijvoorbeeld het Parthenon. Met name het entree is overweldigend. Om de tempel te betreden moet je eerst 30 treden beklimmen. Vervolgens wacht er een grootse ingang die uitkomt op een prachtige binnenplaats waar de eigenlijke tempel staat. Deze rijkversierde Bacchustempel wordt over het algemeen beschouwd als één van de mooiste Romeinse tempels.

 

De Baatara kloofwaterval

In het noorden van Libanon vindt je bij de plaats Balaa een heel bijzonder natuurverschijnsel: de Baatara kloofwaterval. Deze sprookjesachtige waterval stort door een gat ruim 255 meter omlaag in het zogenaamde ‘Baatara Pothole’, een kalksteengrot. Dit gat is na verloop van miljoenen jaren door het smeltwater uitgesleten. Tijdens de val passeert het water nog twee van zulke uitgesleten gaten. In totaal valt het water dus door drie gaten. De Baatara Pothole wordt daarom ook wel ‘De Grot van de Drie Bruggen’ genoemd. De Baatara kloofwaterval is uniek in zijn soort en volgens sommige mensen misschien wel de mooiste waterval ter wereld. Als je Libanon bezoekt is het daarom zeker de moeite waard om deze waterval te bezoeken. In de maanden maart en april is de waterval op zijn mooist. Dit als gevolg van de grote hoeveelheden smeltwater die vanuit de bergen de waterval passeren. Later in het jaar kan de waterval droog komen te staan. Voorkom daarom teleurstellingen en ga alleen in het voorjaar. Het openbaar vervoer is niet optimaal als je de Baatara kloofwaterval wilt gaan bekijken. De enige optie die overblijft is de auto. Die kun je bijvoorbeeld in Beiroet huren en van daaruit in 2 uur naar Balaa rijden. In verband met het rijgedrag van de Libanezen kan het voor jou als buitenlander een flinke uitdaging zijn om in Libanon zelf de weg op te gaan. Ben je niet zeker van jezelf? Begin er dan ook niet aan en huur een taxi. Die brengt je vervolgens naar het plaatsje Balaa. Van daaruit kun je zelf naar de waterval wandelen. Het is dan nog wel een pittige wandeling, dus vergeet de wandelschoenen niet. Eenmaal bij de waterval zal je die hard nodig hebben. Vanwege het water kan het er glibberig zijn en er zijn nergens hekken geplaatst.

     

Plaatsen

Eén van de belangrijkste redenen om Libanon te bezoeken is de rijke historie. Deze historie zie je terug in de grote culturele rijkdom van het land. Er zijn prachtige overblijfselen waaronder de eerdere genoemde tempels bij Baalbek. Maar er zijn ook een aantal steden die je zeker eens moet bezoeken. Deze steden zijn vaak al eeuwenlang bewoond. Je vindt er daarom vele bijzondere oude gebouwen, havens en soeks. Ook zijn er in deze steden diverse archeologische opgravingen gedaan, waarvan je de resultaten in musea kunt bewonderen. De drie steden die zeker niet op jouw lijstje mogen ontbreken zijn Beiroet, Tyrus en Sidon.

Beiroet

Zoals je waarschijnlijk wel weet is Beiroet de hoofdstad van Libanon. Deze stad is bijzonder gelegen op een rotspunt in de Middellandse Zee. De stad beschikt over een mooie boulevard en diverse stranden. Ook heerst er een heerlijk klimaat. In de zomer is het er warm, droog en vrijwel altijd zonnig. De combinatie van zon en strand maakt Beiroet natuurlijk uitstekend geschikt als bestemming voor een strandvakantie. De belangrijkste reden om Beiroet te bezoeken is echter toch de bijzondere historie en culturele bezienswaardigheden. De Libanese Burgeroorlog heeft destijds een deel van de stad verwoest. Dit deel is echter met veel zorg opnieuw opgebouwd en de oude gebouwen zijn weer in ere hersteld. Dit heeft als resultaat een unieke mengeling van oude en moderne gebouwen. Je kunt vele mooie moskeeën en paleizen bezoeken, en tegelijkertijd shoppen en uitgaan in één van de vele moderne gelegenheden. Een aanrader is ook het Nationaal Museum van Beiroet. Hier vindt je tentoonstellingen van archeologische vondsten uit verschillende perioden van de geschiedenis. Van de prehistorie en de bronstijd tot de Romeinse en Byzantijnse periode tijd. Na een lange dag cultuur kun je in Beiroet ook volop genieten van de Libanese keuken. Er zijn hier namelijk vele restaurants waar je tongstrelende gerechten kun eten. Beiroet biedt een boeiende mix van traditioneel en modern. Dit geldt ook voor de heersende cultuur en omgangsvormen die voor Oosterse begrippen redelijk liberaal zijn. Dit maakt Beiroet tot de aantrekkelijke bestemming voor de westerse toerist. Je zult je hier gegarandeerd snel thuis voelen.

Tyrus

Tyrus is met 117.000 inwoners een relatief kleine stad in het zuiden van Libanon. De stad ligt aan de Middellandse Zee en werd volgens de overlevering rond 2700 v. Chr. gesticht. Onder de heerschappij van de Feniciërs groeide Tyrus uit tot een belangrijke havenstad met een multiculturele bevolking. Uit kleitabletten blijken er naast de Feniciërs ook nog verschillende omvangrijke minderheden in de stad te hebben gewoond. Denk hierbij aan Hethieten, Mesopotamiërs, Egyptenaren, Cyprioten enzovoorts. Ook in de Bijbel wordt de stad Tyrus enkele malen genoemd. Zo zou Tyrus niet lang na de zondvloed zijn gesticht door inwoners van Sidon. De Israëlitische koning Salomo zou rond 965 v. Chr. een belangrijke bondgenoot van Tyrus zijn geweest. Dit blijkt onder meer uit het feit dat Hiram, de toenmalige koning van Tyrus, een groot aantal bouwmaterialen voor de Joodse Tempel leverde. Dit bouwmateriaal bestond uiteraard uit het beroemde cederhout. Ook organiseerden Salomo en Hiram een aantal gezamenlijke overzeese handelsexpedities. Het is wel duidelijk dat Tyrus één van de oudste steden ter wereld moet zijn. Het is dan ook niet voor niets dat de stad in 1984 door UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Vandaag de dag is Tyrus een leuke en gezellige stad met veel interessante bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld het Hippodroom, een oud Romeins stadion waarin wagenrennen werden gehouden. Het Hippodroom van Tyrus bood plaats aan 20.000 toeschouwers en is daarmee het grootste van het gehele Midden-Oosten. Dit bouwwerk werd ook gebruikt als decor voor de spannende wagenrennen scenes uit de beroemde filmklassieker Ben-Hur.

Sidon

De Libanese stad Sidon ligt op 40 kilometer ten noorden van Tyrus en 50 kilometer ten zuiden van Beiroet. Met 200.000 inwoners is Sidon een relatief kleine stad. Niettemin is Sidon, samen met Tyrus, één van de oudste steden van Libanon. Net als Tyrus was ook Sidon een belangrijke stad ten tijde van de Feniciërs. Dit is voor een groot deel te danken aan de strategische ligging en de haven van waaruit men handel dreef. Een groot deel van de waar die men transporteerde werd ook in Sidon zelf geproduceerd. Denk hierbij aan glas en de kleurstof purper. Ook vertrokken er vanuit Sidon kolonisten die elders steden stichten. Een goed voorbeeld van zo’n stad is Tyrus. De stad Sidon werd onder de Perzische overheersing helaas grotendeels verwoest. Onder Alexander de Grote werd de stad echter weer herbouwd en de handel hersteld. Ook onder de Romeinen bleef Sidon een belangrijke en welvarende stad. In 637 na Chr. werd Sidon door de Arabieren veroverd. In de twaalfde eeuw namen de kruisvaarders het over waarna de Arabieren de stad in de dertiende eeuw weer terug veroverende. In de eeuwen erna bleef Sidon een belangrijk handelscentrum, onder meer voor de zijdehandel in de 17e eeuw. Vandaag de dag is Sidon een levendige havenstad met een keur aan bezienswaardigheden. Zo kun je er interessante overblijfselen uit de tijd van de Feniciërs en de Romeinen bewonderen. Ook zijn er een aantal kastelen die destijds door de kruisvaarders zijn gebouwd. Verder is er belangrijke regionale markt die je kunt bezoeken. Hier worden allerlei agrarische producten en lokale specialiteiten te koop aangeboden.

 

Inwoners

In Libanon wonen volgens een schatting uit 2014 ongeveer 5.882.562 mensen. Het grootste deel van de bevolking, zo’n 86%, woont in de grotere steden zoals Beiroet, Sidon, Tyrus en Tripoli. Met zo’n 565 inwoners per vierkante kilometer is dit een vrij hoge bevolkingsdichtheid. Dat is ook niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat de bevolkingsgroei hier maar liefst 9,37% is, het hoogste percentage ter wereld. Dit is echter niet alleen te danken aan het relatief hoge geboortecijfer. Er is immers ook al jaren een grote stroom vluchtelingen die vanuit het buurland Syrië Libanon binnentrekt. Inmiddels bestaat de totale Libanese bevolking voor ruim een kwart uit veelal jonge Syrische vluchtelingen. Het mag dan ook niet verbazen dat meer dan de helft van de totale bevolking hierdoor jonger is dan 21. De vluchtelingenstroom uit Syrië is overigens niet zonder gevolgen voor de Libanezen zelf. De Syriërs zijn bereid om tegen lage lonen werk te verrichten en voor lagere prijzen te handelen. Dit leidt onder meer tot baanverlies onder de Libanezen. Als gevolg hiervan zijn er nu naar schatting zo’n 200.000 Libanezen onder de armoedegrens belandt. De overheid probeert dit tegen te gaan en is momenteel dan ook actief bezig met het weigeren en niet verlengen van verblijfsvergunningen. Syriërs zijn overigens niet de enige minderheid in Libanon. Door de eeuwen heeft Libanon vaak gefungeerd als een veilige haven voor vluchtelingen. Hierdoor wonen er in Libanon ook Grieken, Koerden, Turken en Armeniërs. Daarnaast is er een groot aantal Palestijnen die ondergebracht zijn in twaalf vluchtelingenkampen.

 

Talen

De officiële taal van Libanon is Arabisch. Het Arabisch wat men in Libanon spreekt is echter niet klassiek Arabisch maar een dialect. Men noemt dit dialect Libanees-Arabisch. Het Libanees-Arabisch is een variant van het Arabisch met veel invloeden uit de Franse en Engels taal. Het Libanees-Arabisch kan echter per regio en zelfs per plaats nog verschillen. Dit geldt niet alleen voor de uitspraak, soms gebruikt men zelfs hele andere woorden. Omdat Libanon ooit een Franse kolonie was, wordt er naast Arabisch ook vaak Frans gesproken. Het land heeft zelfs een wet waarin vastgelegd is dat Arabisch de voertaal is, maar dat Frans in bepaalde situaties wenselijk is. Als gevolg hiervan zijn er Franstalige Libanese Pondbiljetten, verkeersborden en nummerborden. Ook op overheidsgebouwen staan aanduidingen zowel in het Arabisch als in het Frans vermeld. Frans wordt ook gezien als de taal van het (betere) onderwijs. Scholieren van Franstalige scholen stromen niet voor niets vaker door naar het universitair onderwijs. Jonge hoogopgeleiden spreken als gevolg daarvan ook vaker Frans onderling, waardoor het ook meteen de taal van de ‘elite’ is. Naast het pure Frans, spreekt men in Libanon ook een soort Frans dialect. Dit dialect is een mengelmoesje van Franse en Arabische woorden. De uitspraak van de Franse woorden is hierbij opvallend ‘Arabisch’ dankzij het gebruik van harde ‘R’-klanken. In Libanon wordt ook in toenemende mate ook Engels gesproken, al heeft men nog altijd een sterke voorkeur voor het Arabisch en Frans. We zien het Engels vooral terug in de zakenwereld en het bedrijfsleven, aangezien deze vaak wat meer internationaal georiënteerd zijn.

 

Vervoer

Ga je op vakantie naar Libanon en ben je van plan om rond te reizen? Dan kun je dit het beste en veiligste per bus doen. Vanuit de grotere plaatsen vertrekken deze bussen naar allerlei bestemmingen in het achterland. De bus is overigens ook de goedkoopste vervoersoptie. Als je snel wilt reizen kun je trouwens beter voor een ander vervoersmiddel kiezen. De bussen rijden namelijk lange routes met veel tussenstops. Een wat sneller alternatief zijn de iets duurdere minibusjes. Een groot nadeel is echter wel dat de chauffeurs van deze busjes het niet zo nauw nemen met de veiligheid. Wil je snel én veilig reizen? Dan kun je het beste een taxi nemen. Je hebt de keuze uit een servicetaxi of een privétaxi. De servicetaxi is een gedeelde taxi, en daarom de goedkopere optie. In de praktijk is het meestal comfortabeler om een duurdere privétaxi te nemen. Je bent dan ook veel sneller. Net zoals in vrijwel elk ander land kun je ook in Libanon een auto huren. Dit heeft echter als nadeel dat het vrij duur is. Niet vanwege huren zelf, maar wel in verband met de behoorlijk hoge benzineprijs. Zelf met de auto gaan rijden is ook niet altijd even veilig. In Libanon zijn de wegen namelijk niet overal even goed onderhouden en dan is het zeker opletten geblazen. Houdt er ook rekening mee dat de Libanese weggebruikers de verkeersregels graag aan hun laars lappen. Als buitenlander ben je dit rijgedrag niet gewend en dit kan tot gevaarlijke situaties opleveren.

 

Keuken

De Libanese gastronomie is een unieke mix van smaken uit verschillende culturen. Eigenlijk net zoals het land zelf. We zien invloeden uit zowel de Turkse, Griekse als de Cypriotische keuken. En dat alles met een echte Libanese twist. Kenmerkend voor de Libanese keuken zijn het gebruik van ingrediënten zoals munt, peterselie, kikkererwten, lamsgehakt, citroen, walnoten, sesamolie en olijven. Een bekend Libanees type gerecht is de mezze. Mezze zijn kleine gerechtjes die zowel tussendoor als aperitiefje kunnen worden gegeten. Naast de mezze worden er in Libanon nog zeker 40 andere unieke gerechten gegeten. Enkele bekende voorbeelden zijn taboulé, hoummous en falafel. Taboulé is een salade met onder meer bulgur, bosui, peterselie en tomaat. De salade wordt traditiegetrouw aangemaakt met water, citroensap, olijfolie, peper en zout. Hoummous bevat gepureerde kikkererwten met sesamolie en wordt meestal geserveerd op Libanees brood. Falafel bestaat uit gefrituurde balletjes van kikkererwten. Falafel wordt vaak gegeten in combinatie met brood en salade. In de kustplaatsen wordt naast vlees ook veel vis gegeten. Bij de maaltijd drinkt men hoofdzakelijk koffie, limonade, bier, wijn of Arak. Arak is een typisch Libanees en vooral heftig alcoholisch drankje. Arak stamt uit de tijd waarin men nog rauw vlees at. De drank diende toen vooral om de bacteriën in het vlees te doden. Na de maaltijd eet men graag een dessert. Zoet natuurlijk, want daarmee weten de Libanezen wel raad. Als dessert kun je allerlei verschillende gebaksoorten verwachten zoals bijvoorbeeld baklava. Maar ook ambachtelijk ijs of een bord vers fruit is erg populair als dessert.

 

Veiligheid

Libanon is op dit moment een relatief veilig land. Toch kun je de grensgebieden maar beter vermijden in verband met de oorlog in Syrië. De grenzen met Syrië zijn niet altijd even duidelijk aangegeven en je kunt er verschillende gewapende milities tegenkomen die met elkaar in gevecht zijn. Houd er tijdens je vakantie ook rekening mee dat de ontwikkelingen in Syrië directe invloed kunnen hebben op de veiligheidssituatie in Libanon zelf. Zo kan dit ertoe leiden dat wegen plotseling worden afgesloten en luchthavens niet operatief meer zijn. Ook de gespannen verhoudingen met Israël en de slechte situatie in de Palestijnse vluchtelingenkampen kunnen onder bepaalde omstandigheden tot een geweldsuitbarsting leiden. Hieronder vallen ook politiek gemotiveerde bomaanslagen die niet alleen op Libanezen zelf maar ook op buitenlanders gericht kunnen zijn. Het beste advies voor Libanon is om de actualiteiten goed in de gaten te houden. Je weet dan min of meer wat je kunt verwachten en je hebt tijd om je erop voorbereiden. Ook kun je dan bepaalde plaatsen vermijden of indien noodzakelijk het land op tijd verlaten. Andere risicovolle situaties vormen feestelijke gelegenheden. Het is heel gebruikelijk om hierbij in de lucht te schieten. Omdat dit tot vervelende ongelukken kan leiden is het aan te raden om in zo’n geval onder een overkapping of iets dergelijks te schuilen. Ten slotte is er nog het risico op ontvoeringen. De laatste jaren komt het regelmatig voor dat er in de Bekaa-vallei buitenlanders ontvoerd worden. Als toerist kun je dit gebied daarom beter vermijden.

 

Medische info

Als je van plan bent om naar Libanon te reizen is het verstandig om jezelf goed te laten vaccineren. Ongeacht de duur van je verblijf is het aanbevolen om tenminste een DTP vaccinatie, een Hepatitis A vaccinatie en een BMR vaccinatie te nemen. Deze laatste inenting is alleen noodzakelijk als je niet tegen mazelen bent gevaccineerd of wanneer je de mazelen nog nooit gehad hebt. Als je langer dan drie maanden in Libanon wilt verblijven is het slim om ook nog een aantal extra vaccinaties te nemen. Je moet hierbij denken aan vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës. Dan is er nog een extra vaccinatie tegen gele koorts. Gele koorts komt uitsluitend voor in Afrika en Zuid-Amerika. Als je vanuit deze gebieden naar Libanon reist is het noodzakelijk om je ook hiervoor in te laten enten. Ziektes zoals malaria komen niet voor in Libanon. Omdat de muggen wel erg hinderlijk kunnen zijn is een goed middel tegen de muggen wel aan te bevelen. Ook een muskietennet is geen overbodige luxe. Als je in Libanon reist loop je, net als in veel andere landen, risico op reizigersdiarree. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie in het eten of drinken. Helaas kun je je hier niet tegen laten vaccineren. Je kunt reizigersdiarree wel voorkomen door geen ongekookt of ongebakken voedsel te eten. Drink ook nooit kraanwater maar koop liever een fles bronwater. En neem je een drankje in een restaurant? Neem dan nooit ijsblokjes in je drankje. Ook seksueel overdraagbare aandoeningen komen op grote schaal voor in Libanon. Zorg er daarom voor dat je altijd beschermd bent wanneer je seks hebt en vermijdt bloedcontact.

 

Visum

Als je naar Libanon reist heb je uiteraard een geldig reisdocument nodig. Daarnaast dien je als Nederlander in het bezit te zijn van een toeristenvisum. Om een visum aan te kunnen vragen moet aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen. Ten eerste moet je een paspoort hebben wat op het moment van de visumaanvraag nog minimaal een half jaar geldig is. Ten tweede moet je kunnen aantonen dat je een terugreis hebt geboekt, of doorreist naar een andere bestemming. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een vliegticket. Ten derde moet je in het bezit zijn van 2000 Amerikaanse dollars. Dit kun je aantonen met bijvoorbeeld een creditcard. Ten slotte mag je geen Israëlische stempel in je paspoort hebben staan. Het maakt niet uit of deze stempel recent is of niet. Je kunt je visum aanvragen bij de Libanese Ambassade. Hiervoor moet je twee pasfoto’s en een kopie van je paspoort overleggen. Houdt er rekening mee dat de Libanese Ambassade op vrijdagen gesloten. Ben je al in Libanon? Dan kun je direct na aankomst op de luchthaven van Beiroet alsnog een toeristenvisum aanvragen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden, maar er zijn wel extra kosten aan verbonden. Let er ook op dat het visum een geldigheidsduur van een maand heeft. Als je langer wilt blijven moet je het visum laten verlengen. Hiervoor kun je je melden bij het kantoor van de immigratiedienst in Libanon. Je komt alleen in aanmerking voor een verlenging als je hiervoor een geldige reden op kunt geven. Ook moet je een bewijs van je verblijfsadres laten zien.