Lissabon
     
 

Lissabon

Lissabon is niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste stad van Portugal. Deze stad met zo’n 2.900.000 inwoners ligt vlakbij de Atlantische Oceaan, op de rechteroever van de rivier de Taag. Naast de grootste stad van Portugal is Lissabon ook de meest westelijk gelegen hoofdstad van continentaal Europa. Lissabon wordt vaak ook wel “de witte stad” genoemd vanwege haar vele schilderachtige, licht gekleurde huisjes. In Lissabon kun je uren ronddwalen door de prachtige kronkelende straatjes met typisch mediterrane huizen en gevels. Volgens de legende werd Lissabon gesticht door de Griek Odysseus, tijdens zijn mythologische reis, “de Odyssee”. Volgens de officieel gedocumenteerde geschiedenis werd de stad echter omstreeks 1200 voor Christus gesticht door de Feniciërs. De stad is sindsdien in handen geweest van meerdere partijen, waaronder de Romeinen en de moren, die ieder hun sporen achterlieten op de architectuur in de stad. Lissabon is de perfecte stad voor een stedentrip. Het is hier bijna het hele jaar door aangenaam weer, waardoor Lissabon de ideale bestemming is voor eigenlijk elk moment in het jaar. Wil je er even tussenuit en dat ultieme vakantiegevoel beleven, dan is een blik op Lissabon genoeg om je in een andere wereld te wanen. Je kunt er winkelen, uitgebreid dineren, historische plekken bezoeken in de kleine binnenstad en zelfs naar een van de dichtbij liggende stranden trekken. Ook het nachtleven in Lissabon is bekend, de vele barretjes en cafétjes nodigen je uit om een drankje te doen. Je hoeft je hier dus op geen enkel moment van de dag te vervelen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Trek voor een bezoek aan Lissabon minstens een paar dagen uit, want anders wordt het lastig om keuzes te maken. De meeste bezienswaardigheden zijn te vinden in het historische deel van het centrum van de stad. Anderen buiten het centrum zijn gemakkelijk te bereiken met de metro, bus of trein. Lissabon kent een lange geschiedenis. Er zijn tal van monumenten en bezienswaardigheden verdeeld over de stad, die gelinkt kunnen worden aan de aardbeving van 1755 waarbij een groot deel van de stad verloren ging. De wijk Parqua das Nações bijvoorbeeld is gebouwd in 1998 en staat vol met architectonische hoogstandjes.

 

Mosteiro dos Jerónimos

In de wijk Belém staat onder andere het imposante klooster Mosteiro dos Jerónimos. Dit Hiëronymietenklooster is waarschijnlijk gebouwd nadat de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco de Gama een geslaagde reis naar Indië had gemaakt. Hierdoor werd Portugal één van de rijkste en machtigste landen ter wereld. De toenmalige koning gaf opdracht voor het bouwen van het klooster. De rijkelijke architecturale versieringen heeft het gebouw te danken aan de laatgotische stijl waarin het is gebouwd. Het klooster doorstond de aardbeving van 1755 wonder boven wonder goed en is daardoor een van de best bewaard gebleven historische gebouwen van de stad. Niet voor niets dus dat het Hiëronymietenklooster al sinds 1983 op de UNESCO lijst met Werelderfgoederen staat. De zandstenen bogen van de kloostergangen zijn ontzettend gedetailleerd afgewerkt en ook de binnenkant van het klooster is prachtig versierd met Manuelijnse motieven. De Renaissance stijl en Spaanse architectuur komen er vaak in terug. Onder de aangrenzende Santa Maria kerk liggen leden van de koninklijke familie, maar ook ontdekkingsreiziger Vasco de Gama begraven. Aan dit bijzondere klooster ligt een indrukwekkend plein, genaamd Praça do Imperio. Wanneer je nog niet genoeg hebt van de oudheid, is het een aanrader om een bezoek te brengen aan het Museu Nacional de Arqueologia aan de overkant van de straat.

 

Rua Augusta

De Rua Augusta is de bekendste winkelstraat van de stad. Of het ook de mooiste is laten we helemaal aan jou over. In het historisch centrum, in de wijk Baixa Pombalina, ligt de oude winkelstraat. Je vindt er grote internationale winkelketens, maar ook tal van horecagelegenheden en winkeltjes met typisch Portugese producten. De voetgangersstraat is heel levendig met veel gezellige terrassen, straatartiesten en muziek. Het winkelgebied staat bekend als chique, met prachtige patronen aan mozaïek betegelde trottoirs. De Rua Augusta loopt van het plein Rossio naar de Praca do Comércio. Wanneer je vanaf plein Rossio over de Rua Augusta loopt heb je een prachtig uitzicht. De Praca do Comércio wordt als een schilderij omlijst door de Arco da Rua Augusta. Deze triomfboog is gebouwd ter nagedachtenis aan de aardbeving van 1755 die de wijk Baixa Pombalina verschrikkelijk verwoestte. Het gebouw van steen bestaat uit zes kolommen van elf meter hoog en is versierd met beelden van belangrijke personen uit de geschiedenis van Lissabon. Je kunt zelfs op het 30 meter hoge observatiedek genieten van het uitzicht op het historisch Lissabon. Niet alleen om te shoppen, maar ook voor een hapje eten en veel gezelligheid kun je hier altijd terecht.

 

Castelo de São Jorge

Het kasteel dat een must-see is bij een bezoek aan Lissabon, is absoluut Castelo de São Jorge. Naar het Nederlands vertaald kasteel Sint Joris. Zijn ligging op de hoogste heuvel van de stad met fenomenaal uitzicht op rivier de Taag is echt een top bezienswaardigheid. Het monument heeft waarschijnlijk zijn huidige vorm gekregen in de 10e of 11e eeuw, maar uit archeologische bevindingen is gebleken dat er al lang daarvoor bezetting was door Feniciërs, de Grieken, de Carthagenen, de Romeinen en de Arabieren. Deze oudste bekende vesting in Lissabon stamt uit de 2e eeuw voor Christus, hoewel de overblijfselen die gevonden zijn zelfs uit de 6e eeuw vóór Christus afkomstig zijn. In 1147 veroverden de Portugezen de stad op de Moren. Toen Lissabon in 1255 de hoofdstad van Portugal werd, moest het kasteel omgevormd worden tot koninklijk paleis. In de daarop volgende eeuw werd het kasteel en de stadsmuur gerenoveerd. In 1498 keerde een nationale held terug naar Lissabon: Vasco de Gama. Als koninklijk paleis was het kasteel het toneel van de receptie voor hem. Ook het Castelo de São Jorge werd grote schade toegebracht door de aardbeving in 1755. In de jaren 40 kwam een einde aan het verval van het prachtige gebouw en werd een grondige renovatie gestart.

 

Torre de Belém

In een voorstad van Lissabon staat verdedigingstoren Torre de Belém aan de oever van rivier de Taag. Het gebouw hebben we min of meer te danken aan ontdekkingsreiziger Vasco de Gama. Om zijn reizen en de macht van Portugal op de wereld te herdenken, werd het in opdracht van de koning gebouwd. Het gebouw was enerzijds bedoeld als ceremoniële openingspoort tot Lissabon en anderzijds als verdedigingssysteem voor de Taag. De toren werd gebouwd tussen 1515 en 1521 en stond oorspronkelijk op een klein eilandje te midden van de Taag. Duidelijk is dat de architectuur is beïnvloed door de Moren. Door de heftige aardbeving van 1755 veranderde de loop van de rivier. Vandaar dat de toren nu aan de kade staat. Later werd de toren gebruikt als douanekantoor en in 1840 werd het gerestaureerd. Versieringen in neo-manuelijnse stijl werden toegevoegd en de toren wordt nog steeds gezien als een van de best geslaagde voorbeelden van deze stijl. De Torre Belém werd in 1910 uitgeroepen tot nationaal monument en in 1983 werd het tot werelderfgoed uitgeroepen door de UNESCO. Tegen een kleine vergoeding kun je een kijkje nemen in de toren. Vanuit hier heb je geweldig uitzicht op de rivier.

 

Oceanário de Lisboa

In de nieuwe wijk Parqua das Nações vindt je één van Europa’s grootste aquariums: Oceanário de Lisboa. Het is gebouwd ter gelegenheid van wereldtentoonstelling Expo 1998. Het gebouw dat op een pier in de Taag is gebouwd heeft een zeer opvallende vorm. De Noord-Amerikaanse architect Peter Chermayeff heeft inspiratie geput uit een vliegdekschip om zijn ontwerp voor het gebouw te vormen. Het oceanarium zelf omvat twee volledige etages die verdeeld zijn in zes thema’s. Het Oceanário de Lisboa bestaat uit een grote centrale tank waar onder andere haaien, roggen en barracuda’s leven. Deze enorme ronde tank die zich verdeeld over twee verdiepingen is de trekpleister van het aquarium. Vier verschillende biotopen zijn ingericht rondom dit centrale aquarium. Ze stellen de Atlantische oceaan, de Zuidelijke IJszee, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan voor en hebben elk hun eigen vissoorten en uitstraling. Boven de entree is een ruimte waar regelmatig mooie en leerzame tentoonstellingen gehouden worden. Ook is er de mogelijkheid om er een hapje te eten. Dit aquarium is voor jong en oud een leuke ervaring. Je kijkt je ogen uit over hoe immens groot de tanks zijn en over welke mooie of gekke diersoorten er in wonen. Kortom, Oceanário de Lisboa is zeker een bezoek waard.

 

Tram 28

Stap jij in tram 28 om alle bezienswaardigheden in Lissabon te zien? Deze gele tram is wereldwijd bekend en is een bezienswaardigheid op zich. In 1873 werd begonnen aan de bouw van het tramnetwerk, dat destijds het eerste paardentramnetwerk van Lissabon was. In 1901 werd de elektrische tramlijn in gebruik genomen. De tramwagens die nu nog rondrijden stammen uit 1930 en rijden nog dagelijks door de populaire oude wijken van Lissabon, zoals Graça en Alfama. Met Tram 28 manoeuvreer je door de smalle straatjes van de historische wijken. Je kunt gemakkelijk op de tram stappen en bij een bepaalde bezienswaardigheid weer uitstappen, heb je daar gezien wat je wilde zien dan neem je de volgende tram en vervolg je je weg door Lissabon. In de zomermaanden kan het bij de haltes van Tram 28 erg druk zijn, omdat dit zo’n populaire manier van reizen is voor bijna alle toeristen die de stad bezoeken. In het voor- en najaar kun je gemakkelijker een plekje bemachtigen. Bezoek je Lissabon tijdens de zomermaanden, dan kun je het beste al vroeg op pad gaan met Tram 28 om wachttijden te voorkomen. Om 6:00 uur begint de eerste tram te rijden, je kunt er vroeg bij zijn dus!

 

Eten en drinken in Lissabon

Aangezien Lissabon aan het water ligt, zijn de meeste lokale specialiteiten gebaseerd op vis. Lissabon wordt naast “de witte stad” ook wel “Hoofdstad van de sardientjes” genoemd, en sardientjes kun je dus bijna in elk restaurant bestellen. De geur van gegrilde sardientjes is dan ook een typische geur die je ruikt als je door de straatjes met restaurants loopt. Ben je geen liefhebber van vis, dan hoef je niet bang te zijn. Buiten diverse internationale restaurants, die je tegenwoordig bijna in elke grote stad wel vindt, kun je ook nog vele typisch Portugese vleesgerechten proeven. Hierbij wordt vaak wat groente en een aardappelproduct, zoals gebakken aardappeltjes, geserveerd. Let bij het uiteten op dat er in restaurants wat hapjes op tafel worden gezet om gasten te verwelkomen, zoals bijvoorbeeld een schaaltje olijven. Deze hapjes zijn echter niet gratis. Wanneer je hier geen gebruik van wilt maken, kun je dit gewoon aangeven. Wil je eens wat anders dan eten aan tafel in een restaurant, bezoek dan de Mercado da Ribeira Nova. Deze markthallen zijn gevuld met kleine restaurantjes en kraampjes, waar je lokale specialiteiten kunt proeven. Toe aan een toetje? Probeer dan eens de typische pasteitjes uit Lissabon, Pastéis de Belém. Dit zijn romige pasteitjes met kaneel en poedersuiker.

 

Geschiedenis

Lissabon zou volgens de legende gesticht zijn door Odysseus, de Griekse held en wereldreiziger. Onderzoek wijst echter uit dat de stad waarschijnlijk rond 1200 voor Christus is ontstaan uit een Fenicische handelspost. Rond 200 voor Christus kwam Lissabon in handen van de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk echter uit elkaar viel, kwam de stad in handen van meerdere volken terecht en raakte Lissabon in verval. Rond 714 vielen de moslims de stad binnen en zij lieten de stad weer opbloeien en maakten er een handelscentrum van. Na deze tijd werd de stad door meerdere volken veroverd en weer verloren, waardoor er ook verschillende sporen op de stad en haar architectuur werden nagelaten. In 1147 werd de stad veroverd door de eerste koning van Portugal, Alfons I. Na vele bloedbaden werden de moslims vermoord of verdreven uit de stad, en begon de stad aan een nieuwe periode van ontwikkeling en economische en culturele bloei. In november 1755 werd de stad getroffen door wat nu bekend staat als “de aardbeving van Lissabon”. Hierbij werden grote delen van de stad verwoest en door instortingen, branden en golven vanuit de rivier stierven volgens sommige bronnen wel 15.000 mensen. Hierna volgden jaren van wederopbouw, die Lissabon maakten tot de prachtige stad die het nu is.

 

Inwoners en talen in Lissabon

Lissabon is een van de snelst groeiende stedelijke gebieden in Europa, en de bevolking is dan ook zeer uiteenlopend. Het grootste gedeelte van de inwoners van Lissabon is Portugees, maar er wonen daarnaast ook veel buitenlanders, waaronder Chinezen, Russen, Angolezen en Indiërs. Op dit moment heeft de stad ongeveer 2.900.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van Portugal. De inwoners van Lissabon, oftewel Lisboetas, worden in de rest van Portugal ook wel Alfacinhas genoemd. Dit betekent letterlijk “sla-eters”. Het is onduidelijk waar deze benaming vandaan komt, maar het woord wordt nog veelvuldig gebruikt. In Lissabon wordt Portugees gesproken, een Romaanse taal en tevens de enige taal die in Portugal als officiële taal geldt. Het Portugees lijkt wat op het Spaans, maar er zijn ook grote verschillen, vooral in de uitspraak. Spreek je Spaans, dan kan een Portugees je vaak wel verstaan, al zullen ze dit in veel gevallen niet toegeven. Engels is nog een iets grotere uitdaging, de meeste Portugezen spreken zelfs beter Frans dan Engels. In toeristische gebieden is het Engels wel wat verder doorgedrongen en kun je je op zijn minst verstaanbaar maken met wat hand– en voetgebaren erbij.

 

Vervoer in Lissabon

Buiten het historische tramnetwerk dat gebruikt wordt door Tram 28 en nog een aantal andere tramlijnen,kent Lissabon ook nog andere, iets modernere vervoersmiddelen. Zo is er een uitgebreid busnetwerk waarmee je de hele stad kunt verkennen, maar voor een tripje naar de buitenwijken kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van de metro en de zogenoemde voorstadstreinen. Vanuit het vliegveld van Lissabon, dat pal naast de stad ligt, kun je de rode metrolijn nemen om in de stad te komen. Geen zin om moeilijk te doen met openbaar vervoer? Dan schijnen de taxi’s in Lissabon ook heel goed betaalbaar te zijn. Ideaal natuurlijk, want met de taxi sta je direct op je plek van bestemming. Wil je de rivier de Taag oversteken? Dan kan dit via de rode brug over de Taag, maar ook per veerboot. Tijdens een tocht op de veerboot heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad, alleen al daarom is het de moeite waard om dit tochtje te maken. De veerboten vertrekken vanuit 3 verschillende terminals, die allemaal gelegen zijn bij trein- of metrostations. Je kunt je in Lissabon dus gemakkelijk van de ene naar de andere plek verplaatsen.

 

Veiligheid

Over het algemeen ben je tijdens een verblijf in Lissabon net zo veilig als in andere grote Europese steden. Er komt uiteraard wel lichte criminaliteit voor, zoals zakkenrollen. Zorg dus dat je niet te koop loopt met je kostbare spullen en laat deze nooit ergens onbeheerd achter. Met name op drukke, toeristische plekken, zoals grote pleinen, moet je op je hoede zijn en je spullen goed in de gaten houden. Er wordt geadviseerd om waardevolle spullen die je niet direct nodig hebt gedurende de dag achter te laten in een kluisje in je hotel. Bezoek verder liever niet de buitenwijken van Portugal en ga ‘s avonds niet alleen over straat in de wat mindere wijken. In deze wijken is over het algemeen ook weinig toeristisch te doen, je zult hier dus niet snel rondwandelen. Ben je van plan om met de auto verder Portugal in te trekken na je bezoek aan Lissabon, wees dan alert in bosrijke gebieden. In Portugal komen jaarlijks grote bosbranden voor, die veel schade kunnen aanrichten. Kom je in een dergelijke situatie terecht, volg dan altijd de instructies van lokale autoriteiten. Het alarmnummer in Portugal is net als in Nederland 112.